Victor, fara misto, dincolo de alte urgente care pot interveni, prezervativul poate fi util pentru a colecta si transporta apa (pana la 2 litri), pentru a izola de apa obiecte precum telefon, bricheta, frontala, acte etc in cazuri extreme, pentru a proteja de udatura un bandaj la mana/picior sau poti sa-l folosesti pe post de garou, datorita elasticitatii sale...si or mai fi si alte intrebuintari.
@mad: Nu stiu daca ai intalinit expresiile "ne miscam mai cu talent" sau "ajungem pe varf saptamana asta?".
Evident ca pentru cei care merg la munte in fiecare sfarsit de saptamana, cosmarul febrei musculare nu este prezent.
Problema tine de antrenament. In conditiile in care pleci in grup (25, 50, 100) spre varful unui munte iar o parte din coechipieri nu au o viata foarte sportiva si fac crampe musculare dupa prima mie de metri este mai greu sa le spui "noi mergem spre varf, voi ne asteptati aici, venim sa va luam la intoarcere!".
In al doilea rand, eu folosesc aspirina ocazional, doar cand merg pe munte neantrenat (la distanta mare de alte ture) si nu in fiecare zi.
O alternativa la aspirina pentru functia de PREVENIRE a febrei musculare este "ceva foarte dulce".
Pentru realizarea hemostazei:
http://www.sfatulmedicului.ro/Prim-ajutor/primul-ajutor-in-caz-de-hemoragie_1732
In concluzie, pana in prezent am vazut mai putine cazuri de hemoragie pe munte, dar mai multe statui care incercau sa se puna in miscare pentru a ajunge pe varf.
@ionescuadrian: Citez din link-ul de la tine.
Administarea zilnica a unei doze reduse de aspirina reduce cu 25% riscul unui infarct. [...] Interferand cu producerea anumitor chimicale din organism, aspirina regleaza temperatura corpului, amelioreaza durerile si inflamatiile si previne formarea de cheaguri de sange - scazand riscul de dezvoltare a afectiunilor cardiace. Cheagurile de sange se formeaza prin gruparea trombocitelor. Aspirina blocheaza acest proces de grupare, inhiband producerea de prostaglandine. Aceasta calitate a aspirinei de a subtia sangele reducand riscul de boli cardiovasculare este totodata si unul dintre motivele pentru care unele persoane nu pot administra medicamentul.
Nu te supara, dar eu n-am auzit sa moara nimeni din febra musculara. Din hemoragie neoprita, da. Sau din amanarea unei interventii chirurgicale considerate "de risc" din cauza administrarii in prealabil a vreunui anticoagulant.
(Ca o paranteza strict personala, mie mi se pare ca administrarea unui medicament pentru combaterea febrei musculare intra la categoria moft; cu atat mai mult cu cat e totusi un medicament care irita stomacul. Cand te pui in miscare, in scurt timp muschii se reobisnuiesc si coopereaza. Nu mai vrei febra? Pun'te pe antrenamente, nu va recidiva.)
Când ce am redescoperit muntele și mergeam in ture cu 50-100 persoane, aspirina era un medicament esential, care nu trebuia să lipsească din trusa medicală individuală.
In principal aspirina combate febra musculară.
Are și alte funcții: http://www.sfatulmedicului.ro/Educatie-pentru-sanatate/aspirina-6-proprietati-terapeu
tice-uimitoare_8009
Nu in ultimul rand este ieftina și deci mai accesibilă față de alte "minunate" medicamente.
Pentru cineva care cara multe pastile, mie mi se pare f util asa ceva, cu un mini-colant pe interiorul fiecarui capac unde scrie mic ce-i inauntru; plus un carnetel tinut acasa unde scrie cand expira fiecare: https://images.okr.ro/serve/auctions.v7/2015/oct/01/c42d185183cca2061745fbc06c6ab5a3-
486412-700_700.jpg
Foarte utile informatiile furnizate de @poe
Ceva care ma mira este prezenta aspirinei in lista. Un medic muntoman de pe aici mi-a spus odata - si apoi mi-au confirmat si altii - ca aspirina n-are ce cauta pe munte sau in orice alt loc unde risti sa ai vreun accident cu hemoragie. Subtiaza sangele, impiedica hemostaza. Alt antiinflamator in loc, gen ibuprofen.
Eu am in lista mea de "bulinute" pe munte pastile de purificat apa (orice clorina, eu am preferat Micropur Forte ca parca nu da asa gust de clor); n-am folosit decat de vreo doua ori, dar a fost binevenit.
Altfel, @yo6ial are dreptate: Nimic ce nu stii sa folosesti. Acu, vorba vine ca orice om care si-a luat permisul auto ar trebui sa stie principiile de prim-ajutor; care e realitatea stim cu totii.
Sunt curios ce ar contine trusa medicala pe care fiecare o pune in rucsac pentru o tura de 5-7 zile pe creasta Fagarasului.
Trusa valabila pentru 2013-2014 era orientativa.
Azi, costa destul de mult sa cumperi 1-2 pastile.... din fiecare medicament.
In plus trebuie sa ai in vedere termenul de valabilitate pentru fiecare medicament.
A treia problema este legată de modul de acces rapid la medicamentele din trusa. Eu am ales sa pun etichete mici pe fiecare medicament. Anumite medicamente, in special cele tip unguent/lichid, au fost reambalate in mini flacoane de plastic....
Evident ca trebuie sa ai o harta cu ce faci cu fiecare medicament. In anumite situatii limita este bine sa nu ai prea multe intrebari legate de folosirea unei pastile.
Recent am avut o problema la unul din picioare. Aveam mari dureri la calcai. O famacista mi-a dat cateva pastile de diclofenac romanesc (zece bani pastila). Mergeam șontac, sontac. Vecinii faceau glume pe seama mea . Ziceau ca am fost muscat de caine.
După prima pastila, scapi de durere la vreo 2-3 ore de la administrare.
Poe, sfaturile tale profesionale sunt bine venite.
Ar trebui sa participai mai des la asemenea subiecte, corectezi astfel expertii wikipediaci.
NB: este a 3-a oara când postez acest comentariu, sters deja de doua ori de o mâna "prietena".
Dezactivarea comentariilor se face dupa criterii legate de "afinitati personale" sau dupa altele, temenice ?
Nu de alta dar nenumarate interventii fara legatura cu subiectul - argumentul soc când ceva nu pusca… - sunt mereu active.
Nici chiar sa cari toate trusa de urgenta dintr-o ambulanta:
- daca va stiti cu probleme de stomac (gastrite, antecendete de ulcer, etc), folositi ca anti-inflamator Vimovo (contine atat anti-inflamatorul cat si protectia pentru stomac) - max 2/zi, pe stomacul gol (inainte de masa); nu luati niciun diuretic, de la 5-6 anti-inflamatoare nu veti retine atat de mult sodiu incat sa va cauzeze probleme, plus ca daca e o tura prin soare la 30 grade si pierdeti multa apa si prin transpiratie, mai luati si un diuretic, dati in altele.... si in general, la dureri mari/intense, un anti-inflamator luat pe cale interna (pastila) e mai eficient decat un masaj cu un anti-inflamator local (unguent);
- dezinfectant: cea mai buna e betadina (sau daca preferati, varianta romaneasca - Betagin) - persista mai mult pe tegument decat alcool-ul/apa oxigenata/rivanol; dezavantaj: pateaza totul in galben;
- la capitolul digestive: la diaree e foarte bun Smecta (dar trebuie luata la minim 2 ore distanta de orice alt medicament), sau Tasectac capsule (contine gelatina care in intestin formeaza un invelis protector, care absoarbe toxinele bacteriene si reduce frecventa scaunelor moi); loperamid (imodium) se recomanda doar la diareea care NU are drept cauza toxinele bacteriene (reduce motilitatea intestinului, pastrand mai mult timp in organism microbul); la diareea bacteriana - Furazolidon;
Orice antidiareic se poate asocia foarte bine cu No-Spa Forte sau Antispamin Forte/Spazz, etc (variantele romanesti, mai ieftine), pentru reducerea intensitatii crampelor
- antihistaminic: aerius/loratadina sau xyzal/zenaro - anthistaminice care nu dau somnolenta;
pentru cei care se stiu alergici la intepaturi de insecte/cu predispozitie la soc anafilactic, e bine sa aveti cateva pastile de Medrol 32 mg (anti-inflamator corticosteroid, foarte potent, cu destul de multe efecte adverse daca se foloseste frecvent, de folosit doar in caz de URGENTA - intepatura de albina/viespie in urma careia vi se pare ca vi se ingreuneaza respiratia - posibil semn de soc anafilactic)- 2-3 comprimate odata / DOAR in caz de urgenta, pana ajunge/ajungeti la o ambulanta;
- in caz de greata/ rau de miscare, mai bine folositi Emetostop/Emetiral - 1 cpr/zi decat metoclopramid; metoclopramidul e eficient in caz de greata, dar el goleste continutul stomacului, putand duce la diaree;
Mesaj modificat de autor!
Sunt placut impresionat de calitatea informatiilor profesionale referitoare la continutul trusei medicale si mai ales a sfaturilor adiacente.
Parca citesc din wikipedia.
"În sălile de operație (...) tot mediul este aseptic"
Nu paria pe asta.
În realitate, mediul spitalicesc, de la noi și de la ei, prezintă cea mai mare concentrație de bacterii și viruși rezistenți la otrăvurile oamenilor, de oriunde.
În același timp, în sala de operații sau în spitale, ai cei mai obosiți și ne dormiți oameni: medicii.
În trusa medicală sunt musai una bucată, sau două, de cunoaștere și mai multe pachete de stăpânire de sine.
Fără... poți să ai toată farmacia inimii și un rmn că-s degeaba.
Majoritatea oamenilor care se plimbă pe poteci de munte nu au cunoștințele minime de prim ajutor și nici interesul de al acorda unui necunoscut. (Doar n-o să-și strice weekendul)
Mulți paralizează la vederea sângelui.
Deci, ia doar medicația pe care o servești în mod curent și numai instrumentarul pe care ști să-l folosești.
p.s. și dacă tot le dați cu antiinflamatoare, nu uitați să luați și un inhibitor de acid gastric, căci reduce protecția mucoasei gastrice și apar ulcerații și un diuretic să compenseze acumularea de soduiu și retenția asociată de apă.
Sincer, la ce ar trebui o lamă de bisturiu, ață și ac chirurgicale când majoritatea covârșitoare habar n-au să pună măcar o pipă Guedel?!
Apoi facerea de injecție de către cineva care nu se pricepe poate să dea cu deces!
Pentru orice manevră medicală, în afară de respirație artificială, așezarea celui accidentat într-o poziție în care să nu-și inghită limba sau voma sau să-și secționeze măduva (uneori nici măcar asta nu e indicat) eu aș suna cu încredere la 112.
Întreb și eu ca să mă instruiesc, că am sentimentul acela că ceva-mi scapă!
Ca o chestie prealabilă, orice intervenție, la marginea drumului, dincolo de stratul de piele=infecție, oricâtă betadină ai turna și mânuși chirurgicale ai avea pe mână (ca o părere, starea de aseptic a mănușilor chirurgicale care au stat 1-2 ani într-o cutie/pungă, chiar sigilate, e o iluzie în care și mie îmi place să cred).
În sălile de operație, unde se folosește, deobicei, bisturiul și ața+acul de chirurgie tot mediul este aseptic, nu numai instrumentele! N-ai să găsești așa ceva în sânul naturii. Părerea mea!
Trebuie să avem în vedere, la o trusă medicală, accidente specifice, căci nu ne deplasăm nici într-un teatru de operațiuni militare și nici nu suntem SMURD, să ne ocupăm de descarcerare/resuscitare etc, adică julituri, înțepături, entorse/fracturi și altele de gen...
În rest, lista este bună. Mare parte din ea o am și eu iar la unele nici nu m-am gândit dar o să reconsider!
Nu am chiar din fiecare categorie si nu cred ca este careva care sa aiba. Desi, chiar in ultima tura in Retezat am avut un coleg caruia i se facuse greata in apropiere de Portile Inchise si imi parea rau ca nu prea aveam cu ce sa-l ajut si am ales varianta intoarcerii spre Lacul Galesu sa ne odihnim si sa mancam.
Oricum ... foarte cuprinzatoare si utila lista! Bravo!
Mesaj modificat de autor!
Teoria spune ca in rucsac trebuie sa ai si o trusa medicala, de prim ajutor. Dar care este varianta minima pentru o astfel de trusa? Care sunt elementele care ar intra in circa 150 de grame? Mai jos este o lista, pe categorii, valabila in 2013-2014:
0 urgente - manual prim ajutor, penseta, lama de bisturiu, ac si ata chirurgicala, foarfeca, manusi sterile, plasturi, siringa cu ac, fasa elastica 5x5, carnet, pix, ace siguranta, fese, comprese, vata, betisoare de urechi, prezervativ
Pe de alta parte... "chiar nu observi nimic?" Daca nu, e nasol.
Nu astept nici un raspuns.
Mesaj modificat de autor!
Miercuri, 5 iulie 2017 - 11:40