Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Aprilie 2023
LMMJVSD
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Mai 2023
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Online

Vremea
Varful Rebra
Muntii Rodnei

Haiducul de pe Penteleu


Povestea pe care mi-a spus-o, în ziua de 22 august 2006, dl. Damian Sterian, profesor de istorie-geografie în comuna Gura Teghii din județul Buzău, este absolut reală. Cu timpul, ea s-a transformat în legendă, iar generațiile care au urmat nu i-au dat crezare și au uitat-o.


Istoria unor locuri

„Numele localității noastre apare prima dată pe timpul lui Petru Cercel, pe la 1524, în niște documente de proprietate. Apoi, într-un document din 1534, este specificat că un grup de oameni s-a dus la Buzău cu marfă, cofe, ciubere, ciururi, butoaie, ca să vândă. În 1549 apare un al doilea document, care spune cam același lucru, destinația acestui transport fiind însă Brașovul. Prima denumire a localității a fost Bîsca, nume care înseamnă „oaie tunsă”, dar și „repede”, de la slavonul „bîstro”, inspirat, probabil de la vijeliosul râu care trece pe aici. După 1850, o dată cu Legea lui Cuza, vechiul nume s-a pierdut, iar așezării i s-a zis Gura Teghii, de la un pârâu, Tega, denumire care înseamnă „loc ascuns”, „taină”. Unii oamenii stabiliți aici au venit din diverse locuri, unii cu animalele pe care le creșteau, la păscut, alții cu meseriile pe care le practicau. De pildă, în apropiere se află satul Nemertea; pe la 1850, la Zagon, un loc în nord-vestul comunei noastre, se afla o fabrică de sticlă. Unul dintre ingredientele folosite în fabricație era cenușa de fag. Acolo veneau muncitori din Covasna, unguri, specializați în acest domeniu, iar românii care încercau să intre în vorbă cu ei se loveau mereu de același răspuns: nem irtem, nu înțeleg. Cu timpul localnicii le-au zis „„nemirțeni”, iar satului – Nemertea. Acestea sunt locurile în care s-a petrecut tragedia care urmează”, și-a început domnul profesor relatarea.


Om sărac, om bogat

Năchita a fost un băiat sărman, din satul Varlamu, aparținător de comuna noastră. Muncea cu ziua pe unde putea și își câștiga existența cu greu. Tânărul făcuse armata undeva pe graniță, se bucurase de aprecieri, a avut chiar unele merite și învățase bine mânuirea armelor. Revenit acasă, și-a câștigat o oarecare autoritate în rândul tinerilor din comună. Între el și Maria, fiica unui om de vază din Gura Teghii, s-a înfiripat o poveste de dragoste care avea să stârnească multe dispute. Tatăl Mariei, Ion, om bogat și de mare vază în sat, nici nu concepea ca fata lui să iubească un sărăntoc, care nu avea după ce bea apă. Când Năchita și-a luat inima în dinți și a cerut-o, de la tatăl său, în căsătorie, războiul a fost gata. Dar dragostea, cea adevărată, nu ține cont de avere, astfel că cei doi au continuat să se întâlnească pe ascuns. Îi ajuta o femeie din Gura Prundului, Maria lui Durnă. În cele din urmă, cei doi tineri au hotărât să fugă, să se ducă unde vor vedea cu ochii, numai să rămână împreună. Năchita a luat-o pe fată și, pentru că era atât de sărac că nu a avut cu ce s-o îmbrace, i-a dat niște straie bărbătești. Au plecat în miez de noapte, au luat-o pe cărările Penteleului și s-au dus spre culmea Tămășoiu, unde era o stână la care ciobani erau niște prieteni de-ai băiatului. Aflând de această faptă, Ion, tatăl Mariei, a anunțat jandarmii, a făcut o poteră, un grup de 10-12 urmăritori, și au pornit în căutarea celor doi fugari. Năchita și prietenii lui, deveniți peste noapte haiduci, și-au luat măsuri de siguranță, organizând o pază prin rotație.


Glonțul ucigaș

Răsfirați în lanț, jandarmii au încercuit până la urmă stâna. Ion era și el între hăitași. El a fost cel care a zărit haiducul care stătea de pază și care l-a strigat pe Năchita, încercând să-l avertizeze asupra pericolului. A ridicat arma, a ochit pe-ndelete și a tras. Plumbul și-a făcut datoria și cel care stătea de pândă a căzut secerat. Când a ajuns lângă mort, Ion a văzut cu durere că trupul care zăcea neînsuflețit, la picioarele sale, era al fiicei sale, Maria. Fata făcea prin rotație de gardă, alături de tovarășii ei, iar în noaptea aceea îi venise rândul. Au îngropat-o chiar acolo, în muchea muntelui. I-au pus o cruce la cap, iar locul respectiv se numește și azi Crucea Fetei. Năchita a fost și el lovit de un glonț și, rănit fiind, a fost capturat, legat fedeleș și coborât în Gura Teghii.


Surpriza

Ion, tatăl fetei, l-a dus pe băiat acasă la el, l-a legat cu niște frânghii într-un fel de leagăn și l-a atârnat într-un păr din fundul grădinii. Nimeni nu i-a dat vreun strop de apă sau vreun dumicat de mâncare și, după opt zile de stat în arșița soarelui și în frigul nopților de la munte, legănat în batjocură de cei ai casei, cel considerat vinovat că iubise fata unui bogat și-a dat sfârșitul. Nimeni nu poate spune cu certitudine ce fel de haiduc a fost Năchita: unul dintre cei care furau la drumul mare sau unul dintre cei care luau de la bogați și dădeau săracilor. Cert este că el a existat cu adevărat și că povestea de dragoste dintre el și Maria a existat în realitate, pentru că ... „Această întâmplare s-a petrecut pe la 1850. Bunicul meu s-a născut în 1876 și l-a cunoscut pe tatăl fetei. Acesta se numea Ion ... Sterian, pe fata lui, eroina acestei povestiri, o chema Maria Sterian și era din același neam cu mine” , mi-a spus dl. profesor Damian Sterian în finalul discuției noastre. Lângă noi, Penteleul străjuia tăcut zările, păstrând ascunse alte întâmplări de mult uitate de lume.


Istorioara de mai sus îi preluată dintr-o pagină a revistei Formula AS (anul IX, nr. 1) ce mi-a parvenit prin bunăvoința lui Vanea (van51).

Autorul textului: Ionel GRAMA




Luni, 16 ianuarie 2023 - 17:39 
Afisari: 344 


Comentariile membrilor (19)

zentai
zentai
Coarda
 
1
Interesant. Parcă e un remake, varianta cu săbii și puști, după romanul "Ion - blestemul pământului, blestemul iubirii", al lui Liviu Rebreanu. Carpati.org Suntem, cu toții, o povară a gliei...

Am fost în Gura Teghii de mai multe ori. Mi-am propus să aprofundez Munții Buzăului, în căutare de vrăji și mistere...
Nu pot să spun cât de tare mă contraria numele de "Bâsca Mare". Acuma c-ai risipit un mister... Oaie tunsă? Atât de prozaic? Aș fi jurat că e vorba de vreo bască! Carpati.org

Mulțumesc, oricum!
A fost, totuși, fain să stăm la povești și amintiri...


Marți, 17 ianuarie 2023 - 11:41  

mihaita_39
mihaita_39
Coarda
 
2
Cu plăcere. Poate vom continua poveștile în drum spre Goru, dinspre Pasul Mușat, via Lăcăuți ... Cândva. Și-om lămuri că Ciucașu' îi plin de Țigăi. Mari și mici. Cum de altfel prin câteva dealuri transilvănene găsim câte un Piscul Țiganului, fără vreo legătură cu nația migratoare din vechea Indie.

Cât privește legendele din ținutul Buzăului, cea mai potrivită persoană spre a le depăna îi dna Diana Gavrilă, despre care poți afla mai multe aici: https://turismbuzau.ro/diana-gavrila/

Și eu aștept să cadă niscaiva omăt pe la Nucu - Alunișu, pentru a reveni într-un decor alb.


Marți, 17 ianuarie 2023 - 12:38  

zentai
zentai
Coarda
 
3
Am făcut Vârful Goru vara, cu plecare din Covasna,lăsat mașina la Vila Alpin. 34 de km. dus-întors, bro! Într-o singură zi. Mi-a părut rău despre viața mea... Carpati.org Abia când am ajuns pe Vârful Goru și am văzut unde și cum se vede Vârful Lăcăuți mi-am dat seama de greșita apreciere a relației în spațiu dintre toate acestea. Dinspre Vârful Lăcăuți,vederea înspre Vârful Goru părea că între ele este o distanță omenească Carpati.org
Nu mai zic de urcarea pe Vârful Goru, în sine...

Iarna mi se pare absolut irealizabil. Doar pe schiuri sau c-o sanie ușoară pe post de achie, în care să pui tot cazarmamentul (pentru două persoane), adică saci de dormit, mâncare, cort, apă, butelii de gaz, încălzitor de cort etc. După capul meu.
Ar mai fi o variantă cu ATV-urile (cred că se găsește așa ceva la Vila Maria Comandău). Pentru cine vrea să marce banul!
Dacă ai o variantă de iarnă mai bună...pentru că nu știu unde este localizat Pasul Mușat.


Marți, 17 ianuarie 2023 - 13:16  

mihaita_39
mihaita_39
Coarda
 
4
Ha ha ha ... care va să zică aflat-ai cu talpa ta cât îs de întinse plaiurile Vrâncioaiei ! Itinerariu' la care făcui trimitere în mesajul anterior intenționez a-l savura pe îndelete, adică la pas lejer. Primăvara sau toamna. Cu două nopți dormite prin prejurul vârfului Lăcăuți. S-o găsi vreo soluție omenească ...

Iarna, pe zăpadă mititică, m-aș încumeta doar la un dus-întors de-o zi, între Crucea lui Titi Popescu și ăi 1777 m. Cică-i marcat.


Marți, 17 ianuarie 2023 - 13:57  

hana
hana
Coarda
 
5
Ciudat cum sunt luate povestile de-a gata de oamenii de-atunci si de azi, fara a analiza mentalitatile.
Ce suflet mort si negru poate avea cineva care-si considera copila ca o vita proprietate personala, care nu are nicio remusare pentru ca a ucis-o!
Si sa mai aiba si sprijinul comunitatii in a considera crima si tortura ca pe ceva normal!
In ciuda noilor legi, mentalitatea noastra ca popor s-a schimbat foarte putin spre deloc.
Cultul banilor si al parintilor dumnezei inca persista, hotarand peste vieti si generatii.


Vineri, 27 ianuarie 2023 - 10:14  

zentai
zentai
Coarda
 
6
@hana- era și este vorba de bani. Și acum e vorba de bani. În jurul nostru se moare pentru bani într-un ritm greu de înțeles, fie să se cheamă succesiune, război, șpagă nedată, supărare la băutură, prinsă cu neica etc...

De fapt, pe lumea asta se moare pentru mult mai puțin decât pentru averi.

Până la urmă e doar o dramă meșteșugită într-o povestire. Dar să știi că nici cu "Miorița"nu stăm mai bine, unde un oltean și-un ungurean au socotit, poate nu fără temei, că baciul vrâncean avea prea multe oi față de câte i-ar fi trebuit, numa' că cei doi au simplificat și mai mult problema.

Nu mai zic de "Legenda Meșterului Manole" (deși... cine a turnat betoane și are pe lângă el o soție care crede că se pricepe mai bine, ar înclina să-i dea dreptate lui Manole, fie și pentru măcar 5 minute), care are, totuși, rădăcini mai vechi, în ceremoniile sacrificiale din paleolitic...Zic și io, fără să am pretenții de academic, chiar așa de dimineață! Carpati.org

Recunosc că-n Munții Vrancei m-am supărat și eu maxim pe Ștefan cel Mare care, al dreaqu, nu a putut să-și găsească și el un "enterteinment" mai prin Berzunți, Perșani, Bodoc, Baraolt. Nu frate, fix în Munții Vrancei unde între Vf. Lăcăuți și Vf.Goru e o diferență de câțiva centimetri dar o distanță de vreo 3 ore!


Comentariu modificat de autor!

Vineri, 27 ianuarie 2023 - 10:40  

mihaita_39
mihaita_39
Coarda
 
7
Ana, de unde ai scos tu că tatăl își trata fata ca pe o vită, și că a ucis-o cu sânge rece, fără remușcări ?!? Din textul povestirii, oare ? Mă ... crucesc, păcatele mele ! Ion, părintele copilei, a confundat-o pe Mărioara cu un tovarăș de-al haiducului Năchita, zicându-i o vorbuliță prin țeava flintei ... dar "când a ajuns lângă mort, Ion a văzut cu durere că trupul care zăcea neînsuflețit, la picioarele sale, era al fiicei sale, Maria." Ce zici, îi mai clar acuși ?

Cu "sprijinul comunității în a considera crima și tortura ca pe ceva normal" iar mă bagi la bănuieli. Existențiale. Tălică judeci moravurile din trecut prin prisma jurisdicției actuale ? Trebuie să-ți fi fost interesante tezele de la limba și literatura română ... Carpati.org

Uite, fiindcă (încă) trăim în secolul vitezei, îți recomand niscaiva incursiuni în veacurile precedente, mai molcome:
- Aferim ! - un film din 2015, surprinzător de bine documentat (după letopisețe și alte înscrisuri vechi), în regia lui Radu Jude;
- Moromeții - atât cartea lui Marin Preda, cât și ecranizările ei din 1987 și 2018, în regia lui Stere Gulea;
- Novecento (1900) - un film epic italian din 1976, regizat de Bernardo Bertolucci, din a cărui distribuție fac parte Robert De Niro, Gérard Depardieu, Dominique Sanda, Donald Sutherland, Alida Valli și Burt Lancaster.

https://cinemil.ro/aferim/
http://aarc.ro/en/articol/aferim-istoria-ca-ucenicie

Sunt câteva mostre cinematografice, relevante pentru mentalitatea și cutumele din vremea (stră)bunicilor noștri. Cine va reuși să se transpună, imaginar, în pielea personajelor ... va înțelege într-o mai bună măsură viața de atunci. Chiar și pe cea de-acum, cu toate legile ei, scrise au nescrise.


Marți, 7 februarie 2023 - 22:27  

mihaita_39
mihaita_39
Coarda
 
8
Gabriel, am aflat recent că pe un zid al Monastirii Argeșului, Neagoe Basarab (Negru Vodă) a lăsat o pisanie în care amintea de greutățile întâmpinate la ridicarea acestui lăcaș de cult fără păreche de frumos. Istoricii de la MNAR consideră că Manole și Neagoe ar fi una și aceeași persoană ! Cel puțin așa înțeles-am io ... Că în legenda populară culeasă de Vasile Alecsandri (Poezii poporale. Balade (Cântece bătrânești), 1852) lucrurile stau altfel ... îi și pentru mine un "mister". Se pare totuși că această legendă există și la alte popoare. Sub forme substanțial diferite, din moment ce numai la români Ana și-a acceptat propria zidire, având încredere în acțiunea bărbatului iubit, iar acesta, sacrificând-o, a pus mai presus dăinuirea frumoasei zidiri, fiind în același timp subjugat de propriul geniu al construirii. În variantele " străine", Ana protestează, se zbate și blesteamă, în timp ce la noi are o atitudine de resemnare și ascultare față de soțul iubit (mai în glumă, mai în serios, unde mai găsești astăzi o astfel de muiere ?!). Zborul sacrificial al meșterului Manole este prezent numai în variantele românești ale legendei.

Iar ca totul să fie și mai încâlcit, dincolo de legendă și de măreția ideilor transmise artistic, meșterul Manole a existat în realitate. Istoricul Ștefan Dumitrache declara într-un interviu că Neagoe Basarab, ctitorul Monastirii Argeșului, studiase în Italia și la Constantinopol. Pe când se afla în Turcia, sultanul Baiazid al II-lea îi încredințase administrarea construcției unei moschei, constructorul-șef ale acesteia fiind Manoli din Niaesia. Manole, pe care îl regăsim și în baladă, era, cel mai probabil, armean, așa se explică anumite elemente de arhitectură armeană și georgiană din construcția Mănăstirii Argeșului, spunea istoricul Ștefan Dumitrache. Clar ca lumina zilei ! Carpati.org

Cât privește Miorița ... doina aiasta ocolește mintea pătrunzând taman în suflet. Așa că degeaba încerci matale s-o cuprinzi cu neuronu' ! E ca și cum ai vrea să înțelegi Ciocârlia, cântată de genialul Enescu ...


Pe 24 ale lu' Ianuar atinsei ăi 1777 metri vrânceni, pe o vreme de poveste, cu soare, cu ger, pe zăpadă, deasupra unui ocean impresionant de nori vertiginoși ... Goru a rămas pe altădată, însă mă gândesc, io și cu mine, că ar prinde bine o căbănuță dichisită pe cel platou al Lăcăuților.


Marți, 7 februarie 2023 - 22:30  

zentai
zentai
Coarda
 
9
Curios ce spui, cum că Meșterul Manole și Neagoe Basarab ar fi una și aceeași persoană! Logic, dacă ar fi fost, ar fi apărut apoi (sau înainte) și"Mănăstirea Oltului", "Mănăstirea Jiului" etc. sau altceva, o pagodă, un palat rezidențial, un zid chinezesc...ceva care să justifice teza. Dar de acea pisanie de care ai spus, sunt interesat. Cine ajunge acolo s-o fotografieze și s-o trimită celuilalt, zic.

Pe mine, personal, ani la rând m-a revoltat resemnarea ciobanului moldovean, precum și îndârjirea spre dezastru a Anei lui Manole. Chiar mi-am zis,"băi, din ce neamuri mă trag!"...Față de "Cântecul Nibelungilor" care este zguduitor la nivel de emoție. Mai târziu, m-am resemnat că poate ne pripim în niște concluzii, ce se extrag din discuția ciobanului moldovean cu oița lui năstrușnică. Și"Baltagul" poate să ne fi întărit aceste concluzii nefaste dar posibil greșite. Poate lucrurile, mi-am imaginat io, au stat cu totul altfel, ciobanul moldovean făcând ce-au făcut moldovenii la lupta de la Vaslui...a "înfrânt"! Carpati.org

Cu mulți ani în urmă, am citit o teză a unui istoric, foarte fantezistă, cum că dacii aveau, de fapt, un alfabet, literele numindu-se "helige-glife". Acest articol, dealtfel absurd, m-a obsedat constant...Adică nu știu dacă este chiar înțelept să ne risipim, atât timpul, cât și mintea, verificând teze ce izvorăsc din pura imaginație a unora. Carpati.org


Comentariu modificat de autor!

Miercuri, 8 februarie 2023 - 14:14  

florinam
florinam

 
10
Uite că am dat și eu, totul întâmplător, peste "dezbaterile" voastre și mă gândeam cât de diferite sunt "vederile" noastre despre lume și viață. Așa se face că avem mereu dispute pe diverse teme și e dramatic faptul că uneori se ajunge de la idei diferite la a nu "amenda" ideea cuiva, ci persoana însăși. Bineînțeles că acum nu mă gândesc la cei care scriu aici, ci spun asta la modul general. E mare păcat că nu putem să facem separație clară între om și ideile lui. Oricum, sunt total de acord cu tine, Gabriel, când spui că nu ar trebui să ne pierdem timpul cu idei fanteziste. În privința legendelor, ar trebui să ținem cont de faptul că sunt totuși legende (mă gândesc în primul rând la atitudinea Anei) și că apar și pentru că oamenii au tendința (sau nevoia?) de a idealiza lucrurile...


Marți, 14 februarie 2023 - 10:39  

zentai
zentai
Coarda
 
11
@-Florina- pornește de la faptul că adorăm poveștile. Carpati.org Cred că este ceva profund anscenstral. Când oamenii săteau în vreo peșteră, în mijlocul vreunui foc și "povesteau", ce-și imaginau ei că este realitatea, probabil că erau cele mai frumoase nopți ale lor. Și dacă mai ieșeau un pic să vadă și cerul înstelat...Ceea ce noi iubim și acum, după un milion de ani, poveștile și cerul înstelat. Carpati.org

Probabil, știi alegoria lui Platon, privind Mitul peșterii. Cea mai fascinantă călătorie este spre noi înșine, luând cu noi, în această călătorie, tot ceea ce iubim mai mult, aș adăuga eu! Carpati.org Dacă omul este înzestrat cu un suflet mare, călătoria lui este ușoară și frumoasă. Sufletul ne crește cu povești și/sau rugăciunea neîntreruptă către Dumnezeu (eu am simțit că sunt dator s-o spun, voi o luați cum vreți). Carpati.org


Comentariu modificat de autor!

Marți, 14 februarie 2023 - 10:52  

hana
hana
Coarda
 
12
Mihaita, e foarte simplu de inteles pentru cineva care nu este limitat de cutumele religiei in care parintii au drepturi de dumnezei inchizitori asupra copiilor.
Un om liber, chiar si copilul cuiva (fiica in cazul acesta) are dreptul sa se casatoreasca dupa voia inimii. Vita, o duci la imperechere cu cine vrei tu sau o tii neimperecheata ca este in stapanirea si proprietatea ta.
Ti se pare ca in acest caz fata a avut drept la libera alegere in privinta vietii ei?
Daca bogatanul si-ar fi iubit copilul, i-ar fi acordat demnitatea de fiinta umana, de a trai cu cine vrea, fericirea ei ar fi fost mai importanta decat banii si orgoliul.
Remuscarile pot aparea din ciuda si frustrare ca nu a reusit sa ii infranga vointa, sa o tina supusa si sa iasa cum vrea el, ca doar el era peste lege si peste jandarmi, de asta s-a si razbunat crunt pe iubitul fetei.
Crezi ca oamenii aceia ai legii aveau dreptul sa haituiasca o fata care nu mai voia sa traiasca alaturi de parintii ei?
Sau ti se pare normal, asa cum li s-a parut si oamenilor din sat, ca psihopatul acela sa omoare in opt zile de chinuri un alt om, fara ca nimeni sa intervina? Caracterul unui om depinde de timpul si conditiile in care traieste? Daca ar fi trait azi era un om bun si iubitor, nu un parinte abuziv si razbunator? La fel si Hitler poate.
Insinuezi ca omul acela era indreptatit sa faca ceea ce a facut pentru ca asa erau obiceiurile, Evreii au fost exterminati de statul german in baza legilor din timpul acela. Dar nici legile, nici conjuncture, nici masivitatea crimelor nu le face acceptabile sau justificabile.
Crezi ca in prezent nu mai sunt parinti care isi oblige copiii minori sau majori sa isi lege vietile de cine decid parintii? Recent a fost cazul unui preot a carei fata indragostita s-a sinucis din cauza ca fusese batuta si despartita de cel pe care il iubea.
De asta afirm ca mentalitatea nu s-a schimbat prea mult, chiar “talica” gasesti jusificari si romantari (in comentariul tau) unor atrocitati si a unui ucigas (al carui singul merit e ca era bogat si facuse un copil), si de fapt, si astazi sunt multi altii care isi cresc copiii subordonati, si nu ca pe oameni cu voita proprie.
Celebra vorba romaneasca bine raspandita “eu te-am facut, eu te omor” e destul de sugestiva pentru mentalitatea si parentingul la care ma refer si nu a aparut din senin.
Cunosc literatura romanesca, am trecut si eu prin scoala si nu am inghitit fara simt critic si fara sa analizez cu gandirea proprie tot ce mi s-a bagat sub nas. Nu doar Morometii, dar si Ion, Satra abunda de abuzuri, e in sangele speciei umane si nu vor disparea de azi pe maine.
Dar asta nu inseamna ca trebuie sa le scuzi, justifici, nici macar in numele artei, literare sau nu.
Problema nu este ca ai expus o legenda bazata pe fapte reale si mentalitati inapoiate, problema e ca ca te-a deranjat comentariul meu de condamnare a grozaviilor.
Iar asta este foarte trist!


Marți, 14 februarie 2023 - 12:21  

mihaita_39
mihaita_39
Coarda
 
13
1.
Textul specifică limpede că tatăl și-a dat seama „cu durere” că și-a împușcat fata fiindcă a confundat-o.
Tu pui remușcările părintelui pe seama neînfrângerii voinței fiicei, afirmând că o trata ca pe o vită. Te rog frumos arată-mi frazele din text unde se menționează aceasta. În absența lor, afirmația ta este o presupunere subiectivă.

2.
La vremea respectivă, răpirea fetelor se pedepsea conform legilor de atunci. Astăzi fapta se numește sechestrare de persoane, privare de libertate ... și se pedepsește conform legilor în vigoare. Prin urmare, tatăl și jandarmii s-au comportat cu Năchita după pravila veacului. Tu îi faci criminali răzbunători. Înapoiați și psihopați. În lipsa unor studii de specialitate, verdictul tău este nul și neavenit ... altfel, cum să-l definim pe Vlad Țepeș care trăgea în țeapă zeci de mii de oameni, uneori pe zi, într-o epocă când asemenea evenimente erau cotidiene la scară globală ?! (Aceasta e o întrebare retorică !)

3.
Mesajul nr. 7 a fost de bună-credință, încercând să-ți clarific strict ce menționează textul legendei, fără să lansez acuze, fără psihanalize personale mai mult sau mai puțin pertinente, doar sugerând câteva exemplificări ale societății umane din trecutul apropiat. Greșeala mea a fost că m-am exprimat plastic și mucalit ... Regret și îmi cer scuze, a fost pentru ultima oară.

4.
Te rog frumos argumentează cu trimiteri exacte la cele scrise de mine, afirmațiile tale conform cărora eu scuz „ucigașul” și justific „atrocitățile” sale ! Arată-mi clar cuvintele respective, scrise de mine.

5.
Te rog frumos clarifică-ți concluzia finală conform căreia pe mine m-a deranjat „comentariul tău de condamnare a grozăviilor”. Mesajul nr. 7 a fost scris cu scopul de a lămuri confuzia ta privind modul în care tatăl și-a ucis fiica. Practic, este o traducere, din română în română, pe care am crezut-o necesară-ți. Lămurește-mă, spre curiozitatea egoului meu intrigat, cum mi-ai diagnosticat deranjul meu, trist și problematic.


Marți, 14 februarie 2023 - 18:59  

hana
hana
Coarda
 
14
1. "Tatăl Mariei, Ion, om bogat și de mare vază în sat, nici nu concepea ca fata lui să iubească un sărăntoc."
Oamenii au dreptul sa iubească pe cine vor și sa ia decizii cu privire la propriul destin, vitele domestice și sclavii nu.
Deducție logica:
Deci fata nu avea statut de om liber în concepția lui taică-său.
Paranteza: Și dacă ii murea vaca pe câmp, ar fi regretat pierderea și ar fi avut remușcări.

2. "În cele din urmă, cei doi tineri au hotărât să fugă, să se ducă unde vor vedea cu ochii, numai să rămână împreună."
A sechestra (dex) = A reține cu forța o persoană.
Daca fata a decis sa plece de buna voie, iar tatăl sa o aducă și tina cu forța și cu jandarmii, împotriva voinței ei, atunci tatăl e cel care sechestreaza.
" Ion, tatăl fetei, l-a dus pe băiat acasă la el, l-a legat cu niște frânghii într-un fel de leagăn și l-a atârnat într-un păr din fundul grădinii. Nimeni nu i-a dat vreun strop de apă sau vreun dumicat de mâncare și, după opt zile de stat în arșița soarelui și în frigul nopților de la munte, legănat în batjocură de cei ai casei, cel considerat vinovat că iubise fata unui bogat și-a dat sfârșitul. "

Dex:
Ucigaș: Care provoacă (sau poate provoca) moartea cuiva.
Sadism: Plăcere bolnăvicioasă de a chinui pe alții sau de a-i vedea cum suferă; cruzime extremă.

Sadismul este o trăsătură caracteristica psihopatilor.
Paranteza: la vremea respectiva, dacă tot existau pravile și legi, ar fi trebuit ca pedeapsa sa o decidă autoritățile și tot ele sa o pună în aplicare.
Pravila la care faci referire în argumentele tale nu a fost aplicata în acest caz.

3. și 5. Exprimarea plastica și mucalita din comentariul 7 conține sarcasm și atitudine de superioritate (atac prin minimalizarea persoanei, ironii deplasate și de prost gust la adresa studiilor, educației și culturii persoanei cu care nu ești de acord)
Daca nu te-ar fi deranjat comentariul meu, ai fi adus clarificări cu asertivitate și respect.

Atunci când faci o postare publica o sa ai și comentarii care nu îți convin, nu doar persoane care te lingusesc și îți ridica osanale.

4.  Consideri niște atrocități normale doar pentru ca s-au întâmplat în trecut sau erau acoperite de legi.
"Cu "sprijinul comunității în a considera crima și tortura ca pe ceva normal" iar mă bagi la bănuieli. Existențiale. Tălică judeci moravurile din trecut prin prisma jurisdicției actuale ? "
Uite aici încă o mostra de scuza specifica unui "avocat al diavolului și de justificare a unor atrocități:
"Prin urmare, tatăl și jandarmii s-au comportat cu Năchita după pravila veacului. Tu îi faci criminali răzbunători. Înapoiați și psihopați. În lipsa unor studii de specialitate, verdictul tău este nul și neavenit ... "

Eu ii fac? Nu faptele lor?
Nici măcar nu m-am folosit de "studii de specialitate" ci doar de definițiile din dex.


Marți, 14 februarie 2023 - 20:19  

mihaita_39
mihaita_39
Coarda
 
15
Curiozitate satisfăcută. Noapte bună !


Marți, 14 februarie 2023 - 21:27  

florinam
florinam

 
16
Am impresia că am omis ce era mai important: când este vorba de sacrificiu, singura persoană pe care avem "dreptul" să o sacrificăm este a noastră înșine, pentru că modelul nostru, cel puțin al celor care vrem să fie creștini, indiferent că este vorba de genii (care, fie vorba între noi, se nasc la intervale foarte mari de timp) sau de oameni obișnuiți, este Iisus și El ne-a arătat, în primul rând prin fapte, ce avem de făcut.


Luni, 20 februarie 2023 - 10:19  

zentai
zentai
Coarda
 
17
Totuși, aici este prezentată o legendă. Singura analiză îndreptățită ar fi cea artistică. Nu se propune nici încadrarea juridică a faptelor, nici delăsarea de la mântuirea creștină, căci nu suntem nici la examenul de la INM, nici la "școala de duminică"! Carpati.org
Analiza artistică ne îndreptățește, sau nu, să apreciem tragismul faptelor (de exemplu, ca-n Iliada sau Odiseea), sentimentele omenești de nestăvilit (dragostea, setea de răzbunare, dragostea pentru copil și durerea nesfârșită produsă de pierderea acestuia, duse la paroxism, disperarea lipsei de urmași...etc.)
Mulțumesc!


Comentariu modificat de autor!

Luni, 20 februarie 2023 - 10:29  

florinam
florinam

 
18
Da, poate că nu era tocmai "nimerit" să fac această completare, numai că am momente în care "simt" că ar trebui să procedez într-un anume fel. În caz că greșesc, sper că nu este prea grav...


Luni, 20 februarie 2023 - 10:58  

zentai
zentai
Coarda
 
19
@-Florina- Important, singurul lucru cu adevărat important, este să nu ne mâhnim sufletele prin certare, nici pe al nostru, nici pe al aproapelui! Părerea mea! Carpati.org


Luni, 20 februarie 2023 - 11:05  


 




Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un comentariu

 
0,0627 secunde

GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2023) www.carpati.org