Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Noiembrie 2023
LMMJVSD
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Decembrie 2023
LMMJVSD
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Online

Vremea
Varful Giumalau
Muntii Rarau-Giumalau
#32  Inapoi 1 2 Inainte

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

  Forum Cabane / Refugii Restrictii de cazare (32)
 
vestale
vestale
Caraba
 
@zentaii Pana peste 2 generatii nu stiu ce o sa fie, dar stiu ca într-o mica sau mare masura unii oameni sunt sanatosi si/sau in viața si pentru ca am fost implicat/participat in cateva proiecte. Fie ca sunt turisti prinsi de vremea nefavorabila, culegatori de bureti/fructe de pădure sau oameni de la silvic ce s-au mai ratacit.
Mie acest sentiment îmi da satisfacție! Ce o fi dupa aceasta viata, o sa ma gandesc un pic mai târziu. Dar parte cu "ajutat aproapele", poate o sa pot zice ca am incercat, cand o fi de tras linia.
Si pentru cei care se incumeta doar cu sufletul pe munte si nu cu mintea, mai e nevoie uneori si de un serviciu Salvamont, de marcaje, stalpi, de refugii, poate cabane. Exista Parcuri Nationale si Naturale, rezervatii, Site-uri Natura 2000, pentru care exista proiecte si restrictii corespunzatoare; dar multe au luat fiinta cand cabanele erau deja acolo.


Joi, 9 februarie 2023 - 15:05

florin.ciobanu
florin.cioba..

 
Oleleu, da' mult mai scriserăți! Hai să încheiem subiectul că viața -i frumoasă și muntele mișto. Declar topicul închis.


Joi, 9 februarie 2023 - 14:30

zentai
zentai
Coarda
 
@-Florin- așa cum ai ales tu o cale, așa am ales și eu/noi. Nu știu de ce pare atât de blamabil! Poate te încearcă pe tine un pic marxismul... Carpati.org Nu trebuie să fim toți la fel și te asigur că nu vom lua nimic cu noi, la final, iar peste 2 generații cine-și va mai aminti de noi?! Dar toate greșelile materiale făcute în viața noastră, rămân după noi.
Eu zic și susțin fierbinte că muntele trebuie să fie așa cum l-a lăsat natura, fără cabane, fără autostrăzi, fără teleferic, fără refugii. Măcar unii munți, măcar într-un procent mulțumitor. De-asta i se spune sălbăticie. Or noi, prin faptele noastre pline de orgoliu nu facem decât că încercăm să "domesticim" muntele, să-l facem util nevoilor și comodităților noastre, ceea ce este și va deveni extrem de greșit. Cine se încumetă până sus, până la capăt, înseamnă că o face din suflet. Restul, mai pe la poale sau mai tâziu, când calea lor se va așeza. Așa cred eu și simt. Poate că sunt doar un tâmpit. Dar am descoperit că natura este "sustenabilă" doar dacă nu ne atingem noi de ea, noi doar să trecem pe acolo, să ne bucurăm de veșnicia Clipei.

Nu am participat niciodată la strângerea gunoaielor lăsate de alții pe munte și nici nu o voi face. Dacă vrei, dezvoltăm în privat pentru că nu vreau să influențez negativ pe cei care vor s-o facă. Am spus, clar și concis că nu. Poate că e suficient.
Mesaj modificat de autor!

Joi, 9 februarie 2023 - 12:48

vestale
vestale
Caraba
 
Daca merg multi pe munte, de ce merg asa multi si își aduc gunoiul, daca merg mai puțini, nu isi are utilitate refacerea si întreținerea marcajului. Cati turisti pe an considerați d-voastra ca e echilibru perfect. Nu e mai important comportamentul lor si/sau lipsa de educatie montana?
Unii, tot in cadrul asociațiilor montane, fac prezentări in școli in cadrul "saptamanii altfel", sau adulților in diverse companii, alții participa la activităților cluburilor de cercetași cu prezentări, dar si activități practice, organizează ture de copii (si pentru părinți).
Unii lucreaza sa fie si prezentul, dar poate si viitorul mai bun, nu-si vad doar interesul propriu. Cabana aia este a TA, traseele marcate si refugiile montane sunt pentru oricine are nevoie de ele, adica ale tuturor. Gunoi nu ai lasat? Dar de organizat si participat la activitati in care sa strangi gunoiul lasat de altii? Intreb, nu dau cu parul; daca nu, nu e prea tarziu sa incepi.


Joi, 9 februarie 2023 - 12:11

zentai
zentai
Coarda
 
@-Vestale- m-aș fi ridicat în picioare să aplaud dacă aș fi de acord cu construcțiile pe munte. Dar nu sunt, precum am zis. Adevărat, cei mai mai mulți turiști merg pe "Drumul ieșenilor", cu duiumul. De aceea e și util acest marcaj! Dar se face cu banii asociației, ce vrea asociația, desigur. Eu nu cred în parastase, ca să fie clar! De aceea nici nu sunt de acord cu înmormântarea banilor! Carpati.org
Cuvântul "poate" dă un mare grad de relativitate și îmi pari deja urcat în trenul numit "speranță"! Numai că nu ai control a ce va fi după tine și este cel puțin înțelept să socotești toate variantele!

Da, m-am implicat. Am găsit modalități de a urca pe nemarcate fără să încalc legea. Nu am lăsat gunoi pe munte de la 16 ani. Mi-am construit propria cabană! Carpati.org


Joi, 9 februarie 2023 - 11:32

vestale
vestale
Caraba
 
@ruxandrav eu iti zic din experiente traite personal. Exista cabane la cateva minute de ghețar, unde la bar, bere e servită si la draft si ai 5-6 sortimente de ales, ai panou de escalada de zeci de metri pătrați si cu surplombe, sala de conferinta, dar si dusul e de 2 minute/fisa de 2euro inainte de pandemie.
https://www.warnsdorferhuette.at/kurse.php
Si le stiu si de la prieteni necomuni ce m-au invitat si prin Pirinei si Tirol si Alpi si sunt implicați activ in activitățile cluburilor din care fac parte. La Curmatura nu am prins pana acum ambele izvoare secate. Dupa ce iti rezolvi necesitatile, exista servetele umede, ce le poti cobori si arunca unde trebuie. Sa compari un camping la 50m de un drum național principal cu cabane la care aprovizionarea se face uneori cu elicopterul, cred ca e mai mult decat mere cu pere.

@Gabi, mesajul din ultimul paragraf e acelasi ca in prima postare: Implica-te, fii tu schimbarea ce o dorești de la alții. Nu fii ciobanul "moldovan" din Miorita. 

Unii au facut-o si datorită lor, poti merge si tu ca turist in litera legii din Grinties până in Calimani pe banda roșie, din Brosteni pana pe Budacu si apoi in banda rosie sau in Stanisoarei din Pasul Petru Voda pana-n Rarau. Poti parcurge creasta munților Rodnei iarna fara sa fie nevoie sa întinzi/strangi cortul. Adapostul de sub Ineu, era o ruina, folosit pentru nevoile urgente de burta, uite ca unii i-au schimbat si utilitatea si salvează vieți. La fel cu si traseul de banda roșie din Bistritei, a fost neintretinut din anii '70. Am vrut mai mult, ne-am implicat si l-am refacut si întreținut. Poate ca pentru unii vad mai mult decât interesul personal si se gandesc si la comunitate, infrastructura. 
Pentru urmatoarele generatii, daca ne implicam si in partea de educatie, poate lucrurile nu o sa fie cum le vezi tu, poate o sa se implice si ei.
Mesaj modificat de autor!

Joi, 9 februarie 2023 - 11:23

zentai
zentai
Coarda
 
@-baumwole- adevărat, încă mai tânjesc să găsesc câte un acordeonist pe la cabană care să-mi susure numai mie un „Fur Elise”, ușor sacadat, cu câțiva bemoli scăpați pe jos...așa de sărătură, să spumege pocalul.
Adevăr sau provocare: dacă eu nu las gunoaie pe munte, tu nu lași, Ruxandra nu lasă nici ea, nici Vestale, și nimeni de pe acest portal, atunci cine lasă, frate?! Gunoaiele alea de care am vorbit și încă câteva pe care nu le-am pomenit din condescendență pentru cinstitele voastre fețe...
Dau un exemplu fără legătură cu cauza. (uneori, Pe Ceahlău este curat 😉Carpati.org Oare câți ar mai urca pe Ceahlău dacă ar ști că sus, pe platou, nu este nicio cabană?! Câți ar mai căra câte două PET-uri de bere, cutii de bere, bidoane de vin etc?! Câți ar fuma și ar arunca chiștoacele în traseu sau ar arunca în traseu ambalajul la „ciucalată” sau de la vreun baton proteic?! Toți aceștia ar rămâne la poalele muntelui, maxim Cabana Fântânele. Deci cabana, în sine, este o sursă de poluare? Măcar indirect...
Ai dreptate, am greșit. Nu mă interesează ce muzică ascultă lumea. M-am avântat eu în discuție. Poate să asculte fiecare ce vrea și-l face fericit. Nici că să se bea alcool pe la cabane. Din partea mea, poate să se bea până dimineața, poate că la unele chermeze aș participa și eu. Mă deranjează zgomotul excesiv al muzicii dată la maxim, în care vreun salam își screme „trăirile” lui de poznaș! Muzica poate cânta până în zori, cu condiția s-o audă numai cei din sala de mese, eventual. Apoi că cei care se știu că nu se țin la băutură să stea dracu’pe apă minerală! Nu să facă panaramă, să urle isteric despre vai, „veața” lui!

@-Vestale- din 1990, până în zorii acestei dimineți, montaniarzii au pierdut constant din dreptul de a urca pe munte. Prin legea legată de domeniul silvic, este interzisă intrarea în fondul forestier dacă nu ești lucrător forestier, vânător, culegător autorizat de fructe de pădure sau bureți. Ulterior, tot prin lege, se reglementează activitatea montană, după cum se știe, turismul montan fiind permis doar pe trasee marcate. Deci, conform legii tu nu ai ce căuta în Munți Stânișoarei, Tarcăului, Brețcu, Bodoc, Baraolt, Perșani etc și pe orice munte care nu are amenajat traseu turistic. Te rog să-mi spui ce vei simți când vei intra în „ilegalitate”. De ce s-a ajuns aici?! Poate pentru că unele cluburi montane, nu zic de ale noastre, au rămas, istoric vorbind, cu 40-50 de ani în urmă, de pe vremea lui Ceaușescu, în altă realitate juridică, pe vremea când era permis accesul pe oriunde, realitate care nu mai este acum, precum am zis. Atunci da, ce să facă cluburile? Organizau „Daciade”, întâlniri tovărășești, unde se slăvea cauza, poetic și muzical, unde dacă știai despre drosofila melanogaster erai „doctor”. Dar peste 30 de ani de la Revoluție, să faci tot asta? Când acum sunt atât de multe surse de informare, atâtea oportunități? De-asta, s-a ajuns aici, din inadecvare la timpurile noastre. S-a întâmplat același lucru cu asociațiile de vânători și pescari? Sesizezi ironia situației?
Am spus și-n alt context că nu sunt de acord cu nicio construcție făcută de om, pe munte, din motive pur ecologice. Generația ta a făcut niște refugii montane. OK. Ce se va întâmpla cu ele peste o generație?! Ești convins că generația următoare va împărtăși aceleași valori cu tine? Că va dăinui aceeași legislație? Sunt șanse ca ele, peste o generație, să devină o ruină?...așa cum sunt acum unele refugii din Carpați, cum sunt stânele de prin Ceahlău sau P.Craiului etc. și care poluează...
Ultimul paragraf nu l-am înțeles, frate! Probabil ești mult prea inteligent pentru mine. Dacă ai ceva de zis, zi direct, nu te sfii. Pentru că dai impresia că ai ști ceva compromițător sau reprobabil despre mine și-mi faci o favoare că nu faci public. Eu nu am ceva să-mi reproșez, față de tine sau față de alții. Când părerile noastre nu au mai coincis, noi ne-am retras (eu și cu Ina) dar am socotit că am rămas cu toții prieteni, în limita disponibilului, desigur. Dacă tu ai ceva să-mi reproșezi, public, sau particoler...let’s do it! Dar înainte de a începe o discuție, îți spun că despre realitatea ia juridică pe care o augumentezi voalat sunt argumente care au fost aduse la legiferare, argumente pe care nu le știi sau le ignori... (argument=raționament, dovadă adusă în sprijinul unei afirmații, spre deosebire de afirmație=susținere a unei păreri, exprimată cu tărie). Tu doar faci niște afirmații prietene, neargumentate dar foarte prețioase. 😉

@-Florin Ciobanu- Nu aș ține muntele pentru mine, nu că aș avea cum. 😊 Noi metaforizăm! Dar cei care iubesc mersul pe munte, nu-și lasă „lăturile” pe munte. Ceilalți au ocazia de a vedea pe National Geografic filme excelente despre munte și natură, că au baia/bucătăria aproape și la ei în casă nu fac gunoi.
Mă încânt cu gândul să aud că-n Piatra Craiului este atâta interes pentru mediu. Posibil să existe situația asta și din teama de a nu fi filmat de altul...Pentru toate există o explicație. Eu încă nu cred în buna credință a turistului. Ar trebui amenzi în cuantum de până în 20.000 lei și interdicția pe viață de a mai urca pe munte pentru cine este prins că lasă gunoaie. Așa se educă românul, de fapt! Întrucât, a mai vedea gunoaie pe munte a devenit exasperant.


Joi, 9 februarie 2023 - 10:45

florin.ciobanu
florin.cioba..

 
@ruxandrav Carciumile sunt inchise din lipsa de personal. Cabanele au inceput sa aiba aceasi problema. Cele inchise in urma cu 10-20 de ani au avut problema lipsei de clienti. Doi, trei clienti nu sunt suficienti. Am stat de nenumarate ori singur in cabana. La Negoiul numaram turistii pe degetele, acum cine a cumparat a investit inca pe atat pentru ca e ori la bal/ ori la spital. Comertul s-a schimbat enorm in 30 de ani. Prin '90 o bere la terasa de cartier costa cat o bere in magazin. Acum e cel putin dublu si tot nu rezista. In cartierul Militari merg bine carciumile cu 17 lei halba de bere. Celelalte au inchis si au mai ramas doar cateva de se taraie. Si turismul montan s-a schimbat mult. Sunt foarte multi turisti noi, nu montaniarzi/dependenti ca noi, care-si doresc confort. Sunt turisti civilizati, diferiti de pantofarii de altadata. Lui Zentai nu-i vine a crede dar la cate cohorte de turisti intalnitam spre Zaplaz, Moara Dracului sau Curmatura, poteca arata impecabil de curata. Eu mi-am plimbat colegii pe munte si din pantofari i-am facut turisti responsabili, carandu-le gunoiul o data de doua ori pana au inteles cum merg lucrurile. Vechii cabanieri au obosit, sunt spre pensie. Dihamul e posibil sa mai supravietuiasca in starea actuala din inertie. Pentru celelalte exista doua variante: modelul Negoiu sau modelul Gentiana.


Joi, 9 februarie 2023 - 07:32

ruxandrav
ruxandrav
Caraba
 
@vestale - din cum inteleg eu NDA-urile pe care le-am semnat la viata mea nu le incalc discutand despre asta, dar tot as prefera sa nu intru in detalii public si sub subsemnatu', in caz ca gresesc. Dar iti spun ca nici sa ai sute de milioane de membri, si chiar beneficiind de un profil oarecum favorabil (drumetzie-heavy, ca sa zic asa), n-o sa poti negocia o scadere de pret de la 250 la 60 de coco. Profitul asiguratorului e la ordine de magnitudine diferenta/polita fata de valoarea asta. Vorbim mai multe cand ne-om vedea, daca vrei, dar cabanele subventioneaza Alpenverein-urile si nu invers, indiferent de ce ne-au zis prieteni comuni pe care n-o sa-i contrazic cand e vorba de munte si sociologie dar o sa-i contrazic fara jena cand e vorba de matematica asigurarilor, mai ales a alora care se ating de piata britanica, in care lucrez de 8 ani Carpati.org Uite, ca sa faci o comparatie, poti sa te joci cu calculatorul de asigurari al BMC. https://www.thebmc.co.uk/modules/insurance/ Tot un club montan gen OeAV, numar similar de membri, dar daca vrei asigurare out-of-country prin ei (cum e aia default de la Alpenverein) platesti. Pentru 60 zile/an (similar cu cele 56 ale Alpenvereinului), 225 coco pt o asigurare de drumetie valabila in Europa si 565 coco pentru o asigurare care include alpinism/catarare/trekking la sub 6000m in zone non-polare (adica similar cu ce ofera Alpenvereinu'). Pentru ca asta e pretul atunci cand nu te subventioneaza cabanele din Alpi, cu profitul enorm pe care il fac. Nu zic ca ale noastre trebuie sa faca acelasi profit, dar zic ca cat timp nu platim si salvamontul himalayan din ele, ar trebui sa se descurce.

@florin.ciobanu - da, s-au inchis o gramada de crasme in pandemie. Pe de alta parte, numarul de turisti pe munte a crescut enorm, si o cabana n-are problema unei pizzerii cu 3 alte pizzerii pe aceeasi strada. De asemenea, nu stiu de ce a iesit Babele din circuitul turistic, dar pt Urlea si Caraiman, problema clar n-a fost ca nu erau profitabile.

@ambii Florini
Buna sublinierea cu Dochia etc fiind high-end pt cabanele din vest. Cred ca avem problema unei bifurcari a pietei, pe de o parte lux, pe de alta parte un jeg infect. Ca nu lipsa de sauna ma deranjeaza, cat faptul ca la alde Malaiesti, Curmatura etc n-ai unde sa te caci fara sa te sufoci, si pe urma n-ai unde sa te speli pe maini. E neigienic, plus ca tare as vrea sa stiu unde se spala pe maini ai de-mi pregatesc mancarea. Si costuri ca costuri, dar daca un amarat de camping din Bicaz a reusit timp de ani intregi (inainte sa-si traga canalizare anul trecut) sa rezolve problema asta pe de o parte cu un robinet dintr-un izvor captat, si pe de cealalta cu niste bude de tara in care mai aruncau din cand in cand cate o lopata de rumegus + bioactivator de fosa septica, in timp ce mentineau costul cazarii la 10 lei/cort sau 40-50 lei/pat (in casute si vreo 2 camere de cabana), totul cu o competitie mult mai serioasa decat au cabane celebre si costuri nu neaparat mai mici, inseamna ca problema nu-i de costuri, e de lipsa de bunavointa. Ce as vrea eu de la cabane e sa existe din aprox 6 in 6 ore in zonele cu vad mare (pentru ca existenta lor previne o gramada de gunoiala alpina, o data ce omul are unde sa se duca la buda n-o sa mai festoneze jnepenii cu hartie igienica ca in Retezat la Bucura, de exemplu) si sa ofere ... nu neaparat lux, dar un minim de decenta si igiena. Si haleala dar aici se cam descurca majoritatea Carpati.org


Joi, 9 februarie 2023 - 01:28

vestale
vestale
Caraba
 
@Ruxandra nu stiu prin cate cabane ai ajuns prin Alpi, Pirinei, Dolomiti ce aparțin de cluburile montane, dar conditiile de la Ciucas, Dochia sau Negoiu nu le intalnesti in foarte multe si sunt costuri de cazare corespunzatoare si mancare. Dar membrii au reducerile corespunzatoare. O diferenta e ca pe acolo, nu prea exista legal concurenta cu campatului langa cabana sau pe creasta sau in refugii. Legal nici la noi nu ai voie sa iti pui cortul si sa rezolvi ceva nevoi unde vrei tu in Parcuri Naționale/Naturale.
La Alpenverein nu mi-am actualizat subscriptia din motive de pandemie, dar nu știam că au trecut pe asigurător din UK. Dar cu siguranta cand ai sute de mii de membrii ai o putere de negociere cu orice asigurator, nu cred ca secția Britannia a negociat doar pentru ai sai membrii si nu cred ca raman pe minus saracele firme de asigurare. La fel ai si fonduri sa cumperi/faci investiții/intretii in cabane, cand ai membrii suficienti cotizanti, inclusiv sa faci aprovizionarea cabanei cu elicopterul.In cadrul unui parc național/natural sa obții o autorizatie de constructie legal si "neunsa" nu se poate prea ușor. Terenul ocupat de platforma statie meteo, cabana Meteo sau cabana Dochia spre exemplu nu fac parte din Parcul National Ceahlau spre exemplu. Lucrurile in Rodnei s-au facut si se fac treptat.

Exemplu cu oameni care au vrut sa faca ceva diferit si au investit si mi-a placut rezultatul m-am bucurat si la Canaia, Suru, Negoiu, Garafita Pietrei Craiului, Curmatura, Piatra Mare Dochia, Fantenele. Dar sunt parerile mele, bazate pe experientele mele.
@zentai nu știam ai fost tuns la monahism si ai renuntat la astfel de dorințe, de multe ori exprimate. Iar dacă tu consideri doar acele lucruri te tin in viata, apoi faci apel la 112, poate nu o faci tu, dar din pacate o fac prea multi alții, poate si incurajati de tine. Din pacate la noi se face abuz in continuare de apelul 112 si ai grija ca sunt cateva cabane unde acel apel la 112 nu este posibil tehnic. Cei care fac parte din cadrul serviciilor Salvamont sunt abilitați legal sa îți ofere ajutor pe munte. Daca te găsesc cu fractura inchisa si in urma "ajutorului" dat ti-o fac deschisa si iti provoc ceva hemoragie, o sa imi "multumesti" mult dupa ca nu te-am lăsat fara ajutor. Asta dacă vrei sa il accepti, pentru ca sunt unii incapatanati care nu asculta de nimeni, ei vor varful si doar varful.

Gabi, ai tu 2-3 exemple in care statul român a demonstrat ca poate fi bun administrator, pentru ca eu îți pot da cel putin 10 pentru fiecare ca si contraexemple.
Nu va plac cum arata noile cabane, nu le calcati pragul, sunt unități economice,  dacă o sa fie suficient de multi ca voi o sa dea faliment, ca doar nu sunt deținute de stat. Sau cumparati si le faceti dupa poftele voastre.

Din fericire dreptul de asociere nu e îngrădit in țara aceasta, Gabi poti găsi minim 2 prieteni ce au viziune ca a ta si sa va asociați sa promovezi modificările legislative dorite. Cluburile de munte desfasoara activitatile conform cu statutul lor si dorintelor membrilor sai in cadrul legal. Fii tu schimbare care o doresti/pretinzi de la ceilalti!
S-a strâns semnături si se militează si la nivel politic(cel putin declarativ) pentru eliminarea unor beneficii a unor speciali, mai "egali" decat legea, dar ce sa vezi? ca decizia cumva ajunge si pe la unii din ei si doar nu o  judece ei sa își piarda din extradrepturile; curat anticostutional, coane Costica.


Miercuri, 8 februarie 2023 - 22:23

florin.ciobanu
florin.cioba..

 
Nici horeca nu se mai descurca. In centrul vechi din Bucuresti 40% din carciumi sunt inchise, celelalte juma din ele deschid doar seara, iar prin cartiere am vazut un fenomen: restaurantele ori ajung mari si tari, ori se inchid. Extrapoland, cabanele ori ajung ca Ciucas sau Negoiu, ori ca Urlea, Caraiman sau Babele.


Miercuri, 8 februarie 2023 - 20:37

ruxandrav
ruxandrav
Caraba
 
Sa fim cinstiti, solutii de platit oameni exista. Se descurca tot restul Horeca, nu vad de ce nu s-ar descurca Curmatura, care este totusi la 1.5h de drum, nu se poate spune ca-s angajatii captivi toata iarna acolo. De la "cineva, acolo sus ii iubeste" inteleg mai degraba ca or fi avand o problema la o autorizatie, ceva. Ca financiar nu le-as plange de mila, la ce vad au, si la ce vanzari, si la care-s dificultatile de aprovizionare.


Miercuri, 8 februarie 2023 - 19:39

baumwolle
baumwolle
(admin)

 
@Zentai:

"NU sunt fanul cabanelor. Nu mai sunt. Am fost. Poate o să mai fiu iarăși. Înțeleg că au o clientelă de week-end pe care se bazează subzistența lor. Poate că este îndreptățită. Dar este inacceptabil să transformi cabana într-o crâșmă de servire de băuturi alcoolice, unde și până la ora 12 noaptea, practic, până se cade cu capul pe masă, să se audă tot felul de ghiorlăieli ale lui Florin Salam sau Adrian – copilul minune, că nici eu nu vin cu boxa să ascult Rammstein la 50 decibeli, la aceeași cabană... "

Cum nu cred că prins perioada de dinainte de 1948, vreau să te întreb cum erau cabanele pe vremea când erai fanul lor? Oare nu cumva erau la fel, dar cu alte preferințe muzicale și altă tehnologie de redare?

@florin.ciobanu

Ai menționat două cabane foarte populare din România, care, cică, nu-și permit una și alta. Ciudat, nu?
Mesaj modificat de autor!

Miercuri, 8 februarie 2023 - 19:36

florin.ciobanu
florin.cioba..

 
Deci... Curmatura, cabana de top din Carpati, nu ofera mancare si cazare pentru ca nu-si mai permite sa plateasca muncitori pentru bunul mers al treburilor.
Tocmai Curmatura?!? Iar Malaiestiul candva plin ochi nu are cine sa-i care lemne de foc. Vai de noi...
Adevarul este ca in urma cu multi ani am renuntat la rezervarea de la Omu, imbacsit fiind de cerasafurile de la Malaiesti. Intre timp au mutat ei bucataria sa nu mai miroasa urat in camere. O data am stat la cort la Malaiesti din cauza asta dar ce sa vezi: noaptea latra un caine de rasuna valea. Altadata, lecuit, statui in cabana unde convinsei localnici din Rasnov ca ora 1 e ora de somn, doar ca imediat in camera ceilalti multumiti de linistea ce-o obtinusem incepura a sforai unul mai tare ca altul, era un concert din 4 sforaitori. Zentai, muntele costa! Tu vrei sa mergi de 30-40 de ori pe an pe munte si sa cheltui cat altul de merge de 2-3 ori pe an. Acela vrea conditii, Fantanele. Avem impresia ca muntii ne apartin, ceilalti sa ramana jos. Gresit. Cabanele s-au dus de rapa cu clienti ca alde noi. Eram la Dochia intre montaniarzi cu parale (ei aveau masini, eu nu, ei faceau 30-40 de drumetii, eu 15/an) si ce crezi? N-au cumparat nimic de la bar sau bucatarie, vara mergeau departe, p-afara asta fiind prein anul 2006. Eu, sarantocul fara masina, am luat de toate. Vrem pomana de la stat dar daca nu privatizau cabanele 3/4 ajungeau ca Urlea. Acum suntem in alta era si un om la cabana costa. Da, exista varianta cluburilor, Gentiana fiind cam singurul exemplu. Si eu vreau conditii la cabane ca-s aproape de juma de secol si acu' doi am rugai partenerul de drumetie mai tanar si vanjos sa-mi ajute cu caratul merindelor. Mai vreau ture de 5-6 zile din cabana in cabana fara sa car ditamai rucsacul.
Doamne ajuta!


Miercuri, 8 februarie 2023 - 19:23

zentai
zentai
Coarda
 
PS- cu scuzele de rigoare pentru @cipicernat (dacă aș fi putut, aș fi îndreptat singur eroarea de fapt), primul alineat se adresează lui Florin Vestale.
Mesaj modificat de autor!

Luni, 6 februarie 2023 - 10:46

zentai
zentai
Coarda
 
@ -cipicernat – nu mă dumiresc, și pace, ce ți-a cășunat pe trabucurile mele, frate! Desigur, nimeni nu sună la numărul de urgență 112 pentru că la o cabană nu mai sunt trabucuri sau că nu merge jacuzzi, să fim serioși. Și aș fi curios de ce ai pus problema în felul acesta.

Statutul și folosirea spațiilor denumite „cabane”, indiferent de modul lor de deținere, intrate în circuitul turistic, au și trebuie să îndeplinească cerințele legii. Adevărat că unele cabane s-au „dat pe sub mână”, că răspunderea penală a celor care au încălcat legea (dacă s-au comis infracțiuni de fals, uz de fals, scoaterea ilegală din patrimoniu etc), s-a prescris, la fel cum s-a prescris probabil și răspunderea civilă delictuală. Dar obligațiile lor legale, cele de cazare și deservire, de igienă și condiții adecvate și care se raportează la starea vremii, au rămas.
Sună la 112 oricine consideră că îi sunt puse în pericol, viața integritatea corporală sau sănătatea (poți să-ți pierzi din integritatea corporală, la o adică să nu mai fii integral corporal, ca urmare a unor degerături la degete mâni sau picioare dar să rămâi, clinic, sănătos tun). Adică oricine ar ajunge la ușa cabanei, epuizat, deshidratat, înfometat, la lăsarea întunericului și cabana îi refuză adăpostul (ceea ce ar fi obligată chiar dacă ar fi full), apa și hrana, moment din care trecem în domeniul penalului...și depinde unde „cade”, înspre o infracțiune de prudență și diligență (infracțiunea de lăsare fără ajutor - art. 203 Cod penal, unde alineatul 2 nu are cum profita cabanierului, cu bătaie spre abjecțiunea ființei umane, prevăzut de art. 204 Cod penal, adică este incriminată fapta aceluia care nu numai că nu acordă ajutorul necesar și nici nu anunță autoritățile de pericolul în care se află victima infracțiunii, dimpotrivă, se opune atunci când alte persoane ori autoritățile ar interveni să îl salveze pe cel aflat în pericol) sau infracțiune de rezultat (infracțiunea de ucidere din culpă -art. 192 Cod penal.

Deci, reluăm, obligația de a acorda ajutor unei persoane aflate în dificultate revine oricui, inclusiv deținătorului de cabană, indiferent că această cabană este publică sau proprietate privată, la fel fiind și pentru locatarii unei pensiuni, case private, cuiva care trece pe cale.
Nu trebuie să așteptăm să murim la ușa cabanei, ca să se împlinească dreptatea. Trebuie să fim și noi diligenți. Eu recomand sunarea la numărul de urgență oricui își simte, precum am zis, viața, sănătatea și integritatea corporală în pericol decât să începi să te zbați în „mrejele inteligenței” cabanierului care poate că are o totală nepăsare față de viața celui care cere adăpost și hrană. Organele abilitate vor evalua și vor găsi soluții iar cei responsabili vor răspunde pentru faptele lor.
Mai vreau să accentuez doar faptul că infracțiunea de prudență și diligență privește răspunderea penală personală a oricui se află în acea cabană și află de situația de pericol și nu face nimic, că infracțiunea de art. 204 Cod penal este susceptibilă de participație penală (complici) iar infracțiunea de ucidere din culpă, culpa victimei nu înlătură răspunderea făptuitorului.

Sunt convins că nu s-ar ajunge până aici, așa cum eram convins și că un om nu poate fi omorât de câinii fără stăpân, în mijlocul străzii și a zilei. Dar semenul nostru, pe numele ocupației lui, cabanier, care refuză ajutorul unui semen aflat în dificultate, trebuie îndepărtat din această ocupație, pe căile legale, pentru că prezența lui acolo este un pericol pentru semeni. El poate să facă orice altceva, să dea la lopată, să vândă zarzavaturi în piață, să se prostitueze (unde este legal), practic orice dar nu cabanier.

Aceasta este abnegația mea față de semenul care îl îndemn să sune la numărul de urgență 112. Am spus acum odată și sper să nu mai revenim cu explicații subsecvente.

Nu aveți curaj, nu sunteți siguri, nu puteți aprecia, aveți doar mofturi și pretenții, asuma-ți-vă atunci și luați calea văii sau puneți-vă cortul. Sau cereți ajutor celorlalți turiști. Întotdeauna va exista un semen care să vă ajute. Și mai ales, evaluați corect persoana voastră. Cei puternici fac ce trebuie, cei slabi fac doar ce pot. Fix așa stau lucrurile până la urmă.

CABANELE: părerea mea strict personală este că s-a greșit când s-a hotărât ca ele să fie „privatizate”. Trebuia să se creeze un departament la Ministerul Turismului, toate cabanele să fie gestionate de autoritățile centrale de resort, cabanierul să fie un angajat care să gospodărească locația. Legal și teoretic așa este și acum întrucât locația de gestiune obligă locatarul să lase bunul așa cum l-a găsit. Dar locatorul „închide” ochiul lui vigilent și contra unei răsplătiri „oneste” semnează că totul este șpraiț și doar așa au ajuns unele cabane în starea atât de jalnică care se vede. Altă explicație nu are cum exista.
Cele deja privatizate...eu nu știu nicio privatizare de succes. Poate că să fie Cabana Dochia singura excepție care o știu. La paritate, Cabana Fântânele (ambele în Ceahlău) a fost renovată la marea artă dar prețul unei camere depășește orice putință a mea de a îl înțelege. Dorința de a recupera investiția poate naște prețul dar viteza cu care se vrea recuperată această investiție depășește viteza luminii. Așa sunt unii dintre noi, galactici! 😉 Totuși cabana este în munte, de bază în circuitul turistic al Ceahlăului. Prin prețul camerei această cabană, practic, a fost scoasă din circuitul turistic montaniard și introdusă în circuitul consumatorului de turism.

Cluburile montane nu adecvează obiectivele lor la noile realități juridice. Unele dintre cluburi sunt în urmă că 40-50 ani și încă mai organizează pe la cabane și pensiuni serate cu poezii, teste de cultură din floră și faună, geografice, sărbători muntenești (ale muntelui), co-organizatoare de maratoane, sărbători ale clubului etc orice care să le facă să se simtă importante, eventual să ajungă în media în timp ce legislația aferentă a degradat constant activitatea montană, mersul pe munte, prin noi interdicții față de ascensiunile montane, în timp ce alte activități dăunătoare mediului capătă tot mai multă valoare „sustenabilă”. (pace ție, cititorule), în timp ce alte cluburi abia mai răsuflă din activitățile și obiectivele ce servesc scopului de a merge pe munte și nu mai au timp sau nu mai au cum să se ocupe și de alte demersuri legale.

NU sunt fanul cabanelor. Nu mai sunt. Am fost. Poate o să mai fiu iarăși. Înțeleg că au o clientelă de week-end pe care se bazează subzistența lor. Poate că este îndreptățită. Dar este inacceptabil să transformi cabana într-o crâșmă de servire de băuturi alcoolice, unde și până la ora 12 noaptea, practic, până se cade cu capul pe masă, să se audă tot felul de ghiorlăieli ale lui Florin Salam sau Adrian – copilul minune, că nici eu nu vin cu boxa să ascult Rammstein la 50 decibeli, la aceeași cabană...
Poate că sunt eu desuet că văd menirea cabanierului ca pe aceea a unui tată, frate sau prieten care nu te lasă niciodată la greu. Dar înțeleg că unii au nevoia imperioasă a unei cabane în peregrinările lor și aș fi de-acord cu cotizația lunară în contul unei cabane, cu condiția transparenței totale a cheltuirii banilor și cu condiția de a fi mai jos de 1500 m.


Luni, 6 februarie 2023 - 10:29

ruxandrav
ruxandrav
Caraba
 
Midan, nu ma indoiesc ca where there's a will there's a way, vorba englezului. Dar cumva, in 95% cazuri nu se intampla. ceea ce nu-i ce aud despre Negoiu. As zice ca oameni dispusi sa plateasca mai mult de 50 de lei pe noapte sunt, judecand dupa faptul ca la preturi de 100 lei pe noapte trebuie facuta rezervarea cu o luna inainte.

Florin, e explicat foarte clar cum sunt cabanele in exterior versus cum sunt la noi, dar ce intrebam eu e: vrea lumea cabane ca-n Alpi si Pirinei, sau cu totul altceva? Pentru ca, din cate vad, tocmai cand se modernizeaza o cabana incep comentariile ca aia nu mai e cabana, si ca atrage un public care nu-i cel care trebuie. O capacitate de organizare exista totusi, din cate vad, dar pe moment este folosita strict pentru marcaje si refugii. Bune si alea, nu zic nu, dar intrebarea este, asta vrem, sau am vrea de fapt mai mult dar nu suntem in stare sa ne intelegem intre noi. Uite, eu, personal, prefer de departe cortul pentru drumetie si catarare de chei, dar pentru ture in zone alpine in care deja car kilograme bune de echipament, ar fi fain daca marsurile interminabile de apropiere/retragere ar putea fi fentate si altfel decat cu niste refugii unde n-ai unde sa te caci, daramite sa te si speli dupa.

Cat despre cotizatia anuala la Alpenverein, ca platitor al ei si om care lucreaza in asigurari, as zice ca mai degraba cabanele o finanteaza, decat invers. 60 de lire sterline (Alpenverein Britannia) pentru asigurarea pe care o ofera este incredibil, incredibil de putin. O asigurare "de ne-club" cu nivel similar de acoperire costa pe piata libera vreo 250 de lire sterline - si la cat de cutthroat e piata britanica, crede-ma ca daca aveau cum sa o scoata mai ieftin, o faceau Carpati.org. Si nu, nu te ajuta faptul ca ai cateva sute de mii de asigurati, pana si asigurarile de plimbat pana la Fantanele is mai scumpe, nu ii compenseaza aia cu drumetia usoara pe alpinisti suficient cat sa ramana bani de finantat si cabane. Deci ce imi spune asta e ca, daca vrem sa avem cabane ca in Alpi dar nu vrem sa finantam din asta si Salvamontul, se poate la niste preturi semnificativ sub 100E/noapte. Poate chiar similar cu Dochia, Ciucas, Negoiu etc - cabane despre care nu se poate spune ca fac acte de caritate.

Si, de curiozitate, ca nu-s membru HPM dar cumva ma gandesc la clubul asta ca la "noi", nu ca la "ei". Proiectul de amenajare al crestei Rodnei a fost facut integral ca refugii din motive de viziune (ar fi bine sa nu fie cabane pe acolo), din motive de parc national/interactiune cu autorizarile statului, din motive de capacitate de organizare/absorbtie de fonduri a ONG-ului care s-a ocupat de, sau din cu totul alte motive? Discutam ce discutam si vad ca tot la cum ne organizam ajungem, si mi se pare ca experienta HPM-ului in a organiza realizarea unei serii de adaposturi care sa acopere un masiv-parc national e un datapoint important.


Duminică, 5 februarie 2023 - 23:29

vestale
vestale
Caraba
 
E explicat destul de clar cum e in afara si cum sunt cateva cabane si la noi. Vrei sa faci o schimbare, te organizezi, investesti: timp, energie si bani.
Cat e cotizatia anuala la Alpenverein? Cati membrii cotizanti sunt acolo? Dar romanul vede doar bucata lui, nu il intereseaza de restul, pana nu il doare si pe el. Cabana sunt dupa cum vrea proprietarul/proprietarii. Ai putere financiara cumperi cabana, singur sau impreuna cu cei care vad problema ca tine si o faci cum vrei.
Daca unii cunosc regulile asta nu inseamna ca le si respecta. Iar zentai, daca nu au trabucul ala de iti place tie la vanzare sau nu au locuri de cazare cu bulbuci suna la 112, ca solutia o sa fie amendarea pentru apelare din motiv neintemeiat.
Daca cei de la Curmatura nu cazeaza, nu il poate obliga statul roman sa te primeasca pe tine, poate au rezervari, poate au renuntat la aceea activitate.
Mesaj modificat de autor!

Duminică, 5 februarie 2023 - 18:24

midan
midan
Rucsac
 
Cine e "pus pe treaba" își aduce Săniuța de acasă.
Si cine e "vrednic" e deja sub masă la ora 21.

Dacă am înțeles bine, Negoiu a fost vândută iar Bărcaciu e pe cale să iasă din circuitul turistic.

În funcție de circumstanțe, cabanierul poate alege să închidă afacerea sau să se adapteze cerințelor clienților care aduc profitul care să îl mulțumească.

Majoritatea turiștilor sunt mai petrecăreți acum, ascultă muzică de la boxă și nu de la chitară.

Cine vrea să aibă cabanele/adăposturile montane la nivelul celor din țările civilizate ar trebui să fie dispus să plătească prețul care să le permită să își acopere cheltuielile și atunci apar pretenții de confort all inclusive.


Duminică, 5 februarie 2023 - 16:27

ruxandrav
ruxandrav
Caraba
 
Nu e foarte utopic, pt mine, ideea de garda la intrare in traseu.

Si da,educatia, bat-o vina, dar nu is moldovenii mei mai educati decat clientela de la Negoiu, dar la Dochia e liniste noaptea. Bine, si pt ca se inchide barul la 9...


Sâmbătă, 4 februarie 2023 - 21:40

Afisari: 933


#32  Inapoi 1 2 Inainte

Adauga un mesaj in topic






Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

 


 
0,1167 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2023) www.carpati.org