Am coborat pe acolo in data de 10 octombrie. Traseul este bine marcat si este amenajat cu lanturi noi-noute in zonele expuse. Vechiul refugiu (Sperantelor) a fost daramat si este ridicat unul nou in acelasi loc. Indicatoarele de pe traseu sunt din lemn frumos lacuit Mesaj modificat de autor!
A fost cineva de curand pe Braul Cioranga si imi poate spune cum este traseul? Sunt zone expuse fara lanturi si daca riscam sa pierdem marcajul pe undeva?
@rup0i2003: Din pacate traim intr-o tara guvernata de legi strambe si aplicate de oameni ale caror interese nu coincid cu ale noastre.
Pt. mine o gluma proasta e legea existenta si faptul ca fost aplicata deja in conditiile in care asa cum bine stim sunt tolerate defrisarile. Din pacate nu sunt milioanar si nu consider ca a analiza problema din perspectiva celor pentru care o amenda de 3000 RON nu conteaza e relevant.
Acest marcaj este un paleativ. Din pacate cum problema principala ramane, pana si un paleativ e mai bun decat alternativa.
In conditiile date, da, prefer marcajul care elimina posibilitatea unei amenzi de 3000 RON in locul haiduciei.
@dodo79
Argumentatia ta e bazata pe frica, sentiment cultivat de un sistem cu 2 fete - amendeaza turistii hoinari si tolereaza defrisarile.
Fa un exercitiu de imaginatie.
Inchipuie-ti ca esti milionar si 3000 de lei ar fi bani de buzunar.
In conditiile astea, marcajul e o idee desteapta sau proasta?
Argumente a expus marko.
Nu le-ai combatut imediat ce le-a expus, dar consideri ca opinia lui vercingetorix se califica singura...
Topicul se numeste Triunghi rosu - gluma proasta sau gluma proasta?
Pentru tine e o gluma buna?
@Vercingetorix: Avand in vedere ca deocamdata esti pasibil de amenda 3000 RON daca esti gasit la refugiul Sperantelor de jandarmi, a spune ca marcajul e o idee proasta ramane opinia ta personala, evident neargumentata si care se califica singura in circumstantele actuale.
@marko- pot spune, ca impartasim fix aceasi viziune asupra realitatii, cu o foarte mica nuanta in diferente, pe care n-o s-o scot in evidenta chiar acuma, de dragul unei frumoase armonii in discutie.
Am dezvoltat chiar argumentul tau, in unele discutii, pretinzand ca, pe exemplul din discutie, se abereaza, chiar in frauda legii, caci a sustine ceva fals ca fiind adevarat, cum se sustine in planul de management(ptiu drace,parca-s obsedat) al PC nu poate fi decat o frauda.Dar eu am rabdare ca intr-o zi se va pune problema astfel pe la vreun Parchet si atunci ar fi interesant de urmarit argumentele care se falfaie acum de catre unii, cum si daca vor putea ele evita o condamnare...
Plus ca in tarile de care spui sunt si acolo ecologisti, pregatiti macar la fel de bine pre cat sunt ai nostri ( ), si daca s-a stabilit ca "nemarcatele" nu dauneaza sanatatii muntilor, nu stiu, in fapt, pe ce se intemeiaza legea ariilor protejate, decat pe un imens abuz care, pe cat se vede, incepe sa caute sensuri nebanuite in jocurile de societate ale jandarmilor de pe la PC.Sau poate ca-s doar niste zvonuri...
@zentai:
1. Ofensat nu ma simt in nici un caz
2. Daca sunt un pic egoist? Cred ca sunt un pic mai mult!
Apropo, eu nu "responsabilizez" ci "filtrez"...
Nu cumva este mai mare egoism totusi sa interzici prin lege accesul in locurile respective, decat sa faci accesul un pic mai dificil (dar totusi permis) prin trasee care nu sunt marcate si care necesita un pic de cercetare/documentare prealabila, un anumit nivel de experienta, cunoasterea cat de cat a zonelor?
Urasc exemplele, dar de ce nu: si in Alpi ai trasee/poteci marcate cu miile, dar numai in zonele mai joase, in general pana la nivelul cabanelor superioare la aprox. 3000 m; cine doreste si poate, are tot dreptul sa urce si mai sus, pe unde vor muschii lui, fara a mai avea insa marcaje; toti, dar absolut toti sunt salvati (daca e necesar cu elicopterul) daca li se intampla vr-un accident indiferent daca sunt pe poteca marcata sau nemarcata (in Franta si Italia chiar gratuit) si nu este nimeni amendat.
Din ce spui ar fi destul de clar si previzibil: Se pleaca pe Padina lui Calinet, se trece pe la Sperantelor si se iese la Ascutit prin Braul Cioranga. Ar fi fost mai mare surpriza cu Braul de Mijloc .
Hmm... vorba cuiva, surprize-surprize, o asteptam pe Andreea Marin la inaugurare.
Daca ar fi sa ghicesc despre ce e vorba as zice ca cel mai probabil acest traseu ar duce catre un refugiu, sa fie cel al Sperantelor ?
Ar avea sens, dat fiind ca refugiul respectiv nu este in mod evident o improvizatie a entuziastilor ci un refugiu dupa modelul constructiv al celorlalte din Crai, facut la vremea lui cu stiinta autoritatilor. Si pe care inca nu l-a impins nimeni la vale.
O surpriza mai mare ar fi sa fie marcat tot Braul de Mijloc.
Cand vine Andreea Marin sa dea liber la plebe ?
@-Marko- eu iti inteleg punctul de vedere.Ar functiona daca ar exista libertate de miscare!
Apoi ca nu esti un pic egoist?Sunt locuri in Ceahlau, cred ca necalcate de om in ultima suta de ani!Te-as duce acolo fara ezitare, din doua motive: pentru ca Ceahlaul nu e numai al meu, e si al tau, si ca te prezum nevinovat, socotind ca ai un suflet, ca si mine, care stie sa iubeasca!Daca in acest calcul eu gresesc sa stii ca ar fi doar vina ta, in niciun caz n-ar fi vina noastra Doar pentru ca nu eu sunt chemat sa te judec, fiind suficient sa iubim amandoi aceeasi munti.Si mai sunt si altii ca noi care or sa ramana mai saraci in suflet daca toti ar "responsabiliza" ca tine! (No offence!E doar o idee care poate fi combatuta)
@Marko: ”nemarcat” terbuie neapărat să conțină ”potecă” ?
Dar, oricum, în Crai, accesul turiștilor în afara traseelor marcate este interzis, punct.
Nu filtre, nu piedici mai mult sau mai puțin relevante. Legislație și personal ce o pune în aplicare.
Bine că în Piatra Craiului se pot detașa jandarmi care să patruleze și să amendeze turiști dar, acești jandarmi nu pot fi detașați să patruleze și să prindă tăietori de lemne (pentru asta s-a băgat obligatoriul șmarfon cu gipies) , braconieri sau autoturiști. Prbabil pentru că turiștii nu au, mereu, la ei motofierăstraie, arme cu muniție letală sau 200kg de motocicletă sau atv între coapse. Asta era pe lângă subiect.
Surpriză... încă un traseu tematic. Ca la ”Natura Park-uri” unde turiștii sunt agățați de tiroliene și... băști la vale să-i distreze. Dresură de turiști.
Vine și Andreea Marin la inaugurare, să taie panglica?
Marcajul este cel oficial, pe fond alb si DA, o sa fie omologat - intre timp am primit raspuns oficial si din partea APNPC. Acesta este realizat partial deocamdata, urmand sa se faca legatura cu marcajele existente ulterior realizarii segmentelor cheie.
Nu vreau eu sa distrug surpriza celor de la Parc - m-au rugat expres - asa ca nu o sa divulg traseul ales. Oricum este o poteca destul de umblata, in 1-2 luni o sa stie toata lumea despre ce traseu este vorba.
Pe mine ma uimesc insa in contiuare atitudinea si actiunile complet contradictorii ale celor de la parc:
- mai intai vor sa ingradeasca complet accesul pe nemarcate pentru a proteja habitatul, flora si fauna;
- se apuca apoi sa marcheze un traseu nemarcat pentru a asigura acces facil pentru publicul larg intr-o zona destul de salbatica a Craiului, oferindu-le totodata acces facil si drum de legatura pentru un numar mare de alte trasee nemarcate, intrucat linia aleasa pentru a fi marcata traverseaza zone cu concentratie mare de "nemarcate" cu jonctiuni importante.
Care este problema mea cu marcarea acestor trasee?
Natura nemarcatelor oferea prin ea insasi un filtru destul de bun in randul turistilor, mergatorilor pe munte. Trebuie sa ai o alta motivatie si o curiozitate crescuta ca sa te apuci sa parcurgi un astfel de traseu. Era un compromis si o cale de mijloc ideala intre cele 2 variante extreme:
- marcarea tututror acestor trasee si acces liber pe ele
- ingradirea completa a accesului pe trasee nemarcate
stie cineva cum este marcajul ? este cel oficial : triunghi rosu pe fond alb de dimensiunea standard omologata ( conf.legii ) sau este doar un simplu triunghi rosu . În acest caz cred ca marcajul este glumind doar pt. jandarmi , sa nu se rataceasca !!!
pot sa distruga momîile dar potecile ramîn ( o vreme = daca nu se mai merge pe ele vegetatia le acopera ) si cine stie se schimba legea si nu se mai amendeaza ... sa ramînem optimisti .
@vercingetorix
Daca ai informatii de la o persoana de incredere care a surprins personal la panda jandarmii (nu a auzit de la altii) sau care a filmat/pozat jandarmi distrugand momai deschide un topic separat.
Joaca de-a zvoneru si raspandacu deturneaza prezenta discutie.
este incredibil ce aud de prin crai , sambata 11 oct tocmai am aflat ca pur si simplu se sta la panda pentru a prinde turisti pe nemarcate , ca jandarmii montani au distrus momaiile de pe nemarcate ... sa fie adevarat ?
Mesaj modificat de autor!
Duminică, 18 octombrie 2015 - 20:30