Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Iunie 2023
LMMJVSD
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Iulie 2023
LMMJVSD
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Vremea
Varful Vacarea
Muntii Iezer-Papusa
#103  Inapoi 1 2 3 4 5 6 Inainte

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

Forum Altele P.N. Buila-Vanturarita - taxa de vizitare (103)

florinstoican
florinstoica..
Caraba

Trimite-le un mesaj, situl nu e actualizat Carpati.org

Miercuri, 7 mai 2014 - 13:34

claudiu_plescan
claudiu_ples..
Busola

Dau sa vad ce noutati ne mai prezinta P.N. Buila-Vanturarita si ce gasesc la... Noutati? Un hoit, asta gasesc. Probabil noutatea consta ca faptul ca acum nu se mai obosesc sa dea nu stiu ce explicatii pe care oricum nu le mai credea nimeni.

Bun asa, atunci, Cosmine si drag „personal imputernicit”, aflati ca nimeni din neamul meu nu a dat si nu va da nici 5 bani ca sa-si taraie bocancii prin Buila. Si nu pentru ca nu mi-ar pasa de munte, ba dimpotriva, notati asta! Deci nu mai stati cu mana-ntinsa si stergeti mizeria aia de la Noutati ca e moarta de 3 ani si pute. Asta e model de „best practice”??? Tot ce va minte Verghelet voi o luati de best practice, am inteles... Sa traiti! In ton cu vremurile.

http://www.buila.ro/stiri_ro?wid=37734&func=viewSubmission&sid=8209

Miercuri, 7 mai 2014 - 13:02

florinstoican
florinstoica..
Caraba

http://www.carpati.org/stire/consultare_publica_tarife_arii_naturale_protejate/3031/

Joi, 27 octombrie 2011 - 13:03

claudiu_plescan
claudiu_ples..
Busola

OK, atunci inchei interventiile mele la acest topic multumind celor ce au postat aici, moderatorilor care mi-au suportat unele mici ironii (dar nu si gratuite), precum si multor cititori, chiar daca nu si-au scris aici punctul de vedere, evitand astfel riscul de a fi si ei catalogati drept zgarciti, iresponsabili sau chiar nesimtiti, dar care insa si-au format o parere cam despre ce taxa e vorba.

Celor care au platit taxa de acces turistic in Buila le doresc sa fie mai atenti cand, cui si mai ales de ce deschid buzunarul, iar celor care incaseaza taxa le doresc sa nu se bucure de ea.
Aici cred ca suntem cu totii de acord.

Marți, 4 octombrie 2011 - 16:05

conrad
conrad
(admin)

Citesc si ma minunez!
Una e sa ai o opinie, alta e sa transformi un topic de pe un forum in dialog (cu riscul de a intra in monolog).
Mult s-a scris, putin s-a tinut minte.
Regret insa ca unii nu stiu mereu sa-si spuna parerile in mod civilizat.
Chiar daca am avea dreptate, nu avem dreptul sa-i desconsideram pe ceilalti implicati intr-o discutie, ori sa-i ironizam cum ca ei sunt "tampiti", iar noi, cei care scriem mult si fara oprire, stim exact ce spunem.

Mi-ar placea ca pe acest topic sa nu se mai spuna aceleasi cuvinte, imbracate insa in alte ironii, ci sa se mai scrie doar daca mai e ceva nou de mentionat.
S-au spus cateva lucruri interesante, dar s-au pierdut in avalansa de repetitii fara rost.

Sunt 2 opinii: pro si contra. Si fie ca ne convine, fie ca nu, sustinatorii fiecarei opinii au dreptate din punctul lor de vedere. Daca nu suntem in stare sa acceptam asta si-i ironizam pt. opinia diferita, atunci nu meritam statutul de interlocutor intr-o discutie.

Sper ca de aici incolo sa nu mai apara mesaje "inteligente", si sa se mai scrie doar daca mai e ceva nou de adaugat.

A fost suficient de mult spam-at si monopolizat acest topic. Daca aveti ceva de lamurit in nume personal, va rog faceti-o pe privat.

Marți, 4 octombrie 2011 - 15:22

claudiu_plescan
claudiu_ples..
Busola

Nu sunt, Radule. Paradoxul e ca, in cazul de fata, chiar nu sunt. Mai mult costa chitantierul Carpati.org
Uite, imi poate spune cineva cam cati vizitatori au platit taxa in saptamana trecuta?

Inteleg ca s-au numarat pana acum peste 10.000 de vizitatori DAR in conditiile in care au fost inclusi PELERINII (si astia sunt foarte multi) padurarii, forestierii si ciobanii, toate categorii NETAXABILE.

Asa ca reformulez intrebarea lui @claudiuiasi: care e estimarea "tinta", nu limita suport?
Dar sa nu-mi puneti la socoteala petrecaretii bastanilor locali, care-si serbeaza aniversarile si onomasticile cu laptopuri, boxe si statii de amplificare la Cabana Cheia si care, evident, nu platesc.

Marți, 4 octombrie 2011 - 14:30

ratza
ratza
Busola

Hm. Ce-ar fi să-mi fac și eu un chitanțier și să iau bani pentru nimic? M-aș îmbogăți rapid, văd că sînt mulți care plătesc chitanțe.

Marți, 4 octombrie 2011 - 14:15

claudiu_plescan
claudiu_ples..
Busola

@pauless, pai atata timp cat administratia PNBV lipseste la apel in mod clar are mai mult bun simt decat mine. frumoasa constatare! Carpati.org cu cinstea sa vedem cum o sta Carpati.org

Marți, 4 octombrie 2011 - 13:20

claudiu_plescan
claudiu_ples..
Busola

Si am si o concluzie personala:

Observ si ma minunez cum doua persoane cu un caracter atat de diferit (grija fata de mediu, respectiv nevoia de consum) pot convietui atat de bine. Si asta doar datorita taxelor, si pe una si pe cealalta(!)
Concret, taxa de acces in Buila nu este altceva decat un copil nefericit rezultat dintr-o dragoste de-o ora, asta incluzand si preludiul din “consultarea prin mail”.

Nu ne ramane decat sa scrijelim cu briceagul "Romsilva+Kogayon=LOVE" unde partea activa este statul iar “micul rozator fosil” se remarca doar prin pasivitate.

Marți, 4 octombrie 2011 - 13:03

pauless
pauless

Deja discutia asta e Tom & Jerry. claudiu_plescan o tine pe a lui ca neaga, fara sa se lege mare lucru, adminii (sic!) parcului stau mai mult in defensiva, desi arata ceva mai mult bun simt.

Eu ma duc pe munte, imi place asta, ma atrag in special turele lungi, cu campare si/sau cazare la cabana pe mai multe zile. Niciodata nu las gunoi dupa mine, fie ca e vorba de o punga in care au fost bomboane, fie ca e vorba de un sac plin cu conserve goale, cutii de bere, butelie de gaz etc. Nici macar chistoacele de tigara nu le las jos. Fara exagerare. Nu pretind nimic pentru asta, iar daca ar fi sa mi se perceapa o taxa la intrare, o platesc fara discutii. Cu doua conditii: sa fie cu chitanta (sau bilet) si sa fie decenta (greu de definit ce inseamna decenta, dar probabil ca 50 de lei nu ar fi decent, treaba subiectiva ce tine de buzunarul fiecaruia). Mi-ar placea si sa stiu ca banii se duc in niste chestii realmente utile, dar nu fac eu pe controlorul adminilor din parcuri. Eventual daca observ in anii urmatori imbunatatiri (marcaje proaspete, lipsa gunoiului, spatii de colactare gunoi, patrulari de rangeri etc etc) as fi chiar incantat. Cam asta e pozitia mea vizavi de subiectul asta. Mi-ar placea sa fie si altii maniaci ai curateniei pe munte cum sunt eu, asta e tot ce pot sa cer. Si le doresc sanatate multa salvamontistilor si voluntarilor care marcheaza traseele si car gunoaiele lasate de ghertoi.

Marți, 4 octombrie 2011 - 12:58

claudiu_plescan
claudiu_ples..
Busola

Concluzii? Ia uitati aici o concluzie:
Mai ieri m-am intalnit intamplator cu un om de munte, binecunoscut builenilor dar al carui nume nu-l pot dezvalui aici, persoana respectabila aflata in prag de pensionare. Citez dialogul precizand ca nu incerc sa manipulez opinia nimanui si ca este purul adevar, adevar ce poate fi confirmat si de username "sonnik".
"V-am vazut foarte activ pe forum..."
"Da, zic, in legatura cu taxa asta."
"Sa stiti ca eu nu le mai dau 2%. Dau la ... ca sunt mai seriosi"
si a numit o asociatie montana careia nu vreau sa-i fac reclama dar care are denumirea unor munti, nu a unui "mic rozator... un fel de pars " ce rontaie si el un os pe langa Romsilva.

Kogayonule si Romsilva, iata efecte materiale ale acestei minunate decizii! Ati vandut omenia pe o taxa si acum imi spuneti ca “sa asteptam”, “sa vedem”, “sa mai discutam” ca “e democratic”, “e colegial” si va afisati glorioasele realizari facute din 2%. Maine o sa ziceti ca sunt facute din taxa de acces, cunosc scenariul… de fapt il cunoaste toata lumea, alde d’astea vedem zilnic. Mai prindeti voi donatii si sponsorizari cand o face plopul pere. Voluntariant nexam! Totul pe bani, tati!

Marți, 4 octombrie 2011 - 12:47

florinstoican
florinstoica..
Caraba

Concluziile le poate trage fiecare. Unii raman la parerea initiala, altii poate si-o schimba sau nuanteaza. In ceea ce ma priveste am incercat mai mult s alamuresc lucrurile dar nu cred ca am reusit prea multe. As fi dorit ca discutia sa fie mai larga dar pe alocuri a devenit un dialog.
Ca o prima remarca personala ar fi faptul ca am realizat ca din pacate dintre cei care merg pe munte, foarte putini sunt cat d ecat la curent cu contextul in care au fost desemnate si in care functioneaza ariile naturale protejate, poate de asta mi-a si fost greu sa lamuresc toate lucrurile. Cred ca am sa incerc sa scriu un articol referitor la contextul ariilor naturale protejate din Romania, care poate fi util celor interesati.
In ceea ce proveste tarifele de vizitare, mi s-a intarit opinia conform careia nici administratiile dar nici vizitatorii (romani) nu-s inca pregatiti pt. acest pas. Unii nu se ridica la inaltimea asteptarilor vizitatorilor care este normal sa vrea sa primeasca ceva in schimb, iar vizitatorii trateaza acest tarif din perspectiva unui consumator de serviciu ce are pretentii de la acesta.
Pana sa ajunga ambele parti sa priveasca lucrurile mai implicativ decat cotemplativ, pana si unii si altii sa vada mai departe de interesul propriu imediat o s amai dureze.

Marți, 4 octombrie 2011 - 12:43

turonian
turonian
Rucsac

Gata?
florinstoican: ceva concluzii după discuții?

Marți, 4 octombrie 2011 - 12:30

claudiu_plescan
claudiu_ples..
Busola

... si cu plata taxelor ca ai indraznit sa-ti bagi picioru-n "averea statului".
si cum anfitrionul balului lipseste, eu, Azazello, te felicit pentru lucidatea interventiei.

Luni, 3 octombrie 2011 - 18:49

turonian
turonian
Rucsac

În P. N. Cheile Nerei-Beușnița nu am plătit niciodată o taxă de vizitare, deși vizitez frecvent aceste locuri, dar știu că alții au plătit. O singură dată am plătit camparea, 5 lei parcă (în anul 2009).
Parcă prea ne-am înflăcărat cu toții în discuția asta despre taxa de vizitare. Parcurile naționale/naturale au fost create cum au fost create sau ca să fim diplomați, sunt de abia la început. Taxa de vizitare s-a aplicat mereu discontinuu în spațiu și timp. Idem pentru taxa de campare. Adică se plătea taxa de intrare în parc, doar într-un punct de acces, și anume la Podul Beiului. Și doar din când în când. Pe teritoriul parcului locurile de campare există numai pe hârtie, cantoanele la care ar trebui să se plăteasca taxa de vizitare sau de campare sunt părăsite/închise, marcajele sunt întreținute numai în zonele de maximă atractivitate și circulație (adică unde se vede: Cheile Nerei, Cascadele Beușniței, Valea Beiului, Cheile Șușarei și cam atât). Mai sunt ceva marcaje în zona Oraviței (Muntele Rol), realizate și întreținute de membrii unei asociații speologice din Oravița. În rest: marcajele sunt învechite sau șterse, potecile sunt înierbate sau estompate, rar circulate ș.a. Singurul loc de campare (dacă poate fi numit așa), cât de cât amenajat, este Valea Beiului. În sensul că există sursă de apă, un minicontainer pentru colectarea deșeurilor, spațiul destinat corturilor fiind împrejmuit. Cu toate acestea, în mod frecvent, deși lângă spațiul de campare există o mică parcare, lumea intră cu mașinile în perimetrul îngrădit (dee, e greu de cărat mititeii și cortul 50-100 m). În plus, cele două toalete (ca la țară) sunt mizerabile și aproape că se prăbușesc.
În același timp, unele organizații neguvernamentale lucrează pe bani frumoși cu autoritățile județene. Proiectele se succed, însă în teren starea per ansamblu a infrastructurii turistice este mediocră. S-au editat inclusiv hărți și ghiduri turistice (prin diverse proiecte) cu numeroase greșeli, erori de informare etc. Acestea prezintă situația în teren așa cum ar trebui să fie și nu cum este de fapt. Una dintre aceste hărți era chiar oferită turiștilor la intrarea în parc. Numărul rangerilor a fost redus în ultimii ani (că e criză), iar în mașina parcului (o Dacie), bagă benzină angajații.
Foarte pe scurt, aceasta este situația din teren a P. N. Cheile Nerei-Beușnița. Situația este relativ similară pentru P. N. Semenic-Cheile Carașului. Tocmai de aceea, taxa de vizitare mi se pare nejustificată, la fel ca și cea de campare. Oricum, taxele astea sună precum taxa de admitere și taxa de înmatriculare. Bine, înțeleg că statul protejează și oferă spre vizitare o resursă contracost, dar atunci același stat trebuie să ofere și un spațiu de campare, o potecă circulabilă, un marcaj turistic, un indicator etc.. Trebuie să ofere un minim de amenajări și servicii.
Și dacă s-ar s-ar trece la aplicarea cu strictețe a taxei de vizitare, tot ar fi de luat în discuție anumite subiecte, pentru a se hotărî cine plătește taxa și cine nu, dacă nu, ce se întâmplă etc.
Spre exemplu, comunitățile umane din zonele limitrofe parcului și din perimetrul parcului (în P.N.C.N.B. sunt 4 loc. – Valea Minișului, Driștie, Urcu și Stăncilova, ultima cu câteva sute de locuitori), apoi stânele, sălașele, cabanele, cantoanele, pelerinajul la Măn. Călugăra, căile de comunicație (DN 57 B străbate parcul pe aproape 15 km prin Cheile Minișului, dar sunt și drumuri județene, comunale sau alte drumuri publice).
Inevitabil se nasc întrebări: cine plătește și cine nu? dacă se organizează puncte de acces în fiecare localitate (greu de crezut), cel care intră prin punct plătește, dar colegul său, care intră pe potecă din capătul gospodăriei unui sătean, nu plătește; cine controlează în parc dacă cineva a plătit sau nu? cum se diferențiază Ion care e turist și nu a plătit, de Vasile care a venit pentru două zile la sălașul unchiului să-l ajute la păstorit?
Exemplele pot continua.
Părerea mea e că e necesară o mai mare implicare a statului și mai mulți bani alocați, până atunci rămânem numai cu schimbul de impresii.

Luni, 3 octombrie 2011 - 16:19

claudiu_plescan
claudiu_ples..
Busola

Inainte de a te repezi la solutii trebuie identificata problema. Ori, care era “problema” Builei de s-a recurs la asemenea “solutie”?

@ad.rian si @florinstoican (n.b. ambii fiind nesustinatori ai acestei taxe!) vorbeau mai jos despre "scaderea responbilitatii turistilor in probleme de mediu". Insa de ce se intampla acest lucru? Eu nu pot pune aceasta degradare pe altceva decat pe:
1. scaderea generala a nivelului de educatie (motiv posibil). Responsabili: “stalpii societatii”, adica familia, scoala si biserica, institutii probabil si ele aflate in degradare.
2. tocmai acestui TIP DE TAXA (motiv sigur). Responsabili: statul (incapabil in a gestiona fonduri publice) dar si opinia publica (incapabila in a avea reactie imediata, dupa cum chiar Florin a dat un exemplu in acest sens referindu-se la vecinii bulgari).

@florinstoican, da, mie mi se pare un motiv suficient. cu restul sunt de acord doar ca eu, sau oricare altul, am putea spune fix la fel.

Luni, 3 octombrie 2011 - 15:38

florinstoican
florinstoica..
Caraba

Si in randul asociatiei, ca si aici, opiniile sunt impartite pro si contra. Eu mi-am exprimat pozitia personala.
Si de ce am fi noi cei mai in masura? Doar pt. ca suntem parteneri la administrare? Incercam si incerc pe caile de care dispunem/dispun sa rezolvam aceasta problema, dar d ece se asteapta intotdeauna ca totul sa vina din alta parte? Iar ajung la implicarea care ne lipseste.

Luni, 3 octombrie 2011 - 15:21

claudiu_plescan
claudiu_ples..
Busola

solutiile nu se cauta pe forumuri, ma frenz. aici sunt doar opinii, sunt oameni platiti din bani publici sa gaseasca solutii, si in nici-un caz nu-i intereseaza opiniile individuale ci doar, eventual, pozitia colectiva. plus ca noi aici cautam solutii alternative iar ei incaseaza in continuare taxa... Carpati.org Nostim.

cum sa-i dau in judecata atata timp cat n-am platit? Carpati.org in schimb m-ar cam bate un gand ca si asa am facut o colectie de motive. da' chiar, voi (Asociatia Kogayon), parteneri cu Romsilva la guvernarea Builei, de ce nu o faceti? Ati fi cei mai in masura, sunteti primii care suportati consecintele, asta inclusiv in cazul in care toata suma incasata prin taxare v-ar da-o voua pe tava (ceeace e explus.. vezi salariile). Hai ca acum sunt chiar curios!

Luni, 3 octombrie 2011 - 14:29

florinstoican
florinstoica..
Caraba

@claudiu.plescan: Consultarea prin email a membrilor CS e o procedura legala, stabilita prin regulamentul de functionare al CS. Tocmai pt. ca acestia sunt voluntari in aceasta activitate si avand toti resurse de timp limitate nu s epot intalnii mai des. Votul sunt convins ca a fost cortect, tocmai fiindca-i cunosc pe oamenii din CS.
Mai multe despre regulament si functionare poti afla aici: http://www.buila.ro/index.pl/consiliul_st_ro
Argumente se pot gasi n, atat pro si contra. Impartirea/catalograrea iti apartine, eu nu-s de acord cu ea. Si asa cum a spus @mkcp, mai importanta este gasirea unei solutii. Daca esti atat de vehement impotriva tarifului de vizitare si esti convins de nelegalitatea lui, ai posibilitatea sa-l ataci in instanta. Daca ai castig de cauza, iti vei recupere cei 5 lei si mai ales vei aduce un ajutor si celorlati prin anularea tarifului in instanta.

Luni, 3 octombrie 2011 - 13:25

claudiu_plescan
claudiu_ples..
Busola

iata inca un efect al taxei pe bocanci:
"16. rupe coeziunea sociala din randul turistilor, divizand-i in mod fortat in doua categorii: in "fraieri" si "jmeceri", cand de fapt adevaratii smecheri introduc taxe fraierilor dupa bunul plac, cand vor, pe ce vor, cat vor si nici macar nu se mai obosesc sa dea explicatii."
Asta cum ti se pare, domn Florin? E mai de corazon asa ca… o trecem? Oricum p’astia-i doare-n basca de corazonu’ nostru Carpati.org

Cei ce ne-au pus aceasta taxa stau si privesc lung intreband introspectiv: “ce dracu’ cauta astia pe munte?” ori, daca ai mai mult de un neuron fracturat, vei sesiza imediat purul pragmatism al intrebarii, de parca ar trebui sa urcam muntele ca ei, din ratiuni materiale sau juridice. Mi-e sila!

Luni, 3 octombrie 2011 - 11:49

Afisari: 8,526

#103  Inapoi 1 2 3 4 5 6 Inainte

Adauga un mesaj in topic

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

0,0562 secunde

GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2023) www.carpati.org