Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Mai 2025
LMMJVSD
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Iunie 2025
LMMJVSD
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Vremea
Varful Stefanu
Muntii Latoritei
Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

Forum Alpinism Echipament alpinism (20)

athos
athos

Poze frumoase si lucruri interesante. Unele obligatoriu de stiut. Descarcati catalogul in lb. engleza. Vizionare placuta.
http://en.petzl.com/petzl/SportCatalogue

Joi, 17 aprilie 2008 - 20:35

athos
athos

In mare parte ti-a raspuns Andrei. Eu am folosit mai demult coarda de 12, nu cordelina, legata intr-un anume fel si apoi prinsa cu leocoplast. Pe carabe vechi, de pompieri. A tinut, mai ales la secund. Si cordelina de 6 ar putea tine, insa in nici un caz simpla. Se face un ochi (cerc) apoi resucesti in 8 si impreunezi cele 2 ochiuri ale optului. Eventual poti repeta. Leocoplastul se pune ca sa stea si sa nu se rasuceasca carabele. La cat costa chingile nu cred ca merita sa te incurci cu cordelia, decat asa, sa vezi cum e si sa ai o experienta in plus la nevoie. Si apoi, siguranta face banii, nu?

Joi, 17 aprilie 2008 - 16:29

andrei
andrei
Busola

In general cordelina nu este gandita pt a suporta sarcina dinamica, adica o cadere. Acum bineinteles, poate sa tina anumite caderi, in cazul secundului care, teoretic, n-ar trebui sa cada f mult, depinde si cat de strans il fileaza capul si de traseu, penduleaza, etc.

De vazut, nu am vazut pe nimeni sa foloseasca cordelina pt regrupari, altfel decat cel mult sa solidarizeze pitoanele.

Legat de rezistenta cordelinei, trebuie sa ai in vedere ca, in general, nodurile reduc rezistenta corzii/cordelinei chiar si cu 50%.

Parerea mea, nu te incurca cu cordelina, regrupeaza cu anouri.

Joi, 17 aprilie 2008 - 15:09

romancatalin
romancatalin..

Salut.Vreau sa intreb despre buclele facute din cordelina (ex 6mm), cat de sigure sunt daca vrei sa le folosesti pentru asigurare in regrupare sau chiar folosirea ca regrupare. Stiu ca o cordelina de 6 mm are o rezistenta la rupere de 750-1000 KGF iar o bucla din chinga cusuta rezista la 2200KGF care oricum este mult peste rezistenta celorlate puncte din lantul de siguranta si mai ales mai mult decat rezistenta corpului uman. Ca sa condensenz, intrebarea este daca se pot folosii buclele din coardelina de 6 mm la o regrupare, daca rezista la o cadere a secundului?

Joi, 17 aprilie 2008 - 12:14

athos
athos

E o terie intreaga la toate. Spre deosebire de alte discipline, aici teoria vine din practica si nu invers. Abea relativ recent au inceput teoriile stiintifice, masuratori in laborator, etc. De exemplu pe chinga, carabele se pun intr-un anumit fel. Carabele au diferite forme, fiecare cu utilitatea ei, diferite rezistente. Chiar si "limbile" lor ifera ca forma: dreapta pt caraba de stanca, curbata pt cea de coarda. De exemplu stii ca inainte sa se inventeze carabinierele, se foloseau lacate? Corzile au iarasi teoria lor, istoria lor. Toate interesante dar si folositoare celor care chiar iubesc catararea. Ma gandeam sa postez cateva articole legate de istoria echipamentului si a alpinismului, , insa cu furtul asta de texte de pe net, ma abtin. Asa ca intreaba i iti raspund la obiect

Miercuri, 16 aprilie 2008 - 21:07

athos
athos

Depinde de multe. Numarul de bucle depinde de cate pitoane/spituri sunt intre regrupari. In functie de configuatia traseului, se pun pe perete bucle cu chinga mai lunga sau mai scurta, astfel incat sfoara sa ramana cat mai dreapta. Daca ai pitoane stanga-dreapta si mergi cu o singura sfoara, zig-zagul sa fie cat mai mic. Altfel, cu cat ianintezi, cu atat mai greu tragi de sfoara. Sau, sub o burta de exemplu se pune bucla cu chinga mai lunga. Sunt multe de zis. Daca incepi cu trasee cunoscute si stii ca ajung 5-6 ok, daca nu, le pui mai rar, in punctele cheie (daca le stii sau le intuiesti. La oric eintrebare iti pot scrie 203 pagini, insa nimic nu inlocuieste experienta dobandita pa stanca. Lucru necesar si pentru intarirea musculaturii in functie de efortul specific cataratului. Nu te sfii sa intrebi, insa raspunsurile sunt vaste. Foarte vaste. Una peste alta, cam 7 bucle cred eu ca iti trebuie, cel putin 2 cu chinga de 20 cm. Ham, espadrile, sac de magneziu, sfoara, 8 de rapel sau orice dispozitiv inlocuitor de coborare. 2 carabe cu filet si chinga pt. zelb. As zice sa nu dai banii pe toate odata. Urca cu altii, capata experienta si ia-le pe rand. Ca lista nu se termina niciodata: nuci de diferita marimi, frenduri, pitoane, spituri, ciocan, dalta de spituri, carlige, scarite, husa de coarda...pana la moda in haine de catarare. DAR: numai de exemplu: 2 carabe cu filet pot inlocui dispozitivul de coborare. O bucla innodata inlocuieste scarita. O bucla si o caraba fac un ham improvizat, bun daca il stii folosi. Asa ca nu te arunca deocamdata la scule. Vei vedea ce vrei: catarare la rot, alpinism clasic, etc si apoi te adaptezi cu sculele. Poate vrei sa faci solo si atunci ai scapat. Iti trebuie numai espadrile si magneziu.

Miercuri, 16 aprilie 2008 - 20:54

alexus
alexus
Busola

Cauta " Manual alpinism " pe Google. O sa gasesti acolo toate informatiile necesare achizitionarii echipamentului de alpinism si escalada sportiva.

Miercuri, 16 aprilie 2008 - 20:43

mihai.telemark
mihai.telema..
Rucsac

Caut pe cineva care ar putea sa-mi spuna mai mult despre acest domn din Galati Carpati.org care vad ca stie sa se uite cu lupa la cristalele de zapada Carpati.org

Miercuri, 16 aprilie 2008 - 20:14

vlad456
vlad456

articole destule gasesti pe internet, folosind google gasesti tot ce vrei si ce nu vrei, si tutoriale care te invatza interactiv sa faci noduri si alte nebunii, da lumea-i lenesa si nu cauta:

http://www.abc-of-rockclimbing.com/ asta e unu care mi-a venit acu in minte.

Folositi google cu incredere, apoi daca nu pricepi ceva intreaba.
Spor!

Miercuri, 16 aprilie 2008 - 15:34

stefalexe
stefalexe
Busola

Marian Anghel este din Galati. Este realizatorul unor tabere de initiere in alpinism care merita, dupa cum spun participantii precedenti.

Cred ca ar fi extrem de utila realizarea unor articole legate de echipamentul complet necesar, precum si variatiile acestuia, recomandari ale persoanelor cu experienta in domeniu. Desigur, asta necesita timp consumat, dar la astfel de noi subiecte de discutie pe forum, colegii de site ar putea sa trimita un link catre un articol care informeaza complet.

Joi, 6 martie 2008 - 19:20

athos
athos

Pai discutia asta e complexa tare. Un echipament complet e cuprinzator si uneori contine lucruri inutile. Nu poti fara un ham si o coarda daca nu ai amici care mer cu tine sau iti pot imprumuta. Apoi, daca optezi pentru catarare rot sau free, neaparat o pereche de espadrile. Numai in legatura cu astea se pot scrie cateva pagini. Eu zic ca 1 opt de rapel, 2 carabe cu filet si undeva 7-10 bucle de diferite lungimi ajung pt inceput. Desigur, ar mai trebui saculetul cu magneziu si un zelb. Apoi, restul daca va fi cazul: expansoare, nuci, frenduri, diferite tipuri de pitoane, pioleti tehnici, coltari pt catarare de iarna...hehe... Insa, daca e numai asa un moft e 1-2 veri...nu lua prea multe scule!

Miercuri, 5 martie 2008 - 22:49

anndy_92
anndy_92

Aaa , nu ... mai intai am sa invat , nu ma avant prea tare ... ma voi avanta cand voi acumula destula experienta ptr asta , ptr inceput am sa incep cu trasee de cocot usoare , cu prietenul meu ... (are 36 ani , a fost in salvamont 10 ani ... are 30 ani de munte in spate ) ... ma rog ... multumesc ptr informatii . mi-au fost de mare ajutor , si , dupa cum am citit pe profilul tau . am inteles ca esti instructor de alpinism ... Esti din Bucuresti ???

Miercuri, 5 martie 2008 - 20:52

mariananghel
mariananghel..
Caraba

:-)
Pentru inceput, ai nevoie de 2-3 carabiniere cu filet (tip HMS sau X) si de un singur dispozitiv de coborare pe coarda, asa cum este "optul" de care amintesti tu.

Dar, ca idee, iti recomand sa nu iti cumperi un opt ci oricare alt dispozitiv de rapel (placuta, tub/cosulet, reverso...).

Oricum, indiferent de dispozitivul achizitionat, invata sa-l folosesti cum trebuie, undeva in siguranta.
Exista mari sanse sa-ti rupi gatul cu el, daca-l folosesti prost!

Miercuri, 5 martie 2008 - 20:48

anndy_92
anndy_92

O singura intrebare mai am ! cate carabiniere , opturi de rapel sa-mi iau ?

Miercuri, 5 martie 2008 - 20:41

mariananghel
mariananghel..
Caraba

Daca mergi la catarare cu un om experimentat, atunci ar trebui sa aiba el tot ce trebuie. Si tot el iti poate spune de unde si ce echipament sa cumperi.
Echipamentul unui alpinist nu consta doar in 5 bucle expres si 2 bucle de chinga... Dar tu ai intrebat de cate bucle expres ai nevoie... si eu ti-am raspuns. Spor!

Miercuri, 5 martie 2008 - 20:35

mariananghel
mariananghel..
Caraba

Preturile pentru un expres variaza de la un magazin la altul, intre aprox. 20-50lei/buc. Asta in functie de caracteristicile tehnice, firma etc.
Sunt mai multe magazine on line sau fizice care au web site-uri. Acolo o sa gasesti preturile concret.

Miercuri, 5 martie 2008 - 20:32

anndy_92
anndy_92

Bine , eu o sa merg la catarat cu un om experimentat !!! o sa facem din ce in ce mai greu ... sigur ajung 5-6 bucle expres si 2-3 bucle de chinga ?

Miercuri, 5 martie 2008 - 20:31

anndy_92
anndy_92

Multumesc , niste preturi poti sa-mi estimezi , stiu ca ma pot documenta de pe site-uri , dar , unele preturi nu corespund...

Miercuri, 5 martie 2008 - 20:29

mariananghel
mariananghel..
Caraba

Salut.
Presupun ca prin "bucle..." te referi la "buclele expres" cu prescurtarea "expres" si nu la "bucla de chinga" cu prescurtarea "bucla" sau "anou" (tot "bucla" dar in romano-franceza).

Fiind incepator, poti linistit sa-ti achizionezi aprox. 5-6 bucle expres (expresuri) si 2-3 bucle de chinga de diferite dimensiuni (60-120-180cm).
Cu 10-15 expresuri in total, poti sa parcurgi aproape orice traseu clasic de catarare din Romania.
Succes!

Marian Anghel

Miercuri, 5 martie 2008 - 20:26

anndy_92
anndy_92

Salutare ! As dorii si eu niste raspunsuri !!! Am inteles ca , ca sa practici alpinism , ai nevoie de echipament ( normal) , m-am mai catarat de 3 ori ... dar pe o stanca de 20 m , insa pe echipamentul unor prieteni . Acum vreau sa-mi cumpar , acum , intrebarea mea este : cate bucle imi trebuiesc ( am inteles ca asta depinde de : periculozitate,grad de dificultate,tipul de stanca ... Multumesc !

Miercuri, 5 martie 2008 - 20:12

Afisari: 2,747

Adauga un mesaj in topic

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

0,0688 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2025) www.carpati.org