Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Mai 2025
LMMJVSD
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Iunie 2025
LMMJVSD
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Vremea
Varful Gruiu
Muntii Calimani
#26  Inapoi 1 2 Inainte

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

Forum Alpinism Coarda dinamica (26)

cojocaruc.bogdan
cojocaruc.bo..

Multumesc frumos pentru povestile si sfaturile oferite.
Mammutul este la fel de vechi in domeniu, in jur de 150 ani, au ambele firme.
Mammut este o firma care azi face si articole de imbracaminte dar initial, acum 150 ani, a fost atelier de corzi, pe atunci franghii.
La ce fac momentan ma gandesc ca ambele sunt foarte bune, consideretul principal este rezistenta in timp.
Un minus mare pe care l are aceasta coarda de la Mammut, unul care nu ma dezavantajeaza, este ca retine aprox. 40% apa. Asta inseamna dupa standardul UIAA pentru rezistenta la apa, ca depaseste cu foarte mult limitele si in mediu cu umiditate ridicata, apar probleme la manevrele de belay si nu numai, asa cum citez mai jos de pe site ul oficial UIAA:

" "When a rope is full of water, it becomes heavy, difficult to use in belay devices and descenders,” said Michael Beal of Beal, a European rope manufacturer which worked with the UIAA to develop the standard. "It may also freeze and become impossible to use.”

Beal said the new standard, which is a great opportunity to provide good information to users, was developed to ensure that water absorption in ropes did not lead to safety issues.

To qualify for the new standard, a rope sample is subjected to subject to light abrasion over its entire surface, equivalent to a few days’ use. The rope is then soaked for 15 minutes following a precise procedure.

Ropes with a surface treatment only, can’t succeed in the test and, thus, can’t be qualified as "UIAA Water Repellent,” said Beal.

To pass the test at a certified laboratory, the amount of absorbed water must not be greater than 5% of the rope’s weight. For comparison, a non-treated rope absorbs around 50% of water in this test, and ropes labelled as "dry” but lacking adequate treatments can absorb between 20% and 40% of water. "

Va multumesc si va doresc ture cat mai frumoase si insorite !
Mesaj modificat de autor!

Sâmbătă, 16 aprilie 2016 - 10:19

markbv
markbv
Busola

Edelrid in Romania la mijlocul anilor '80?
Rivas, esti norocos, eu am vazut corzi straine abia prin '99 - 2000. Pana atunci doar din alea facute la Oradea (Erau bune, si-au facut treaba. Apropo, firma mai exista inca). Bine, recunosc, pana in '89 nici nu aveam ce sa fac cu ele, ca eram in scoala generala, iar prin zona mea nu aveam unde sa le folosesc.

In alta ordine de idei, as merge tot pe Edelrid, desi parametrii tehnici sunt destul de asemanatori cu cei ai corzii de la Mammut, dar Edelrid am folosit si pot spune ca tin la tavaleala.
Vezi si la Beal si alea sunt rezistente la uzura.

Toate bune!

Vineri, 15 aprilie 2016 - 19:24

rivas
rivas
Caraba

eu as merge pe prima variantă : Edelrid . de ce ? pentru că este o firmă de traditie ... o părere subiectivă de altfel în conditiile în care specificatiile tehnice sînt aproape similare si nici diferenta de pret nu este semnificativă . Cum să spun : cînd cumperi ceva de firmă ai garantia că acel lucru este de calitate deoarece dacă avea produse de slabă calitate firma dispărea de pe piată de mult timp. Dar sînt subiectiv , chiar nostalgic cînd acum 30 de ani apărea cineva la refugiu cu o coardă Edelrid nouă ne uitam la ea ( la frînghie ! ) cu admiratie si ne părea rău că trebuia să-o punem la treabă.

Vineri, 15 aprilie 2016 - 13:08

cojocaruc.bogdan
cojocaruc.bo..

Va salut,
Este prima mea coarda si o s.o folosesc pe trasee de maxim 25m cu grad de dificultate pana in 7, calcar/granit, zona Dobrogei

Vreau sa stiu ce recomandati dintre cele doua modele:

1. Edelrid Anniversary DT 9,7mm

Detalii:

Tratamentul Thermo Shield pentru o manevrare perfectă
Duotec pentru marcaj permanent de mijloc
Geanta Caddy frânghie de lumină inclusă
Detalii:
Tip coarda :
Diametru ( mm ) 9,7
Sheat Proportion (%) 41
Numărul de caderi : 8
Impact cadere ( kN ) 8,7
Alungire Dinamică ( % ) 31
Alungire Statica ( % ) 9,2
Sheat Slippage.(mm) 0

2. Mammut 9.8 Element Classic

Detalii :
• Tip : Single
• Domeniul de aplicare : alpinism sportiv , Halle , Multipitch
• Diametru ( mm ) 9.8
• Sheat Proportion ( % ) 36
• Numărul de căderi : 7-8
• forță de impact ( kN ) 8.9
• Dyn . Alungire ( % ) 30
• Stat . Alungire ( % ) 6.5
• absorbția apei UIAA ( % ) : 46

Diferenta de bani intre 1 si 2 este de 30euro.
Daca puteti sa mi recomandati si alte modele, apreciez mnult.

Vineri, 15 aprilie 2016 - 10:44

beberules
beberules

Pentru putin. Poteci insorite si stanca uscata. Carpati.org

Miercuri, 18 iunie 2008 - 15:18

alexus
alexus
Busola

M-am "limitat" la un Tendon de 10,2 / 50 m. Am dat 370 lei pe ea, la Himalaya.
Nu prea ma atrag peretii. Pentru vai si creste imi ajunge una de 50m. M-am gandit si la greutate. 10m in plus, mai atarna ceva in plus pe rucsac.
Multumesc, inca odata, pentru sfaturi.

Miercuri, 18 iunie 2008 - 14:56

beberules
beberules

Alex, e recomandata pentru cataratorii mai experimentati din cauza diametrului, nu cred ca ar trebui sa-ti faci probleme din cauza asta, daca Beal garanteaza 9 caderi de grad 2, eu zic ca-i ok. E usoara, e dry si are si un pret decent. Dar daca suntem la capitolul sfaturi, eu m-as orienta totusi catre o coarda de 60 metri, cam asta e standardul zilele astea, ai sa vezi ca gasesti multe trasee de escalada lungi unde 50m ori sunt la limita ori nu-ti ajung deloc.

Miercuri, 18 iunie 2008 - 01:46

alexus
alexus
Busola

Multumesc beberules. Aceasta coarda era una din optiunile mele. Am vazut ca este recomandata pentru cataratorii experimentati, ceea ce nu este cazul meu.

Marți, 17 iunie 2008 - 21:17

beberules
beberules

Salutare,
Eu ti-as recomanda un Beal Booster III, Dry, de 9,7, vezi la AlpinExpe http://alpinexpe.ro/virtuemart/8209.html

Marți, 17 iunie 2008 - 12:44

alexus
alexus
Busola

As dori si eu cateva pareri, in legatura cu o coarda dinamica, intre 9.4 - 10,5 mm / 50 m si tratata contra umezelii. Ma refer la o coarda pe care sa o gasesc in magazinele din Bucuresti, la un pret cat mai "muncitoresc".
Am vazut pe site la Himalaya, Tendon de 9,8 mm / 50 m la 350 lei. Dar nu scrie daca este tratata, deci probabil ca nu este.
Am sanse sa gasesc o coarda tratata,la un pret asemanator ?

Marți, 17 iunie 2008 - 12:14

nmm
nmm

am citit cele postate de voi si nu pot decat sa Carpati.org
nu are nicio legatura gradul cu ce tip de coarda dinamica folosesti.

Duminică, 1 iunie 2008 - 00:30

athos
athos

Ma bag si eu. In primul rand nu vad legatura asa mare dintre gradul de dificultate si tipul corzii. Nu e nevoie de un 6B ca sa iti cedeze coarda. O poti pati si la un grad mai mic de dificultate. Desigur, sunt sanse mai mari sa pici de pe un perete mai dificil, surplombat, etc. In general diferentele de rezistenta nu sunt mari. Eu zic ca mai importanta este dinamica corzii. Daca esti incepator nu te stresa prea tare ca nu te tine coarda pe traseele pe care esti in stare sa le faci. Ca doar nu te bagi in Albastra cap de coarda, nu? Atentie trebuie sa dai ingrijirii corzii (impachetare, spalare cu materiale speciale, expunerela intemperii....). Atentie si la socurile suferite. O verifici periodic cu mana, sa nu aiba miezul sau doar cateva toroane afectate, camasa intacta... Acu 15 ani cand nu se gaseau mai deloc (se furau din armata) mergeam si cu sfori de la captatoarele de trolebuze. Ideea e sa nu cazi in ele, dar daca cazi, sa te tina. Rar s-au rupt corzi. mai degraba cedeaza stanca, pitoanele, se executa prost noduri, asigurari. Foloseste-o sanatos! Cand esti gata sa te apuci de chestii tari, vei stii deja si singur ce iti trebuie. Nu te stressa! Catara-te!

Vineri, 18 aprilie 2008 - 16:14

anndy_92
anndy_92

bine man ... ce sa fac (scz. de intarzierea mesajului Carpati.org ) , ma uit disperat pe site-uri .. trebuie sa-mi iau un ham , maine poimaine si ma tot gandesc ce sa-mi iau... i-a uimeste-ma .. ai vreo recomandare Carpati.org ... ??? sall

Joi, 17 aprilie 2008 - 13:55

nuku
nuku

mah anndy mah ce mai faci mai batranule urs :-) zici ca vrai un 6B te astept in herculane shi dupa cum spune si paciu eu tot undeva la
4B(7-)sa incerci u un 4A shi dupaia sa vezi eu unu te sustin sa faci sh un 8B ;-)

Marți, 15 aprilie 2008 - 21:55

anndy_92
anndy_92

Salut beberuls , imi pare bine de cunostinta ... insa nu sunt asa de incepator ... am mai facut trasee in Bucegi "la liber" , merg de la 4 ani pe munte , am crescut in Busteni , merg in fiecare weekend (m-am catarat de aprox 20 ori , insa pe echipamentul prietenilor , salvamontului etc... )
De curand m-am decis sa-mi cumpar echipament... si de aceea am intrebat lumea ce si cum ...
Am si cu cine sa merg (tipu a fost in salvamont 10 ani , are 36 , suntem cei mai buni prieteni , merge de la 6 ani ...)

Daca vrei sa urci cu noi , cu cea mai mare placere , ne auzim pe mess

Andrei

Marți, 15 aprilie 2008 - 00:48

beberules
beberules

Si eu sunt incepator intr-ale alpinismului, dar daca pot sa te ajut, cu cea mai mare placere, id-ul meu de mess e bogdan_brinduse. Daca insa vrei sa te apuci serios de sportul asta, sfatul meu este sa gasesti pe cineva in Bucuresti care sa aiba experienta necesara sa te ghideze, e mult mai simplu si mai safe asa. Si eu tot "haiduceste" am inceput, dar nu e ok, te expui la riscuri mari, e un sport unde necunostinta poate avea cele mai grave consecinte. Reinhold Messner, considerat de multi unul din cei mai mari alpinisti ai tuturor timpurilor, spunea ca cei mai buni alpinisti sunt cei in viata Carpati.org Daca nu stii pe nimeni in Buc, am auzit multe lucruri bune despre Cornel Sain, are o sala de escalada si face si cursuri de initiere, ar fi un bun inceput. Eventual mai intreaba pe portal, am vazut destui carpatisti ce au inceput sa se catere cu el.

Luni, 7 aprilie 2008 - 10:12

anndy_92
anndy_92

MS la fel ... eu sunt la cam la inceput ... de aceea mai gresesc .... bine ... de catarat m-am catarat de mai multe ori ... mai mult "la liber" , (si de 3 ori asigurat) ... in vara asta vreau sa fac ceva mai mult .... Carpati.org daca vrei ... si poti , baga id meu in lista ta ... poate mai capat si eu niste informatii despre anumite trasee ....

id e : anndy_92 , te salut ... stanca uscata Carpati.org

Joi, 3 aprilie 2008 - 11:19

beberules
beberules

Te contrasalut Carpati.org
Si sa ai parte de poteci cu soare si mai ales... stanca uscata Carpati.org

Joi, 3 aprilie 2008 - 11:10

anndy_92
anndy_92

Eu am gresit , imi pare rau ... esti mai mare ca mine ,ai mai multa experienta ca mine . Sper sa n-am parte de asa ceva Carpati.org .... Doamne Fereste

Te salut Carpati.org

Joi, 3 aprilie 2008 - 09:29

beberules
beberules

Anndy, nu te supara pe noi, am interpretat doar mesajul tau. Tu spui ca nu ai de gand sa faci mai mult de 6B cu coarda respectiva, eu am spus doar ca mai mult de 6B nici nu ai avea cum sa faci, pentru ca asta e gradul maxim in alpinismul clasic, grad pe care nu reusesc sa-l duca foarte multi alpinisti. De aceea am presupus ca exista o posibilitate sa te fi gandit la 6b (cu "b" mic, nu mare), grad de escalada, de dificultate medie.
Revenind insa la problema ta, daca te refereai la escalada coarda e ok, daca insa intradevar eu am gresit si te referi la alpinismul clasic, recomandarea mea ar fi sa te orientezi spre 2 semicorzi, prezinta mai multa siguranta decat un single rope (in clasic exista mult mai multe sanse sa ti se taie coarda in traseu, sau sa-ti cedeze o asigurare cand ti-i lumea mai draga).

Joi, 3 aprilie 2008 - 08:52

Afisari: 4,945

#26  Inapoi 1 2 Inainte

Adauga un mesaj in topic

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

0,1069 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2025) www.carpati.org