De actualitate
Login
Calendar
| Ianuarie 2026 | ||||||
| L | M | M | J | V | S | D |
|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | 2 | 3 | 4 | |||
| 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
| 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
| 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
| 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |
| Februarie 2026 | ||||||
| L | M | M | J | V | S | D |
|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | ||||||
| 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
| 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
| 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
| 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic
|
Forum
Altele
1 Martie
(19)
|
||
|---|---|---|
|
luna ![]() |
|
|
oanafoca |
Asa, da, mai merge. Multumim @bubus8! O primavara frumoasa si tie!
Fotogr. e super! Am notat-o cu 10! Felicitari lui Odin pt ea! Marți, 1 martie 2011 - 21:23 |
|
|
bubus8 ![]() |
sau mai bine sa ne bucuram ca vine primavara, un martisor si pt fete )si pt baieti)
http://www.carpati.org/poze_fotografii/--_muntele_nu_este_in_lista_--/cu_drag_de_1_martie/72067/ Marți, 1 martie 2011 - 21:16 |
|
oanafoca |
Hai, ca din urari de bine, ati intrat in "Etnografie si folclor". De ce nu deschideti alt topic?
Marți, 1 martie 2011 - 21:03 |
|
|
odin ![]() |
Multi nu cunosc. Asta e alta treaba.
Marți, 1 martie 2011 - 20:50 |
|
anta |
@odin: uite ca cei din bucuresti/zona munteniei stiu ca se dau martisoare doar la fete. Multi s-au uitat ciudat la mine azi din cauza ca purtam unul.
Marți, 1 martie 2011 - 20:42 |
|
|
odin ![]() |
Dar se ofera de cand lumea, de cand e maertisorul Se poate oferi unei fete de catre un baiat dar si invers. La fel fetele fetelor si baietii baietilor.
Marți, 1 martie 2011 - 20:38 |
|
anta |
Ca fapt divers, in Basarabia, o mare parte din zona Moldovei si din Ardeal, de 1 martie se ofera martisor baietilor
Marți, 1 martie 2011 - 20:30 |
|
|
siriso21 ![]() |
@ Alex, Claudiu - multumim de urari. Eu personal astept cu nerabdare primavara, aceea cu pomii inmuguriti si branduse gingase scotand zgribulite capetele de sub zapada. Cat despre martisor, azi m-am jucat cu doua snururi primite alaturi de bombonici de ciocolata, pe care mi le-am legat singurica la mana dreapta. Primul cu un nod opt prin urmarire, apoi am prins cel de-al doilea snur de primul printr-un prusik atasand si un trifoi de argint si apoi am inchis cu 2 noduri pescaresti (am incercat eu dublu pescaresc dar nu mi-a iesit
Marți, 1 martie 2011 - 20:05 |
|
|
odin ![]() |
Conrad: anul roman incepea la 1 Martie. Atunci era obiceiul sa urezi de bine celor dragi, fie om, fie animal, die planta. Daca tineai la cineva sau ceva, ii legai un fir rosu impletit cu unul alb, materialul de atunci , lana. Rosul-dragoste, alb-puritate.
Martisoarele agatate au avut ca origine dorinta oamenilor de a arata mai mult, dragostea. De fapt, martisorul este numai acel fir impletit rosu-alb. Se dadea fetelor, dar si baietilor. Oricine putea darui martisor oricui. Faptul asta, anul roman, se suprapune de minune cu inceputul agriculturii in traditia sa zicem pagana, neromana, sarbatorite mai tarziu prin zeul roman amintit. Si cum la un nou inceput dorea lumea sa mearga totul bine, s-a mentinut obiceiul. Acest obicei este numai la noi, bulgari, sarbi, rusi. In alte poarti nu se cunoaste. Marți, 1 martie 2011 - 19:21 |
|
|
mflorin ![]() |
''dar niciuna din aceste legende care explica "provenineta martisorului" nu imi lamureste un lucru: de ce "La multi ani" de 1 Martie? E ziua cuiva?!''
Explicatia e chiar simpla: e o urare de An Nou. In culturile vechi (pre-crestine) Anul Nou nu se sarbatorea ca acum - in toiul iernii (1 ianuarie), ci odata cu venirea primaverii (in luna Martie). Mai tarziu, in malaxorul istoriei, multe obiceiuri vechi si-au pierdut sensul, prin amestecul cu alte culturi. Marți, 1 martie 2011 - 19:00 |
|
oanafoca |
Multumim, Claudiu! Bine spus! Dar oare va exista vreodata o astfel de dimineata? Sa traim totusi cu speranta ca "da"....
In orice caz, cel putin pentru noi, membri ai acestui site, cu siguranta ca aceasta exclamare se va produce in zorii unei zile pe munte, cu privirea larg deschisa catre zari.... Marți, 1 martie 2011 - 16:55 |
|
|
conrad (admin) |
Cristina, pentru a lasa martisorul in coroana unui copac, trebuie mai intai sa astepti ca acel copac sa infloreasca. Si nu stiu cum va supravietui un nod prusic atata timp
Provocarea a fost deja lansata, insa nodul acesta, fara altele de asigurare, nu va avea viata lunga. Un Cabestan sau un Opt prin urmarire (asta da provocare, cu un snur de martisor!) erau la fel de interesante (sunt curios cu cate procente au crescut azi cautarile pe google dupa "nodul prusik" Cat despre "semnificatia martisorului", depinde la care din ele te referi. Ca sunt multe semnificatii. O parte din legendele legate de traditia martisorului le gasesti aici "http://www.stiridebine.ro/povestea-martisorului". O parte din ele le stiam, altele acum le-am aflat... dar niciuna din aceste legende care explica "provenineta martisorului" nu imi lamureste un lucru: de ce "La multi ani" de 1 Martie? E ziua cuiva?! Primavara frumoasa tuturor, si in special doamnelor si domnisoarelor de pe acest site va doresc cat mai multe clipe minunate petrecute pe munti alaturi de cei dragi; si va mai doresc ca intr-o dimineata sa va treziti si sa puteti exclama cu sinceritate: "Nu imi mai doresc nimic altceva!" Macar intr-o dimineata! Si sa ne vedem sanatosi si veseli pe carari de munte. Primavara frumoasa si in suflet! Marți, 1 martie 2011 - 16:36 |
|
|
crissie |
Alex, multumim pentru urari!
Si pentru ca veni vorba , pana sa descopar muntele, primeam martisoare, ma bucuram de gest cateva clipe, apoi erau uitate intr-un sertar, alaturi de cele din anii anteriori. Oare cati mai stiu adevarata poveste a martisorului,azi, cand orice obiect ce are atarnat un snur alb-rosu e numit martisor? Muntele m-a facut sa-mi aduc aminte de semnificatia acestuia. Dupa ce port cateva zile un snur alb-rosu la incheietura mainii, profit de urmatoarea tura la munte pentru a lega acel snur de ramura unui copac. Asa ma voi bucura mereu de martisor, amintindu-mi tura in care l-am inapoiat naturii. Anul trecut a fost Retezat...anul asta,cine stie? Si fiind inca sub influenta atelierului de alpinism din Piatra Craiului, lansez o provocare! Cine imi leaga snurul de martisor la cureaua ceasului folosind un nod Prusik? Marți, 1 martie 2011 - 12:22 |
|
oanafoca |
Multumim frumos, Alex! Deasemenea, sa ai si tu parte de o primavara frumoasa si, de ce nu, carari sigure in toate drumetiile tale!
Foarte dragutz din partea ta! Marți, 1 martie 2011 - 11:45 |
|
|
andreea2401 ![]() |
Multumim, Alex! Esti foarte dragut, ca de obicei! Va doresc tuturor sa aveti o primavara frumoasa si o viata ca o primavara!
Marți, 1 martie 2011 - 11:31 |
|
|
alex_sandrin.. ![]() |
...și să nu uitați din când în când să ne povestiți și nouă despre ale voastre călătorii...
Marți, 1 martie 2011 - 11:16 |
|
|
kya ![]() |
Si sa ne bucuram cat mai mult de munte si de tovarasii nostri de drumetie, nu, Alex?
Marți, 1 martie 2011 - 11:04 |
|
|
alex_sandrin.. ![]() |
Prin acest mesaj doresc să transmit cu ocazia zilei de 1 Martie un călduros La Mulți Ani tuturor doamnelor și domnișoarelor.
Să aveți parte de o primăvară cât mai frumoasă, plină de împliniri și realizări. Marți, 1 martie 2011 - 10:51 |
|
|
Afisari: 2,716
| ||
Adauga un mesaj in topic
|
|

P.S. Pacat ca nu am fost sau merg in vreo tura zilele astea, aveam niste martisoare ,,deosebite" beculetele legate cu snur de martisor !!! (cine stie cunoaste, nu ?)
Marți, 1 martie 2011 - 23:57