Doar asupra unui punct din comentariul tau am sa te contrazic cu acest mail, dovada ca uneori valorile sunt diferite.
From: FCannings
Subject: Alpine Club - "Spirit of Mountaineering" Commendation
To: Alexey Bolotov, Alexey Bolotov, Don Bowie, Horia Colibasanu, Ueli Steck, Denis Urubko
CC: ********
Date: Thursday, 26 March, 2009, 11:09 PM
To:
Simon Anthamatten
Alexey Bolotov
Don Bowie
Horia Colibasanu
Ueli Steck
Denis Urubko
Fellow Mountaineers
This letter is to inform you The Alpine Club wishes to Commend you all for your attempt to rescue Inaki Ochoa de Olza on Annapurna in May 2008.
The "Spirit of Mountaineering" Initiative was announced by British mountaineer Doug Scott at the 150 year anniversary of the Alpine Club at Zermatt in 2007.
The aim of this Initiative is to acknowledge and thank persons who "In the true Spirit of Mountaineering have shown unselfish devotion to help a fellow climber endangered in mountains, and in doing this have sacrificed their own objective or put their personal safety at risk".
Through this Initiative the Alpine Club wish to promote awareness of the importance of good behaviour in mountains as set out in the UIAA Tyrol Declaration.
We propose to announce these Commendations at the Piolets d'Or ceremony in Chamonix this April.
For The Alpine Club
Frank Cannings
Telephone: +0044 1242 231436
Spunea cineva ca se urca pe Everest pentru ca exista. Din pacate, vad la tv ca actiunea de a ajuta un muribund pe un optmiar e trecuta in plan secund, cucerirea varfului fiind in prim plan. Din pacate, oamenii fac aceste "valori", nu vorbeste nimeni de cei care au renuntat la expeditia lor pentru a salva un suflet. In lumina reflectoarelor sunt cei care se intorc de sus.
Pretul unei expeditii, conditiile, ii fac pe unii sa renunte din start la omenie, se pleaca de la ideea "sus esti mort". O fi adevarat, o fi fals...cel putin in zona optmiarelor mi se pare ca se duc numai pentru faima. Restul nu conteaza. Cel putin asa am perceput eu ce vad si ce citesc. Atingerea obiectivului nu lasa loc unei omenii, decat in putine cazuri.
Cine cauta performanta, cauta de fapt faima si bani. O fi tinand asta de cultura generala, dar... mi-a scapat.
Cand rostesc sau citesc cuvantul asta :"Umanitate" nu ma pot gandi decat la eutanasierea unor animale. E singurul gand ce-mi vine in minte.
Probabil ca acest termen ar fi fost intentionat cu un alt inteles. Poate acela de compasinue, afectuine, respect, judecata si ratuine. Eu nu am remarcat vre-o asociere in acest sens.
Confundam niste notiuni si se face salata de zarzavaturi.
Pasiunea pentru munte nu are nici in clin nici in maneca cu pasiunea pentru bani si faima.
Unii oameni or sa urce pe munte pentru munte, altii o sa urce pentru a (ori asi) demonstra ca pot si daca scot niste bani pentru reclama desenata pe coltar, cu atat mai bine, iIar altii or sa urce pe munte pentru ca este la moda sau este cool.
Ar mai fi categorii de oameni care urca pe munte, dar ma opresc aici ca o incep sa jignesc si nu e bine.
Incei comentariul meu cu remarca ca daca vrei (impersonal) "performanta" trebuie sa renunti al notiunea de "umanitate". Trebuie sa calci peste toti si sa sfarami oasele concurentei.
acum sincer..sa incercam sa facem o deosebire ...partea umana fata de partea profesionala...un alpinist ar trebui sa le aiba pe ambele...in mod normal...dar e un fenomen general faptul ca multi sunt atat de insetati de glorie ''sa dau varful...totul sau nimic'' ca uita sa fie oameni...uita de fapt ca muntele inseamna mai mult decat '' un obiectiv '' ...da! ..s-au pierdut multe notiuni...una dintre ele fiind oferirea de ajutor unuia care are nevoie...pur si simplu trec pe langa un om la necaz, se uita...si spun '' e la peste 8000 de metrii...nu am ce sa-i mai fac..am venit sa dau varful ...am un obiectiv..oricum moare'' - ok da...dar nu moare singur...nu stiu ...nu am fost in situatia de a alege...ce sa fac ...sa fac ''obiectivul si sa dau varful'' sau sa ofer un ajutor unui om...de asta probabil nici nu sunt acum pe un optmiar...poate sunt prea ''moale''...nu oricine poate...un exemplu bun de camaraderie l-a dat Horia Colibasanu...si multi altii...noi nu suntem in masura sa judecam pe nimeni...nici spiritual nici profesional...ce putem. sa facem...putem sa alegem ce vrem sa fim si cum vrem sa fim...
Da ...cu scuzele de rigoare nu vroiam sa va incarc cu neadevaruri...poate exprimarea nu a fost cea mai buna ...ma refeream la articolele din linkuri...da intradevar cautarea ofera multe rezultate insa vroiam pareri mai pertinente pe subiectele cele doua Gheorghe Dijmarescu si Atmosfera din zona Everestului,ale unor oameni cu mai multe informatii despre cele doua subiecte,paralele si totodata comune...Nu vreau sa daram sau sa fur vreo secunda din ceea ce inseamna Gheorghe Dijmarescu are totusi ceea nu multi au... Insa vroiam mai multe informatii si sa mi formez o parere mai completa.
Vezi ceva materiale scrise de Dijmarescu (mai multe), despre el si despre Everest in general, in revista ALPIN info, numerele de dupa anul 2001-2002, nu mai stiu exact.
Revista asta 100% de alpinism, a aparut aproape lunar, intre 1998-2004 inclusiv.
Un material amplu gasesti in paginile revistei, despre expeditia romaneasca din 2003.
Din cate imi amintesc, Dijmarescu este membru pe un grup de discutie romanesc (costila). Multe informatii despre el, le poti afla direct de la sursa.
Edi, nu-mi "pune în cârca" afirmatii pe care nu le-am exprimat O cautare pe Gugal scoate la iveala 13 100 rezultate în 0,42 secunde. Mi-am format o opinie, ne exprimata, pentru ca nu este subiectul.
Ar fi multe de spus despre influenta, nefasta, a banilor în exces în toate domeniile vietii. Ca banul nu face fericirea, este o evidenta. Dar contribuie.
Ca Everestul a devenit de câtiva ani de zile un munte a carui ascensiune nu mai are nimic cu "aventura" înaintasilor, este iarasi o evidenta. Cu toate acestea, ramâne o referinta : cel mai înalt. Si trebuie sa ne obisnuim, nu cu referinta, ci cu circul din jurul ei. Multiplicând "categoriile" pentru a fi "primul". Daca nu ma însel, un nevazator a ajuns acolo sus, un olog de asemenea, pâna si flacara olimpica. Cica.
Atâta timp cât va exista un lectorat flamând sa înghita orice (gogomanie), vor exista performeri dispusi sa vânda si centimetrii patrati de pe cur pentru a afisa sigla unui sponsor doritor de faima. Mecenatul si dezinteresul au fost înlocuite cu...interesul banesc. Dar, oricum am face sau gândi, baza ramâne tot pasiunea.
Am citit articolul despre ascensiunea lui Alex Gavan, admirabila incercare, insa din schimbul de mesaje s a ridicat un nume si anume al lui Gheorghe Dijmarescu in mesajul scris de catre Mihai Tanase cu trimitere la lipsa de umanitate care s a impamantenit pe si in jurul Everestului.
De acord ca exista un comert si ca performanta mai ales acolo unde sunt muulti bani la mijloc nu mai lasa loc umanitatii.Insa vroiam sa cer mai multe articole despre Gheorghe Dijmarescu, la prima citire din articolele scoase la iveala de gogu am o imagine proasta despre acest om si despre atmosfera din jurul acestui gigant devenit comercial....
Poate totusi cineva imi schimba parerea despre romanul nostru cat despre atmosfera de acolo astept inca articole...
P.S. Oare ce rost mai are performanta daca umanitate si fair play nu mai exista?
From: FCannings
Subject: Alpine Club - "Spirit of Mountaineering" Commendation
To: Alexey Bolotov, Alexey Bolotov, Don Bowie, Horia Colibasanu, Ueli Steck, Denis Urubko
CC: ********
Date: Thursday, 26 March, 2009, 11:09 PM
To:
Simon Anthamatten
Alexey Bolotov
Don Bowie
Horia Colibasanu
Ueli Steck
Denis Urubko
Fellow Mountaineers
This letter is to inform you The Alpine Club wishes to Commend you all for your attempt to rescue Inaki Ochoa de Olza on Annapurna in May 2008.
The "Spirit of Mountaineering" Initiative was announced by British mountaineer Doug Scott at the 150 year anniversary of the Alpine Club at Zermatt in 2007.
The aim of this Initiative is to acknowledge and thank persons who "In the true Spirit of Mountaineering have shown unselfish devotion to help a fellow climber endangered in mountains, and in doing this have sacrificed their own objective or put their personal safety at risk".
Through this Initiative the Alpine Club wish to promote awareness of the importance of good behaviour in mountains as set out in the UIAA Tyrol Declaration.
We propose to announce these Commendations at the Piolets d'Or ceremony in Chamonix this April.
For The Alpine Club
Frank Cannings
Telephone: +0044 1242 231436
Joi, 2 aprilie 2009 - 12:54