Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

August 2022
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Septembrie 2022
LMMJVSD
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Online

Vremea
Varful Oslea Romaneasca
Muntii Godeanu

Voluntar in Carpati

Homepage

Lista de discutii
#25  Inapoi 1 2 Inainte

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

  Forum Alpinism Coborâre în avene (25)
 
octaviantim
octaviantim

 
Nu e de joaca cu coarda si avene si eu sunt pasionat de 25 de ani de asa ceva si doar acum am ajuns sa fac fara probleme coborari urcari 30-50m cam atat e maxim treapta la avene . teoria TSA (tehnica speologiei alpine )recomanda la 15-20m fractionare cu o bucla . Nu sunt inscris la cluburi speo dar am tinut aproape de oameni priceputi . in avene usoare intru singur 20-40m dar la cele serioase cum sunt in Apuseni nu merge fara 2-3 buni speologi cu experienta care sa echipeze coborarea cum scrie la carte.Eventual in Av Pionierilor (langa av Acoperit) de 10-15 parca sa faceti antrenamente. e nevoie de casca , ham , blocator de mana Poignee cu bucla pedala legata pt picior , blocator de piept Croll si vesta reglabila . La coborare un Stop cu role sau Rig sau ID . Dar antrenament este obligatoriu sub o indrumare de catre un speolog experimentat.


Duminicã, 6 septembrie 2015 - 16:28

bogdan.t
bogdan.t
Coarda
 
Cu siguranta ploaia e un factor foarte important. nu am intrat in cine stie ce vagaune,dar pe unde am mers era ok cu bocancii...
In cazul in care prinzi apa asa cum zici ca ai prins tu,da....sandale!
si eu tin minte de niste cabluri pe acolo .... nu mai sunt nu ?


Marþi, 25 august 2015 - 09:15

jadeasp
jadeasp

 
Multumesc de sfaturi si materiale! Am sa fiu mai precaut daca incerc tehnici noi. Oricum, daca voi ajunge sa cobor in avene, va fi cu ghid.

Nu sunt foare interesat de speologie in sine asa ca nu ar merita sa fac un curs special. Singurul lucru pe care vreau sa il fac care tine de speologie este sa cobor o data intr un aven, iar ghida cu care am vorbit spunea ca inaintea coborarii se face o zi de antrenament la o faleza pentru urcarea cu blocatoare. Cred ca asta ar fi de ajuns ca sa ne dam seama daca o putem face in conditii de siguranta sau nu si care e tehnica necesara. In rest intru doar in pesteri amenajate turistic sau cativa metri in cele pe care le intalnesc pe traseu.

Mersi Mircea pentru pdf. E interesant sa imi fac o idee macar informativ despre diversele tehnici de urcare.


Luni, 24 august 2015 - 12:20

hahaha
hahaha

 
@bogdan.t pai la cata apa e acolo bocancii nu mi s-au parut o optiune buna, eu au intrat in toate vagaunele de le-am gasit si multe din ele era apa destul de multa (cred ca aspectul asta depinde si de cat de mult ploua in zona) si in plus am mers si in cheile rametului unde am intrat in apa pana la coapse (din ce am vazut acolo au fost si niste cabluri odata de mult) pentru a le parcurge pana la sfarsit


Luni, 24 august 2015 - 11:06

monycata
monycata

 
Mã întreb: ce treabã are nisipul, algele, umezeala, cu blocatoarele?


Duminicã, 23 august 2015 - 18:55

mirceasam
mirceasam

 
" Am mai intrat puțin în 5 pesteri mai mici: peșterile de pe lângã cetãțile Ponorului, care comunicã intre ele, peștera neagrã, Zapodia și una de lângã ghețarul de la Barsa. Pe cea de lângã cetãți scria cã intri pe riscul tãu . Pe celelalte nu scria nimic. "


Nu stiu despre ce pesteri mici vorbesti.
Sistemul Zãpodie - Peștera Neagrã are 12 048 m https://ro.wikipedia.org/wiki/Pe%C8%99tera_Neagr%C4%83-Z%C4%83podie ,http://www.fsz.bme.hu/mtsz/barlang/4tinfo/roman/erdely/b_trk/zapodie.gif.
Ceea ce crezi ca sunt pesterile de langa Cetatile Ponorului este http://www.speologie.org/Cetatile-Ponorului 3800m.
Inainte de a face ceva ar fi bine sa intelegi ca tehnica de coarda in speo nu e la fel cu cea din alpinism , incepand de la faptul ca in speo se foloseste coarda statica, in alpinism/escalada sportiva dinamica ,dar sunt prea multe de povestit.Aici iti poti face o idee http://www.trascaucorp.ro/download/tsa.pdf .In speo sunt niste reguli si tehnici pe care vad ca vrei sa le ignori ,sunt convins ca exista un club de speo in Bucuresti unde sa vezi despre ce e vorba.


Sâmbãtã, 22 august 2015 - 18:50

bogdan.t
bogdan.t
Coarda
 
De acord ca peretele de la sala nu se compara cu ce intalnesti in realitate.DAR,ca sa inveti unele noduri,coborare,blocare ... e ok ptr inceput.


Sâmbãtã, 22 august 2015 - 18:30

markbv
markbv
Caraba
 
Bachmann, Machard, Prusik, toate fac cam acelasi lucru. Mie cel mai sigur mi s-a parut Prusikul, chiar daca strange cam tare coarda. Poti diminua acest neajuns prin adaugarea unei carabiniere.
Eu unul as folosi 2 noduri prusik, unul cu un zelb mai scurt, legat la ham, pentru mana si al doilea cu o bucla de cordelina mai lunga, trecuta pe dupa centura hamului si cu o treapta facuta la celalalt capat, pentru talpa.
Chiar daca nu pare mare lucru, repet ce s-a zis mai inainte: urcatul pe coarda cu noduri autoblocante necesita rezistenta fizica (banuiesc ca nu vrei sa urci doar 2-3 metri), coordonare buna a miscarilor si deprinderi pe care nu le dobandesti dupa prima incercare, intr-o sala.
Mai ia in calcul si faptul ca iesirea din aven poate fi chiar mai complicata decat urcatul pe coarda in sine in cazul in care buza acestuia e surplombata, pentru ca in aceasta situatie iti va fi mai greu sa departezi de margine coarda (tensionata de propria-ti greutate) pentru a trece nodul deasupra.

Sper sa te ajute informatiile. Bafta.


Sâmbãtã, 22 august 2015 - 17:18

yo6ial
yo6ial
Coarda
 
Mãi copii... vedeți cã peretele de la salã nu seamãnã cu cel din abis.

Dacã vreți sã vã antrenați la salã, pentru speo, sugerez sã udați bine panoul, sã-l presãrați cu niște nisip și apoi lãsați sã mai dezvolte ceva alge. Iar la exerciții - sã nu uitați sã stingeți lumina!

Carpati.org


Sâmbãtã, 22 august 2015 - 14:03

bogdan.t
bogdan.t
Coarda
 
Nodul Prusic e tata lor!!! Poti merge la o sala de catarare sa inveti toate trebile astea cu noduri/echipament etc. Din fericire eu am avut de la cineva invata separat. Dar o sala de catarare e un inceput foarte bun.Acele treburi o sa-ti fie de mare folos mai incolo daca vrei sa mai faci catarari pe gheata sau mai stiu eu ce.
Cum a zis si Diana, netul e doar pentru a-ti face o idee. Sa vezi un nod si sa incerci acasa cum se face. Dar sub nici o forma dupa asta sa mergi sa-l pui in aplicare fara sa incerci intai cu cineva care stie despre ce e vorba.


Sâmbãtã, 22 august 2015 - 13:42

dianamiron
dianamiron

 
Urcatul în coardã ar fi bine sã-l învãțați de la cineva care știe bine cum se face. Nu sã mergeți voi pe bâjbâite la marginea orașului și sã faceți probã sã vedeți dacã vã iese. Nu sã faceți o probã și sã ziceți - hai cã merge, ne descurcãm. Urcatul necesitã o tehnicã anume, pe care dacã nu o deprinzi, riști sã urci în aven câțiva metri și apoi sã-ți dea cu virgulã, cã nu mai ai energie. Și evident, cum sã-ți iei toate mãsurile de siguranțã. Iar nodurile Bachmann mie mi se par cele mai nesigure dintre toate, eu mi-aș face cel puțin un Prusic legat cu un zelb sau anneau de ham, în caz cã scapã alea. Nici tehnicile de lucru în coardã, nici nodurile nu se învațã numai de pe internet și apoi probã. Sã te uiți cam cum ar merge, sã faci o probã și apoi sã te bagi cu echipament minimalist, e un mare NU-NU! Trecerea la echipamentul minimalist se poate face doar dupã ce ai ceva deprindere cu echipament ok și apoi poți judeca de ce ai putea sã te lipsești și de ce nu. Oricum, trebuie sã ai mereu soluții și echipament de scos din impas.


Sâmbãtã, 22 august 2015 - 11:55

jadeasp
jadeasp

 
Așa aveam de gând inițial. Sã exersam urcarea pe coardã cu noduri Bachmann cã blocatoare nu avem. Știți dacã se pot închiria de undeva la nevoie?

Dupã aceea am vorbit cu ghizii și urma sã facem o zi antrenament de cãțãrare cu blocatoare iar a doua zi coborâre în aven. Din pãcate pânã la urmã nu am fost destui doritori. Trebuia sã fim un grup mai mare ca sã se împartã banii rezonabil.

Aveam în plan sã mergem și la Radesei și pe cheile Somesului cald dar s a stricat vremea și ne am întors mai repede în București Carpati.org


Vineri, 21 august 2015 - 11:59

monycata
monycata

 
În legãturã cu avenele: dacã vrei musai, poþi intra în ele "pe barba ta". DAR: rapelul este una, urcarea în blocatoare este alta. Dacã ai echipament, poþi monta o coardã undeva ºi poþi încerca sã urci în blocatoare.
PS: pe la Rãdesei n-ai ajuns?


Vineri, 21 august 2015 - 07:35

bogdan.t
bogdan.t
Coarda
 
@hahaha: de ce fara sandale? eu am mers doar in bocanci ....
p.s:asta in cazul in care nu a fost in gluma ...


Joi, 20 august 2015 - 17:34

jadeasp
jadeasp

 
Am înțeles de la ghida ca peștera de la Farcu e singura care are genul respectiv de cristale, de carbonat de calciu, împreunã cu cea din Africa de Sud. Am mai vãzut niște cristale asemãnãtoare ca aspect în Gruta de las Maravillas în Spania:
http://www.visithuelva.com/huelva_autentica/img/exp/grutadelasmaravillas/2.jpg

Ar fi interesant de mers mai departe la Farcu, traseul turistic cuprinde doar o porțiune micã din zona cu cristale. Nouã nu ne a zis nimic de asta ghida. Poate e mai bine așa, am înțeles cã sunt foarte fragile cristalele.

La Meziad nu am mai avut timp sã mergem, ne cam grãbeam, dar sper sã mai ajung pe acolo, e o zonã superbã și cu multe lucruri frumoase de vãzut.


Joi, 20 august 2015 - 15:54

hahaha
hahaha

 
Se pare ca pestera cu cristale de la Farcu este unica in lume. Cica ar mai fi o pestera cu cristale similare in Africa de sud dar aceea nu este deschisa pentru public. Am primit informatia asta de la ghidul pesterii Sugau care era fost miner si impatimit al galeriilor subterane.

@jadeasp cum ai fost la Farcu dar la Meziad nu? sunt foarte aproape una de alta.

P.S. La pestera Farcu daca suni cu o zi inainte se poate vizita mult mai mult din pestera (la un alt cost mai mare) decat portiunea amenajata cu scari metalice dar trebuie un pic de echipament, ham, coarda si o lumina puternica.


Joi, 20 august 2015 - 14:27

jadeasp
jadeasp

 
Eu am fost în 6 peșteri week-endul trecut. Peștera cu cristale de la Farcu care e superbã, nu am mai vãzut ceva asemãnãtor în România. Se poate vizita cu ghid, costã 15 lei. Mai e deschisã în zonã și peștera de la Meziad, nu am fost dar din poze pare spectaculoasã.

Am mai intrat puțin în 5 pesteri mai mici: peșterile de pe lângã cetãțile Ponorului, care comunicã intre ele, peștera neagrã, Zapodia și una de lângã ghețarul de la Barsa. Pe cea de lângã cetãți scria cã intri pe riscul tãu . Pe celelalte nu scria nimic.


Joi, 20 august 2015 - 12:33

drumetu71
drumetu71
Busola
 
Tocmai m-am intors din Apuseni si din ce am vazut cam toate pesterile sunt inchise. In unele poti intra dar o faci pe raspunderea ta ca sunt interzise. In Ghetarul de la Barsa se poate intra daca sari parleazul dar scrie mare la intrare ca e interzis. La celelalte pesteri din zona ghetarului nu am avut curaj sa intram pt ca nu eram destul de bine echipati cu toate ca e posibil. Am traversat Ponoarele din dolina a treia catre prima in conditii destul de bune din piatra in piatra si bineinteles plimbarica din Radeasa


Joi, 20 august 2015 - 10:53

hahaha
hahaha

 
Sugestie: nu pleca in apuseni fara sandale!


Miercuri, 19 august 2015 - 08:54

jadeasp
jadeasp

 
Apropo de asta, e un mic aven pe la ghețarul de la Barsa în care se poate cobora pe o pantã și care comunicã cu o gurã de peșterã aflatã mai jos. Se iese ținând tot dreapta. Avenul are 5-10m adâncime, doar atât cât sã simți puțin atmosfera.

Bineînțeles, cum a zis și hahaha o faci pe barba ta. E ușor sã te pierzi în peșteri.


Marþi, 18 august 2015 - 22:14

Afisari: 9,344


#25  Inapoi 1 2 Inainte

Adauga un mesaj in topic






Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

 


 
0,0732 secunde

GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2022) www.carpati.org