Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Iunie 2025
LMMJVSD
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Iulie 2025
LMMJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Vremea
Varful Nemira Mare
Muntii Nemira
#879  Inapoi  (1) ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 ... (44) Inainte

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

Forum Echipament montan Alegere cort (879)

meliton1982
meliton1982
Caraba

Salut, Ciprian!
Am avut aceeași dilemă și, în principiu, aceleași cerințe.
După o lungă perioadă de căutări, am rămas la două variante : Marmot Vapor 2p vs Ferrino Force 2. Am luat până la urmă marmot-ul și cred ca este cea mai bună alegere în limita de preț stabilită.
Pentru un cort de 2 p este foarte spațios, eu am 190 și am încăput perfect cu soția în condiții de bagaj de iarnă. Absidele sunt încăpătoare, este foarte stabil, nu are probleme de condens deși are puțină plasă, greutatea este în jur de 2800g(real, nu din specificații). Corturile care depășesc lățimea lui, trec la categoria 3 persoane. Am Robens Pioneer 3x, care are până în 10 cm în plus. Eu zic sa nu renunti la el, mai ales ca îl găsești la 1200 RON, la nootka.

Miercuri, 18 mai 2022 - 17:16

dxxx
dxxx
Caraba

Ha, ha, ha!, chiar asa - ala este cort chinezesc, cu un singur strat... (nu il doresc nici inamicilor), in plus Ciprian a zis ca momentan nu este de actualitate.

Miercuri, 18 mai 2022 - 11:27

hahaha
hahaha

Salut Ciprian, Poate te ajuta modelul asta: Naturehike Bear 2 Person, 225*144*105cm, 1.9 kg, pe amazon e 160 lire.

Miercuri, 18 mai 2022 - 10:55

cipicernat
cipicernat
(admin)

Multumesc pentru sugestii. Subiectul este, pe moment, inchis pentru mine. Carpati.org Nu am ajuns la o concluzie, dar mai e pana la urmatoarea mea tura cu cortul.

Luni, 16 mai 2022 - 09:03

dxxx
dxxx
Caraba

1. Cipriane, ar fi fost "elegant" ca sa dai toate detaliile de la inceput. Ai pus o lista lunga initial... dar au trebuit multe postari pana sa spui ca ai 3kg limita greutatii si ca ai probleme de tip claustrofobic.

2. Inclin sa cred ca este o conditie de sanatate asumata, desigur se poate sa gresesc.
Ai un diagnostic al cuiva de specialitate, sau urmezi tratament?

3. Problemele de claustrofobie ma fac sa-ti sugerez sa-ti schimbi intentiile.
Credeam ca ai o idee preconceputa cu forma de "dom" insa tinand cont de substratul rationamentului trebuie sa vezi ca specific geometriei DOM este o inaltime maxima in mijlocul perimetrului + inaltime scazand spre periferie.
Chiar daca Marmot are vreo 30cm verticali initial, apoi tot o panta crescatoare urmeaza.

Ideea este deci ca oricum vei avea plafonul relativ coborat atat la cap cat si la picioare.
Claustrofobia este conditionata major de ce vezi, deci un astfel de plafon poate sa-ti fie nociv.

Exista insa o geometrie clasica, care in zona capului si deci a ochilor iti ofera inaltimea maxima a cortului, si anume corturile tip tunel.
Pentru cazul tau trebuie evitate corturile tunel cu arce inegale (unul forte mic la picioare) asta este evident... dar exista si din cele cu arcele egale - care ofera cam cea mai mare suprafata cu inaltime maxima din ce poti sa alegi.
Adica revin la ce a zis @Victor, cu Vango Xenon... toti cei care au asa-ceva resimt un spatiu foarte mare, si asta tine de "senzatia de spatiu".
Si eu pot sa confirm ca Xenon iti da o impresie deosebita de spatiu.
Uite ce zice @Jimb, si el posesor de Xenon (am mai folosit citatul): "am sentimentul ciudat ca am facut o alegere burgheza si ca m-am intins mai mult decat era cazul (nu ma refer la bani, ci la confortul si spatiul exagerat, haha""

Nu este Xenon singurul model de acest tip.
As elimina din start Varianta TerraNova si Exped... care sunt ceva mai joase, si atunci raman printre modelele uzuale urmatoarele:
- Vango Xenon
- Vango Scafell 200
- EasyCamp Spirit 200
- WildCountry Hoolie 2
Deja iti spusesem de ele. Dintre ele Hoolie este 1,4m lat, celelalte 1,3m. Toate sunt sub 3kg si outer-first, deci un mare avantaj fata de Marmot.

DAR tu zici de lasat cortul intins in camping pentru mai multe zile.
MARE ATENTIE - in acest caz Xenon iese din discutie, este din nylon siliconat si este sensibil la UV deci nu ar rezista deloc bine.
Tie iti trebuie poliester cu impregnaj PU, din cauza ideii de lasat in soare.

Mai mult EasyCamp este un cort decent... foarte decent pentru costul lui. Dar este din clasa modesta, cu schelet de fibra de sticla, probabil ca nu te intereseaza.

Hoolie are si el problema ca a disparut din oferte, acum este un model nou lat de 1,2 in loc de 1,4. Nu stiu din ce material era, dintre astea 4 recomandari am avut in posesie toate celelalte 3, dar asta mi-a lipsit.
Oricum nu cred sa-l gasesti pe undeva.

Si atunci ramane Vango Scafell 200 - care este mai modest decat Xenonul, din cauza asta cantareste 2,5kg - dar asta este in domeniul pe care il accepti.
Avantajul pentru tine este materialul este poliester (deci rezista la UV destul de bine) + grosimea este 70D (fata de 15D Xenon) deci mai rezistent si mecanic.
Dimensiunile si conformatia este similara cu Xenon.

Vineri, 13 mai 2022 - 15:40

silviu79sv
silviu79sv

Sa va uitati si la Mountain Hardwear Hammerhead 2 desi posibil sa depaseasca (nu cu mult) bugetul si nu stiu cine-l aduce sau daca se aduce si la noi dar in ziua de azi asta nu mai e asa mare problema.

Vineri, 13 mai 2022 - 12:06

raluca_cladoveanu
raluca_clado..
Coarda

Salutare, Ciprian!

Indraznesc sa-ti dau si eu un feedback, desi incalca mai multe dintre criteriile tale. Ti-l sugerez pentru ca mi se pare un cort perfect pentru ce vrei tu, desi incalca aceste criterii. Fiecare stie la ce poate face compromisuri, eu imi spun parerea in urma experientei mele cu acest cort.

Te inteleg perfect cu claustrofobia, spre mirarea mea pe mine m-a pocnit in timp ce stateam in priciul de jos al unui refugiu si de atunci am si eu probleme.

Care s-au rezolvat datorita corturilor TRIMM. Am unul de o persoana, dar inalt si misto in interior, nu ma ia panica deloc, iar in ultima luna am folosit un TRIMM PIONEER DSL care mi-a ramas in suflet, mai ca ma bate gandul sa-mi iau si eu unul, desi n-am ce face cu unul de 2 persoane.

Este inalt si spatios (cel putin asa imi pare mie), foarte stabil (incercat pe furtuna si ploaie), are 2 abside generoase (pentru rucsaci, dar nu poti gati cu ele inchise), are 1 bat in dublu "y" si inca unul mic sus si foarte usor (2,2 kg). E 1580 lei la Himalaya.

Evident ca poti da disregard din start Carpati.org
Spor in a gasi ce ai nevoie, stiu ca nu e usor Carpati.org

Ture senine!
Raluca

Vineri, 13 mai 2022 - 10:14

edy
edy
Coarda

Nu am avut de gând să mă dau părerolog, ultimele trei corturi de iarnă în care am dormit iarna sunt un hannah, un husky și un msr. Mulțumit de toate, msr nu a fost testat în furtună de mine, celelalte da, au funcționat foarte bine. Dată fiind și problema spațiului (o știu bine, am făcut tratamente cu o prietenă care dormea doar cu picioarele afară) îți recomand să probezi. Acest principiu m-a ținut deoparte de unele modele și sau vânzători care nu mi-au permis să întind cortul în spațiul lor și nici să plec cu el, dar am văzut că mă simt bine în modele respective. Poate un cort cu ieșiri pe ambele laturi lungi îți va da un conform mai mare, am și așa ceva, am dormit doar vara în el. De multe ori pe cer senin eu dorm ca afară, în sensul că închid plasa de țânțari și mă uit la stele. Tenda o leg lateral și deschiderea e pe aproape toată latura.

Joi, 12 mai 2022 - 16:53

cipicernat
cipicernat
(admin)

@Dragos & Victor: multumesc pentru sugestii.

La Sport Guru am studiat ofertele si am si fost la magazinul lor fizic din Brasov. Latitude are bete de fibra de sticla - e motivul pentru care l-am eliminat. Corturile Salewa din oferta lor cu bete de aluminiu au 120 constant (sau 180 - prea mult pentru cazurile in care dorm totusi in creasta!)

Vazusem in istoricul topicului (am petrecut mult timp cautand inainte sa apelez la mesaj!) recomandarea pentru Voyager.

Dar, ca sa fiu mai clar si sa ajut la intelegerea situatiei: sunt claustrofob. Am fost intotdeauna intr-o oarecare masura dar lucrurile s-au inrautatit drastic dupa o tura de iarna pe munte. De-atunci nu mai pot dormi in sacul de dormit (il folosesc ca o plapuma) si chiar si asa se mai intampla sa trebuiasca sa ies noaptea din cort ca sa ma linistesc (prin urmare nu prea se intampla sa trebuiasca sa pun cortul de urgenta pentru ca nu prea imi permit sa ies afara in furtuna, imi adaptez turele la aceasta necesitate; iar daca sunt intr-un camping lucrurile sunt mai simple). Am nevoie de spatiu mare si nevoie de evacuare rapida (uneori cu ajutor). Sa ies pe la un capat al cortului, pe la cap sau picioare ar putea fi... neplacut.

Este exact motivul pentru care am vrut sa cumpar Marmot-ul. Este inalt in zona capului si se duce rapid in sus. Scarp-ul nu pare sa imi lase suficient aer, este inalt la mijloc, dar nu la capete. Carpati.org

Cu cei de la MMSport m-am auzit, aveau o lista de asteptare pentru Elixir cat o zi de post. L-am luat in considerare (nu am unde sa il vad, imi pare "strans") dar am ezitat sa il comand (de-acolo sau din alta parte), sa il desfac si eventual sa fac retur daca nu mi-e ok pentru ca nu mi-e foarte clar cat de rezistent la apa este, am citit o gramada de review-uri. Unii il considera cortul ideal, altii spun ca s-au udat rau. Cumva, Vapor-ul mergea pe cifre mai bune (3000 tenda, 5000 baza).

Joi, 12 mai 2022 - 14:33

victoranica
victoranica
Coarda

Salut, Cipi !

Eu detin un Vango Xenon UL2+, care se potriveste la toate mentionate de tine, mai putin forma, fiind tunel, nu dom.

In bugetul si criteriile mentionate as vedea doua variante interesante:

* MSR Elixir 2 , era redus aici https://bit.ly/3FEHZ3B insa nu mai e in stoc aparent. Il poti lua de pe 4camping (atentie, scrie "ultima bucata") - https://bit.ly/3sv9MhI sau de pe Bergfreunde.de - https://bit.ly/3MkKJpi

E si la MMSport fix la 1500 RON - https://www.mmsport.ro/promotii/corturi/msr-elixir-2

* Salewa Lattitude 2 - super pret si spatiu cat cuprinde (132 cm constant din ce vad aici - https://www.sportokay.com/sk_en/salewa-latitude-ii-2-personen-)
Disponibil la https://www.sportguru.ro/sporturi/outdoor/echipament-outdoor/corturi/cort-2-persoane-
salewa-latitude-ii

Spor in cautari !

Joi, 12 mai 2022 - 12:50

dragos_suma
dragos_suma

Cu ceva batai de cap ti-as putea recomanda un https://www.tarptent.com/product/scarp-2/ .

Bifeaza cam toate criteriile : dom , 3 bete , 140 latime , etc Carpati.org Singurul downside care l-am gasit la a-l meu este spatiul destul de mic in abside pentru pregatirea hranei . Dar are un feature , si anume ca poti sa micsorezi latimea cortului pentru a obtine mai mult spatiu Carpati.org

Joi, 12 mai 2022 - 12:13

cipicernat
cipicernat
(admin)

Multumesc amandorura pentru sugestii si amabilitatea de a imi raspunde cat mai repede.

Hillebergul este o marca pe care o cunosc si stiu marfa. Mai stiu si alte alternative (chiar si unele complet necunoscute publicului larg). Dar acum nu caut un cort atat de special. Carpati.org

Bugetul este in jur de 1500 de lei, adaptat nevoilor si tipului de utilizare: cortul trebuie sa reziste in urmatorii 10 ani la circa 200-300 de zile si nopti in regim de one night si in regim de camping (anteriorul cort a stat intins, in mai multe moment din viata lui, 2 saptamani consecutive in acelasi loc, viitorul trebuie sa fie demn urmas).

Forma "dom" este sine qua non. Prefer corturile dom, cu cel putin doua arce complete, cu doua intrari din laterala si cu o latime constanta de cca 130-140 cm in interior si cu inaltime si volum interior cat mai generoase pentru ca tot echipamentul nostru este adaptat unui astfel de cort. Si este adaptat din motive ce tin de sanatate, nu este o fita.

Rezistenta la vant: cel de-al treilea bat (chiar daca nu este arc complet) este iarasi o conditie necesara. Am avut si corturi cu doar doua arce, am avut si cu doua arce si un al treilea bat (dar nu arc). Comparandu-le, rezistenta la vant este net superioara in varianta cu 3 bete. Inteleg ca experienta ta, Ruxandra este pozitiva si nu o contrazic, dar eu am alte experiente legate de Husky si nu sunt dispus sa risc. Carpati.org Altfel, Bret-ul acela raspunde nevoilor de spatiu. Carpati.org

Greutate si dimensiuni: nu vreau un cort de 1,5kg, nu unul de 4kg. In jur de 3 este ok. Am carat prin adolescenta parti din corturi cu bete de otel, parca nu as mai vrea sa ma intorc acolo, dar nici nu vreau sa merg la spre ultra-light. Pe moment nu se pune problema sa trec la cort de 3 persoane.

Dupa cum spuneam: caut un "Marmot Vapor 2" care sa nu se ingusteze la picioare.
Mesaj modificat de autor!

Joi, 12 mai 2022 - 11:21

dxxx
dxxx
Caraba

PS (scuze)
Nici inclinarea spre Marmot nu o inteleg... Te duci la Marmot cand vrei ceva usor, chiar daca costa mult - insa tu zici ca greutatea nu are importantaCarpati.org
Daca doresti Marmot iti asumi un cort cu rezistenta la vant slaba si cu cost ridicat.
Mai este si inner-first.
Daca doresti ceva rezistent, chiar daca este mai greu vei evita materialele subtiri de la Marmot si te duci spre un Vango sau un Ferrino, cu panza standard de 70D - adica mai rezistent si mai ieftin.

Daca vrei si rezistent si scump... atunci CLAR Hilleberg
Uite cortul IDEAL pentru tine, cum vrei de 2 persoane, 1,4m latime, 3 arce, ultra-durabil:
https://hilleberg.com/eng/tent/black-label-tents/staika/
Sincer nu inteleg la ce te ajuta rezistenta excesiva... si de ce ai da pretul respectiv.

Mai exista si o varianta mai "imblanzita", si ceva mai ieftina (dar in continuare extrem de scumpa in mod absolut):
https://hilleberg.com/eng/tent/red-label-tents/allak-2/

Ce trebuie sa-mi explici este cu ce este mai bun asa-ceva fata de un Vango Nevis de 3 persoane, care este mai mare, mai usor, suficient de rezistent. In acelas plafon finanicar iti permiti ca sa schimbi Nevisul de 5 ori... ceea ce cred ca defapt duce la rezistenta mai buna raportata la cost.

Joi, 12 mai 2022 - 10:08

dxxx
dxxx
Caraba

Da, aici ai atitudinea corecta.
Vei vedea diferenta cand pui cortul pe ploaie.

Insa ti-am zis ca nu doresc sa intru in polemica cu criteriile tale, le consider "guisturi = nediscutabile" dar sunt contradictii interne acolo.
Spre exemplu iti plac doua Marmot-uri care au doua arce la schelet... dar pui conditia de 3 arce... (arcele sunt cele complete, care vin in contact cu solul, deci nu includ segmentul de marire al volumului, care nu este un arc).

On-topic:
- vezi WildCountry Hoolie 2
- sau, la buget mic ai EasyCamp Spirit 200
- daca treci peste "rigiditatea" aia cu "sa fie fix de 2 persoane" cred ca intra in discutie si un cort de 3 persone, incat sa ai spatiul pe care il doresti, spre exemplu de la Vango fie Scafell, fie Nevis dar sunt multe altele, chiar si de la Vango ai Soul 300 pentru buget mic.
- daca chiar vrei cu 3 arce uita-te la Salewa, sau Ferrino Trivor.

Joi, 12 mai 2022 - 09:50

ruxandrav
ruxandrav
Caraba

Salutare. Cortul pe care il folosesc eu de ani buni incalca cateva criterii esentiale specificate (scrie Husky pe el, mai exact Husky Bret, are doar 2 bete) dar mi se pare ca se potriveste spiritual. Ai o gramada de loc in el (latime 140cm si forma peretilor ii fac 140cm mega folosibili), rezistenta la apa e beton si dupa ani intregi in care n-a fost deloc tratat cu manusi, si tensionat cum trebuie a tinut la vant mai bine decat corturi mult mai smechere. Plus ca-i foarte bine gandit pe interior, poti face cam orice ajustare vrei la ventilatie etc cu minim de vulnerabilizare la tantari. Fiind pe 2 bete, tenda ii proasta, totusi - nu poti in nici un caz sa gatesti in ea - dar nefiind cort de iarna oricum, recunosc ca nu prea mi-am batut capul - merge si pe mancare rece vara,pana la urma Carpati.org

Miercuri, 11 mai 2022 - 23:12

cipicernat
cipicernat
(admin)

Salve. Raspunsul scurt este: nu, asa cum am scris, toate corturile de pana acum au fost inner first.

Raspunsul complet este: totusi, cunosc si recunosc avantajele unui outer first, dar nu mai merg atat de mult cu cortul incat sa fie un element care sa faca diferenta. Daca cortul ideal se dovedeste outet first, atunci va fi outer. Important e sa fie stabil, rezistent la apa si foarte spatios.

Miercuri, 11 mai 2022 - 22:49

dxxx
dxxx
Caraba

Inteleg ca pentru fiecare "perfect" inseamna un lucru diferit, este normal.

Insa perfectiunea ta este foarte particulara... as vrea doar sa te intreb daca ai avut in posesie/folosinta pentru un interval un cort outer-first, un timp suficient incat sa te prinda tot felul de vreme.
Daca nu, eu iti sugerez sa mai reflectezi.

Celelalte aspecte care mi se par "speciale" nu cred ca este aici locul sa le discut, mai ales deoarece este evident ca esti deja foarte hotarat.

Miercuri, 11 mai 2022 - 19:47

cipicernat
cipicernat
(admin)

Salutare. Sunt in cautare cortului perfect. Carpati.org Daca aveti idei, dati-mi de stire, rogu-va.

Cortul perfect raspunde la:
- Este de tip "dom" (!) de 2 persoane (nu 3, nu 1,5). Una din ele scrie acest mesaj si nu apreciaza spatiile stranse. Are deci cam 130-140cm latime, cu baza dreptunghiulara.
- Are, minim, 3 bete de aluminiu. Toate corturile de pana acum au fost cu montare inner tent first, sunt ok cu ideea.
- E "prieten" cu Marmot Vapor. Marimea si caracteristicele ideale le-am gasit la Marmot Vapor 2p (primul segment este indoit, astfel incat baza cortului este aproape verticala). Am si dat comanda dar am anulat-o din cauza faptului ca se ingusteaza la picioare (doar 122cm). Limelight-ul de la acelasi producator imi place si mai mult ca forma (partea verticala a betelor e mai mare), dar mi-au placut mai mult rezistenta la apa a Vapor-ului (3000mm/5000mm).
- Are inclusa sau se gaseste pe masura folie de podea (footprint).
- Nu scrie pe el Hannah sau ceva similar (Husky, Pinguin, Trimm etc.). Din pacate, ultima experienta de la Hannah a fost negativa si s-a soldat cu intoarcerea cortului la producator pentru reimpermeabilizare. Nu inainte de a trebui sa folosim pungi de plastic ca sa nu fim uzi pana la piele.

Am suficient de munca incat sa nu fiu dispus sa stau eu sa fac modificari!

Nu caut un cort usor: caut un cort solid si rezistent on the long term, prefer sa car un pic in plus dar sa nu imi fie teama de orice fir de iarba.

Nu mai merg la munte in fiecare week-end la cort, asa ca nu am de ce sa ma intind cu banii spre un cort premium. Pe la 1500 de lei ar fi bugetul. Poate un pic in plus, daca... e cortul perfect. Carpati.org Dar daca e perfect, poate e la reducere. Carpati.org
Mesaj modificat de autor!

Miercuri, 11 mai 2022 - 16:59

irbis21
irbis21

Salutare @ciobic.

Pot să-ți dau mai multe informații despre Robens Voyager 2, care pare un frățior nițel mai mare (la propriu și la figurat) al lui Arch: este rezistent la vânt și ploaie, loc mai mult decât suficient, confortabil, care poate fi montat ușor și pe vreme rea. Singurul dezavantaj (pentru mine) ar fi faptul că-i prea voluminos. Greutatea este și ea destul de mare, ce-i drept (2.8 kg), dar se presupune că se împarte la cele 2 persoane.
Nu știu dacă mai poate fi achiziționat (fiind un model mai vechi), am lăsat un link mai jos ca să-i verifici tu caracteristicile.

Referitor la materiale: ce-ai scris tu acolo e mai mult decât suficient (60D, 3000 mm pentru outer și 6000 pentru inner). Important este să fie cortul întins cum trebuie și montat corespunzător în funcție de direcția vântului.

Între Arch 2 și Starlight 2 și eu îți recomand fără ezitare prima variantă. Diferența de materiale nu este sesizabilă în practică, dar este o diferență importantă de spațiu și confort, iar la ture de 1-2 săptămâni eu zic că-i foarte important. Exemplu concret: pe o vreme ploioasă nu cred că este spațiu în Starlight pentru 2 persoane, 2 rucsacuri mari și un locșor pentru gătit ceva cald. Carpati.org

https://www.proalpin.ro/cort-robens-voyager-2-2-persoane-63862.html

Joi, 3 martie 2022 - 23:11

dxxx
dxxx
Caraba

Vango Soul este OK pentru vreme ploioasa, dar este din clasa cea mai ieftina/modesta.
Dintre cele doua modele Robens nici nu se discuta ca cel bun este Arch 2 - este un outer-first, adica exteriorul se pune mai intai, este o varianata buna din toate punctele de vedere, daca te satisface combinatia pret/dimensiuni/greutate.

Vango este inner-first, cele doua Robensuri sunt outer-first - clar ca varaianta outer este de preferat.

Presiunile hidrostatice nu au mare insemnatate decat combinate cu geometria cortului - corturile clasice aveau 0mm H2O dar nu te uda nimic.
Principial peste 2000 pentru cortul extern si ceva mai mult pentru podea ar fi OK.

Intre Arch2 - tunel, 2 arce si Starlight - 1 arc median, primul este si mai comod si mai rezistent la vant, de aia zic ca nici nu se discuta.
Geometria de Starlight "merita" numai daca este un model ultra-usor, de genul sub 1kg, altfel te sfatuiesc sa o eviti.

Joi, 3 martie 2022 - 21:58

Afisari: 101,909

#879  Inapoi  (1) ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 ... (44) Inainte

Adauga un mesaj in topic

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

0,1119 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2025) www.carpati.org