Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Iunie 2023
LMMJVSD
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Iulie 2023
LMMJVSD
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Online

Vremea
Varful Gutai
Muntii Oas-Gutai
#63  Inapoi 1 2 3 4 Inainte

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

  Forum Altele Despre ''iubitorii'' de munte (63)
 
andrei.st
andrei.st
(admin)

 
Am tot evitat curbele da una era prea stransa si am intrat in topic Carpati.org
Activitatile desfasurate in ultimii ani m-au facut sa interactionez cu ghizi si "ghizi", unii care nu au nevoie sa scoata patalamaua pe piept pt ca din prima iti impun respect si vezi ce stiu, altii care si cu si fara patalama habar nu au ce cauta in peisaj Carpati.org
De ce ghid sau instructor? Foarte simplu: atunci cand am vrut sa invat ceva despre noduri, catarare, asigurari, nivo, coltari, piolet, prim-ajutor mi s-a parut normal sa nu dau ascultare celor care imi spuneau: "hai ma ce te mai duci la ateliere, te invat eu imediat". Am ales sa-i ascult pe cei care invatasera de la persoane cu "patalama" si care la randul lor nu se bagau sa ma invete, ci ma indrumau catre cei care stiu sa te bage in tema. Si am ramas acolo Carpati.org
De cativa ani am inceput sa-i mai cunosc, sunt oameni si oameni, unii nu se uita la bani dar altii fac asta strict pentru bani si atat, ca niste roboti, putini sunt cei care isi calculeaza numarul persoanelor din tura si le garanteaza siguranta maxima (asta inseamna ghid, nu unul care te duce la plimbare pe pielea ta).
Din prisma activitatilor din cadrul AMC (imi cer scuze daca pare reclama) sunt destule frustrari: nu se mai pot face ture simple pt ca fiind ONG ai obligativitatea contractarii unui ghid montan care... costa si tu nu poti cere taxa pt o tura la Malaiesti sau Curmatura, 2% nu prea ai si lumea sare si te intreaba da ce ma nu aveti bani? Pai nu, remarcam. Prin urmare anul 2015 zero ture prin munti cu AMC, cautam ghizi montani la preturi modice sau moca pentru ture pe munte destinate incepatorilor
Carpati.org
Nu vreau ghid pe trasee marcate sau nemarcate, vreau ghid atunci cand simt nevoia, acolo unde hotarasc eu ca imi trebuie, nu unde mi se impune. Dar vreau ghid si instructor adevarat care isi asuma tot ce face, nu pacalici pus pe facut bani care nu stie ce cauta in peisaj!

Zile frumoase! Carpati.org


Joi, 24 decembrie 2015 - 15:10

ratza
ratza
Busola
 
Topicul nu înfierează ghizii, ci pe cei care fac ghidușii măiestre sub pretextul că ar fi ghizi, încă unii renumiți.


Miercuri, 23 decembrie 2015 - 14:11

hahaha
hahaha

 
Nu as vrea sa fiu inteles gresit, nu blamez aceasta meserie, doar ca nu am avut nevoie de ghid in plimbarile mele si m-ar deranja foarte tare daca as fi constrans in sensul asta.
Daca se va ajunge la aceasta situatie prefer sa ma fac ghid decat sa platesc unul din simplul motiv ca vreau sa merg cu cine am chef, unde am chef, cand am chef la ce ora am chef.


Miercuri, 23 decembrie 2015 - 10:34

boreal
boreal
Caraba
 
Salutare,

Deși nu am apelat niciodată la serviciile unui ghid montan profesionist, nu fac parte din tabăra celor care blamează această profesie. Prezența în peisajul carpatin a unui om instruit într-un astfel de meșteșug este, cred eu, binevenită pentru începători sau entuziaștii cu dare de mana care doresc un plus de siguranță. Cu toate astea, da, aș fi foarte dezamăgit dacă parcurgerea traseelor nemarcate ar fi condiționată de prezența unui ghid montan (se înțelege, profesionist).

Pe de altă parte, dat fiind faptul că mă regăsesc în rândurile celor care au organizat zeci de ture gratuite, în special în abruptul Bucegilor, îmi place să cred că voi mai putea oferi astfel de bucurii în viitorul mai mult sau mai puțin îndepărtat.

Cred că subiectul ar trebui dezbătut cu mai puțină încrâncenare.

https://mersintins.wordpress.com/

Crăciun Fericit!
Mesaj modificat de autor!

Miercuri, 23 decembrie 2015 - 09:00

odin
odin
Rucsac
 
De acum o sa ai nevoie Carpati.org
Daca vrei sa vezi nu stiu ce muschi crescut pe stanca Ceahlaului sau vei vrea sa revezi locuri dragi tie pe care pana ieri le vedeai gratis, azi vei avea nevoie de ghid platit, altfel nu ajungi acolo.
Am zis la modul general.


Miercuri, 23 decembrie 2015 - 08:51

hahaha
hahaha

 
@adiglavan cred ca intrebarea mai potrivita era "A avut cineva nevoie pana acum de serviciile unui ghid platit?"


Miercuri, 23 decembrie 2015 - 08:29

adiglavan
adiglavan

 
Salut la toti,

dupa cum ma asteptam, se vede ca nu ati angajat niciodata un ghid montan profesionist.
Este fain cind poti da din gura aiurea necunoscind indatoririle acestuia.
Nici macar nu ati comentat la raspunsul colegului Ciprian Lolu, care spunea despre acestea.
M-am lamurit deplin.....

Sarbatori fericite!

TOPIC INCHIS!

Adi Glavan
ghid montan


Miercuri, 23 decembrie 2015 - 08:01

hahaha
hahaha

 
@ratza mai ai si alte detalii despre intalnirea respectiva?
Sunt curios.


Luni, 21 decembrie 2015 - 09:43

ratza
ratza
Busola
 
Remarc în mod neplăcut că discuția a deviat pînă la discutarea lui X sau Y. Nu ăsta era subiectul, ci sesizarea unei posibile nereguli în cazul unei ture organizate contra cost. Oricum, m-am lămurit care e mentalitatea generală.

Eu împart persoanele care merg pe munte în:
a) Cei care nu vor ghid plătit;
b) Cei care vor ghid plătit;
c) Ghizi.

Printre cei de la puntul a) se găsesc unii care organizează ture cu oameni noi, complet dezinteresat material, unicul lor scop fiind de le a face cunoscute locurile frumoase din România celorlalți și de a-i ajuta pe cei care vor să învețe diferite chestii legate de munți/natură.

Presupun că e evident conflictul de interese dintre a) și c): unii duc pe moca, alții duc pe bani. Cei din urmă vor să se mărească piața și felia de cașcaval să fie mai grasă, așadar salută sau chiar fac lobby pentru apariția legilor care îngrădesc accesul celor de la a) și b), deseori sub pretextul conservării mediului. Cum să nu, din momentul în care plătești o taxă, începi să ai pretenții: acces auto, coșuri de gunoi, marcaje, indicatoare, bănci, loc de grătar, dușuri sau mai știu eu ce.

Majorității celor de la b) i se rupe de astfel de legi, fiindcă oricum plăteau.
Majorității celor de la a) i se rupe de astfel de legi, fiindcă sînt mulțumiți că au salvat mediul de sub bocancii nemiloși ai turiștilor infami care nu vor să plătească pentru bunăstarea muntelui.

Mă uimește seninătatea cu care acceptă legi și regulamente stupide care le gîdilă orgoliile, în timp ce le reduc din libertăți. La fel ca-n legea anti-fumat, cînd statul a deci brusc că proprietatea privată nu mai e privată și vă spune sec ce aveți voie să faceți cu barul/cafeneaua/spațiul pe care-l dețineți. Toți nefumătorii au bătut mulțumiți din palme, fără să studieze efectele adverse ale legii.

Țineți în continuare capul plecat, dacă asta vreți. Pînă una-alta, eu aștept cu mare drag momentul în care se va limita complet accesul în munți, indiferent de pretext.

Vă salută prostul vostru favorit.
Over and out.


PS: pentru cei care sînt curioși de linkul inițial, tura s-a ținut și la cabană s-au împărțit pliante cu emisiunea lui Ioan.


Duminică, 20 decembrie 2015 - 17:11

claudiu_plescan
claudiu_ples..
Busola
 
Ghizii profesionisti sunt aceia care se folosesc daca vrei sa evadezi putin pe Cozia, sa faci carpatism sau sa vezi calcarele Trascaului, nu-i asa?

Deci asta era replica? Vad ca va place sa ne tineti in suspans…

Uitati mai bine o replica ceva mai buna, fix la subiect si pe care le-o dedic celor in curs de profesionalizare (nu dam nume), celor care lucreaza la negru (nu dam nume), la verdele Romsilvei (nu dam nume) si la maroul turistilor tinta (adica la restul lumii):

“Mana intinsa care nu spune o poveste nu primeste pomana, ce dracu’, fiti profesionisti!”

Si eu sunt curios ce povesti mai auzim. Dar sa nu fie aceleasi, fiti creativi!

Claudiu Plescan,
asistent veterinar


Sâmbătă, 19 decembrie 2015 - 18:42

adiglavan
adiglavan

 
Eu am solicitat redeschiderea topicului.

Mi se pare necesara o intrebare:

Vreunul din cei care comenteaza aici a angajat vreodata vreu ghid?

stiti la ce foloseste?

toti ziceti ca un ghid e naspa....

sint curios de povesti privind parerea unuia care a angajat un ghid profesionist, nu din cei "la negru"

Adi Glavan
ghid montan din promotia 2001-2002


Sâmbătă, 19 decembrie 2015 - 08:49

macaz2006
macaz2006
Caraba
 
Pe bune? Platiti in alte tari serpasii sa care bagajele pana sub varf, va dopati cu butelii de O2 care transforma un 8000 intr-un 6000 si vorbiti de moralitate? Adica, daca ai atestat e moral sa duci oameni pe munte si daca nu ai, nu? Pe bune? unde e legatura cu moralitatea? Poate cu legalitatea sa aiba ceva de-a face...
Personal, nu voi plati nociodata o tura. Nu ma va lasa orgoliul, pasiunea, conceptiile. Dar pot admite ca exista oameni care nu au nico chef si nici timp sau ceva veleitati de a-si organiza singuri turele, incepand de la harta, echipament, pregatire geografica, logistica. Ei bine acestia vor plati, si nu imi pasa daca cel care va incasa banii e atestat sau nu. Ar fi interesant de spus, fara a da nume, ca exista ghizi cu toate patalamalele care habar nu au de geografie. Ei bine, acestia chiar ar fi de blamat.
Un singur lucru mai intreb, tot vis-a-vis de moralitate: de ce conditia pentru a merge in Crai pe nemarcat este sa fi insotit de un ghid montan autorizat? De ce nu, pur si simplu, nu-i voie pentru ca:... pentru ca vanam caprele, pentru ca taiem in voie padurea.


Sâmbătă, 19 decembrie 2015 - 02:06

blueandria
blueandria

 
cipicernat: După ce închizi un topic nu îl redeschizi pe motiv că " s-a solicitat, civilizat, un drept la replică."

În cazul în care ai uitat, moderezi un forum: toți sunt egali, când închizi, închizi pentru toți.


Sâmbătă, 19 decembrie 2015 - 00:16

berty_husky
berty_husky

 
Carpati.org ... incep si eu un comment cu un smile ... pe langa subiectul initial legat de a fi ghid sau nu de a face ture sau nu de a face scoli sau nu ..am trezarit numele meu in acest articol ... sau ce o fi el si evident doua tabere ... una sceptica ...carcotasa ... si alta de apreciere ...
Nu acuz pe nimeni e logic fiecare sa isi puna n intrebari ..si asa mai departe ... si tocmai vreau sa limpezesc cateva aspecte .
am urmat scoala de ghizi montani in 2002-2003 organizata de catre AGMR , pe vremea aceea era condusa de Lucian Pasca , in aceea scoala finantata de Administratia Parcului National Piatra Craiului am devenit ghizi montani un numar restrans dar cred eu cu valoare ... este vorba de Lucian Clinciu ( Carpathianman) ,Dan Andreea, Braguta Nicusor, Bogdan Costescu,Radu Savu, Leusca Raimond ,Razvan Prunea si mai sunt cativa ...pe vremea aceea nici nu exista aceasta baza de date cu site oficial ..am luat diploma si o zi buna cum s-ar spune ... evident ca peste ani unii dintre ei au trimis actele la Bucuresti si altii ca mine de altfel ... nu Carpati.org si acum vine intrebarea ... daca ar fi o baza de date la toti cei care au terminat o facultate cati ati fi interesati sa depuneti actele acolo? ..si cu toate astea anul acesta chiar am rugat-o pe D-mna Nusa Enache presedinta actuala a AGMR sa rezolv aceasta enigma a listei si numelui meu care nu este Carpati.org si da incepand cu 1ianuarie 2016 ...o sa gasiti .. pana atunci cei curiosi de altfel le dau cu ceea mai mare placere o fotocopie a diplomei respective Carpati.org
Tot legat de diplome ca veni vorba ... banuiesc ca nu gasiti nimic nici de a salvator montan .. noroc ca sunt salariat din 2002 Carpati.org ei bine la fel pot sa trimit ptr cei interesati de acest aspect atestatul de salvator montan valabil pana in 2017 si legitimatia in care scrie " Instructor Salvator Montan "care este valabila pana in 2020 ...
de asemeni si diploma de ghid turistic pe care sau de care nu m-am folosit niciodata de ea Carpati.org sincer nu mi-a placut sa merg cu autocarul Carpati.org
In fine ... eu vin si completez un simplu argument pe care anii mi l-au dat si confirmat de n ori ... diferenta dintre un ghid montan in Franta de exemplu si unul din Romania : in Franta prietenii mei de ture care sunt ghizi de inalta altitudine spun asa ... ei fac scoala ptr a putea oferi siguranta clientului si nici decum cum se face in mare parte in Romania doar ca sa ai o dovada legala si ca vezi doamne cine mi-s eu ... si asta va pot confirma dupa alti 10 ani ... si mai bine de 10 ani de la terminarea acelei scoli de ghid montan ... e pacat ca acest "topic " a ajuns un dialog atat de crancenat ... pe ce motiv ? simplu ... (ca si exemplu ... in Franta un Ghid montan merge legat in coarda cu maxim 2 clienti ...pe cand un asa zis ghid montan din Romania merge chiar si cu 6 clineti ...evident legat in coarda ... Carpati.org )
in fine ... deasemeni acest subiect il pot desfasura si pe ideea de instructor de schi ... cine face si de ce face ... evident ca am si asa cv din 2007 organizat de Federatia de schi si biatlon doar ca de ... le am eu Carpati.org in fine legat de scoli si ateliere si ce o mai fi ele ... nu cred ca e de ajuns sa predai doar ca si ghid montan ... eu am simtit asta in Scoala Nationala Salvamont unde am urmat o alta " n " scoala cu tematica clara ... a fi instructor a fi capabil sa predai ceva si acel elev sa inteleaga ceva ...
practic tot ce am facut pana acum ...si inca doresc sa mai fac nu a fost ptr a ma afisa un site anume ... dar de suntem in 2016 imediat trebuie sa vin si eu in rand cu lumea nu ? Carpati.org
inchei acest comment cu speranta ca am limpezit cat de cat enigmele ... si evident daca cineva doreste sa le postez public diplomele cu ceea mai mare placere ... din pacate eu aici nu am cum ..sa pun un jpg ... ca erau puse cu siguranta .


Vineri, 18 decembrie 2015 - 22:52

cipicernat
cipicernat
(admin)

 
Despre ce vorbim?

Despre faptul ca nu este normal sa marketezi ca ghid o persoana care nu are aceasta titulatura? Da, teoretic despre asta vorbim - sunt vreo 3 comentarii la subiect.

Plus cateva comentarii care vorbesc despre cat de groaznici ca si persoana sunt cei care isi castiga existenta din ai ghida pe altii pe munte, inca unele care vorbesc despre cat de naspa / non-naspa e Stoenica. Plus unul al unei persoane care crede ca toti stam si o frecam pe net la birou si asta e singura ocupatie a tuturor.

Cumva, discutia e similara cu cele despre radar si cat de naspa e Politia - da!, cea in care vesnicul argument suprem este "Nu avem drumuri, deci nu putem respecta regulile".

Vreti sa avem un forum util? Sau vreti sa batem campii? Topic inchis.

Update - Topicul a fost redeschis pentru că s-a solicitat, civilizat, un drept la replică.


Joi, 17 decembrie 2015 - 17:16

dodo79
dodo79
Caraba
 
"De ce ? [...] Pt. ca ei isi castiga painea din [...]"

Asta incercam si eu sa arat, iubirea devenita mijloc de subzistenta te separa de cei ce au doar "o placere in a se plimba pe munte" .

Deja pt. "iubitorul" omologat si atestat nu este atat de importanta compania grupului ce are placerea de a merge pe munte, nu mai traiesti bucuria de a arata si altora neinteresat locurile frumoase prin care ai avut placerea sa calci, de a impartasi informatia.
Ceea ce conteaza este acum ca natura sa produca cat mai mult pentru tine, nu doresti s-o imparti dezinteresat etc. In momentul in care un om va iubi dezinteresat producatoarea de la colt, pestele va reactiona violent spre separarea lor pt. ca nu considera normal ca cineva sa-i acceseze sursa de venit fara a contribui financiar. Asa si cu muntele si "iubitorii", ajungem la legile actuale si la amenzi de 3000 RON pt. pedepsirea acces liber in natura cu acordul si sustinerea tacita sau explicita a "iubitorilor".


Joi, 17 decembrie 2015 - 16:13

hahaha
hahaha

 
@dodo79 "De ce?" Pentru ca ciobanilor le era afectat in mod direct modul de existenta. Ei isi castiga paniea din crescutul oilor iar impactul in cazul lor este foarte mare. In tabara cealalta vorbim despre oameni care au o placere in a se plimba pe munte. Cati sunt cei care merg pe nemarcate frecvent?

Revenint la subiectul din topic Ioan este o persoana publica care are o emisiune la tv, fie ca este ea una locala sau nu. Presupun ca prin ceea ce face el legat de munte vrea sa isi castige existenta si nu trebuie blamat pentru asta si cred ca are mai multe modalitati a o face. Daca va opta pentru varianta "organizez excursie pe muntele.....si costa atat de persoana...." ar fi trist.


Joi, 17 decembrie 2015 - 15:51

dodo79
dodo79
Caraba
 
Salut Cristi,
Problema nu e Ioan Stoienica, el este doar exponatul (mai mult sau mai putin relevant) unui trend nefericit ce se acutizeaza din ce in ce mai mult.
Multi din cei ce au ajuns in postura "IUBITORULUI" de munte "atestat", "omologat" sau altfel uns intr-o calitate aparent superioara turistului de rand au plecat de la un sentiment pur, de la o pasiune pt. munte.
Problema e ca in momentul in care muntele si respectiv plimbatul amatorilor de munte sub tutela "iubitorului suprem" (fie el ghid, salvamontist sau angajat la unui PN) devine sursa mea de subzistenta in mod natural voi fi tentat sa sustin si sa dezvolt aceasta sursa de venituri. Cum? Ingreunand prin actiuni directe sau indirecte accesul altora la acele trasee frumoase dar mai putin cunoscute prin limitarea informatiilor si de ce nu, sustinand legi injuste ce ameninta cu amenzi de 3000 RON orice turist ce calca pe langa poteca marcata (apropo, cam cate marcaje s-au refacut cu efortul statului ce emite aceste elucubratii legislative si nu a voluntarilor?). Totul sub egida iubirii, care, asa cum spune Ratza, seamana din ce in ce mai mult cu ce a unui peste pt. producatorea de la coltul strazii.
Iubire la care cu inima curata mai subscriu si cei mai ingenui dintre noi, sustinand lacrimand ca de fapt e o lege buna, important e sa protejam natura... numai ca asta nu se intampla, legea respectiva, ca multe altele, nu protejeaza decat grupuri de interese.
Divagand, poate ati urmarit evolutia legii ce limiteaza numarul de caini la stana? S-a gandit cineva la protejarea naturii aici ? Nu, trebuie sa protejam vanatul ca niste parveniti sa poata valorifica natura impuscand animale pt. propria satisfactie sau prin acolitii lor pt. profit.
Si cum a cazut legea ? Pt. ca un grup de ciobani furiosi au venit sa le arate bata in Piata Victoriei.
Asta nu s-a intamplat niciodata in cazul legii ce ne interzice accesul pe poteci nemarcate sau neomologate sub amenintarea unei amenzi de 3000 RON. De ce ? Pt. cei carora le pasa inteleg prea greu ca argumentele intelectuale din spatele tastaturii cantaresc prea putin si ca mandatul dat de ei autointitulatilor "IUBITORI" va fi folosit de acestia pt. protejarea propriilor interese dupa cum am descris mai sus.


Joi, 17 decembrie 2015 - 14:58

victoranica
victoranica
Coarda
 
.. acum ca s-a facut un pic mai rece afara..

Inainte de toate, sunt de acord cu ideea ca perceperea unor sume nejustificate si erijarea in instructor / ghid, sau orice alta meserie pentru care nu esti certificat oficial, trebuie combatuta. Argumentul meu de mai devreme (ala cu "sunt si altii care fac mai rau") nu e cel mai fericit; el a fost aruncat la cald, asa cum si ratza a recunoscut, la ceva timp dupa postarea originala, ca nu mai scoate flacari pe nari.

Totusi, Ioan Stoenica este un om si un iubitor de munte. Fara niciun fel de ghilimele. Ca unora ii este antipatic, ca unii il vad ca pe un neica nimeni care incearca sa se dea in spectacol... dupa cum a spus si el, e problema fiecaruia ce si cum gandeste. Dar ca oameni de munte, si ca oameni, in primul rand, era mai uman sa fie mai intai admonestat in privat. Poate ca i s-a atras atentia, poate ca i s-a spus , sau poate, pur si simplu, ratza s-a enervat si a reactionat la cald, atragand atentia asupra unei nereguli intr-un mod poate mai subiectiv decat o cerea situatia.

Din tot topicul, esential mi se pare temeiul legal, care a fost explicat in detaliu prin bunavointa lui Adrian Glavan si Marian Anghel. Dincolo de asta, e o batalie pe mai munte fronturi intre oameni care, culmea, sunt de aceeasi parte a baricadei - aceea a iubitorilor de munte (din nou, fara ghilimele).

Sugestia mea era ca, inainte de a demara o vanatoare de vrajitoare, poate ar trebui sa ne gandim de doua ori cui vrem sa-i punem streangul. Dar e doar o sugestie si puteti s-o ignorati daca credeti de cuviinta, eu pot trai cu asta.

@bogdan.t : ai un talent aparte in a posta platitudini si truisme pe acest forum. Da, e un mod de a strange puncte relativ facil, dar pana la urma ceea ce faci pe munte spune mai multe despre tine decat busola, coarda sau caraba de la profil.

Carari cu soare si sarbatori fericite !
Mesaj modificat de autor!

Joi, 17 decembrie 2015 - 14:36

cristi.iliescu
cristi.ilies..
Busola
 
Câteodată am impresia că pe forum sunt postate anumite replici (de câțiva useri în special) doar de dragul de a lăsa un mesaj în topicul respectiv. Cu tot respectul, @bogdan.t, eu nu înțeleg nimic din ceea ce ai scris!

Eu unul nu prea am avut acces la portal săptămâna trecută, dar când m-am întors de pe coclauri măcar am citit toate replicile din acest topic și, cel puțin mi-am făcut o idee despre ceea ce vrea Ratză să spună, dar am citit și opinia lui Ioan. Ori sunt silit să observ că tu nu ai citit răspunsul lui Ioan, altfel cum ai putea spune că el "cere bani pentru a fi ghid... ceea ce nu e"? Tocmai a spus omul că el va primi un onorariu pentru fotografii, iar exprimarea celor care au postat tura este una nefericită.

Ceea ce nu înțeleg mulți pe aici, care stau bine-mersi la serviciu pe salarii frumușele, e că Ioan tratează muntele ca pe un mod de viață. El acolo trăiește cea mai mare parte a timpului, de acolo oferă sfaturi și clipe memorabile celor care îl urmăresc (da, mai face emisiunea!), și de acolo își câștigă și existența. Nu ca ghid (deocamdată), ci ca fotograf. Legal. Și nu cere bani nimănui dintre noi, care mergem singuri pe munte pentru că - nu-i așa - noi știm să mergem și fără ghizi (hă hă), n-avem nevoie de-alde ăștia.

Poate ați avut ocazia să vedeți cum este el privit de o persoană care abia acum ia contact cu aceste activități. Nu vi se pare îmbucurător faptul că sunt oameni care îl privesc ca pe un formator de opinie, în dauna unui ranger de la cine știe ce parc?

Aveți nevoie de martiri? Ce poate fi așa deranjant la faptul că unul dintre noi poate să trăiască din hobby-ul său? La fel ca mulți dintre cei de aici, Ioan este deja ghid (spuneți-i călăuză sau cum poftiți), și se încadrează în categoria celor care pot oferi un sfat din experiență, pe care și tu, Ratză, l-ai angaja pentru a-ți îndruma pașii spre locuri pe care nu ai avut bucuria să le vezi până acum.

Pace!


Joi, 17 decembrie 2015 - 14:14

Afisari: 6,463


#63  Inapoi 1 2 3 4 Inainte

Adauga un mesaj in topic






Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

 


 
0,0636 secunde

GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2023) www.carpati.org