Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Mai 2025
LMMJVSD
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Iunie 2025
LMMJVSD
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Vremea
Varful Svinecea Mare
Muntii Almajului
#879  Inapoi  (1) ... 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 ... (44) Inainte

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

Forum Echipament montan Alegere cort (879)

baumwolle
baumwolle
(admin)

Sunt un avocat al limbii române, dar consider că mai bine rămânem la subiectul de față, păstrând lecțiile de ortografie și semantică pentru altă dată. Mulțumesc!

Marți, 8 ianuarie 2019 - 16:58

florinbalan
florinbalan
Rucsac

editat de admin

On topic: daca vorbim de pret mic, luand in calcul faptul ca nu exista corturi ieftine si bune in Univers decat provenind dintr-o parte a lumii, poti incerca variante de pe Aliexpress, unele au preturi incredibile la ce materiale ofera, si, in functie de review-uri te poti orienta spre ce iti trebuie.

Stiu ca nu sunt "de firma" dar nici Hannah, Husky, Pinguin nu erau firme, ci foste fabrici din anii '90 pentru branduri mai mari (The North Face - Hannah, MSR-Husky etc.), fabrici care cand au incheiat contractele si-au luat un nume si au continuat sa faca modele mai mult sau mai putin adaptate ale acestor branduri. Exact aceeasi situatie este si cu produsele chinezesti, in plus au aparut multe fabrici independente, cu produse de calitate buna, acoperind o nisa precisa: echipament bun dar relativ ieftin.

Avand timp pana la vara pot fi si testate. Corturi Naturehike am vazut/pipait si mi s-au parut foarte bine lucrate. A, si daca vedeti ca un cort are specificata o coloana de apa de 3000mm asta nu inseamna ca e prost ci realist. Nu va imaginati ca exista vreun cort care sa reziste la 10m coloana de apa, cum se lauda unii. Pe verificate, caci am tubulatura pentru test pregatita. Carpati.org

Marți, 8 ianuarie 2019 - 08:50

dxxx
dxxx
Caraba

Tu initial ai intrebat ceva si ai mentionat "usor" si sa scazi din 4,2 kg inca 3 kg... pentru 3 persoane.

Nu ai spus nimic de economie...

Eu ti-am raspuns la ce ai intrebat.

Altfel, sunt de acord cu Victor, a zis foarte corect totul.
Dar, pentru ca sa fiu un pic carcotas trebuie sa-i spun ca (fara sa calculez precis) sunt peste 35 de ani de cand nu folosesc pentru doua persoane cort mai greu de 2,5Kg, cu absida pentru echipament. Mai aveam unul de 2kg, dar fara absida.

Acum on-topic:
- cred ca cea mai buna sugestie, avand in vedere a lua ceva bun si nu prea scump este sa mai cumperi un cort de 2 persoane (2 persoane inghesuite - adica la limita, pentru ca un cort mic = unul usor).
- greutatea ar trebui sa fie sub 2kg, dar tinzand spre 1,5kg, si cred ca te descurci la un cost nu mult peste 500 lei
- nu iti recomand cort de 1 persoana, pentru ca nu vei castiga mult nici la greutate, nici la pret, dar ar fi mult mai putin confortabil si flexibil ca optiuni.
- in acest mod ati merge 3 persoane carand doua corturi sub 4,5kg ambele, deci 1,5kg per persoana.

Ca geometrie iti sugerez sa mergi pe cort-tunel.

Luni, 7 ianuarie 2019 - 20:25

andreiboblea
andreiboblea..

Iti multumesc mult foarte mult pt sfat! Bineinteles ca o sa incercam sa ne punem corturile cat mai ferite, eventual langa refugii ar fi ideal. E bine ca am intrebat aici si nu am ajuns sa fac chestia cu Tarpul la fata locului. Multumesc tuturor inca o data!

Luni, 7 ianuarie 2019 - 12:24

victoranica
victoranica
Coarda

@Andrei:

Pentru Creasta Fagarasului parcursa VARA, Husky Bret e mai mult decat suficient, presupunand ca nu te duci pe cod portocaliu sau pe furtuna naprasnica.

@Ceilalti:

Sa fim seriosi, nu ne-am nascut cu tehnologie de ultima ora pe mana. Acum 20 de ani inca se mergea cu ditamai mormanul de panza si metal cu o caruta de kilograme in spinare. De acord, nu e Husky Bret cortul ideal de innoptat pe creste, dar nici sa nu poti dormi in el nu se pune problema.

Eu am un Husky Boyard (tot pe acolo, doar ca de 3-4 persoane) pe care l-am folosit cu succes si pe ploaie torentiala, si pe vant moderat. Mai depinde si cum si unde il amplasezi

Luni, 7 ianuarie 2019 - 11:53

alek
alek

Salutare! La cort parerea mea e ca greutatea e una acceptabila atata timp cat cara fiecare ceva. Insa eu iti recomand sa investesti intr-un rucsac de calitate, nu neaparat unul foarte usor. Vei vedea ca o sa para mai usor, fiindca greutatea e distribuita mai bine.

Luni, 7 ianuarie 2019 - 11:17

andreiboblea
andreiboblea..

Sa inteleg ca nu am nicio sansa pana la urma sa merg cu Husky Bret 2 pe creasta? Daca ar fi sa nu mai fac nicio alta investitie, zic

Luni, 7 ianuarie 2019 - 10:32

florinbalan
florinbalan
Rucsac

Cu prelata de 3x3 poti face un cort inchis, cu peretele de intrare vertical, avand podeaua de 1,5/2,25m. Intra 2 oameni bine, dar nu prea ai loc de bagaje si sa te invarti. Avand acoperisul in 2 ape ai mai putin loc decat intr-un iglu care ar fi urias cu suprafata asta. Am folosit des aceasta configuratie, dar mai mult pentru o persoana.

Dezavantaje fata de un cort clasic:
- Nu ai podea. Deci ori cari si o folie (tyvek soft e ok) ori pui salteaua direct pe pamant/iarba/noroi.
- Nu se inchide perfect. "Usa" poate fi stransa mai bine, eu folosesc zip-ties care se pot desface, dar nu e inchidere ermetica.
- Este inalt. Ca sa se intinda bine in configuratia asta trebuie ca varful de la intrare sa fie pe la 1,5-1,6m. Ceea ce inseamna ori 2 bete de trekking legate intre ele, ori batul pus pe un bolovan mai mare. Mai ai nevoie de un bat si in spate pentru a inalta zona de la picioare.
-Condens. Chiar daca nu se inchide bine este destul de prost ventilat. Cand ploua, condensul se transforma intr-o ploaie fina, deranjanta.
- Lipseste protectia pentru insecte. Tantarii si mai ales musculitele ceratopogonide pot fi o pacoste. Eu mai car un "baldachin" din tiul.
- Nu se va intinde perfect, mai ales pe teren denivelat. Vantul iti va lipi o laterala de sacul de dormit, ceea ce in combinatie cu condensul nu e grozav. Se rezolva problema daca mai iei un arc de cort din aluminiu sa departezi peretii cam la o treime de intrare. Pentru asta iti mai rebuie niste prinderi interioare, ca sa nu alunece arcul.
-Pentru a inchide mai bine cortul si pentru a avea un antreu mai poti folosi o prelata mai mica.
-In niciun caz 3 persoane daca vrei sa ai toate laturile inchise

Avantaje: este usor si se monteaza foarte repede cu destula experienta. Dar daca mai pui folia de podea, plasa, antreul si batul de aluminiu, vei vedea ca sunt corturi mai usoare in comert. In functie de necesitati prelata poate fi montata in zeci de configuratii.

Deci pentru creasta nu prea e recomandat decat ca adapost de urgenta, de fapt fiind cel mai confortabil bivuac pe care l-am testat.

Un cort de 2-3 persoane pana in 2 kg gasesti la preturi decente, iar daca vrei sa renunti la greutate uita-te la celelalte piese: rucsac, sac de dormit, saltea, haine, fieratanii. Cu ceva investitii si compromisuri poti ajunge pe la 7-8 kile bagajul complet, mai ales ca o parte din echipament se distribuie la numarul de persoane.

Luni, 7 ianuarie 2019 - 07:50

andreiboblea
andreiboblea..

Multumesc foarte mult pt raspunsul rapid! Daca se poate sa imi faci cateva sugestii de corturi care sa faca fata chiar de si de 1 si de 2 persoane, chiar si de 3 daca nu cer prea mult. Dar intr-un buget cat mai redus, dsr totusi sa imi si fac treaba. Adica nu vreau ce e mai ieftin si sa nu il pot folosi.

Luni, 7 ianuarie 2019 - 01:02

dxxx
dxxx
Caraba

1. Felicitari cu parerea despre refugii, pacat ca nu toata lumea gandeste constructiv ca tine.
De curand incercam sa conving colegul @multi ca la Scara, daca se reface refugiul, ceva de 8-10 locuri este si rational si de ajuns...

2. NO WAY - uita de ideea "tarp"/prelata.
Vrei un adapost care chiar sa te adaposteasca si cand bate vantul si cand ploua razant, si cand vin ciobanii sa-ti fure din lucruri*** ca am aflat-o si pe asta.
Iti trebuie un cort decent si usor.
Si sa fie de creasta.
Husky Bret 2 nu corespunde cu cei 1,20m inaltime/2 persoane, iar greutatea nu il incadreaza la cele usoare.
Forma este de evitat, de asemenea.

3. Oricum sunteti 3.
Un cort usor trebuie sa se incadreze cam in jur de 1,5kg pentru 2 persoane.
Pentru 3 persoane maxim 2,5kg, dar si mai putin este posibil si nu cu multi bani - vezi articolul meu:
http://www.carpati.org/articol/_r%C4%83%C5%A3u%C5%9Fca_cea_ur%C3%A2t%C4%83_..._atelie
r_-_ep.2_ferrino_ardeche3/1242/
Chiar si la 3 persoane nu prea trebuie sa atinga 1,2m inaltime...

Ai felurite variante, la bugete diferite...

Ca idee exista cortuiri de 3 persoane chiar si la 1,5kg, dar costa cam multicel. Si sunt si prea fragile pentru gustul meu.
Cauta si discutam care este mai bun, sau daca nu gasesti, iti dau eu idei.

Pentru ca ai deschis subiectul, chiar daca mergi cu ceva gen tarp, sa stii ca acoperamantul respectiv trebuie sa depaseasca cu mult perimetrul habitabil, deci 3x3m este cam mica chiar si pentru 2 persoane.
Poate o solutie cum este aia merge prin zone desertice sau macar mediteraneene, si pe la altitudini mici.

Creasta Fagarasului nu o fi extrem de inalta, dar are arsenal destul de semnificativ la o adica - deci trebuie sa-i arati respectul cuvenit, mai ales daca nu ai facut-o niciodata mai inainte. Deci nu fa aproximatii la echipament.
Cand o vei fi batut de multe ori, atunci este posibil sa iti permiti handicapuri, dar rational asumate. Chiar si eu mai procedez asa, dar este si ceva asumat si in buna cunostinta de cauza.

Luni, 7 ianuarie 2019 - 00:07

andreiboblea
andreiboblea..

Eu la sfaturile colegilor de pe forum am luat Husky Bret 2 (are 2700g) si l-am scos de vreo 5 ori in vara si sunt super incantat de alegere, mai ales ca l-am prins la un pret cu mult sub pretul actual. Am un prieten care are un Zajo Norsk 2 Neo, l-am plimbat si pe el vara asta in vreo 4 ture, dar nu am prins ploaie si vreme urata incat sa imi fac o parere despre el in conditii vitrege.Pana acum ce nu-mi place la el e faptul ca are intrarile pe lateral, ceea ce mi se pare ca il face mai putin aerodinamic si ar opune o rezistenta mai mare in calea vantului, ceea ce nu e ok, cuiele sunt tare proaste, adica au o portiune mult mai subtire, ca un gat si acolo am indoit 2 cuie la prima montare, inca unul la a doua. Are multe buzunare si nebunii, insa are 3050g, pt ca totusi e ceva mai spatios, iar impermeabilitatea(in specificatii)e ceva mai mare.

Am si eu inca o intrebare pentru voi, ca de fiecare data cand incerc sa nu fac vreo prostie. Vara asta am in plan sa parcurg cu inca 2 persoane creasta Fagarasului de la Vest la Est.Cum nu am dispus intotdeauna de un buget prea mare cand am facut diferite achizitii nu am reusit sa iau chiar cele mai usoare chestii. Ideea e ca as vrea sa avem rucsacii cat mai usori, si am vrea sa renuntam la aprox 4,2 kg de corturi in schimbul unui tarp de acest gen http://ihamac.ro/magazin/tenda-3x3-pro#prettyPhoto[gallery1]/2/ pentru a face un adapost de acesta https://www.youtube.com/watch?v=L8lw64__n8M&t=70s si sa reusim sa scadem din rucsaci cam 3 kg. Ce parere aveti? Credeti ca se poate sa nu apara probleme daca suntem atenti la vreme(cat e ea de schimbatoare), avand in vedere ca sunt curenti de aer destul de puternici in creasta? Stim ca sunt refugii, insa 1. nu suntem genul de persoane care sa vada refugiul ca pe o cazare, altul ii e rostul si 2. Poate or avea altii nevoie mai mare de ele decat noi.

Duminică, 6 ianuarie 2019 - 22:56

rovid
rovid
Caraba

Buna ziua.Am un cort foarte bun,dar vechi si cam greut,Salewa Sierra Leone.Ma gandesc sa cumpar un cort mai usurel,ce sa fie ca si marca Ferrino,Zajo sau sa maresc bugetul si sa caut ceva de la Marmot?Multumesc.

Miercuri, 1 august 2018 - 13:09

zentai
zentai
Coarda

Dragoș/Alex- mersi pentru mesaje! Socotesc că un lucru este bun doar dacă este folosit pentru ceea ce el este făcut. Dar chiar și cu acest principiu am zis că să mai întreb și pe grup poate apare ceva ce m-ar face să nu-l iau! Carpati.org

Pentru mine, cortul de care zic, are trei mari avantaje, că e înalt, are o absidă foarte generoasă și e low-cost. Următorul, în clasa lui sare la 1600 lei. Clar e un cort pentru camping...cel puțin din punctul meu de vedere.
Singura chestie care mă îndoia era impermeabilitatea pentru că nu am proprietatea termenilor. Celelalte corturi ale mele bat spre 10.000 și numai 2000 mi se părea că poate cumpăr o sită! Carpati.org

Adevărat, Dragoș, tensionarea îl face mai puțin permeabil cu apa, îl face și rezistent la un oareșcare vânt, toate în limitele rezonabilului!

Mă încred în calculele lui Alex și, oricum, nu ies cu cortul, în general, decât la o prognoză optimă, exclus ploaie (pentru situații meteo neprevăzute am un shelter). Dar întotdeauna există o posibilitate, deși site-urile de profil prgnozează generos! Carpati.org

Alex, oricum cortul interior se montează după montarea cortului mare, deci sunt două folii de podea. Pot renunța, de - asemenea, (sau cumpăra ceva similar) la folia de la antreu ca s-o așez sub zona de dormit!
Adică ar fi soluții pentru situații de criză! Mulțumesc!

Marți, 19 iunie 2018 - 14:10

yo6ial
yo6ial
Coarda

Sunt țesături impermeabile și sunt țesături rezistente la ploaie.
În general și în ultimii 10-20 de ani, la corturi, pentru a obține un produs cu greutate redusă, țesăturile sunt mai mult rezistente la stropire decât impermeabile.

Coloana de apă indicată pe prospect reprezintă presiunea statică la care țesătura rezistă.
Desigur, cel interesat ar trebui să se gândească la presiunea exercitată de picăturile de apă, ținând cont de masa picăturii și viteza la impact. Și... frecvența de repetiție, temperatura...

Dar, pentru orientarea omului de rând, sunt trei feluri de țesături pe corturile din comerț:

Varianta cea mai ieftină (nu neapărat, dacă are logo de renume) și mai ușoară de pânză tratată DWR ce rezistă la stropirea cu apă, varianta mai comună de țesătură acoperită cu un strat de poliuretan, de obicei argintie pe interior care rezistă la ploi moderate și o văd ca oferind un nivel de protecție normal și, la final, țesăturile acoperite sau îmbibate cu silicon (sau poliuretan) ce oferă o protecție excelentă dar trag la cântar mai bine.

Am exclus din cele de mai sus țesăturile acoperite cu PVC (prelate de uz auto) și corturile realizate din GoreTex.
Unele sunt absurd de grele dar ieftine și total impermeabile, celelalte sunt total impermeabile dar grele și absurd de scumpe. Carpati.org

Deci, la final, e vorba de compromisul dintre nivelul de protecție și greutate, atât timp cât banii nu sunt o probemă.
2m coloană de apă este o cifră OK pentru ploile de la noi. Podeaua e singura care nu o văd cu ochi buni, chiar dacă zice 5m, intervine presiunea ocupanților și uzura laminării, depărtarea fibrelor, înțeparea, etc.
Eu m-am ferit de podelele din material textil pentru simplul fapt că sunt slabe mecanic.
Dar numai din astea se găsesc pe piață (la corturile de renume) și necesită, cel mai adesea, o folie de sol care să împiedice înțeparea.

Dar folia de sol, adesea din polietilenă laminată, poate cauza formarea de bălți între cort și folia de sol și... posibil să ajungă din apa aia în interior.

Compromis-ul e descrierea situației. Între preț, greutate, nivel de protecție și anduranță în timp.
La urma urmei, dacă vremea e suficient de severă, și acoperișul casei lasă ploaia să intre în casă.

Marți, 19 iunie 2018 - 13:47

dragos_suma
dragos_suma

@zentai

Salut, cred ca pot sa iti zic ce mi-a zis si mie cineva cand mi-am luat cortul meu , valorile mari ale impermeabilitatii sunt mai mult de show && tell decat relevante in lumea reala. De exemplu MSR Hubba Bubba NX are impermeabilitate 1200 pe tenda si 3000 pentru podea , asta nu inseamna ca o sa ploua in el daca ma prinde o rupere de nori undeva pe creasta.

Din cate stiu eu , corturile functioneaza pe principiul tensiunii superficiale , asta inseamna ca daca il intinzi bine ..nu trece apa prin el.

Uite un articol despre tensiunea superficiala ( este in engleza ) : https://water.usgs.gov/edu/surface-tension.html si fraza care conteaza din el :

Don't touch the tent!: Common tent materials are somewhat rainproof in that the surface tension of water will bridge the pores in the finely woven material. But if you touch the tent material with your finger, you break the surface tension and the rain will drip through.

Marți, 19 iunie 2018 - 11:36

zentai
zentai
Coarda

Aș fi interesat de opinia colegilor pricepuți pe subiect. Subiectul: Cort Easy Camp Galaxy 300- impermeabilitate-2000/folia de podea- 5000/ înălțime-170 cm! Socotit pentru camping datorită antreului extrem de generos, cu două intrări, sau ca bază pentru ture cu bicla sau cu caiacul, adică de neluat pe munte (totuși, 7,2 kg).
Întrebare: merită banii (786 - 899 lei)? Impermeabilitate 2000 se traduce că plouă în el ca-n sită?

Vă foarte mulțumesc!

Marți, 19 iunie 2018 - 09:21

florinbalan
florinbalan
Rucsac

Cel mai safe in antreu este sistemul de tip Trangia. Foarte stabil, flacara nu este expusa, noxe mai putin toxice.

Miercuri, 31 ianuarie 2018 - 16:34

andreiboblea
andreiboblea..

Pana mai prind experienta o sa gatesc afara, cel putin cat imi va permite vremea frumoasa, iti multumesc mult!

Marți, 30 ianuarie 2018 - 22:43

mad
mad
Caraba

Nu detin, dar am avut ocazia sa dorm in Husky Flame intr-o tura cu de toate dpdv meteo. Mie nu mai s-a parut neincapator pentru doua persoane de greutate si inaltime normala, plus bagaje pentru 3 zile.
Cred ca e intre cele mai bune corturi de creasta, daca nu pui la socoteala greutatea; am dormit in el in plina furtuna in Cindrel, excelent culcus daca e ancorat cum trebuie.
Avantajul betelor prinse in supratenda e ca in caz de urgenta poti pune supratenda ca adapost, si sub ea intinzi restul cortului fara sa te ploua. Nu-mi amintesc sa fi facut condens in noaptea mai calda, dar nu mai stiu sigur.

Referitor la a gati in antreu, exista si varianta arzatoarelor care nu se insurubeaza direct pe butelie, ci sunt legate de aceasta printr-un furtun protejat, iar ele stau pe picioruse direct pe sol. Astfel flacara si vasul in care gatesti se situeaza mai jos, iar stabilitatea "sistemului" e mai mare.

Marți, 30 ianuarie 2018 - 11:48

andreiboblea
andreiboblea..

Incepator fiind, o sa am mare grija sa nu plec cand e sigur ca o sa ploua, cand nu e, asta e. Asa ca pana mai invat o sa gatesc afara. Va multumesc mult tuturor, mi-ati fost de mare ajutor.

Luni, 29 ianuarie 2018 - 22:27

Afisari: 101,478

#879  Inapoi  (1) ... 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 ... (44) Inainte

Adauga un mesaj in topic

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

0,1425 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2025) www.carpati.org