Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Septembrie 2024
LMMJVSD
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Octombrie 2024
LMMJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Vremea
Varful Zascolul Arjanei
Muntii Cernei-Mehedinti
Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

Forum Cabane / Refugii Cazare Cabana Varful Ciucas (20)

vestale
vestale
Caraba

ON-Topic: Dupa cum s-a scris si mai jos, nu e nevoie de saci de dormit, nici din motive de confort termic si nici din motive de igiena la Cabana Varful Ciucas. Conditiile sunt super ok, iar micul dejun e inclus. Exista mai multe variante de a ajunge la aceea cabana, exista si perioade mai linistite. Am apelat la serviciile acestei cabane si am fost multumit. Atentie ca semnal GSM era doar in zona barului cand am fost eu ultima oara.

OFF-Topic: Se compara ce este in Romania, cu ce este mai la vest sau ce a fost candva prin muntii nostrii( perioada interbelica, dar si cea comunista), dar de un lucru trebuie tinut cont: cine sunt proprietarii si care este scopul acestor cabane in ochii proprietarilor, pentru ca ei hotarasc.
In majoritatea cazurilor din Romania interesul proprietarilor este doar unul economic, ca acel "edificiu" sa aduca profit financiar cat mare si atunci e logic, chiar daca unora nu le place, ca "vocea" celor care consuma mai mult sa fie ascultata. Sa existe muzica si la ora 23:00, sa se fie galagie si existe extinderi si modernizari, drumuri noi construite, asfaltari. Statul roman doar prin aprobararile care le acorda acestor proiecte poate controla/limita.
"Pret maximal", ars cabane, etc lucruri care nu prea se pot intampla intr-o tara democratica cu economie libera, cum se vrea Romania. Cel mai simplu va asociati si cumparati voi cabanele si hotarati cum sa fie administrata, preturile, dar sa nu trebuiasca sa veniti cu bani de acasa. Cam cum se intampla cu multe cabane, denumite "refugii" mai la vest de noi, detinute de cluburile alpine nationale. Cluburi asociate si ele, astfel incat "parerea" lor sa ajunga si sa fie luate in seama de legiutor, companii de asiguare si altii.

Luni, 29 octombrie 2018 - 11:25

vjs
vjs

@dxxx exact: cine doreste tine creasta, cara cortul, se retrage in singuratate, gaseste alternative. Are optiuni si experienta necesara.

Poluare fonica si clasica fireste ca vom gasi imprejurul „asezarilor umane“ mai ales ad-hoc si in sezon. Gradul de confort creste acolo unde exista acumulare financiara. (Decathlon si cresterea nivelului de trai huooo!).

Cei cu copii, amante, team-buildinguri/drinkinguri prefera o cabana de felul Varful Ciucas. Ca noi sau unii nu-i inghitim asta e alta felie de viata.

Oricum redeclar că mă zgârie exprimările cu cabanele de altadată, cabană adevărată de munte, oameni adevărați de munte; par așa de grădiniță.

Ca dăm în drumurile noastre peste creaturi pe care nu le-am dori a le vedea deloc. Că acele creaturi mai și distrug. Ca suntem neam de termite. Așa locul nimănui nu ar fi nicăieri că orice pas pe care-l facem distruge un habitat mai mult sau mai puțin. Dupa standardele curente personaje din ramura Fridtjof Nansen au facut prapad eco (asta daca stai sa le citesti jurnalele) si totusi insul a primit separat un Nobel pentru pace.

Si culmea eu mai car si gratare in spate si cu asta ma ocup si in mod curent pe moment. Asta ca sa fie tortul complet.

Luni, 29 octombrie 2018 - 11:24

meliton1982
meliton1982
Caraba

Eu nu aș fi atât de radical și aș milita mai degrabă pentru construirea a două - trei cabane în puncte greu accesibile, fie pentru adăpost în caz de urgență fie pentru puristii mai comozi care nu vor sau nu pot sa care în spate câteva zile cort, sac de dormit, conserve, oale. Nu m-ar deranja sa împart bucuria unui răsărit alături de oameni cărora le place sa asculte vântul și nu percuția din difuzoarele mașinii.

Luni, 29 octombrie 2018 - 10:27

dxxx
dxxx
Caraba

Zentai, fii sigur ca partea "purista" din mine te intelege.

Este de fapt si ideea carantinarii si opririi epidemiilor. Cum se sacrifica la greu porci si vaci si pasari atinse de diverse gripe si peste... asa poate merita sa fie arse si ceva cabane vechi si de referinta.
Dar ar fi pacat.

Pentru ca la cabane nu e greu sa faci boala netransmisibila.

Uite propun o initiativa legislativa pentru acest forum:
O lege care sa interzica si construirea si detinerea de constructii situate peste altitudinea XXXX cu exceptia celor care ofera GRATUIT (sau macar non-profit, cu preturi maximale stricte) servicii de adapostire in caz de nevoie IN REGIM LIBER si cu exceptia celor afiliate cercetarii stiintifice sau conumicatiior, dar acestea fiind obligate sa asigure servicii de adapostire.
Regim liber insemnand sa nu ajungi tu acolo murat de ploaie si sa gasesti grupul de amici betivani al "sefului" veniti la ceva bairam si ocupand intreaga capacitate...

Pe de alta parte mai este si faptul ca or salva cabanele vieti, dar de multe ori si provoaca morti...
Si nu sunt cinic.
Cate cruci stiti voi in sectorul estic din Fagaras? la est de Urlea?
Pai acolo cabanele sunt prea departate ca cineva sa ajunga in ritm rezonabil de la Rudarita la Sambata (inainte Urlea) - acolo nu se baga decat cine duce cort si sac de dormit, iar in caz de "ceva" are toate echipamentele de supravietuire necesare cu el.
Situatia se schimba radical pe sectorul intre Sambata si Podragu, o distanta destul de lunga pentru o singura zi, dar nu imposibila. Aici vin multi din cei ce incearca creasta "cu cabana" si merg cu un rucsac minimal.
Dar pe un parcurs lung muntele arata ce stie el, si de aia densitatea de cruci este maxima... Dupa 6-7 ore de mers turistul obosit este in cresta inalta si nu are cort, posibil nici sac de dormit si daca il prinde furtuna / grindina / ninsoarea usor ajunge sa devina epuizat, mai ales daca are si experienta redusa, de aici mult nu mai este pana la hipotermie si... gata.

Acum este foarte greu de numarat cate vieti au fost luate si cate redate de cabane, dar eu zic sa nu fim fascisti.

Luni, 29 octombrie 2018 - 10:00

zentai
zentai
Coarda

@dxxx-ar trebui arse cabanele de mai sus.Ar fi o cernere a caracterelor.Cine se-asuma să urce sus,iarna/vara stiind că sus nu-l așteaptă nicio cabană,ar face-o din motive juste,zic eu! Socotesc că acest gen de oameni nu ar lăsa dupa ei decât urma pașilor!Si in felul acesta s-ar salva un munte de la înecul în mizerie si burlesc!Stiu ca e utopic.Dar as investi multă simpatie intr-un asemenea deznodământ legal!

Luni, 29 octombrie 2018 - 09:33

zentai
zentai
Coarda

@vjs-poate ai dreptate...Dracu' mai stie.Poate m-am săturat de oameni si de greșelile lor.Să ajungi dimineața,la răsărit,pe-o culme si pe drum să tot vezi ba sticle goale de suc,ba șervetele,ba pachete goale de tigari sau ambalaje de biscuiți,mi se pare revoltător!Si când ajungi la cabană,vezi "sursa"!Degeaba nădăjduiești. O cabană ar trebui să fie un loc de popas după o zi lungă de hălăduit!

@meliton-te inteleg,frate,de parcă le-ar zice sufletul meu!Urcam cu bicla dinspre Chiril,pe-o ploaie demențială dar fericit că -s mai singur pe drumul acela superb.Si sus,la bifurcație,tot erau gratargii.Asa ceva...De ce?Pentru că se făcuse un drum bun,Transraraul,iar sus ditamai hotelul!Dar după cum stii si tu,chiar sunt din loc in loc,acele grătare amenajate pentru doritori!Ce mai poti zice?!Si Raraul e-asa de fain si el!

Luni, 29 octombrie 2018 - 09:24

dxxx
dxxx
Caraba

Eu nu inteleg de ce va inversunati.

Ce este mai simplu decat sa ocolesti cabana Ciucas (ma rog, asa se chema, acum Varful Ciucas - zic eu ca prost ales)? treci de ea daca vii de la vest, sau te opresti inaintea ei in zona de obarsie a vaii Stanii, daca vii de la est, iar cand strabati Chirusca stai mai spre versantul nordic.

Nu trebuie arse cabanele de creasta in nici un caz, ca salveaza vieti. Si defapt cu exceptia unei minoritati (cateva meteorologice, cateva prin Bucegi sau prin munti cu altitudine mica) ele sunt situate semnificativ SUB creasta, deci daca nu doresti sa le vizitezi tii creasta si te respecti cu propriul adapost corturesc.

Ce merita discuta ca filozofie si "purism" este impactul asupra mediului mai ales pe timpul contstruirii dar si in exploatare.
Cabanele vechi au fost construite interbelic, cu materiale carate in spate de oameni sau pe animale de povara - efort monumental - mai ales ca materialele traditionale erau global mult mai dense (nu prea existau diverse spume si polimeri) plus ca erau mai putin sintetice.
Eu zic ca era superb de ecologist fata de ziua actuala.
Iar in exploatare, un WCul uscat / cu compost, de asemenea.

Ce inseamna sa construiesti astazi?
Pai "spargi" drum, cu impactul de rigoare, pe el circula cine stie ce vechituri care pierd fluide toxice, toata zona constructiei devine o imensa zona de poluare, chiar daca igienizezi la final (si unde arunci deseurile? ca a le transfera la campie la eventuala reciclare costa...), materialele sunt predominant sintetice si greu degradabile.
Iar in exploatare ideea este ca nu prea vad epurare si ecologizare, asta costa, e mai simplu sa mituiesti inspectorul de mediu ca sa nu vada.

...

Luni, 29 octombrie 2018 - 09:16

meliton1982
meliton1982
Caraba

Vjs- ai scris o pagină fără să spui nimic. Și mie mi se sparge lentila de la ochelari când aud comparații cu ce-i în Vest, doar ca la mine e stânga. Eu am încercat să transmit câteva informații utile celor care vor sa meargă în masivul Ciucas cu cazare la cabana Vârful Ciucas. Alegerea aparține fiecăruia. Unii puristi ca mine pot merge liniștiți în timpul săptămânii, dacă le permite programul și pot beneficia de facerile de bine ale evoluției umane, alții pot merge liniștiți în weekend cu o rezervare făcută cu câteva săptămâni inainte, eventual pot lua cu ei și grătarul ca nu trebuie să - l care în spate.
Zentai- și pe mine ma apuca plânsul când urc cu mașina pe TransRarau și vad fumegand Pietrele Doamnei în zile de sărbătoare și îmi aduc aminte că singurul lucru de care ma bucuram după 4 ore de mers prin zăpadă pe Moara Dracului era mirosul de gudron din Pastorală și revederea a doi - trei prieteni dragi cu care stăteam la taclale.

Luni, 29 octombrie 2018 - 09:11

vjs
vjs

@zentai. Respectul exista. Doar exprimarea e capoasa. Atunci intreb ce erau cabanele de odinioara? Sa nu fie nostalgia copilariei dupa coada la lapte de pe vremea impuscatului pentru ca alte vremuri, mai putina lume, initiere si adolescenta samd. Acuma stiu si eu insi care cara 10 litri de vin in spate, dar au texte de genul: cabanele nu mai sunt ce erau...

Cu Dochia am inteles. Am si experimentat cam mai toti de pe aici. Unora le place zaharul cu apa. Altora nu.

Mie nu. Peste o mie da ani vor zice unii si pe Marte ca nu mai sunt chestiile de altadata. E oarecum in natura umana zicerea asta.

@xoreax Uite si eu am un 4x4 si am urcat cu el prin Calimani si pe valea Buda si altecele. Oi fi om cu bani? Oi fi la distractie? Fac munti ca sa sufar sau pt. catarzis? Fiecare cu ce-l mana in lupta. Sa ne iubim ca fratii. Sa ne bucuram ca inca suntem primiti ca acusi ne ducem pe alte carari.

Luni, 29 octombrie 2018 - 09:07

xoreax
xoreax
Coarda

Nu cred ca accesul auto in sine este cel care rapeste din farmecul cabanelor ci oamenii care ajung acolo. La volanul acelor autovehicule foarte capabile se gasesc in general oameni cu bani, putin interesati de munte si care se duc mai mult pentru distractie impreuna cu prietenii.

"Puristii", cum le ziceti, sunt de fapt persoane romantice, care regreta disparitia oamenilor de munte din astfel de zone. Sunt absolut sigur ca niciunul dintre ei nu ar spune nu unor conditii frumoase de cazare, chiar daca sunt obisnuiti sa doarma la cort si sa se spele la rau. As spune ca cele doua se completeaza reciproc, fiind doar experiente diferite.

Ca si concluzie, consider ca farmecul nu este dat de conditiile de cazare sau de starea unui drum de acces ci de oamenii care ajung acolo.
Mesaj modificat de autor!

Luni, 29 octombrie 2018 - 08:35

zentai
zentai
Coarda

@vjs-am socotit să -mi fac un standard de adresare si am onoarea să -l încerc pe tine! Carpati.org Deci,dacă eventual am părerea contrară,nu înseamnă că o disprețuiesc pe a celuilalt.Cu argumente solide,ard de nerăbdare să-mi schimb această părere contrară.Am zis!
Ca sa-ti dau un răspuns plin de căpoșenie,pot zice că mai toate cabanele s-au transformat in crâșme la altitudine unde oarece gașcă,cu arondare la obiectiv,mereu aceeași in cote,face ca fiecare seară să pară una de rev.Nu pot fi in afara acestor ziceri întrucât si eu mă prihăneam în astfel de colocvii bahice,presărate cu chitari si cântări,mai mereu aceleași,fiind foarte mirat când oarecine mai cobora în sala de mese si ne ruga măcar un picuț mai încet.Acum stiu că eu eram în greșeală si ca o cabană e a tuturor care intră în ea.Anii trec si ne schimbăm cu toții,socotesc că -n bine.De-asta zic că e loc pentru toti sub soare dar cabanele chiar nu mai sunt ce erau odată..
De aceea zic,ai făcut un drum spre o cabană?se poate ajunge cu mașina până la oarece apropiere?Poti să ocolești împăcat si fără gres acea cabană. Am ajuns la stadiul că iarna nici nu mai intru la Dochia si nu neapărat că nu pot"duce" un sfert de oră un anumit gen de atmosferă dar nu vreau să -mi stric amintirile frumoase care le am!
Se poate totuși risca o adăstare la oarece cabană doar dacă urci pe-o vreme aprigă!
Cabana de munte mi se pare un concept perimat si cred ca de la o anumită altitudine in sus ar trebui desființate.Alea de vârf,chiar arse!În felul ăsta poate am salva un munte,am descongestiona activitatea Salvamont,lăsând urcarea pe munte pentru cei care caută muntele pentru ceea ce e muntele, lăsând
pentru cabanele de poale de munte să fie "just walking" Carpati.org

Luni, 29 octombrie 2018 - 08:30

vjs
vjs

Salut, de fiecare dată când aud de farmecul de odinioară al „cabanelor de munte“ și de tot felul de puriști îmi crapă lentila dreapta de la ochelari. Care farmec? Majoritatea sunt într-o stare avansată de putrezire și e mai igienic să dormi sub cerul liber vara ori iarna la cort/bivuac.

Podragu de exemplu când a fost construit, remodernizat și întreținut era o mică bijuterie cu mentenanță și pe timp de iarnă. Poți să-i zici hotel?

În momentul construirii unora dintre cabane (1900 toamna) acestea erau la standarde de modernitate pe care probabil puriștii de atunci le considerau așa cum le consideră unii acum „hoteluri“.

O parte dintre voi ați văzut / citit ce standarde au „refugiile“ de prin afara granițelor? Și ce căi de acces? (Mă refer la cele clasice/turistice ce țin de „lumea vestică“Carpati.org.

Orice forestier tăiat pe o vale înlesnește accesul „din păcate“. Apăi altfel să te fi văzut cum atacai un Făgăraș fără înlesnirile de pe văi + Transfăgărășan. Câtâ pădure mâncai / în câte zile?

Pe scurt ceva gen să fie munte, dar doar pentru „puriști“. Pleava n-are voie. Și dacă se poate cabana să fie cum consider eu puristul că tre să fie; să nu mă deranjeze nimeni și să mă cac prima la dreapta prin pădure că e tare eco așa.

PS. A nu intra în discuția ailaltă cu standarde de sustenabilitate, filtrare reziduri, apă potabilă, impact habitat că nu o mai scoatem pe mânecă.

O mai fi loc pentru toți sub soare?

Luni, 29 octombrie 2018 - 07:22

meliton1982
meliton1982
Caraba

Salut, weekendul asta am fost cazat la cabana Vârful Ciucas și pot sa va dau câteva detalii, asta în caz ca o sa fie cineva interesat sa meargă. În primul rând, cabana este de fapt un hotel, iar condițiile de cazare și masă sunt impecabile. Preturile sunt pe măsură investițiilor făcute acolo și nu aveți voie cu mâncare sau băuturi din afara unității. Rezervările pentru weekend trebuie făcute cu săptămâni bune înainte și asta "din cauza" faptului ca se poate ajunge cu mașina acolo, inclusiv iarna. Noi am mers pe jos de la fabrica de apă Keia pana la cabană, dar am văzut multe mașini de teren care urcau, plus ca transport cu un Defender oferă și cabana printr-un simplu telefon la un număr pe care îl găsiți în parcarea de jos și costa 10 RON de persoană. Pentru aventurieri bine de știut ca drumul e destul de greu de urcat cu mașina pe ultima bucata și erau vreo doi parcați în șanțuri.
, adică e OBLIGATORIU 4x4.
Personal nu îmi stă în fire să caracterizez oameni pe care nu ii cunosc și cu care nu am de a face, dar mulți din cei care ajung acolo o fac doar pentru că s-au săturat de Bran/Moeciu/Poiana Brașov. Dacă vreți să vă bucurați cu adevărat de frumusețea Ciucasului, evitați weekendul. Noi am fost vineri și a fost ok, dar știam ca sâmbăta cabana era plina și am văzut ce urca sus.

Din păcate, cabanele de munte care au înlesnit accesul auto prin investiții în infrastructura, și-au pierdut din farmecul pe care-l aveau odinioară.

Duminică, 28 octombrie 2018 - 06:31

meliton1982
meliton1982
Caraba

Salut, weekendul asta am fost cazat la cabana Vârful Ciucas și pot sa va dau câteva detalii, asta în caz ca o sa fie cineva interesat sa meargă. În primul rând, cabana este de fapt un hotel, iar condițiile de cazare și masă sunt impecabile. Preturile sunt pe măsură investițiilor făcute acolo și nu aveți voie cu mâncare sau băuturi din afara unității. Rezervările pentru weekend trebuie făcute cu săptămâni bune înainte și asta "din cauza" faptului ca se poate ajunge cu mașina acolo. Noi am mers pe jos de la fabrica de apă Keia pana la cabană, dar am văzut multe mașini de teren care urcau, plus ca transport cu un defender oferă și cabana printr-un simplu telefon la un număr pe care îl găsiți în parcarea de jos și costa 10 RON de persoană. Pentru aventurieri bine de știut ca drumul e destul de greu de urcat cu mașina pe ultima bucata și erau vreo doi parcați în șanțuri.
Personal nu îmi stă în fire să caracterizez oameni pe care nu ii cunosc și cu care nu am de a face, dar mulți din cei care ajung acolo o fac doar pentru că s-au săturat de Bran/Moeciu/Poiana Brașov. Dacă vreți să vă bucurați cu adevărat de frumusețea Ciucasului, evitați weekendul. Noi am fost vineri și a fost ok, dar știam ca sâmbăta cabana era plina și am văzut ce urca sus.

Din păcate, cabanele de munte care au înlesnit accesul auto prin investiții în infrastructura, și-au pierdut din farmecul pe care-l aveau odinioară.

Duminică, 28 octombrie 2018 - 06:26

monycata
monycata

Scuze, nu am verificat. Eu o știam de "cabana Ciucaș".

Joi, 16 martie 2017 - 07:25

victoranica
victoranica
Coarda

@monycata: Ba chiar asa ii zice,oricât de aiurea ar suna. Cu acest nume e trecută si pe pagina proprie, si in secțiunea "ghid montan" de pe portal

Miercuri, 15 martie 2017 - 09:54

monycata
monycata

Încă, din fericire, nu există "Cabana Vârful Ciucaș".

Miercuri, 15 martie 2017 - 09:19

gea80
gea80

Multumesc de raspuns

Gea

Marți, 14 martie 2017 - 14:02

victoranica
victoranica
Coarda

Buna,

Nu e nevoie de saci de dormit. Cabana aceea e hotel in toata legea, cu preturi pe masura si un confort sporit, de care n-ar fi nevoie in varf de munte, dar asta e o alta discutie. Prin urmare, puteti lasa linistiti sacii de dormit acasa.

Victor

Marți, 14 martie 2017 - 14:00

gea80
gea80

Buna ziua,

in weekend vrem sa mergem in Ciucas cu cazare la cabana Varful Ciucas.
De obicei caram dupa noi sacii de dormit, dar vazand conditile cabanei in ghid montan ma indoiesc ca avem nevoie de ei.
Am sunat la cabana dar nu prea m-am lamurit, a dormit cineva acolo in ultimul timp?

Multumesc.

Marți, 14 martie 2017 - 13:53

Afisari: 2,251

Adauga un mesaj in topic

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

0,0608 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2024) www.carpati.org