Ah, am uitat... Zic sa incercam sa nu facem un manual de supravietuire.
La capitulul unu am scris "Insusete-ti constintele minime de prim ajutor..."
Pentru, ca mai apoi, sa spun "In cazul une-i muscaturi, acorda primul ajutor, cheama Salvamontul..."
Cunostintele de prim ajutor, metode de resuscitare, si alte cunostine bune de asimilat pentru oricine, si nu pot fi legate singular cu muntele si natura.
O sa fac trimiteri, cate materiale specifice tehnicilor de supravietuire, de prim ajutor, etc. O refac materialul in format html. O sa fie mai usor de urmarit si discutat.
Odin, nu ma pot supara . Nu am cum, nu am de ce .
Am zis ca e perfect. O discutie, cu opinii pro si contra, plus argumente, nu poate fi decat constructiva, si acesta este scopul.
Daca, absolut toti, am fi de acord intr-o privinta, oarecare, fara nici cea mai mica indoiala, care sa supuna acel ceva, la suspiciune, e posibil ca acel lucru sa fie eronat, si toata lumea sa-l ia de bun.
Deci: ori ce fel de critica, sub ori ce format, atat timp cat este legata de subiect(punctat, cu trimitere precisa, cul egatura la forma sau continut) , este mai mult decat binevenita.
O chestie importanta, PENTRU INCEPATORII, care se uita peste aceasta discutie:
VA ROG SA IGNORATI ACEASTA DISCUTIE, INFORMATIILE DE AICI, INCLUSIV MATERIALUL SUPUS DISCUTIEI.
Cand o sa devina articol, cu siguranta, datele si lucrurile descrise in acel material o sa fie mai concrete, mai de incredere, mai bine verificate, mai bine structurate.
Si sa nu mai laudam, initiativa(ele). Sa laudam rezultatul, cand o sa fie, de laudat si daca o sa merite, ok?
Cele bune.
@yo6ial : nu te supara...vorbeam si noi.Daca poti face tot,e bine.Trimiteri la link-uri,adica forum, il vor face pe cititor sa nu inteleaga nimic. E adevarat ca trebuie sa mai si caute, in primul rand ar trebui sa aiba ce. Asa ca apuca-te si fa articolul. O sa iasa bine.
In legatura cu cartea aceea, e multa vorbarie si lipsesc date concrete. Si chiar daca te-ai uitat in ea, care-i problema?
Sa nu ma apuc eu sa o demontez "in direct" in multe probleme care tin de supravietuire.
Atata timp cat cineva scrie pentru altii din experienta lui, cu atat mai bine. Ar fi bine sa o faca si altii.
Perfect. Asa ajungem la rezultate.
...din pacate, nu am citit nici o lucrare de Serban Derlogea.
Ce am scris acolo, provine din lucrurile invatate de mine, din eperienta proprie si
din experienta si cunostintele altora. Nu provine sub nici un fel din vre-o carte sau site (exceptie fiind cele prezentate de odin, care se regasesc si aici, litrii de apa, si altele)
Scopul final, e un ghid cat mai complet, de aceea e si stufos. Mare lucru nu e sa-l transform intr-un html, cu coperti, index, cuprins, incheere, si chiar si o erata.
Este plin de informatii, pe net, prin carti, pe forumuri. Din punctul meu de vedere (ala maruntel) un material care sa aduca la olalta ideiile de baza si actiunile/reactiunile in diverse situatii, e mai usor de parcurs decat o lista de link-uri, trimiteri catre link-uri, etc.
Iar, pe forumuri, e pur si simplu "varza" din cauza ca unii ofera informatii fara sa fie macar corecte, daramite experimentate pe viu.
Plus contradictiile, care apar inevitabil.
Experienta mea, consta in putinele plimbari in natura, insotit doar de cel de sus. Aplicarea cunostintelor de mai sus, mi-au permis sa pot tasta, in continuare, sa nu-mi fi fracturat nici un os, sa nu fiu sfasiat de cainii de stana, sa nu ma scarpine ursii, s.a.m.d.
Copyright: nu stiu cat copyright poate sa implice un astfel de material. Poate copyright pentru bunici, cu care mergeam prin padure, la cules de ciuperci, si imi aratau: "Uite, alea nu's bune, sa nu pui mana." Sau "uite, pe aici a trecut ursu, vezi? pe copac, urmele de ghiare?"
Iar principalul motiv, este sa ne ajutam reciproc. Poate iese un material, intreg, rotund, ale caru-i linkuri sunt spre sectiuni ale acestuia si nu spre alte site-uri sau articole, care repeta 30% din el plus 2-3-4 informatii noi.
Sa adunam un ghid. Nu o colectie de bucatele de bucatele.
Deci, de maine ma apuc de Ver. 0.2b a acestui material. Luand in considerare comentariile voastre.
Salutari!
@yo6ial : nu vad nimic rau in ceea ce ai scris. Tu stii ce ai facut, incearca numai sa reduci la esential fara sa multe paranteze care ar putea sa-l nauceasca pe un cititor.
Cartea aia a lui Derlogea(stiu pe cineva care-l cunoaste personal) o am si eu. In afara de cate date universal valabile...nimic. Ma face sa rad capitolul "cum procuri hrana" mai ales capcanele.Citez din amintire,nu stau acu' sa caut : "intinzi un lat mare ca sa prinzi cerbul de coarne.Daca nu ai treaba,tii de partea cealalta." Hi , Hi...
Adica dumnealui nu stie ca un cerb nu se va baga in ruptul capului intr-un loc in care isi poate agata coarnele? Alta e capcana pt cerb...si altundeva se pune!
Am vrut sa scriu un articol despre treburi din acestea dar am renuntat . Sa nu fie manual de braconaj.
"Faci un arc"...din ce? sa spun eu: tisa,ienupar racheta,frasin,ulm...
Ceea ce uita el e capitolul "cum sa dai de animale",se vede ca nu stie...asta pt ca trebuie sa procuri hrana.
Asta am vrut sa scot si eu in evidenta : articolul sa fie usor de citit si mai ales de asimilat. Cu exemple concrete " daca scoti garoul,fa-o incet,progresiv, altfel intra pacientul in soc. Motiv : sangele se duce repede la membrul repectiv si scade tensiunea, lucru fatal in unele situatii.
Si nu se poate pune totul intr-un singur articol. Sa zicem ca YO6IAL scrie despre mici sfaturi de drumetie, despre primul ajutor sa scrie altcineva(de preferat cadru medical), despre psihologia montana as scrie eu,m-am ocupat cu asa ceva.
Din simplul motiv ca un asemenea articol ar fi un articol monstru , greu de citit.Cred ca mai multe articole separate ar fi mai bune,ai timp sa le faci,sa vezi situatia din mai multe perspective...
Cand am citit primul post, am avut impresia ca recitesc cartea lui Serban Derlogea, adica aceleasi idei in aceeasi prezentare punctata.
Ideea, de a prezenta celor mai putin umblati pe munte sfaturi utile in diverse situatii, este, desigur, demna de toata stima.
Personal, cred insa, ca modul ales este usor neadecvat. Informatiile sunt foarte concentrate, greu de asimilat. Ma gandesc, cineva care nu stie multe din lucrurile de mai jos, cat ar retine dupa o prima lectura? Mai potrivit mi s-ar parea expunerea prin exemple, ce nu e bine sa faci, de ce nu e bine, cauza-efect, etc.
De asemenea, nu mi se pare corect ca un subiect sa fie doar atins, si nu abordat cat de cat mai in detaliu (muscatura de mistret - se acorda primul ajutor. Dar cum? muscatura de mistret poate provoca de la fracturi deschise pana la hemoragii puternice...)
Si in ultimul rand, care sunt limitele in care ar trebui sa se situeze sfaturile? Tot in opinia mea personala, n-ar trebui sa lipseasca un capitol despre primul ajutor, despre pericolele meteorologice (furtuna cu fulgere, viscol, soare prea puternic, etc), moduri de semnalizare a accidentelor, si chiar ceva legat de psihologia montana...
Iarasi despre animale : scrie ideile generale cum ar trebui evitate aceste intalniri:
URSUL
-fa galagie pe poteca
-nu tine mancare in cort
........
LUPUL
-nu suporta steguletele si zgomotele produse de metal(lant tarat).....
Daca te bagi in sfaturi "nu folositi spray" vor aparea comentarii la acest subiect si nu la articol.
Parerea mea.
Ideea mi-a venit intr-o seara,vorbind pe privat cu cineva. Ar fi scris el asta dar daca tot m-am oferit...
E bine cum vrei sa faci,dar nu crezi ca e cam stufos? Se va pierde omul in citit, nu de alta...
In legatura cu animalele cred ca trebuie puse cateva idei generale : cum sa nu dai de urs si ce faci daca...
Sa eviti sfaturile gen cartea de supravietuire a lui Derlogea : ce faci daca te intalnesti cu lupul? > rupe-i gatul ! De parca el sta asa sa-i rupa gatul o fata de 50 kg(ar putea sa fuga cu ea in gura):-?
Ce cred eu : ar trebui sa aduni ideile pe puncte (cum ai facut)
si la fiecare situatie ( de ex. se lasa ceata) sa dai o indicatie pro si contra a ce trebuie sa faci : actiune buna/gresita si mai ales de ce, pentru ca multi nu stiu cum sta treaba si li se pare ciudat sa nu-si asculte instinctul.
Exemplu : mergeti pe o brana (ingusta) si e stanca in partea dreapta, hau in stanga. Daca unul se sperie ca i-a alunecat piciorul si tipa, nu te intoarce spre stanga in directia de mers(instinctul spune sa te intorci cu fata la gol). De ce? Ai rucsac in spate si te vei lovi de staca si vei cadea in gol. Tu si nu cel care a tipat de frica... trebuie sa te intorci cu fata la stanca intotdeauna. Daca nu crede cineva de "fortarea" unor miscari care se opun instinctului de conservare , greseste.
Sa cuprinzi cat mai multe dar cat mai simplu de citit si mai ales de asimilat. O carte se face din carti si nu cred ca ar fi plagiat sa iei idei si din alte surse pentru un asemenea articol,dar sa mentionezi sursa unde e nevoie.
Si cel mai important lucru : or sa apara comentarii de genul "articol binevenit, ar fi trebuit sa...etc" care n-au legatura cu nimic din ceea ce ai scris. Sa pui un mesaj la sfarsit "nu adaugati comentarii cu sfaturi care n-au fost verificate in teren". Ar fi de dorit ca la aceste comentarii sa scrie fiecare din experienta lui, pentru ca de multe ori exista situatii unice sau pur si simplu ai scapat din vedere ceva.
Intai, initiativa ii apartine lui @odin. Eu doar "m-am dat drumul" intr-un editor
Idei, adugiri, corectii, exceptand cele cateva litere si vre-o doua cvinte... peirdute.
Adica, apelez la aportul creativ si experienta colectivului :-h
Cele bune.
Buna initiativa si primul mesaj cred ca e suficient de cuprinzator pentru incepatori.
Linkuri interesante la http://www.vx.ro/dinumititeanu
din care:
http://www.vx.ro/dinumititeanu/tactica-mersului-pe-munte
http://www.vx.ro/dinumititeanu/grupuri-si-pietre
http://www.vx.ro/dinumititeanu/capcanele-iernii
http://www.vx.ro/dinumititeanu/cainii-ciobanilor
http://www.vx.ro/dinumititeanu/ursii-si-lupii-un-pericol-in-munti
Chiar daca nu obligatorii pentru trasee usoare si bine marcate ar fi harta si busola, evident si cunostintele necesare utilizarii lor : http://alpinet.org/main/articole/show_ro_t_ghidul-drumetiilor-montane-orientarea-in-t
eren-nemarcat_id_371_pid_1027.html
De altfel e bine de citi tot ghidul de aici sau macar bucati din el : http://alpinet.org/main/articole/show_ro_t_ghidul-drumetiilor-montane_id_371.html
Deschid spre discutie urmatorul material, in vederea aducerii la rang de "aticol"
Mic indreptar, pentru incepatori, intr-ale drumetiei montane.
Cap -I- Inainte de drum.
Inainte de a pleca:
- Pleci in echipa, nu singur(a)
- Insuseste-ti cunostintele minime de prim ajutor, de raspuns in cazul unor vatamari.
- Stabileste-ti traseul, timpul necesar si alte detalii, alaturi de echipa.
- Verifica starea vremii, si prognoza pe perioada turei.
- Verifica-ti echipamentul, asigura-te ca nu iti lipsesc:
- Hainele corespunzatoare, anotimpului, traseului si a starii meteo.
Bocanci, pantaloni, pulover, haina rezistenta la ploaie, pelerina,
sapca/palarie/batic ori caciula, si un set de haine de schimb, tinute intr-o
punga impermeabila. Alte articole vestimentare in functie de traseu si anotimp.
- Cantitatea minima de apa, in functie si de sursele sigure de apa, de pe drum,
un minim de doi litrii de apa. Nu suc, nu cafea, nu brere. Doi-trei litri de APA.
Se poate sa fie necesar si mai mult, daca sursele de apa, pe drum sunt rare,
ori de neincredere. Tine cont ca se poate sa trebuiasca
sa consumi 4-5Litri de apa pe zi! Deshidratarea de loveste repede, fara prea
multe avertismente.
Alte lichide sunt optionale.
- Cantitatea minima de hrana. Adecvata, de asemenea, traseului, anotimpului si
tie, chiar si in ture scurte. Calculeaza-ti hrana per zi, si pune pentru o zi in
plus. Suplimentele alimentare ca glucoza si/sau ciocolata sa nu lipseasca.
- Mijloace de prepareare a hranei, daca este cazul. Arzator, combustibil, sursa
de foc, vesela, tacamuri de camping, nu de bucatarie.
-Medicamentele necesare, daca ai un tratament in curs.
Suplimentar se pot adauga calmante pentru dureri, vitamine, suplimente, dar
dupa sfatul medicului.
- O sursa de lumina, de incredere, robusta si rezistenta la apa.
O lanterna de cap (frontala) e recomandabila, dar in lipsa, o lanterna de mana
este suficienta, atat timp cat are baterii proaspete sau acumulatorii bine
incarcati.
- Telefonul mobil are bateria incarcata complet, eventual ai un acumulator de
rezerva. Pe munte, si mai ales pe vaile adanci, bateria telefonului este
consumata mult mai repede, decat in orase. E o idee sa-ti opresti telefonul
cat timp nu ai semnal.
- O punga rezistenta, care se poate inchide bine, pentru gunoiul propriu.
- Anunta-ti familia, de traseu si durata turei.
- Informeaza-ti colegii de tura, de eventualele probleme medicale, de medicatia pe care
o urmezi, unde iti tii medicamentele, in caz de nevoie si de limitele sau tonusul
general.
- Anunta cabanierul, daca te cazezi la cabana, de traseu, si de ora la care ar tebui sa
ajungi. Dar, tine cont ca pleci intr-un grup. Liderul sau responsabilul grupului,
trebuie sa anunte la cabana, sa nu sune toti membrii grupului, si sa creada cabanierul
ca-i vin 12 echipe a cate 12.
- Mai verifica o data, lista de mai sus.
-------------------------------------------------------------------------------------
------------
Cap. -II- Ce faci, daca...
Ai plecat, pe traseu, si:
- te-a prins noaptea.
- Campeaza, intinde cortul sau hamacul, daca conditiile permit.
Examineaza cu mare atentie imprejurimile, fi atent la prapastii, sau stanci, din care
se pot desprinde bolovani.
Daca esti pe creasta, coboara doar cativa metrii, si cu cea mai mare atentie,
pe partea din care nu bate vantul, pentru a nu te expune inutil.
In astfel de situatii, cortul nu poate fi ridicat, se poate sa trebuiasca sa petreci
noaptea doar cu pelerina sau bivuacul
Daca esti pe vale, urca cativa metrii, daca panta permite, si daca exista pericol de
viitura, in caz de ploaie. (pe vale curege un parau/paraias, sau sunt urme ca
se produc viituri, pe acolo.)
- Anuntati cabanierul sau acasa, intarzierea, locul in care va afliati,
si daca e nevoie de ajutor.
In nici un caz nu te indeparta de pozitia declarata cabanierului, sau acasa,
fara sa anunti la cabana sau acasa. (bineinteles, fac exceptie situatile de forta majora.)
- Nu chema Salvamontul, decat daca ai nevoie reala de ajutor. Asta ramane
la latitudinea ta si a grupului, de hotarat, dar ca exemple, cand trebuie sa-i chemi:
-Ai ramas singur, te-ai ratacit de grup si nu poti contacta grupul.
-Ai avut tu, sau un alt membru al grupului, un accident.
-Ai intalnit un turist accidentat. In cazul respectiv, cineva trebuie a ramana
cu accidentatul si sa-i ofere primul ajutor.
-Ati fost prinsi de vreme nefavorabila, si nu va puteti retrage ori adapostii,
in conditii de siguranta.
-Cazuri in care un membru sa imbolnavit, si viata ii este in pericol.
- Ai ramas fara apa.
- Apeleaza la colegii de echipa.
- Afla care este urmatoarea sursa de apa.
- Refati rezerva de apa, cu un plus de siguranta. Un litru sau doi in plus ar fi rezonabil.
Se poate intampla, cu toate ca ar fi absurd, oarecum, sa ramana toti fara apa.
In astfel de situatii, se organizeaza o echipa mica, din cei mai experimentati, pentru localizarea une-i
surse de apa. Apa curata, de izvor, se poate gasii, la inceputul vailor, in zonele mai inalte, sau apa
de parau, mai jos. Nu se bea apa, din paraie mari, lacuri, balti, decat dupa o foarte buna filtrare
si decontaminare. Exista echipament special pentru filtrarea apei, in lipsa, se poate folosi un pachet de servetele
pe post de filtru, apoi apa trebuie bine fiarta si racita, inainte de consum. Boli grave, precum dizenteria,
usor de contactat, deca consumi apa statuta, de balta sau lac.
- Daca lipsa apei, nu poate fi suplinita intr-o marja de maximum 12 ore, renuntati la tura, daca este posibil,
sau alertati Salvamontul.
- Ai ramas fara hrana.
- Apeleaza la colegii de echipa.
- Determinati, colectiv, daca cantitatea de hrana, totala a grupului, este suficienta,
pentru intreaga tura, si daca aveti de unde sa va reaprovizionati.
(in mod normal, fiecare are "papica" lui, dar in caz de necesitate, hrana si apa apartin
grupului, si sunt rationalizate! Rationalizarea se face de catre liderul grupului sau
responsabilul acestuia.
Desigur, acea "stare de necesitate" poate fi invocata de o situatie extrema, de supravieturire)
Muntele, padurea, Mama Natura, in general, poate furniza intreg necesarul nutritiv, pentru om.
o face zi de zi, defapt, salamul, nu provine de la yypermarket, ci de la Mama Natura, ca exemplu.
Dar, asta nu inseamna ca poti sa bagi in gura, tot ce seamana cu ceva comestibil!
Nici macar nu atinge fructele, plantele sau ciupercile pe care nu le cunosti. Pericolul de moarte
este foarte real. Doar cineva care poseda cunostinte profunde, in domeniul plantelor
si fructelor comestibile poate sa spuna despre ceva, ca este sau nu comestibil.
-Te-ai accidentat, ori unul din membrii grupului a suferit un accident.
- Acorda-i(ti) primul ajutor, daca este posibil.
- Alerteaza Salvamontul, descriindu-le cat mai precis starea accidentatului, situatia in
care s-a produs, locatia cat mai precisa in care va aflati.
- Ramai alaturi (pe loc) de accidentat, pana la sosirea ajutoarelor.
- Nu interveni, intr-o situatie in care exista riscul sa te accidentezi si tu.
- Cauta modul cel mai eficient si mai sigur, de a ajuta victima.
(se poate intampla ca cineva sa alunece si sa cada in gol, intr-o vale sau prapastie.
O greseala enorma ar fi sa se incerce ajungerea la victima, pe aceeasi cale pe care a ajuns victima acolo.
Trebuie identificat un traseu, pe unde se poate ajunge la victima, in conditii de siguranta.
Nu-i poti fi de ajutor, daca te accidentezi si tu.)
-------------------------------------------------------------------------------------
------------
Cap. -III- Flora si Fauna.
Pe munte, prin padure, traiesc animale salbatice si, uneori, domestice .
Personal, am intalnit si oameni...
Intalnirile cu animalele salbatice, de obicei sunt improbabile, nu si imposibile.
S-ar isca o discutie interminabila, daca as spune cine reprezinta un pericol pentru cine, asa ca
ma rezum doar la cateva reactii, in cazul intalnirilor "de gradul trei".
-Ursul.
Cel mai blamat animal, in cazul intalnirilor cu oamenii, poate fi agresiv,
in unele situatii. Acestuia, nu-i plac oamenii si evita intalnirile cu multa grija.
Si oamenii pot evita cu usurinta intalnirea.
Dar, in unele cazuri, cand, de exemplu, vantul bate din directia animalului, si acesta
nu sesizeaza mirosul de oameni, din timp, ori este luat prin surprindere, intalnirile
sunt posibile.
-In tabara ori camp:
- Nu lasa resturi alimentare, pe langa tabara, si mancarea se tine in recipiente etanse
rezistente la apa, si socuri mecanice, toate in rucsac.
Ursul profita, de ori ce ocazie, in care se iveste un pranz gtatis sau cu minimum de
efort.
E o idee buna, sa nu campati, in locui in care se cunoaste faptul ca zona e frecventata
de ursi. Nu campati prea aproape de carare, ursii folosesc si ei cararile,
in plimbarea lor.
-Pe traseu:
Aceste situatii sunt unice, ca forma si deznodamant, nu se supun nici unui tipar, iar
personalitatea animalului, precum si a oamenilor implicati, va decide
urmarile intalnirii. Cum nu sunt doi oameni lafel, nu sunt nici doua animale lafel.
In mare, la intalnirea unui urs, se vor evita urmatoarele actiuni:
- Nu intra in panica. Pastreaza-ti calmul, aminteste-ti ca animalul este mai speriat de
tine decat tu de el.
Daca distanta permite, adica sunt zeci de metrii sau sute de metrii, intre animal si
oameni, trebuie facuta cunoscuta, ursului, prezenta oamenilor. Zgomotele specifice
oamenilor, sunt in general suficiente, Simpla conversatie intre oameni, ori cantatul
avertizeaza animalul ca sunteti in apropiere, iar acesta va face tot ce poate sa nu
isi intercaleze traseul, cu cel al oamenilor.
- Nu te comporta agresiv, nu striga la urs.
- Nu fugi de urs, sub nici o forma, nu fa pasi inapoi, nu te intoarce cu spatele.
- Nu intrerupe contactul vizual, uita-te in ochii animalului, nu la bot, dintii sau la
unghiile (ghearele) acestuia.
- Incearca sa ocolesti animalul, pastrand o distanta cat mai mare.
- Lasa-i spatiul de manevra, ramanand, totusi, ferm pe pozitie.
Daca distanta intre oameni si urs este prea mica, de ordinul metrilor, ursul poate
reactiona violent, incercand sa elimine amenintare reprezentata de om.
De obicei, animalul, isi va exprima clar nemultumirea si inconfortul, pufnind,
clantanind din dinti (pocnete rare, clare, neregulate, inconfundabilul pocnit din masele)
ridicandu-se in cele doua picioare din spate, si tropaind cu picioarele din fata.
De asemenea, poate sa faca salturi de intimidare, in directia oamenilor, sa apuce de
crengi si sa imprastie frunze, pietre sau pamant, fara ca aceasta actiune sa reprezinte
un atac. E un avertisment foate clar si de luat in seama!
In cazul in care animalul ataca, adica acesta alearga spre tine, fara sa dea vreun semn
ca s-ar oprii, si face sunete comparabile cu o locomotiva:
- Ramai, ferm, in locul in care te aflii, pana in ultima clipa, cand animalul e la
trei ori patru metrii, si continua asaltul.
Aceasta atitudine poate sa opreasca atacul, animalul oprindu-se brusc si retragandu-se.
Daca atacul continua, spray-ul cu piper, are sanse mari sa opreasca atacul si ursul
sa se retraga, dar folosit gresit, poate sa faca mai mult rau decat bine. Adica, daca
iti dai tie in fata cu spray-ul, nu ai rezolvat nimic.
Se poate, ca atacul sa continue si dupa jetul de piper, daca mai ai loc, pulverizeaza in
continuare, mai ales spre nasul animalului.
Fereste-te, dar , in continuare, fara sa fugi! Evita, contactul fizic.
O astfel de experienta, va lasa animalu fara simtul mirosului, pentru cateva zile.
Nasul lui este principalul detector de oameni. Astfel ca este posibil ca acel animal
sa-si intersecteze drumul si cu alti oameni. Spray-ul se poate dovedi "o lama cu mai
multe taisuri", nu doar cu doua!
-In ultima instanta, in momentul in care animalul la distanta foarte mica, sau
contactul fizic sa produs, deja, trebuie sa:
-Te pui la pamant, in pozitie de fetus, cu fata in jos, capul inte picioare.
-Lasa ursul sa se razbune pe rucsac! Rucsacul e pe spatele tau, si trebuie sa
ramana acolo, cat mai mult timp posibil. Iti va proteja gatul, coloana, si alte
parti moi!
- E cazul sa strigi dupa ajutor, incearca sa ramai calm.
- Fereste cat mai bine capul, picioarele si mainile.
"Raspunsul cu aceeasi moneda" la atac, este nerecomandabil.
Adica, folosirea cutitului sau a toporistii ori a pioletului, atat timp cat nu este
facuta de cate o persoana deosebit de puternica, calma, si in conditii de ultima solutie,
poate inrautatii, enorm, atacul!!!
Dupa o zmotoceala a rucsacului, si atat timp cat ramai nemiscat si nu mai scoti nici un
sunet, (strigi dupa ajutor, incerci sa te faci auzit, dupa care "taci malc"! ) animalul isi va pierde interesul
si va pleca. Dar nu va fugi! De obicei, se indeparteaza alene, uitandu-se inapoi, de mai multe ori.
Ramai in pozitia aceea, si dupa ce nu mai auzi pasii animalului, incearca sa te uiti
in jur, dupa animal, fara sa faci zgomot, fara sa faci miscari vizibile.
Pe scurt, "faci pe mortul" pana esti 100% sigur ca animalul a plecat.
De obicei, intalnirea se inchee, pe la al trei-lea sau al patru-lea aliniat, al acestui capitol.
Sansele ca evenimentele sa continue, sunt mici, si CALMUL este factorul cheie.
Daca, totusi, nenorocirea sa produs, si evenimentele au continuat pana la smotoceala, e vremea sa chemi ajutoarele.
-Mistretul.
Animalul acesta este extrem de timid. Altercatiile cu oamenii sunt foarte improbabile.
Doar din rautate sau prostie se poate ajunge la accidente sau muscaturi.
Mistretul nu ataca, dar se va apara daca se simte atacat.
O atitudine dominanta ferma, zgomotele puternice, pocniturile vor indeparta porcul.
Bate cu un bat intr-un copac, pocnitura ar fi suficienta.
In cazul unuei agresiuni, animalul incearca sa muste si sa fuga. Un bat, peste fund,
sau pe spinare, va determina animalul sa faca cale intoarsa, imediat,
renuntand la muscatura.
In cazul une-i muscaturi, se acorda primul ajutor si se va contacta Salvamontul.
-Cerbul, Caprioara.
Pe cat de delicate si frumoase sunt aceste creaturi, e bine sa nu ajungeti in raza
coarnelor ori a copitelor, acestora. Mult mai timide decat porcii, accidentele se pot
produce doar cand animalul este incoltit, si nu are nici o cale de a fugi.
In situatia aproape imposibila in care te gasesti fata in fata cu aceste animale,
Retrage-te, ofera-le loc de scapare. Cu toate ca, uneori, animalul va fi atat de speriat
incat va alege si o prapastie, drept cale de scapare, evita situatia in care animalul
n-ar avea loc de tine.
Daca se intampla sa loveasca, caprioarele sau cerbii, lovesc unde nimeresc, daca
nimeresc. Retragerea este raspunsul corect la aceasta problema.
-Lupii
Animale sociabile, contrar parerilor unora, ataca oamenii foarte rar, numai in haita,
si numai oamenii singuri, separati de grup.
Zgomotele puternice, ca lovirea une-i cani cu o piatra, sau o strigatura, doua, sunt
in general suficiente.
Iarna, in schimb, cand hrana in padure e foarte putina, se poate intampla ca si un
singur lup sa atace, sau o haita sa atace un grup de oameni.
Daca animalele afla ca "prada" inteapa, pute (spray-ul cu piper, de exemplu)
sau nu e comestibila, vor renunta.
Animalele se vor retrage, daca unul din membrii haitei este ranit, usor, suficient sa
schelalaie. Le este foame, dar niciodata intratat de foame.
Pentru a le tine, la distanta, de exemplu, pe timp de noapte, focul de din vatra va face
mai toata treaba. Probabil ca lumina une-i lanterne (sau a mai multora) acompaniata de
zgomote, fluierat, pocnituri, vor face treaba buna, tinand la distanta animalele acestea.
In cazul unui contact fizic, can acesta musca, musca in doua feluri:
ca atac sau ca defensiva.
In cazul defensivei, se produce o muscatura, gen "capsator". Scurta, superficiala.
Eventual de doua ori, foarte succint.
In cazul ofensivei, situatia e foarte diferita. Cand animalul a reusit sa apuce, nu mai
vrea sa dea drumul, indiferent de ce a apucat cu dintii. Daca simte ca nu a apucat bine,
va incerca sa apuce mai bine. Animalul se va smucii, incercand sa sfasie
(daca nu si reusind) cat mai mult posibil.
Lupii vor ataca la gat, la fata, la picioare, la maini. Membrul liber poate fi folosit
pentru a lovi animalul. Nu e neaparat sa il lovesti foarte puternic. Caninele nu pot
tolera durerea, iar o lovitura sau doua, in zona botului/nasului, ar tebui sa fie suficiente
pentru a face animalul sa renunte si sa dea drumul.
-Alte animale.
(Sustin, indiferent de argumentele aduse de altii, ca omul este cel mai periculos animal.
Cu toate astea, pe munte, ajung mai greu, specimenele violente, rauvoitoare, perfide
s.a.m.d. Dar nu contati pe acest aspect.
Dar nu o sa ma mai leg de aceste animale, nu in materialul acesta, cel putin.)
-Cainii de stana.
Categorie deosebita de canine, cu un devotament fenomenal, fata de om, ataca in cazurile
in care isi vad teritoriul incalcat.
Teritoruil acestora este stana, zona in care se afla oiele sau caprele, si ciobanii.
Scopul lor e sa te indeparteze de stana, nu sa te manance ori sa te omoare.
Vor doar sa pleci, asta doar daca nu le placi.
Daca se simt iubiti, din vocea, atitudinea si actiunile tale, nu mai ai scapare. Majoritatea vor
cere sa fie alintati, vor cersii mancare, vor voi sa se joace. Un biscuite, bine tintit
si ti-ai mai facut un prieten.
- Lasa-i sa te miroasa.
- Daca chiar nu vrei sa ai contact cu ei, continua-ti drumul, fara ezitari, ferm, calm.
Atacul este foarte usor de prevenit, animalele acestea fiind bine obisnuite cu oamenii,
- Nu se agita betele de trekking, la caini.
- Nu intinde mana spre ei.
- Nu striga la ei.
- Nu fugi de ei.
- Daca latra, lasa-i sa latre, nu te lasa intimidat.
- Pastreaza contactul vizual, nu lasa sa iti ajunga in spate.
- Anunta ciobanul, sa-si cheme cainii.
Cainele, de mii de ani, este un devotat prieten al omului, dar evident nu al orcarui om.
Daca situatia o cere, acesta isi va da viata pentru omul lui, fara nici o ezitare!
Respecta cainii. Sunt pe cat de ciudati in comportamentul acesta cu oamenii, pe atat de
agili si puternici.
(Daca iti vine in minte sa folosesti vreun spray... renunta. SPRAY-UL NU ESTE O IDEE BUNA!
Cainii de stana sunt mai individualisti, ierarhia si instinctele de haita sunt mai slabe. Fiecare caine in parte va ataca, cum poate, ne tinand cont de schelalaitul altuia care-i ranit)
Cea mai buna idee este anuntarea ciobanilor, in cazul in care nu reusiti sa va
intelegeti cu animalele.
-Animale de talie prea mica sa reprezinte un pericol major ori evident.
-Serpii.
Chiar daca prin talia si numarul lor nu pot fi o problema, intalnirea lor este, de
asemenea posibila. Muscaturile datorate serpilor se ingrijesc pe loc, se anunta
Salvamontul, si se incearca capturarea, in viata a sarpelui in cauza. Macar sa se retina
ori noteze o descriere amanuntita a culorii, lungimii, aspectului. In caz ca este un
sarpe veninos, este imperativ sa fie sa se afle specia, din care face parte.
Studiati informatile cu privire la primul ajutor in cazul une-i muscaturi de sarpe.
Un extractor de venin, e bun sa se afle n rucsacul unuia din membrii echipei.
Cap. -IV- Ce sa NU...
Oamenii, ajung pe munte, in cele mai diverse ipostaze, unele hazlii, altele triste.
Ca sa te bucuri, de munte, de Natura, de pieisajele si aerul curat, nu trebuie decat sa respecti
regulile bunului simt.
Ca sa nu fie prea multe confuzii, dau si aici cateva exemple.
Sub sloganul "Mare e gradina lui Dumnezeu, da' multi ii sar gardul":
- Nu mergi pe munte:
- Imbracat cu haine de oras ori de plaja, camasa, sacou, pantaloni de stofa, sau in
slip, cum nu demult am auzit, etc.
- Cu pantofi, slapi, pantofi cu tocuri, adidasi, tenesi, etc.
(E doar o recomandare personala, chiar daca exista "sandale de munte" bocancii sunt incaltamintea principala,
aceste tipuri de incaltaminte isi pot gasii locul in rucsac, si purtate acolo unde conditiile permit.
Tot ca recomandare, personala, Doamnele si Domnisoarele ar trebui sa utilizeze pantaloni, pe munte.
Sa evite fustele, rochiile si alte articole vestimentare, care nu tin nici de cald, nici nu protejeaza altfel.
Inainte de gust si moda, sanatatea sa primeeze. Iar, date fiind vremurile in care traim... si barbatii
pot lua aminte la aceste recomandari vestimentare.)
- Cu autoturismul sau alte mijloace de transport motorizate (atv, motocicleta, etc.)
Masina poate fi lasata, la poalele muntelui, in parcare, incuiata si alarma armata.
Mai sunt oameni, care zic "au am 4x4" (sau 5x8, sau...).
Pe drumurile forestiere, accesul autoturismelor este interzis. Fara o aprobare de la
ocolul silvic local, pe care o
primesc doar angajatii ocolului, si numai in scop de serviciu, puteti risca accidente
grave, pierderea permisului, amenzi, etc. Lucratorii ocolului sunt indreptatiti sa anunte jandarmetia.
Nu pot decat sa spun ca este revoltator sa urci cu masina pe munte.
- Cu alcool, sau cu intentia de a consuma alcool.
E o regula: "Pe munte, un om baut, e un om MORT" (cr. SPIX)
Exceptie, face, desigur, alcoolul sanitar, din trusa de prim ajutor, care se va utiliza
exclusiv pentru scopurile pentru care a fost intentionat.
- Fara macar o persoana cu experienta de munte, si cunostinte de prim ajutor.
- Fara minimum de mijloace de supravietuire.
- Fara sa stii de dinainte de unde, pe unde si pana unde mergi.
- Fara sa iti cunosti, colegii de echipa.
Acum, ideea asta poate e un pic cam dura. E doar un sfat, ai grija cu cine
mergi, fi deschis(a), comunicativ(a), exprima-ti clar, problemele, nemultumirile,
fa-te inteles(asa) si incearca sa intelegi ceilalti membrii.
Pe munte, viata voastra poate depinde de asta.
- Pe munte ...
- Nu faci foc de lemne, decat in vatra, vatra adanca, de minim 20cm, si cat mai ingusta.
Flacara nu trebuie sa iasa mai mult de jumatate din gura vetrei.
Vatra NU inseamna trei bolovani in jurul lemnelor. Vatra este o groapa, sapata in pamant
cu adancimea intre 30 si 50cm, in interiorul careia se aseaza lemnele, iasca si se face
focul. In padure, focul, se face si mai mic si mai adanc!!! Vatra adanca de 50cm, cu gura
nu mai lata de 30cm. iar flacara nu are voie sa iasa mai sus de gura vetrei. Si numai in
caz de stricta necesitate.
Nu s-au inventat degeaba arzatoare (primusuri) de toate felurile, de la cele pe butan/propan,
care pot fi si ieftine si usor de folosit, la cele pe benzina, kerosen, ulei, alcool,
destinate celor mai experimentati ori unor ture de iarna, sau dificile, ori lungi etc.
- NU lasi focul aprins cand pleci.
- Nu lasi vatra ne acoperita
Te asiguri ca nu mai iese nici un firicel de fum, inainte sa pleci.
Acoperi vatra, inapoi, cu pamantul scos. Sa nu ramana gaura cu taciuni!
- NU lasi gunoaie, deseuri, ambalaje, articolde igiena personala si resturi, in urma ta.
De aia ai o punga la tine, (sau doua) sa le colectezi acolo. Le poti lasa, imediat ce
ajungi in oras, in primul tomberon.
- Nu fa galagie inutil. Da, poate ca te aflii in padure, dar contrar celor auzite, acolo
nu se urla. Cantecul nu este galagie, atat timp cat este cantec, si nu galerie de
footbal. Aparatele de radio, playerele de muzica si alte asemenea, sa fie folosite la un
volum rezonabil. Dar incearca sa asculti muzica naturii. In oras ai tot ascultat, muzica
orasului. Poate, te-ai saturat de ea? Incearca, macar.
- Nu te aventura in afara grupului.
- Nu te indeparta de grup, prea mult. daca ai obosit, te simti rau ori ai alte probleme
anuntai pe ceilalti, si te vor astepta. Mai bine spui celor din grup, cand e cazul
nevoilor fiziologice, sa te astepte, ori sa incetineasca pasul decat sa te trezesti
ca... nu mai e nimeni pe acolo.
Cel mai important dintre toate lucrurile descrise mai sus:
- BUCURA-TE DE NATURA!
- BUCURA-TE DE LINISTE!
- BUCURA-TE DE PACE!
-------------------------------------------------------------------------------------
------------
Inchiere:
Muntele trebuie respectat. Cand ma refer la Munte, ma refel la tot, de la pietris, stanci si
copaci, la animale si chiar oamenii de acolo.
Muntele este colosal, in comparatie cu noi, oamenii.
Sunt niste expresii de genul: "In lupta cu Natura dezlantuita" "Lupta cu muntele" "A cucerit
varful" "A invins muntele"...
Nu ne luptam cu muntele ori cu Natura. Si in nici un caz, daca incercam, nu invingem.
Pentru a te bucura de viata, de munte, de Natura, trebuie sa inveti sa te integrezi in Natura.
Trebuie sa faci parte din munte, cel putin atat timp cat esti acolo, faci, literalmente, parte
din fauna locala.
Nu suntem perfecti, nu suntem superiori. Doar ne place sa credem si sa zicem, asta.
Daca dorim, in vre-un fel sa ne dovedim superioritatea, fata de Natura, o putem face ocrotind-o.
Ocrotirea Naturii, a muntilor, a padurilor, a animalelor, o facem cel mai bine prin neimplicare.
Neimplicare in treburile Naturii, bineinteles, asta nu inseamna ca tebuie sa consumam, distrugem
si sa lasam restrile in urma.
Avem, deja, cunostinta colectiva, despre ce e bine si ce e rau, stim ca facem parte din natura,
stim ca suntem dependenti de natura, si mai stim, ca toate tentativele noastre de a modifica firea lucrurilor, nu a adus decat moarte.
Tot ce am scris aici, este cu caracter de "sfaturi" , nu de "reguli".
Toate acestea tin numai si numai de bunul simt, iar descriierea lor in cuvinte nu ar fi trbuit
sa aiba rost.
Imi cer scuze, ca am mai folosit termeni ca "deschis(a), comunicativ(a)" cu parantezele alea,
am incercat sa ma adresez in mod egal, abelor sexe, pentu ca toti facem lucruri bune si tampenii, deopotriva, dar materialul e ste limitat de experienta-mi proprie si de cea capatata.
Nu sustin sub nici o forma ca acest material este complet. Completarile le astept, de la voi. Nu pot sustine nici macar ca este corect, ori
ca va va salva viata, daca urmati aceste sfaturi, ori, ca nu va va pune in pericol daca le urmati.
Sunt doar sfaturi, pentru cei care urca pe munte, si intentioneaza sa si coboare. Atat.
Iar, in final: NU AGRESATI ANIMALELE! Poate sunt si eu prin apropiere, si e de rau.
Zile senine!
La capitulul unu am scris "Insusete-ti constintele minime de prim ajutor..."
Pentru, ca mai apoi, sa spun "In cazul une-i muscaturi, acorda primul ajutor, cheama Salvamontul..."
Cunostintele de prim ajutor, metode de resuscitare, si alte cunostine bune de asimilat pentru oricine, si nu pot fi legate singular cu muntele si natura.
O sa fac trimiteri, cate materiale specifice tehnicilor de supravietuire, de prim ajutor, etc. O refac materialul in format html. O sa fie mai usor de urmarit si discutat.
Marşi, 24 iunie 2008 - 12:03