Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Octombrie 2024
LMMJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Noiembrie 2024
LMMJVSD
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Vremea
Varful Piule
Muntii Retezat
#53  Inapoi 1 2 3 Inainte

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

Forum Alpinism Drama umana in Aconcagua (53)

aaron21
aaron21
Coarda

Un filmulet interesant ...nu este legat de acest topic dar apartine de salvatori Carpati.org

http://www.youtube.com/watch?v=Ut-gqB7Ya_4

Miercuri, 18 martie 2009 - 16:25

andy79
andy79
Busola

Am gasit eu link-ul respectiv:

http://www.youtube.com/watch?v=wqwa9ubRYG8

"over 30 people were stranded for nearly 2 hours on the mountain side but help was on its way. the american army had sent out 5 choppers to get every one safely away from the tradgity. their were about 5 people left to take away. so the chopper went closer to the people stranded until a gust of strong wind catapulted them right away from the people and one of the blades had cought the mountain side and had caused a devestating crash"

Marți, 10 martie 2009 - 12:58

andy79
andy79
Busola

Postase cineva pe aici pe forum un link cu un elicopter de salvare...care se prabuseste in incercarea de a salva niste alpinisti de la mare altitudine...carasera echipament, aveau elicopter..dar ce folos au murit cu totii - si imi amintesc titlul filmuletului respectiv "Din pacate nu este un film".
Poate ar fi bine, daca cineva mai are linkul respectiv, sa fie repostat si aici pentru a intelege si cei care nu l-au vazut ce riscuri presupune o operatiune de salvare.

P.S. In alta ordine de idei total de acord cu ultimul post a lui odin, desi exemplul mai sus mentionat demonstreaza ca si o operatiune organizata profesionist poate esua

P.S. 2: S-a spus ca salvatorii respectivi vor fi arestati. Presupunand un scenariu utopic - daca salvatorii mureau, iar ranitul reusea sa ajunga singur (vezi cazul Joe Simson) sau era salvat de o alta echipa - acesta ar fi fost arestat la randul lui pentru chemarea salvatorilor??!! L-ar mai fi dat familiile salvatorilor in judecata pe alpinist?

Marți, 10 martie 2009 - 12:44

dragos1
dragos1

Doar cateva cuvinte: dincolo de drama petrecuta acolo, mi se pare ciudat ca multi oameni, teoretic cu macar un pic de experienta pe munte, isi dau cu parerea asupra unui astfel de eveniment. Din pacate, eu am trait astfel de momente, cu multi ani in urma si vreau sa va spun numai atat: nu stiti ce inseamna sa ridici sau sa cari un om ranit pe munte, chiar cand e constient, chiar pe vreme buna si la doar 1 - 2 ore distanta de un oras! Cu atat mai mult, nu puteti sti cum e pe viscol, in ger, in zapada - eu abia am scapat dintr-o tura pe platoul Bucegilor, ce sa mai zic de Aconcagua! Iar cei mai in varsta, ca mine, sigur isi aduc aminte de Marian Bulearca, mort de epuizare, in conditii de iarna, la doar 10 minute (!) de refugiul Costila! In concluzie, luati aminte la vorbele domnului Tanase, are perfecta dreptate in tot ce zice!

Marți, 24 februarie 2009 - 13:14

claudiuiasi
claudiuiasi
Coarda

Dumnezeu sa-i ierte!
Sensuri, interpretari, necunoscute probabil ca vor mai fi! Unii nu mai sunt cu trupul printre noi iar altii nu mai pot fi oameni ! O tragedie nu se poate contabiliza.
Din punct de vedere jurnalistic stirea asteapta continuari si clarificari, anchete si declaratii.
"Dumnezeu nu este contabil" spunea odata un om drag.

Marți, 24 februarie 2009 - 12:19

luna
luna
Busola

Ceva va scapa, in cea ce zice maddie e precizat ca salvatorii si asa au mici degeraturi, daca ei stateau acolo sa se mai chinuie cu el, sa ii acorde primul ajutor chiar si 5 - 10 minute nu credeti ca deregaturile lor s-ar fi agravat ? Si ca era nevoie doar de un mic pas si aveau si salvatorii nevoie de salvare ?

Marți, 24 februarie 2009 - 02:07

aaron21
aaron21
Coarda

Domnul Mihai ...nu vad cred Carpati.org ...cum zicea si Alexus ...de ce s-au dus pe vremea aia daca stiau ca era mort ? Eu ii dau mare dreptate lui Odin ...au plecat sus cu niste planuri gata facute si cand au ajuns sus ..s-au incurcat lucrurile.Oricum fiecare isi da cu parerea la urma urmei ..nimeni nu trebuie criticat ce zice deoarece adevararul doar cei care au fost sus acolo il stiu .

Marți, 24 februarie 2009 - 01:11

alexus
alexus
Busola

Se naste inca o necunoscuta. De ce sa urce 30 de ore, fara odihna, pe viscol cu vant puternic, riscandu-si viata, ca sa aduca jos un cadavru !
Nu, nu aveau cum sa-l creada mort si sa urce pe vremea aceea, pentru a aduce cadavrul jos. Daca este vorba de un alpinist deja mort, astepti sa treaca viscolul si pe urma urci sa-l recuperezi.
Graba in care au urcat si starea vremii, ma fac sa cred ca se grabeau la o misiune de salvare a unui alpinist viu, nu la recuperarea unui cadavru.

Marți, 24 februarie 2009 - 00:56

mihai.telemark
mihai.telema..
Rucsac

Radu! Ca toata lumea te-ai lasat impresionat de titlul senzational si scandalos, care-si gaseste originea în durerea exprimata de tatal victimei : Lasat sa moara! O tâmpenie! Citisem pe undeva ca acesi salvatori au fost chemati sa aduca jos un mort nu un supravietuitor. Ceea ce explica, poate, absenta de echipamente de salvare.

Ceea ce îmi este mie insuportabil în penultimul tau comentariu, este expresia "de ce l-au tras ca pe un câine". Cum poti face pe cineva sa avanseze daca nici pe picioare nu se poate mentine ? Tu ai habar ce înseamna sa deplasezi un corp lipsit de vlaga ? Tu ai habar ce înseamna un simplu efort la acele altitudini ? Când este vorba sa iesi (sau sa scoti pe cineva) dintr-o situatie cel putin delicata, precum în cazul de fata, ORICE metoda este acceptabila din punct de vedere moral. Inclusiv cea pe care o denumesti ca mai jos. Putina retinere te rog.

Luni, 23 februarie 2009 - 23:53

aaron21
aaron21
Coarda

Aici ai mare dreptate si sunt de acord cu tine Carpati.org

Luni, 23 februarie 2009 - 23:34

odin
odin
Rucsac

O scurta interventie:
1) nu stim cum a fost planificata operatiunea
2) nu stim componenta echipei de salvare
3) provenienta anonima a filmului

Aceste trei puncte m-au facut sa fac ceva "sapaturi" si sa contactez ceva pile: un doctor si un comandor de aviatie.
Raspuns: in mod normal, Federico putea fi salvat din punct de vedere medical si din punct de vedere uman (este numai o parere).

"Argentina? Spunele ca moare. Nu mai supravietuieste 40 minute." Aici e cheia! De ce ar trebui sa traga de el sa traiasca inca 40 minute? Peste 40 min ce se poate intampla? Un elicopter? Va spun cu siguranta ca nu este elicopter decat la unitati militare care fac si acest serviciu, sunt si ei oameni.
Parerea unui comandor de aviatie: desi un elicopter poate ajunge la 10-12 000 m pe vantul acela + temperaturile aferente
si curentii specifici zonei montane si in special ai Anzilor plini de canioane...nici vorba sa ajunga.

Atunci ce se planuia peste 40 min? De ce sa il care in varf? Asta intrebare. Poate ca pe partea cealalta era mai ferit de vant. Oricum decizia de a-l cara in varf tine numai de conformatia terenului.

A...ca puteau sa sara pe el sa-l incalzeasca cat de cat, sa-i faca o injectie cu adrenalina sau hemosuccinat de hidrocortizon...o folie de supravietuire(?), orice...o gura de apa...ceva minuscul carat putea fi dus in carca.

Parerea mea este (conteaza oare?):

a) singura chestie de care ar putea fi acuzati salvatorii ar fi o "proasta organizare" in sensul ca nu au calculat toate variantele.

b) cred ca si-au facut urmatoarea idee de salvare: urcam rapid fara mai nimic la noi ca sa ajunga repede, sa-l scoata cat mai rapid din infernul ala, sa-l coboare la adapost, apoi sa faca primul ajutor.
A doua varianta ar fi: urcam repede ca sa nu putem fi acuzati de rea vointa...si recuperam un cadavru. Daca e deja mort, nu ne poate acuza nimeni ca nu am facut totul sa ajungem cat mai repede la el.

Numai ca ... uite...a treia varianta care nu au crezut-o posibila: omul inca traieste si nu avem nimic la noi care sa-l ajute si el moare cu noi de fata.

Provenienta filmului: anonim.
Variante: ori un jurnalist sau ceva de genul a furat filmul...ori chiar un salvator a trimis filmul din cauza remuscarii. Abia atunci cred eu ca a fost ceva acolo.

Luni, 23 februarie 2009 - 23:28

aaron21
aaron21
Coarda

Mda...interesant ..dar eu tot inca nu sunt linistit...de ce l-au tras ca pe un caine ? Trebuie macar sa il puna pe o targa ceva sau sa il lase acolo si gata..Poate gresesc eu ..dar ceva tot nu este curat in acest accident.

Luni, 23 februarie 2009 - 22:59

maddie
maddie

Via dl Mihai: http://www.desnivel.com/deportes/alpinismo/object.php?o=18160

Despre Campanini si operatiunea de salvare din Aconcagua

Multa cerneala a curs despre incercarea de salvare a ghidului Federico Campanini care a avut loc in Aconcagua. E usor sa vorbesti despre acest subiect de acasa, dar acolo, la peste 7.000m altitudine, in plin viscol, deciziile sunt mereu riscante.

Cum se intampla de obicei, alpinismul incepe sa fie luat in seama, din pacate, doar in linii mari. O alta oarte, tragica, regretata, se foloseste pentru a capta cititorii, pentru a crea un for comun in societate cu privire la conceptele de baza ale alpinismului. La urma urmei, tot ce conteaza sunt “click”-urile unui video si nu chibzuinta la rece asupra unor fapte- regretabile, desigur- dar cu multe fatete, in care mediile se incapataneaza sa se concentreze asupra unei tragedii careia i se face doar un mic favor.

Pe 6 ianuarie, ghidul Federico Campanini, un alpinist in toata regula,capabil si mare cunoscator al muntelui, atingea culmea Aconcagua insotit de 4 clienti italieni. Au ajuns la 6.962 m altitudine in jurul orei 16.30, pe traseul obisnuit. Deja se facea tarziu, asa ca au inceput coborarea in mijlocul unei furtuni puternice, care l-a impiedicat pe Federico sa recunoasca ruta de intors, ramanand blocati la 300 de metri fata de varf- pe Ghetarul din Polacos (=poloneza ??? ). Elena Senin, din grupul alpinistilor italieni, a decedat acolo, in urma unei cazaturi. Restul abia au reusit sa supravietuiasca 2 nopti in care temperatura depasea -25 de gradeC. Degeraturile, hipotermia si deshidratarea au redus la minim fortele echipei.

In acest timp se punea la cale cea mai mare operatiune de salvare din istoria muntelui Aconcagua, sub amenintarea vantului puternic si a temperaturilor care ajungeau pana la -40 gradeC. Au fost 2 zile intregi la care au participat 80 de salvatori. Cinci dintre ei au reusit sa ajunga pana la Campanini, supravietuitorul care se afla in cel mai dificil loc de acces, in timp ce alta echipa pregatea salvarea supravietuitorilor italieni. Imposibilitatea de a-l scoate cu viata pe Campanini, reflectata intr-un clip video care acum face inconjorul lumii, a fost baza pe care s-a deschis o investigatie cu privire la comportamentul echipei de salvare.

Pe 3 februarie clipul video ajungea la avocatul familiei lui Campanini. Imaginile il arata pe Federico in agonie in zapada, fara pic de energie, nici macar pentru a se ridica in picioare sau pentru a avansa tarandu-se, in timp ce salvatorii incearca sa-l motiveze prin mijloacele pe care le au la indemana in momentul respectiv. Clipul video a starnit cateva indoieli asupra profesionalismului salvatorilor si a metodelor folosite de acestia, desi acum avocatul care ii apara pe cei 5 salvatori- care si-au riscati vietile urcand rapid in plina furtuna- neaga faptul ca acestia l-au abandonat pe Federico desi inca se afla in viata, cum afirma avocatul familiei decedatului.

“Au facut mult mai mult decat trebuia pentru ca si-au riscat vietile in operatiune”, a afirmat avocatul Carlos Ferrer. Aceste declaratii sunt contrare parintilor lui Campanini , care sustin ca salvatorii le-au tratat fiul “ca pe un caine, abandonandu-l pe munte, desi inca era in viata”. “Era deja mort cand s-au retras si au incercat totul pentru a-l mentine in viata. Au facut tot ce le-a stat in putinta: prim ajutor, l-au motivat, l-au stimulat.. dar omul nu mai putea.” A explicat avocatul, adaugand ca atat seful patrulei de munte Jose Luis Altamirano, cat si Diego Dangelo, celalalt politist care a participat la operatiunea de salvare “au ramas cu el (n.a. Campanini) pana dupa ce acesta a incetat din viata.”

In clipul video “nu se vad salvamontistii atat de obositi; ei stau drepti in picioare si pot sa comunica fara dificultate. Cineva va trebui sa explica de ce nu au continuat operatiunea”, a afirmat avocatul familiei decedatului, Gianni Vannier.

O alta indoiala aparuta in urma vizionarii imaginilor este daca intr-adevar salvatorii contau pe toata echipa pentru a incerca sa-l scoata cu viata pe Campanini si de ce au incercat sa-l determine pe acesta sa urce pana pe varf din nou, in loc sa incerce sa-l coboare pana la o altitudine mai putin periculoasa.

“Au adus franghii, targi, apa, medicamente.. tot ce trebuiau sa aduca”, continua Carlos Ferrer, precizand ca datorita conditiilor meteorologice si exigentei presupusa de o urcare atat de rapida, nu s-au putu cara materiale/ obiecte grele. “Era o provocare in contratimp; cu cat intarziau mai mult localizarea si urcusul, cu atat crestea riscul mortii celor de sus.”

Politistii care trebuiau sa declare in fata justitiei s-au abtinut de la comentarii, in urma sfatului aparatorului lor. “Nu se simt bine . Unul dintre ei are semne de degeraturi pe picioare si pe degetele de la maini. Nu-si simte picioarele si are dificultati cu mersul pe jos, drept pentru care Politia i-a dat concediu 40 de zile”, a declarat avocatul. A adaugat ca si Altamirano sufera consecinte de pe urma operatiunii de salvare.

Cel mai sigur, de netagaduit, este faptul ca pe 8 ianuarie, grupul de salvamontisti a reusit sa-i salveze pe alpinistii italieni Matteo Refrigratto (35 de ani), Mirko Alfaio (39 de ani) si Marina Astanasio (38 de ani) ( al 6-lea membru al expeditiei, o italianca in varsta de 50 de ani, s-a retras pe parcursul ascensiunii). Chiar si asa, Guvernul provinciei argentiniene Mendoza a destituit seful patrulei de salvare din Aconcagua- Armando Parraga- in urma difuzarii cplipului video care arata ultimele minute din viata ghidului. “Ziua pensionarii mele trebuia sa vina , dar nu vreau sa plec asa, in mijlocul unui caz atat de dureros. Ma simt rau, dar se pare ca niste capete trebuiau sa cada si au inceput cu al meu”, a comentat Parraga in declaratia sa pentru presa din Mendoza.
In tot aces timp, 5 persoane au murit pe costisa din Aconcagua, alte 154 de persoane au fost evacuate si statisticile oficiale indica faptul ca in acest an, aproximativ 900 de alpinisti au incercat sa ajunga pe costisa din Aconcagua, cu sprijinul a 200 de ghizi profesionisti.

Supravietuitorii grupului de italieni accidentati pe Aconcagua au afirmat ca au reusit sa scape cu viata datorita “colaborarii si indemanarii” a lui Campanini.

Luni, 23 februarie 2009 - 22:24

odin
odin
Rucsac

Da, edics...ca sa urci prin viscol pana acolo cum au urcat ei iti trebuie o doza buna de curaj si ceva mai mult Fitness...
Sa fi carat cu ei oxigen? Nu stim de ce nu au luat. Si nici nu stim daca era de folos in conditiile date.

Numai pe baza filmului, fara alte informatii, poti numai specula ceva.
As fi curios ce comentarii ar fi aparut daca acea echipa de salvare ar fi fost vazuta muncind din greu pt salvare si unul sau doi salvatori ar fi muritCarpati.org

In alta ordine de idei, nu stim prin ce ar fi trebuit sa treaca salvatorii sa il care la vale. Conditii meteo si pe ce drum mai ales...sa nu comparam Anzii cu Bucegii!

Sâmbătă, 21 februarie 2009 - 18:49

edics
edics
Busola

Cred ca amanuntele sunt cele care conteaza in aceasta discutie, amanunte ca moartea unui muntoman, amanunte ca cele 30 de ore petrecute de catre salvatori doar pt a ajunge acolo, amanunte ca vremea nefavorabila pregatirea si disponibilitatea la sacrificiu a celor 6. Sa nu uitam ca traseul parcurs de salvatori se face normal in 3 zile, sa nu uitam ca omul suferea deja de prea multe ca sa supravietuiasca pana la primul ajutor specializat sa nu uitam ca nu suntem datori pentru viata nimanui inafara de a noastra si sa nu uitam ca atunci cand intram pe poteca ne-am incredintat viata muntelui, va face ce vrea cu ea. Este pretul pe care-l cere.
Sa nu judecam si cu atat mai mult sa nu acuzam.

Sâmbătă, 21 februarie 2009 - 16:32

florinbalan
florinbalan
Rucsac

De asta e bine sa nu punem la zid si sa aruncam cu pietre inainte de a afla datele REALE, si poate nici atunci.
In ceea ce priveste presa, aceasta mare scandalagioaica a societatii umane, cand 3 surse spun acelasi lucru cu aceleasi cuvinte, e semn ca trebuie sa mai rascolim putin dupa adevar, caci s-au copiat unii pe altii.

Sâmbătă, 21 februarie 2009 - 15:58

aaron21
aaron21
Coarda

Uneori recunosc presa din ziua de azi ne duce in eroare...eu las de la mine..dar sper sa nu fie asa cum greu eu ...ca e greu sa vezi asa ceva.

Radu- HPM

PS:Un munte ceva? Carpati.org

Sâmbătă, 21 februarie 2009 - 15:51

odin
odin
Rucsac

http://www.mountains2b.com/209-Toter_Guide_am_Aconcagua_Schwere_Vorwuerfe_gegen_R-,e_
93140,r_10896.htm

Traducere:

0.03...(cameramanul respirand greu):"suntem aici, cam cu 300 m mai jos de varf. Aici e ghidul, nu-l putem cara, suntem foarte obositi. Ninge destul de tare...suntem pe ghetar...am incercat pe toate caile...erau 400 m pana la varf, noi nu am reusit decat 100 m...

0.42...salvatorii de langa cameraman..."nu poate...nu poate fi salvat. Vorbind spre camera: inghetam, mai sunt cam 400 m pana la varf si el nu se misca. E intr-o conditie proasta. Sunt imputernicit...(vorbe neinteligibile)

1.01...doi salvatori: "ridica-te omule! Hai odata, la dracu! (incercand sa-l puna pe picioare pe Federico)

1.09...cameramanul: "da doamne sa il mantuiesti si sa ii dai putere! Te rog!"

(Federico se taraie cativa metri pe genunchi si in maini apoi cade pe o parte)

1.35...cameramanul "am mai reusit sa parcurgem cativa metri, el nu mai poate merge mai departe"

1.57...salvator vorbind in Walkie-Talkie: "Argentina? Spune-le ca moare. (raspuns neinteligibil)
Spune-le ca moare. Nu va mai supravietui 40 minute."

Urmatoarele cuvinte sunt greu de inteles, salvatorii ar trebui sa incerce sa il transporte si in caz de deces.

2.24...cameramanul scoate cateva cuvinte neinteligibile in timp ce plangea.

Ce scrie pe site nemtesc am tradus...acum nu interpretez, nu sunt in masura eu.

Sâmbătă, 21 februarie 2009 - 15:40

aaron21
aaron21
Coarda

Ca sa finalizam ..ca vad ca toata lumea e impotriva mea ..chiar sincer sunt pasnic si sincer nu as vrea sa fiu pus in situatia ca vorbesc prostii ..dar cuvintele acelea m-au suparat pe mine ..ca ''salvator'' cum zice domnul Mihai intradevar..la o situatie de acest gen..n-ai ce sa faci..dar nu trebuie sa il tratezi asa..asta ma supara pe mine.

Radu

Sâmbătă, 21 februarie 2009 - 15:26

florinbalan
florinbalan
Rucsac

@luna...si avand de carat un ranit in jur de 1000 de metri diferenta de altitudine, la temperaturi de minim -30 de grade, etc...

@aaron21 Sa intelegem ca tu propui un scenariu in care, un grup de dusmani de-ai lui Federico Campanini, deghizati in salvatori, urca pe vremea aia la acea altitudine ca sa se stropseasca un pic la el si sa-l priveasca murind?

Sâmbătă, 21 februarie 2009 - 15:21

Afisari: 6,055

#53  Inapoi 1 2 3 Inainte

Adauga un mesaj in topic

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

0,0652 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2024) www.carpati.org