Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Octombrie 2024
LMMJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Noiembrie 2024
LMMJVSD
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Online

Vremea
Varful Lespezi
Muntii Fagarasului
Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

  Forum Alpinism Catarare in Macin (7)
 
ruxandrav
ruxandrav
Caraba
 
Cu traseele: prin Pricopan nu stiu ce a mai ramas din ce s-a batut, dar alea din zona Greci is ok si usor de gasit. Pentru sport, cele doua cariere (3M si Memorial) sunt usor accesibile, si fix in afara parcului deci liber la catarat Carpati.org Cam singura zona din Creasta principala care chiar e disputata ii Valea Racova.... pe care, ca catzaratoare, o vreau deschisa si accesibila pen' ca singura zona de multipitch trad pe granit pe o raza de 500km, istoric in catararea trad romaneasca etc, dar ca om pasionat de natura cam tre' sa fiu de acord cu interzicerea, cel putin in anumite perioade a anului, a accesului in catarare pe acolo.

Problema, din cate am discutat cu astia de la parc, e soimul dunarean. Specie care n-o duce bine, si in Romania (mai precis Dobrogea, singurul loc unde e intalnita) o duce de la an la an mai prost. Arealul de cuibarit ii e foarte restrans, are nevoie de perete de stanca, genul care chiar surplombeaza un pic sa-i fie puii feriti de ploaie pe cate un prag, si destul de inalt peste padure. Adica in principal Racova, unde am gasit in rapel din Soare oua neeclozate, prima si ultima data cand am fost pe acolo primavara....

Acuma, in tari cu apa calda administratia parcurilor colaboreaza cu cataratorii pt a inchide minimul necesar de trasee, timpul minim necesar. Aici s-au certat cu ce a fost comunitatea locala acu vreo 10-15 ani in schimb, deci nu-s foarte deschisi la asta... deci ca sa imi dau seama cand e ok sa fim pe acolo si cand nu, am vorbit cu niste ornitologi neafiliati parcului, si citit materiale despre cum se face genul asta de protectie in alte zone, si as zice cam asa

- in perioada de cuibarit adica februarie-mai nu avem ce cauta pe acolo. Faleza e prea mica ca sa mearga treaba cu inchideri partiale, conform americanilor cu raptor closure management.
- dupa ce puii au inceput sa zboare da tot stau prin zona si sunt hraniti de parinti (iunie-iulie), ar trebui in continuare sa evitam situatiile de stres mare (contact vizual, mai ales cu cataratorul deasupra pasarii). Soimii se streseaza mult mai putin de la contact auditiv, deci cat timp stam doar pe traseele de escalada din padure (faleza Taberei, gen) ar trebui sa fie ok. Tinand seama de temperaturile din Macin vara, nu e cine stie ce sacrificiu.
- toamna si prima jumatate a iernii, liber la catarat


Joi, 9 mai 2024 - 23:14

andras
andras
Caraba
 
Da.. N-am gasit in documentul respectiv din cauza diferentei intre ț si ț... Catarare ecologica inclin sa cred ca se refera la trad, fara pitoane si spituri. Tot sunt nelamurit unde o fi fost aceasta perete si la fel sunt nelamurit care e situatia in fostele cariere, de ce ar fi interzis catararea acolo... Dar stiu, teoretic e interzis in multe locuri prin simplul fapt ca nu ai voie sa parasesti traseul marcat.


Joi, 9 mai 2024 - 12:58

rupi2003
rupi2003
Coarda
 
Acea cabana era ridicată pentru filmări, nu era una veche, muncitorească „A fost ridicată în urmă cu câțiva ani ca și decor într-un film care nu s-a mai turnat și a rămas pe poziții, chiar dacă trebuia demolată”

Legat de cățărare, interdicția afișată pe panouri are temei în planul de management :
”Activitatea de cățărare în parc, a fost interzisă după înființarea Administrației, pentru că traseele de cățărare stabilite de alpiniști după 1990 și până la înființarea Administrației parcului, puteau garanta cățărarea ecologică doar pentru clubul celor care au propus, Alpinet Galați, dar nu și pentru ceilalți practicanți amatori ai alpinismului cu un de nivel minim sau mediu de pregătire.
Traseele de cățărare utilizate până la înființarea parcului național sunt situate în ZPI și ZPS.” (zone de protecție integrală și strictă).
Sursa: https://parcmacin.ro/wp-content/uploads/2022/08/PLAN_MACIN_17.05.2016.pdf

Nu știu dacă este definit undeva, în afara acestui plan de management, conceptul de „cățărare ecologică”...


Joi, 9 mai 2024 - 12:28

andras
andras
Caraba
 
Intre timp am gasit ceva https://focuspress.ro/o-cabana-din-muntii-macinului-a-fost-incendiata-si-s-a-facut-sc
rum/
S-ar putea sa fi fost vorba de aceasta cabana...


Joi, 9 mai 2024 - 12:06

andras
andras
Caraba
 
Afisele erau la intrarea in parc, pe panourile unde scrie ca ai intrat in parcul national si ce ai voie si ce nu ai voie sa faci. Pe aceste panouri aparea o sigla cu un catarator cu o linie diagonala deasupra. Vezi aici de pe un alt blog https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgBOmUCdJ90gpFAxy-0hz69haXs
mE12jdd4Lg59Yo-JZjYK6zCLfukzwqIUiQz-X0Wai3T1CA13SRDg0JgPzfVOOYIaN9zfOckoSKHOOUC24XkcO
2WfEpRdYx9UZiiJLbAkb865H1fjERgl/s1600/PeMeleaguri355.jpg
.

Pe siteul parcului nu am gasit nimic referitor la catarare.

Hm, referitor la linkul tau, drumul acela nu e in zona Pricopanu, ci intre Greci si Nifon, mult mai la sud...
Mesaj modificat de autor!

Joi, 9 mai 2024 - 12:01

rupi2003
rupi2003
Coarda
 
Am gasit pe net o singura referire la o cabana muncitorească în Măcin - Cabana muncitorească Mitrofan.
(sursa: https://www.pancarpatica.org/muntii_macinului/trasee_turistice/ari9_102957-trasee_tur
istice___muntii_macinului.html)
Cat despre afișe, aveau un antet, ceva? Cine interzicea?
Presupun ca erau in zona carierei, zonă concesionată („Societatea ECO SA Brăila deține Licența de exploatare nr. 924/1999 pentru Cariera Măcin județul Tulcea și are concesionat de la Primăria Măcin suprafața de 196.700mp pe perioada de valabilitate a licenței de exploatare.”


Joi, 9 mai 2024 - 11:47

andras
andras
Caraba
 
Salut.

Recent am ajuns in sfarsit si in Macin. Am mai trecut pe acolo cu masina, dar nu am facut ture. Acum aveam in plan Culmea Pricopanului pentru o zi (sau mai degraba o jumatate de zi). Stiam ca sunt zone de catarat in Macin, stiam ca e din granit cea ce e rar in Romania, deci am convins pe prietenul meu catarator sa avem la noi echipamentul in caz ca gasim zona de catarare si ne incadram in timp. Am cautat descrierile pe net, am gasit ceva pe siteurile specializate (de exemplu pe climbromania), dar descrierile nu sunt detaliate. Pe harti unele zone apar, altele nu. Langa Culmea Pricopanului e listata Peretele Gemenii care mi s-a parut interesant avand mai multe trasee sport (nu aveam echipament trad la noi). Insa nu am gasit zona. Carpati.org Pe un blog vechi scris de Marian Anghel scrie "ACCES : Din Mãcin urmãm drumul de tarã spre cariera activã din Pricopan (aprox. 5km). De aici urmãm drumul care urcã în creastã, pânã la fosta cabanã muncitoreascã." Noi am lasat masina la capatul drumului langa cariera si am facut circuitul banda albastra, dar nu am vazut nicio (fosta) cabana. Alta descriere nu am gasit.
Ceva indicii aveti? Sau e secret? Nu avem planuri sa ne intoarcem curand, dar daca se intampla in viitor ar fi bine sa avem informatii mai precise. Carpati.org
Acum...am vazut pe afise ca catararea e interzisa. Cea ce mi se pare stranie avand in vedere ca acolo e o cariera activa destul de mare si de fapt o parte din munte e demolata. Asta o fi cauza lipsei informatiilor?


Miercuri, 8 mai 2024 - 21:36

Afisari: 282


Adauga un mesaj in topic






Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

 


 
0,0636 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2024) www.carpati.org