Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Octombrie 2024
LMMJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Noiembrie 2024
LMMJVSD
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Online

Vremea
Varful Vanturarita
Muntii Capatinii
#23  Inapoi 1 2 Inainte

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

  Forum Altele Acumulatori (23)
 
yo6ial
yo6ial
Coarda
 
Mihai, am zis că „pot fi” nu că „toate sunt” Carpati.org

În opinia mea, încărcătorul ideal oferă curent constant fiecărui element pus la încărcat, nu-l încarcă dacă temperatura acumulatorului este mai mare sau egală cu 40 de grade Celsius, decuplează dacă tensiunea depășește 1.500V și are un parametru reglabil de către utilizator: Curentul de încărcare.Dintr-un buton rotativ sau butoane +/-, cu gradații în capacitatea acumulatorului.
Ai un acumulator de 2.5Ah, setezi încărcătorul pentru acumulatorul de 2.5Ah și în 12 ore e plin.

Altfel, rampe de încărcare în crescendo, impulsuri de înaltă frecvență sau „formatarea”sunt, după umila-mi părere, Voodoo.


Marți, 18 iunie 2013 - 11:18

drumetu71
drumetu71
Busola
 
Asta-i sigur. Eu folosesc acumulatorii numai in perechi de 4 si la 2 serii deja am cate unul mai prost. Am inceput sa-i imperechez in functie de capacitati si voltajele care le au la terminarea incacarii fara sa mai tin cont de seria din care au facut parte.


Luni, 17 iunie 2013 - 23:47

odin
odin
Rucsac
 
"Notă personală: vedeți că încărcătoarele inteligente pot fi și suficient de inteligente pentru a vă ajuta să cumpărați acumulatoare noi, la intervale regulate"

Nu prea Carpati.org Unii acumulatori au garantie si daca cedeaza ii schimbi, daca nu, si-au meritat investitia. Un incarcator din acela destept, il poti regla tu, ca sa nu se regleze el. Nu ma bag la lanterne sau altele ci la aparate foto. Majoritatea celor de azi folosesc 4 acumulatori. Acestia sunt folositi in serie. Iar ei au un prag cand se considera descarcati.
Sa iau un exemplu: 4 acu in aparat, folositi in serie, nu paralel, se considera descarcati cand suma lor face 4,4. Ei se pot descarca asa: 1.0 - 1.0 - 1.3 - 1.1 , total 4,4.
Rezulta descarcare aleatorie si cand ii incarci fiecare se incarca cum il pui si cu timpul unii se strica. Folosind acu fara parametri egali, se strica si altii, rapid. Mai ales daca au varste diferite.


Luni, 17 iunie 2013 - 23:33

yo6ial
yo6ial
Coarda
 
@leo: rezistența internă a unui acumulator sau baterie este considerată serie nu paralel. Carpati.org
Nu dânsa cauzează auto-descărcarea. Rezistența internă cauzează diminuarea randamentului și valoarea rezistenței interne crește odată cu pierderea electrolitului, subțierea/dezintegrarea electrozilor și cristalizarea sărurilor metalice pe electrozi - săruri ce nu conduc curentul și nu prea mai fac schimb de ioni.

În alte cuvinte, rezistența internă este cea care face acumulatorul să se încălzească, făcând abstracție de căldura generată de consumator sau încărcător.

Notă personală: vedeți că încărcătoarele inteligente pot fi și suficient de inteligente pentru a vă ajuta să cumpărați acumulatoare noi, la intervale regulate Carpati.org

Teoria și practica tehnologiei acumulatoarelor este foarte vastă, discuțiile sau explicarea detaliată a funcționării lor se regăsesc în cărți groase și grele (ca masă).
Aici, la discuția asta, eu nu mai adaug decât:
Acumulatoarele vă pot aduce economii substanțiale pentru că își vor amortiza investiția destul de repede.
Bateriile nu își amortizează investiția, punct.

Apoi, în cele din urmă, acumulatoarele folosite responsabil și oferite spre reciclare la sfârșitul vieții lor, cu sau mai bine fără pretenții financiare, scutesc ceea ce iubim, mai toți de pe aici, de o povară inutilă și nejustificabilă.


Luni, 17 iunie 2013 - 22:54

odin
odin
Rucsac
 
Problema acumulatorilor e destul de complexa dar unele chestii sunt simple.
Daca ai mai multi, ii marchezi ca sa nu ai set descompletat pt ca se incarca diferit si ii strici, plus ca aparatura nu va functiona ok. Unii trebuie reformatati, descarcati. Cautati un incarcator care are discharge, apoi ii incarcati la loc. Altele, au incarcare pe linii diferite. Altele mai complicate au pentru fiecare baterie canalul sau si ajustezi tu tot.

http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/B004J6DLD4/codihorr-20

Eu ii incarc in pozitie verticala si nu se incalzesc asa usor.


Luni, 17 iunie 2013 - 21:30

leomaciu
leomaciu

 
Povestea cu timpul de incarcare este foarte complicata.
Acel indice de fapt este radical de ordin 2 din 2, dar nu asta conteaza.
Problema este urmatoarea. Acumulatorii nu-i folosim doar de cateva ori ca sa poata fi aplicata aceasta formula (corecta de altfel), ba mai mult, nu suntem mereu la temperatura camerei cand este valabila aceasta formula.
Aici trebuie sa tinem cont de 3 aspecte importante, probabil sunt mai multe:
1. Cu cat acumulatorul se incalzeste mai tare cu atat se disipa mai multa energie, deci pierderi la incarcare, iar timpul calculat nu mai este suficient. Din acest motiv un incarcator serios lasa acumulatorul sa se mai odihneasca la anumite intervale de timp sau dupa ce se ajunge la o anumita temperatura.
2. Rezistenta interna a acumulatorului. Ati observat ca in timp acumulatorul chiar depozitat scurt timp parca s-a descarcat putin si acest fenomen este din cauza acestei rezistente interne care practic consuma, comportandu-se ca o sarcina. Acelasi fenomen se intampla si la incarcare. Mentionez ca orice acumulator are rezistenta interna, numai ca atunci cand este nou ea este foarte mica. Din avest motiv un incarcator bun masoara tensiunea pana la care a ajuns acumulatorul, dar face si o diferenta delta(t) pentru a verifica daca exista in continuare un proces de incarcare sau nu.
3. In timp acumulatorul nu mai are aceeasi capacitate ca cea initiala, dar nici cea initiala nu este exct ca cea inscriptionata existand un coeficient de abatere in care trebuie sa se incadreze producatorii. In acest caz chiar nu prea ai cum sa calculezi daca vrei sa fii mai exact.
O mare problema la incarcatoarele simple este faptul ca se incarca acumulatorii imperechiati cate 2, iar curentul de incarcare este fix (nu poate fi ajustat) si difera putin intre cele 2 circuite daca avem incarcator cu 4 locase. O alta problema constatata este ca acel curent nu este exact ca cel mentinat pe capac si are si o oscilatie in funtie de mediul ambian si de incarcarea incarcatorului (sunt dimensionate la limita).

Acestea sunt motivele de baza pentru chiar merita sa investesti intr-un incarcator bun la care se mai adauga:
- Se poate seta un curent de incarcare dorit (daca nu te grabesti mai mic, iar daca te grabesti ar fi bine sa nu depasesti 1/3 din capacitate), chiar daca producatorul spune ca se poate folosi un curent mai mare (acesta se aplica doar in cazuri exceptionale).
- se pot incarca acumulatorii individual, nu in pereche. Este putin probabil ca 2 acumulatori ca aibe capacitate identica, deci incetul cu incetul unul dintre ei nu va putea tine pasul
- esti avertizat daca trebuie sa-l arunci (rezistenta interna prea mare)
- ai funtie dedicata de format si stie el ce are de facut daca ii dai capacitatea...
- se opreste singur
- iti da o sumedenie de informatii precum cat timp a trecut, in ce etapa este, ce tensiune are la borne, care este curentul masurat deincarcare (aproximat), daca operatiunea este terminata etc...

Totul sta in putina fizica si putina chimie (la cea din urma nu ma pricep sa povestesc, dar am citit deja ceva interesant postat deja Carpati.org )


Luni, 17 iunie 2013 - 19:54

odin
odin
Rucsac
 
Timpul optim de incarcare este:

t (h) = C (mAh) / I (mA) * 1,4

unde:
t = timpul de incarcare
C = capacitatea acumulatorului
I = curentul de incarcare (trecut in prospectul incarcatorului)
1,4 = coeficient de randament al incarcarii

Atentie! Coeficientul e chiar 1,4 , nu alta valoare. Supraincarcarea este daunatoare in lipsa unei functii de protectie a incarcatorului


Luni, 17 iunie 2013 - 19:04

yo6ial
yo6ial
Coarda
 
Doar ca să clarific niște termeni și definiții: Carpati.org
Acumulatorii NiCd/NiMh au o tensiune nominală de 1.2 Volți
Tensiunea poate varia de la 0.9V la 1.5V.

- La un consum de 10% din capacitatea nominală, la 0.9V acumulatorul este considerat descărcat, descărcarea
suplimentară putând dăuna electrozilor din el.
- La încărcarea cu un curent de 10% din capacitatea sa, la tensiunea de 1.5V este considerat ca fiind plin, încărcarea suplimentară putând duce la evaporarea electrolitului și posibil la explozia celulei.

Acumulatoarele cu Litiu au o tensiune nominală de 3.2-3.7V (Variază în funcție de tipul exact)
La Litiu-Ion, de exemplu, celula este considerată goală la 2.8V și plină la 4.2V

Toate aceste cifre sunt date pentru o temperatură de circa 20-25 de grade Celsius.

Bateriile și acumulatoarele (Celulele primare și celulele reîncărcabile) sunt metode chimice de stocare a energiei electrice.
Se bazează pe deplasarea de ioni între electrozi într-un mediu acid sau alcalin.

După cum ne mai amintim de la orele de chimie, orice reacție chimică este direct influențată de temperatură.
Cu cât temperatura este mai mare cu atât reacțiile chimice se produc mai intens sau mai rapid și cu cât temperatura este mai mică cu atât se produc mai lent sau încetează cu totul.

Acumulatoarele cu Litiu sunt mult mai eficiente, dpdv chimic și electric.
Circa 90% versus 50-60% în cazul celulelor NiCd, mai ales la curenți mari.
Cu cât curentul de încărcare sau descărcare este mai mic, cu atât randamentul este mai mare, viața acumulatorului mai lungă, încărcarea mai consistentă, etc.
Deci, asta face, în cazul celulelor cu Litiu, ca viteza reacțiilor chimice să aibă un impact mai mic.

Moartea celulelor Ni-XX este cauzată de pierderea ireversibilă a electrolitului. Datorită evaporării și disocierii apei din electrolit în hidrogen și oxigen gazos. (care creează presiune în celulă și sunt evacuate prin supapele anti-explozie)
Moartea celulelor Li-XX este cauzată de corodarea electrozilor de către electrolit. Din cauză că funcționează la temperaturi mai mici la același curent, electrolitul se pierde mai greu. Dar, de obicei, până se pierde electrolitul... electrozii sunt franjuri.

Chinezi știu ei ce știu - celulele ieftine au electrozi cu suprafața mai mică, sunt mai subțiri și electrolit e pus în ele cât să prezinte tensiune pe terminale.
Cântarul este un mod de a face diferența dintre acumulatoarele contrafăcute și cele originale.

Vedeți că e din ce în ce mai deasă treaba asta:
http://farm4.staticflickr.com/3059/2618014599_f149dfbaa0_o.jpg


Luni, 17 iunie 2013 - 12:48

csuporj
csuporj
Coarda
 
Cred ca doar la acumulatorii de 1,5 V (1,2 V) e problema. La 3,7 V (dslr si bridge) e mai mare toleranta aparatului foto.


Sâmbătă, 15 iunie 2013 - 00:19

leomaciu
leomaciu

 
Ionut ai mare dreptate. Cam orice acumulator iti ofera la temperaturi foarte joase o capacita mai mica decat cea declarata de producator. Cu cat este un acumulator mai slab calitativ cu atat sunt surprizele mai mari. Oricum pentru astfel de situatii se recomanda folosirea lor doar cat este necesara apoi sa fie pus echipamentul cu pricina in rucsac la caldurica... Eu am mers cu un Dslr in mana cam 80-90% din timp pe 2 trasee scurte (in zile diferite) in Fagaras in decembrie 2011 (intre Craciun si Revelion) si sincer nu am vazut diferente chiar notabile. Mentionez ca vorbim de un acumulator Li-Ion, iar tempetratura era prietenoada pentru acea perioada.


Sâmbătă, 15 iunie 2013 - 00:03

drumetu71
drumetu71
Busola
 
La inceput, nestiutor, am folosit acumulatori din supermagazine si incarcatoare deasemenea. Am evoluat spre sony si varta. Acum sigur incerc si eneloop.


Vineri, 14 iunie 2013 - 23:25

scufitul_rosu
scufitul_ros..
Caraba
 
Acum sa ma scuzati daca intrerup topicul omagial la adresa acumulatorilor Carpati.org , dar nu ati avut niciunul dintre voi probleme cu ei la temperaturi joase?? La turele de iarna am avut surprize mari...


Vineri, 14 iunie 2013 - 20:49

vasile.popescu
vasile.popes..
Caraba
 
De curând, am trecut și eu la Sanyo Eneloop XX. Deocamdată sunt prea mulțumit de ei...


Vineri, 14 iunie 2013 - 19:26

zoly
zoly
Busola
 
Uniross, France, 2300mAh, NiMH, din 2004, in jur de 50 cicluri pana acum, nu am remarcat vreo degradare, *****

Duracell, Japan, 2450mAh, NiMH, de doi ani, vreo 10 reincarcari, deocamdata beton *****

Uniross, PRC, 2500mAh, NiMH **, de prin 2005, dupa cateva cicluri am observat ca se autodescarca in mai putin de-o saptamana, ii foloseam doar pentru ture de-o zi, incarcati de cu seara. Poze din ce in ce mai putine per ciclu. La un moment dat nu au mai fost in stare sa se incarce macar pentru o poza -> au sfarsit la MegaImage in cosul de baterii uzate, drept pedeapsa pentru ca m-au lasat in inima Pietrei Craiului.

Energizer, Japan, 2450mAh, NiMH ***, de prin 2007. Au trait vreo 20 de cicluri. Treptat si-au redus capacitatea. Acum nu mai duc decat cateva poze. Au fost retrogradati pe post de baterii pentru jucarii unde isi mai fac treaba.


Vineri, 14 iunie 2013 - 18:52

leomaciu
leomaciu

 
Alegerea acumulatorilor se face in funtie de utilizarea acestora. Am sa incerc sa scriu cate ceva din ceea ce stiu si din experienta.

CE ALEG?
Acumulatorii de regula se folosesc acolo unde avem nevoie de curenti mari sau o sustinele indelungata la o folosire regulata sa-i spunem. Din ce stiu si din de am observat nu se recomanda la telecomenzi, mouse, ceas de masa sau alte produse ce consuma foarte putin deoarece veti avea surpriza sa nu va tina cat va asteptati (comparativ cu cele alkaline) si la un moment dat cand sunt aproape descarcati si produsele nu se folosesc o perioada de timp puteti sa constatati ca acest lucru a daunat acumulatorului. Acumulatorii se recomanda a se pastra incarcati.

EXEMPLU
Ca un exemplu daca ii folosesti la un aparat foto compact pe care il folosesti intr-o tura ai nevoie de capacitate cat mai mare sau ceva rezerva ca sa poti fotografia ceea ce ti-ai propus. Un set cu o capacitate dubla te va sustine mai mult timp decat 2 perechi cu o capacitate la jumatate.
In schimb daca ii folosesti la un blitz extern pe care il atasezi la un DSLR si ai un eveniment in care ai nevoie de el iti va fi foarte util o capacitate cat mai mare, dar si o viteza mare de reactie ca sa se poata incarca acesta cat mai rapid in cazul in care faci mai multe cadre intr-un timp foarte scurt sau chiar o rafala. In acest caz va conta si capabilitatile blitzului de acumulare a acelui curent in intervalul de timp dat, nu doar acumulatorii. In acest caz eu folosesc si recomand tot ENELOOP dar negri.
In concluzie trebuie sa te gandesti la ce ii vei folosi si care sunt aplicatiile exacte in care doresti sustinere.

CARACTERISTICILE lor principale ar fi:
- Marimea fizica: AA sau R6, AAA sau R3 fiind cei mai utilizati
- Capacitatea
- Tipul: NiMh, NiCa, Li-Ion fiind cele mai inatlnite
- Curentul maxim de incarcare recomandat de producator
Pe langa acest caracteristici principale si care de regula sunt date, mai sunt si o serie de alte caracteristici mai putin publice sau mai bine zis deloc, iar cele mai importante ar fi:
- Viteza de reactie - cat de rapid iti poate furniza curentul dorit intr-un interval de timp cat mai scurt posibil
- Temperatura maxima la care ajunge in sarcina sau la incarcare
Intr-adevar conteaza foarte mult cine le produce si calitatea elementelor folosite.

Din ce am folosit pana acum recomand Sanyo si Varta si nu recomand GP.


Vineri, 14 iunie 2013 - 18:45

florinbalan
florinbalan
Rucsac
 
Astia albi tin la mai multe incarcari, cei negri se uzeaza mai repede, avand o capacitate mai mare cu 30%. Pe mine m-a surprins si pretul relativ mic al lor (am gasit oferta la altex 55lei 4 Eneloop 1900 cu tot cu incarcator). In mod normal este intre 40 si 60 lei setul de 4, insemnand ca in final ajungi la un pret mai mic de jumatate de cat cu alkaline, presupunand doar 20 de descarcari.


Vineri, 14 iunie 2013 - 17:55

odin
odin
Rucsac
 
Chiar daca acumulatorii aratati de mine nu am atatia miliamperi cat ar fi pe acumulatorii NiMh, pentru un utilizator normal sunt mai buni. Nu toti fac sute de poze odata, multi fac cateva, mai tarziu iar, peste 2 zile iar. Nu se descarca singuri ca cei NiMh, sau cel putin nu atat de usor. Per total, sunt mai eficienti Carpati.org


Vineri, 14 iunie 2013 - 17:42

florinbalan
florinbalan
Rucsac
 
Eu folosesc de ceva timp Eneloop. Albe sau XX, se comporta mult mai bine decat alkalinele scumpe, mai ales la curenti mari (0,5-0,75 amperi, adica frontala la maxim). Chiar daca Eneloop xx au doar 2400mah fata de 2800-3000 cat pretind cei de la Energizer ca au alkalinele lor, in toate testele s-au comportat mult mai bine, scotand timpi mai buni si la lanterne si la aparatul foto. In plus se autodescarca mult mai greu decat acumulatorii Nimh obisnuiti.

Ca numar de cicluri am testat un set de 4 bucati xx dupa 30 de incarcari si scazusera abia pe la 2200mah.

Acumulatori care se strica imediat sunt GP de exemplu, chinezarii scumpe.

In ultimii ani am inceput sa folosesc tot mai mult acumulatori li-ion 18650, caci au mai multa vlaga la o greutate mult mai mica. Un acumulator de acesta inlocuieste 3 acumulatori AAA schimbati de 3-4 ori. Dpdv ecologic eu ii extrag din baterii uzate de lectoc dar trebuie grija ceva mai mare caci exista riscul de a face bum Carpati.org


Vineri, 14 iunie 2013 - 17:34

odin
odin
Rucsac
 
Sanyo Eneloop sau orice cu tehnologia LSD. Restul foarte slabi.
http://www.altex.ro/incarcator-overnight-2-acumulatori-r6-aa-2000mah-eneloop-mqn04-e-
2-3utga

Sunt curios numai cine da poretul compactei pe acumulatori si incarcator. Problema la acumulatori, daca ai mai multi, este utilizarea lor. Trebuie sa ii marchezi si sa ii folosesti in pereche. Daca ai 2 seturi, ii poti incurca si folosi ori incarca pe perechi diferite, cu diferit grad de utilizare; asta ii afecteaza si mai mult.


Vineri, 14 iunie 2013 - 17:26

zoly
zoly
Busola
 
Acumulatorii made in china (indiferent de brand, Kodak, Varta, Energizer etc) se duc dupa cateva cicluri, si oricum nu rezista mult timp nefolositi intr-un ciclu (se descarca in numai cateva zile). In schimb acumulatorii fabricati in US, Europa de Vest sau Japonia se descarca in luni de zile, si pot fi reincarcati de foarte multe ori.

Dupa parerea mea, primul si cel mai important criteriu este tara in care se fabrica. Din nefericire, peste 90% din piata noastra este acoperita de acumulatorii din China. De cele mai multe ori TOTI acumulatorii dintr-un magazin sau hypermarket sunt chinezesti.

Sfatul meu, cand vedeti la raft ceva made in Japan/Germany/France/US care se incadreaza in parametrii doriti (model, sarcina stocata, curent de incarcare samd) nu ratati ocazia. Nu veti regreta!


Vineri, 14 iunie 2013 - 17:04

Afisari: 4,958


#23  Inapoi 1 2 Inainte

Adauga un mesaj in topic






Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

 


 
0,0610 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2024) www.carpati.org