Atitudinea cabanierului total nepotrivita. De acord.
Insa in ceea ce priveste regula, mie mi se pare normal sa fie zone intr-o cabana in care sa nu vrei sa aduci tot noroiul si mai stiu eu ce de pe poteca. Multi romani nici coltarii nu si i-ar da jos in cabana.
Eu stiu cel putin pentru dormitoare reguli asemanatoare la Garofita (de ani buni) si la Curmatura.
"Totuși, Negoiu este o cabană de munte nu moschee, vi se pare în regulă să ți se ceară să te descalți când intri? Astea-s obiceiuri balcanice preluate de la arabi. În lumea civilizată nu te descalți când mergi în vizită la cineva, darămite într-o cabană montană. Ți se face greață"
Nu sunt vreun sensibil. Dar nu sunt niste afirmatii cam tendentioase si usor xenofobe pentru un site de munte?
Civilizatia este si ea, la randul ei, subiectiva. Conform wikipedia sunt tari pe care noi le consideram civilizate (DE, AU si tari nordice), dar in care oamenii considera nepoliticos / neigienic sa intri incaltat la cineva in casa.
Astfel ca stereotipurile dumneavoastra ar trebui reconsiderate putin in baza unei documentatii inainte de a compara cabanele cu moschei.
Si eu am fost la Negoiu recent, am dormit o noapte la cabana cu baiatul meu de 14 ani in Iulie. Am amintiri frumoase de cand am fost in vizita cu parintii in ani 70 sau de la Revelionul 1988 petrecut acolo, Cabana e mai curata decat la precedent vizita (de acum 5 ani) si apreciez regula descaltarii de bocanci si umblatul in papuci. Preturile foarte mari (cred ca am platit vreo 70 de lei patul). Muzica din sala de mese as fi inchis-o bucuros. Micul dejun comestibil. Poteca de odinioara a devenit un drum de SUV / ATV. In seara in care am ajuns un copil de vreo 10 ani, probabil din familia cabanierului facea manevre nesfarsite prin curtea cabanei cu un ATV urias cu 6 roti. Cumva mecanizatele cuceresc zona … si ma deranjeaza sa le vad intr-un asemenea loc, dincolo de ratiunea strict utilitara !
Atitudine de doi bani din partea cabanierului/cabanierilor am mai intalnit si la Omu, Podragu, Cuca sau Pietrele. Dar ma gandesc ca e vorba de unele toane pe care le au, ptr ca am auzit impresii si impresii.
La partea cu descaltatul nu stiu ce sa zic... Daca mi se cere, ma conformez. Sau daca stau mai mult de o noapte, imi aduc singur ceva de schimb... Cum am facut la ultima iesire in Ceahlau cand am stat 2 nopti sau acum vreo 3 ani la Pietrele cand am stat, impreuna cu niste prieteni, o saptamana.
Dar nimic nu-i scuza daca au o atitudine de rahat non-stop, indiferent de omul care le calca pragul... Ca au un anumit regulament al cabanei, pe care trebuie sa-l respecti, asta e cu totul altceva.
yo6pnc@ Așa cum am mai spus, nu s-a pus problema nici o secundă să nu respectăm regulile de la cabană, ghinionul nostru a fost că am întâlnit un individ, care este evident un eșec al sistemului educațional și care își varsă cu violență frustrările culturale pe oameni ca noi. Acest lucru probabil îi conferă un sentiment de superioritate și putere, și îi satisface ego-ul bolnav. În viitor am să merg pe trasee care ocolesc cabana Negoiu.
yo6ial@ Ai dreptate, cortul este cea mai prietenoasă cabană.
Ieri am trecut pe acolo...
Cabana a fost renovata, s-au pus geamuri termopane, parchet, apa curenta, curent din generator, bufet suedez la micul dejun (30 lei sau inclus in cazare), tv imens si boxe (mari) in cele 4 colturi a salii de mese, ciubar in curte.
Seara la coborare, vroiam sa bem un ceai cald. Stiind regula de la o trecere anterioara pe acolo, cat ca nici mie nu imi convine, ne-am conformat regulii si ne-am descaltat si am intrat. Pana la urma am ramas peste noapte. Conditii foarte bune ptr o cabana de munte si fata de cum era acum ceva ani. Foarte cald in camere.
Cu cabanierul nu prea am avut tangente.
Insa cu descaltatul nici eu nu sunt de acord, si vorba lui @Senty, incep sa se inmulteasca pantofarii pe acolo. Si aseara erau. (Domnisoare cu geaca cu blanita).
Treaba cu descaltarea e la fel si la cab Suru, inca de anul trecut.
Opinia mea...
cabana Negoiu nu mai este cu adevarat cabana! Nu am mai fost pe acolo de multi ani, si ultima data cand am innoptat, am regretat acest lucru.
As putea presupune (si sa nu gresesc), ca actualii cabanieri/proprietari prefera turistul in pantofi in detrimentul celui in bocanci... lesne de inteles, primul aduce mai multi bani.
Cel din urma, nu sta in sauna/ciubar, nu danseaza sambata seara in discoteca, astia nu aduc venit.
E de inteles ca se vrea amortizarea cheltuielilor in timp cat mai scurt, ca sunt regulile noi ale casei (care da, trebuiesc respectate!), dar lipsa de bun simt... personal imi intareste ideea de a nu mai trece pe acolo, asa cum ocolesc si alte cabane din muntii nostri.
cipicernat@ Ciprian, sigur că știu că prin cabanele din Alpii Italieni, Austrieci sau Germani dar și prin alți munți există acest obicei, însă părerea mea despre descălțat rămâne aceeași. Oricum până acum nu m-am mai întâlnit cu o asemenea situație. Asta nu înseamnă că nu mă conformez regulilor care mi se impun (când ești la Roma poartă-te ca romanii) încercând să mă comport civilizat pe unde am umblat atât în țară cât și pe afară. Acelaș lucru am încercat să-l transmit și elevilor cărora le-am ținut cursuri de educație montantă organizate de ACM prin școli pe vremea când încă eram membru activ. În cazul de față nu am vrut decât să port o discuție civilizată cu cabanierul și bineînțeles că m-aș fi conformat regulilor cabanei, dar nu mi-a dat nici o șansă.
mar1us@ Va rog să citiți tot articolul. Aici nu este vorba despre a respecta regulile sau nu ci doar despre comunicare.
La vârsta si educația Dvs.trebuia sa cunoaște-ți regula cu respectarea condițiilor impuse de proprietar.
Vrei sa intri la mine acasa...respecți regulile casei!
Peste tot in Franța,Germania,Austria,SUA cand ajungi la cabana sau refugiu de altitudine nu intri încălțat este clar indicat prin înscrisuri sau imagini....exact ca la cabana Negoiu.
Imi pare rau ca ati avut parte de aceasta experienta neplacuta. E cum spune Ciprian, e bine sa incercam pastrarea curateniei la cabane, dar ar fi trebuit sa va explice civilizat si amabil acest aspect.
Pe de alta parte, aceasta discutie nu constituie un Articol (conform celor mentionate in regulament). Dar e binevenita interventia dumneavoastra la Forum si se poate vorbi deschis despre asemenea aspecte, despre regulile din cabane, interactiunea cu cabanierii, modul cum sunt tratati cei care le calca pragul etc.
Cu tot dragul (si cu toata parerea de rau si revolta vis-à-vis de purtarea "cabanierului"), o sa va contrazic la un aspect. Sunt foarte multe cabane din Alpi (si vorbesc de cele de altitudine, nu de hoteluri) in care accesul in cabana nu este permis decat in papucei de casa / slapi. Nu e un obicei balcanic ci un imprumut al unui obicei din lumea civilizata. Scopul este pastrarea spatiului cat mai curat in conditiile destul de dificile ale unei cabane izolate.
Împreună cu un prieten de vârstă apropiată (eu 66, el 68) am dorit să facem o tură până la cabana Negoiu. Nu am mai fost acolo de vreo 5 ani. Așa că în data de 16 octombrie 2020 am plecat de dimineață de acasă, iar pe la ora 9 am intrat pe poteca marcată. Traseul foarte frumos cu toate că era puțin înnorat. Ajungând la cabană am intrat doar in hol, acolo unde sunt grupurile sanitare. Nu am vrut să intrăm în sala de mese până nu vorbeam cu cineva, deoarece am vazut acolo niște rafturi cu niște șlapi de plastic de toate formele și culorile. Am observat că pe geam erau lipite niște foi A4 pe care era ceva scris cu carioca. Dar neavând ochelarii pe ochi sigur că nu am sesizat ce scria, mă gândeam ca era vreun anunț legat de meniu sau altceva. Când a apărut cabanierul i-am urat bună ziua (zâmbind) spunându-i în continuare că nu am mai fost aici de câțiva ani buni și că am dori să ne spună cam despre ce este vorba cu păpucii ăia. Nu am terminat bine ce am avut de spus că a începu să strige la noi, că asta-i proprietate privată, că-i la el acasă, și că se intră fără bocanci în cabană, că dacă nu acolo este ușa, arătându-ne ușa cu degetul (păi eu asta l-am întrebat, despre reguli, dar nu a mai auzit nimic de nervi). Atunci i-am spus că ar trebui să se poarte civilizat, totuși sunt profesor nu vre-un cocălar. L-am mai întrebat dacă măcar avem voie să trecem pe lânga cabană, dar nu ne-a raspuns, deoarece striga în continuare ca el a investit (a zis cât dar nu am reținut, nici nu mă interesa) așa că am plecat în treba noastră. Nu am vrut decât să-l întreb care sunt regulile acum la această cabană iar raspunsul a fost incalificabil. Totuși, Negoiu este o cabană de munte nu moschee, vi se pare în regulă să ți se ceară să te descalți când intri? Astea-s obiceiuri balcanice preluate de la arabi. În lumea civilizată nu te descalți când mergi în vizită la cineva, darămite într-o cabană montană. Ți se face greață. Prima dată am înoptat la cabana Negoiu in 1972 când am facut creasta integrală de la Suru până la Plaiu Foii. De atunci am mai fost de foarte multe ori acolo. Cabanierii pe care i-am întâlnit de-a lungul anilor erau oameni de munte, civilizați făcându-ne să revenim de fiecare dată cu plăcere. Acum întâlnești tot felul de oameni needucați, necivilizați, de-a dreptul ghiolbani.
Insa in ceea ce priveste regula, mie mi se pare normal sa fie zone intr-o cabana in care sa nu vrei sa aduci tot noroiul si mai stiu eu ce de pe poteca. Multi romani nici coltarii nu si i-ar da jos in cabana.
Eu stiu cel putin pentru dormitoare reguli asemanatoare la Garofita (de ani buni) si la Curmatura.
"Totuși, Negoiu este o cabană de munte nu moschee, vi se pare în regulă să ți se ceară să te descalți când intri? Astea-s obiceiuri balcanice preluate de la arabi. În lumea civilizată nu te descalți când mergi în vizită la cineva, darămite într-o cabană montană. Ți se face greață"
Nu sunt vreun sensibil. Dar nu sunt niste afirmatii cam tendentioase si usor xenofobe pentru un site de munte?
Civilizatia este si ea, la randul ei, subiectiva. Conform wikipedia sunt tari pe care noi le consideram civilizate (DE, AU si tari nordice), dar in care oamenii considera nepoliticos / neigienic sa intri incaltat la cineva in casa.
Astfel ca stereotipurile dumneavoastra ar trebui reconsiderate putin in baza unei documentatii inainte de a compara cabanele cu moschei.
Joi, 22 octombrie 2020 - 15:47