De actualitate
Login
Calendar
| Ianuarie 2026 | ||||||
| L | M | M | J | V | S | D |
|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | 2 | 3 | 4 | |||
| 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
| 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
| 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
| 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |
| Februarie 2026 | ||||||
| L | M | M | J | V | S | D |
|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | ||||||
| 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
| 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
| 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
| 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic
|
Forum
Echipament montan
Alegere cort
(879)
|
||
|---|---|---|
|
florinbalan ![]() |
|
|
|
alllx |
Razvan daca zici ca ai xtrimm,
Cat de bine se ventileaza daca lasi aerisirile deschise? Cum nu are decat o intrare. Vineri, 17 iulie 2009 - 16:59 |
|
|
r4zv4n ![]() |
Diferenta intre cele doua consta in comportamentul cortului la vant. Cele cu bete exterioare, sau cu maneca cum le spui tu, sunt mai indicate din acest punct de vedere. Cel mai important insa, indiferent de modelul pe care il alegi, este sa il intinzi cum trebuie. Altfel vantul ti-l poate rupe in punctele cele mai sensibile. Faptul ca il poti monta pe ploaie fara sa uzi tenta interioara este iar un avantaj.
Eu am X-TRIMM D si sunt foarte multumit de el. Atat din punct de vedere vant, cat si ploaie. Ti-l recomand cu incredere. Numai bine Vineri, 17 iulie 2009 - 16:28 |
|
|
florinbalan ![]() |
Nu e obligatoriu sa se ridice simultan.
Sunt corturi la care se intinde mai intai tenda, sunt la care se intind simultan amandoua, iar cele mai raspandite sunt cele la care se inalta prima partea inferioara. Referindu-ma la cele la care se pune mai intai partea inferioara, Cele cu carlige din plastic se monteaza/demonteaza mult mai rapid, Dar daca nu sunt bine croite au tendinta de a se deforma la vant. Cele cu maneca textila au tendinta de a agata betele, dar rigidizeaza mai bine cortul cand este intins. Sistemul este si mai ieftin. Foarte important esta ca tenda (exterioara) sa aiba cat mai multe puncte de prindere pe bete. Cu velcro sau snur. In lipsa acestora cele doua parti lucreaza independent la vant si iti blestemi noptile. In ceea ce priveste corturile la care se monteaza mai intai tenda, ai avantajul de a te adaposti mai repede si faptul ca uneori poti lua doar foaia exterioara, usurandu-ti bagajul. Vineri, 17 iulie 2009 - 14:21 |
|
|
alllx |
Bogat topic, arunc si eu o intrebare
Care este diferenta intre corturile care au o maneca in care intra betele(ex. trimm x-trimm d) si cele care au cleme de plastic care se agata de bete;folia exterioara stand peste bete. Care design ar fi de preferat? Alea cu maneca sunt cele la care se ridica folia exterioara si interioara simultan si nu se face balta in cort daca trebuie sa il ridici pe ploaie? Ma gandesc sa aleg intre 'trimm alpha D' si 'trimm xtrimm D'. Vineri, 17 iulie 2009 - 14:09 |
|
mihaiburo ![]() |
Articolele la care a facut referire senty:
http://www.carpati.org/articol/cum_alegem_un_cort/170/ http://www.carpati.org/articol/despre_rezistenta_corturilor_la_apa/310/ Vineri, 10 iulie 2009 - 00:56 |
|
|
florinbalan ![]() |
Ma intreb daca a afirmat cineva contrariul...
Vineri, 10 iulie 2009 - 00:23 |
|
|
etodemerzel |
am vorbit saptamana trecuta cu cei de la salvamont despre corturi. mi-au zis si ei ei ca betele din aluminiu sunt mai rezistente si mai valabile pe timp de ploaie cu vant.
Vineri, 10 iulie 2009 - 00:20 |
|
|
florinbalan ![]() |
Depinde de cort
Vineri, 10 iulie 2009 - 00:16 |
|
|
odin ![]() |
Razvan, intrebai de ce un cort de acelasi model e mai scump daca are bete de aluminiu. Sunt 2 motive:
-Aluminiul e mai scump si se foloseste o tehnologie imprumutata de la aeronautica. Am vazut cort Carrera cu bete de fibra plina, invelite intr-un manson de panza metalica, ca o plasa. Alea da. Am avut cort cu bete de fibra...depinde acum de fibra. -al doilea motiv: sistemul de prindere la fundul cortului. Pe cand cele de fibra au un mot care intra intr-o chinga gaurita, cele de aluminiu au un cui care intra in interiorul betelor. Diferenta de pret o sa o constati iesind afara din cort pe vant si ploaie cu scopul de a tine de cort sa nu se dezmembreze. O sa iti blestemi zilele ca ai bete de fibra. Nu e placut sa iesi din ora in ora sa aranjezi betele ca sa stea cortul ca lumea. Sa vezi cum e pe ploaie chestia asta. Daca vrei sa chinuiesti pe cineva, asta e cea mai buna metoda Vineri, 10 iulie 2009 - 00:15 |
|
|
senty (admin) |
multa lume de pe aici recomanda un model anume.
cand vrei sa alegi un cort, te gandesti la greutate, confort, rezistenta la vant, impermeabilitate, modul de instalare, pentru ce vrei sa l folosesti (unde si in ce conditii), etc etc. evident poti pune in balanta si pretul. asterni toate astea pe o foaie de hartie si incepi sa dai cu "X" si "0". la final te decizi. acum, legat de impermeabilitate, pentru Carpati, mai mult de 4000 nu e necesar (posibil sa faca condens, oricat de bune si mari ar fi aerisirile). iei cort pentru 3 anotimpuri (pentru ca vrei sa mergi numai 3 anotimpuri cu cortul)... nu te mai gandesti la fusta de zapada. un alt "subiect" dezbatut aici, betele: cauta unul cu bete din duraluminiu. sunt vorbe in vant din partea celor ce afirma ca betele de fibra se rup si atat. Da, se rup, si totodata e posibil sa faca aschii si sa-ti taie panza cortului!!! Am vazut asa ceva. Un bat de dural pocneste (se rupe) dar nu face aschii. Oricum nici aici nu e exclus sa nu ti rupa panza cortului (depinde de unde se rupe si in ce conditii). Vorbeam de impermeabilitate... acei 4000 sunt pentru foaia superioara; pentru cea de jos cu cat e mai mult cu atat e mai bine. pentru Carpati, alege ti un cort pe care sa l poti folosi sus pe creste; in mod sigur acel cort il poti folosi si jos intr un camping. Numarul de persoane... ia un cort de 2 persoane .. poate 3 max. Daca esti singura, va fi ok; daca esti cu inca o persoana, iar va fi bine. mai rau e invers, sa iei un cort mai mic si sa te trezesti ca esti nevoit sa mai bagi pe cineva (la nevoie) in acelasi cort. Sper ca indiciile mele sa ti fie de folos in alegerea corecta a unui cort, si nu uita, cortul ideal nu exista. Totul e un compromis intre "parametrii" enuntati mai sus. Numai bine. Uitasesi... vezi ca pe aici s-a mai discutat despre corturi, vezi ca sunt si ceva articole f bune despre cum sa-ti alegi singura cortul; deasemenea tot ceva sfaturi sunt si pe unele site-uri (magazine online) montane ce vand echipament de munte (un ex. ce mi vine acum... craimont.ro). mult succes. Joi, 9 iulie 2009 - 19:40 |
|
|
florinbalan ![]() |
Pai tot calcand pe ele din greseala
Joi, 9 iulie 2009 - 19:39 |
|
|
arcarius |
Cum a patit r4zv4n am vazut la niste "vecini" de campare acum cativa ani. Unul s-a dezechilibrat si a scapat setul de bete de fibra, dumnezeu stie cum au cazut si pe ce piatra s-au sprijinit, tipul in dezechilibrul lui dorind sa se reechilibreze a calcat fix pe ele.
Ca s-au rupt la colier s-au nu habar nu am insa "vad" si acum betele alea rupte si ciufulite. Treaba cu indoirile repetate la betele de aluminiu o fi ea adevarata (ca dealtfel la orice mat. neferos) dar cine sta sa le indoaie repetat in mod intentionat? In concluzie fiecare cu alegerea lui, seturi de bete de schimb se gasesc chiar daca nu este tocmai simplu sa nimeresti lungimile necesare intotdeauna. Eu am o vorba: nu este important sa ai bafta, mult mai important este sa nu ai ghinion. Succes cu cortul Ilinca. Joi, 9 iulie 2009 - 19:38 |
|
|
florinbalan ![]() |
Sa-l porti sanatoasa pe Ferrino si sa te protejeze cu succes!
Joi, 9 iulie 2009 - 18:19 |
|
|
r4zv4n ![]() |
In urma cu aproximativ o luna am avut marea onoare sa schimb doua vorbe cu David Neacsu in magazinul Himaya. El a afirmat ca betele de duraluminiu sunt cele mai bune din lume si ca indiferent de cort important e sa-l montezi cum trebuie.
Personal, am avut experienta neplacuta de a ma trezi cu cortul in cap, din cauza ruperii unui bat de fibra la nivelul cloierlui metalic. In fine... fiecare face ce alegere vrea Joi, 9 iulie 2009 - 18:16 |
|
|
ilinca |
Dupa toate sfaturile si discutiile, m-am gindit inca o data ce fac cu cortul si la ce il vreau. Vreau de 2 persoane, usor (ca am spatele cam subred si nu vreau sa fortez lucrurile), rezistent pentru ture scurte pe munte, vara/toamna.
Din motive de job, n-o sa-l folosesc, probabil, la ture lungi. Din motive de auto-cunoastere, nu ma astept sa fac cine stie ce nebunii cu el. In principiu prefer o chestie de calitate care sa raspunda - potential - la orice gen de problema/necesitate. Acuma mi se pare ca Vaude Hogan Ultralight e cel mai potrivit. Pe de alta parte, nu vreau sa dau bani peste limita nevoilor. Si mi se pare ca asta e, in momentul asta, peste limita nevoilor mele. Pina la urma, in majoritatea cazurilor va fi un cort pe care il voi cara 10 ore ca sa dorm in el cite o noapte. Asa ca cred ca Ferrino Spectre 2 is the name of the game. Cel putin anul asta. Multumesc mult de ajutor, ceata din cap incepe sa se risipeasca. Joi, 9 iulie 2009 - 18:14 |
|
|
florinbalan ![]() |
Acum 5 minute am facut asta (bagat la presa hidraulica) cu un bat de fibra si nu s-a rupt, ci doar au sarit niste...fibre din zona centrala si a ramas foarte usor curbat. Nu l-as mai folosi la cort, ce-i drept, dar nu est rupt.... Iar in ceea ce priveste pretul....duraluminiul este pur si simplu mai scump ca material decat fibra de sticla.
Un set de bete de duraluminiu (Jamet) este 145 ron, unul no name de fibra e 100 ron. (search sumar pe gugl) Nu afirm ca ar fi mai bune cele din fibra, dar in nici un caz calcand pe ele nu se strica, doar daca se intampla ceva la colierele metalice sau se rupe elasticul. Am avut pe pielea mea patanii cu bete din duraluminiu rupte, ceea ce nu s-a intamplat cu cele din fibra. Care, repet, este mai grea si mai flexibila, ceea ce nu e tot timpul un lucru de dorit. Joi, 9 iulie 2009 - 17:57 |
|
|
r4zv4n ![]() |
Florin, daca tu indoi un bat de fibra la 180 grade fara sa se rupa, inseamna ca eu nu stiu nimic despre betele astea.
A, si inca o chestie. De ce ACELASI model de cort cu bete de aluminiu ar costa cu 2-3 milioane mai mult decat unul cu bete de fibra? Joi, 9 iulie 2009 - 17:46 |
|
|
arcarius |
@ilina, daca lucrurile stau asa, nu te mai uita la corturi de 2 pers.
Asta o spune unul care pana anul asta a mers in cea mai mare parte cu cort solo desi nu mergeam singur niciodata (de la anul se va schimba povestea). In cazul ast uita-te la Eureka Spitfire Solo (asta este ceea ce am eu desi un model mai vechi) sau un Hogan Ultralight I Vezi ca este o diferenta intre Hogan Ultralight 120cm si Ultralight I in sensul ca al 2-lea este mai ingust-105 cm, identic ca dimensiuni cu Hogan Ultralight Argon - pe asta mi l-as lua si alaltaieri daca ar fi sa-mi cumpar un cort de 1 persoana). Daca ar trebui sa-mi car singur cortul si nu se pune problema banilor eu m-as duce sa cumpar VAUDE HOGAN ARGON ULTRALIGHT ("over the top" cort). Joi, 9 iulie 2009 - 17:36 |
|
|
florinbalan ![]() |
In ceea ce priveste betele, tind sa cred ca cele din aluminiu se rup si indoaie mult mai usor decat cele din fibra.
Cele din fibra se aschiaza, dar nu se rup nici daca le indoi la 180 de grade, cele din aluminiu se indoaie si in final (dupa indoituri succesive) se rup, dar se pot repara foarte usor cu un betisor de lemn si putina banda adeziva. Fibra este mai grea si mai flexibila, probabil de asta nu prea se mai foloseste la corturi. (vorbesc din experienta cu mai multe corturi, la unele cu seturi te bete schimbate). Sunt dispus sa sacrific in public 2 seturi pentru a termina pentru totdeauna cu aceasta polemica. Joi, 9 iulie 2009 - 17:35 |
|
|
Afisari: 105,812
| ||
Adauga un mesaj in topic
|
|

De asta partea interioara a cortului nu este realizata din material impermeabil si are cel putin in partea superioara plasa, ca sa nu apara riscul asfixierii si sa micsoreze condensul. In ceea ce priveste condensul, care iarna este foarte deranjant caci se transforma in gheata pe cort si echipament ud, cu cat este mai bine ventilat cu atat mai bine, dar si mai frig. Un cort cu 2 intrari prezinta un avantaj (vorbesc despre cort inchis) prin faptul ca volumul de aer este mai mare, vaporii disipandu-se mai bine in spatiul dintre foile cortului. Ca sa se creeze un curent de aer in tunelul format de cort, ar trebui ca ambele intrari sa fie deschise, ceea ce inseamna ca degeaba mai au fermoar. Daca exista alti factori pe care i-am omis, va rog sa completati.
A, si am observat ca cele cu structura pe exterior au tendinta de a acumula mai multa zapada. un exemplu este husky Flame, care avand o forma specifica, aduna multa zapada in partea superioara.
Vineri, 17 iulie 2009 - 17:17