Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Septembrie 2024
LMMJVSD
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Octombrie 2024
LMMJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Vremea
Varful Urlea
Muntii Fagarasului
#879  Inapoi  (1) ... 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 ... (44) Inainte

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

Forum Echipament montan Alegere cort (879)

dxxx
dxxx
Caraba

In mod normal ce doresti tu TREBUIE sa fie sub 2kg.

Ce ai pus tu de la Jamet pare a fi..., la limita.
Insa:
- reputatia firmei nu este prea buna la corturi, asta este ralativ, desigur.
- un cort tunel trebuie sa aiba intrarea in fata, nu lateral, pentru a-l utiliza confortabil. Usa laterala mare da bine la pozele de prezentare si pe vreme buna, dar nu o sa-ti placa in caz de vant si ploaie. Crede-ma ca asta conteaza mult.
- nici forma nu-mi place pentru ca scheletul merge pe cortul interior, in loc sa vina si pe latura corespunzatoare absidei.
Uite cum este varianta corecta:
https://www.proalpin.ro/cort-robens-challenger-2-persoane.html
https://www.sportisimo.ro/vango/nevis-300/207470/?vango=849
In cele doua linkuri vezi cum scheletul intareste cortul exterior in zona absidei, ceea ce la Jamet lipseste...

Husky Bret:
- este vorba de un sfat prost.
- prea greu si 120cm inaltime - sunt argumente suficiente.

Ca sa te incadrezi in pret iti recomand sa verifici la Ferrino sau Vango, apoi sa revii cu ce ti-a placut aici ca sa putem comenta pro si contra.
Exista produse si mai ieftine, dar in multe cazuri economia nu merita. In plus 700 lei este un buget suficient.

Luni, 24 iunie 2019 - 12:38

bogdan.t
bogdan.t
Coarda

Husky Bret 2. Se incadreaza si-n bugetul tau. Despre cortul de care ai pomenit, personal nu stiu nimic. Poate vine un coleg cu detalii.

Luni, 24 iunie 2019 - 10:42

icenroc
icenroc

Salutare, imi cer scuze daca am deschis acest topic in conditiile in care poate mai sunt si altele, sunt relativ nou pe site si nu ma descurc extraordinar pe aici.
Am un cort Hannah Fest 2 (2-3 persoane) forma iglu, care s-a descurcat onorabil pe ploi destul de serioase insa in vant pare sa nu fie la fel de ok. As dori un cort care sa fie ceva mai usor si care sa poata rezista unui vant serios precum si pe ploaie. Cel pe care il am are undeva la 3 kg (bete fibra de sticla).
Modelul de cort ar fi: https://www.alpinexpe.ro/camping-si-drumetii/corturi/cort-jamet-dolomite-2-4000-mv919
j01.html
Nu am mai auzit despre Jamet si voiam sa va intreb daca stiti ceva, daca aveti sau cunoasteti pe cineva care are.
Am un buget de max. 700 ron, cortul as vrea sa fie de forma celui de mai sus, aveti si alte variante pe care mi le recomandati?

Multumesc,

Luni, 24 iunie 2019 - 10:10

dragos_suma
dragos_suma

Multumesc pentru raspunsuri, si ma inclin in fata inamicului meu vechi gramatica limbii romane Carpati.org

Vineri, 17 mai 2019 - 18:00

zentai
zentai
Coarda

@-victoranica - corect! Am scuza ca sunt la sfârșitul programului! Zic că se pune! Carpati.org
Mesaj modificat de autor!

Vineri, 17 mai 2019 - 15:13

victoranica
victoranica
Coarda

"echipament de baza undeva la 3kg"

cam putin, totusi:

Osprey Exos 58 L - 1 kg
Marmot Tungsten UL 2P - 1.6 kg
Rab Mythic 200 Standard (1C - 6C), 0.675 g / Pajak 1Z - 0.65 g (mai ieftin, dar si calitatea pufului ceva mai slaba)
Therm-a-Rest NeoAir XLite - 0.35 g

Total greutate: ~ 3.6 kg. Decent, iar daca imparti cortul, scoti intre 2.5 si 3 kg.
Sigur ca aceasta configuratie vine si cu un pret pe masura.

PS: "Cortul e decat un pas" - DOAR un pas pana la a injunghia neuronii
" mi-ar place" ; mie nu-mi place, dar mi-ar placea ('a placea' si nu 'a place')
"vre-un" se scrie legat

Vineri, 17 mai 2019 - 14:57

zentai
zentai
Coarda

@ionescu adrian - legat de Elbrus- mi-ar place să te cunosc într-o zi! Sper ca în prealabil să-mi oferi avansul a două rachiuri zdravene pentru că ar fi păcat să pierd momente, pe care le presimt memorabile, cu mintea "uscată"!

@dragos_suma & all - interesant ce se discută. Sper ca acest topic să aibă și rezultatul scontat din care fiecare să adapteze pentru nevoi. Aș avea aceeași problemă la turele de biclă mai lungi de-o zi!Nu-mi plac coburii și mă și enervează echilibrul nou care rezultă cu atașarea lor.Nu cred că voi pune vreodată așa ceva pe bicicletă. OK, eu am o soluție. În diferite puncte prestabilite să mă aștepte "asistența tehnică"! Dar mi-ar place si o soluție de rezervă.

Vineri, 17 mai 2019 - 14:19

ionescuadrian
ionescuadria..
Cort de expeditie

@ibris21: Cortul e decat un pas din procesul de scadere in greutate ( de unde si intrebare pusa pe topic-ul de corturi ) mai trebuie rucsac usor , renunti la sac in favoarea unui "quilt"

Pe timp de vara, pentru Mont Blanc sau Elbrus, in zona finala, ma gandesc ca nu am nevoie de sac sau de cort.
Este o greseala? Adica ar fi inutil sa car pe varf un sac de 2 kilograme, pentru temperaturi sub 35 grade C, impermeabil?

Vineri, 17 mai 2019 - 13:31

dxxx
dxxx
Caraba

Daca discutam formele posibile de cort / avantaje-dezavantaje inseamna doua lucruri: 1 - ca deschidem cutia Pandorei, subiectul este stufos si exista multe perceptii gresite, pe care oamenii nici nu vor sa si le schimbe, oricate argumente le dai // 2 - evident ca este necesar un topic separat (ma gandesc daca am timp).

Pe scurt - pentru un cort de creasta cu schelet elastic si greutate minima plus rezistenta acceptabila la vant cortul tunel ofera cea mai buna solutie. Punct.
Corturile de expeditie nu pot fi tip tunel, au structuri mult mai rezistente (geodezic, semigeodezic) deci mai multe arce - dar cantaresc mult mai mult decat corturile tunel.

Ce spui tu "echipament de baza undeva la 3kg ( cort , rucsac , sac , izopren / saltea )" iti dai seama ca este imposibil.
La o astfel de greutate adapostul nu poate sa fie "cort" mai probabil sac de bivuac, rucsacul nu poate sa fie rucsac... o fi el "ceva" dar nu rucsac adevarat.
Deci vrei "extreme ultralight" - trebuie sa ai dispozitia filozofica de a renunta la mult confort, si atunci ai un tip special de echipament minimal incadrabil in 3kg.

In plus trebuie sa incluzi in echipamentul asta de baza si o sursa de incalzire (aragaz/primus) si mie mi se pare realizabila o greutate de 4,5kg pentru mers solo si pentru topoclimatul romanesc < 2500m altitudine.
Daca insa gandesti parcurgerea "in doi" si ambii fac efort maxim pentru asa ceva, iar parcurgerea este relativ scurta, sub 1 saptamana, atunci in extrem poate sa ajungi la 3kg, insa fiind extrem de zgarcit cu tot echipamentul si confortul si apeland la solutii scumpe gen hrana deshidratata.

Daca pot sa te ajut eu, din Bucuresti, poti apela.

Vineri, 17 mai 2019 - 13:15

dragos_suma
dragos_suma

Hello,

Imi cer scuze ca raspud greu , dar ma bucur ca primesc raspunsuri Carpati.org

@posibilitatea de a-mi face / modifica un cort -- sincer mi-ar place sa fac asta dar nu am nici timp-ul si nici experienta , dar daca exista amatori de a lucra la comanda , sure hai sa vb Carpati.org

@ibris21: Cortul e decat un pas din procesul de scadere in greutate ( de unde si intrebare pusa pe topic-ul de corturi ) mai trebuie rucsac usor , renunti la sac in favoarea unui "quilt", mai un gram de colo mai colo si uite asa vreau sa ajung la o greutate de baza undeva la 3kg ( cort , rucsac , sac , izopren / saltea ). Cat despre ture ma gandesc ca un cort usor ( ceea ce am indicat in postarea initiala ) e ok sa il iei in spate pana sus pe varf ca sa poti sa cobori pe partea cealalata. Intotdeauna m-am gandit cu groaza la refugiile de la noi si nu din cauza conditiilor ci din cauza turelor organizate la refugii . Alt scenariu : Faci o creasta si trebuie sa cobori sa campezi in fiecare zi langa apa care se gaseste in caldarea glaciara. Daca ai un cort usor efortul de a urca in fiecare zi in creasta este mult diminuat.

Cat despre a testa inainte de a cumpata , tare as vrea sa pot sa fac asta , de unde si intrebare pe forum. Pacat ca @florinbalan este in iasi si eu in bucuresti.

@dxxx - vad ca esti fan corturi tip tunel , si deasemenea am observat ca si o parte din corturile de expeditie sunt de tip tunel vre-un motiv anume ?

Vineri, 17 mai 2019 - 12:30

dxxx
dxxx
Caraba

Revin cu comentarii supimentare pentru linkul pus mai jos (acum am timpul necesar):

https://www.aliexpress.com/item/30D-nylon-with-2-side-silicone-TFS-2016-new-arrived-h
igh-quality-3-seasons-1-persons/32658596015.html

NU SFATUIESC PE NIMENI SA IA ASA CEVA.

Costul este pe la 300 dolari, daca scapi de platit TVA si vama, altfel mai pui bani destui.
Este un cort de o persoana si 1,1kg... insa in buna traditie chinezeasca PRESUPUN ca nu se includ cuiele de fixare si cordelinele aferente.

Sa fim seriosi! la banii astia poti foarte bine sa tintesti o firma mare, cu garantia experientei indelungate, cort de doua persoane, un cort mare:
https://www.vango.co.uk/gb/tents/1046-f10-xenon-ul-2.html
Nu stiu daca nu cumva revine mai ieftin... iar de banii pentru vama si poti lejer sa iei un set de cuie de titaniu, mai renunti si la TBS si elimini alte detalii inutile si ar trebui sa fii sub 1,5kg, doua persoane, spatiu berechet pentru ocupanti si bagaje.

Bun, poate vrei un cort mai compact, macar pentru rezistenta la vant...
Pai iarasi folosesti un furnizor cu garantia experientei, si preturi bune - de data asta esti aproape la jumatate din pretul de mai sus:
http://www.sportvirus.ro/corturi-ultrausoare/2589-lightent-2.html
Daca inlocuiesti cuiele cu titaniu ai un cort cel putin decent pentru doua persoane (inghesuite, adevarat) sau foarte larg pentru o persoana. Greutatea ar trebui sa tinda spre 1,3kg, dar si cortul chinezesc daca adaugi cuiele neincluse cam spre acelas lucru tinde.
Ferrino are si varianta mai usoara de o singura persoana, dar castigul in greutate nu merita deloc pierderea de confort, din punctul meu de vedere.

Marți, 14 mai 2019 - 12:38

dxxx
dxxx
Caraba

Ca este usor, nu contest. Ca produsele Naturehike sunt manufacturate bine, asa este.
INSA:
- daca chinezul spune ca este 4 sezoane... asta este gogorita majora - ce anume o fi 4 sezoane acolo ca este clar de 3 sezoane
- scheletul este fragil
- geometria o fi adaptata la notiunea de usor, insa functional este prost gandita

Cred ca daca cineva merge pe varianta chinezeasca/ieftin este preferabil un cort clasic:
https://www.aliexpress.com/item/2017-LanShan-2-3F-UL-GEAR-2-Person-Oudoor-Ultralight-
Camping-Tent-3-Season-Professional-15D/32812318354.html
Si 3F UL este o firma chinezeasca dar buna.

Sau, daca nu, un cort cu o conformatie buna (da, pretul este gogonat):
https://www.aliexpress.com/item/30D-nylon-with-2-side-silicone-TFS-2016-new-arrived-h
igh-quality-3-seasons-1-persons/32658596015.html
Totusi daca vrei asa ceva de la un producator consacrat nu iesi mai ieftin - insa asteptarea cand iei un chinezism ar fi sa fie semnificativ mai convenabil.

Luni, 13 mai 2019 - 17:00

ionescuadrian
ionescuadria..
Cort de expeditie

O varianta de cort usor, patru sezoane este si aceasta https://ebay.to/2vQoGl0

Eu am unul albastru de care sunt foarte multumit.

Luni, 13 mai 2019 - 07:59

irbis21
irbis21

Salut Dragoș,
Dacă am reținut bine din mesajele tale:
1. Vrei un cort hyperlight de 2 persoane, maxim 700 de grame;
2. Cortul tău actual este unul de 2 persoane și 3 kg.

Mi se pare un experiment extrem din capul locului. La ce vrei să-l folosești mai exact, ce tip de ture? Poate că un cort ultralight de 2 persoane (undeva pe la 1.5 - 1.6 kg) ar fi suficient. Reducerea greutății echipamentului cu care mergi pe munte nu înseamnă doar cortul.
Nu sunt posesorul unui astfel de cort minimalist, dar îți propun următoarele:
a. Evaluează și celelalte aspectele: rezistența la vânt și ploaie, spațiul interior, ușurința utilizării (cu sau fără bețe proprii), confortul folosirii pe o perioadă îndelungată din cauza condițiilor neprielnice.
Ești sigur că te interesează greutatea și doar atât? Dacă da, atunci decizia achiziției este o simplă problemă de cel mai bun raport greutate/preț (cu un interval de greutate setat).
b. Încearcă să folosești pentru o noapte sau măcar să vezi personal un astfel de cort/adăpost înainte să iei o decizie.

Sâmbătă, 11 mai 2019 - 22:19

dxxx
dxxx
Caraba

Florin, stiu ce-i catenara (eu ma refeream la schelet, dar tu te refereai la panza), dar cred ca ai deschis foarte multe subiecte de discutie si propun sa intram mai pe larg in fiecare, insa ar fi si corect si politicos sa facem asta pe un topic de auto-dotare / constructie de la zero de corturi.

Aici era vorba de sfat de achizitie.
Mesaj modificat de autor!

Sâmbătă, 11 mai 2019 - 20:24

florinbalan
florinbalan
Rucsac

@dragos_suma M-am inspirat din cirriform, dar prelata poate acoperi un cort interior de 1 sau 2 persoane si am facut antreul mai mare. Ca material am folosit un ripstop DWR cu hidroizolatie acrilica 80g/mp de la Majutex (nu vand cantitati mici) Materiale bune gasesti la extremtextil.de

@dxxx Curbele catenare sunt acele decupaje curbate ale marginilor materialului textil de la prelate/copertine/umbrele, realizate pentru a se intinde mai bine. (definitia e de fapt curba pe care o creeaza un cablu prins de capete). Majoritatea corturilor nu se intind bine pentru ca nu-si bate nimeni capul sa calculeze aceste decupaje, ele fiind diferite in functie de compozitia materialului si orientarea pe fibra, si sunt mai greu de cusut. Vei vedea ca de obicei corturile mai scumpe au o forma ceva mai supla si pozele lor nu trebuie photoshopate pentru a li se scoate pliurile.
Ca structura exista bete de carbon, cateva grame. Eu mi-am facut din niste lansete dezafectate, profitand si de punctele de imbinare. Astea au lungime fixa, betele de trekking se monteaza foarte simplu, dupa ce ai pus cuiele desfaci batul pana se intinde prelata bine, maxim 5 secunde cu bete de calitate.

Sâmbătă, 11 mai 2019 - 06:33

dxxx
dxxx
Caraba

Mircea
In mare parte ai dreptate cu ce zici tu de oferta din Scotia.
Insa am multe amendamente:
- din culoarea materialelor se pare ca sunt cele chinezesti, pe care le poti face rost usor. Si eu am stoc.
- forma este similara cu primele mele incercari... adica oarecum incipienta. Si sigur se poate mult mai bine, exista si forme evoluate cum am si facut un cort, folosit indelung.
- 240 lire o fi OK pentru cine vrea de-a gata, in rest poti copia ideea, poti obtine material chinezesc si face in Ro coaserea, nu vei depasi 100 lire sub nici o forma.
- nu se dau nici o data despre cuiele de fixare si tocul/husa de depozitare... presupun ca nici nu sunt incluse in greutate...

Dragos
Cred ca glumesti cu 2 persoane / 1,5kg / fara bete carbon / si pret 500 dolari.
Ai optiuni pentru ceva pe la 500 de LEI nu dolari.
Am vandut eu un Vango Soul 2 modificat la 1,6kg cu 550 lei (vezi articolul meu).
Am acum de vanzare Ferrino Sling2 de 1,6kg cu 525 lei (cu niste cuie de titaniu ~ 100 lei il poti aduce la 1,5kg)
Gasesti si numeroase alte variante, care sa fie pe placul tau, si tot nu ajungi la pretul spus de tine - decat daca ai niste fixatii pe o anumita firma, oricum nejustificat sa cheltuiesti atat.

Vineri, 10 mai 2019 - 16:14

micro
micro
Caraba

Cand m-a interesat si pe mine subiectul "cort ultra-usor" am tot sapat si am dat de unul care mi-a placut, dar am dat inapoi din cauza pretului. Uita-te si la oferta de la TrekkerTent (UK), de exemplu :

http://www.trekkertent.com/home/home/7-stealth-2.html

E dezavantaj ca se face la comanda si astepti 3 saptamani pana e gata, e o firma mica posibil un singur om.

Personal as avea mai multa incredere intr-un cort facut pentru ploiasa si friguroasa Scotie si testat tot acolo, decat intr-unul gandit pentru deserturile americane cu tot ce tine de super-reclama exagerata tipic americana de nu mai stii ce cumperi, nava spatiala sau niste bucati de panza.

Vineri, 10 mai 2019 - 14:46

dragos_suma
dragos_suma

Mai sapand un pic pe net am mai gasit cateva alternative mai traditionale care mi-ar satisface criteriul de greutate :

Nordisk Lofoten 2 ULW -- 500g dar cu o inaltime maxima de 70 cm ( ceea ce il face un sac de bivuac un pic mai inalt )

M-am uitat si la terranova / exped / hilleberg , dar sunt un pic prea serioase pentru ceea ce vreau eu de la un cort ( inca nu ma gandesc la expeditii / campare pe timp de iarna in vreme proasta )

Revenind la intreabrea mea si la topic-ul de corturi hyperlignt , personal as vrea sa ma ajutati sa ma lamuresc daca un cort piramidal este mai ok decat unul de tip tunel ( curba caternara tot forma de tunel are ) , mai precis : intre HMG Ultramid2 si Echo 2 sau alte produse asemanatoarea de la alti producatori.

Vineri, 10 mai 2019 - 12:54

dragos_suma
dragos_suma

Salut ,

Multumesc pentru raspunsuri. Si acum sa luam pastila rosie si sa vedem cat de adanca e vizuina de iepure Carpati.org

@dxx Sa stii ca sunt perfect de acord ca ceea ce fac unii pe afara nu se prea pupa cu ce gasim la noi in batatura si scumpii dulai de la stana m-au cotrobait de cateva ori pe sub tenda, bine ca nu au invatat sa desfaca si cutile de pateu ca altfel ramaneam fara mic dejun Carpati.org

Cat despre mine nu cred ca am mers singur , as vrea dar nici la plimbarica nu am plecat singur , parca e mai frumos cand gafai pe varf cu cineva Carpati.org

Pe moment am un cort de 3kg , 2persoane , dural , 2 pct de incrucisare al scheletului , si interior complet de panza , inca nu l-am testat pe frig dar nu cred ca s-ar sfii de o zapada usoara ( eureka wakabimi 2 ) . Ma gandesc ca as putea sa ii scad greutatea cu cateva grame daca ii iau cuie de titan ( sau merg cu mai putine din cele de aluminiu ) sau daca ii pun niste bete de aluminiu mai subtiri. Asta ar scadea greutatea pe om undeva la 1.4 kg per locatar.

Un cort decent de 2 persoane care are 1.5 kg si care sa nu aiba problema betelor de carbon se invarte undeva la 500 de dolari ( 1.33 kg MSR FreeLite 2), destul de usor de carat si de unul singur iar in doi o nimica toata . O reducere la jumate a greutatii.

Zpacks Duplex are 500 g si un pret asemanator ( max 700 daca agaugi si cuie + toate sforile necesare ca sa il ancorezi bine . precizez ca folosesc bete )

Ma gandesc ca o reducere de 6 ori a greutaii cortului trebuie investigata , chiar daca tenda va fi ceva mai zgomotoasa in vant si va trebui sa dorm cu dopuri.

@florinbalan multumesc de pont nu stiam de Yama. daca ai putea sa imi spui dupa ce model te-ai inspirat si ce material ai folosit pt tenda .

Vineri, 10 mai 2019 - 03:24

Afisari: 98,128

#879  Inapoi  (1) ... 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 ... (44) Inainte

Adauga un mesaj in topic

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

0,0902 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2024) www.carpati.org