Pe langa rezervatie, jneapanul este specie ocrotita due lege.
Dar nu-i bai... daca nu il mai incendiaza nimeni, in trei-patru sute de ani o sa-si revina complet.
Normal ca pasunea se face arzand jnepenii (in anii cu noroc/seceta, taindu-i in anii ploiosi). Si pe la Dangau (la 30 km de Cluj) se ard boschetii pe pasune. Problema e doar ca ei au voie sa arda jnepenii in presupusa rezervatie/arie naturala protejata Valea Balea, pe cand eu sunt amenintat ca voi fi amendat pentru ca mananc paine cu pateu si rosii si cu asta tulbur linistea caprelor negre.
Sau le-o fi aprins sa faca un serviciu caprelor negre, ca nu le plac jnepenii.
@Andrei: pe valea Bâlea s-a stins în mod natural, fără intervenția omului, după circa trei săptămâni, când s-a terminat jneapănul și a ajuns focul sus, în zona mai stâncoasă.
Ploaia de la sfârșitul lui August, când a plouat tare o zi întreagă, nu a avut prea mult impact.
Altfel, pe Groapele s-a făcut tam-tam serios, în media, cu eforturile pompierilor și al jandarmilor.
Arestări, pe tema asta: ioc.
Oile nu mănâncă jnepeni. Gândiți-vă că unde arde vegetația bogată va rămâne pășune. Chiar credeți că munți precum Baiului, Grohotiș, Tătaru, Siriu și mulți alții au arătat așa mereu? De la ce vine oare denumirea de "Piatra Arsă"?
Da' asta-i treabă veche, bace... din vara lui 2012.
Pe când ardea jneapănul pe lângă Tanfăgărășan, ardea și pe Valea lui Mogoș și pe Valea Groapele sub Berevoiescu.
Și prin alte locuri dar nu mi-aduc aminte punctiform pe unde. Inclusiv pe partea sudică au fost incendieri.
În sud, din ce mi-au mai zis ciobanii, au dat foc chiar niște ciobani ca răzbunare că au intrat unii cu oile pe tarlaua altuia și s-au certat ca în final să dea foc pajiștii.
2012 a fost un an foarte secetos cu foarte multe incendii. Iar cum incendiile astea nu prea se întâmplă la noi în țară fără ajutorul omului...
Dar nu-i bai... daca nu il mai incendiaza nimeni, in trei-patru sute de ani o sa-si revina complet.
Luni, 25 noiembrie 2013 - 19:58