Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Decembrie 2024
LMMJVSD
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Ianuarie 2025
LMMJVSD
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Online

Vremea
Varful Sureanu
Muntii Sureanu

Propuneri pentru carpati.org

În urma propunerilor și sugestiilor primite, de-a lungul anilor, de la membrii carpati.org cu privire la anumite funcții și secțiuni ale portalului, am întocmit o listă care a fost analizată și dezbătută de către echipa de administratori.

Mai jos vom prezenta unele propuneri care sunt formulate anual, însă care nu au fost (și nu vor fi implementate). Și despre care considerăm că nu are rost să mai discutăm.

Apoi vom scrie pe scurt câteva idei despre propunerile care trebuie dezbătute (în cadrul echipei).

Pe cele care considerăm că sunt utile și care pot fi implementate nu le vom mai aminti. Le avem notate și le vom pune în practică atunci când vom avea timp pentru aceste activități.



Propuneri care NU au primit avizul administratorilor


1. Să nu poată posta ture cei care nu au poze la profil (restricție destul de dură).

2. Feedback cu note/steluțe pentru organizatorii de ture, primite de la participanți, fără să se știe cine a acordat nota (se va ajunge la certuri și discuții inutile, deoarece există un mare risc ca participanții să nu fie obiectivi).

3. Un membru să nu poată posta ture decât după 1 an de la înscriere (restricție foarte dură, deoarece un membru nou pe site poate fi un foarte bun organizator).

4. Un centralizator privind participanții la ture și echipamentul, realizat în Google Docs și disponibil tuturor pentru adnotări etc. (centralizarea o face organizatorul, nu are rost să complicăm lucrurile).

5. Aplicarea, la știri/articole/jurnale, a sistemului de încărcare a fotografiilor din galeria foto (ar presupune încărcarea individuală a fotografiilor, mult mai greoaie).

6. În știri/articole/jurnale să se poată încărca și fișiere video/audio (probleme privind drepturile de autor).

7. Crearea a două sisteme de galerii și notări pentru fotografii: unul pentru „profesioniști”, altul pentru „amatori”, pentru a permite și fotografiilor mai slabe să fie notate (motiv de certuri și discuții inutile; în plus – cine stabilește cine e profesionist și cine amator?).

8. Adăugarea unei rubrici la Forum în care să fie mutate dialogurile între membrii care divaghează și ajung la „discuții aprinse” (alt motiv de certuri și discuții inutile; în plus când cineva intră pentru prima dată pe site și vede o astfel de rubrică...).

9. Premii pentru jurnale și premii pentru debutanți (au fost oferite premii pentru jurnale, dar numai în contextul în care a existat un sponsor; nu trebuie să transformăm site-ul într-un motiv de competiție – premiul este ajutorul și/sau bucuria oferite altora).

10. Când se inactivează un text, de orice natură, să apară public numele administratorului care l-a șters (în primul rând, suntem o echipă, iar deciziile de acest tip oricum se iau de comun acord, în al doilea rând oamenii le-ar purta pică degeaba, pentru că... suntem o echipă, iar deciziile de acest tip oricum se iau de comun acord).

11. „Rating” dat membrilor de către administratori (nu am înțeles foarte bine care este ideea, însă credem că e cam exagerat; nu putem clasifica noi oamenii care intră pe site, putem doar să ne facem o părere personală și să sancționăm eventualele abateri).

12. Atunci când un membru se retrage de pe site, să existe posibilitatea ca la înscriere să opteze dacă cedează sau nu drepturile de autor pentru textele înscrise (nu este posibil, fiecare face ce vrea cu propriile texte și nu poate fi obligat să le lase pe site).

13. Un mesaj care este susceptibil a fi inactivat să rămână o perioadă activ, astfel încât să fie analizată corectitudinea sancționării, iar membrii să înțeleagă că administratorii sunt corecți și nu sancționează „după ureche” (în primul rând, discuțiile pro și contra ar fi nesfârșite, în al doilea rând, până când se soluționează problema, ar apărea deja zeci de păreri).



Propuneri în discuție

14. Posibilitatea de a ascunde că ești on-line când te autentifici.

Sincer, nu înțelegem de ce unele persoane s-ar ascunde. Dacă cineva dorește să nu fie „observat”, poate vizita site-ul fără a se autentifica.


15. Administratorii să aibă un profil diferit – completat mai amplu, cu mai multe informații despre rubricile pe care le gestionează, de ce etc.

Nu ne place să creăm o „distanță” prea mare, să ne diferențiem atât de mult de ceilalți membri; în plus este alegerea fiecăruia ce scrie la profil. Detaliile despre secțiunile administrate sunt vizibile la MEMBRI --> ADMINISTRATORI, însă am putea include tabelul cu respectivele secțiuni și la profilul fiecărui administrator, pentru o mai mare vizibilitate.


16. Afișarea aleatorie, pe prima pagină, a unor jurnale și articole din arhivă (de ex. ultimele 4 înscrise și 2 din arhivă), pentru a le readuce în atenție și pe cele mai vechi.

Opinia administratorilor este favorabilă, însă prima pagină va deveni automat mai lungă.


17. Eliminarea exprimărilor relative din regulament și păstrarea jurnalelor pe site, indiferent de lungimea lor.

E mai dificil, pentru că așa am scrie cu toții „jurnale” despre toate turele pe care le facem. Traseul pe scurt, câteva impresii și gata jurnalul. Exprimările din regulament nu sunt chiar relative și e cam ciudat să impunem un anumit număr de rânduri, așa cum ne-a fost sugerat. Ar deveni mult prea rigid. Însă am adăugat următoarele în regulament:
„Un jurnal trebuie să fie un text elaborat, suficient de lung, astfel încât să nu devină o simplă enumerare de pași realizați până la atingerea obiectivului propus. Nu se va aviza stilul de ‘compunere’ rapidă, realizată din câteva paragrafe, ci un text amplu cu valoare informativă, literară și/sau emoțională. De asemenea, fotografiile nu trebuie să aibă o pondere MAI MARE decât textul, pentru că nu este un album foto comentat, ci o povestire completată cu câteva imagini relevante.


18. Să permitem înscrierea de scurte RT-uri pentru cei care fac trasee scurte și nu au chef de scris.

Se leagă de propunerea anterioară. Cred că dacă am crea o secțiune separată (de tipul scurt raport de tură), mulți ar profita de ocazie și ar scrie mai mult rapoarte decât jurnale. Unii pentru a împărtăși informații utile cu alții, iar alții doar pentru a ieși în evidență și pentru a fi remarcați de către miile de vizitatori care ajung zilnic pe prima pagină. Scurte descrieri ale traseelor există în ghid. Prin jurnale se pune în evidență personalitatea autorului, emoțiile acestuia privind traseul, modul în care a văzut prin intermediul aparatului foto peisajele respective etc. Majoritatea administratorilor nu sunt de acord cu această propunere.


19. Corectarea jurnalelor ce încalcă regulile limbii române și care altfel ar fi șterse.

Cineva s-a oferit să corecteze astfel de jurnale doar pentru ca acestea să rămână pe site, dar nu considerăm că ar fi corect. Atunci când îți asumi înscrierea unui text, trebuie să îți asumi tot ceea ce implică acest lucru – conținut, formă, structură etc. Corectarea textelor de către alte persoane poate duce la o neglijență crescută a autorilor. Majoritatea administratorilor nu sunt de acord cu această propunere.


20. Să se poată adăuga automat turele la care a participat o persoană (fie organizatorul să bifeze participarea, fie participantul să aibă în tură posibilitatea de a-și bifa participarea).

Nu prea se poate dpdv tehnic: pentru organizator ar putea fi o sarcină suplimentară și nedorită (să stea să bifeze toți participanții), iar unii membri ar putea „abuza” de opțiune și bifa ture la care nu au participat (ar trebui controlat manual).


21. Postarea, pe prima pagină, a unui anunț de căutare a colaboratorilor pentru îmbunătățirea ghidului.

Anunțurile de acest tip s-au făcut în mod repetat, în extrem de multe contexte. Din păcate, volumul de muncă este atât de mare, iar posibilitatea de a verifica corectitudinea informațiilor este atât de mică, încât lumea „fuge” de această sarcină. În acest moment, se lucrează la ghid (gruparea Carpaților Orientali, actualizarea informațiilor în urma activităților de remarcare organizate de AMC, traducerea în limba engleză).
O variantă extrem de eficientă ar fi ca, la întoarcerea din ture, utilizatorii carpati.org să trimită informații administratorilor, dacă observă diferențe între realitatea din teren și textul din ghid (informații despre trasee, surse de apă, condiții la cabane și refugii etc.).


22. Media notelor de la administratorii foto să fie afișată pe site, separat de media notelor de la membri. S-ar evita discuții de tipul „poza merită clar 10, de ce mi-ați dat 7?”.

Până nu demult, notele la fotografii au fost un subiect constant de ceartă și de scandal. Credem că afișarea notelor de la administratori ar fi doar încă un motiv de ceartă. Nu i-ar mai întreba pe ceilalți membri de cele-au dat 7, ci pe administratori.


23. Posibilitatea de a alege încărcarea unei poze la o rezoluție superioară, care să poată fi apoi descărcată de oricine (sau posibilitatea de a bifa dacă dorești să fie descărcată, la rezoluția maximă actuală).

Prima variantă ar implica modificări tehnice destul de importante. Cea de-a doua ar fi mai ușor de realizat.


24. Orice postare să poată fi raportată administratorilor de către orice utilizator, în cazul în care constată că nu este conformă cu regulamentul, dacă se simte jignit sau dacă aceasta conține orice alt element ce ar trebui anunțat.

Ideea în sine este bună, însă cum ne asigurăm că nu se ajunge la abuzuri? Ar putea exista situații în care să primim zeci de „raportări” pe zi, deoarece reacțiile de la om la om sunt foarte diferite și subiective.


25. Mustrările să fie cat mai publice. Atunci când administratorii șterg un text sau iau o măsură de corectare a unui text, să apară public comentariul acestora (transmis persoanei în cauză). Acest lucru îi va face pe ceilalți să ia în considerare regulile site-ului și să nu se mai victimizeze atunci când sunt și ei mustrați. De exemplu: „Comentariul lui X a fost inactivat pentru ca a jignit, gest interzis prin regulament” sau „X a fost banat pentru că …”. Înființarea unui fel de „hall of shame” cu cei care au greșit.

Este un fel de „arătare cu degetul” la școală. Prin acest site, încercăm nu numai să oferim informații utile celor care merg pe munte, ci și să îi educăm un pic pe cei care nu sunt foarte educați sau pe cei care nu au avut de la cine să învețe. Dacă noi vom adopta un astfel de comportament, vor fi mulți care vor considera că așa este normal. Cazurile „deosebite” sunt făcute publice (prin comentarii, atenționări și uneori chiar și știri). Gândiți-vă cum ar arăta acest site dacă ar exista un „hall of shame” – cu siguranță nu ar mai fi un site de munte, ci un site unde oamenii își vor hrăni orgoliile.



Ca un fel de concluzie, vă rugăm să fiți mai ponderați în afirmații, în acuze, în jigniri. Ar trebui să ne gândim mai mult înainte de a „deschide gura”, mai ales dacă vrem să spunem ceva cu implicații negative. Am putea să fim noi un model pozitiv pentru alții. Noi asta ne dorim. Și pentru asta suntem în continuare aici.

Echipa carpati.org

Marți, 16 octombrie 2012
Afisari: 5,562 


Comentariile membrilor (32)

florinn
florinn

 
1
14. Este vorba de dreptul la intimitate al fiecărei persoane.
O să dau doar un exemplu ipotetic, la "serviciu" am anunțat că sînt bolnav sau undeva fără internet iar eu în schimb apar autentificat pe carpati.org.
Legat de vizitarea fără autentificare, mi se pare o soluție temporară nu reală pentru această problemă.

Însăși afișarea publică a profilului îmi pare a încălca acest drept la intimitate, în opinia mea profilul utilizatorilor ar trebui să fie public doar dacă aceștia sînt de acord, în caz contrar ar trebui să fie accesibil doar membrilor (autentificați) carpati.org.
Consider că ar fi mult mai util un profil non-public, membrii și-ar putea adăuga date personale, precum numărul de telefon, adresa de email, etc. și nu ar mai fi nevoie (cum se întîmplă acum) ca organizatorii să stea să ceară fiecărui participant la tură numărul de telefon în mesaje private.

20. Pentru organizatori consider util a avea o listă a turelor la care o persoană a participat atunci cînd fac o evaluare, chiar dacă aceasta poate fi falsificată (mi se pare puțin probabil să se întîmple așa ceva iar o alertă de fraudă în acest sens ar putea fi ușor prevăzută).
Tehnic nu văd cum s-ar putea face decît ca fiecare persoană să bifeze la ce ture a participat (eventual cu o aprobare ulterioară a organizatorului, aprobare care însă ar complica lucrurile, pentru organizator în primul rînd).


Marți, 16 octombrie 2012 - 17:11  

felicia
felicia
Coarda
 
2
Interesante puncte de discutie!
Pana acum cativa ani se discuta despre munte si despre ce putem face pentru ei si mai putin despre propriile ifose personale!
Pacat!


Marți, 16 octombrie 2012 - 19:31  

mihaiburo
mihaiburo
Busola
 
3
19. "Însăși afișarea publică a profilului îmi pare a încălca acest drept la intimitate, în opinia mea profilul utilizatorilor ar trebui să fie public doar dacă aceștia sînt de acord, în caz contrar ar trebui să fie accesibil doar membrilor (autentificați) carpati.org."

Vezi aici un extras din regulament:
"ATENȚIE! Prin faptul că vă creați un cont, sunteți implicit de acord să faceți publice anumite date personale (numai numele, prenumele și orașul vor fi afișate, adresa de e-mail fiind confidențială). Datele se află sub incidența legii privind protecția datelor: Legea nr. 677 din 21.11.2001 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date."

http://www.carpati.org/conditii/#Q1

20. Fiecare organizator își poate ține (și unii sigur o fac) o listă (cu nr. de telefon, adresă de email etc.) a persoanelor care au participat în turele organizate de ei.
În plus, fiecare utilizator își poate actualiza datele din contul personal adăugând turele la care a participat/munții/traseele parcurse.


Marți, 16 octombrie 2012 - 20:24  

varverica
varverica
(admin)

 
4
Felicia, din fericire pe carpati.org exista oameni care au timp atat pentru munte, cat si pentru "propriile ifose personale" ale altora Carpati.org


Marți, 16 octombrie 2012 - 20:53  

florinn
florinn

 
5
Felicia - încercăm să îmbunătățim diverse lucruri și avem nevoie de argumente, pro și contra, nu de invective

Mihai - tocmai regulamentul este pus în discuție
In textul citat de tine se specifică clar că numai numele, prenumele și orașul vor fi afișate însă precum se vede întregul profil este în prezent public.

Nu am găsit nicăieri în site vreo referire la prelucrarea datelor cu caracter personal.
Conform Legii 677/2001 privind datele cu caracter personal, persoana fizică sau juridică ce operează acest site se califică drept "operator de date cu caracter personal", prin urmare ar trebui să fie înregistrat la autoritatea competentă - http://www.dataprotection.ro
Oare nu sîntem în această privință în afara legii ?

Desigur Mihai, fiecare își poate face un fișier sau un caiet unde să țină numere de telefon însă ideea este să incercăm să optimizăm anumite lucruri, tehnica ne ajută în prezent.

A avea la profil lista turelor (altfel decît scrise într-o căsuță de utilizator) ajută în felul următor:
1. va fi un loc distinct și vizibil în cadrul profilului unde vor fi afișate, deci vor fi rapid văzute de cine va parcurge profilul
2. turele listate vor avea pe ele link către pagina turei
Un organizator interesat de profilul unui utilizator va putea vedea astfel rapid lista turelor și va putea verifica cu un singur click ce a facut persoana în respectiva tură.


Marți, 16 octombrie 2012 - 23:44  

alex_sandrin
alex_sandrin..
Busola
 
6
Salutări!

Având în vedere că Gabriela a scris această știre în ideea de a putea fi dezbătută în mod public și poate interveni oricine este interesat de subiect, îmi exprim și eu părerea.

Propuneri care NU au primit avizul administratorilor
- De acord cu ele;

Propuneri în discuție

14.
Nu este necesară implementarea ei. O facilitate minoră care nu are vreun impact semnificativ.
Referitor la argumentele aduse de @florinn, cele cu locul de muncă (sau în orice altă situație) nu mi se par cine știe ce.
Ideea este în felul următor. Vrei să nu îți fie reperată prezența pe sait, pur și simplu nu intri. Din ce știu eu, fără a mă documenta suficent, rolul de utilizator autentificat îți dă dreptul să publici informații (comentarii, jurnale,etc.) și să asculți muzică online. În rest, poți “citi” absolut orice informatie pe sait indiferent că ești utilizator înregistrat sau nu. Drept urmare, ce rost are să fii un utilizator autentificat ? (dar ascuns!), pentru că prin publicarea unei informații pe sait oricum te-ai dat de gol.
De regulă și cel mai important lucru din ce am scris, cei ce vor să rămână anonimi cu siguranță au grijă să rămână necunoscuți oferind cât mai putine informații despre persoana lor (lipsă poză profil, id user fără relevanță cu numele real, lipsă descriere, etc.).
Referitor la “afișarea publică a profilului îmi pare a încălca acest drept la intimitate”. Ca să susțin această afirmație ar trebui să plusez cu următorul argument: anumite comentarii ce le fac eu pe sait (la forum, știri, jurnale, etc.) să poată fi văzute doar de anumiți utilizatori.
Finalizez prin a spune că cine este de rea credință și vrea să facă rău până la urmă tot va reuși. E doar o chestiune de timp.

15.
Nu mă interesează cine este administrator, ce pregătire are sau ce face el cu timpul lui. Important este ca acea persoană să își facă treaba în domeniul pe care îl administrează.
Se poate implementa “ca respectivele secțiuni să apară și la profilul fiecărui administrator, pentru o mai mare vizibilitate.”
Oricum, dacă aș avea nevoie să stau de vorbă cu un administrator cu privire la un anumit subiect pe care îl moderează în mod sigur îmi va veni mai ușor să îl găsesc “la MEMBRI --> ADMINISTRATORI”

16.
Este o idee bună ce ar trebui implementată. Sunt multe materiale de calitate pe care s-au pus praful ne mai existând pe prima pagină. E ca în presă, nu ești pe prima pagină nu exiști. Un astfel de model este deja aplicat pe pagina de facebook a comunității carpati.org.
Propun să existe o singură rubrică (poziționată după rubrica Jurnale și numită “Din Arhivă” “Retro”, etc.). Ar fi suficient ca în această rubrică să apară doar un articol și un jurnal, asta pentru a nu încărca prea mult „prima pagină”.

17. și 18.
Forma aplicată în acest moment mi se pare suficientă.
Așa zisă rubrică de RT-uri scurte, indiferent de informația expusă, DEJA EXISTĂ și se numește FORUM. Aplicați cu încredere la această rubrică. Veți fi citiți! Și în acest mod poți ajunge pe prima pagină. Carpati.org

19.
Bănuiesc că este vorba de text cu multe greșeli. Pentru una două acolo, nu îți scoate nimeni ochii. Oricum nu cel ce citește se face de râs (chiar dacă poate fi ofensat de ceea ce citește) ci cel ce este citit.
Propun acceptarea jurnalelor/articolelor cu greșeli, ce “încalcă regulile limbii române” pentru utilizatorii străini. Pentru restul, există biblioteci…

20.
Irelevant!
Ce vrem să demonstrăm prin asta? Că eu care am participat la aceste ture și le pot bifa conform modului propus aș fi mai cu moț față de alții? Nu are nici o relevanță iar timpul pentru implementare ar putea fi folosit în alte scopuri mult mai benefice.
Fiecare participant și inițiator de tură ce își asumă responsabilitatea și drepturile de a planifica o tură, are modul său de organizare a informațiilor.
Susțin punctul de vedere expus de @mihaiburo.

21.
Așa este, “anunțurile de acest tip s-au făcut în mod repetat, în extrem de multe contexte.” Cel ce vrea să ajute în vreun anume mod , să spună. Cu siguranță se va găsi cineva să îl îndrume unde trebuie.

22.
Nu mă pricep. E greu să judeci în mod obiectiv.

23.
Îmi este indiferent.

24.
Susțin implementarea acestei propuneri.
Nu cred că se apucă nimeni de făcut plângeri de dragul de a se băga în seamă cu administratorii, pentru că abuzul ar putea duce chiar la sancționarea celui care face raportarea. Atunci când se face sesizare administratorilor, ar trebui ca cel ce face acest lucru să argumenteze raportarea. Cum spunem, orice abuz poate fi sancționat. Așa că atunci când raportezi ceva ai grijă sa nu fii chiar tu cel sancționat.

25.
Așa suntem noi, românii, stăm la marginea șanțului și ne punem pe bârfit. De asta au așa mare căutare ziarele de scandal. Ne place să ne spălăm rufele murdare în public.
Este suficientă forma actuală. <<Cazurile „deosebite” sunt făcute publice (prin comentarii, atenționări și uneori chiar și știri)>>

Ținând cont că acestea au fost temele propuse pentru dezbateri publice iar restul de propuneri ce nu se regăsesc în această rubrică, probabil că sunt pe cale de a se implementa. Le așteptăm cu interes când vor fi gata.
Mult succes!


Miercuri, 17 octombrie 2012 - 12:55  

ratza
ratza
Busola
 
7
17. Se poate specifica un număr minim de cuvinte, de exemplu 1000.


Joi, 18 octombrie 2012 - 09:52  

catalinlamunte
catalinlamun..
Caraba
 
8
14. Sa nu se modifice nimic. Daca nu-ti convine ca te vede seful logat pe site atunci cand esti in concediu medical fictiv, sa fii sanatos Carpati.org!

15. Profilul administratorilor site-ului apare la Membri -> Administratori.
Important este sa-si faca treaba, dar poate nu strica si "racolarea" de noi admini pentru
prospetime.

16. De acord cu comentariul lui alex_sandrin.

17, 18. Pentru RT si pareri scurte exista forum, unde poti scrie telegrafic.

19, 20. Nu are sens.

21. Merita incercat.

22, 23, 24, 25. Nu are sens.

Eu cred ca exista o problema legata de raritatea jurnalelor postate pe site. Dar, probabil, fiecare carpatist are acum un blog pe care isi posteaza drumetiile.
Sigur exista si cateva bloguri de succes ale unor carpatisti, dar majoritatea blogurilor au doar cativa vizitatori si este pacat pentru ca multe informatii montane se pierd prin labirintul ascuns al internetului.
Considerand ca ai un material bun de postat, munca depusa este apreciata mai bine pe site-ul carpati decat pe un simplu blog.
Dar fiecare are dreptul sa actioneze dupa bunul plac.


Joi, 18 octombrie 2012 - 12:23  

varverica
varverica
(admin)

 
9
Asa este, Catalin! Aparitia blogului in viata oamenilor a condus aproape imediat la scaderea postarilor pe carpati.org (si probabil ca nu numai).

Intr-un fel este de inteles ca oamenii prefera sa scrie „la ei acasa” – cum le convine lor / cu ce culoare / cu ce imagine de fundal vor etc. Pe de alta parte, duce in mod evident la o izolare autoimpusa si la o cifra relativ constanta de cititori „fideli”.

Din pacate, posibil si din motivul acesta, multe bloguri au ajuns sa fie o vadita glorificare a propriei maretii. Faptul ca esti „la tine acasa” te face sa te dezbraci de inhibitii si de retineri si sa devii un mic zeu. Chestie care mie personal imi displace (repet, NU ma refer la toate blogurile!).

Insa, asa cum bine spui si tu, fiecare are dreptul sa actioneze dupa cum pofteste.


Joi, 18 octombrie 2012 - 13:24  

cipicernat
cipicernat
(admin)

 
10
Florinn: Discutia asta o avem de cativa ani de zile. Datele folosite pe site sunt minimale si usureaza comunicarea intre cei care vor sa mearga impreuna pe munte. Ar fi penibil sa te intalnesti pe munte cu X si sa constati ca il cheama, de fapt, Y.

Administratorii site-ului, AMC sau orice alta persoana fizica sau juridica asociata site-ului NU prelucreaza aceste date minimale. Si, din cate inteleg eu, nici nu au, prin urmare, de ce sa se inregistreze ca Operator de date si nici de ce sa notifice Autoritatea Nationala de Supraveghere.

http://www.dataprotection.ro/?page=faq&lang=ro

Felicia: preocupari pentru imbunatatirea site-ului au existat tot timpul si propuneri, de asemenea. Exista o rubrica speciala pe forum, s-au primit mesaje private, administratorii insisi au avut diverse sugestii. E o perioada mai aglomerata pentru toti si s-au strans multe propuneri. Este normal sa li se raspunda acestor propuneri (cu atat mai mult cu cat unele au ceva vechime).


Joi, 18 octombrie 2012 - 14:22  

him
him

 
11
Singurul lucru care nu mi-a placut la carpati.org a fost faptul ca a trebuit sa imi scriu tot numele ca sa fiu inregistrat. In rest, ar fi frumos un nou design si apreciez munca administratorilor.


Joi, 18 octombrie 2012 - 22:13  

midan
midan
Rucsac
 
12
Ce n-a primit acordul e bine ca n-a primit iar din astea in discutie :

14 : nu vad rostul atata timp cat suntem oameni seriosi

15 : nu vad rostul, poate doar lista cu sectiunile gestionate la profil

16 : Deja prima pagina e prea incarcata, s-ar putea implementa la fiecare sectiune. Adica mergi la jurnale si inainte de lista ordonata descrescator dupa data ti se afiseaza aleator 3,4 jurnale mai vechi de o luna

17: lasati-o asa, altfel exista forum si comentarii la tura. Am vazut comentarii la tura mai bune decat unele preudojurnale

18 : cine n-are chef sa scrie, sa nu scrie. Cei care nu-i tin curelele sa scrie un jurnal sa scrie in forum, la comentarii daca au ceva util de spus .

19 : stiti vorba aia a lui Amza/nea Marin : "Ma voi n-aveti servici ? " Cine nu stie sa scrie sa se duca la scoala sa invete.

20 : multa munca pentru nimic

21 : tine de un minim de colaborare in cadrul site-ului si nu are nevoie de rubrica speciala. Cine are ceva de adaugat poate face comentarii la ghid sau comunica direct adminilor

22 : aoleu iar notele de la poze, tot nu v-a trecut ? ce propusesem eu o data era ca o poza sa intre in galerie daca primeste minim 2 note de la admini. Asta ca sa creasca obiectivitatea zic eu. Asa multe orgolii cu pozele astea si cu intratul lor in galerie de zici ca e plina lumea de Ansel Adamsi Carpati.org.

23 : cine vrea poza la dimensiune mare da pm apropitarului si o cere, daca respectivul e darnic exista metode de transmitere fara sa mai complicam treburile pe aici

24 : se poate reclama o postare simplu : te duci la rubrica de useri vezi care admin e responsabil de postari si ii dai un pm

25 : m-am enervat citind propunerea asta, bine ca nu vreti adunari lunare pentru lapidarea delicventilor.

si o sugestie in plus, faceti schimb intre facebook si rubrica de actualitate


Joi, 18 octombrie 2012 - 22:59  

felicia
felicia
Coarda
 
13
Ciprian asa este numai ca aceste propuneri nu mi se par viabile pentru imbunatatirea sitului.
Vorba Gabrielei... daca aveti timp nu e o problema Carpati.org


Vineri, 19 octombrie 2012 - 13:10  

hana
hana
Coarda
 
14
Clar punctele 1-13 nu merita atentie.

14 Nu are sens. Diferenta intre lucrurile pe care le poti face logat si cele pe care le poti face fara sa te loghezi e nesemnificativa.

15 Nu. Iarasi nu e o schimbare prea mare. Si-apoi imi place cand am o nelamurire sa ma pot adresa adminului care e on line la momentul respectiv, nu sa pandesc pe cel delegat cu problema respectiva.

16 Ideea e buna. Pentru a nu ocupa spatiul, se poate ramane la 3 jurnale actuale, iar in locul celui de-al patrulea sa apara telegrafic doar 2-3 titluri de jurnale din arhiva, fara poze si descrieri.

17-18 Nu. Se incarca inutil rubrica respectiva cu tot felul de informari. O sa semene a forum. Daca ai ceva de spus, spui. Nu te-ncurci si-ncurci si pe altii.

19 Nu categoric! Cititorii n-au gresit cu nimic, de ce sa fie pedepsiti?
Cand facem greseli pe ici pe colo, e normal sa ni se atraga atentia si sa corectam, nimeni nu e perfect, partea buna e ca se poate interveni in jurnal dupa postare.
Dar cand ploua cu greseli, trebuie corectat tot jurnalul inainte de a fi postat, si asta cade in sarcina autorului sa caute corectori, nu e problema administratorilor.
Pe un site public nu poti promova greseli, erori.
Asa cum blochezi comportamentul agresiv si limbajul obscen, pe acelasi principiu blochezi si scrierea necultivata.

20. Ideea nu e rea, dar daca efectul e depasit de efort, nu merita pusa in discutie.

21 Ideea e buna. Activitatile bune trebuiesc promovate, fie macar si printr-o stire care sa ramana mai mult timp pe prima pagina. Noi oamenii suntem uituci, avem nevoie de post-it uri.

22. Nu agreez ideea cu identificarea emitentilor de note/observatii. Sunt de acord ca atunci cand omul e depunctat ar trebui sa i se spuna pentru ce, nu neaparat in public.
Stiu ca vin cu un amendament, dar se poate veni cu un cont comun cu denumirea generica de Administrator, la care sa aiba acces toti adminii?
Si din contul comun sa i se spuna autorului motivul pentru care a fost depunctat, eventual explicatii standard de genul: expunere prea mare, prelucrare excesiva, etc.
Cred eu ca ar rezolva o parte din probleme: omul primeste o explicatie rezonabila, fara a acuza pe altcineva pentru ca a fost taxat.
Ideea cu contul generic se poate aplica la toate problemele de tip: averisment, banare, restrictionare, etc.

23 Ar fi ok ideea, daca nu e prea mare deranjul.

24. Presupun ca daca are cineva ceva de raportat un abuz, o poate face pe adresa de email de pe site. Oricum in cazurile grave adminii se autosesizeaza, cel putin din cate am observat eu.

25. Depinde de caz. Sunt cazuri care afecteaza doar persoanele implicate, iar in cazurile acestea o mediatizare ar fi paguboasa, si altele care afecteaza toata comunitatea si care trebuiesc explicate.
Iar mustratile, avertismentele sunt ok atata vreme cat sunt facute impersonal si in limite rezonabile, fara sa fie infierata persoana. Ceva de genul: a fost incalcat punctul „n” din regulament, comentariu off topic sters-ramaneti la subiect, daca e posibil tot din contul generic de Admin.
Partea buna a explicatiilor publice, e ca restul se familiarizeaza cu regulamentul si se evita solidaritatea inutila cu cel care a gresit dar nu se stie pentru ce.


Marți, 23 octombrie 2012 - 14:57  

baltighost
baltighost
Coarda
 
15
Salutare,

Am vazut si eu lista cu bune si rele. Ma surprinde fapatul ca nu exista nici o propunere concreta legata de imbunatatirea modului de publicare al jurnalelor.

Nu se poate face ceva si in directia asta?


Miercuri, 24 octombrie 2012 - 14:30  

madalin
madalin

 
16
Sunt dezamagit ca in aceste liste nu mi-am vazut deloc propunerile trimise administratorilor cu ceva timp in urma. Ce sa inteleg din asta: au fost complet ignorate, incat nici macar in lista celor respinse nu au putut intra ? Ori dimpotriva, au intrat in lista - nepublicata - a celor care deja au fost adoptate si vor fi puse in practica ? Din cate stiu, pareati receptivi la ele, asa ca sper sa se afle in aceasta din urma categorie... imi puteti confirma ?


Miercuri, 24 octombrie 2012 - 21:25  

varverica
varverica
(admin)

 
17
Madalin, nu trebuie sa fii dezamagit de probleme atat de putin importante!

Propunerile le notam, dar nu notam si persoanele care le-au trimis, astfel ca nu mai stiu care au fost cele primite de la tine.

Asa cum am scris mai sus, toate celelalte propuneri care ni s-au parut utile si care chiar ar simplifica viata tuturor celor implicati vor fi puse in practica. Usor-usor, cand va fi timp.

Prin textul de mai sus am vrut sa aratam ca sunt anumite lucruri cu care nu am fost si nu vom fi de acord. Pentru a nu mai fi propuse si in viitor. Si ca pentru cele delicate am vrut sa vedem si parerile voastre, care - deloc surprinzator - coincid cu ale noastre.


Joi, 25 octombrie 2012 - 08:50  

hana
hana
Coarda
 
18
Va rog, mai puteti incerca sa imbunatatiti ceva in modul de postare al jurnalelor?
Nici eu nu prea ma pricep, m-am chinuit ore sa tot aranjez un jurnal si in final tot nu e bine.
Ce sa fac? Imi trimiteti macar niste instructiuni de postare ca pentru tonti?
Textul dupa ce l-am incarcat, l-am luat la formatat pentru ca nu a preluat nimic din formatul original.
Imi introduce linii goale in locuri nedorite pe care ma chinui sa le sterg ulterior, in schimb imi cumuleaza paragrafele.
Pozele oricat l-am manevrat, tot deformate au aparut, nu a tinut cont deloc de modificarile mele.
Incarcarea lor a durat ca le-am incarcat una cate una, cand am incercat sa le postez in jurnal le-a schimbat ordinea in care le-am incarcat in fisier, fapt care m-a derutat si am incarcat unele poze in jurnal de doua ori iar pe altele deloc (am poze incarcate in fisier ramase neincarcate in jurnal)
Si=apoi nu mai stiu in ce loc ar trebui sa pun poza pentru ca daca le-a schimbat ordinea, nu apare nici data cand a fost facuta ca sa ma pot ghida.
Carpati.org
Nu va suparati, nu e o critica, nu e un repros. Sunt numai botosita.


Vineri, 26 octombrie 2012 - 14:28  

varverica
varverica
(admin)

 
19
Referitor la poze... nu inteleg de ce le-ai incarcat una cate una. Exista optiunea de incarcare a tuturor imaginilor odata. Iar softul pastreaza ordinea (daca sunt numerotate sau denumite corespunzator) - asta stiu de la ultimul articol sau jurnal postat. La mine au aparut fix in ordinea in care le aveam in fisierul din calculator.

Iar in privinta liniilor/spatiilor vom incerca sa facem ceva. Problema se afla in lista celor pe care vom incerca sa le rezolvam.


Luni, 29 octombrie 2012 - 10:42  

geo_graful
geo_graful
Caraba
 
20
Nu știu dacă există la ora actuală (e drept, n-am scris decât un jurnal pe site și nu cunosc încă toate opțiunile tehnice), dar cred că ar fi utilă introducerea unei opțiuni în fereastra în care se scriu jurnalele, articolele etc. pentru a putea salva ceea ce ai scris până la un moment dat dar din motive obiective nu ai apucat să termini și să publici pe site. Un fel de Save as Draft...și fisierul respectiv să ajungă într-un folder special cu draft-uri de jurnale/articole. Ar fi păcat să te apuci de compus și aranjat jurnale 1-2 ore și să pierzi toată munca depusă doar pentru că nu ai reușit să termini ce aveai de scris.
Am văzut unele jurnale cu precizarea "jurnal în construcție", dar nu mi se pare chiar elegantă...


Miercuri, 31 octombrie 2012 - 22:34  

varverica
varverica
(admin)

 
21
Asta e o propunere buna.

In acest moment, se poate salva sursa (apasand pe butonul "sursa HTML"), insa textul plus formatarea aferenta nu se salveaza pe serverul carpati.org, ci trebuie copiate undeva pe calculatorul utilizatorului. Adica apesi pe butonul "sursa HTML", copiezi si apoi dai "paste" intr-un Word pe care trebuie sa il salvezi la tine, in caz ca se intampla ceva pana sa apuci sa salvezi jurnalul cu totul.


Joi, 1 noiembrie 2012 - 08:32  

midan
midan
Rucsac
 
22
N-ar fi mai simplu o bifa ( buton radio ) cu "Publicat"? Mesteresti la jurnal/ stire / articol si salvezi pe parcurs, cand e crezi ca e cazul, in timpul asta il vede doar autorul. Cand e gata se bifeaza " publicat" si devine vizibil si pentru ceilalti.


Sâmbătă, 3 noiembrie 2012 - 17:21  

odin
odin
Rucsac
 
23
Adica un fel de "text in lucru" pe care il vede numai autorul. Exista posibilitatea sa nu te descurci cu atatea optiuni si mai ales cei noi veniti, pot scrie si sa nu stie cum sa il faca public. In general merg pe varianta simplitatii optiunilor mai ales la jurnale. Cu cat e mai simplu, cu atat devine mai usor.
La jurnale, fiecare poate scrie propriul text in pc apoi cu optiunea "copiati din word" sa introduci textul. Pozele le introduci inainte in director apoi decat pui liniuta cursorului unde vrei sa fie inserata poza. Toata treaba dureaza 3 minute.

De regula se stiu toate discutiile si disensiunile de pana acum, nu are rost sa fie reluate pentru ca nici peste 10 ani nu vor fi implementate tot din aceleasi cauze. Iar discutii despre profil? Bine ca a trecut vremea cand se puteau comenta profilurile "ce ochi draguti ai pisi"...slava Domnului. Referitor la informatiile din profil, poza si text, fiecare il face cum doreste, cu oarecare mini-regula...daca vrei sa iei pe cineva in tura, ar fi de dorit o poza cu o silueta macar ca sa ai o oarecare informatie despre persoana respectiva. Cei mai vechi se cunosc intre ei dar cei mai noi nu. Datele din profil, tot asa, de dorit sa fie reale. Vrei sa fii anonim, poti da date fictive, nu iti cere nimeni copie dupa BI/CI dar dupa un timp vei fi ocolit in ceea ce priveste turele si alte placeri ca se va afla, gura lumii e sloboda si cum sa fii credibil daca minti? Pe alte site-uri, nu neaparat de profil montan, la rubrica "profil" este setata o optiune intrinseca "ultima activitate". Sa ziceti mersi ca nu exista, altfel ar fi haios sa constati ca se vede public ultimele profiluri pe care le acceseziCarpati.org

Omul fiind complex si userii pe aici eterogeni, e cam aiurea sa ceri o monitorizare a userilor pe diferite probleme; nu toti sunt facuti pe acelasi calapod si nu ii poti obliga sa fie la comportament ca iesit la serie din fabrica, unde stanta lucreaza pac, pac, pac. Insa o linie generala a fost trasa de mult timp, adica buna dispozitie si tot ce tine de ea.

Din cate observ de atata timp, activitate mare (rutina zilnica) se inregistreaza la poze, jurnale, forum de aceea as avea 3 dorinte, daca se pot pune in aplicare cumva.

1) La poze
Sa existe posibilitatea ca la pozele din galeria carpati dupa ce deschizi poza ca acum, sa ai o optiune "full size" unde sa se deschida un thumb de 1024 pixeli incat sa se vada poza pe tot monitorul. Ar fi pacat sa nu poti vedea o poza superba pe tot ecranul. Ar fi buna si o mira pentru calibrarea monitorului (gen daca vezi 14 casute e ok) undeva sub poza.

2) La jurnale
Daca se poate introduce cumva vechiul sistem la scriere, sa dispara liniutele astea. Probabil ca au fost introduse pentru ca aduc beneficii, de fapt sunt sigur dar cel putin mie mi se pare ca ingreuneaza. Directoarele sunt ok, mai ales ca pastreaza pozele fara sa ai nevoie de un program instalat in prealabil cum era inainte. Nu ma pricep la treaba tehnicii cu jurnalele, cer scuze daca am gresit in exprimare.

3) Forum
Sa existe o casuta gen "esti sigur ca ai cautat in forum?" De obicei cand apare un user nou, nu are de unde sti cum functioneaza site-ul si ce s-a scris in decursul timpului. De aceea apar zeci/sute de topicuri noi "ce bocanci sa cumpar" de exemplu. Pai fiecare user in loc sa caute despre bocanc, prefera sa deschida un topic personalizat. Ma rog, normal ca e personalizat, omul cauta ceva pentru el, dar exista topic la mod general "bocanci de 3 sezoane" pe care il poate continua cu problemuta ridicata de el. Asa daca deschide fiecare un topic pentru bocanci, bandane, caciuli, manusi se alege praful.
Atunci cand deschizi topic nou sa existe aceasta casuta "chiar vrei sa postezi fara sa fi cautat in forum?" Sau sa fie indrumat catre forum la sistemul de cautare.

Asa s-ar evita si munca admin-ului care sterge si muta/inactiveaza topicurile si munca altora. Nu cred ca va sta unul sa explice de n ori diferenta intre bocancii de iarna si cei de vara, asa...o tema de discutie aleatorie.

Scuze de lungimea postariiCarpati.org


Luni, 19 noiembrie 2012 - 01:10  

yo6ial
yo6ial
Coarda
 
24
Bre... nu sunt sigur dacă s-a discutat problema asta.
Am căutat cu și fără diacritice și parcă nimeni nu o zis nimicuța de ”Donații prin SMS”

Prin PayPal se pierd comisioane de schimb valutar, plus ceva comisioane de transfer între bănci...
Un singur număr de SMS, la care trimiți un text cu 1 pentru 1 leu, 5 pentru 5 lei, etc (zic așa... doar ca exemplu)

Mă duc la culcare sau e o idee?


Marți, 20 noiembrie 2012 - 10:40  

midan
midan
Rucsac
 
25
crezi ca la plata prin SMS nu se pierd comisioane ?

https://www.mobilpay.ro/public/sms/cat-costa/


Marți, 20 noiembrie 2012 - 10:47  

yo6ial
yo6ial
Coarda
 
26
Știu foarte bine că nimic nu-i de pomană pe lumea asta... dar nici chiar așa. 65% e absurd.

De exemplu: http://donatie.ro/content/index.php?option=com_content&view=artic
le&id=417&Itemid=312
Dar nu vreau să arăt eu cu degetul sau cu link-ul către vreo firmă care mediază donații. E doar ca exemplu.
Și cred că se poate discuta direct cu un operator GSM.


Marți, 20 noiembrie 2012 - 11:08  

mkcp
mkcp
Busola
 
27
Seara buna!

Avand in vedere ca din ce in ce mai multi utilizatori aleg ture externe propun adaugarea la sectiunea Ghid montan a unor masive mai des frecventate, cum sunt Alpii, Balcanii, Caucaz, Tatra. Surse de informare sunt suficiente si cred ca utilitatea nu poate fi tagaduita.

In situatia in care ati fi de acord cu o asemenea propunere ma ofer voluntar sa creez structura necesara si sa contribui activ la introducerea datelor.


Marți, 8 ianuarie 2013 - 00:03  

baltighost
baltighost
Coarda
 
28
Mai vin si eu cu o propunere:

La sectiunea "Membri" ar fi frumos sa se poata face cautarea si dupa oras. De exemplu daca as vrea sa stiu care sunt brasovenii, sibienii, clujeni, etc, inscrisi pe carpati.org ar fi utila o astfel de functie.


Vineri, 11 ianuarie 2013 - 15:46  

danubian
danubian

 
29
Extrem de utila propunerea lui Bogdan. Chiar de asta intrasem si eu acum, sa propun acelasi lucru.
Este necesara cand doresti sa te inscrii in ture sa poti imparti trasnsportul cu concitadinii. Dar daca nu ne gasim usor unii pe altii, va fi greu sa ne sincronizam.


Sâmbătă, 2 februarie 2013 - 10:52  

macaz2006
macaz2006
Caraba
 
30
De pe acest site lipseste ceva foarte important, dupa parerea mea. Stim cu totii ca se pune o presiune foarte mare pe organizatori, acestia trebuind sa fie, in acceptiunea unora, adevarati tutori pentru participanti, fiind trasi la raspundere pentru consecinte. Eu nu spun ca acest fel de ture trebuie sa dispara dar spun ca ar trebui sa apara si un alt tip mai relaxat de organizare a unei ture. Multi dintre cei ce activau pe aici, fie ca le place sau fie ca nu celor ce raspund de acest site,dar trebuie sa admita ca mare parte dintre acestia s-au mutat prin alte parti, tocmai din cauza presiunii puse pe ei. De ce nu se poate face o sectiune suplimentara in care organizatorul sa fie cumva pe picior de egalitate cu participantii. Cineva imi sugera in privat ca s-ar putea numi ''caut colegi de tura'' , eu o simt mai bine ''hai sa mergem''. Evident ca nu orice tura poate fi organizata sub aceasta forma, bineintales ca incepatorii nu isi prea gasesc locul in ele, dar participantii cu ceva mai multa experienta se pot strange in astfel de ture. De ce trebuie sa ne organizam pe fb cand o putem face aici?


Sâmbătă, 23 ianuarie 2016 - 12:29  

dodo79
dodo79
Caraba
 
31
Reiau aici o propunere de pe un alt forum unde se discuta despre utilitatea introducerii unor calificative pt. organizatori/participanti la ture pt. ca fiecare sa poata verifica in viitor istoricul potentialilor colegi de tura si sa stie cu cine pleaca la drum.
Ideea e buna, dar nu sub forma de calificative.
Si acum poti sa vezi ce si cum despre un organizator prin feed-back-ul de pe turele organizate de el. Trebuie doar introdusa reciprocitatea, pt. ca acum nu poti cunoaste un participant din postarile si turele la care a participat pt. simplul motiv ca nu poti sa cauti postarile unui membru al site-ului, ci doar turele postate de el ca organizator, jurnalele, pozele etc..
Rezolvarea este f. simpla:se poate introduce o functie de cautare a postarilor pt. un membru.


Comentariu modificat de autor!

Luni, 4 aprilie 2016 - 17:09  

hana
hana
Coarda
 
32
Referitor la aceeasi discutie de pe forum la care face referire si dodo79, o propunere facuta de mad si sustinuta de mine ar fi ca in momentul in care se da "cautare" dupa numele (nickname) unui membru, actiunea sa intoarca mai multe rezultate, adica sa fie cuprinse si comentariile puse de acesta, dar si toate comentariile care fac referire la acea persoana.
Din moment ce au fost publice, e normal sa poata fi accesate la un moment dat in urma unei cautari.


Marți, 5 aprilie 2016 - 17:54  


 




Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un comentariu

 
0,8906 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2024) www.carpati.org