|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com Regulament carpati.org © copyright (2004 - 2024) www.carpati.org |
Problema, din cate am discutat cu astia de la parc, e soimul dunarean. Specie care n-o duce bine, si in Romania (mai precis Dobrogea, singurul loc unde e intalnita) o duce de la an la an mai prost. Arealul de cuibarit ii e foarte restrans, are nevoie de perete de stanca, genul care chiar surplombeaza un pic sa-i fie puii feriti de ploaie pe cate un prag, si destul de inalt peste padure. Adica in principal Racova, unde am gasit in rapel din Soare oua neeclozate, prima si ultima data cand am fost pe acolo primavara....
Acuma, in tari cu apa calda administratia parcurilor colaboreaza cu cataratorii pt a inchide minimul necesar de trasee, timpul minim necesar. Aici s-au certat cu ce a fost comunitatea locala acu vreo 10-15 ani in schimb, deci nu-s foarte deschisi la asta... deci ca sa imi dau seama cand e ok sa fim pe acolo si cand nu, am vorbit cu niste ornitologi neafiliati parcului, si citit materiale despre cum se face genul asta de protectie in alte zone, si as zice cam asa
- in perioada de cuibarit adica februarie-mai nu avem ce cauta pe acolo. Faleza e prea mica ca sa mearga treaba cu inchideri partiale, conform americanilor cu raptor closure management.
- dupa ce puii au inceput sa zboare da tot stau prin zona si sunt hraniti de parinti (iunie-iulie), ar trebui in continuare sa evitam situatiile de stres mare (contact vizual, mai ales cu cataratorul deasupra pasarii). Soimii se streseaza mult mai putin de la contact auditiv, deci cat timp stam doar pe traseele de escalada din padure (faleza Taberei, gen) ar trebui sa fie ok. Tinand seama de temperaturile din Macin vara, nu e cine stie ce sacrificiu.
- toamna si prima jumatate a iernii, liber la catarat
Joi, 9 mai 2024 - 23:14