Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Martie 2025
LMMJVSD
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Aprilie 2025
LMMJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Online

Vremea
Varful lui Stan
Muntii Cernei-Mehedinti
#879  Inapoi  (1) ... 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 ... (44) Inainte

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

  Forum Echipament montan Alegere cort (879)
 
odin
odin
Rucsac
 
Sunt din zamac d-ala ordinar.
Ideea e ca la un capat al batului este fixat un manson de 5-10 cm din metal din acela, zamac. Batul are cam 50-60 cm, gros de 1 cm. In mansonul acela introduci capatul liber al celuilalt bat. Se naste o zona rigida intre cele 2 bete; la unul din ele, candva, se va taia materialul, se exfoliaza. Ma rog, poti intari zona cu rasina epox. Cele de fibra tubulara, arata ca o undita, stii tu. Mai usoare, mai flexibile dar la vant ai oarecare problema: nu prea fac fata. Cele de aluminiu, da.
Un alt avantaj al betelor tubulare este faptul ca se pot repara instant, pregatesti de acasa o bucata de metal sau plastic rezistent, cat diametrul tubului interior. Daca se rupe vreunul, introduci in in tub bucata aia de material, mufezi iar betele si dai cu izolierband deasupra. Pana dimineata ar trebui sa tina cat sa nu cada cortul pe tine. O sa te uzi pe furtuna dar asta e, cu cortul cazut, nu e afacere. Merge si cu crenguta verde Carpati.org Poti repara si cele de fibra plina, sa ai o teava de 5-7 cm numai ca operatia se face invers, introduci capetele rupte in bucata de teava, apoi dai cu izolierband.

Cele tubulare, fie de fibra, fie de aluminiu, au un snur care tine betele legate, nu trebuie decat sa le mufezi. In plus, au semne distinctive pentru fiecare zona unde trebuie montat batul la cort, e colorat adica. La cele de fibra plina, o sa ai multe segmente imprastiate prin iarba pe care trebuie sa le aduni, sa le calculezi; lungimea difera, la un igloo, se incruciseaza sus, un bat trece peste altul. Nu ai nimerit corect, demufezi, pozitionezi corect ca altfel tensionezi batul prea tare si apare fenomenul de care ziceam. Fa treaba asta noaptea sa vezi cum e Carpati.org Mintea te va duce sa le legi de acasa pe segmente dar la fata locului e alta poveste.


Marți, 28 mai 2013 - 22:58

leomaciu
leomaciu

 
Multumesc @odin.
In aces caz cred ca lucrurile imi sunt clare si cred ca voi lua Husky Bright. Aveti idee cine importa Husky (ca pe siteul lor la Romania nu apare nimeni) si daca se pot negocia preturile daca e sa gasesc si vreun sac interesant...
Ati auzit lucruri neplacute despre acest model? Recomandari am mai citit, dar timpul tot trece si se mai pot schimba parerile Carpati.org


Marți, 28 mai 2013 - 22:44

leomaciu
leomaciu

 
Frumos explicat.
De aici trag concluzia ca diferenta majora intre cele 2 solutii ar fi legata de stabilitate indiferent daca avem parte de vant mai puternic sau de deteriorarea acelor maneci.
"Aluminiul este mai rigid. Asta ar aduce un plus major în stabilitatea cortului, în vânt și zăpadă"
"Bețele din fibră (...) punctul slab fiind mânecile de metal, adesea din fier cam prea moale"
Acum inteleg de ce toata lumea recomanda bete de duraluminiu.


Marți, 28 mai 2013 - 22:33

odin
odin
Rucsac
 
Leomaciu: cred ca ar trebui sa vorbesti de avantajele betelor de aluminiu.
Exista 2 tipuri de bete de fibra: pline si tubulare. Cele pline sunt mai grele, logic. Partea proasta este ca ele sunt imbinate cu mufe care la solicitare "taie" batul, lucru valabil si la cele tubulare, acestea din urma fiind mai elastice, efortul la care sunt supuse este mai mic. In schimb, ele se prind de fundul cortului cam aiurea: ori are cortul un orificiu in chinga si acolo este introdus capatul batului ori are un cui si se introduce capatul batului tubular. Ambele variante nu sunt satisfacatoare la betele cu fibra datorita materialului.
La cele de aluminiu, fiind mai rezistente, nu prea se intampla sa iesi sa ancorezi iar cortul ca l-a suflat vantul. Apoi nici nu se coace materialul la soare ca la cele de fibra.

Mai este o combinatie de bete din fibra plus manson de plasa de otel, la noi nu am vazut inca.


Marți, 28 mai 2013 - 22:23

yo6ial
yo6ial
Coarda
 
Pe scurt:
- Bețele din fibră de sticlă sau fibră de carbon sunt mai elastice decât cele din aliaje de
aluminiu. Sunt foarte rezistente la rupere, punctul slab fiind mânecile de metal, adesea din fier cam prea moale.
Poate, copilul, să joace hora pe bețele de fibră de sticlă că îi greu de crezut că o să le strice.
- Aluminiul este mai rigid. Asta ar aduce un plus major în stabilitatea cortului, în vânt și zăpadă.
Dar, fiind mai rigid și având o toleranță limitată la stres*, este mai ușor să rupi sau, mai degrabă, să îndoi definitiv un segment din aluminiu. Și nu mai merge îndreptat...
Pentru că aluminiul este deformabil și plastic nu doar elastic precum compozitele.
Oricum, toate cele trei tipuri, compozite de carbon, sticlă sau aluminiu (exista și o combinație fibră de sticlă+aluminiu "Glare") sunt destul de robuste pentru a nu se rupe la cel mai mărunt accident.

* spre deosebire de oțel, de exemplu, care poate fi deformat până la un punct, de unde să revină, în totalitate, la forma inițială, de un număr nelimitat de ori, aluminiul are un număr finit de deformări elastice până la deteriorarea catastrofală a structurii cristaline (ruperea piesei).


Marți, 28 mai 2013 - 21:55

leomaciu
leomaciu

 
Multumesc de raspuns.
Legat de betele de duraluminiu si fibra am o intrebare. In afara faptului ca poate calca pe ele copilul din greseala si le poate rupe ce alte dezavantaje ma sunt? Sunt mai grele sau mai usoare? Sunt mai elastice etc?
As vrea ca saptamana viitoare (cel tarziu) sa-l cumpar si mi-ar ajuta explicatiile de mai sus si eventual pareri a celor ce detin asa ceva ca poate de cand au postat ultima oara si-au mai schimbat parerea...


Marți, 28 mai 2013 - 21:17

agdandanache
agdandanache..

 
Orice cort ai achizitiona, betele sa fie de duraluminiu.


Marți, 28 mai 2013 - 12:59

leomaciu
leomaciu

 
Am ajuns la concluzia ca am nevoie de 2 intrari (copii au mai putina stare si nici nu am vrea sa sarim unul dintre noi peste copil daca vrem sa iesim pe afara dupa ce adoarme in margine pe care i se pune pata).
Acum bugetul pentru cort este de maxim 850 lei si a ramas sa aleg intre 2 modele sau poate ma indrumati voi mai bine...
1. Trimm Magnum l-am gasit la un pret bun aici, dar nu stiu cat de seriosi sunt
http://www.altisport.ro/index.php/Alpinism/Cort-Magnum-Trimm/flypage.tpl.html
Detine cineva ascet model sa-mi spuna o parere?!
2. Husky Bright l-am gasit in mai multe locuri la 720 lei
Ca si o comparatie intre ele din ce ma pricem treaba sta cam asa:
Magnum Bright
spatiu/confort ok aprox egale aprox egale
materialele textile au proprietati pe hartie asemanatoare
culoare deschisa e un avantaj vara bej verde
bete fibra aluminiu
greutate 4.4kg 3.5kg
pret 580 lei 720 lei

Va rog sa ma ajutati cu alegera intre cele 2 sau o propunere in bugetul dat.
La vant care ar fi mai solid? iar la ploi mai putin pretentios.
De partea practica imi puteti spune ceva?


Marți, 28 mai 2013 - 10:22

agdandanache
agdandanache..

 
am fost in doisprezece ture cu el, dintre care trei de iarna si nu am avut nici un fel de probleme cu fermoarele sau cu altceva. dealtfel imi par foarte trainice, caci am fost nevoit sa le fortez deoarece iarna se depunea gheata pe ele.


Luni, 27 mai 2013 - 19:09

leomaciu
leomaciu

 
M-am uitat la Husky Fighter, dar sare de buget si am inteles ca ar avea ceva probleme cu fermoarele? la inceput sau in timp nu am retinut exact. Oricum cam sare de bugetul meu si nici nu-l voi folosi iarna. Iarna prefer sa stau la o cabana ceva...


Luni, 27 mai 2013 - 17:31

agdandanache
agdandanache..

 
salutare! eu am un husky fighter si sunt foarte multumit de el cu toate ca este cam greu, dar impartit la trei este ok. este destul de stabil in vant .nu am avut probleme cu apa http://www.nootkasport.ro/22,cort-husky-fighter-3-4.html!


Luni, 27 mai 2013 - 13:06

leomaciu
leomaciu

 
Spre exemplu mi-ar placea ca vara asta sa ma pot instala undeva cat mai aproape de Balea Lac unde cam bate vantul destul de tare uneori. Asta nu inseamna ca nu poti sa mai cobor putin sau caut un loc potrivit...


Luni, 27 mai 2013 - 08:59

leomaciu
leomaciu

 
Imi cer scuze, dar nu mi-am dat seama exact unde sa postez si daca sa deschid un topic.
Legat de cort, nu vreau ceva mare si greu ca cel din linkul dat. La montaj nu vreau sa pierd cu orela, mai ales daca se va intampla sa stau maxim o noapte intr-un loc. Vreau sa urc pe munte cu el pentru inceput in locuri in care poti ajunge si cu masina mica pentru ca o fetita de 3 ani (a susemnatului) nu poate si nu este obisnuita cu muntele, dar speram sa se intample in viitor. Am numit confort un cort inalt de 115cm pana la 130cm si loc de un om in plus pt bagaje. Deasemeni ideal este sa nu treaca de 4-5kg.


Luni, 27 mai 2013 - 07:15

odin
odin
Rucsac
 
Pana o sa iti mute moderatorii mesajul in topicul cu discutia despre corturi, sa te intreb la obiect: te intereseaza un cort de familie? Ca mie asa mi se pare Carpati.org
Ca de ex: http://www.amazon.de/Skandika-Zelt-Toronto-beige-520x590/dp/B0019EJNHM/ref=tag_stp_s2
_edpp_url

"Eu am 1,85 si as vrea sa nu stau chiar lipit de cort cum stau niste amici si eventual inaltime minim de 115 pentru confort."
Cortul e facut sa te adapostesti, sa dormi relativ uscat, nu sa dai petrecere indoor. Cel putin la munte. Sau ceea ce numim noi munte. Daca stai la un gratarel ceva, e bun orice cort daca il duci cu masina. E piata plina de corturi de 4 persoane sau 3.

Ca incheiere, pe unde numesc unii munte, se renunta la spatiu si confort pentru siguranta si usurinta la carat. Daca vrei numai la poalele muntelui sa stai, e ok orice. Daca vrei pe viitor sa urci pe sus cu corturi asa mari, nu o sa ai sanse la un vand de seara mai puternic, nu zic de furtuna. Dar pana atunci o sa vezi tu cum cara lumea corturi atat de mici de o sa te mire care e scopul lor Carpati.org

Pana una-alta, poate moderatorii vor lua in calcul o rugaminte mai veche a mea, sa die in bara verde un colt al incepatorului cu cateva sfaturi sa se descurce omul prin site Carpati.org Asa nu mai deschide fiecare un topic separat pt o problema universala Carpati.org
Leomaciu, nu te simti atins de ultimele randuri , nu au legatura cu tine Carpati.org


Duminică, 26 mai 2013 - 22:39

leomaciu
leomaciu

 
Bine v-am gasit.
Am tot cautat si citi, dar nu am gasit discutii despre corturi de 4 persoane (pentru 3 persoane + bagaj) deci 3+ sau 4 persoane ca sa fie loc suficient.
Eu am 1,85 si as vrea sa nu stau chiar lipit de cort cum stau niste amici si eventual inaltime minim de 115 pentru confort.
Unde si cum il vom folosi:
Primavara si inceput de toamna toamna: 40% (munte)
Vara: 60% (impartit in mod egal mare si munte) - deci ventilatia ca sa fie respirabil este foarte importanta si o culoare cat mai deschisa
Cand spun munte, nu vorbim de creste, dar niciodata nu se stie pe viitor... Ca si timp vorbim de 2-4 nopti, cel putin pentru inceput.

Ca si buget as vrea sa nu sar de 850 lei doar pentru cort.
Mentionez ca nu ma pricep deloc la astfel de echipament, dar am tot citit si incep sa invat.

Eu m-am gandit la cateva, dar imi pare ca nu este niciunul suficient de bun si as prefera si alternative.
Trimm Largo D - partea negativa este ca are doar o singura intrare si nu stiu cum se comporta (aerisirea/ventilatia) vara la mare
Trimm Magnum - nu are bete duraluminiu
Trimm Focus - are o singura intrare, nu are bete de duraluminiu si am inteles ca se monteaza mai greu?!
Husky Bright 4 - mai sunt si alte modele la Husky, dar am auzit ca nu ar sta prea bine cu fermoarele la ploaie?!
Pinguin Gemini 210 - pare ok, dar nu stiu mai nimic despre acest brand
Modelele de la Husky si Pinguin au cusaturile galvanizate?
Alternativele sunt bine venite.


Duminică, 26 mai 2013 - 21:06

dream2travel
dream2travel..

 
@ malakai - despre cortul acesta este vorba . pe mine m-a convins review-ul tau si al celor de pe iutub. mai ales ca ma pot uita la stele .. http://www.youtube.com/watch?v=t-SC9tMuulY


Joi, 16 mai 2013 - 02:08

ianovici
ianovici

 
sekarel@

Sa-l stapanesti cu placere!
Te rog sa postezi un comentariu cu parerea pe care ti-a lasat-o acest cort dupa prima utilizare.


Vineri, 10 mai 2013 - 19:33

sekarel
sekarel
Busola
 
Va multumesc frumos pentru sfaturi astazi am achzitionat un huski flame 2 si sunt foarte entuziast deabia astept sa il folosesc .Multumesc si o zi faina


Vineri, 10 mai 2013 - 18:59

luna
luna
Busola
 
Eu sunt vechi proprietar de husky flame 2, folosit in toate anotimpurile si pe orice fel de vreme, pare ok, nu a intrat apa niciodata in el. Montarea e grea la inceput, dar dupa ce te obisnuiesti il montezi usor, si asa cum s-a mai zis il poti monta pe vreme rea fara sa uzi interiorul. Singura parte nasoala e ca face uneori ceva condens. Fusta de zapada e buna, cand nu ai nevoie de ea se prinde cu un snur si ca niste nasturi, nu prea te incurca.


Joi, 9 mai 2013 - 01:58

odin
odin
Rucsac
 
Altceva...costa Carpati.org

Acum depinde ce vrei; sa iti enumar ceva avantaje si dezavantaje:

Husky:
-rezista bine de tot la vant si ploi, datorita formei
-nu face condens in cort (singurul punct aiurea este partea de sus a plasei, cand deschizi cortul, cateva picaturi nu conteaza)
-foarte usor de montat, se poate monta pe ploaie fara sa uzi interiorul, un mare avantaj (max 10 min)
-daca esti inalt (peste 1.90m) e cam dificil cu el, ca pare scurt in interior.
-in general e un cort "de dormit" , nu unul in care sa iti petreci seara jucand carti; daca esti pretentios la spatiu si vrei mult, nu il recomand chiar daca are fustita de zapada (vara o ridici, ca te sufoci altfel)

Pinguin:

-de obicei corturile tip igloo forteaza betele in zona de incrucisare, asa cum e asta
-la fel, au o mare priza la vant, il agata de te miri unde si ti-l zgaltaie zdravan si la vant e cam ... daramat. Tin minte o furtuna in Padina, din 40 de corturi, 2 tunele erau in picioare (singurele) si 2 igloo-uri (pt ca stapanii stateau in furtuna si tineau de ele)...restul erau toate la nivelul ierbii si fluturau de minune. Mai era in picioare un cort vechi tip Cerna (triunghi), cu bete de dural cat matura de groase.
-ofera spatiu, daca preferi spatiul, un igloo e alegerea buna.
-are folia siliconata, daca se rupe undeva nu o poti lipi (nu stiu noutatile aparute dar cine a avut silicon pe folii (tenda si baza se cam plangeau de aspectul acesta)

Mie mi-ar fi usor sa iti recomand Husky dar nu vreau sa te influentez prea mult decat cu o vorba: pe vreme rea, o sa iti multumesti ca il ai Carpati.org In rest, vezi tu ce oti place si ce nu la o tura/dormit si te hotaresti singur. Spor Carpati.org


Miercuri, 8 mai 2013 - 21:28

Afisari: 100,738


#879  Inapoi  (1) ... 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 ... (44) Inainte

Adauga un mesaj in topic






Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

 


 
0,0875 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2025) www.carpati.org