Intre timp am mai bagat o tura la Inelul Doamnei pe Cheile Sohodolului in weeknd-ul care a trecut si am luat si cortul (Vango nevis 300) cu mine sa-l mai bag in productie.
La intoarcere s-a iscat un vant turbat, de abia am reusit sa montez cortul, se pare ca una e sa montezi contul fara vant si alta pe vant.
Bad ideea sa ai camera separata de tenda, in conditii vitrege de montaj, pe traseu care nu conteaza greutatea prea mult, mai ales ca uitasem cum se monteaza si m-au trecut ceva transpiratii pana am gatat, exterior + interior. Bonus, camera interioara pusa invers (rotita la 180^) dar intr-un final a iesit bine totul.
Mi-a luat ceva timp pana l-am montat, pentru ca nu l-am mai folosit de anul trecut si am uitat geometria de montaj si care unde vine.
Ce m-a impresionat este izolatia camerei interioare fata de exterior, afara bura putin si era un vant turbat, dar in interior temperatura confortabila si nu se simtea deloc vantul.
Nu a facut condens cat l-am testat eu, vreo 3-4 ore, dar nu am stat peste noapte si nici nu a plouat suficient, decat asa cativa stropi.
Am strambat cateva cuie pentru ca pe unde bagam cuiele, intalneam si cate o piatra, asa ca mi s-a pus piticu si le-am batut cu o piatra, ca ma spulbera vantul.
Am strambat putin si un segment de la arcul principal intrucat am tras cam tare de intinzator si l-am ancorat fortat.
La final le-am indreptat pe trunchiul unui copac si "pe genunchi" dar a fost o experienta faina.
Am bagat si un somnic de vreo ora, per total un cort fain si spatios. Prietena a fost si ea impresionata de confort si izolarea fata de exterior.
Mesaj modificat de autor!
Nu trebuie sa devii defensiv, Helm este un model chiar interesant.
Apoi Wild Country este totusi divizie a lui TerraNova, despre care nu prea se indoieste nimeni.
Geometria tunel este una eficienta, de aceea o recomand, insa in nici un caz preferinta asta nu exclude alte variante geometrice.
Si este absolut normal ca fiecare sa prefere o geometrie, fara sa existe aici convergenta.
Pana la urma am ales Wild Country Helm Compact 2 … întrunește cam toate condițiile pe care le aveam in minte inițial și câteva in plus, l-am și prins la un preț decent sa zicem.
Mulțumesc și pentru toate recomandările voastre, n-am ales unul tip tunel ca parca nu-i pentru mine, vedem cât de inspirat am fost.
Fie ca raspunsul va fi total negativ, fie gasesti o persoana cre si-a luat riscul, tot nu vei fi sigur, tot nu vei avea ceva relevant.
In schimb la o firma consacrata gasesti pareri cu ceva semnificatie.
Daca stapanesti tema si ai mai avut deja cateva corturi, atunci iti recomand sa examinezi cortul personal, in magazin, incat sa-ti faci o parere.
Daca vrei sfatul meu, citeste articolul meu pe aceasta tema, si vei vedea de ce nu recomand mai nimic din alegerea ta, referindu-ne la firma, inner-first, schelet cu imbinari la unghi, asta la prima vedere.
Vezi ca Ferrino Lightent 2 Pro are o singura intrare, ceea ce poate sa fie incomod pentru persoana care sta pe partea care nu are intrare si trebuie, fie sa treaca peste tine, fie sa iesi tu, ca sa poata iesi din cort.
Nevis 300 a fos alegerea mea pentru ca e un cort de 2 persoane si jumatate, in care stau ok 2 persoane.
Experienta cu locul ala extra umed, care mi-a lasat urme de condens (dupa ce s-au uscat, a ramas patern-ul pe geamul de la masina) de inca le vad si acum in reflexie solara pe luneta de la portbagaj, nu stiu ce sa zic, dar cred ca mai mult nu se putea scoate de la cort...
De atunci l-am mai testat o singura data, pentru vreo 5 ore, dar era caldut afara si nu am avut nicio problema legata de condens. Ramane de vazut la urmatoarea campare, in alte conditii, cum se va comporta.
Personal imi place tare modelul asta, materiale constructive par de calitate si cred a fost inspirata si chichita producatorului, sa zic asa, sa faca ceva comfortabil pentru 2 persoane, dar sa nu utilizeze materiale si pret pentru 3, mie unul imi place sa fie mai spatios in interior.
Singura chestie care nu mi-a placut este ca fermoarul de la absida se deschide intai in partea de jos si nu in partea de sus, deci daca vrei ventilatie suplimentare va fi mai intai prin zona de jos de langa sol, aici ma gandeam eu sa-i mai adaug o cheita (calaret) ceva in partea de sus, sa pot deschide mai intai partea de sus, pentru extra ventilatie.
Clar o sa fie primul meu cort, ziceam de lungime pentru ca am pus ruleta pe jos și mi se pare foarte lung 3,25 m, încercam sa îmi imaginez dacă as avea unde sa îl pun la Bucura de ex 😂
Totuși cred ca o sa merg pe Ferrino Lightent 2 Pro, pare și destul de ok ca spațiu și materiale bune și destul de ușor. Am văzut și MT900 Ultralight 2 de la Decathlon care iar mi se pare ca arată foarte bine pt doua persoane și doar 1.75 kg.
Nu este problema sa discutam si aspecte oarecum "puerile" pe un astfel de topic.
Inteleg ca nu ai mai avut cort, situatie in care la un moment dat s-a aflat absolut toata lumea. Oricum pana la un nivel de pricepere rezonabil trebuia sa ajungi la numere cu doua cifre in privinta posesiei de corturi ca numar.
Deci:
1.
- o parte din raspunsuri la afli pe articolul meu : https://www.carpati.org/articol/_imi_cumpar_cort_divagatii_despre_corturi_-_episodul_
1_/1284/
2.
- autoasustinere: intr-adevar modelul de Salewa este cu autosustinere perfecta, adica absolut toate colturile sunt intinse de catre schelet. Foarte putine modele fac asa-ceva si in mare parte merita trasatura pentru corturi "tehnice".
- ce te ajuta autosustinerea: poti sa iei cortul de "varf" si sa il muti. Absolut atat pentru cort normal si turist normal, deoarece pentru a rezista corect oricum trebuie fixat in sol si eventual exista cordeline de fixare suplimentara. Nu vorbesc de corturi de expeditie etc, trebuie sa ma repet.
- deci sa renunti la autosustinere egal cu zero.
3.
- recunosc ca asta cu lungimea o aud prima data.
- doresti sa-l parchezi in vreun loc stramt?
- exista geometria cu absida pe dimensiunea lunga (lateral... impropriu) cum sunt modelele Nevis si Lightent Pro de care ti-am spus. Asta face cortul scurt, dar mai lat si un pic mai greu, pentru ca aria este mai mare.
- avantaj: nu stiu, poate pentru tine care esti interesat de lungime.
- dezavantaje:
a-absida si intrarea pe lateral inseamna o absida cu lungimea ~2,2m ceea ce este excedentar, nu iti aduce confort tie ca ai arie mai mare de bagaje.
b-cortul nu are o fata mai mica pe care sa o pui in vant pentru ca din orice parte are cam aceeasi arie.
c-cand stai pe partea fara usa ai acces dificil, daca exista o singura absida. Daca sunt doua, este un lux care nu te ajuta extraordinar, dar ai niste grame in plus de carat si probabil costa mai scump.
In concluzie fie ai cortul mai lung dar mai ingust fie este cam la fel de lat ca de ingust - in caz de loc limitat o sa ai avantaj cu unul din formate in locul particular, dar situatia se va inversa si statistic cam tot pe acolo cazi.
4.
Ia linistit Scafell, am folosit cortul respectiv, este confortabil, relativ mare. Fata de Nevis este cu un format mai clasic, cu doua arce fata de unul singur. O sa fac si un review despre Scafell, are o singura problema minora la fixarea firelor de ancorare... dar cort fara probleme minore nu gasesti, sunt mult mai multe la corturi semnificativ mai scumpe.
Daca preferi Robens, ceva mai greu si mai stramt - este OK, nu am folosit dar le cunosc.
Da, interesantă ideea de testare, totuși am început să înclin spre Nevis dar 300 nu 200, poate ne mai spune @zet cum se comporta cortul și dacă într-adevăr are probleme de ventilație 🙂
Vango Nevis si Salewa Litetrek au spatiu similar, deci daca incapi in unul o sa incapi si in celalalt. Intr-adevar, is 120cm nu 140, deci 2 oameni lati in umeri pot sa aiba probleme. Dar in cort de 140 am dormit 3 oameni de multiple ori, deci se poate. Acum, voi stiti cat de tare vreti sa va labartati noaptea
Poti sa faci un test pe covorul din sufragerie: masori o suprafata cat suprafata interioara a cortului, pui cutii teancuri de carti etc ca sa ai o limita cat de cat, instalezi saltelele si sacii de dormit acolo, dormiti o noapte, vedeti cum se simte.
Confortul nu ma interesează atât de mult cât greutatea mai redusă de ex, cortul o sa fie folosit primăvara-toamna in locuri gen Bucura și de ce nu și in creasta ocazional.
@ dxxx
Cele doua de la Vango mi-au făcut cu ochiul doar ca pe lângă ca nu-s self supporting (sa zicem ca pot sa renunț la aspectul asta) Scafell mi se pare foarte lung, are undeva la 3,25m și ma gandeam ca poate sa încurce treaba asta iar Nevis mi-a plăcut și mai mult (varianta 200) doar ca toată lumea pe YouTube spune ca nu încap doua persoane in el 😂 asta m-a descurajat un pic … a avut cineva ocazia sa chiar intre într-unul și sa vada cât spațiu ar fi in el?
Vango Scafell sau Nevis ar terbui sa le gasesti sub 1000 lei, sunt de firma consacrata si sub 2,5kg - tip tunel, deci nu au autosustinere, dar nu vad nici o problema... pentru ca si cele cu autosustinere tot necesita ancorari suplimentare. Numai daca ai merge iarna ar face diferenta, si vad ca zici 3 sezoane.
Alte varianate asemanatoare Ferrino Lightent PRO / robens Arch2, mai usoare, daca conteaza.
Cele de la Vango sunt mai flexibile si mai confortabile ca varianta Salewa.
Si totusi, ce iti doresti de la cort? In ce conditii l-ai folosi? Salewa-ul acela e un "alpine tent" - genul de cort pe care sa il pui seara pe singura bucatica de iarba dintre stanci si sa nu ai pretentii de confort.
Am ajuns și eu in punctul in care trebuie sa îmi cumpăr un cort, am citit cred, ultimile 20 pagini de aici și am văzut destule info utile.
Pe mine m-ar interesa un cort de tip self-supporting, 3 sezoane, 2 persoane și de preferat cu o greutate decenta, adică pana in 2,5 kg. Din ce am văzut in recomandările voastre cam singurul care se încadrează in cerințele astea ar fi Salewa Litetrek II, momentan s-ar găsi la ~1500 lei pe site-urile de la noi.
Mai puteți recomanda și alte modele de genul poate chiar la un preț mai bun? 😃
La intoarcere s-a iscat un vant turbat, de abia am reusit sa montez cortul, se pare ca una e sa montezi contul fara vant si alta pe vant.
Bad ideea sa ai camera separata de tenda, in conditii vitrege de montaj, pe traseu care nu conteaza greutatea prea mult, mai ales ca uitasem cum se monteaza si m-au trecut ceva transpiratii pana am gatat, exterior + interior. Bonus, camera interioara pusa invers (rotita la 180^) dar intr-un final a iesit bine totul.
Mi-a luat ceva timp pana l-am montat, pentru ca nu l-am mai folosit de anul trecut si am uitat geometria de montaj si care unde vine.
Ce m-a impresionat este izolatia camerei interioare fata de exterior, afara bura putin si era un vant turbat, dar in interior temperatura confortabila si nu se simtea deloc vantul.
Nu a facut condens cat l-am testat eu, vreo 3-4 ore, dar nu am stat peste noapte si nici nu a plouat suficient, decat asa cativa stropi.
Am strambat cateva cuie pentru ca pe unde bagam cuiele, intalneam si cate o piatra, asa ca mi s-a pus piticu si le-am batut cu o piatra, ca ma spulbera vantul.
Am strambat putin si un segment de la arcul principal intrucat am tras cam tare de intinzator si l-am ancorat fortat.
La final le-am indreptat pe trunchiul unui copac si "pe genunchi" dar a fost o experienta faina.
Am bagat si un somnic de vreo ora, per total un cort fain si spatios. Prietena a fost si ea impresionata de confort si izolarea fata de exterior.
Miercuri, 24 mai 2023 - 17:29