Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Decembrie 2023
LMMJVSD
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ianuarie 2024
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Vremea
Varful Bulboace
Muntii Vrancei-Penteleu
#879  Inapoi  (1) ... 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 ... (44) Inainte

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

Forum Echipament montan Alegere cort (879)

dxxx
dxxx
Caraba

Ai totala dreptate daca vezi problema din acest unghi.

Poti sa le zici "cu curbe catenare" sau mai intuitiv "cu schelet elastic", insa si eu sunt de acord ca un cort cu schelet rigid se poate monta mai rapid de catre cineva obisnuit cu el.
Daca cortul cu schelet rigid este de tipul "outer first" (se pune mai intai cortul exterior) poti ajunge sa-l montezi minimal in numai 30 secunde, dar suficient pentru ca sa te adaposteasca impreuna cu rucsacul, in caz de urgenta.
Chiar ma bate gandul la un cort cum spui tu, desi nu sunt convins ca va fi secundar pentru ca poate foarte bine sa se impuna ca primar...

Oricum insa un cort decent trebuie sa includa si betele - pentru mine cel putin... Cum ar mai fi valabile alea 30 secunde daca iti trebuie cateva minute pana reglezi doua bete de trekking exact la lungimea necesara?
Basca ca eu nu folosesc asa ceva.

Joi, 9 mai 2019 - 15:26

florinbalan
florinbalan
Rucsac

Cred ca dragos se referea strict la corturi gen HMG, Yama, TarpTent, etc., la care se reduce din greutate si prin folosirea betelor de trekking pentru structura.

Structural vorbind sunt foarte rezistente atata vreme cat sunt perfect intinse. Corturile cu taieturi in curbe catenare ajuta la tensionare, dar pierzi din spatiu. Cu ceva experienta inveti sa montezi un cort de genul asta chiar mai repede decat unul cu structura flexibila.

Ca volum ai mai putin spatiu decat in corturile tip tunel/iglo, peretii fiind mai putin verticali. Tarptent incearca sa combine tipuril de structura pentru a profita de avantajele amandurora.

Eu mi-am facut un cort de tip Yama si-s multumit de el (1kg cu totul, am preferat un material mai gros/rezistent), dar il iau doar cand stiu ca e vreme proasta pe creasta, in rest folosesc o prelata 3x3, fiind mult mai versatila. si usor de montat.

Joi, 9 mai 2019 - 11:32

dxxx
dxxx
Caraba

Cum adica "paie pe foc" - ... adica sa inoportunezi?

Pai aici este forum, si indiferent ce cred unii, este creat pentru dialog dar si diversitate de opinii si optiuni - daca toti am fi de acord cu orice idee atunci ce noutati ar aduce si ce rost ar avea sa citim?
Deci "we agree to disagree" este esential pentru ca din dezbatere sa tragi concluzii cu valoare.

Si nici macar nu ma contrazic cu nimeni...

ON TOPIC:

ALTERNATIVE
- inteleg ca mergi singur.
Insa chiar daca ai aceasta capabilitate totusi cea mai buna solutie pe care pot sa ti-o dau pentru cele 700g este un cort de doua persoane de 1,4kg sau unul de 3 persoane si 2,1kg - cu conditia de a fi folosite la capacitatea maxima si deci greutatea sa se imparta.
Ai multiple avantaje colaterale, de genul cu cine sa dialoghezi, cum sa-ti agrementezi timpul cand nu doresti sa te izolezi si probabil si niste dezavantaje tot colaterale, dar care tind spre acceptabile intr-o companie bine aleasa.
- poti pune stacheta la greutate dubla, continuand sa mergi solo pentru ca se gasesc corturi la pret bun si pe la 1,5kg. Sunt de doua persoane (corturi mici, in care 2 persoane plus bagaj intra la limita) si iti vor oferi confort excesiv ca spatiu. Ele sunt si "corturi complete" adica te protejeaza ca un cort normal.
- nu m-as uita la corturile similare insa pentru 1 persoana pentru ca de obicei au dimensiuni meschine si nu castigi pentru asta decat 2-300 de grame.

SOLUTIA TA
700 grame cred ca poti obtine in 3 variante:

1. cort incomplet (strat unic). Este un compromis care nu merita... daca adapostul oferit nu este de calitate la ce bun sa cari 700 grame, mai bine renunti de tot.
(scuze, pe limba ro moderna se zice "nu SE merita")
Astea sunt mai curand saci de bivuac cu un rudiment de schelet - nu poti nici sa te ridici in sezut, iar tot ce respiri condenseaza si apoi pica...
Daca doresti asa ceva are un prieten unul de vanzare foarte ieftin, te pun in legatura cu el. Macar asa te costa putin experienta.
El a renuntat din cauza condensului si nu l-a folosit decat 2-3 nopti.

2. cort incomplet (deschis, tip tarp, in diverse variante).
Ce fac unii la latitudini departate de ecuator sau prin America nu prea merge in Ro. Acolo un grizzly sau un urs alb te evita - si daca nu, oricum nu te protejeaza un cort.
La noi exista o specie mai fioroasa, care la ei lipseste: caini ciobanesti. Nu vor sfasia un cort locuit, dar sub prelata vor intra si vor manca ce gasesc si se vor p_sa pe sacul tau cu tine inauntru.
In rest ploaia noastra e mai " a dracu' " si nu cade vertical... cam dificil fara pereti laterali

3. cort complet HI-TECH
Exista si de astea.
Uite unul facut pentru tine special:
https://www.mmsport.ro/echipament/camping-si-excursie/adaposturi/corturi/msr-carbon-r
eflex-1

Asta daca ai 24000 lei in plus, si nu te deranjeaza scheletul casant de fibra de carbon, si nu te vor deranja nici alegerile facute de producator... ca sigur exista unele greu digerabile - insa nu le stiu, ca sub nici o forma nu as cumpara asa ceva.
Oricum cei 81cm inaltime interioara care in ilustratia lor sunt suficienti pentru a sta in sezut... sunt cu 10 cm sub minimum considerat de mine... ma rog...

Miercuri, 8 mai 2019 - 17:01

dragos_suma
dragos_suma

Neata,

Cum vad ca acest topic inca ruleaza fin as vrea sa adaug si eu niste paie pe foc Carpati.org

Dupa cativa ani de mers cu cortu' pe munte ma gandesc sa fac un experiment si anume sa incerc sa imi reduc greutatea specifica a echipamentului. Pentru asta m-ar interesa sa scad greutatea cortului undeva la 500 - 700 g , si as vrea sa intreb daca pe forum sunt posesori si utilizatori de corturi hyperlight ( HMG , MLD , ZPacks , TarpTent etc)

Multumesc Carpati.org
Mesaj modificat de autor!

Miercuri, 8 mai 2019 - 12:46

victoranica
victoranica
Coarda

Plecasem pe ideea de greutate mica. Pentru confortul oferit, greutatea e in continuare mica.

Sunt foarte multumit de alegerea facuta .

Miercuri, 8 mai 2019 - 00:27

dxxx
dxxx
Caraba

Pai si nu ne spui esentialul - este sau nu ce ti-ai dorit?
Sau, daca asta nu se pune, atunci reformulez: te-ai indragostit de cort, asa cum este el?

Ca este foarte mare indiferent de sistemul de referinta, asta este clar.
Insa pentru cineva care a folosit Vango Soul, care este ultra-mic - cred ca a fost un soi de soc...

(Ma bucur ca v-ati descurcat cu bine, asa cum ai scris la tura... pentru ca m-am gandit ca v-a chinuit rau vremea, nu credeam ca veti fi reusit s-o fentati)

Marți, 7 mai 2019 - 23:42

victoranica
victoranica
Coarda

Revin cu o prima impresie despre Vango F10 Xenon UL 2+ :

- este mai greu decat ce aveam. Pus pe cantar, duce la 2.34 kg, in vreme ce Vango Soul 200 pe care il aveam are un pic peste 2 kg;
- foarte spatios, incap si 3 persoane mai mici la nevoie;
- absida este foarte incapatoare, se poate inchide complet dar nu are folie (la nevoie, pe jos se poate folosi o folie / tarp). Poate adaposti lejer 2 rucsacuri mari si tot ramane loc pentru gatit.
- testat la o ploaie ce a durat ore bune, cu averse de intensitati diferite, a facut un pic de condens pentru ca am uitat pelerina de ploaie peste el.
- nevoia de spatiu considerabil il face nepotrivit pentru locuri unde terenul plat este un lux
- betele de aluminiu Yunan si cuiele sunt superbe

Marți, 7 mai 2019 - 22:18

alek
alek

Intr-adevar impermeabilitatea pare cam slaba, eu imi fac griji si de cum se comporta in timp.

Marți, 9 aprilie 2019 - 21:17

victoranica
victoranica
Coarda

Ce m-a descurajat la Tungsten sunt specificatiile aparent foarte palide in privinta impermeabilitatii.

Marți, 9 aprilie 2019 - 10:26

alek
alek

Salutare! Pana la urma si-a cumparat cineva Marmot Tungsten UL? Ma tenteaza, poate prea tare, sa-mi iau unul, sunt curios daca merita. In mare stiu la ce sa ma astept de la el si stiu pentru ce e gandit.

Marți, 9 aprilie 2019 - 10:11

victoranica
victoranica
Coarda

Nu l-am gasit la noi, pe nicaieri. Pe amazon.com era doar varianta UL 2 (fara plus, adica cea cu absida obisnuita).
L-am mai gasit pe niste site uri nemtesti, dar pretul salta de 400 EUR acolo.

Luni, 8 aprilie 2019 - 18:15

dxxx
dxxx
Caraba

Cand am vazut ce ai scris m-am gandit... - Gata! pleaca cu bicicleta! Absida aia este uriasa, incap 2-3 biciclete.

De ce l-ai luat de pe Amazon?, putei sa-l iei de aici, desi nu stiu in care formula garantia este mai "eficace".

Treaba este ca pana la urma ai luat tot un cort tunel - cum zici tu, o varianta premium la ce ai avut.
Eu iti spuneam ca nu as lua decat cort tunel - are geometria cea mai potrivita si economica, este mai rezistent la vant decat alte variante si folosesti cel mai judicios volumul lui.

O singura obiectie am: asta nu prea este cort uzual de creasta, stii cum este cu minimalismul cand mergi pe munte... totdeauna minimum posibil. Mai degraba te astepti sa fie pus langa masina, sau cum am spus, dus pe ture de bicicleta.
La confort si spatiu locativ va fi o adevarata destrabalare... dar in unele situatii locul disponibil este restrictiv, as putea sa-ti explic cum am campat pe o galma unde incapea cortul la fix... si era Vango Soul 200.

Asteptam (sunt convins ca nu trebuie sa folosesc singularul) impresii dupa folosire si cum te intelegi cu TBSul.

Luni, 8 aprilie 2019 - 18:05

victoranica
victoranica
Coarda

Am stat, am cumpanit, am socotit, m-am rasucit..

In cele din urma mi-am comandat un Vango F10 Xenon UL 2+ .

Ce m-a condus la decizia asta :

1. spatiul foarte generos oferit de el, chiar daca la o greutate usor mai ridicata (2.15 kg).
2. absida uriasa, in care poti gati fara probleme, chiar cu 2 rucsacuri langa tine
3. pretul, care desi a depasit cu mult ce estimasem, e totusi sub alte modele de acelasi calibru
4. faptul ca detin un vango soul 200 de care am fost mai mult decat incantat. Modelul nou este un fel de varianta premium la ce aveam. 290 lire de pe amazon.co.uk.

O sa pot oferi detalii practice dupa ce il voi folosi, daca sunt persoane interesate.

Luni, 8 aprilie 2019 - 11:26

dxxx
dxxx
Caraba

Pai sa stii ca de ceva timp pretul era pe la 1800lei, deci reducerea este reala.
Si daca te uiti la alternativele posibile multe firme gen Trimm/Pinguin cer 1300 lei pe produse mai slabe si ca conceptie si ca materiale.

Deci eu zic ca este o alegere foarte buna, mai ales ca se pare ca corespunde cu ce doresti tu.
Marmot, Vango sau chiar Ferrino sunt firme vechi, cu experienta, deci merita oricand sa iei ceva de la ei si in general nici preturile nu sar calul.
Sa-l iei .... sa-l stapanesti... sanatos!

Sâmbătă, 30 martie 2019 - 22:10

victoranica
victoranica
Coarda

Am găsit tungsten 2p la nootka, la preț redus

https://www.nootkasport.ro/corturi/corturi-ultrausoare--46/cort-marmot-tungsten-ul-2p
--72629.htm

Arată bine, da, sunt șanse să fim împreună

Sâmbătă, 30 martie 2019 - 21:36

dxxx
dxxx
Caraba

Dupa cum eu nu as cauta decat cort tip tunel, probabil ca tu te-ai saturat de geometria respectiva si cauti altceva.
Da, TerraNova sunt scumpe si nici Exped nu sunt ieftine.
Dar de Vango F10 Xenon UL 2 se poate comanda la noi si nu depaseste 1500 lei, cred ca este in zona pe care o tintesti.

Fata de vechiul cort vei avea si unele dezavantaje, legate inerent de "greutate mai redusa si model mai nou, tehnologii mai bune."
O sa vezi cum fosneste la orice adiere noul cort cu 15D sau 20D, fata de vechiul Soul care cu cei 70D nici nu se clintea. Plus ca sunt mult mai fragile.
Dar cred ca dezavantajele vor fi compensate de avantajele respective.
Totusi unele gaselnite cum sunt pungutele de fire de la exped sau TBSul de la F10 cam merita sa ai rezerve, nu prea le vad utilitatea.

Acum privitor la cazul concret:

Sa nu bagi in aceeasi categorie Trimm-ul ala cu Marmot Tungsten 2P ... crede-ma ca este mare distanta.
Nu pot sa cred ca produsul este bun, dar prezentarea lamentabila.

Ai 100% votul meu pentru Marmot, este cu totul alt ceva.
Uite ce scriam despre el in articolul publicat cu mai mult de un an in urma:

"Tungsten 2P-UL - aici este piesa de rezistenta, un cort apropiat de ideal. Merita fiecare banut, pentru cine si-l permite.

Tungsten s-ar putea spune ca este luxos nu doar confortabil si mare, asta la numai 1,47kg. Are autosustinere si scheletul cu precurbari destept plasate.

Dar nimic nu poate fi perfect, deci notam la deficite rezistenta la vant, interiorul din plasa si costul"

Sâmbătă, 30 martie 2019 - 20:42

victoranica
victoranica
Coarda

Salut,

Eu zic ca am fost suficient de darnic in amanunte, dar pot oferi si suplimentar, la cerere Carpati.org

In principiu am loc si in Vango Soul, nu pentru ca ar fi el foarte incapator ci pentru ca sunt eu suficient de mic. O idee mai mult spatiu nu ar strica. Nu doar pentru spatiu vreau sa il inlocuiesc, cat pentru greutate mai redusa si model mai nou, deci tehnologii mai bune. Teoretic.

Am gresit cu postarea initiala in cazul variantelor 2) si 3), pentru ca am confundat nr de intrari cu nr de abside. E cum spui tu, Renato, doar Trimm Pioneer-ul are 2 abside, restul au una. Oricum, inclin semnificativ spre Trimm decat spre celelalte doua variante.

Andrei Badea a venit si cu sugestia unui Marmot Tungsten 2P, care arata interesant.

Terra Nova sunt faine , dar triple ca pret.

Sâmbătă, 30 martie 2019 - 17:33

dxxx
dxxx
Caraba

Salut Victor,

Vad ca nu prea ai fost darnic cu amanuntele:

1. Ai Vango Soul 200, care este un cort foarte mic pentru 2 persoane. Era util sa ne spui daca spatiul din Vango iti este suficient / suficient la limita / sau daca doresti un cort mult mai mare...
Sunt convins ca stii ca este cel mai bine sa iei ceva EXACT de dimensiunea minima in care te simti bine, pentru ca orice excedent te penalizeaza la greutate si rezistenta la vant.

2. Deduc ca doresti sa-l folosesti pentru 2 persoane, corect?
Presupun ca din cauza asta doresti 2 abside.
Insa, daca este cort de mers pe munte si de 2 persoane eu te sfatuiesc sa renunti la idee - pentru un cort de mai multe persoane, si pentru unul "pe langa masina" este super cu 2 abside, dar pentru creasta e mai bine cu o singura absida.
In plus intre corturile selectate de tine 67% nu au doua abside.

OK, hai acum sa le analizam:

1. Trimm
Nu pot sa zic ca ma incanta...
- in primul rand schemele cu dimensiuni au pusi ocupantii invers cu 90 grade, ceea ce o firma serioasa nu pune in circulatie...
- impresia mea este ca este INUTIL de inalt, dar ramane o impresie, ca nu s-au obosit sa dea dimensiunea...
- schelet complicat cu 2 Y (i-grec-uri) nu recomand, in caz de probleme chiar e nasol.
- nici date despre materiale nu sunt corecte/complete, nu stim ce impregnare au, cati Denieri si cam vag si compozitia chimica.

2. Hannah
Da, ca date pare mult sub Trimm, insa ca credibilitate sunt mult peste. Uite date utilizabile ca dimensiuni, stim ca este nylon de 40D, (RS este mai vag, dar ma rog...)
O singura problema vad, scheletul de 7,9mm este prea subtire pentru bete in diagonala. Insa macar betele sunt corect pozitionate si in X, deci simplu si fiabil.
Eu zic ca ai fi mai multumit cu el decat cu primul.

3. Vango Helium
Poate te atrage pe tine greutatea...
DAR...
Dar, retiune ca Hannah avea 135cm latime pe toata lungimea. Asta are 120cm intr-un singur punct, si situat dezavantajos, la mijloc.
Ca sa intelegi mai bine, gandeste-te ca cortul tau actual are exact 120cm, insa macar situati corect, in dreptul umerilor, si simetric fata de axa cortului.
Deci Vango Helium este un cort nerecomandabil pentru 2 persoane. Asa ca nu mai conteaza restul.

Mai este o problema, nu stiu daca ai mai folosit corturi inversate, adica unde stai cu capul si picioarele sub panza coborata foarte jos spre margine - sunt incomode.
Deci nu ti-l rcomand decat pentru 1 persoana.

Vezi insa un cort care imi place foarte mult, tot Vango F10, dar Xenon UL (fara plus) care mai are si avantajul ca se monteaza inati cortul extern, solutie foarte utila... daca ai experienta cu asa ceva stii de ce.

4. Andras zice de Ferrino Leaf.
Eu sunt un fan pentru Ferrino (bune si ieftine), dar nu iti recomand de la nimeni cort cu scheletul incrucisat "aiurea". Betele trebuie sa fie incrucisate in X, ca sa intinda colturile corect.
De la Ferrino iti recomand Ferino Sling 2, care este ieftin si bun, vorbesc pe probatelea... dar este numai o (vaga) idee mai mare decat Vango Soul 200. Cred ca vrei ceva mai mare.

Ca sa-ti fac recomandari - eu nu m-as uita decat dupa un cort tip tunel, cu montarea mai intai a exteriorului, cum este Vango Xenon de mai sus.
Insa Xenon este prea mare si prea inalt pentru gustul meu (pentru creasta).
Daca te tine bugetul ai insa variante excelente de la Exped si mai ales de la TerraNova, mai exista unul ciudat de la Tarptent.

Daca mai doresti conversatie, sau amanunte te rog sa mi le ceri, cu mare placere incerc sa te ajut.

Vineri, 29 martie 2019 - 21:51

andras
andras
Caraba

Modelul respectiv Hannah nu-l cunosc, am un Hannah Compact 3, care e sub 3kg pentru 3 persoane. Podeaua e destul de subtire, deci se poate perfora usor, altfel imi place, mai ales la pretul la care se vinde. Am dormit intr-un cort similar la Tete Rousse, vreme nu tocmai buna, dar totusi nu era furtuna, si era mai mult decat OK.

Un prieten care merge deseori in Alpi mi-a mai recomandat Ferrino Leaf 2 si MSR Hubba Hubba NX, ultimul este insa mult mai scump.

Vineri, 29 martie 2019 - 17:02

victoranica
victoranica
Coarda

Salut,

Am de gand sa imi schimb cortul. Detin un Vango Soul 200 care si-a facut si isi va mai face treaba, dar vreau un cort de 2 persoane ultra light, de folosit in principiu intre aprilie si octombrie, preferabil cu 2 intrari si 2 abside.
Buget, ~ 1000 RON, +/- 2-300 pentru situatiile exceptionale.

Mentionez ca nu sunt interesat sa cumpar un cort mai greu si sa-l "usurez" manual, prin croit, inlocuit componente s.a.m.d., la fel cum nu sunt interesat sa cumpar un produs second hand.

Pe ce am pus eu ochii ar fi, in ordinea preferintelor personale:

1. Trimm Pioneer DSL : 1,65 kg, 2 intrari, 2 abside, dimensiuni: 215 x (60 + 125 + 60) / 110, rezistenta la apa folie/podea 4000/10000 mm; pare cea mai buna alegere overall

A fost la oferta la 750 RON la Ascent, dar am vazut tarziu. Momentan best price am gasit aici: https://www.bravosport.ro/toate-corturile/625617-cort-pioneer-dsl.html

2. Hannah Falcon 2: 2 kg, 2 intrari, 2 abside, dimensiuni: 220 x 135 x 100, rezistenta la apa folie/podea 5000/7000 mm

pret bun, in schimb cam greu si nici firma nu o cunosc mai deloc, cu toate ca am auzit

https://www.biciclop.eu/cort-hannah-falcon-2-gri.html

3. Vango Helium 200: 1,42 kg, 2 intrari, 2 abside, dimensiuni: 210 x 120 x 82, rezistenta la apa folie/podea 3000/6000 mm ; greutate excelenta, in schimb nu stiu cata incredere sa am in betele preformate si scheletul foarte usor; este si cel mai mic ca spatiu dintre cele trei.

https://maiaoutdoor.ro/cort-vango-helium-200

Sunt deschis la alte sugestii care se incadreaza in criteriile enumerate. Binevenite ar fi si sfaturile / experientele de la cei care au avut macar unul dintre modelele carora le-am pus descriere.

Vineri, 29 martie 2019 - 13:09

Afisari: 94,465

#879  Inapoi  (1) ... 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 ... (44) Inainte

Adauga un mesaj in topic

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

0,1025 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2023) www.carpati.org