De actualitate
Login
Calendar
| Martie 2026 | ||||||
| L | M | M | J | V | S | D |
|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | ||||||
| 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
| 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
| 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
| 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
| 30 | 31 | |||||
| Aprilie 2026 | ||||||
| L | M | M | J | V | S | D |
|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
| 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
| 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
| 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
| 27 | 28 | 29 | 30 | |||
Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic
|
Forum
Echipament montan
Alegere oala
(34)
|
||
|---|---|---|
|
florinbalan ![]() |
|
|
|
yo6pnc ![]() |
Da, le stiam. Is faine, dar ca sa le imparti cu coechipierul.
Poi... cred ca o sa imi iau oalele din inox, sa le incerc. Sapoi daca mi-se par grele, le schimb. Multam de pareri. Apropo, la arzatorul meu, oare ce as putea sa ii fac ca sa nu-mi mai dea flacara ca la autogen ? Mi-ar placea sa imi dea flacara pe margini, gen cum e la aragazele de acasa. Asa, ar fi mai eficient ca ar acoperi spatiu mai mare din fundul oalei. Am vazut ca atunci cand fierb ceva, doar in mijlocul oalei fierbe apa. Sâmbătă, 8 decembrie 2012 - 18:01 |
|
|
florinbalan ![]() |
http://www.attasport.eu/camping-1/vase-tacamuri/set-vase-pinguin-quadri-x.html
uite o bucatarie Sâmbătă, 8 decembrie 2012 - 10:45 |
|
dragois ![]() |
Din proprie experienta zic ca in tigaia de la setul Primus intra doua oua... Cel putin pentru ce am avut nevoie in ultimul an, a fost suficient chiar si cand am gatit pentru doi. Singura problema e ca mie mi-a cam sarit stratul anti-aderent din fundul oalei dupa ce am topit vreo doua zile zapada combinata cu nisip si acum la fiecare utilizare se tot largeste zona.
Vineri, 7 decembrie 2012 - 20:28 |
|
|
yo6pnc ![]() |
@kxo.xp, poi... primele doua sunt aluminiu anodizat cu schimbator de caldura, al treilea inox dar fara schimbator de caldura. Nicicum cum ar trebuii :lol:
Vineri, 7 decembrie 2012 - 20:20 |
|
|
kxo.xp |
Rectificare:
Recomandarea mea este pentru un vas din duraluminiu sau inox. Aluminiu simplu e prea fragil. Vineri, 7 decembrie 2012 - 20:07 |
|
|
kxo.xp |
Eu personal ziceam ca acel schimbator de caldura (presupun ca te referi la "fusta" din inox/al/ti ondulat din partea inferioara a vasului) e vrajeala. Pana am facut un test in care s-a constatat un timp de fierbere cu vreo 30% mai scurt doar de la fusta aia.
Si in timpul testelor, am constatat pe propria-mi piele diferenta (acelasi arzator, oale diferite, in timpul fierberii apei): - la cana fara schimbator de caldura, daca apropiai mana de oala in partea inferioara (in dreptul flacarii si imediat deasupra), la mai putin de 4-5 cm de vas te arde caldura. - la cana cu schimbator de caldura, poti tine mana la mai putin de 2 cm de vas si simti doar o caldura puternica Acum, din moment ce arzatorul avea aceeasi setare de intensitate iar apa din cani avea aceeasi temperatura (atinsa mai repede la vasul cu schimbator de caldura), deduc faptul ca din cel 1-2-3000W de caldura generati de arzator, s-a pierdut catre aerul din camera o cantitate mult mai mica la vasul cu schimbator de caldura. Eficienta e deci mai mare daca ai un schimbator de caldura, si asta se simte mult mai mult daca vasul e subtire si inalt. Sau daca e din Titan, care oricum conduce foarte prost caldura. Recomandarea mea e pentru un vas de inox cu schimbator de caldura. Aluminiu s-ar putea sa fie prea fragil Vineri, 7 decembrie 2012 - 20:06 |
|
|
yo6pnc ![]() |
Sa nu se inteleaga gresit, eu n-am treaba ca mor de la aluminiu, chiar daca - vorba ta - , stratul ala, orice o fi, se zgarie relativ usor si clar ca in mancare ajunge.
Eu am intrebat aici ca nu ma pot hotari ce sa aleg dpdv tehnic-calitativ-greutate. Dupa logica mea, oala de inox din al treilea link, mi-se pare mai buna. Fiind mai lata, prinde mai mult din caldura flacarii, deci se incalzeste pe suprafata mai mare, deci mai eficient si mai rapid, si fiind inox, distributia caldurii mai uniform decat la aluminiu, nici nu se prinde atat de repede mancarea in zona flacarii. Sa nu mai zic - vorba ta, florin - lucrii mai bine in oala asta decat in cele inalte. Sa nu mai zic ca are colturile rotunjite, deci o stergi mult mai usor decat pe cele din alu care is inalte, inguste si cu colturi drepte. La cele de aluminiu, fiind inguste si inalte, se pierde mai multa caldura pe langa oala, mai ales fara schimbatoru de caldura. Transporta foarte repede caldura, un doi se prinde mancarea in zona flacarii. Am aragaz primus Express si da flacara cam in punct mic. http://www.craimont.ro/arzatoare_pentru_vara_primus_arzator_express.html Primusul imi place, nu stiu de ce, dar imi place. Are oala mai mare (1 l) dar tigaia prea mica, cred ca intra in tigaia aia un singur ou. Pinguinul are oala mai mica (doar 700 ml), in schimb e tigaia mai mare, in plus e distributia mai buna de mancare in ele. Pana fierbe ciorba, in tigaie iti faci pireul. In cel de la Primus n-as putea. In schimb, as alege pe cel din inox dpdv tehnic, dar ma lovesc de greutate. De aceea m-am "blocat" si acum dezbatem teoria oalelor Vineri, 7 decembrie 2012 - 19:17 |
|
|
florinbalan ![]() |
Vezi ca aluminiu anodizat nu inseamna ca e acoperit cu un strat de teflon. Anodizarea (eloxarea) inseamna oxidarea controlata a aluminiului, in stratul de zgura rezultat incorporandu-se vopseaua, apoi se inchid porii prin hidratare. Rezulta o suprafata dura, rezistenta la zgaraieturi, si de care se va lipi mai putin mancarea. Dar nu are caracteristicile teflonului. Poti amesteca cu o lingura metalica, dar tot trebuie sa amesteci ca sa nu se prinda pe zona flacarii.
Daca vrei sa gatesti efectiv, e preferabil sa folosesti vase cu diametru mai mare, nu oalele inalte din primele 2 variante, care-s pentru fiert apa. 1l e un volum mic si te vei chinui incercand sa amesteci paste cu cascaval pentru 2 persoane, de ex. Schimbatorul de caldura eficientizeaza putin (10-20%, deci nu neaparat justificabile volumul, pretul si greutatea suplimentara in turele scurte) si distribuie mai bine caldura daca ai un primus cu flacara mica. Functioneaza mult mai bine cu o protectie de vant de tipul conului Caldera, de negasit pe aici dar usor de realizat artizanal. Primus eta pot de 1,2l ar fi o alegere foarte buna daca permite bugetul, insa nu are tigaie. Dar omleta se face bine si in oala Daca vrei o oala din inox poti incerca si variantele superieftine chinezesti, sunt mai usoare caci sunt subtiri, iar rezistenta in timp nu e importanta la 5 lei oala+ farfuria/capac. Dupa ce vezi care dimensiune iti convine vei afla exact ce oala scumpa sa-ti cumperi. Intr-adevar, inoxul este mai bun pentru gatit tocane, insa incercand sa reduc din greutate din aceleasi motive am descoperit ca ma descurc foarte bine cu oalele Trangia din aluminiu curat (are si el un strat de oxid natural). Foarte interesanta spaima oamenilor fata de vasele din aluminiu despre care se presupune (oare de ce?) ca ar cauza Alzheimer, si lipsa totala de frica fata de oalele teflonate, cu toate ca teflonul este recunoscut oficial drept un material nociv sanatatii daca intra in organism. Si stim cum se zgaraie. Pana si Greenpeace ne atentioneaza sa nu mancam geci cu membrana Vineri, 7 decembrie 2012 - 12:12 |
|
|
midan ![]() |
Eu am setul de la Primus, are loc inauntru butelia si poate un arzator mai mic ( al mau are 5mm in plus asa ca il transport in cana) nu l-am folosit sa fac tocana il el dar pentru orez, paste mi se pare ca se curata destul de bine.
Vineri, 7 decembrie 2012 - 11:28 |
|
|
yo6pnc ![]() |
@baumwolle, nu-s speriat de faptul ca nu e sanatos, ci de faptul ca mi se prinde mancarea un doi si e mai greu de curatat. Dar e mai usor.
Conteaza ptr ca gram cu gram se aduna greutatea rucsacului, iar eu ma straduiesc sa o reduc cat mai mult. (Am hernie de disc, si oricum, e un chin sa cari atata timp "dulapul" in spate). @odin, mi-as mai trage cate o omleta sau ceva fript cateodata... Da,da... stiu de ce sunet vorbesti Folosesc de mult timp o gamela de otel dinaia de armata, in care intra bidonul de apa (cum are Bear Grylls Si mi-e greu sa aleg dintr-e cele trei. Vineri, 7 decembrie 2012 - 08:53 |
|
|
odin ![]() |
Eu as alege setul cu tigaia mai mica. Pur si simplu nu fac oua prajite sau vreo fritura la primus. Si mereu am avut oala de aluminiu anodizat si alte dati simplu. Si inca traiesc, nu am racit, nu probleme la colon, stomac. Numai ceva probleme la inima (
Vineri, 7 decembrie 2012 - 08:39 |
|
|
baumwolle (admin) |
Cum ai spus și tu, aluminiul nu e cea mai bună alegere pentru gătit, nu este sănătos pe termen lung, fie și anodizat sau acoperit de un strat protector. Cât de importantă e pentru tine reducerea greutății cu acele 135g? Sunt situații în care fiecare gram contează, sunt situații în care îți poți permite un măr în plus.
Vineri, 7 decembrie 2012 - 08:00 |
|
|
yo6pnc ![]() |
Buna!
Va rog, o parere, ca nu ma pot hotari. http://www.craimont.ro/vase_de_gatit_primus_cana_1l_litech_trek_kettle.html Primusul, eventual si cu schimbator de caldura. http://www.mormota.ro/accesorii-camping/vase-recipiente/set-vase-pinguin-solo-alu.html sau http://www.mountex.ro/produs/10601-081-0/tatonka_kettle__vas_1.0_l Din primele doua nu stiu pe care sa o aleg. - prima e oala mai mare, dar tigaia mai mica. - a doua oala e mai mica, dar tigaia mai mare. Primele doua sunt din aluminiu (teflonat). Sunt usoare (200 g) dar aluminiul nu e prea bun la gatit, conduce prea tare caldura, deci se va prinde mancarea in zona flacarii. Teflonul (anti-aderent) se va zgaria si uza relativ repede. A treia, e din inox. Putin mai grea (335 g) dar inoxul e cel mai bun ptr gatit, conduce caldura mai greu si uniform, nu se prinde mancarea (atat de repede), se curata usor si din cauza materialului, si ptr ca nu are colturi drepte ci e rotunjit. As dori o parere ptr ca ma uit foarte mult la greutate, (incerc sa imi reduc cat mai mult greutatea rucsacului) dar in cazul asta ma uit si la calitate, si sa imi fie munca mai usoara. Multumesc dinainte! Vineri, 7 decembrie 2012 - 01:22 |
|
|
Afisari: 7,437
| ||
Adauga un mesaj in topic
|
|

Sâmbătă, 8 decembrie 2012 - 18:30