Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Septembrie 2023
LMMJVSD
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Octombrie 2023
LMMJVSD
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Vremea
Varful Bodea
Muntii Tarcu-Muntele Mic
Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

Forum Alpinism Tabel echivalenta (10)

boghi13
boghi13

multumesc mult de lamuriri Carpati.org parca sunt si io mai destept acuma (kidin) Carpati.org

Miercuri, 30 iulie 2008 - 10:30

mihai.telemark
mihai.telema..
Rucsac

Am postat tabelul "echivelanetlor" aici :
http://www.carpati.org/poze_fotografii/--_muntele_nu_este_in_lista_--/cotatia_în_esc
alada_moderna/33560/

Marți, 29 iulie 2008 - 20:32

mihai.telemark
mihai.telema..
Rucsac

Da' se pare ca trimiterea aia a ta nu functioneaza Carpati.org

Marți, 29 iulie 2008 - 19:24

satov
satov
Caraba

Nu stiam originea notatiei, Octavian, tot de la rusi ni se trage Carpati.org). Am sintetizat cate ceva si trecut pe wikipedia, daca cei care se ocupa de pagina respectiva considera ca nu sunt informatii utile o sa faca rollback, nu am griji Carpati.org. Eu zic ca nu strica sa aparem si noi pe acolo, macar ca sa se stie ca existam si din pct asta de vedere.

http://en.wikipedia.org/wiki/Grade_(climbing)#Romanian

Marți, 29 iulie 2008 - 19:20

mihai.telemark
mihai.telema..
Rucsac

Foarte colorat si frumos acest tablou comparativ
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/fr/4/4f/Cotation_escalade.png

Marți, 29 iulie 2008 - 18:49

octavian67
octavian67
Caraba

Nu exista un sistem romanesc de cotare a gradelor de dificultate tehnica pentru escalada, sistemul adoptat la noi fiind cel international, al UIAA (Uniunea Internationala a Asociatiilor de Alpinism).
Pentru alpinism, in Romania, se foloseste sistemul de cotatie rusesc (1A/B - 6A/B), un sistem adaptat dupa sistemul germano-austriac (sistemul Welzenbach). Acest sistem ne da o cotatie per ansamblu asupra dificultatii traseului. Pentru a ne forma insa o idee mai clara despre dificultatea unui traseu se foloseste o cotatie dubla, cotatia de ansamblu si cotatia tehnica (care ia in calcul cel mai dificil pasaj al traseului).
In privinta cotatiei de ansamblu exista o buna compatibilitate intre sistemul francez (F+/-,PD+/-,...,ABO) si cel rusesc.
Pana la inceputul anilor 1990 in Romania nu se utiliza cotatia tehnica a celui mai dificil pasaj din traseu.

Echivalentul cotatiei de ansamblu:
======================================|
Gradul | Gradul francez | Explicatia |
romanesc | aproximativ | |
======================================|
1A / B | F | Facil, Usor |
2A / B | PD | Putin dificil |
3A / B | AD | Mai dificil, destul de dificil |
4A / B | D | Dificil |
5A / B | TD | Foarte dificil |
6A / B | ED | Extrem de dificil |
7A | ABO (abominabil) | Extrem de dificil si periculos|
=======================================|

In general un + sau un − este plasat dupa grad, ceea ce ne indica daca acel grad este la limita de jos (-) sau la limita de sus (+) a dificultatii (de exemplu un "PD+" ar putea fi aproximativ echivalent cu un "AD−").

Cu bine.

Marți, 29 iulie 2008 - 18:24

mike
mike
Rucsac

O sa o fac eu in urmatorul articol despre alpinism ...sper pana pe 8 august.
Pana atunci pt escalada (a celui mai greu pasaj) folosim sistemul UIAA si pt alpinism daca vrei sa iti dau un corespondent nu pot decat facand o oarecare comparatie cu sistemul francez:
F= 1A
PD-= 1B
PD=2A
PD+=2B
AD=3A
AD+/D-=3B
D=4A
D/TD-= 4B
TD/ED-=5A
TD+/ED-=5B
TD+/ED= 6A
ED-/ED+=6B
Pt orice alte nelamuriri iti stau la dispozitie

Marți, 29 iulie 2008 - 16:07

boghi13
boghi13

nu stiu daca ar fi sau nu justificata prezenta sistemului romanesc prin performante , asa cum nu stiu cum se poate justifica prezenta sistemului ... brazilian acolo de ex (poate gresesc si habar nu am despre ce vb dar nu am azuit de performante alpine braziliene) ...
nu asta e spiritul ci faptul ca ok exista un sistem romanesc si un sistem international pt a lua doar UIAA sistemul romanesc da o dificultate de ansamblu , sistemul UIAA da dificultatea celui mia greu pasaj (daca am inteles eu bine) acuma pe site aici cineva a trecut odata ce inseaman fiecare grad romanesc foarte frumos pt ca un incepator sa stie la ce se baga , dar cred ca ar fi util ca cineva sa treaca si informatii asemanatoarea despre sistemul UIAA iar acel tabel cam crezut ca poate fi un prim pas .. un mic ajutor ..scuze daca am fost neclar

Marți, 29 iulie 2008 - 11:28

mihai.telemark
mihai.telema..
Rucsac

Si ce ar justifica prezenta sistemului românesc în acest tabel ? Performantele pe mont Blanc, Cervin-Matterhorn sau Everest ?

Aceste cotatii se refera la escalada. Din informatiile pe care le detin, sistemul românesc se multumeste cu 6 grade cu o sub-clasificare în A si B. Cele 6 grade românesti se " suprapun " cu scala UIAA, care propune începând de la gradul III pâna la IV trei subîmpartiri : minus (-), netru, plus (+). ( conform cartii lui Walter Kargel " Trasee alpine ûn Carpati " ).

Marți, 29 iulie 2008 - 11:15

boghi13
boghi13

tot cautand pe net am dat peste o pagina interesanta ..paradoxal sau nu pe wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Grade_%28climbing%29
cam asat ar fi linkul ... acuma nelamurirea sau omisiunea care am observato sic are cred ca o putem remedia macar aicea este lipsa sistemului romanesc din tabelul de conversie din aprtea de jos a pagini
oare e posibil ca cineva cu experienta sa o adauge , daca nu direct pe wikipedia macar aici pe carpati.org

Marți, 29 iulie 2008 - 10:54

Afisari: 3,204

Adauga un mesaj in topic

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

0,0547 secunde

GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2023) www.carpati.org