Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Noiembrie 2024
LMMJVSD
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Decembrie 2024
LMMJVSD
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Online

Vremea
Saua Batrana
Muntii Bucegi
#21  Inapoi 1 2 Inainte

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

  Forum Altele Taiere paduri (21)
 
c0nstantinne
c0nstantinne..

 
N-aș zice că o doborâtură de vânt nu e o pleașcă pentru forestieri din care să nu profite la maxim, pe de altă parte, însă, lemnul extras ajunge în economie (a noastră, ar fi de preferat..) în plus, sunt chirurgi care mai taie pe lângă, ce pretenții să ai de la niște drujbiști să extragă curat strict brazii căzuți, fără a-i afecta pe cei rămași în picioare.
Bun, să acceptăm că vine un emul de-al lui Goțiu și se leagă cu lanțuri de vreun brad rămas, cam care ar fi șansele ca respectivul arbore să rămână în picioare la următoarea furtună, știut fiind (oare o fi chiar știut?) că brazii din mijlocul pădurii au crengile doar în partea superioară, nu de jos, de la 1-2-3 m. de sol, cum au exemplarele sănătoase crescute izolat, așadar echilibrul lor e unul cât se poate de instabil în fața vântului. Să fie lăsat să cadă ulterior peste niște eventuali puieți?
.. tăierea curată, aspectul de tulpină sănătoasă, nu exclude o afectare a trunchiului în partea superioară. Caz concret, ca exemplu, așa, zona Ciucaș, NE-E față de Cheia, un versant întreg ras de o vijelie de la jumătatea înălțimii brazilor în febr. 2019, arăta ca o pădure de țepe, cu câte un brad ici colo rămas în mod miraculos în picioare, s-a extras tot, normal, iar locul respectiv a rămas spre continuă indignare a înalților oaspeți sosiți de la oraș cu scop de recreere: "Aici s-a furat, uite, s-a ras tot!"

ABSOLUT identică investigației omului de munte (aici nu mă arunc la ghilimele, și le pune fiecare..) la locul tăierilor este investigația forestierului care își lasă țapina rezemată de ușă și îi intră în firmă să îi ia laptopul și registrele la puricat în căutare de nelegalități pe partea de plată a taxelor către stat, a respectării legislației în domeniul muncii și a periodicității instructajului SSM. Un audit în cizme de cauciuc.
Eu unul pun un mare semn egal între aceste două situații.
Sănătate tuturor.


Joi, 16 mai 2024 - 10:01

hana
hana
Coarda
 
Revin cu noutăți.
Se pare că pe https://inspectorulpadurii.ro/#/, au autorizat pentru zona Vlădeasa o groaza de produse accidentale, probabil in urma unor doboraturi de vant.

Dar ce am văzut eu la fata locului erau copaci groși, sănătoși, verzi, cu tăietura curata.

Se intampla de obicei dupa un eveniment natural, ca firmele de casa sa intre si taie tot, inclusiv padurile sanatoase sub pretextul ca au fost destabilizare de aceste doboraturi de vant...

Se cheama "metoda accidentalelor", adica se folosesc de o calamitate naturala ca sa scoata mai mult decat ar trebui.

Se poate face o sesizare catre Garda Forestiera Cluj, dar ar trebui niste dovezi din teren, gen: trupuri sanatoase de padure marcate ilegal pt taiere, lucru pe care eu nu le-am făcut. 😒
Mesaj modificat de autor!

Miercuri, 15 mai 2024 - 22:20

c0nstantinne
c0nstantinne..

 
https://stirileprotv.ro/stiri/pro-verde/biologi-germani-muntii-fagaras-sunt-cel-mai-i
mportant-ecosistem-montan-din-europa-in-germania-padurile-nici-nu-mai-cresc.html

Aici e linkul care face referire la aprecierile biologilor germani 🙂


Vineri, 10 mai 2024 - 13:19

c0nstantinne
c0nstantinne..

 
Salutare,

Apreciez și eu că topicul pare a fi creat pe considerente de "virtue signaling", pornind de la chiar denumirea lui care nu face economie de stridență și trecând prin unele dintre opinii care nu fac decât să confirme că, deși linia de demarcație dintre un spirit ecologic rezonabil și activism eco-isteric este cât se poate de groasă, fiind defapt un ditamai gardul, sunt destui care să se înghesuie să-l sară.

Și, pentru a nu inflama sensibilități cu fraza asta, pot să și explic: dacă totul pleacă de la un "mă interesează personal", atunci corect ar fi ca totul să treacă întâi printr-un "mă informez personal", câtă vreme aici "mă interesează" e continuat de un "n-am timp și nici tv." și presupune "să aflăm cu toții și să facem cu toții", ori, scuze, dar nu cred că asta e calea cea bună.

Vinovăția pentru o faptă sau alta nu e ceva ce se atribuie pe un site, printr-o cădere de acord în urma unor informații obținute vizual sau auzite, fără a avea măcar, nu licență, dar poate o pricepere evidentă în domeniul respectiv, vinovăția se stabilește în instituțiile specializate. Și aici mai intervin și alte aspecte, de ordin etic, aș zice: e o defulare la mare modă, cu precădere în mediul urban, aceea de a înfiera orice acțiune silvică, e ca o prezentare de carte de vizită desenată ad-hoc pe un șervețel: "uitați, priviți-mă, generozitatea și ecologismul îmi sunt trăsături esențiale, ignorați masa din lemn la care stau si cofrajul utilizat la peretele de care mă sprijin, dar tăierile trebuie să înceteze ACUM!". Eu unul mă feresc să cad în astfel de capcane, cât se poate de simplu de evitat, de altfel: totul e să nu îți supradimensionezi eul sub fațada lui "omul nu e cea mai importantă ființă de pe pământ". Oricine se dă jos de la laptop și este forțat să întâmpine chestiuni mai ..mundane, cum ar fi construcția unei case, a unui gard, a unui garaj, se uită cu interes în lungul străzii și speră să vadă un depozit de cherestea care să vândă, eventual și ieftin. Deci, a se scuti! Ipocrizia e un soi de mască de carnaval, e sezonul, dar asta nu înseamnă că, gata, convinge!

"Tăierile de păduri" le-aș numi așa cum le numesc și cei datorită cărora nu dormim în saci de plastic sau, și mai ecologic, pe fân, ci în paturi din lemn sau din subproduse ale industriei de profil: exploatarea lemnului. Tăierile pot fi necesare: sanitare, de extragere a doborâturilor de vânt, de întinerire, etc. Da, pădurile pot produce și carbon, copacii căzuți, care putrezesc, tot mai mult întâlniți pe trasee, neextrași din considerente mai degrabă juridice decât silvice, produc carbon deși ideea de a pune taxă pe carbonul emis de păduri e la fel de stupidă precum multe alte măsuri..
Pentru tăierile ilegale există instituții specializate care să investigheze, să urmărească vinovații, să îi aducă în fața justiției, cred că grupul de lucru rezultat în urma acestui topic va avea probleme serioase de înfruntat dacă se încumetă pe acest drum al dreptății - ăsta ar fi răspunsul meu oficial la întrebarea care a inițiat discuția.

La opinia potrivit căreia situația pădurilor de la noi ne situează undeva la margine de Kalahari, aș răspunde că: "ete na!", care e varianta soft de răspuns de om care a mers și mai merge ceva prin păduri și n-am ajuns încă la fundul lor, cum se pare că au ajuns susținătorii acestei opinii. Mă uitam mai devreme că vin și alții dinafară să îmi susțină părerea (ceea ce mă și cam îngrijorează!) dar poate și ei mai au de mers până să le dea de cap:

Biologi germani: “Munții Făgăraș sunt cel mai important ecosistem montan din Europa. În Germania, pădurile nici nu mai cresc”
Biologi germani: “Munții Făgăraș sunt cel mai important ecosistem montan din Europa. În Germania, pădurile nici nu mai cresc”
Biologi germani: “Munții Făgăraș sunt cel mai important ecosistem montan din Europa. În Germania, pădurile nici nu mai cresc”



..iar la opinia că fundații străine ar trebui să vină și să ne cumpere munții pentru a-i proteja de noi.. nu mai am răspuns, mă așez binișor și mă-nchin consternat!..Cu ambele mâini.

Susțin cele de mai sus (în loc să-mi fi văzut de treabă și să las evidența și bunul simț să combată în locul meu precum și pădurile să ne supraviețuiască tuturor și "grijilor" noastre pentru ele, cum fac de milioane de ani) dintr-un motiv cât se poate de prietenos acestui site: în momentul când se va transforma cu totul într-o tribună a afișării cu emfază a unui "ecologism" opac, a unor păreri (semi!)docte pe subiectul "păduri și viețuitoarele din ele", totul pe fondul "turelor de-o zi" lunare/ bilunare, generate de nevoia de eliberare din stressul urban, atunci va fi clar că poteca se va despărți în două și ne vom vedea fiecare de drumurile noastre, în pace.

Rog să nu vă supărați, cât mai e loc de opinie separată e încă bine. O zi bună tuturor.


Vineri, 10 mai 2024 - 13:05

hana
hana
Coarda
 
@Adi, eu sunt sursa, am fost la fata locului într-o tura organizată pe site.
Și da, ai dreptate, este necesar sa fac o centralizare a datelor cu poze și locații mai clare.
Mulțumesc celui care mi-a trimis informații in privat! 🙏
Cărări cu soare și cu umbre vegetale!


Luni, 6 mai 2024 - 18:45

rupi2003
rupi2003
Coarda
 
Salutare.
Apropo de surse, ar fi util sa menționezi explicit care sursa informației postate și o localizare ceva mai precisă a faptelor, "munții Vlădeasa" fiind cam vag ca descriere.


Luni, 6 mai 2024 - 10:16

hana
hana
Coarda
 
Salutare!
In Munții Vladeasa au loc defrișari masive, se taie la ras pante întregi, au fost distruse podețe, marcaje, poteci turistice au fost transformate în făgașe și drumuri forestiere.
Bănuiesc că la o asemenea anvergură este ceva oficial, dar la o căutare pe Google mi-a dat doar o știre cu amenajarea unei pârtii de schi, care nu ar justifica generalizarea defrișării, pârtia de schi fiind totuși restrânsă la o anumită zonă.
Știe cineva ceva sau din ce surse am putea afla natura defrișării?


Duminică, 5 mai 2024 - 15:39

cipicernat
cipicernat
(admin)

 
Decat atat (sic!):

http://www.ecopolitic.ro/incredibil-in-romania-padurea-este-considerata-poluator-si-p
lateste-taxa-de-mediu-procentual-romania-a-accesat-doar-0081-din-fondurile-nerambursa
bile-pentru-impadurire/


Joi, 16 aprilie 2015 - 12:26

yo6ial
yo6ial
Coarda
 
Bine, bine, Mihai, dar acum, nu numai că suntem ”pe minus” cu pădurile ci suntem în plop și plopu-n aer, cu pădurile.



Exploatarea trebuie să înceteze și să înceteze definitiv, acum.
Pentru construcții să se recicleze, să se reutilizeze și să se planteze zăvoaie în câmpiile din sud, din centru și din estul țării, acolo unde smiorcăie toți de inundații, vijelii și potopuri.
Malurile râurilor să fie lăsate să geamă de vegetație naturală, șoselele să fie flancate cu stejar, plop și salcâm, agricultorii să înceapă să afle ce-i aia ”agricultură forestieră” și ce impact are asupra productivității și că rezultă o agricultură sustenabilă.

Pentru foc se pot folosi materialele vegetale rezultate în urma agriculturii - nu sunt cantități neglijabile.
Cantități ce pot fi suplinite de metode moderne, ecologice, de încălzire.
Mesaj modificat de autor!

Joi, 16 aprilie 2015 - 10:15

mihaita_39
mihaita_39
Coarda
 
Salut,

Cred ca pe termen lung, singura salvare a codrului "frate cu romanul" sta in educatia firtatilor lui ... romanii. Lemnul trebuie exploatat rational, avind grija ca padurea sa dainuiasca sanatoasa si pentru generatiile urmatoare. La fel stau lucrurile si cu agricultura, fondurile cinegetic si piscicol ...

Iar cum orice drum incepe cu primul pas, in prezent ar trebui sa se asocieze toate fundatiile si organizatiile ecologiste romanesti si din alte parti pentru a inunda cu petitii forumul legislativ autohton, astfel incit lemnul taiat din paduri sa fie inlocuit in timp real si util cu puieti si arboret. Iar aceasta sa fie stipulat de lege, si aplicat de companiile de exploatare forestiera. In caz contrar se va ajunge ca in Spania sau Marea Britanie unde padurile au fost taiate fara sa se replanteze copaci, iar in citiva ani, solul a fost spalat de ploi. Astazi degeaba ar incerca cineva sa reinpadureasca zonele respective golase, fiindca a pierit solul, raminind doar stinca stearpa ...

Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie ...
Mihai


Joi, 16 aprilie 2015 - 09:47

emile
emile

 
„Dacă este o cetate sfântă a neamului,
aceasta a fost și este pădurea.
Iar dacă este o cetate a românismului mai tare dărâmată,
cu mai multe spărturi în ziduri, cu mai multe inimi
și cu mai multe glasuri străine înăutrul ei,
aceasta este tocmai cetatea cea mai sfântă a neamului -
pădurea.”
Marin Drăcea - silvicultor român


Miercuri, 15 aprilie 2015 - 07:47

ciprian
ciprian
Busola
 
Defrisarile masive legale si ilegale sunt o "creatie" a clasei politice si a serviciilor de informatii. Aceste doua componente ale statului roman au conceput legislatia si intruchipate fiind in ceea ce inseamna institutiile statului roman, au permis si controlat din umbra tot ceea ce s-a intamplat si se intampla cu intreg domeniul forestier.
Dat fiind faptul ca majoritatea clasei politice este ipocrita, cinica si meschina, legislatia nu se va putea vreodata schimba in directia de protejare si conservare reala a naturii. In aceasta situatie, probabil o solutie ar fi ca unele fundatii de mediu din strainatate sa cumpere parte din padurile din Romania si sa interzica complet defrisarile pe proprietatile lor, ca in acest exemplu:

http://stirileprotv.ro/stiri/social/proiectul-cu-care-o-fundatie-vrea-sa-salveze-padu
rile-de-la-defrisare-suma-uriasa-platita-pentru-parcul-piatra-craiului.html
Mesaj modificat de autor!

Marți, 14 aprilie 2015 - 12:17

teo_dora
teo_dora

 
am deschis topicul asta pentru ca e o chestiune care ma intereseaza... si ar trebui pe toti sa ne intereseze...
stiu ca s-a mai vorbit despre asta, dar nu sunt la curent cu ce se discuta la tv, de cand nu mai stau cu ai mei nu am televizor si sincer nici nu imi lipseste Carpati.org
am cautat informatii pe internet, dar e prea stufos si sincer nu am nici rabdare si nici timp sa caut si mai multe informatii... ma rog, poate ca e vina mea ca nu m-am uitat mai atenta pe forumul asta, dar... cum ziceam, timpul meu e f limitat (eu sunt una de-aia care cand nu e la serviciu e haihui prin munti...)

ideea e... daca stim cine e vinovat, nu am putea cumva sa il/ii tragem la raspundere?
si pana la urma, stiu ca exista o lege pentru reimpadurire, in unele regiuni deja s-a inceput, dar in ritmul asta nu o sa ajungem prea departe. Cine e de fapt responsabil? proprietarul padurii? autoritatile? firmele care taie copaci in nestire?
cum am putea face ca sa fie bine?

nu ar fi mai bine sa facem ceva constructiv decat sa ne tachinam pe aici? Carpati.org


Luni, 13 aprilie 2015 - 15:53

yo6ial
yo6ial
Coarda
 
http://www.greenpeace.org/romania/ro/campanii/paduri/Activitati/Romania-taie-3-hectar
e-de-padure-pe-ora/?utm_source=nwl&utm_medium=social%20&utm_campaign=3hectare-ora

Plantăm 3 hectare pe oră pentru următorii 100-150 de ani pentru a recupera și inversa distrugerea?


Vineri, 10 aprilie 2015 - 18:39

midan
midan
Rucsac
 
coincidență ? http://www.dirtbike.ro/forum-biciclete/discutii-diverse/4-discutii-diverse/26784-padu
ri-mai-multe-sau-mai-putine/

De unde să încpem, poate de la Herr President, care e preocupat de "introducerea unei limitări arbitrare în activitatea operatorilor economici, care ar genera dezavantaje pentru unii și avantaje pentru alții, ar putea avea impact negativ asupra mediului concurențial" http://www.realitatea.net/iohannis-a-refuzat-sa-promulge-modificarile-la-codul-silvic
_1659613.html#ixzz3WuJiadFE
adică de prietenii de la Holzindustrie Schweighofer ?
Că de protecția mediului ...

Să continuăm cu Hrebenciuc, Verestoy Drujba lui Dumnezeu și să trecem pe la cei de la ocoalele silvice, jandarmerie, poliție ?

îmi zicea un ranger dintr-un parc, "Uite, lemnul ălă 90% e ilegal, dar dacă mă duc să-i opresc, rămân fără casă, fără familie .."
Poate știe SRI și DNA ceva ?


Vineri, 10 aprilie 2015 - 15:12

victoranica
victoranica
Coarda
 
Teo_dora, care e scopul acestui topic ? Concret, unde vrei sa ajungi cu el ? Mi-e greu sa cred ca un adult cat de cat cu capul pe umeri nu stie cum merg lucrurile in tara asta in care traieste. Intrebarea pe care ai formulat-o e mult prea generala, chiar usor naiva, invitand involuntar la o dezbatere à la Poiana lui Iocan. Pe calapodul "cine e devina ca avem salarii mici" sau "de ce mai exista hotie cand avem politie".

La prima vedere pare ca topicul e deschis doar de dragul aflatului in treaba. Nu ca defrisarile ilegale ar reprezenta un subiect superfluu, s-a discutat si se dezbate in continuare, vezi , de pilda , aici - http://www.carpati.org/forum/altele-12/ce_se_intampla_cu_padurile_din_judetul_arges_-
2717/1/
sau aici - http://www.carpati.org/forum/altele-12/defrisarile_irationale_de_padure_pot_fi_incadr
ate_la_infractiuni_contra_securitatii_nationale_-2422/1/

Cata vreme in ecuatie sunt implicate deopotriva autoritati, minoritati, interese locale sau nationale si, nu in ultimul rand, noi, cei multi pe care a ajuns sa nu ne mai intereseze nimic dincolo de ceea ce ne impacteaza in mod direct, vizibil, imediat, as zice ca toti contribuie cu o oarece cota la vinovatie.


Vineri, 10 aprilie 2015 - 14:33

yo6ial
yo6ial
Coarda
 
Noi.
Noi toți 7.5 miliarde de bipezi.

Scuza fiind invariabil aceeași, "noi suntem mai importanți".


Vineri, 10 aprilie 2015 - 11:53

teo_dora
teo_dora

 
buna intrebare, cine e vinovat?


Vineri, 10 aprilie 2015 - 11:43

florinbalan
florinbalan
Rucsac
 
Se taie destul si ilegal. Cantitatile sunt nesemnificative insa comparativ cu taierile legale (a se citi autorizate), caci e vorba in special de lemnul de foc al celor 7.000.000 de gospodarii din Romania. Multi nu-si permit sa-l cumpere si-l fura, altii il fura in cantitati mai mari si-l vand la "pret bun". Dar aici vorbim si de ceea ce ramane dupa ce a fost scos trunchiul copacului, cu valoare industriala.

Daca ai o padure nu o poti taia dupa capul tau. De aceea s-a inventat ciubucul padurarului. Pentru cativa copaci mai nimic, pentru cantitati mari creste progresiv, in plus se mai intocmeste si o hartogaraie. Cu acele documente in mana esti asigurat. Cu cat exploatarile sunt mai extinse si de durata, cu atat "asigurarea" asta trebuie sa vina mai de sus. Firma trebuie sa aiba profit maxim, deci daca se poate si cu spaga sau trafic de influenta, de ce nu?
Deci cine-i vinovat?


Vineri, 10 aprilie 2015 - 09:49

yo6ial
yo6ial
Coarda
 
Dorina... marea majoritate a tăierilor masive sunt legale. Legale, adică au toate actele cerute de lege. Avize, marcaje, contracte, etc.
Sunt legale pentru că majoritatea populației acestei țări este ignorantă, idiferentă și lacomă.
Degeaba zic 500-1000 de români că ar trebui să înceteze sau 10, 20 că ar trebui să înceteze acum, definitiv.

Foarte puține cazuri de furt. Iar amploarea nu este comparabilă cu defrișările legale.
Lemnul tăiat ilegal este dificil de procesat, depozitat și transportat dar, o dată vândut, rămâne fără urmă.


Joi, 9 aprilie 2015 - 19:36

Afisari: 2,577


#21  Inapoi 1 2 Inainte

Adauga un mesaj in topic






Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

 


 
0,0652 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2024) www.carpati.org