Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Decembrie 2024
LMMJVSD
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Ianuarie 2025
LMMJVSD
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Online

Vremea
Varful Piciorul Porcului
Muntii Padurea Craiului
#123  Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 Inainte

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

  Forum Echipament montan Alegere sac de dormit (123)
 
drumetu71
drumetu71
Busola
 
Fara discutie exista discriminari. Pt astia mai indesati, asa ca mine, sacii normali sunt muuult prea lungi ca nu imi bag doar hainele dar si rucsacul, iar saci mai potriviti pe lungime sunt muuult prea ingusti. Si din proprie experienta temperaturile alea sunt vax. La fel patesc si cu hainele. Chiar si cu bocancii, laba piciorului e mult prea lata si bocancii importati la noi sunt prea ingusti.
Nu doar atleticii merg pe munte !


Joi, 25 februarie 2016 - 10:47

mad
mad
Caraba
 
Baieti, aveti o discutie tehnica interesanta si nu ma bag la indecsi de temperatura. Dar, ca femeie, cred ca o parte din concluzii e gresita. Aia ca nu-i corect ca o femeie sa dea mai mult pentru un sac de aceeasi greutate cu a variantei "masculine" si in care sa simta acelasi confort, dar la temperaturi mai scazute cu 3-5 grade. Sorry, dar inseamna sa dea aceiasi bani pe un alt produs - unul mai performant. Nu e discriminare - e ALT produs. La fel ar putea sa se planga si un barbat "rau de frig", cu circulatie proasta, nu? Sunt si d-astia, cunoastem Carpati.org Asa pot spune si barbatii ca sunt dezavantajati ca anumite haine (am vazut in special tricouri, bluze de corp sau polare) sunt mai scumpe in varianta masculina pentru ca au mai mult material, iar varianta feminina le-ar fi mica; ar trebui sa fie la fel, nu, ca doar trebuie sa primeasca la acelasi pret acelasi confort? Carpati.org Ce-i drept, am un amic cu o bluza de corp mov, cu decolteu "anchior", marimea L de dama, doar pentru ca era considerabil mai ieftin... Carpati.org

Altfel, de acord ca e o tona de marketing in toata afacerea.

P.S.: Si eu ma simt discriminata ca ceasurile barbatesti sunt superbe, dar cu vreo 3-4 mm mai mari decat mi-ar veni mie bine. Carpati.org


Joi, 25 februarie 2016 - 09:46

andry
andry

 
Puteam configura și un sac, iar acela ar fi Tconf -5°C, iar restul nu m-ar interesa pentru temperatura ambientală dată, pentru că ambele sexe pot dormi foarte bine în cazul de față. Alesesem sac separat pentru bărbat deoarece ar fi mai ușor sacul față de cel necesar unei femei.

Îmi pare rău că-ți spun asta, dar greșești, indus în eroare de site-ul mormota. Acele temperaturi sunt Tconf/Tlimit/Textr. Chiar crezi că un sac cu Tconf de 1°C ar avea Tmax cu 5°C mai sus? Carpati.org

Tmax (??°C) este dată pentru bărbat = corect, dar această temperatură este undeva la cel puțin +20°/22°C; scăderea în cazul de față nu are rost, eventual o adunare dacă vrei să deduci Tmax pentru femei. Aici poți scădea -10°C și să te aflii tot în zona de confort a ambelor sexe, la fel cum poți aduna +10°C la Tconf și vei fi în aceași zonă.
Tconf (+6°C) este dată pentru femeie = corect, dar nu și scăderea
Tlim (+1°C este dată pe bărbat; aici mai poți adăuga eventual acele 4°C pentru a afla Tlim femeie
Textr (-15°C) este dată pentru femeie = corect, la fel și "scăderea"

După cum vezi, între Tconf(femei) și Tlim(femei), confort logicii scădem/adunăm este o plajă foarte mică de valori; iar asta indiferent de sacul de dormit.
Putem ajunge la următoarea concluzie, fără alte operații matematice: Tconf este limita de jos pentru o femeie, iar Tlim este limita de jos pentru un bărbat? Putem deci să folosim acele grafice ale producătorilor, în care Tconf și Tlim sunt acompaniate de însemnele sexelor, fără a mai face calcule de Tlim(femei) și Tconf(barbati) ?

Cu concluziile pe care le-ai evidențiat sunt de acord.

Nu văd care ar fi problema în exemplul sacilor Mistral. Poartă același nume, au același material de umplere, au aceleași specificații, au fost testați folosind aceași referință. Nu văd la ce indici și calcule ascunse te gândești. Fetei i-ar fi frig, mie mi-ar fi bine, pentru că aș fi departe tare de Tmax, iar în asta nu văd cu ce m-a mințit producătorul ? Fetei îi indică faptul că va dormi bine la +3°C (Tconf din specificațiile sacului), iar mie că voi putea dormi relativ bine până la -3°C(Tlim din spec).
Dacă vrei (că-ți plac calculelele Carpati.org) aplicăm adunări și scăderi și ajungem la:
- Tlim pentru femei = Tlim + 4°C = +1°C
- Tconf pentru bărbați = Tconf - 4°C = -1°C
Din ce se arată mai sus, la valoare de 0°C fetei i-ar fi rece iar pentru mine ar fi un somn adânc, nicidecum cald. Mi se pare că tinzi să te raportezi la Tconf ca fiind o temperatură maximă de confort pentru bărbați.

Vreau să discutăm, nu vreau să isc polemici.


Miercuri, 24 februarie 2016 - 21:02

robertl
robertl

 
@andry, Se pare ca ai inteles ideea ..Desi eu ti-am propus sa "configurezi" un singur sac care sa reziste la o temperatura ambientala de 0 grade ca indice de confort, tu ai configurat doi Carpati.org pentru ca paractic nu puteai configura unul singur si pentru barbat si pentru femeie fara sa jonglezi cu indicii termici. Producatorii pot....

In cazul Savana lady :

https://www.mormota.ro/pinguin-sac-de-dormit-savana-lady-extrem-15-c.html

Specificatiile vin pe maxim/confort/extrem cu +6/+1/-15

Cum traduci asta daca aplici standardul EN 13537 ?

Maxim* = limita superioara la care un barbat poate sa doarma fara sa transpire excesiv
Confort**= temperatura de confort la care poate dormi linistita/intr-o pozitie relaxata etc o femeie
Extrem= temperatura la care femeia risca sa intre in hipotermie

*limita superioara (In EN 13537 upper limit - unii producatori folosesc indicele "Maxim")
** unii aplica Limita( inferioara desigur) adica Confort barbat

Ca o paranteza, stim ca femeile sunt mai sensibile la frig plus ca au zona de confort termic pe la 25 C grade iar barbatii pe la 22 C. Pe de alta parte metabolismul femeii este mai lent cu 20 poate chiar 30% decat al unui barbat , circulatie periferica mai "proasta", masa corporala mai mica..
In prezenta frigului diferenta aia de 3 grade C poate ajunge si la 5 C.

Mai pe "babeste" femeia are nevoie de vreo 3-5 grade in plus decat barbatul pentru a atinge confortul termic

Ca sa fie mai simplu am pus o medie de 4 grade C

Acum aplica pe specificatiile de la Savana...

maxim +6/confort +1/ extrema -15

Maxima este data pe barbat ( -4 C =zona de Confort barbat sau ramai la maxim si transpiri, nu excesiv cei drept)

Confortul este dat pe femeie (-4 C =limita inferioara barbat )

Extrema este data pe femeie (-4 C =extrema barbat )

Acum ai inteles de ce am scazut?

Concluzie? Un barbat poate sa doarma la temperaturi mai scazute in acelasi sac. O alta concluzie? se aplica la orice sac fie el configurat pentru femei sau "standard"... Femeia este dezavantajata ( si nu sunt feminist sau alte "bazaconii" dar nu pot sa fiu de acord cu faptul ca daca este mai sensibila, trebuie sa plateasca mai mult)

In cazul Mistral vs Mistral Lady ? este practic acelasi sac .... la o temperatura ambientala de 0 grade C , ei s-ar putea sa-i fie frig si tie cald dar fara sa atingi limita superioara.. de ce spun asta? pentru ca producatorul jongleaza cu indicii ... aplicand calcule pe care le stie doar el.

Toate cele bune!


Miercuri, 24 februarie 2016 - 20:23

andry
andry

 
Ok, hai că am șters tot ce am scris (răspuns lung cât o zi de post), căci parcă încercam prea mult să găsesc o explicație pentru specificațiile date de producători, de parcă eram de la departamentul lor de marketing Carpati.org
Deci ajungem la concluzia că între sacii unisex și cei destinați femeilor este o singură diferență: dimensiunea. Că ar fi sau nu frumos să modifice umplutura pentru a ajusta indicii de temperatură nu putem comenta, din moment ce standardul este definit atât pentru femei cât și pentru bărbați, laolaltă.
Am mai căutat descrierea exactă a EN13537 și văd că diferă chiar destul de mult față de descrierile succinte ce le găsești pe Wikipedia & co. Așadar cele trei temperaturi conf/lim/extr sunt chiar niște limite pentru utilizatori cu ceva experiență cu dormitul în sac, incluzând chiar poziția fetusului pentru a fi probabile. Așadar nu văd de ce mai scazi grade pentru un utilizator bărbat în cazul Savana Lady, precum nici de ce mai ești denumerit de "unde este Tlim pentru bărbat" (dacă tot spui că ai citit bine EN13537 și alte documente ce explică standardul și procedura).
În Mistral vs Mistral Lady, ne-ar fi amândurora bine la Tconf și amândurora rece la Tlim, considerând că avem experiență la dormit in natură și la alegerea hainelor, a mesei de seară, etc. Dacă femeia nu ar fi obișnuită, atunci i-ar fi frig la Tconf.
Pentru o temp ambientală de 0°C aș alege un sac cu Tconf/Tlim -5­°C/-11°C pentru o femeie și unul cu Tconf/Tlim 0°C/-6°C pentru bărbat, pentru a avea un somn liniștit, la greutatea cea mai mică a sacului. Asta având în vedere și marja de "eroare" dintre specificații și produsul real.
Da, ar fi frumos din partea producătorilor să realizeze saci de dormit speciali pentru femei, cu umplutură și formă diferită de varianta unisex, însă ar fi comercializați la un alt preț. Materialul ce se câștigă din lungimea sacului întră în lățirea acestuia în zona taliei, deci nu rămâne material pentru a-l adăuga uniform și a crește Tconf.
Oricum apar diferențe între producători pentru că unii chiar testează sacii (menționat “temperature tested to EN 13537” ), alții doar calculează temperaturile( “temperature rating in accordance with EN 13537” ), însă la final toți sunt conform standardului. Probabil mulți producători, printre care cei menționați de tine la final de mesaj, folosesc cea de-a doua metodă pentru determinarea caracteristicilor de temperatură.

Îmi place să dorm cât mai puțin îmbrăcat în sac, dar în cazul campării în perioada iernii, pentru a mai economisi spațiu și greutate în rucsac, aleg varianta sac modest + pufoaică, pentru a împușca doi iepuri - somn confortabil și jachetă izolantă pentru zi.

(și iar am ajuns la jumătate față de cât scrisesem anterior, deși mi-am promis că nu mă mai bag în discuții interminabile pe internet Carpati.org )
Mesaj modificat de autor!

Miercuri, 24 februarie 2016 - 17:54

robertl
robertl

 
@andry,
Am zis ca Savana lady ( Nu Savana si nu Savana junior ( desi au aceleasi intervale termice) vine configurat pentru femei.. cu +6 maxim +1 confort si -15 extrema, insa defapt este configurat doar ergonomic..

Daca un barbat doarme in acel sac teoretic el trebuie sa se transforme intr-un sac cu indici termici gen +2 maxim -3 confort si -19 extrema..( se pot lua in calcul si 5 grade diferenta de confort barbat femeie, eu am calculat cu 4 grade)

Sper ca m-am facut inteles pana aici.. bun acum aplica standardul EN13537 Carpati.org si iti dai seama unde apare neintelegerea si pacaleala.. de ce? standardul spune asa limita superioara/confort/limita inferioara/extrema.. producatorul spune asa maxim/confort/extrema ( poate nu e niciun bai pana aici) si brusc sacul ramane doar cu indici pentru confort/extrema Carpati.org aici e problema... Din acelasi sac producatorul face doi saci jongland cu standardul EN13537 pentru maxima/limita pentru fiecare categorie in parte. Maxima se transforma in confort (in cazul femeilor) Carpati.org Poi si atunci unde-i limita pentru barbati? dar pentru femei? ehhh..nu-i.. Doar asa spune standardul Carpati.org Daca apare cumva ca prin minune si limita inferioara pentru barbati? poi aia se transforma in confort..deci tot nu-i...

Acum ia spune-mi o chestiuta..daca tu iti iei sa zicem Mistral iar sotia( prietena) isi ia Mistral Lady da? puteti dormi amandoi la aceiasi temperatura? ( sa nu imi zici ca mama natura o sa tina cont in parte de specificatiile producatorului )
Ia cazul lui Mistral vs Mistral Lady sau Savana vs Savana Lady observi vreo diferenta? practic este acelasi sac cu acelasi pret ... doar ca femeia este "pacalita" indiferent care varianta o ia...

Cand o femeie isi ia un sac ... este dezavantajata platind acelasi pret ca barbatul dar ne-beneficiind de aceleasi "conditii"
Daca femeia vrea sa doarma la aceiasi temperatura ambientala ca barbatul trebuie sa scoata mai mult din buzunar pentru un sac cu indici termici mai scazuti ( si probabil mai greu)

Aplica standardul pe specificatiile producatorului si vezi ce iese Carpati.org

Fa un calcul pentru o temperatura ambientala de 0 grade, pentru femei si spune-mi si mie cum aplici standardul si cam ce indici de temperatura ai recomanda..chiar sunt curios Carpati.org
Din cate stiu au fost destule discutii si pe aici legate de sacii de dormit.

Daca nu, exista varianta de 2,3 polare pe noi ceea ce nu este tocmai indicat la fel cum nu este nici varianta cu "dezbracat"...

La barbati nu sunt atatea probleme.. eu cel putin am dormit si in saci sub indicele de "limita inferioara" dar o femeie? ehh...

Si nu am incurcat standardul respectiv insa pur si simplu el nu se potriveste cu realitatea sau este aplicat preferential...nu conteaza ce "papusi" au folosit la testari..

Tocmai de aceea am spus ca pentru o temperatura ambientala de 0 grade sa aleaga un sac cu temperatura de confort pe la -3 -4 pentru ca producatorii sunt destul de parsivi si nu aplica standardul in parte ci la comun..

Hai sa luam Savana lady de la Pinguin.. si observam ca 6 grade confort la femei si 1 grad la barbati ..desi este un sac pentru femei .. Nu era mai frumos ca producatorul sa upgradeze varianta lady? sa poata dormi si femeia la aceleasi temperaturi ca barbatul.. doar a platit la fel pe acelasi model.. ehh.. Insa aceasta solutie le-ar aduce pierderi de 10-15%
Bine nu vrei sa pierzi? fa-i o reducere pe varianta lady pentru cele 4-5 grade.. ahh si asa pierzi ?!.. atunci la-s ca merge si asa...

Si sa nu le amestecam .. Standardul trebuie sa cuprinda toti cei 4 indici de temperatura.. poi? unde-s?
De ce sunt importanti? pentru ca nu e totuna sa mori de cald si/sau sa dormi cu fermoarul deschis sau sa dormi cu 10 cojoace pe tine..

Colac peste pupaza: unii producatori "specifica" temperatura de confort la femei si barbati altii nu desi, si unul si altul aplica acelasi standard... poi daca aplici acelasi standard de unde aceste diferente de "etichetare" si mai ales de ce?

Pe cei de la Pinguin si Hannah i-am intrebat cum aplica ei standardul respectiv si raspunsul lor nu m-a multumit deloc.. seci si destul de crispati...

Toate cele bune!


Miercuri, 24 februarie 2016 - 16:11

andry
andry

 
@florinbalan - Nu am făcut referire la saci mulați, ci doar pentru dimensiunea utilizatorului. Eu, o ființă de sub 170cm lungime, am mult prea mult spațiu liber într-un sac "standard", pentru utilizatori de maxim 185cm; atât pe lungime cât si pe lățime. Chiar și în saci subțiri de vară tot apare prea mult spațiu liber, unde rămâne aer; spațiu ce îmi provoacă discomfort. Sunt de acord cu procedeul uscăii/încălzirii hainelor prin introducerea în sacul de dormit.
@bogdan.t - Am făcut referire la benzile de ajustare pentru guler și glugă. Iar toate acestea sunt principale pentru un utilizator exigent ce pune preț pe confort și nu numai pe etichetă, putând afla despre ele din specificații și poze.

Nu vreau să supăr pe cineva prin mesajele publicate, asta-mi e părerea personală.


Marți, 23 februarie 2016 - 12:55

bogdan.t
bogdan.t
Coarda
 
@andry: alea le vezi la fata locului. Eu m-am referit la principalele chestii de luat in calcul. Sa-ti iei un sac fara gluga e chestie de amator.
Cat despre haine de luat in sac ... raman pe pozitie. Dimineata oricum iei haine reci pe tine. In fine!


Marți, 23 februarie 2016 - 12:17

florinbalan
florinbalan
Rucsac
 
Faza cu volumul de aer de incalzit este o tampenie inventata de firmele care fac saci "ergonomici". Atata vreme cat sacul nu e un cilindru rigid, el se va aseza peste tine. Acelasi volum de aer incalzesti si cu o patura de 2x2m si cu una de 5x5m. Daca e mai teapan (inghetat ?) nu te impiedica nimeni sa-l asezi cum vrei.

Intr-un sac mulat iti va fi mai frig deoarece vei presa umplutura de la interior. Intr-un sac mai mare ai loc sa intri si cu haine suplimentare (pufoaica de ex daca e mai frig decat e sacul normat), intr-un sac mai lung iti poti usca la picioare hainele, astfel nemaitrebuind sa cari cateva randuri de bluze de corp,izmene si sosete dupa tine.


Marți, 23 februarie 2016 - 12:09

andry
andry

 
@bogdan.t - așa cum iei apa și telefonul lângă tine în sac, de ce să nu iei o bluză sau o pereche de șosete ce le vei folosi a doua zi, pentru a nu le pune pe tine reci? De luat în calcul sunt și fermoarele (poziție, producător, lungime, cursor dublu/simplu), benzile elastice de ajustare (guler, glugă).

@robertl - Mulțumesc, acel standard îmi este cunoscut. Văd că ești documentat cu privire la multe domenii de discuție de pe forum, dar am impresia că le-ai mai încurcat pe ici-colo ideile. Într-un mesaj de-al tău de duminică, ai cam fâstâcit pe acolo temperaturile date de producători încât o să încurci mințile celor ce își caută sac de dormit.
La Trimm Trimmer ai +3°C/-3°C/-19°C => nu mai adaugi 3-4° pentru femei, ai deja trecută acolo temperatura de +3°C de confort pentru femei. Pentru bărbați este de -3°C.
La fel și în celălalt exemplu ce l-ai dat, Pinguin Savana Lady cu +6°C/+1°C/-15°C; unde +6°C este temperatura de confort pentru femei, +1°C este temp de confort pentru bărbați. Chiar dacă este un sac de dormit dedicat femeilor (mai scurt și mai lat în zona șoldurilor), este testat și încadrat folosind același standard de temperatură.
Mai toți producătorii de saci de dormit au menționat pe etichetă temperaturile de confort cu însemnele specifice sexului feminin/masculin. Un exemplu cu mai multe detalii este pe siteul Deuter: http://www.deuter.com/DE/en/tips-for-sleeping-bags/deuter-temperature-ranges-1734-816
.html

@micro - M-ai făcut curios, m-am uitat pe AliExpress/eBay de astfel de saci de dormit, dar nu le-am găsit avantaje în fața sacilor de 3 sezoane produși autohton. Un Aegismax confort -5°C este 125€ + TVA, deci pe la 700 lei. Un alt sac care să oferte confort la -5°C este de la producătorul Highrock ce se comercializează la 120lire + TVA și ajungi la peste 800 lei. Iar la această sumă ai posibilitatea achiziționării unui Nahanny Praktikus.


Marți, 23 februarie 2016 - 10:57

micro
micro
Caraba
 
@vaeghar - pentru un volum cat mai mic trebuie sa mergi pe umplutura de puf. Cum bugetul este foarte redus, poti incerca sa gasesti un second hand, sau o chinezarie cu recenzii bune de la AEGISMAX :

http://ru.aliexpress.com/item/Aegismax-UL-Wing-outdoor-ultralight-mummy-type-white-Go
ose-down-camping-spring-and-autumn-sleeping-bag/2004977050.html

Nu tine de cald la 0 C, dar e foarte mic si usor. Eventual suplimentezi bugetul ca mai produc si alte modele ...


Luni, 22 februarie 2016 - 19:29

robertl
robertl

 
@andry, Nu stiu daca exista o lista ( cat de cat completa) a materialelor respective. Sunt foarte multe tehnologii care se intrec in denumiri cat mai tehnico-pompoase. De regula le iau pe fiecare in parte si citesc despre..( cand am timp in acest sens)
Plus cate ceva din Standard-ul EN 13537


Luni, 22 februarie 2016 - 19:18

bogdan.t
bogdan.t
Coarda
 
Sa pui hainele ptr a doua zi in sacul de dormit, eu nu am mai auzit/vazut. :-??
De obicei sacul trebuie sa fie un pic mai lung decat inaltimea utilizatorului, vreo 10cm.In orice conditii. Si cam atat. In rest, in afara de confortul termic,greutate,material,dimensiuni, nu prea vad alte chestii de luat in calcul.Doar daca stai sa-l iei la purechat pana la ultima cusatura. De obicei cu tine in sac iei, pe sub polar, tot ce nu prea e rezistent la frig (acumulatori, apa eventual,baterii,telefon etc).
Mesaj modificat de autor!

Luni, 22 februarie 2016 - 19:04

andry
andry

 
Nu am studiat materialele de umplutură, așadar nu pot discuta pe marginea acestui aspect. Carpati.org
Îi recomandam să studieze cantitatea materialului de umplutură în cazul a doi saci de dormit cu aceleași specificații de temperatură sau același material de umplutură, dar cantități/indici tempteratură diferite.
Sunt de acord cu ce ai spus, a se căuta sacii de dormit ce oferă cea mai bună izolație la un volum sau greutate necesară utilizatorului.
Prefer sacii de dimensiuni interioare mai mici pentru că este mai puțin aer de încălzit. Evident că în condiții de iarnă poate e mai indicat un sac mai lung (gen cele de 185cm față de 170cm), în locul rămas liber poți să pui hainele ce le folosești a doua zi.

O să caut detalii despre tehnologiile materialelor sintetice termoizolante, voi avea nevoie de o geacă și un sac de dormit mai serioase. Este vreo publicație pe care ne-o poți recomanda în acest sens ?


Luni, 22 februarie 2016 - 18:05

robertl
robertl

 
@andry, Poi tocmai ca umplutura sacului ii confera acei indici de temperatura nu altceva Carpati.org
Daca e sa intram putin in detalii vom observa ca si PolarGuard-ul poate oferi acelasi proprietati termice ca Primaloaft sau ClimaShield dar greutatea sacului creste considerabil Carpati.org Ori scopul "suprem" al producatorilor, si aici ma refer in special la tehnologiile high-end, este de a obtine performante similare in greutate/termoizolare, cu performantele oferite de puf Carpati.org

De ex. Thermolite Quallo 7 este net superioara Hollowfibrei fie ea chiar si Thermicfibre 4 si observi asta in greutatea sacului ..De ex. hai sa luam Trimmer-ul de la Trimm si Mistral de la Pinguin saci cu aceiasi indici termici respectiv +3/-3/-19 ... Trimmul cu Thermolite Quallo 7 si Pinguinul cu Thermicfibre 4 si observam ca :

Pinguinul Mistral ofera aceiasi indici termici ca Trimmerul dar la o greutate de 1.7 kg si o lungime de 175 cm
Trimmerul la 195cm are "doar" 1.3 kg ..


Luni, 22 februarie 2016 - 16:36

andry
andry

 
Dacă nu te sperie greutatea, îți recomand un Pinguin Mistral Lady. Dețin unul de doi ani, folosit de ~30 de ori. Vara îl purta fata (pentru ea îl luasem), iar în perioada rece îl folosesc eu. Am cam tot pe acolo înălțimea, 1,68-1,7m, loc destul în el. Îmi place că-l simt potrivit în lungime, spre deosebire de alți saci de dormit ce i-am avut, fiind mai lungi era loc și de rucsac la picioarele mele.
Ține cont și de umplutura sacilor, eu o iau în calcul înaintea celorlalte specificații ale producătorului, gen temperaturi max/conf/min/extr.
https://www.mormota.ro/pinguin-sac-de-dormit-mistral-lady-extrem-19-c.html

Sper să nu-ți fi încurcat procesul de alegere și să ai parte de nopți confortabile în noul sac !


Luni, 22 februarie 2016 - 15:18

vaeghar
vaeghar

 
@geoltean, m-am gandit si eu la varianta cu sacii pentru copii, dar nu am vazut ceva care sa fie pentru persoane mai mari de 1,60.Eu am 1,68 si n-as risca sa-mi iau unul pentru copii, in speranta ca poate am norocul sotiei tale si incap ok in sac.
@robertl, iti multumesc pentru explicatii, oricum Pinguin Tramp iese din discutie, chiar de prima data spuneam ca temperatura de confort imi parea prea ridicata, mi-ai confirmat acest lucru. Probabil voi alege sacul recomandat de Bogdan.


Duminică, 21 februarie 2016 - 19:33

robertl
robertl

 
Balance Junior este pentru juniori Carpati.org desi cred ca are aceleasi specificatii ca Balance- ul normal ( sac pe care il folosesc eu...) si acela este un sac inspre 3-4 sezoane... din cate stiu temperatura de confort este de intre -8 si -2 grade .. asta nu ar fi o problema insa vara? La greutate ar fi acolo.. totusi varianta Balance Junior este mai ingusta plus lungimea...


Duminică, 21 februarie 2016 - 18:39

robertl
robertl

 
Discutabil ... daca zici temperatura de confort 0 grade asta inseamna un -3 -4 la saci ( conform EN13537) Femeile au nevoie de 3 4 grade in plus fata de barbati ..
Specificatiile sunt date pe maxim/confort/limita si extrema... extrema nu conteaza..pentru ca daca atingi extrema practic aia inseamna hipotermie.
La Pinguin Tramp teoretic cel putin poti sa dormi linistita la 9 grade ( barbatii la 5 ) dar tie iti trebuie ceva la 0 ( adica -4 pentru barbati) deci nu stiu ...

La Tramp, Pinguin-ul ofera din cate vad doar 3 intervale desi normal ar trebui sa fie ceva de genul : Temperatura maxima/Temperatura de Confort/ Temperatura Limita/Temperatura Extrema, insemnand asa: la maxima te "coci", la cea de confort iti este bine, la limita dardai/tremuri, la extrema hipotermie sau altele..
Daca specifica gen +9/+5/-9 sa nu crezi ca vei putea dormi la 0 grade Carpati.org

La 0 grade temperatura de confort , aia sunt saci de 3 sezoane...nicidecum saci de vara (volum mai mic si mai usori, eventual usori cei cu puf dar costa..)

La Trimmer ai asa +3C...-3C...-19 (nu specifica si temperatura de confort la femei deci iei temperatura de confort -3 la care aplici un 4 grade...asta insemnand temperatura de confort femei 1 grad )

La sacul recomandat de Bogdan, ai asa +6/+1/-15 (maxim/confort/extrem) limita nu este data .. modelul este configurat pentru femei.. asta insemnand in "temperaturi barbatesti" +2/-3/-19
Avand un pret mai mic decat Trimmerul ( ambele se incadreaza cam in acelasi interval termic) + 100g in plus...intervine

Astea sunt date strict teoretice.. de ex: eu am dormit la -4 grade intr-un sac cu intervalul +18 maxima +5 confort 0 limita confort -15 extrema ( preducatorul recomanda intervalul +4 - +18 ) Am dardait putin ce-i drept chiar daca eram imbracat...De atunci m-am invatat minte...

Poti opta si pentru un sac ca cel de la Pinguin dar cu un liner.. sau vei dormi infofolita insa din cate am observat
eu chiar daca dorm imbracat ( si ma refer la polare, vreo 2 cel putin) si aveam un iropren aluminizat la spate imi era frig...
Asa ca am tras urmatoarea concluzie..cele mai corecte valori sunt maxima si temperatura de confort..si atat, limita ( sa nu mai vorbim de extrema) e doar marketing...


PS: Confortul termic difera de la femeie la femeie ( si de la barbat la barbat) totusi aceste intervale sunt niste date de referinta de care trebuie tinut cont indiferent daca o persoana este mai "rea de frig" sau nu ..


Duminică, 21 februarie 2016 - 18:30

geoltean
geoltean

 
N-ai spus ce înălțime ai. Dacă ești mai micuță poți folosi un sac de dormit de copii. Soția mea folosește un Trimm Balance Junior, un sac compact, ușor (1100 g) și cu caracteristici termice foarte bune (confort între -3 și +2 grade Celsius). Ea are 1,55 m înălțime și zice să se simte excelent în acest sac, deși e făcut pentru persoane de până la 1,50 m înălțime. Am văzut că este la 275 lei în linkul de mai jos:
http://www.attasport.eu/saci-de-dormit/saci-de-dormit-de-3-sezoane/sac-de-dormit-trim
m-highlander.html
Dar probabil că îl găsești și în alte părți.


Duminică, 21 februarie 2016 - 18:18

Afisari: 15,739


#123  Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 Inainte

Adauga un mesaj in topic






Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

 


 
0,0765 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2024) www.carpati.org