Cei mai cunoscuti exploratori sunt cei ce au cartografiat zone necunoscute de lumea civilizata, de regula in urma unei comenzi/concurs.
Inca sunt o groaza de naturalisti precum Racovita, care se plimba prin lume nu pentru a gasi lacul Victoria ci pentru a descoperi noi specii de viata pana le rad complet exploatarile si poluarea deja ajunse in acele zone.
Rezultatele unei vieti de munca apar de obicei publicate pe cateva pagini intr-un buletin informativ al unui institut. "Marile cuceriri" sunt insa cele de care au nevoie presa si nationalismul talamb al unora.
Mesaj modificat de autor!
Si totusi nu mi s-a raspuns la intrebare. Ce exploratori avem in prezent ?
"Argumentul "realizarile pentru vârsta ei" este în acelasi timp, rasuflat, penibil, copilaresc, etc., etc. " NU era un argument, am zis din start ca nu merita premiul, atat doar ca nu cred ca merita desconsiderata si batjocorita. Multumesc pentru calificative
Cel care are dubi despre ascensiunea partial motorizata a vulcanului sud-american, ar trebuie sa stie ca pâna la refugiul Tejos, situat la 5823, urcusul se face în 4x4. Refugiul se compune din 2 containere metalice lipsite de orice confort, saltele, paturi, gaz, în schimb este pazit. Aceasta pagina http://blog.kaspersky.fr/olga-rumyantseva-termine-son-expedition-des-7-volcans/ descrie alergatura unei rusoaice dupa cei 7 vulcani. Francofobii se pot multumi cu aceasta poza http://blog.kaspersky.fr/files/2013/12/IMG_0789.jpg în 2592 Ś 1936 si 2.0MB
Ojos del Salado este un vulcan accesibil pâna la foarte mare altitudine cu mijloace motorizate si face chiar obiectul lui record omologat de Guiness Book în 2007:
"Ojos del Salado has been a popular mountain for attaining the highest altitude aboard a land vehicle. Three consecutive records were set here by German expeditions with several vehicles, setting a mark of 6,646 m (21,804 ft) by March 2007. On 21 April 2007, Gonzalo Bravo G. and Eduardo Canales Moya from Chile beat such record (6,688 m (21,942 ft)). This high altitude record was certified by the Guinness Book of World Records in July 2007.http://www2.izook.com/?page_id=78 A motorcycling world altitude record was set on Ojos del Salado by Barton Churchill (USA), Walter Colebatch (UK/AUS) and Lukas Matzinger (AUT), http://transmoto.com.au/Trio-ride-motorbike-to-new-heights,-setting-world-record/ who reached 6,361 m (20,869 ft) on 18 March 2012."
http://en.wikipedia.org/wiki/Ojos_del_Salado
Inutil de insistat asupra absentei totale de explorare a acestui vulcan. Si a celorlalti...
Argumentul "realizarile pentru vârsta ei" este în acelasi timp, rasuflat, penibil, copilaresc, etc., etc.
Mesaj modificat de autor!
EXPLORÁ, explorez, vb. I. Tranz. A cerceta o țară sau o regiune necunoscută sau puțin cunoscută, cu scopul de a face descoperiri sau studii științifice.
Nu numai mijlocul conteaza, scopul este mai important.
De curiozitate, cam ce exploratori avem in prezent ? Nu zic ca fata merita premiul, dar chiar si asa realizarile pentru varsta ei sunt exceptionale, cam greu de crezut ca va ajunge " o pasagera de 4x4" ...
Luni, 16 iunie 2014 - 00:40
xoreax
Poate fi vorba de expeditia din Papua Noua Guinee din 2013, in care a ajuns si pe Giluwe. Din cate vad, zona e destul de izolata si poate asta a considerat juriul ca fiind o activitate deosebita.
In rest, sunt perfect de acord ca nu a explorat nimic in adevaratul sens al cuvantului.
OPRITI MASACRUL ! NU VA MAI BATETI JOC DE ADEVARATELE VALORI CARE AU DUS FAIMA CERCETARII ROMÂNESTI ÎN ÎNTREAGA LUME !
Bietul Emil Racovita ! Daca ar afla cum i se terfeleste numele, ar mai muri de o mie de ori...
Aflam, nu cu putine nedumerire, ca titlul "... de „Exploratorul anului 2013”, din partea Societății Naționale de Geografie... pentru performanțele ei: în ultimii patru ani ea a cucerit cinci dintre cei mai înalți munți ai lumii: Mont Blanc (Franța), Uhuru-Kilimanjaro (Tanzania), Kazbek (Georgia), Damavand (Iran) și Giluwe (Oceania și Australia)..."
Asa cum este scris pe siteul SRG, Titlul de excelență „Emil Racoviță” se acordă pentru activitatea de explorare geografică-științifică desfășurată în țară sau în străinătate. Conform regulamentului. http://geo-sgr.ro/index.php/statut/titluri-medalii-diplome/
CARE EXPLORARI GEOGRAFICE-STIINTIFICE ?
Si cui i se acorda? Unei copile de 16 ani, o alta alpinista emerita pe potecile africane... mâine, viitoare pasagera de 4x4 pentru a ajunge pe un vulcan sud-american, o alta "cucerire"...
Cu ce "activitatea de explorare geografică-științifică" laureata titlului de explorator al anului 2013 a contribuit la progresul geografiei ?
Inca sunt o groaza de naturalisti precum Racovita, care se plimba prin lume nu pentru a gasi lacul Victoria ci pentru a descoperi noi specii de viata pana le rad complet exploatarile si poluarea deja ajunse in acele zone.
Rezultatele unei vieti de munca apar de obicei publicate pe cateva pagini intr-un buletin informativ al unui institut. "Marile cuceriri" sunt insa cele de care au nevoie presa si nationalismul talamb al unora.
Mesaj modificat de autor!
Luni, 16 iunie 2014 - 11:58