![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com Regulament carpati.org © copyright (2004 - 2023) www.carpati.org |
Cei sălbatici se feresc în mod clar. Chiar și dacă e vorba de ursoaică cu pui - pentru ea va fi mai important să pună la adăpost puii, nu să atace turiștii. Am avut astfel de întâlniri în Făgăraș (Urlea, Podragu), Buila, dar chiar și în Ciucaș (înspre Dălghiu) sau Piatra Mare. Ce am învățat din acele întâlniri e că e important un anumit nivel de zgomot (nu foarte mare) - atenție primăvara, pe văi cu torente de apă puternice și zgomotoase! În plus acești urși îi poți detecta după miros (da, îi detectezi cu mirosul uman căci discutăm despre mirosul tipic de blană udă, cel de cojoc murdar, umed și încălzit pe care l-ați simți și într-o stână). Nu am umblat niciodată cu spray sau pocnitori după mine, nu cred că ar fi utile.
Ceilalți urși, obișnuiți cu oamenii, de obicei nu fug, nu se ascund. Doar așteptă. Vor pleca destul de ușor dacă au parte de zgomote deranjante (cântece, fluier, lătrat de câine, etc...), dar nu foarte departe. Dar nici nu atacă. După cum ați văzut din multele filmări de pe Transfăgărășan, din Răcădău, Sinaia, Tușnad sau alte locuri. Majoritatea exemplarelor sunt adolescenți, urși de 2-3 ani care nu au un teritoriu al lor și sunt împinși de adulți spre zonele locuite de oameni. E posibil să atace dacă ai comportamentul greșit - ești singur, speriat, încerci să fugi și declanșezi instinctul de vânătoare, etc...
Marți, 17 ianuarie 2023 - 11:21