Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Decembrie 2024
LMMJVSD
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Ianuarie 2025
LMMJVSD
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Online

Vremea
Varful Papusa
Muntii Parang
#32  Inapoi 1 2 Inainte

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

  Forum Altele Pericole pe munte. Chiar cand nu mergem singuri (32)
 
zentai
zentai
Coarda
 
@neco- expresia "prietene" e, desigur, fatică, folosindu-mă de expresia pe sub care trecem toți când intrăm pe portalul carpați.org ("pentru că, întotdeauna, ai nevoie de un prieten"). Dar dacă vrei să fii țâfnos...să știi că nu am chitit-o spre miștocăreală...

M-am întâlnit cu câini agresivi, fiind mușcat de trei ori, inclusiv în timpul mersului pe bicicletă. Dar chestia asta nu e concludentă pentru că m-au încercat câini agresi și noaptea prin oraș. Oameni beți și agresivi o să-i întâlnești mereu, de la gară până acasă, ziua în amiaza mare sau în toiul nopții.

Mi s-au întâmplat multe pe munte dar eu am fost mereu mai atent la peisaj! Nu știu dacă e vorba de rozul impresiei, după cum se vede, fiind în viață! Carpati.org E vorba de alegerile pe care le facem! Eu am ales să iubesc, dacă accepți acest concept ades folosit că aproape nu mai înseamnă nimic, fără nici un dram de teamă, nu din tupeu, ci ca să nu mă fur singur!
Dacă în momente de stres privești doar un pic în jur și vezi cât e de strașnic de fain totul, pe munte, teama dispare ca un abur și realizezi că nici măcar nu-și are rostul! Dacă vrei să mă crezi! Mai mult nu mă pricep zice!


Miercuri, 4 octombrie 2017 - 10:30

neco
neco

 
@zentai : nu-mi aduc aminte prilejul cu care ne-am imprietenit, scuze ! Zicerea lui victoranica e si ea o zicere, de zis poate sa zica oricine ce vrea cat timp are o tastatura si, in cazul de fata, niste sange in instalatie. Personal nu sunt intru totul de acord cu el, catalogarea articolului depinde de personalitatea si experienta cititorului. Dar, in fine, "de gustibus..".
Am apreciat maturitatea vorbelor lui : "Nu e nicio problema in a descrie experiente personale, ba chiar e recomandabil si asta ii poate ajuta mult pe altii."
Accept in pace zicerea ta, da, frica mai si minte uneori, dar mai in pace accept o zicere (modificata un pic) oarecum mai celebra putin :"frica (dar nu de Dumnezeu, cum a zis Solomon) este inceputul intelepciunii !".
Sper sa nu te intalnesti niciodata in turele tale cu niste caini agresivi sau cu vreun cioban beat, nebun si cu porniri instinctuale. Ar fi pacat sa ti se rastoarne brusc si total rozul impresiei pe care o ai despre acest impresionant concept numit munte.


Miercuri, 4 octombrie 2017 - 09:58

zentai
zentai
Coarda
 
Ironia sorții face să existe și un Ronnie O'Sullivan!...Asta nu înseamnă că toți care dăm o bilă într-o după-amiază, la o bere cu prietenii, am putea ajunge campioni mondiali, cândva, la snooker! Ca să facem un efort de logică și-n sens invers!

Nu există pericol, cel puțin așa cred eu și credința valorează drept până la căderea prezumției, ci doar lipsă de adecvare. Crucile de pe Jepii Mici nu au de ce să ducă la concluzia că acest traseu e periculos ca dracu!Unii nu au fost atenți sau nu au evaluat corect situația din teren raportat la condițiile meteo despre care știa toată lumea că or să fie (mă refer la cei doi care au urcat în noiembrie pe cod portocaliu de ninsori și au fost găsiți primăvara). Acest lucru ni se poate întâmpla tuturor, în toate aspectele vieții, nu numai pe munte, la o trecere de pietoni, la o depășire hazardată, la niște scări cu polei în vreun parc etc.

Ar trebui să avem în suflet mai puțin ideea de pericol și mai mult ideea de bucurie, de binecuvântare, de pace și că ne petrecem un w.e. pe munte, ceea ce unora li se întâmplă destul de rar spre deloc.

Unde mai rămâne loc de peisaj, de poezia momentului, de frumusețea locurilor, de bucuria de a fi cu prietenii sau singur, după metehnele fiecăruia, dacă noi tot scrâșnim din dinți de parcă am zice" Of, de s-ar termina dracu' odată"?! Carpati.org

În fond, nimeni nu ne împinge spre munte. Putem rămâne la la oraș, unde pericol ioc! Și ne păstrăm și tenul frumos, fără riduri de la atâtea griji care se adună la urcatul pe munte! Carpati.org


Miercuri, 4 octombrie 2017 - 09:32

mihaitzateo
mihaitzateo
Coarda
 
https://en.wikipedia.org/wiki/Roy_Sullivan


Marți, 3 octombrie 2017 - 20:06

zentai
zentai
Coarda
 
@neco- prietene, nu știu ce scrie pe e.munte. N-am citit niciodată așa ceva...dar mă încred în ce zice victoranica. Eu mă încumet să-ți spun doar un singur lucru și sper să accepți în pace zicerea mea: frica te minte! Carpati.org


Marți, 3 octombrie 2017 - 15:26

yo6ial
yo6ial
Coarda
 
Da... mă gândeam și eu acum la un amic cu un mistreț și câini și faptul că se joacă împreună de nu-ți vine să crezi.

Atât timp cât nu părăsește raza ta vizuală și nu se apucă să alerge el după alte animale, n-ai de ce să te temi.
Dar dacă o tunde după vreun cerb, ști și tu că o face cu 50km/h, nu ca tine cu 2... e bai.
Bine, șansele sunt spre a lau o cafteală de la celălalt animal, și atât. Dacă a supraviețuit unei vipere, clar e un supraviețuitor. Și dacă e încă destul de tânăr, să-l înveți să ignore alte animale. Merge cu surogate, păpuși... Vorbește cu cineva care se ocupă de dresaj la modul profesionist și totodată iubește animalele mai mult decât banii primiți pe cursurile cu animalele. Eu am cam pierdut legăturile de pe domeniul ăsta, mai știu doar ceva veterinari de încredere.

Iar băieții cu cureaua lată, ai grijă, nu-i subestima. Unii pot fi în stare să-ți împuște animalul lângă tine și să zică, râzând, că l-ai asmuțit asupra lui.
Și nimic nu-ți aduce animalul înapoi.


Duminică, 1 octombrie 2017 - 00:16

viktor
viktor

 
Da, pai lesa si botnita sunt mereu la mine, normal, dar in natura mai departe de civilizatie sunt lipsite de sens, asa ca eu imi las cainele liber si sunt atent. Cand aud, si se cam aude din timp in padure, ca se apropie cineva/ceva il chem si daca-i cazul il leg. Nu umbla aiurea si raspunde la comenzile mele, dar... rasa asta are specificele ei, iar eu mai pot scapa o neatentie.

Cu vanatorii se rezolva usor, cainele nu se duce niciodata atat de departe incat sa nu ma poata observa ca sunt cu el, iar pan-acum de doua ori doar am avut discutii cu niste "idioti". Am pus ghilimele fiindca teoretic aveau dreptate ca nu-i voie etc. Atitudinea insa conteaza mult in intalnirile cu oamenii. Iar daca nu, eu cu siguranta n-as sta spectator cat cineva-si indreapta arma catre cainele meu.

Dintre animale am patit insa cu o vipera (Vipera berus) sa-l muste. A supravietuit, dupa cateva zile dubioase si de atunci si-a schimbat comportamentul fata de serpi, chiar a invatat ceva.
Ma ingrijoreaza lupii si ursii, si eventual rasul. Nu cunosc pe nimeni care sa fi avut probleme cu speciile astea, doar un amic de-al meu cu un mistret care aproape i-a ucis cainele...


Sâmbătă, 30 septembrie 2017 - 21:55

yo6ial
yo6ial
Coarda
 
@viktor: detest lesa și mi-e o scârbă de ne descris de botnițe dar dacă-ți iei amicul patruped pe munte și îl știi ca zurliu în pădure, ține-l în lesă iar botnița să o ai la tine, la nevoie.
Printre turiști, ciobani și tăietori, pe munți mai umblă o specie care îți poate ucide animalul fără avertisment, fătă motivație, fără justificare. Vânătorii au liber să împuște orice câine domestic întâlnit în fondul forestier.
Desigur, nu (prea) își impușcă câinii lor, de vânătoare.

Mie de astea mi-ar fi frică pentru patrupezii ăștia.
Apoi, că ar putea intra în conflict cu fauna sălbatică nu este exclus. Depinde de tine, de antrenamentul și experiența câinelui. El ar trebui să poată ignora complet o căprioară sau alte animale ce le poate provoca involuntar, în joacă.


Sâmbătă, 30 septembrie 2017 - 21:00

viktor
viktor

 
Mai multe griji imi fac pentru cainele meu decat pentru mine insumi. Fiind o rasa primitiva de vanatoare de tip terrier, laika vest siberiana, el in salbaticie se comporta ca un animal de prada. De dragul altor animale fac tot posibilul sa il am sub control astfel incat sa nu atace vietati, dar imi fac ceva griji ca o sa se intample odata ca el sa fie cel vanat. A avut cineva aici o astfel de experienta neplacuta?


Sâmbătă, 30 septembrie 2017 - 20:29

victoranica
victoranica
Coarda
 
@neco, eu si multi altii am aprecia enorm daca nu s-ar posta pe aceasta pagina linkuri cu platitudini de tipul celor de pe e-munte, site care nu face altceva decat sa copieze si sa recicleze continut de prin alte parti. E o pagina lipsita complet de continut original, destinata celor care nu au habar ce inseamna muntele. Pe scurt : e-munte nu e munte !

Nu e nicio problema in a descrie experiente personale, ba chiar e recomandabil si asta ii poate ajuta mult pe altii.

"Sa nu mergi singur pe munte ca te poti rataci sau accidenta" e din aceeasi categorie cu " sa nu iesi afara cand ploua ca te poti uda sau poti raci " . Categorie varsta maxim 11-12 ani.
Mesaj modificat de autor!

Sâmbătă, 30 septembrie 2017 - 20:12

yo6ial
yo6ial
Coarda
 
Merg singur în marea majoritate a turelor, de la câteva ore la săptămâni.
În cazul în care merg alături de alte persoane sunt permanent în alertă că ar putea face vreo prostie sau să-i fugă picioarele și... ghici cine are dureri de spate după aia.
Puține, e drept, dar am avut și astfel de pățanii.

În fine, n-am avut nenorocul de a trăi nici o nenorocire, solo sau în grupuri.
Dar am avut nenorocul să asist la evenimente ce s-au finalizat neplăcut, nasol sau la spital.
Toate, dar toate, au avut drept cauze una sau mai multe din următoarele:
- neatenție.
- teribilism/îngâmfare
- indiferența față de ceilalți membrii ai grupului.
- ignorarea propriei stării de sănătate și rezistență.
- necunoașterea elementelor de bază în orientare.

Nici câinii și nici ciobanii nu au fost motive pentru plantat nenumăratele cruci de pe munți ci cele enumerate mai sus.
Iar animalele sălbatice și mai puțin.
Foarte recent m-am trezit între doi ursuleți la vreo 4 anișori bucata.
Afară de curiozitatea lor, normală la urșii tineri, n-a avut nimeni nimic de împărțit cu nimeni.
Altfel, acum vreo 3 săptămâni eram pe deal după ciuperci. La 10m de mine s-a rupt un molid de vreo 40 de ani de la rafalele de vânt. N-a fost tocmai o premieră dar a fost cea mai apropiată trecere a doamnei cu coasa, pe la mine, în ultimii 20 de ani. Molidul avea cam 30m înălțime iar norocul meu a fost că l-am auzit din timp și n-am stat în calea sa.

Mulți oameni își umplu timpul pe munte măcinându-se cu griji și făcându-și scenarii din cele mai groaznice.
Asta poate devia atenția de la ce se întâmplă în realitate, în teren, și parcă este împotriva a tot ce ar însemna această activitate. În loc de bucuria și liniștea naturii, griji și filme cu fiare care ne vor sângele.


Sâmbătă, 30 septembrie 2017 - 19:29

neco
neco

 
Voiam sa scriu eu ceva in acest sens, in urma unor incidente neplacute cu nise caini ciobanesti si cu un cioban beat si agresiv. Niste invataminte :

http://www.emunte.ro/singur-in-drumetie/
Mesaj modificat de autor!

Sâmbătă, 30 septembrie 2017 - 11:59

Afisari: 2,665


#32  Inapoi 1 2 Inainte

Adauga un mesaj in topic






Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

 


 
0,0562 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2024) www.carpati.org