Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Septembrie 2024
LMMJVSD
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Octombrie 2024
LMMJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Vremea
Varful Godeanu
Muntii Godeanu
Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

Forum Altele ZIMBRUL o umbra a trecutului, o fantoma a viitorului (7)

radmar
radmar
(admin)

@antinari: ma bucur ca ai adus in discutie aceasta problema importanta. Asociatia Montana Carpati s-ar bucura daca s-ar face niste propunei concrete si s-ar prezenta un plan de actiune. Astfel AMC ar sprijini ideile constructive si cu o perspectiva clara. Trebuie gasita insa o persoana care sa dirijeze miscarile pas cu pas, nu doar sa vorbim.

Ar fi bine daca in urma analizei deja incepute de tine, ai continua si cu prezentarea unui plan practic prin care sa mobilizezi cat mai multe forte. Noi te vom sprijini.

Marți, 25 mai 2010 - 09:59

drumetu71
drumetu71
Busola

Si totusi in libertate ce vor face? Daca se taie padurile in ritmul asta nu vor mai avea unde sa traiasca. Din cauza acestor defrisari in curand nici banalul urs nu va avea unde sa traiasca. De fapt, spre deosebire de zimbri ursii sunt oportunisti si cred ca ar putea devenii foarte usor "urs comunitar" pe la ghenele oraselor.

Marți, 25 mai 2010 - 09:35

sorincrtr
sorincrtr

E greu...cat timp 90% din populatia acestei tari sufera de o crunta lipsa de educatie, pentru ei altele sunt lucrurile in care investesc.

Marți, 25 mai 2010 - 09:34

claudiuiasi
claudiuiasi
Coarda

Prefer sa fie ocrotiti intr-un parc national decat a doua zi sa fie omorati.
Asta te-am intrebat eu. Care sunt solutiile?

Marți, 25 mai 2010 - 09:34

antinari
antinari

Si atunci ? Gata nu mai facem nimic din cauza braconajului? Eu sper ca sa mai gasim solutii ca lupii sau zimbri sa nu fie animale disparute de pe teritoriul tarii noastre.

Marți, 25 mai 2010 - 09:31

claudiuiasi
claudiuiasi
Coarda

Cum? Ce putem face?
S-a pus si se mai discuta la Vanatori, langa Tg Neamt si Manastirea Neamt sa fie lasate in libertate totala cateva exemplare. Stii care ar fi rezultatul: braconaj.

In padurile de langa Iasi povesteau oamenii de lupi prin anii '80. au disparut sau au migrat din cauza poluarii si a incalcarii teritoriilor lor. La Cotnari, coborau de pe dealul Catalina lupii iarna in curtile oamenilor ca sa caute ceva de mancare.

La Bistrita, langa Piatra, langa vechea manastire apareau la fel lupii iarna.

Crezi ca mai sunt ? Poate cativa prin padurile intunecoase din Neamt si Harghita. Mai sunt cativa si pe Cehalau , dupa urme vazute.
Au migrat, au disparut. Nu mai zic de rasi, de pisici salbatice, capre negre.
In zonele salbatice doar mai gasesti unde barbarul de orasean nu are acces asa usor

Cum ? Ce putem face?

Marți, 25 mai 2010 - 09:27

antinari
antinari

Zimbrul un animal unic dar pe care istoria si mai ales oamenii l-au tratat cu o ura inversunata ca de altfel pe mai multe specii de animale disparute sau in pragul disparitiei. In lume mai exista aproape 3000 de zimbri si acestia descendenti din doar 12 exemplare!!! In Romania, si asta ma doare cel mai mult, nu traiesc nici macar o suta si acestia in cateva rezervatii (Hateg,Bucsani,Vanatori) si cativa in gradini zoologice.

Setea noastra de distrugere ajuns si la el. El care era odata regele Europei a ajuns sa cerseasca supravietuirea. Si nu-i de mirare pentru ca m-am plimbat intr-un trecut nu prea indepartat printr-o padure de cioate, prea mult spus padure mai degraba... nici nu stiu cum sa-i zic, nu cred ca exista termen pentru asa ceva, acest peisaj dezolant te face sa te intrebi cum de ai ajuns sa traiesti asemenea vremuri, numai avem respect pentru nimic de am ajuns sa taiem padurile in asemenea hal, nu mai avem pic de urma de civilizatie in noi.

Mi-a aduc aminte de un documentar si arata o familie de lupi care s-au stabilit pe teritoriul actual al Germaniei, era prima aparitie a unor lupi in libertate in Germania dupa aproape un secol si erau entuziasmati, iar la noi traiesc in libertate nu stiu cati exact dar oricum mult mai multi decat in Germania sau in alte parti ale Europei si nu se face nimic si in ritmul asta va disparea un alt animal emblematic pentru Romania din posibilitatile de hrana tot mai redusa o sa ajungem sa-l vedem si pe el doar printre gratii.

Eu visez la zimbri in libertate, la lupi, la rasi, la capre negre, la marmote si la multe alte animale pe care acum doar intamplarea le mai face sa le intalnesti pe meleaguri mioritice, la paduri cu ramuri si frunze nu la niste pari iesiti din pamant parca ar fi tepele lui Tepes, sa aud privighetorile si multe alte pasari ale padurii. Dar singurul sunet pe care il aud nu este sunetul vreunui animal sau macar fosnetul frunzelor din padurea de pari, este alarma telefonului care ma trezeste din vis. Raman in pat nevrand sa ies din lumea mea fantastica, dar sunt trezit brusc la realitate... o noua zi de monotonie la serviciu.

PS AVEM INCA SANSA SA FACEM CEVA PENTRU ACEST ANIMAL MAGNIFIC

Marți, 25 mai 2010 - 09:20

Afisari: 1,242

Adauga un mesaj in topic

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

0,0500 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2024) www.carpati.org