Multi compatrioti de ai nostri cred ca sunt mai "smecheri" daca impusca capre negre si le expun capul ca trofeu.
Daca indivizii respectivi ar fi criticati aspru de cunoscuti pentru actele astea de barbarie,poate nu ar mai fi interesati de asa distractie.
Din ce observ, e sport national vanatoarea si in special sambata. Pe 30 august urcam spre Curmatura pe la ora 12 si putin dupa Fantana lui Botorog am auzit un foc de arma.
Ieri, 20 septembrie, in jurul orei 16, in apropierea Lacului Galbena in Fagaras, intr-o mica fereastra de vizibilitate, am auzit trei focuri de arma ce pareau sa vina dinspre Valea Rea. Prin ce ceata am prins prin acea zona, deja te gandeai sa nu fii confundat...
Am avut, și la nord și la sud, vecini cu astfel de pasiuni. Unul a murit pe când eu încă nu știam să scriu sau să citesc, celălalt acu vreo 3-4 ani, cu o tumoare pe creier.
Mai știu și oarecum cunosc, și alții vânători, contemporani mie, din diverse cercuri de cunoștințe.
Dacă-l vezi pe stradă sau stai la vorbă, la o cafea, cu unul din ăștia, nici vorbă să te prinzi cu ce se ocupă.
Doar când ajungi să-i vezi casa, pe dinăuntru, înțelegi ce face. (trofee, panoplii, piei, etc)
Vorbesc cu pasiune și înflăcărare despre vânătoare și, la un păhărel sau chiar pe uscat, recunosc pe față dar neoficial că ”sezonul” este pentru proști. Speciile nici atât.
Și ies la ”vânătoare” de fiecare dată când nu se știu urmăriți sau prin păduri pe unde nu se perindă alți oameni.
”Vânează” orice îi pică în cătare.
Orice nu are șanse să depună plângere la poliție, evident.
Deci orice nu cuvântă.
Cum ies unii carpatiști, weekend de weekend la munte, așa ies băieții ăștia la ”vânătoare”.
Doar să fie criza crizelor să n-aibă bani de cartușe.
Vânătorii ăștia nu ucid nici de foame și nici să-și salveze viețile de atacul turturicii, caprei, pisicii sau pârșului.
Deci nu au nici un fel de justificare.
E interesant că au început să fie atât de evidenți în Bucegi. În Harghita, de exemplu, sunt mai mulți dar mai discreți.
Bine... și pădurile alea sunt călcate mai rar de turiști.
În zona Brașovului, sunt suficient de inteligenți încât să-și recupereze plumbul din trunchiurile copacilor pentru a lăsa cât mai puține urme cu putință.
Posibil sa se fi inteles un pic gresit, poate si din exprimarea mea, dar existenta unor probe ajuta la implinirea legii, fara e care nu poate exista o condamnare, evident!
Nu am insinuat nici indiferenta politiei la fenomenul infractional.Nu am sustinut niciodata asa ceva.Si e si la moda aceasta teza, promovata mai ales de media, ca daca un politist e prins "e langa", se trage o oarescare concluzie cum ca ceilaltii, vreo 6000, sunt la fel.Daca ar fi asa, am fi ca-n filmul ala,"Judecata de apoi".
Renuntarea la urmarirea penala exista in toate tarile din vest.A pornit de la ideea ca nu se merita irosirea banului public,cheltuindu-se 20.000 de euro pentru o infractiune ce ar ajunge la un prejudiciu de 200 euro.In povestea de fata, daca tot aparatul de urmarire penale s-ar pune in miscare, cu toate resursele, sa prinda un prezumtiv braconier, ar fi prins, dar s-ar ajunge la sume colosale.La noi, nu ca iau apararea cuiva, dar politia are competente generale, facand cercetarea penala de la furtul unei gaini, la infractiuni de evaziune fiscala.Treaba asta, cu braconajul cred ca se lasa mai mult in seama silvicului.
Dar daca se vrea a se prinde braconieri, poze si marturii sunt suficiente pentru a se ajunge la o condamnare.In acest punct al discutiei ar fi bine sa avem in vedere ca mizam pe o vina (penala) care ea s-ar putea sa nu existe in fapt si persoanele sa fie in regula cu toate actele, permisele si autorizatiile.Noi, ca cetateni, nu putem trece peste ceea ce ingaduie lege pentru a ca am ajunge, instant, in afara legii.Putem sa eficientizam eforturile ca legile sa fie schimbate, oricare ar fi acelea.
PS-@ Victor- nu stiu cum pot fi imobilizate persoane care au cu ele pusti.Putem miza ca n-or sa traga sau putem lasa sa se scurga faza.Facem alegeri si ni le asumam.Eu doar am reprodus ce prevede legea.Restul argumentelor privind mijloacele cred ca excede discutiei.Parerea mea.
Ce poti face ca simplu turist? Nimic.
Colegii isi aduc aminte cum intr-o tura am gasit deasupra casei de vanatoare Bangaleasa un cartus tras. Fiind vara, exclus sa fie sezon de vanatoare. Am raportat incidentul cu cartusul la politia Busteni, primarie si ei au transmis plangerea la parcul national, de acolo in alta parte cautand ca cineva sa aiba ,,jurisdictie''. Ciudat este ca glontul / cartusul avea si serie deci se stia precis cine l-a cumparat si tot nimic. ,,Autoritatile'' sunt puse se apere poponeata vreunui smacher cand vine la vanatoare.
Si in cazul de fata chiar daca era surprins autorul in fapt, pot face pariu ca nu avea nimeni sansa sa acuze pe faptas ca sareau unii cu hartii ca aveau caprele cine stie ce raie capreasca, ca li se pusese un limbric stramb pe intestin si a trebuit sa le fie curmata suferinta, sau pur si simplu sa spuna ca erau obraznice.
La fel se facea si cu vacile si cu porcii inainte, cum ramanea abatorul fara ,,marfa'' cum te trezeai cu inspectia prin sat si se gaseau vaci si porci sa sufere de ceva si erau luati degeaba si statul despagubea cu putini bani pe fostul proprietar.
Mihaitzateo: lupi sunt la Pestera jos, i-am auzit urland si am vazut urme, inclusiv iarna pe platoul Bucegi si pe V. Comorilor. De altfel taie in curmezis toate firele alea. Stim ca te sperie de moarte ursii...asa ca nu mai aduce in discutie ideea de fiecare data. Apoi e vina ta ca umbli prin paduri unde traiesc ursi. Cum naiba sa impusti toti ursii majori, sa ramana minorii acasa sa isi faca de cap? Mesaj modificat de autor!
In 2008,erau cam 170 de capre negre in Bucegi:
http://www.realitatea.net/numarul-caprelor-negre-a-crescut-fata-de-anul-trecut_377751
.html
Oricat sa fi crescut din 2008 pana acum,mai mult de 250-300 nu sunt,in toti muntii Bucegi:
Vanatoarea la capre negre nu e permisa,pedeapsa pentru braconaj de capra neagra era 7 ani de inchisoare,in 2008.
Propunerea lui yo6ial de documentare si monitorizare a "vanatorilor" e concreta si interesanta . Probabil ca multi din ei o fac legal, dar cu siguranta nu toti. Si cei care taie padurea au uneori dreptul sa o faca dar abuzurile sunt la ordinea zilei. De unde stim ca la vanatori totul e ok, sa avem incredere deplina in autoritati in timp ce urcam pe munte printre lesuri ? Chiar asa de mult s-au inmultit caprele ? Nu-mi amintesc sa mai fi vazut anii trecuti asa macel, iar ciopoarele aveau zeci de exemplare. Iar animalele impuscate pot fi lasate decapitate in locuri circulate, nu e obligatorie transportarea sau indepartarea lor ?
Dupa cum spune Zentai, obtinerea probelor nu rezolva problema deoarece cadrul legal permite scaparea facila a vinovatilor.
Si atunci, finalitatea demersului va fi o expozitie foto ? Desigur, putem completa cu turmele de mioare de pe Valea Alba si Morar, snopurile de flori de colt din mainile unor turisti ori cainii salbaticiti deveniti un pericol real. Totusi, doar atat putem face ?
Poti sa faci poza la braconier/braconieri da fara sa vada .
Apoi,depui o plangere pentru braconaj.Cu poza alaturata.
Cum am mai scris e necesar un program de monitorizare a caprelor negre,inventariate,cate sunt.
Ca roman/cetatean al Romaniei trebuie sa fii un pic inconstient sa braconezi capre negre,e ca si cum te-ai impusca singur in picior.
Nimeni nu stie daca respectivi braconieri erau romani.
@the.ingrid: aceste activități, cel mai probabil, sunt făcute cu acte în regulă!
Adică legal, de posesori de permis, nu de vreun mexican cu țeavă și-un cui.
Și, da, dacă este legal, pentru prea mulți oameni înseamnă că este și bine și corect și necesar.
Poliția nu se implică decât eventual să facă cercetări dar odată ce li se prezintă permisul de port armă, permisul de vânătoare și factura cu ștampila RomSilva, polițaii au plecat urgent, ca din pușcă.
Doar, și puțin probabil, dacă ar îndrepta arma spre tine, poliția/jandarmeria să facă ceva.
Administrația parcului ori nu are nimic de comentat, dacă vrea să-i fie bine, ori are cotă din piese.
La 112, dacă-ți alunecă un prieten, pe stâncă, și-și rupe tot soiul de oase, stai juma de oră numai să explici că un om e în pericol de moarte. Apoi, peste vreo 8 ore, dacă are noroc, ajunge cineva să-i acorde primul ajutor.
L-ai văzut/auzit pe unul cu pușca prin pădure, suni la 112 și dacă nu-ți iei amendă pentru alertarea nejustificată a autorităților, până ajunge un polițist acolo, eventual de la criminalistică, vine Crăciunul.
Marți, 16 septembrie 2014 - 13:06
the.ingrid
S-a cam deraiat de la semnalul de alarma pe care dorea sa-l traga initial topicul. Revenons à nos moutons!
Ce se poate face, pe cine sa sesizam (scurt si la obiect, cu linuita, sa fie didactic):
- administratorul parcului (uite contact http://www.bucegipark.ro/contact.php)
- politia
- chiar si sunat la 112, sa fie inregistrat.
In cazul unei sesizari, cel tarziu a doua zi ar trebui sa mearga cineva sa verifice ca intr-adevar sunt cadavrele.
Evident, si "social awareness" ajuta punand presiune pe autoritati sa faca ceva, fie si de ochii lumii.
Mesaj modificat de autor!
Ursii din Romania urca la altitudini foarte mari,ii gasesti frecvent pe platou in Bucegi.
Reprezinta o amenintare pentru puii caprei negre,pentru iezi.
Rasi nu mai sunt in Bucegi,lupi,la fel.
Poti sa cauti pe aci prin jurnale sa vezi cati au vazut ursi pe vai de abrupt,in Bucegi.
Referitor la braconieri de capre negre,din Bucegi,sunt o problema si astia.
Da astia cel putin pot fi prinsi usor si amendati sau chiar bagati la puscarie si asta o sa le fie invatatura de minte,sa nu mai faca asa ceva pe viitor.
Normal,pot fi prinsi si amendati daca se vrea,ca pusca nu e asa usor de ascuns.
Pe de alta parte,daca un urs mananca un pui de capra neagra sau mai multi,se gasesc suficienti "milosi" sa zica ca e normal,e "selectie naturala",omu nu trebuie sa se bage in natura etc.
Si e si greu de vazut,pentru ca la noi nu a demarat nimeni vreun program de monitorizare a caprelor negre,din Romania.
Asa ar fi fost cazul,capra neagra e monument al naturii.
Bine in schimb ca cei de la WWF au demarat un program de protejare a cocalarului padurii, ursu brun,care nu e in niciun caz in pericol de disparitie in Romania.
Si acum sa se inteleaga si ca daca stai sa strangi bani pentru ursi si consumi timpu pe asa ceva,nu ai cum sa stai sa strangi bani si sa consumi timpu pentru capre negre.
Caprele negre de acolo,din poze,aveau capul taiat si luat ca trofeu de braconieri,dar din les se vedea clar ca fusese mancat de maidanezi.Cum au ajuns maidanezi pe acolo,nu stiu.
Inteleg ca ai o problema cu ursii si cainii maidanezi. Ai mai enuntat-o si cu alte ocazii, si atunci ca si acum legatura cu topicul in cauza fiind doar usor tangentiala. Mai mult, lasi in continuare impresia ca te folosesti de orice pretext pentru a starni furia unora impotriva ursilor si a maidanezilor care, destul de clar din postul tau, te sperie de moarte.
Principalele doua specii pradatoare de capra neagra sunt rasul si lupul. Daca stai pe ganduri doua secunde, o sa descoperi rapid de ce ursii nu prea le pot vana. Chiar daca ursul ar ajunge pe tancuri ascutite si brane expuse, este lipsit aproape complet de mobilitatea si caracteristicile care ii permit unei capre negre sa pluteasca efectiv peste stanci. Populatiile de rasi si de lupi sunt suficient de scazute cat sa nu constituie o amenintare considerabila pentru populatiile de capre negre (ma astept aici sa spui ca si pe rasi si pe lupi i-a mancat tot ursul).
Principalul si cel mai de temut pradator al mamiferelor de la noi este omul, care poate nimici rapid si eficient orice misca, de la capra neagra la libelula (trecand prin ursi si maidanezi, desigur). In cadrul populatiilor de ursi s-a creat un echilibru. O ursoaica fata de regula 1-2 pui in cursul unui an. Dintre acestia, nu toti ajung la maturitate. Ursii se vaneaza si ei in tara noastra, spre deosebire de capra neagra ei nefiind monument al naturii.
Revenind la tema, din pacate traim intr-o tara in care poti sa omori cu masina trecatori nevinovati si sa scapi basma curata. Pe acest fond, nu mai mira pe nimeni faptul ca autoritatile competente nu dau doi bani pe cateva capre impuscate .. Iar referitor la ce spunea Zentai, sunt curios cum imobilizezi tu (la modul general vorbind) ca turist / alpinist pe unul care cara dupa sine o pusca.
"Ursu e ca un fel de de cocalar agresiv al padurii,se inmulteste foarte mult si traieste pe spatele celorlalte fiinte de acolo,incluzand copacii,"
asta e buna de perla la examenul de definitivat 8 clase trecand peste, poti sa-mi exemplifici o specie care traieste in padure fara a fi dependenta de aceasta ? Capra neagra isi cumpara ierburile din oras ? Vulpea face rost de rozatoare de la mall ? Celelalte carnivore "pe spatele" caror animale traiesc ? Si de ce e ursul cocalar ? Ca mormaie la maxim din barlog si scuipa coji de jir cand se duce la agatat in padure ?
Desi am scris pe ton de bascalie,in postarea anterioara, m-am referit la 2 probleme,care pun in pericol existenta caprelor negre din Bucegi :
ursii si caini maidanezi.
Ursii s-au inmultit excesiv in Bucegi,s-au gasit unii (WWF) tare "milosi" sa hraneasca ursii prin Romania.
Sa hraneasca cerbii si caprioarele,care aproape nu mai exista in Bucegi,nu se gasesc.
Sau sa hraneasca caprele negre.
Sa hraneasca rasii,sau macar sa vada cati mai exista prin Romania iar nu se gasesc.
Ursu e ca un fel de de cocalar agresiv al padurii,se inmulteste foarte mult si traieste pe spatele celorlalte fiinte de acolo,incluzand copacii,nu numai a caprioarelor,caprelor negre si a altor mamifere ierbivore.
Revenind la vanatoare:
Daca sunt caini maidanezi pe munte care ataca ierbivorele,sa fie impuscati.
Si la vanatoare de ursi maturi in Bucegi,sa fie dat liber,pana mai scade populatia,in limite mai acceptabile.
Daca lasi ursii sa se inmulteasca la stilul asta,o sa manance toate celalte animale din Bucegi,iar apoi o sa inceapa sa se manance intre ei.
Uite ca e si vanatoarea folositoare,uneori.
Deci iata ca pot fi si vanatori iubitori de natura.
Ce putem face...
Două lucruri:
Documentată activitatea "vânătorilor". Filmați și fotografiați fără ca aceștia să sesizeze asta, urmată de distribuirea materialelor
către canalele informative naționale. Și forumuri/portale de pe internet dar televizorul e baza. TVR, Realitatea, ProTv, etc. Posturile de la parterul blocurilor nu au impact și importanță.
Societatea, în general, încă nu acceptă aceste activități, motiv pentru care vânătorii se feresc de mediatizare.
În schimb ei duc propria campanie de informare cu privire la necesitatea și indispensabilitatea activității lor.
Dar asta of fac în cercuri restrâns, în familie, prieteni, cunoștințe.
Presiunea socială poate pune capăt idioțenii ăsteia.
La fel se poate întâmpla la capitolul exploatării forestiere. E tare faină vremea în Mehedinți, nu?
Ținând cont că filmăm și fotografiem ghinturile, mulți avem la dispoziție tehnică specifică ce poate diminua expunerea la intoxicațiile cu plumb. Evident, nimic nu poate elimina complet acest risc.
Teleobiective, camuflaj, unii mai putem ridica o cameră mai sus de lungimea brațului, etc.
Totul e ca imaginile să ajungă la televiziuni înaintea forumurilor.
A doua treabă încalcă mai multe norme sociale, legi și reguli.
Cu respect, Mugurel (ca stiu ca nu va place extrem de mult apelativul de "domnule" ) nu se poate face aproape nimic sau ce s-a putut face,s-a facut deja (din cate am inteles, cineva a sunat la 112 si a notificat evenimentul).Ca sa se poata face ceva trebuiesc dovezi.S-ar fi putut veni cu o echipa de la politie,daca in capre ar fi ramas gloante(si probabil ca la inceput au ramas dar am inteles ca virgula cadavrele se afla in descompunere inaintata) ar fi fost foarte usor de gasit faptasii pentru ca orice teava lasa o urma pe glont si asta ar fi arhisuficient de aflat proprietarul armei). Putin probabil sa se dezvolte in felul acesta problema, mai ales ca exista in noul cod de procedura penala s-a "inventat" renuntarea la urmarirea penala (art.318 C.p.p.) cand se constata, pe mai multe criterii, ca nu exista interes public in urmarirea penala, pentru o fapta pentru care pedeapsa ar fi de cel mult 7 ani. Ori in cauza ar fi, cel mult, braconaj la concurs cu nerespectarea regimului armelor si munitiilor, eventual, fapte ce nu stiu daca depasesc pragul de 7 ani.
Ar conta, pe o cale mai lesnicioasa, ca cei care au tras cu arma sa fi fost fotografiati in toate ipostazele care sa-i incrimineze si-n felul acesta Politia ar fi putut incepe urmarirea penala, la care s-ar fi adaugat si depozitia, ca martor, a celui care a facut pozele (mai ales ca sa ratifice data), eventual a celorlalti care au fost cu cel care a facut poze.
Asa, la stadiul acesta, daca in 24 de ore nu a fost chemat nimeni pe la politie pentru treaba asta,in mod clar nici n-o sa mai fie chemat, fiind imposibil acum de a face vreo legatura intre fapta si autori.
Oricum, oricine are dreptul de a retine (opri, lega, imobiliza) o persoana prinsa in flagrantul unei fapte penale, pana la sosirea organelor de politie, fara sa poata fi acuzat de infractiunea de "lipsire de libertate in mod ilegal".Iar flagrant nu inseamna numai ca s-a prins autorul faptei la locul faptei, ci si imediat dupa aceea, cand suspectul prezinta pe el urme,sau are obiecte care ar crea presupunerea rezonabila ca este autorul infractiunii.
mmordean : Filozofie ieftină. Stereotipuri (sentimentul condamnabil de proprietate, adevarul este relativ), despicarea firului in 4, 16 si 64 urmata de lansarea unor teme fara legătura cu subiectul (agresivitatea, biserica, teama de moarte), totul reluat pana la conturarea unui un final previzibil - discuția se dilueaza si derapeaza fara a ajunge la o propunere de acțiune concretă. Rezultatul final ? Dezamagitor pentru cei deranjati de realitatea prezentată, pozitiv (încă o expunere mediatica) pentru cine dezbate doar de dragul polemicii. Din partea unei persoane inteligente asteptarile mele sunt totuși ceva mai mari. Dar si adminii ar putea da o mana de ajutor, redirectionand aceste intervenții de pe un site montan către locurile unde se dezbat teme filozofice si unde notatorul ar gasi parteneri de discuție mai competenti si evoluati din punct de vedere al dezvoltării personale.
Revenind la topicul forumului, ce se poate face in aceasta situație - altceva decât un telefon ce va fi tratat cu indiferenta si dezinteres ?
mmordean
E valabila si varianta asta: ,,Am sentimentul că în miezul acestei revolte stă și ideea inconștientă că acele zone - pădurile, munții - ne aparțin, că noi (turiștii ne-orășeni si vanatori) decidem ce e bine pentru ele. ''
Din punctul meu de vedere, mai putine stricaciuni fac schiturile si bisericile in proiect pe platoul Bucegilor decat bipezii astia posesori de pusca. Daca pe primii ii pot ignora si intelege, nu la fel stau treburile si cu fauna aia citadina (vanatori) pusi pe varsare de sange. Deci astia imi strica mie buna dispozitie ori de cate ori ii aud vorbind sau postand ,,faptele eroice''. Notiunea de vanator nu are nimic de-a face cu notiunea de iubitor de natura. Cel mult cu ,,procurare de hrana''.
Si ei incearca sa ne mai bage in cap gogosica intelectuala ca ei plimba pusca prin padure numai de dragul amorului, sa priveasca lumina prin padure si sa asculte pasarelele.
Nu spun ca exemplarele bolnave, cu coarne asimetrice nu trebuie eliminate dar din ce vad pe topic nu e vorba de asa ceva. Ce s-a luat, a fost pt trofeu si in afara sezonului.
Ține de educație, experiență, cunoaștere, faptul că un oarecare poate spune ce e bine și ce nu.
Noi, "turiștii orășeni" avem parte sau avem acces la cunoașterea și înțelegerea ce unora le lipsesc. Nu toții, desigur... evident.
Acuma sunt unii care susțin, sus și tare, că natura trebuie lăsată în pace, pentru binele ei și al nostru și alții ce susțin la fel de sus și de tare că animalele trebuie împușcate și pădurile trebuie tăiate pentru binele lor și al nostru.
Ce-i al nostru? Ce ne aparține?
Eu îți pot spune, cu mâna pe inimă, că e al meu și-mi aparține tot ce voi lua cu mine în mormânt.
Restul e doar cu împrumut.
Daca indivizii respectivi ar fi criticati aspru de cunoscuti pentru actele astea de barbarie,poate nu ar mai fi interesati de asa distractie.
Luni, 22 septembrie 2014 - 12:03