Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Iunie 2023
LMMJVSD
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Iulie 2023
LMMJVSD
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Vremea
Varful Vanatoarea lui Buteanu
Muntii Fagarasului
#866  Inapoi  (1) ... 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 ... (44) Inainte

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

Forum Echipament montan Alegere cort (866)

yo6ial
yo6ial
Coarda

Sunt țesături impermeabile și sunt țesături rezistente la ploaie.
În general și în ultimii 10-20 de ani, la corturi, pentru a obține un produs cu greutate redusă, țesăturile sunt mai mult rezistente la stropire decât impermeabile.

Coloana de apă indicată pe prospect reprezintă presiunea statică la care țesătura rezistă.
Desigur, cel interesat ar trebui să se gândească la presiunea exercitată de picăturile de apă, ținând cont de masa picăturii și viteza la impact. Și... frecvența de repetiție, temperatura...

Dar, pentru orientarea omului de rând, sunt trei feluri de țesături pe corturile din comerț:

Varianta cea mai ieftină (nu neapărat, dacă are logo de renume) și mai ușoară de pânză tratată DWR ce rezistă la stropirea cu apă, varianta mai comună de țesătură acoperită cu un strat de poliuretan, de obicei argintie pe interior care rezistă la ploi moderate și o văd ca oferind un nivel de protecție normal și, la final, țesăturile acoperite sau îmbibate cu silicon (sau poliuretan) ce oferă o protecție excelentă dar trag la cântar mai bine.

Am exclus din cele de mai sus țesăturile acoperite cu PVC (prelate de uz auto) și corturile realizate din GoreTex.
Unele sunt absurd de grele dar ieftine și total impermeabile, celelalte sunt total impermeabile dar grele și absurd de scumpe. Carpati.org

Deci, la final, e vorba de compromisul dintre nivelul de protecție și greutate, atât timp cât banii nu sunt o probemă.
2m coloană de apă este o cifră OK pentru ploile de la noi. Podeaua e singura care nu o văd cu ochi buni, chiar dacă zice 5m, intervine presiunea ocupanților și uzura laminării, depărtarea fibrelor, înțeparea, etc.
Eu m-am ferit de podelele din material textil pentru simplul fapt că sunt slabe mecanic.
Dar numai din astea se găsesc pe piață (la corturile de renume) și necesită, cel mai adesea, o folie de sol care să împiedice înțeparea.

Dar folia de sol, adesea din polietilenă laminată, poate cauza formarea de bălți între cort și folia de sol și... posibil să ajungă din apa aia în interior.

Compromis-ul e descrierea situației. Între preț, greutate, nivel de protecție și anduranță în timp.
La urma urmei, dacă vremea e suficient de severă, și acoperișul casei lasă ploaia să intre în casă.

Marți, 19 iunie 2018 - 13:47

dragos_suma
dragos_suma

@zentai

Salut, cred ca pot sa iti zic ce mi-a zis si mie cineva cand mi-am luat cortul meu , valorile mari ale impermeabilitatii sunt mai mult de show && tell decat relevante in lumea reala. De exemplu MSR Hubba Bubba NX are impermeabilitate 1200 pe tenda si 3000 pentru podea , asta nu inseamna ca o sa ploua in el daca ma prinde o rupere de nori undeva pe creasta.

Din cate stiu eu , corturile functioneaza pe principiul tensiunii superficiale , asta inseamna ca daca il intinzi bine ..nu trece apa prin el.

Uite un articol despre tensiunea superficiala ( este in engleza ) : https://water.usgs.gov/edu/surface-tension.html si fraza care conteaza din el :

Don't touch the tent!: Common tent materials are somewhat rainproof in that the surface tension of water will bridge the pores in the finely woven material. But if you touch the tent material with your finger, you break the surface tension and the rain will drip through.

Marți, 19 iunie 2018 - 11:36

zentai
zentai
Coarda

Aș fi interesat de opinia colegilor pricepuți pe subiect. Subiectul: Cort Easy Camp Galaxy 300- impermeabilitate-2000/folia de podea- 5000/ înălțime-170 cm! Socotit pentru camping datorită antreului extrem de generos, cu două intrări, sau ca bază pentru ture cu bicla sau cu caiacul, adică de neluat pe munte (totuși, 7,2 kg).
Întrebare: merită banii (786 - 899 lei)? Impermeabilitate 2000 se traduce că plouă în el ca-n sită?

Vă foarte mulțumesc!

Marți, 19 iunie 2018 - 09:21

florinbalan
florinbalan
Rucsac

Cel mai safe in antreu este sistemul de tip Trangia. Foarte stabil, flacara nu este expusa, noxe mai putin toxice.

Miercuri, 31 ianuarie 2018 - 16:34

andreiboblea
andreiboblea..

Pana mai prind experienta o sa gatesc afara, cel putin cat imi va permite vremea frumoasa, iti multumesc mult!

Marți, 30 ianuarie 2018 - 22:43

mad
mad
Caraba

Nu detin, dar am avut ocazia sa dorm in Husky Flame intr-o tura cu de toate dpdv meteo. Mie nu mai s-a parut neincapator pentru doua persoane de greutate si inaltime normala, plus bagaje pentru 3 zile.
Cred ca e intre cele mai bune corturi de creasta, daca nu pui la socoteala greutatea; am dormit in el in plina furtuna in Cindrel, excelent culcus daca e ancorat cum trebuie.
Avantajul betelor prinse in supratenda e ca in caz de urgenta poti pune supratenda ca adapost, si sub ea intinzi restul cortului fara sa te ploua. Nu-mi amintesc sa fi facut condens in noaptea mai calda, dar nu mai stiu sigur.

Referitor la a gati in antreu, exista si varianta arzatoarelor care nu se insurubeaza direct pe butelie, ci sunt legate de aceasta printr-un furtun protejat, iar ele stau pe picioruse direct pe sol. Astfel flacara si vasul in care gatesti se situeaza mai jos, iar stabilitatea "sistemului" e mai mare.

Marți, 30 ianuarie 2018 - 11:48

andreiboblea
andreiboblea..

Incepator fiind, o sa am mare grija sa nu plec cand e sigur ca o sa ploua, cand nu e, asta e. Asa ca pana mai invat o sa gatesc afara. Va multumesc mult tuturor, mi-ati fost de mare ajutor.

Luni, 29 ianuarie 2018 - 22:27

yo6ial
yo6ial
Coarda

Poliesterii se topesc pe la 200 și ceva de grade, iau foc pe la 400 dar dacă sunt tratați cu ceva, nu iau foc dar se topesc. Zic și băieții de la Robens asta: The fabric does not burn but melts.

Flacăra arzătorului e pe la vreo mie de grade. La câțiva centimetri de arzător, temperatura scade drastic pentru că gazele arse se amestecă cu aerul ambiental. La vreo 20cm deasupra cratiței deja poți să ți mâna, câteva minute nu secunde, fără se te arzi (60C). Dacă tu nu suferi arsuri, nu suferă nici pânza aia.

Deci astea nu înseamnă că am ceva împotriva acelui Robens V.2. Deloc.
Gătește liniștit în antreu, indiferent de cort, dar nu-i da foc. Carpati.org

Luni, 29 ianuarie 2018 - 22:00

andreiboblea
andreiboblea..

https://www.proalpin.ro/cort-robens-voyager-2-2-persoane.html
Aici scria de cort ignifug. Sa inteleg ca e doar o exagerare.

Luni, 29 ianuarie 2018 - 21:38

yo6ial
yo6ial
Coarda

Cort ignifug? Eu n-aș paria nici dacă scrie pe etichetă.

În antreul cortului poți găti dar cu evidenta grijă de a nu incendia cortul. Adică flacăra și gazele fierbinți ce rezultă să nu atingă pânza. La distanța la care poți ține mâna deasupra cratiței și a flăcării poate să fie și tenda. Poate plus o palmă (distanța) de siguranță. Scutul anti-vânt rămâne util ca să nu-ți sufle vântul flacăra sau gazele prea fierbinți pe pânză.

Cu un arzător pe gaz n-ar trebui să ai probleme niciodată. Doar să nu-l răstorni aprins pe pânză, să nu-l folosești înăuntru și la o distanță de bun simț de pânze.

Corturile de azi sunt fabricate din materiale sintetice ca poliester, poliamidă, nylon...
Doar pe vremuri erau din bumbac sau amestec de bumbac cu sintetice. Azi ar fi considerate absurd de grele.
Bumbacul este foarte rezistent la temperaturi mari iar sintetice care ar rezista la temperaturile alea există dar sunt (foarte) sensibile la ultraviolete și iară n-am făcut nimic ignifug.

Luni, 29 ianuarie 2018 - 21:23

andreiboblea
andreiboblea..

Nici nu stiam ca se poate gati in antreu. Cortul este cumva ignifug? La cel de la robens preciza asta. Am 1,75, iar prietena mea are cam 1,50, si suntem destul de slabi(nu anorexici) amandoi, cred ca o sa avem loc amandoi cu sacii de dormit. Acum m-ai facut curios. In antreu se poate gati la primus intr-un vas mic? Adica sa incalzesc apa pentru 2 supe instant sa zicem, sau apa pt orez prefiert?

Luni, 29 ianuarie 2018 - 20:01

cosmin2685
cosmin2685

Încă o sugestie, antreul de la bret este cam mic, asta având în vedere dacă dorești să gătești in el. Interior este suficient de încăpător pentru două persoane cu tot cu rucsaci. În cazul în care ești mai înalt de 1.80 sar putea să fie cam incomod dacă dormi lungit. În cazul în care dormi mai adunat nu o să ai probleme. Acesta mica problema cred că este valabilă pentru toate corturile la care betele sunt in X.

Luni, 29 ianuarie 2018 - 16:15

andreiboblea
andreiboblea..

Iti multumesc frumos, mi-ai fost de mare ajutor!

Luni, 29 ianuarie 2018 - 14:31

cosmin2685
cosmin2685

Flame este un cort foarte bun ptr viscol, spatiu mic ca su suprafata, foarte bun pentru creasta, zapada insa se aduna in triunghiul care se formeaza datorita constructiei, chiar in partea de sus. Foarte inghesuit pentru 2 persoane. Ca si sac de dormit, am folosit cu success pana la temperature negative (-1, -2 grade) pinguind trekking, dupa care am trecut pe saci de puf, care au si avanataje dar si dezavantaje

Luni, 29 ianuarie 2018 - 14:14

andreiboblea
andreiboblea..

Cred ca o sa raman la husky bret, iti multumesc mult. Inca ceva, ce sac de dormit imi recomandati pana in 350 de lei, pe care sa il pot folosi din mai pana in octombrie?

Luni, 29 ianuarie 2018 - 14:07

andreiboblea
andreiboblea..

http://www.alpinexpe.ro/camping-si-drumetii/corturi/cort-husky-flame-2-22667.html#pre
ttyPhoto
Acesta ar fi mai potrivit pe timp de zapada?

Luni, 29 ianuarie 2018 - 13:37

andreiboblea
andreiboblea..

Sa inteleg ca un Husky Bret ar fi suficient de bun pentru campat in caldarile de pe creasta, ca rezista la ploi si vant destul de bine. Imi pare ceva mai ieftin decat Robens Voyager la care ma gandisem eu. Deci sa raman la Husky?

Luni, 29 ianuarie 2018 - 13:34

cosmin2685
cosmin2685

Salutare,

personal detin 2 corturi ambele de la Husky, un Husky Bret si un Husky Fighter. Bret respire mult ma bine datorita faptului ca tenta nu merge pana jos, poate si este un pic scurta. Sunt corturi si mai usoare de 2 personae dar eu sunt foarte multumit de el. Fighter este un cort bun, sta foarte bine in vant, am iesit cu el iarna, daca ii lasi tenta ridicata macar in 2 locuri si aerisirile deschise nu ai problem cu, condensul. Daca ninge cumva peste noapte sufficient de mult sa acopere aerisirile de jos incepe sa faca condens, si mai cade cate un strop. Aceste doua corturi au materiale identice cu privire la tenta, sunt mai groase, de aici si greutatea mai mare la Bret. Cu privire la Zajo, am avut ocazia sa vad cu Zajo Oland 2, foarte frumos, incapator, destul de mare ca suprafata, materiale mai noi ca si tehnologie, foarte subtiri si foarte usoare. Doar lucruri bune, inca dupa o noapte de vant, tenta s-a intins in zona in care a fost umflata de vand si a ramas deformata, adica nu mai sta intinsa, nu stiu cat de mult. Sper ca te ajuta cu ceva aveste informatii

Luni, 29 ianuarie 2018 - 12:50

andreiboblea
andreiboblea..

Pentru deal, mai am un cort, dar multumesc frumos de ajutor. Daca imi mai poate spune cineva cateva pareri ar fi minunat, sunt incepator si incerc sa invat cat mai multe pt a face alegerea cat mai ok

Luni, 29 ianuarie 2018 - 12:37

alek
alek

Ma refer ca daca doresti sa ai un singur cort in care nu o sa dormi numai in creasta, nu o sa fie comod. In creasta e ok, nu face condens mai deloc zic eu, insa la deal, adica in zone joase, face foarte mult. Chiar la munte, vara, prin Apuseni nu il prea folosec fiindca toata noaptea e zapuseala inauntru.

Luni, 29 ianuarie 2018 - 12:30

Afisari: 91,071

#866  Inapoi  (1) ... 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 ... (44) Inainte

Adauga un mesaj in topic

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

0,0969 secunde

GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2023) www.carpati.org