Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Decembrie 2024
LMMJVSD
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Ianuarie 2025
LMMJVSD
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Online

Vremea
Varful Pades
Muntii Poiana Rusca
#64  Inapoi 1 2 3 4 Inainte

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

  Forum Altele Filmul: Bunica nu vrea sa treaca strada, o trecem cu forta (64)
 
zoly
zoly
Busola
 
ionescuadrian: "in armata, prin aplicatii, stateam in decembrie in stepele oltenesti de credeam ca este sfarsitul lumii. acu ceva zile era totusi vara."

Muntele nu-i ca stepa!


Luni, 2 septembrie 2013 - 15:12

yo6ial
yo6ial
Coarda
 
După umila-mi părere, munții ar trebui să fie așa cum i-a făcut Mama Natură. Sălbatici, naturali, ne înblânziți.
Personal, văd fiecare cabană, refugiu, marcaj și săgeată ca privilegii și nu drepturi.
Pe munte urcă cine înțelege că acolo nu e centrul orașului și înțelege că, oricând, poate să nu se mai întoarcă acasă decât dacă are noroc, este atent la ce face și la mediul ce-l înconjoară, și are noroc să nu-l aducă alții, acasă, într-un sac de plastic cu fermoar.

Consider, de asemenea, că omul care-și pune viața în pericol pentru a salva alte vieți merită o bere. Iar cei nerecunoscători nu. Nu merită nici să se bucure de frumusețea Naturii și nici nu merită privilegiile (marcaje, lanțuri și cabluri în care poți să-ți asiguri hamul într-o carabă) oferite de alți oameni, antemenționați.

Frumusețea Naturii nu poate fi înțeleasă decât atunci când înțelegem că viața noastră e un fir de nisip pe un pisc de munte.
Când înțelegem că suntem doar trecători și prezența noastră pe munte, în orice formă și împrejurare, nu aduce nici un beneficiu Naturii.
Când înțelegem că nu suntem mai importanți decât tot ce ne înconjoară.

Cui nu-i convine calitatea serviciilor Salvamont, a diverselor ONG-uri și cluburi... să meargă la OPC cu bonul de casă și să-și ceară banii, pe excursie, înapoi.
Asta cu privire la infrastructura montană și starea ei precară.
Altfel, eu mă retrag. Trebuie să merg la farmacie. Scabia asta e afurisită rău! Cred că o să depun o plângere.


Luni, 2 septembrie 2013 - 15:05

ionescuadrian
ionescuadria..
Cort de expeditie
 
de fapt relatarea mea trebuia sa inceapa asa:

am fost in muntii fagaras, am urcat pe la turnu rosu si pana in saua suru mi-a fost greu sa aleg in ce cabana si refugiu sa ma cazez. potecile sunt foarte ingrijite si nu ai niciun pic sentimentul ca esti in pericol, pe ploaie sau pe furtuna. indicatoare la tot pasul. in portiunile de creasta mai expuse sunt lanturi pentru siguranta turisitilor. salvamontul nu a mai trecut prin zona de vreo cinci ani.

asa ar arata o situatie ideala. in realitate exceptia - salvamontul - a devenit regula. sume importante intra in conturile salvamont, in baze speciale, desi eu cred ca este mai important sa ai mai intai poteci sigure, indicatoare, refugii, cabane, toata infrastructura pentru secolul nostru.

in condititiile in care eu nu am cerut niciun fel de ajutor si chiar am insistat ca nu am nevoie, cel mai simplu este sa ne fi salutat si sa ne uram de bine. poate nu eram in stare optima, dar sincer am trecut prin conditii si mai grele. in armata, prin aplicatii, stateam in decembrie in stepele oltenesti de credeam ca este sfarsitul lumii.

acu ceva zile era totusi vara.


Luni, 2 septembrie 2013 - 14:34

abavas
abavas

 
Asa deci si...prin urmare, un complot sinistru a fost pus la cale de un grup de voluntari, niste baieti de la Salvamont, un cabanier, un ajutor de cabanier (gurile rele spun ca si institutiile statului, chiar Universul insusi ar fi participat la acest oribil plan). Acestia si-au unit fortele si gandurile malefice si au tabarat pe un biet om care se plimba linistit (da' epuizat si fara chef de vorba) in stanga si-n dreapta, in pantaloni scurti pe Creasta Fagarasului, pe-ntuneric si ceata, nedormit de doua nopti, cu o doza cam mare de isostar asezonat cu doua aspirine, cautandu-si un loc de cort. Salvamontistii au urcat creasta in toiul noptii, voluntarii au facut cu schimbul, cabanierul a venit cu o supica calda si pe rand, de necrezut doamnelor si domnilor, au vegheat asupra acestuia noaptea, la o temperatura scazuta, toate ca omul nostru sa nu se bage in cortul sau ori sa-si continue linistit plimbarica. Incredibile fapte...Ca sa nu fie indeajuns, dimineata in loc sa-l lase sa plece linistit pe picioarele lui sau sa-l conduca pana jos, au mai chemat si elicopterul. Banuiesc ca pentru a-si justifica lipsa de somn, tremuratul de frig, grijile...
Am primit un telefon in acea seara/noapte de la unul dintre participantii la aceasta actiune...o fata, un voluntar...printre lacrimi imi spunea sa ne rugam sa nu moara, ca situatia nu este prea buna, ca asteapta Salvamontul, ca este speriata...si totusi a ramas acolo alaturi de ceilalti...Eu am adormit, la caldura in patul meu, pana la urma, deh...nu aveam cum sa-i ajut.
Dar vorba aceea: "Dupa razboi, multi viteji s-arata"...
EU VREAU SA LE MULTUMESC acelor oameni minunati, celor care nu au dormit in acea noapte, care au urcat si au coborat muntele, care au tremurat inveliti in foliile lor de supravietuire, care s-au framantat, au plans, s-au ingrozit, dar au ramas pe loc. Ati salvat o viata, restul sunt povesti...
Ah, era sa uit...o intrebare: Cine credeti ca ajuta o victima care nu se poate misca sau se misca greu, atunci cand aceasta are necesitati fiziologice? Sunt lucruri, dragii mei, pe care unii dintre noi nici macar nu si le imagineaza...
Va doresc tuturor numai bine!


Luni, 2 septembrie 2013 - 14:01

odin
odin
Rucsac
 
Am tot citit si m-am gandit si nu inteleg decat faptul ca poporul asta are multi din astia care nu sunt multumiti cu nimic. Carpati.org
Daca e seceta, plang. Daca ploua si am recolta, iar plang ca o papa ciorile.

Pana la urma care e acuzatia? Salvamontul a facut sechestrare de persoana , rapire , sau ce?
Colegii sunt cumva acuzati ca gasind un suflet pe munte care din cate inteleg eu, nefiind la fata locului, nu prea era in stare sa faca nimic altceva decat sa doarma / zaca in letargie si au vrut sa faca un bine?
Mi se pare aiurea sa ma trezesc in spital dupa ce eu mai stiu (poate) ca mi se intunecase totul pe sosea si eu sa ma supar ca de ce nu am fost lasat acolo.

Ca despre infrastructura montana nu poate fi vorba aici.


Luni, 2 septembrie 2013 - 13:32

yang
yang

 
Sper ca n-am fost inteles gresit; am precizat "daca e real", "in conditiile in care relatarea este 100% reala" si de simtit, am simtit mai intens decat o pot transmite expresiile astea care fac referire la veridicitate.
Imi pare rau ca situatia s-a intamplat pe munte si nu pe o strada normala dintr-un oras, sa-i zicem inca, normal.
Referitor la "despre ochii rosii din statia de tramvai nu pot sa spun decat ca, in general, daca se va dovedi ca nu-s rosii de la un camion de mare tonaj, s-ar putea sa se mai gaseasca milosi care sa dea o mana de ajutor. In Chica Fedelesului, dupa 8 seara, in septembrie...milosii aceia s-ar putea sa nu vina in timp util": Am ridicat un nene intins efectiv pe jos pe langa care trecea lumea ca pe langa un obiect stradal, aproape sa il calce si l-am ajutat sa stea pe o banca, pentru ca n-am cunostinte medicale; asa ca mai trebuie lucrat la spiritul civic.


Oricum, imi cer scuze, chiar daca am senzatia ca am fost inteles gresit si respect pentru oamenii care lucreaza in condtii foarte dificile.


Luni, 2 septembrie 2013 - 12:58

cipicernat
cipicernat
(admin)

 
Intermezzo administrativ: textul este formulat de asa natura incat nu poate constitui o stire si, prin urmare, a fost mutat in la locul consacrat al dezbaterilor - pe forum.


Luni, 2 septembrie 2013 - 12:38

multi
multi
Caraba
 
Pentru domnul Adrian inca imi mai cantaresc cuvintele si pozitia.
Pentru utilizatorul yang, insa, am doua lucruri de spus acum, repede, pana interventia dumnealui sa nu se raceasca:
-ati participat, vreodata, ca voluntar, la o situatie de acest gen? Daca da, va mai amintiti cata grija ati avut de bunuri si cata grija de pacient? Colegii mei, care l-au insotit pe domnul Adrian intre orele 20 si 4 dimineata, sunt aceiasi care i-au recuperat, a doua zi, din locul , dati-mi voie sa spun, accidentului cortul si alte efecte, de mare pret, dupa cum spunea chiar dumnealui.
-despre ochii rosii din statia de tramvai nu pot sa spun decat ca, in general, daca se va dovedi ca nu-s rosii de la un camion de mare tonaj, s-ar putea sa se mai gaseasca milosi care sa dea o mana de ajutor. In Chica Fedelesului, dupa 8 seara, in septembrie...milosii aceia s-ar putea sa nu vina in timp util.

Oricum, una din fetele implicate in accident plange la gandul ca a indurat frigul, foamea si mai ales frica o noapte intreaga ca sa afle ca e un mic talhar. Iar unul din tinerii de la capataiul domnului Adrian a incalcat termenul de parasire a garnizoanei. Deliberat, crezand ca salveaza o viata de om.

Probabil ca e ultima oara cand vor mai face astfel de gesturi. Eu nu i-as condamna foarte tare.


Luni, 2 septembrie 2013 - 12:38

cipicernat
cipicernat
(admin)

 
Mihai, tie ti se intampla sa scrii un text despre tine si sa il formulezi la persoana a 3-a? Pentru ca in textul initial, eu nu vad nici macar o litera care sa lase cititorul sa inteleaga ca este vorba de domnul Ionescu. Si-a asumat "rolul" abia dupa ce a fost intrebat daca este vorba despre el insusi.

Iarasi, eu nu stiu cat de normal este ca cineva sa inceapa sa isi caute un loc de cort abia cand este intr-o situatie destul de dificila fizic si psihic.

Cat despre bani, nu cred ca ni se pare neimportant (cu atat mai mult cu cat, printre randuri este lasat un iz de acuzatie de furt, asa cum bine ai inteles). Dar pana la bani, ar fi interesant de stiut daca ceea ce se povesteste (la persoana a 3-a si, asa cum au observat si altii, cu un ton destul de jurnalistic-inflamat) corespunde sau nu realitatii.

Si ca sa ma exprim la fel de subiectiv precum a fost dansul, ne poate ne spune domnul Ionescu cu ce temperatura a corpului a ajuns la spital? Sursele spun ca ar fi fost destul de scazuta (in ciuda infasurarii cu paturi etc.)


Luni, 2 septembrie 2013 - 12:37

mariusfm
mariusfm
Caraba
 
" din punctul de vedere al turistului a fost o fortare a situatiei.", lasa loc de interpretare

"De ce se pun in discutie lucruri/ trairi/ situatii..." aceste elemente combinate au relevanta

yo6ial a detaliat foarte bine anumite aspecte intalnite in asemenea situatii


Luni, 2 septembrie 2013 - 12:37

yang
yang

 
Unde e neasumarea, in momentul in care articolul asta este scris de cineva care are nume de familie si prenume si cu prima referire la identitate se prezinta ca fiind cel in cauza?
De ce se pun in discutie lucruri/ trairi/ situatii stiute doar de detinator si dezvaluite de catre acesta ("isostar, pastile, 2 nopti nedormite")?
De ce nu se discuta despre lipsa banilor, daca tot se cauta subiect de dezbatut (lucru foarte grav, de altfel, daca e real).
Situatie: Daca, domnule utilizator de cont Carpati.org de mai sus, esti luat de pe strada de niste oameni "de bine" pentru ca "ai ochii putin cam rosii si esti palid", desi tu explici faptul ca ai ochii rosii de la un nor de praf provocat de un autovehicul de mare tonaj in timp ce tu stateai pe peron asteptand tramvaiul; ce parere ai avea despre aceasta?
Zic toate astea in conditiile in care relatarea este 100% reala si facand o paralela cu orice fel de situatie in care te-ai afla ca si fiinta umana, cum ar fi iesirea din casa pentru a-ti cumpara painea si cutia de lapte si patind ceva asemanator, nu doar o excursie pe munte terminata altfel, facand trimitere la fond mai mult decat la forma.

Un timid neutru anonim


Luni, 2 septembrie 2013 - 12:36

yo6ial
yo6ial
Coarda
 
În primul rând, bace Adi, dă-le'n pustie de energizante.
Nu-ți oferă energie ci doar te ajută să-ți epuizezi rezervele mai rapid.
Apoi, vorbindu-ți din experiența unui om care a mai avut de-a face cu persoane aflate undeva la limită cu starea de sănătate și conștiența, nimic ce nu ar fi trecut cu un somnic bun și o masă caldă consistentă, e foarte dificil pentru
cei din jur să-și dea seama de cât de gravă este situația, în realitate.

Ne referindu-mă la tine și situația asta, acum, adesea se întâmplă ca salvatorii și oamenii responsabili, în general, să trebuiască să ia decizii în contradicție cu solicitările celui salvat.
Anumite simptome, precum letargia, pierdera bruscă a tonusului muscular, leșinuri, incoerență în vorbire, echilibru precar, etc. cântăresc mai mult, pentru salvatori, decât solicitările (in)pacientului.

Intoxicația cu alcool și alte substanțe pot altera starea de luciditate și abilitatea de a lua decizii corecte. (Repet: aici nu vorbesc de tine.)
În alte cazuri, pacienții refuză asistența medicală/transportul la spital din diverse motive fără legătură sau ne conștientizând gravitatea stării lor.
De aceea, salvatorii montani și medicii de la urgențe nu ascultă ce zice pacientul, dacă vrea au ba să i se acorde asistență.

Tu prezentai simptomele necesare ca salvatorii să nu asculte de tine când a fost vorba de evacuare și să facă ce au crezut ei că e mai bine... pentru tine.
Și da, inclusiv personalul medical de pe ambulanțe, fac glume cu și alături de pacient. (aia cu lumina proastă și sunt sigur că au fost și altele)
Adesea este unul din puținele moduri de a face față stresului din această meserie.
Gândește-te că oamenii ăia văd mai multe cadavre, bucăți și oameni mutilați decât am suporta mai noi toți, ceilalți.
Nu e simplu, nici ușor.

Ah... 190 lei? Eu crer că cineva i-a furat dar tu consideră-i cheltuiti pe biletul de elicopter și 'taxă depozitare bunuri" la cabană. Carpati.org


Luni, 2 septembrie 2013 - 12:36

claudiu_plescan
claudiu_ples..
Busola
 
Domnule Ionescu, eu nu stiu daca sunteti sau nu turistul in cauza dar dati-mi voie sa ma adresez ca si cand nu ati fi.

Ce doream sa spun este ca a acuza infrastructura inseamna ca intr-o situatie potentiala, daca nu reala, iti vezi siguranta pusa in pericol sau chiar ai fost victima acestei infrastructuri deficitare. Altfel spus, in situatia concreta, admiti situatia limita si ipoteza de a deveni sau faptul de a fi fost victima a acestei nereguli.

Nu cred ca era momentul ca turistul sa impricineze lipsa infrastructurii montane in sustinerea intereselor Salvamont atata timp cat sustine ca nu avea nevoie de acea interventie (!). Putea sa-i acuze de exces de zel, de dezinformare, de subfinantare etc. dar nu ca ar sustine o lipsa de infrastructura montana ca motiv de interventie, insa infrastructura careia el nu i-a cazut victima (!).
In acest context cred ca este o declaratie care nu-l avantajeaza si il poate face mai putin credibil desi, pe fond, poate avea dreptate. Atata tot.

Personal apreciez ca v-ati asumat aceasta identitate iar faptul ca nu ati facut-o din capul locului il pun pe seama dificultatii de a prezenta o stire despre propria persoana.

As dori totusi sa stiu, tinand cont de acele afirmatii aparute in presa si de faptul ca epilepsia este o boală/tulburare a sistemului nervos ce se caracterizeaza prin crize însoțite de pierderea cunoștinței, suferiti sau nu de epilesie?

Multumesc.


Luni, 2 septembrie 2013 - 12:35

mariusfm
mariusfm
Caraba
 
Multumesc pt lamurire!

Neasumarea povestii, o mana buna de oameni sarind in ajutor (o parte-i cunosc si-s mandru!), plus: singur in traseu, isostar, pastile, 2 nopti nedormite, rucsac greu, frig, nu zugravesc un tablou credibil pt turistul... din tine. Sper ca peste un timp sa poti zice multumesc, celor ce te-au "incurcat".

Cu zicere de la ratza "Mă așteptam ca faptele să fie puțin diferite în realitate, în dulcele stil ziaristic, dar nu în asemenea hal."... asta citind in profilul tau: Jurnalism, IT.


Luni, 2 septembrie 2013 - 12:35

cipicernat
cipicernat
(admin)

 
Domnule Ionescu, daca tot discutam despre normalitate/anormalitatea unor gesturi, nu credeti ca ar fi fost normal sa precizati din start ca sunteti turistul in cauza?!?


Luni, 2 septembrie 2013 - 12:34

csuporj
csuporj
Coarda
 
Daca a dat cineva telefon la elicopter si s-a aflat ulterior ca treaba nu e grava, sa se intoarca elicopterul gol ?


Luni, 2 septembrie 2013 - 12:34

ionescuadrian
ionescuadria..
Cort de expeditie
 
eu sunt turistul.


Luni, 2 septembrie 2013 - 12:33

mariusfm
mariusfm
Caraba
 
Salut!

Adrian, esti: turistul, cunostinta turistului sau un povestitor?


Luni, 2 septembrie 2013 - 12:33

ionescuadrian
ionescuadria..
Cort de expeditie
 
care este legatura cu infrastructura montana? este chiar una foarte mare si este cu similara cu cea din politie sau din alte institutii care incet, incet devin caste inchise.

trecand peste partea ca pestele de la cap se impute, si la politie, si la salvamont nu exista interes real pentru eliminarea fenomelor negative. se face atat cat sa nu se schimbe raportul si sa nu ramana fara obiect de activitate.

daca ar exista o infrastructura montana potrivita evenimentele negative pe munte ar fi mult mai putine si organizatia salvamont ar primi mult mai putine fonduri si oameni.

un eveniment pe munte este pentru salvamont painea de toata ziua. eu cred ca este mai buna o infrastructura montanta adusa la zi si un salvamont mult diminuat.

asa facem poze cu elicopterul si salvam turisti care nu au cerut sa fie salvati.

turistul a evitat grupul lipindu-se de o piatra. efectiv nu a vrut sa intre in contact cu ei pentru ca era obosit, epuizat, avea alte probleme si cauta un loc unde sa-si puna cortul.


Luni, 2 septembrie 2013 - 12:33

claudiu_plescan
claudiu_ples..
Busola
 
"Din echipa care l-a găsit pe bărbat făcea parte și un medic. Turistul se afla în șoc epitermic și a suferit o criză epileptică."
Sursa: http://www.ronduldesibiu.ro/actualitate/video-un-turist-in-stare-de-inconstienta-salv
at-de-salvamontisti-din-muntii-fagaras-barbatul-a-fost-luat-cu-elicopterul-smurd/

"Bărbatul a fost găsit în stare de inconștiență vineri noaptea de un grup de voluntari care se întorceau spre cabana Suru, de la o acțiune de refacere a marcajelor."
Sursa: http://www.tribuna.ro/stiri/actualitate/ultima-or-258-turist-gasit-inconstient-salvat
-de-echipele-salvamont-89796.html

Se pare ca cineva minte. Potrivit surselor turistul nu era chiar "in picioare". Sa admitem totusi ca turistul are dreptate, ce rost ar avea critica infrastructurii montane? Daca nu are dreptate inseamna ca facerea de bine e...


Luni, 2 septembrie 2013 - 12:32

Afisari: 6,236


#64  Inapoi 1 2 3 4 Inainte

Adauga un mesaj in topic

Acest topic este inchis
 

 
0,0657 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2024) www.carpati.org