Da, aici ai atitudinea corecta.
Vei vedea diferenta cand pui cortul pe ploaie.
Insa ti-am zis ca nu doresc sa intru in polemica cu criteriile tale, le consider "guisturi = nediscutabile" dar sunt contradictii interne acolo.
Spre exemplu iti plac doua Marmot-uri care au doua arce la schelet... dar pui conditia de 3 arce... (arcele sunt cele complete, care vin in contact cu solul, deci nu includ segmentul de marire al volumului, care nu este un arc).
On-topic:
- vezi WildCountry Hoolie 2
- sau, la buget mic ai EasyCamp Spirit 200
- daca treci peste "rigiditatea" aia cu "sa fie fix de 2 persoane" cred ca intra in discutie si un cort de 3 persone, incat sa ai spatiul pe care il doresti, spre exemplu de la Vango fie Scafell, fie Nevis dar sunt multe altele, chiar si de la Vango ai Soul 300 pentru buget mic.
- daca chiar vrei cu 3 arce uita-te la Salewa, sau Ferrino Trivor.
Salutare. Cortul pe care il folosesc eu de ani buni incalca cateva criterii esentiale specificate (scrie Husky pe el, mai exact Husky Bret, are doar 2 bete) dar mi se pare ca se potriveste spiritual. Ai o gramada de loc in el (latime 140cm si forma peretilor ii fac 140cm mega folosibili), rezistenta la apa e beton si dupa ani intregi in care n-a fost deloc tratat cu manusi, si tensionat cum trebuie a tinut la vant mai bine decat corturi mult mai smechere. Plus ca-i foarte bine gandit pe interior, poti face cam orice ajustare vrei la ventilatie etc cu minim de vulnerabilizare la tantari. Fiind pe 2 bete, tenda ii proasta, totusi - nu poti in nici un caz sa gatesti in ea - dar nefiind cort de iarna oricum, recunosc ca nu prea mi-am batut capul - merge si pe mancare rece vara,pana la urma
Salve. Raspunsul scurt este: nu, asa cum am scris, toate corturile de pana acum au fost inner first.
Raspunsul complet este: totusi, cunosc si recunosc avantajele unui outer first, dar nu mai merg atat de mult cu cortul incat sa fie un element care sa faca diferenta. Daca cortul ideal se dovedeste outet first, atunci va fi outer. Important e sa fie stabil, rezistent la apa si foarte spatios.
Inteleg ca pentru fiecare "perfect" inseamna un lucru diferit, este normal.
Insa perfectiunea ta este foarte particulara... as vrea doar sa te intreb daca ai avut in posesie/folosinta pentru un interval un cort outer-first, un timp suficient incat sa te prinda tot felul de vreme.
Daca nu, eu iti sugerez sa mai reflectezi.
Celelalte aspecte care mi se par "speciale" nu cred ca este aici locul sa le discut, mai ales deoarece este evident ca esti deja foarte hotarat.
Salutare. Sunt in cautare cortului perfect. Daca aveti idei, dati-mi de stire, rogu-va.
Cortul perfect raspunde la:
- Este de tip "dom" (!) de 2 persoane (nu 3, nu 1,5). Una din ele scrie acest mesaj si nu apreciaza spatiile stranse. Are deci cam 130-140cm latime, cu baza dreptunghiulara.
- Are, minim, 3 bete de aluminiu. Toate corturile de pana acum au fost cu montare inner tent first, sunt ok cu ideea.
- E "prieten" cu Marmot Vapor. Marimea si caracteristicele ideale le-am gasit la Marmot Vapor 2p (primul segment este indoit, astfel incat baza cortului este aproape verticala). Am si dat comanda dar am anulat-o din cauza faptului ca se ingusteaza la picioare (doar 122cm). Limelight-ul de la acelasi producator imi place si mai mult ca forma (partea verticala a betelor e mai mare), dar mi-au placut mai mult rezistenta la apa a Vapor-ului (3000mm/5000mm).
- Are inclusa sau se gaseste pe masura folie de podea (footprint).
- Nu scrie pe el Hannah sau ceva similar (Husky, Pinguin, Trimm etc.). Din pacate, ultima experienta de la Hannah a fost negativa si s-a soldat cu intoarcerea cortului la producator pentru reimpermeabilizare. Nu inainte de a trebui sa folosim pungi de plastic ca sa nu fim uzi pana la piele.
Am suficient de munca incat sa nu fiu dispus sa stau eu sa fac modificari!
Nu caut un cort usor: caut un cort solid si rezistent on the long term, prefer sa car un pic in plus dar sa nu imi fie teama de orice fir de iarba.
Nu mai merg la munte in fiecare week-end la cort, asa ca nu am de ce sa ma intind cu banii spre un cort premium. Pe la 1500 de lei ar fi bugetul. Poate un pic in plus, daca... e cortul perfect. Dar daca e perfect, poate e la reducere. Mesaj modificat de autor!
Pot să-ți dau mai multe informații despre Robens Voyager 2, care pare un frățior nițel mai mare (la propriu și la figurat) al lui Arch: este rezistent la vânt și ploaie, loc mai mult decât suficient, confortabil, care poate fi montat ușor și pe vreme rea. Singurul dezavantaj (pentru mine) ar fi faptul că-i prea voluminos. Greutatea este și ea destul de mare, ce-i drept (2.8 kg), dar se presupune că se împarte la cele 2 persoane.
Nu știu dacă mai poate fi achiziționat (fiind un model mai vechi), am lăsat un link mai jos ca să-i verifici tu caracteristicile.
Referitor la materiale: ce-ai scris tu acolo e mai mult decât suficient (60D, 3000 mm pentru outer și 6000 pentru inner). Important este să fie cortul întins cum trebuie și montat corespunzător în funcție de direcția vântului.
Între Arch 2 și Starlight 2 și eu îți recomand fără ezitare prima variantă. Diferența de materiale nu este sesizabilă în practică, dar este o diferență importantă de spațiu și confort, iar la ture de 1-2 săptămâni eu zic că-i foarte important. Exemplu concret: pe o vreme ploioasă nu cred că este spațiu în Starlight pentru 2 persoane, 2 rucsacuri mari și un locșor pentru gătit ceva cald.
Vango Soul este OK pentru vreme ploioasa, dar este din clasa cea mai ieftina/modesta.
Dintre cele doua modele Robens nici nu se discuta ca cel bun este Arch 2 - este un outer-first, adica exteriorul se pune mai intai, este o varianata buna din toate punctele de vedere, daca te satisface combinatia pret/dimensiuni/greutate.
Vango este inner-first, cele doua Robensuri sunt outer-first - clar ca varaianta outer este de preferat.
Presiunile hidrostatice nu au mare insemnatate decat combinate cu geometria cortului - corturile clasice aveau 0mm H2O dar nu te uda nimic.
Principial peste 2000 pentru cortul extern si ceva mai mult pentru podea ar fi OK.
Intre Arch2 - tunel, 2 arce si Starlight - 1 arc median, primul este si mai comod si mai rezistent la vant, de aia zic ca nici nu se discuta.
Geometria de Starlight "merita" numai daca este un model ultra-usor, de genul sub 1kg, altfel te sfatuiesc sa o eviti.
Am nevoie de un sfat, vreau să îmi achiziționez un cort de doua persoane care să aiba anumite caracteristici.
1. Să fie în jur de 2- 2.5 kg, menționez că vreau sa îl iau în ture de 1-2 săptămâni pe tot parcursul anului
2. Sa poată fi achiziționat din țară
3. Să aibă inner fabric, sa nu fie plasa de țânțari
4. Material de la 60D in sus
5. Când vine vorba de coloana de apa, nu știu dacă un 3000mm pt outer este ok și 6000 pentru folia de jos
6. Rezistența la vânt sa fie ok, nu știu vreun parametru aici
Mă orientasem spre un Robens arch 2 sau un robens starlight 2, al doilea fiind cel mai potrivit pentru mine desi spațiul este considerabil mai mic, aștept păreri și cu siguranță și alte corturi pe care sa le iau în considerare. Vango soul 200 nu știu dacă s-ar preta pentru o vreme mai ploioasă.
Se remarca instant ca Mircea a studiat problema, si oricum a ales NUMAI variante pe care le consider si eu foarte potrivite (eu as avea oarecare ezitare numai la pret).
Si sunt sigur ca stie particularitatile cortului outer-first.
Insa exact ce doreste el ... nu stiu sa gaseasca referinte decat pentru Xenon UL+ de la tine, si despre Xenon UL (simplu, fara plus) de la Jimb si de la mine.
Cat despre varianta 1...1,5 persoane versus varianta 2 persoane full - aici este numai alegerea lui.
Daca doresti flexibilitatea cu 1 sau 2 persoane in confort va trebui sa accepti macar 200 grame in plus (poate spre jumatate de kg).
Daca esti insa sigur ca mergi NUMAI singur, atunci merita economia de greutate, vei profita intotdeauna de ea.
Da, Renato, confirm ca F10 Xenon UL 2+ este un super cort. Inainte sa-l iau, chiar discutam cu Mircea, in urma cu un an si jumatate, despre variante similare; retin ca avea o lista foaaarte lunga si bine documentata despre alternative.
Il salut cu ocazia asta pe @jimb, stiam ca foloseste Suzuki, de Vango habar n-aveam
"Confortabil/încăpător pentru o singură persoană + rucsac;", aici pierzi , si nu doar greutate
OK, daca partea pretului si modalitatea de achizitie sunt rezolvate iti recomand fie sa mergi pe Helium, unde obtii un pret bun / fie in mod contrar eu as merge pe Nordisk.
Concret pot sa-ti dau detalii pe "pipaite" numai despre gama F10/Vango care in mare parte sunt OK, de buna calitate.
Poti sa ceri o parere si da la colegii VictorAnica si Jimb, care folosesc si ei cort F10, sunt convins ca-ti vor da opinii sincere.
Nu stiu cine are experienta directa cu celelalte firme.
Poti eventual sa te uiti si la mmsport, scumpe dar usoare ... dar daca doresti "outerfirst" - nu au asa ceva. Presupun ca ai clara notiunea si avantajele, deci nu te intereseaza varianta, eu zic ca pe buna-dreptate.
Daca banii nu sunt problema, vezi si la Hilleberg.
Paranteza:
- eu gasesc multe detalii micutze la F10 care nu imi plac deloc.
- insa sunt numai detalii, iar eu sunt capabil sa fac modificari incat sa le corectez. Totusi cortul ramane bun si fara modificari - tine cort ca eu sunt foarte pretentios.
- nu garantez ca acelas tip de mici detalii nu m-ar enerva la Nordisk sau TerraNova - foarte posibil sa nu fie mai breze nici ele...
@dxxx, mulțumesc pentru răspunsul prompt și rândurile scrise.
Să le luăm pe rând:
1. Da, știu exact cât costă fiecare din ele și de unde pot să le comand.
2. Am verificat deja dimensiunile, sunt asemănătoare (mă refer în special la înălțimea în punctul maxim). Din păcate nu am avut ocazia să le testez pe viu, iar filmulețele și review-urile de pe net spun doar o parte a poveștii... De asta am și întrebat dacă sunt posesori ale vreunui model din acea listă.
Aștept și alte opțiuni care se potrivesc descrierii, iar apoi putem discuta despre avantaje/dezavantaje și raportul preț/calitate. Dacă ai observat, prețul nu este unul din criteriile principale. Poate există variante mult mai accesibile care totuși se potrivesc.
P.S.
Am exclus ramura de „ultralight” și corturi gen zpacks. Nu asta caut.
Și încă ceva: poate am omis un cuvânt important din descrierea mea: „calitate”. Speram să se înțeleagă cumva din punctul 4.
Salut.
Lista ta este oarecum heterogena... foarte...
1
Din lista nu cred ca gasesti in Ro decat pozitia B (Vango helium).
Tu ai verificat cat costa C,D siE ? - iti spun eu, sunt FOARTE scumpe; si trebuie sa le comanzi in afara tarii.
Starlite (E) este pe la 600 lire/GBP fata de Helium (B) care este sub 200 binisor...
2
A, B, C sunt foarte asemanatoare, dar trebuie sa verifici daca poti sa stai in sezut in zona cea mai inalta, altfel cortul este extrem de incomod, ca idee verifica cotele date de producator.
Daca iti permiti varianta Nordisk, care pare cea mai buna, te felicit si astept impresii.
3.
D si E sunt corturi de 2 persoane, mari, chiar comode in doi - adica altceva fata de primul grup.
Extrem se scumpe, ia-l pe oricare daca iti permiti - din informatia pe care o am ambele par sa fie foarte bune, sunt produse premium din categoria light (fara ultra).
PS
Sunt si alte optiuni in discutie, unele mai accesibile la pret.
Mesaj modificat de autor!
A fost dat în urmărire generală următorul specimen:
Răspunde la apelativul de „cort lightweight”, deși i-ar plăcea să fie strigat „ultralight”.
Semnalmente:
1. Confortabil/încăpător pentru o singură persoană + rucsac;
2. „Outer first”, adică nu-i este frică de ploaie;
3. Atent la siluetă, cu greutatea între 1 kg și 1.6 kg;
4. Rezistent capriciilor vremii de pe plaiurile mioritice măcar pentru 3 din 4 anotimpuri.
Pe lista preliminară a suspecților au apărut următoarele intrări:
a. Vaude Lizard Seamless 1-2P
b. Vango F10 Helium UL2
c. Nordisk Telemark 2.2
d. Nordisk Halland 2 LW
e. Terra Nova Starlite 2
Dacă aveți lucruri utile de spus, ați cunoscut direct pe vreunul din personajele mai sus-amintite sau cunoașteți altele care s-ar potrivi descrierii sunteți așteptați cu dragă inimă pentru a oferi informații.
„Serviciul Internațional de Plasare a Corturilor deocamdată fără Stăpân” vă este recunoscător în avans.
Am mers pe recomandarea dvs si am comandat un Hannah Tycoon 2. Sper sa fie un cadou apreciat si foarte util.
Oare pot capata si o recomandare pentru un sac de dormit? Multumesc!
O sa ma rezum la a spune ca nu am folosit corturile acestea, m-am orientat doar spre a oferi o alternativa cortului propus de colegul nostru. Inca mai folosesc Hannah, nu cu mare satisfactie din pacate, dar cortul meu are o anumita varsta si poatr, intre timp, au revenit la calitatea care ii caracteriza.
Multumesc, le gasisem si eu dar pe emag scrie clar ca stocul e epuizat iar pe celalat site e specificat ca nu mai face parte din portofoliul lor si nu se poate cumpara... De aceea doream o alta recomandare.
@ultraviolet
Hannah Fest 2. Este un cort de 2 spre 3 persoane (la nevoie incap 3) destul de mare, cu un buget de aprox 450 ron. Rezista bine la plaoie, mai putin la vant (dar avand in vedere utilizarea lui nu vor fi probleme). Nu e cel mai usor din gama lui insa isi face treaba bine, mai ales la festivaluri.
Vei vedea diferenta cand pui cortul pe ploaie.
Insa ti-am zis ca nu doresc sa intru in polemica cu criteriile tale, le consider "guisturi = nediscutabile" dar sunt contradictii interne acolo.
Spre exemplu iti plac doua Marmot-uri care au doua arce la schelet... dar pui conditia de 3 arce... (arcele sunt cele complete, care vin in contact cu solul, deci nu includ segmentul de marire al volumului, care nu este un arc).
On-topic:
- vezi WildCountry Hoolie 2
- sau, la buget mic ai EasyCamp Spirit 200
- daca treci peste "rigiditatea" aia cu "sa fie fix de 2 persoane" cred ca intra in discutie si un cort de 3 persone, incat sa ai spatiul pe care il doresti, spre exemplu de la Vango fie Scafell, fie Nevis dar sunt multe altele, chiar si de la Vango ai Soul 300 pentru buget mic.
- daca chiar vrei cu 3 arce uita-te la Salewa, sau Ferrino Trivor.
Joi, 12 mai 2022 - 09:50