Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Aprilie 2025
LMMJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Mai 2025
LMMJVSD
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Vremea
Varful Piatra Arsa
Muntii Bihor-Vladeasa
Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

Forum Alpinism Rapel cu nod semicabestan HMS (6)

aditza
aditza

are dreptate gornel_z

Duminică, 28 octombrie 2007 - 02:51

mariananghel
mariananghel..
Caraba

Nodul semicabestan sau HMS (Halb Mastwurf - denumirea germana a nodului)este una din variantele bune de rapel, atunci cand ai la dispozitie doar o carabiniera (si ham sau o bucla mai mare de coarda).

Pentru filare, semicabestanul este o metoda de asigurare dinamica, recomandata ca atare de majoritatea manualelor de alpinism.

Se poate folosi atat pe un fir cat si pe doua fire de coarda.

Exista carabiniere special concepute pentru asa ceva (cu un brat lat petru culisarea nodului), marcate cu initialele HMS.

Ca orice alta metoda de rapel, semicabestanul are si avantaje si dezavantaje.

De recomandat sa inveti utilizarea acestui nod (si tot ce tine de alpinism, de altfel) sub supravegherea unuia care stie cu ce se mananca (prieten, ghid, instructor la o tabara de alpinism). Altfel, risti sa-ti rupi gatul si nu prea merita...

Sâmbătă, 14 octombrie 2006 - 00:00

alexm
alexm

nodul semiscabestan se poate folosi in cazurile neplacute cand ti-ai pierdut 8ul, reversoul etc. Tot ce iti trebuie este o caraba cu filet, preferabil para (HMS). Se dezvolta mai multa frecare decat la 8 (asta e oarecum de bine - mai multa siguranta) dar este si complicat de folosit mai ales cand filezi.
Uite aici linkuri:
http://en.wikipedia.org/wiki/Munter_hitch
http://www.chockstone.org/TechTips/MunterHitch.htm

si mai gasesti alte tzspe situri cu explicatii dc cauti munter hitch.

Joi, 12 octombrie 2006 - 00:00

mihai.telemark
mihai.telema..
Rucsac

Cabestanul si semi-cabestanul sunt noduri de franare sau blocare. Etimologic spus, RAPEL vine de la francezul RAPPEL, care inseamna A CHEMA sau A RECUPERA (coarda in acest caz). Instalarea rapelului se face astfel ca recuperarea corzii sa se faca fara NICI o dificultate. In aceste conditii, eu nu vad cum poti folosi nodul despre care spui pentru a cobora in rapel. Poate merita sa dezvolti intrebarea ta :-)

Miercuri, 4 octombrie 2006 - 00:00

gornel_z
gornel_z

merge, dar uzezi coarda f. tare.
de aia nici nu se foloseste!

Miercuri, 4 octombrie 2006 - 00:00

kuky
kuky

buna tuturor, as avea sh io o intrebare, cica se poate face rapel pe semi cabestan io am incercat sh nu mi-o iesht atz reusht careva? daca da sa-mi scrietzzz is curios

Luni, 11 septembrie 2006 - 00:00

Afisari: 3,810

Adauga un mesaj in topic

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

0,9369 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2025) www.carpati.org