Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Aprilie 2025
LMMJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Mai 2025
LMMJVSD
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Vremea
Varful Pietrosul
Muntii Calimani
Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

Forum Alpinism Schi de tura (12)

jacson
jacson

Schi de tura: Am observat ca nu prea se gaseste echipament la noi in tara in ceea ce priveste acest sport. Am gasit cateva modele de legaturi si cateva schiuri la diverse magazine online...in rest echipament second pe la diversi oameni de munte. Sa nu mai vorbim de combinezoane, bete de tura, clapari (2-3-4 modele) piele de foca. Stie cineva un magazin care are o oferta mai bogata?

Duminică, 15 februarie 2009 - 09:24

mihai.telemark
mihai.telema..
Rucsac

Eu unul nu indraznesc sa formulez o definitie a schiului de tura, daca stie careva una academica, sa ne-o dea si noua ! Cu ce se mananca ?

Cu orice tip de schiu (alpin = coborare, fond, telemark) pe care poate fi montata o legatura care mentine varful incaltamintei si lasa calcaiul liber la urcare. La coborare acesta din urma poate fi liber (fond, telemark).

In ce priveste asa zisul "schi-alpinism", termenul a fost inlocuit cu cel de "schi de munte", cand este vorba de competitie, organizata dupe reguli precise care pot fi gasite aici: www.uiaa.ch/?c=206.

Cine zice competitie, zice de asemenea o linie de plecare, una de sosire, cronometru, regulament, penalitati, clasament. Notiuni si aspecte care ies din cadrul acestei discutii.

Pentru ceilalti, "schi-alpinism" inseamna folosirea COLTARILOR, PIOLETULUI, HAMULUI si a CORZII, acolo unde si cand este indispensabil, adica de indata ce conditiile de zapada si de panta devin delicate, sau si mai clar, cand avansare PE schiuri nu mai este posibila in conditii de siguranta suficiente. Asta, evident, indiferent de altitudine!

In opinia mea, adica fata de ceea ce consider eu ca fiind nivelul meu pe schiuri, valea Malinului este o coborare care poate fi extrem de delicata, adica periculoasa, in anumite conditii de zapada (inghetata), nici decum "schi de tura".

In afara pericolului evident de cadere de seracuri intre refugiul Grands Mulets si Marele Platou, ascensiunea Mont Blancului pe schiuri este o tura mai usoara decat traversarea Fagarasului, chiar daca totul se petrece la peste 3000 de metri! Custura Saratii sau coborarea Negoiului, de exemplu, indeamna la o prudenta maxima.

Adevarul ma obliga sa afirm ca experientele mele pe schiuri in muntii Romaniei sunt limitate, astfel ca nu pot face afirmatii definitive privin limita dintre schiul de TURA, EXTREM si SCHI-ALPINISM. Se incumeta cineva sa le faca ?

Sâmbătă, 26 august 2006 - 00:00

ariciosu
ariciosu

mihai, inca o intrebare:

in romania exista doua denumiri pentru ce inseamna schiul in afara partiilor:

1. schi de tura
2. schi-alpinism

Dupa parerea ta...unde incepe shiul de tura si de unde incepe schi-alpinismul?

Intrebare auxiliara:
In ce categorie consideri ca se incadreaza:

1. A schia o vale alpina (1A) gen Malin
2 A urca pe schiuri pe Mont Blanc si a-l cobora
3. A parcurge creasta Fagarasului pe schiuri de tura

Matei

Miercuri, 23 august 2006 - 00:00

mihai.telemark
mihai.telema..
Rucsac

Da dece vrei sa ma vezi pe viu ? Ai admirat poze si imagini filmate, nu este suficient ? Eu cel putin asa de fain schiez !

Miercuri, 16 august 2006 - 00:00

varverica
varverica
(admin)

Aha... deci la iarna.
Poate reusesc sa vad si eu cum se "telemarkeaza" pe viu. Pana acum nu am vazut decat imagini si descrieri.

Te asteptam!

Miercuri, 16 august 2006 - 00:00

mihai.telemark
mihai.telema..
Rucsac

Da, daca merg treburile cum sper eu, adica o data prin ianuarie, apoi prin martie. Vast program !

Sâmbătă, 12 august 2006 - 00:00

ariciosu
ariciosu

vii la iarna in romania?

Sâmbătă, 12 august 2006 - 00:00

mihai.telemark
mihai.telema..
Rucsac

Prin anii 70 schiul de tura era aproape necunoscut prin Romania, din cate imi amintesc eu. Tot ce am facut prin tara este dupa 90, obcinele Bucovinei (cu clienti si schiuri de fond), Paltinis - Canaia, prea putin ca sa fie semnificativ. Si apoi Malinul tot in telemark ( si aici cu un bat rau de tot indoit ...) . Dar la iarna, sa vezi ce am sa fac ! He, he, he !

Vineri, 11 august 2006 - 00:00

ariciosu
ariciosu

satul!
prin romania ai apucat sa faci ture sau coborari extreme iainte sa pleci in franta?

Vineri, 11 august 2006 - 00:00

mihai.telemark
mihai.telema..
Rucsac

Am trei raspunsuri :

1. se merge spre varf pe la refugiul LES GRANDS MULETS, unde se ajunge de la gara intermediara a telefericului spre aiguille du Midi in circa 3 - 4 ore. Pericol de caredri de pietre si altele la traversarea sub aig. du Midi.
1.2 alte clasice printre clasice DOMES DE MIAGE, in partea de vest a masivului.

2. urcusul cu schiurile pe Mont Blanc este ceva banal,se poate face primavara pana tarziu, uneori chiar si prin iunie, depinde de conditii. Banal dar foarte periculos intre refugiu si Marele Platou, caci se trece sub seracurile celebrului DOME DU GOUTER, care stau sa cada in orice clipa. Se trece pe acolo in jurul orei 3-4 diminteata, deci vizibiltatea nula ! Chiar daca vezi ceva, ziua, tot aia e daca pica seracul ala...

3. a mea sau in general ? daca e a mea, fata nordica a DOME DU GOUTER, 7 iulie 1987, cu echipament de telemark prost adaptat situatiei si mai ales zapezii (inghetata bocna !) astfel ca am zburat cativa zeci de metri, si aterizat pe buza inferioare a unei crevase cu un bat lipsa...Faina coborarea pana la refugiu si apoi teleferic...
Daca ajunge omul pe MB, musai sa coboare, daca mai are forte, fata nordica, doar 35 - 40 de grade, dar imensa, extraodrinara !!!
Satul ?

Joi, 10 august 2006 - 00:00

ariciosu
ariciosu

pai spune mihai..cu ce sa incepem...pai hai sa incepem cu zona ta preferata: mont blancul

am trei intrebari:

1. care sunt turele clasice de schi de tura in zona mont blancului, eventual rute care sa ajunga si pe varf?

2. se merge frecvent pe mont blanc cu schiurile sau e vreo mare performanta?

3. care a fost cea mai extrema coborare de pe mont blanc...pe unde, pe ce versant?

matei

Joi, 10 august 2006 - 00:00

mihai.telemark
mihai.telema..
Rucsac

Nu este niciodata prea devreme ca sa abordam subiecte de iarna ! La treaba copii !

Marți, 8 august 2006 - 00:00

Afisari: 2,511

Adauga un mesaj in topic

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

0,0514 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2025) www.carpati.org