Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Doneaza

Calendar

Octombrie 2021
LMMJVSD
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Noiembrie 2021
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Online

Vremea
Varful Saca Mare
Muntii Gurghiu

Voluntar in Carpati

Homepage

Lista de discutii

Gînduri despre munte

Apropie-te de natură și încearcă să spui, cum ar fi spus-o primul om, tot ce vezi, ce trăiești, ce iubești și ce pierzi.

RAINER MARIA RILKE


Dragostea de munte își are rădăcina în frumusețea locului de unde privești, în transparența aerului, în claritatea cerului, în adîncul prăpăstiilor, în marea singurătate. Ea izvorăște din senzația înălțimilor, din prezența pericolului, din tumultul libertății, din uitarea tuturor lucrurilor omenești.

GUIDO REY


Cînd e bine să te duci la munte ? Totdeauna. Nu este anotimp care să-ți închidă drumul spre înălțimi. Adevăratul drumeț știe să iubească natura sub toate înfățișările ei.

BUCURA DUMBRAVA


Nicăieri ca în munte nu există atîta varietate pe un spațiu foarte restrîns, într-o singură zi în munte poți vedea și simți schimbările din cursul unui an întreg.

JOHN RUSKIN


Munții noștri sînt mult mai cuminți, mai familiari și mai buni decît Alpii. Noi nu dorim și nu putem să trecem de 2 500 m altitudine. Carpații sînt inima țării noastre. Ca să ne iubim țara, trebuie să-i cunoaștem inima.

DUMITRU ALMAȘ


Am sufletul sălbatic și ceea ce am iubit mai mult în natură a fost singurătatea. Mi-a fost totdeauna sete de ea și am căutat-o pretutindeni. Sînt de-ajuns două mii de metri ca să devin fericit.. .

HENRY RUSSEL


Am îndrăgit clipele cînd, ajunși sus, ne strîngem mîna frățește și îmbrățișăm orizontul; am îndrăgit asprimea elementelor naturii, ecoul iodlerelor, roșeața apusurilor, modestia florilor alpine, marea de nori culcată la picioarele noastre, foșnetul cetinii și susurul apelor...

ION COMAN


Adevăratul alpinist se caracterizează prin modestie, oroare de vorbărie și în special prin dragostea față de natură.

HENRY HORDHAUX


Moții priveau munții. Erau colțuroși, prăpăstioși, acoperiți de zăpadă, tari, de gresie, formați din stînci aspre și învălmășite. Moții îi priveau. Tăcuți, pe păduri, cu fruntea încruntată, pleoapele lor se închideau și se redeschideau, lăsînd să se strecoare munții înăuntru, în fîșii subțiri, ca și cum ar fi fost o băutură rară, pe care ar fi vrut să o guste cît mai îndelung.

GEO BOGZA


Îmi plăcea mult să mă odihnesc la mare. Iubesc această zînă ciudată. Ea are secretul vieții, dar cît este de zbuciumată. Plecam să regăsesc calmul, în imobilitatea Alpilor, nu a Alpilor strălucitori care par o permanentă sărbătoare de cascade și lacuri frumoase. Preferam pe marele pustnic, gigantul tăcut, Mont Blanc-ul. Numai la el speram să regăsesc zăpadă și odihnă.

JULES MICHELET


Iubesc codrul veșnic verde al bradului, iubesc culmile neînfricate cu crestele dure, iubesc apele care murmură curgînd la vale, iubesc umila floare care de mii de ani răsare în plai; iubesc veverițele zglobii și vulturii falnici; iubesc oamenii înțelepți ai naturii.

ANDREI PANDREA


Cea mai curată desfătare a mea este să mă așez în fața Bucegilor și să-i privesc. Acela care-i privește nepăsător nu vede decît o îngrămădire ciclopică de stînci. Pentru mine, însă, fiecare din acești munți este o ființă deosebită.

NESTOR URECHIA


Se înșală cine crede că o priveliște e aceeași văzută în aceleași condițiuni; că răsăriturile, amiezile și amurgurile se repetă; că clipele curg monoton. Cine e atent vede și aude pururi altceva. . . Mă încorporez lucrărilor și vieții, am simțirea că totul trăiește în felul său particular; brazdă, stîncă, ferigă, tufiș de zmeură, arbore și tot ce pare nemișcător.

MIHAIL SADOVEANU


Ai umblat opt ceasuri; ai străbătut douăzeci și ceva de kilometri; te-ai mulțămit la amiază cu o gustare frugală; nu te simțești flămînd; nu te simțești prea obosit; ești în starea aceea specială de euforie, pe care nimic nu ți-o poate da în celelalte împrejurări ale vieții.

MIHAIL SADOVEANU


Orice călătorie, afară de cea pe jos, e după mine o călătorie pe picioare străine; a avea la îndemînă cupeaua unui tren, roatele unei trăsuri sau picioarele unui cal, înseamnă a merge șezînd și a vedea numai ceea ce ți se dă, nu și tot ce ai voi.

CALISTRAT HOGAȘ


Sub aparenta lui imobilitate, muntele este însăși mișcarea și ia formele cele mai diverse, cele mai seducătoare. El este imaginea vieții și totodată simbolul evoluțiilor spiritului omenesc.

ANDRE THEURIET


Simțim nevoia de a fugi pe drumuri. Excursia e soră bună cu vacanța. Plecăm cît mai departe și ne urcăm cît mai sus. Piscurile muntelui sînt obiectivul natural al vacanței, al evadării.

I.D. SUCHIANU


Atunci cînd nimeni nu se gîndea să urce munții, un vînător de capre și un savant — Jacques Balmat și Michel Paccard — s-au unit pentru a îndeplini una din cele mai simple și mai mari acțiuni: atingerea piscului inaccesibil. A fost o nebunie; ei au creat alpinismul și au dat omului o pasiune în plus.

GUIDO REY


Marea o privești ca un visător, așezat pe mal sau plutind, ea aleargă spre tine, te înconjoară, te sfătuiește să stai liniștit. Muntele, dimpotrivă, trebuie să te duci tu la el; muntele nu se dă învins decît celor care au puterea să-l cucerească. Ca să iubești muntele, trebuie să-ți placă a umbla. Pe malul mării stai jos; la munte te sui.

ALBERT DAUZAT


Schiul... Căderea, zborul, șocul. E amețitor. Nimic în lume, nici vinul, nici muzica, nici iubirea, nu, nici iubirea, nimic, nimic nu aduce atîta lumină.

MIHAIL SEBASTIAN


Drumeția cere răbdare, convingere, hotărîre, pasiune... Noi nu batem recorduri. Căutăm sănătate și frumusețe, aer și priveliști, lumină și libertate.

DUMITRU ALMAȘ


O caravană care parcurge un ghețar mă face totdeauna să mă gîndesc la un vas care pleacă în călătorie. Cînd două caravane se-ntîlnesc pe ghețar, ele seamănă cu două vase pe întinsa mare: de îndată ce se zăresc, ele își încetinesc alura, își fac semne, schimbă strigăte și saluturi vesele.

GUIDO REY


Nici o împrejurare nu e mai prielnică convorbirilor prietenoase sau împrietenirii prin vorbe nemeșteșugite și sincere, ca un drum lung de munte.

BUCURA DUMBRAVA


Se reproșează uneori alpinismului de a fi un sport al individualității; se uită însă soliditatea coardei, care nu-i numai o legătură materială... un camarad de coardă ți-e ca un frate, de care ești legat pe viață.

JEAN SECRET


O coardă acoperită de gheață îi leagă pe toți alpiniștii în timpul urcușului. Dar ceea ce îi leagă și mai mult este unitatea pe care au dobîndit-o în această luptă cu muntele.

EVGHENI SIMONOV


Pentru un singur om, multe piedici rămîn de neînvins. Pentru doi tovarăși, oricare drum devine mai ușor, umăr la umăr, în cîntecul voios al prieteniei.

ION COMAN


Munților! Pentru ce e în voi atîta frumusețe ?

GEORGE BYRON


Să mai rămînem o clipă... E atît de frumos să te odihnești pe vîrf și pentru cîteva clipe din viață, printre nori, să visezi.

GUIDO REY


Mare este beția urcușului, mare desfătarea acestor plaiuri, mare dorința de a pluti. Cerul pare mai aproape de noi, dar el este și în noi, într-o viață cinstită și o inimă neșovăitoare.

JULES MICHELET


Mont Blanc se descoperi deodată privirilor noastre și noi avurăm în acel moment deplina senzație a frumosului, a măreției, a sublimului.

THEOPHLLE GAUTIER


Intrăm pe spintecătura Jiului, în strîmtoarea munților. Nicăieri n-am văzut desfășurate cu atîta măiestrie, în același cadru, cele trei podoabe ale pămîntului: munții, pădurile și apa.

ALEXANDRU VLAHUȚĂ


Privește aceste creste sublime care urcă spre cerul strălucitor unele argintii, parcă de purpură sau opal, altele de smarald. Ai spune un diamant în plin soare.

RAMAIANA


Primiți salutul meu, o, munți albaștri ai Caucazului! Căci voi mi-ați legănat copilăria pe creste sălbatice, voi m-ați purtat și m-ați înveșmîntat în nori de argint și m-ați deprins cu cerul și tăria. O, Caucazule, cît ți-am iubit furtuna. Pustiitoarele, răsunătoarele furtuni.

M. LERMONTOV


Dragostea de frumos, iată singura pasiune care urcă la trei mii de metri !

HENRY RUSSEL


Nu există doi munți care să se asemene; fiecare cu individualitatea lui, fiecare se schimbă fără sfîrșit, după ora zilei, jocurile luminii, după vreme, după anotimp, care-l învăluie, rînd pe rînd, cu ceață și lumină, zăpadă, verdeață și flori.

ALBERT DAUZAT


Ceahlăul ni se arăta în toată mărimea lui, ca un uriaș ce și-ar fi întins capul pe deasupra munților ca să privească apusul soarelui. Umbrele se suiseră treptat, ascunzînd în întuneric stîncile mari și codrii sălbatici de pe coastele lui și numai Panaghia, stînca cea mai piramidală de pe creștetul său, era încă luminată de razele aurite ale soarelui.

VASILE ALECSANDRI


Brazii suri și neclintiți, cu trunchiuri netede și goale se ridicau încremeniți și drepți pînă la înălțimi amețitoare; iar din bolta ciuruită de umbra neagră-verde, alcătuită din crengile îmbrățișate sus de tot, ca prin o sită deasă, se cerneau în liniștea largă a pădurilor picături de cer albastru și fulgi nestatornici de lumină aurie cădeau peste mine de pretutindeni.,.

CALISTRAT HOGAȘ


Munții uriași înalță în aer piscuri învăluite în troiene sclipitoare, iar la poale poartă ghețari măreți, ce umplu văile cu masele lor străvezii și pătrund în mare cu frunți prăpăstioase brăzdate de albastru.

EMIL RACOVIȚĂ


Cheile Bicazului, peisaj wagnerian... E declinul unei calde amiezi de vară. În față am munți, în stînga munți, în spate munți. E vast și totuși foarte intim. Toți brazii sînt în mine cu fiecare respirație și fiecare privire.

IONEL TEODOREANU


În întunericul care-i acoperă, munții devin cum nu se poate mai solemni, regăsindu-și gravitatea din fiecare noapte și cele mai profunde sensuri ale existenței. Prin aerul pur, strălucirea stelelor crește, încît apar ca în nici un alt loc pînă acum, mari și grele și pline de roua de diamant a eternității lor.

GEO BOGZA


Văzuți de la marginea Sibiului, munții Făgărașului fac o impresie de masivitate calmă și de trăinicie ce înfruntă cu nepăsare vremelnicia... Această temeinicie, însă, departe de a te strivi, dimpotrivă, îți dă un simțămînt de siguranță, de liniște, impresia că te reazemi pe ceva ce nu poate  clintit.

MIHAI BENIUC


Cine are norocul pe care l-am avut eu, să vadă Bucegii într-o noapte absolut senină, o noapte plină de ger și de lumină stelară, se poate lăuda că știe cum a fost Geneza.

EUGEN BARBU


Uneori ceața se lăsa fumegînd dinspre vîrf. Norii se strîngeau mai aproape. Brazii deveneau negri, întunericul era profund și dens. Tăcerea părea că merge pînă la marginile lumii...

MIHAIL SEBASTIAN


Aici toate se armonizează: roca neînsuflețită fărîmițată de pașii sprințari, de capră, pîrîul tulburat de trecerea umbrei, cetina clătinată molcom de vînt și vastele cortine ale cerului sub semnele acelei altitudini celeste, din care, în nopțile senine, inundă ploile de stele peste puritățile auguste ale ozonului.

VLAICU BÎRNA


Muntele — ca o cetate semeață și gigantică — își împlîntă piscurile în hlamida albă a norilor. Stîncile de cremene și ochiurile tăcute de mare adăpostesc în umbra lor taina nașterii legendelor, a povestirilor și a basmelor.

IANOȘ XANTUS


Poezia vieții mele este muntele; restul nu-i decît proză.

GUIDO REY


Lumea înălțimilor, o lume aspră și frumoasă, născută din zbuciumul planetei, mîngîiată de nori și rudimentar cioplită de mîna sculptorilor cu putere nemăsurată: soarele, apa și vîntul.

ION COMAN


Alpiniștii, pe care i-am văzut în ascensiuni de dificultate extremă, sînt ființe atît de aeriene, încît după atingerea crestei, îți pare că ar fi în stare să-și continue ascensiunea pînă la înșurubarea în azurul cerului.

ALEXANDRU BALACI


O dimineață în munți. Pură, proaspătă, sonoră. Ca o melodie de Grieg. E momentul orei albastre, la ivirea zorilor, cînd se naște ziua... Și cînd își leapădă cu greu, valul cețurilor nocturne. Corturile fumegă cu o respirație caldă. Vuietul rîului crește aidoma unui tren ce se apropie fără istov. Sunetele, culorile, mișcarea se contopesc într-o melodie unică, plină de forță. Glasul munților !

EVGHENI SIMONOV


În mijlocul mării, încet și măreț, plutesc munți de gheață, albi în soare și albaștri în umbră; la picioarele lor apa înverzește în unde de safir și valurile pătrund zgomotoase în grotele lor sinilii și ies acoperite de spumă argintie.

EMIL RACOVIȚĂStîncile, la cîte o limpezire a cerului, ni se părură imense doamne de grafit, îmbrăcate în malacoave cenușii de fum, plutind cu grație deasupra planetei. Acest voal aerian, desfășurat în muzica infernală a vîntului atunci stîrnit, care se folosea de violoncelele coniferelor, avea un farmec straniu.

EUGEN BARBU


Marea Orgă începuse să cînte. O adiere domoală vîslea lin din înălțimi, lăsîndu-și undele să lunece pe fața orgii. O melodie ciudată se zbătu în ganguri. Ascultau cu toții, înfiorați de plăcere, freamătul simfoniei alpine. Nimeni n-ar putea reproduce concertul Marii Orgi de sub turnul Pietrei Craiului, dar oricine l-a auzit și-l reamintește cu emoție.

OVIDIU MAN1ȚIU


Intrăm în zona minunată a rododendronilor, cordon înflorit în jurul munților (Himalaya). Pe măsură ce altitudinea crește, florile acestor arbuști noduroși trec de la purpuriu la trandafiriu; peste trei mii de metri se fac galbene și apoi albe. Aerul era îmbătat de parfumul greoi al florilor de magnolia, presărate pe toată desimea pădurii. Cum s-ar putea traduce în cuvinte frumusețea păsărilor suimanga, ale căror pene au strălucirea pietrelor prețioase ?

JOHN HUNT


Un sculptor american a săpat într-un munte întreg, dacă știm bine, chipul lui Washington. N-ar fi măreț ca în acest Caraiman un sculptor să sape fața nemuritoare a celui mai mare poet român, Mihai Eminescu ? Închipuiți-vă fruntea lui vastă veghind asupra țării, gîndiți-vă că ochii lui v-ar privi de departe în fiecare clipă și că, la vremea aceasta, pletele lui de piatră ar fi încărunțite de omăt. Primăvara, în fiecare primăvară, Luceafărul ar întineri. Am aștepta atunci să-i auzim seara șoptindu-și, cu vîntul, de-a lungul țării, neuitatele-i versuri.

EUGEN BARBU


Văpaia asfințitului împroașcă lumini fantastice peste întreaga priveliște: Strunga pare de fier, Coștila de aramă, Padina Crucii de cobalt, Omul de aur. În jos, prăpastia coboară, perete, pînă în valurile vinete ale Ialomicioarei.

DUMITRU ALMAȘ


Începe marea simfonie a Carpaților. Primele ei acorduri, preludiu plin de imense promisiuni, se aud o dată cu ivirea stelelor; iar zorile mai găsesc viori și violoncele stăruind încă, în epuizarea totală a lunii, asupra unui motiv ce-a fost în timpul nopții ca o poartă larg deschisă, prin care altfel era văzut tot Universul.

GEO BOGZA


Un alpinist are pe retina sa o adorabilă colecție de răsărituri de soare, pe care, plecînd mereu în zori, și-o îmbogățește necontenit. El cunoaște toate nuanțele de roz și auriu de pe întinsurile de zăpadă.

HENRY BORDEAUX


Aurul înverzește și îndată ora adevărată stăpînește ținutul, ora cînd muntele capătă haina sa firească.... Așa se văd Bucegii, pînă ce soarele trece de amiazi. Apoi însă sosește ora catifelei.... Dar iarăși și ora aceasta se duce și cel din urmă joc de lumină, ora vînătă se arată.

NESTOR URECHIA


Există în împietrire un farmec tulburător.... Mii și sute de mii de flori, de ciorchini de piatră, străvezii sau pîrguiți în auriu, împodobesc cît vezi cu ochii, pereți a căror înălțime nici lumina n-o poate urmări. Nu există nici o palmă de loc care să nu fie bătută în nestemate sau care să nu rodească în formele cele mai încîntătoare. Mîna purtată pe pereți iscă din perii de cristal ascuțiți clinchet de zurgălăi de argint.

DAN COMAN


Peste văi și munți, belșugul de culori se întinde plin de veselie. Mesteacănul își risipește bănuții de aur prin iarba pădurilor, iar frunzele de bronz ale fagului cad peste verdele mohorît al pădurii de brad. Turistul singuratic parcă ar străbate o uriașă expoziție de pictură.

IANOȘ XANTUS


Nimic nu-l face pe om să șovăie, nici o masă, nici un bloc, nici o piedică, nici rezistanța materiei, nici maiestatea naturii. Cu pioletul în mină, omul pornește să ia cu asalt nemărginirea. Viitorul văsista poate la darîmarea Alpilor.

Globule, nu te împotrivi strădaniei furnicii tale.

VICTOR HUGO


Epopeea munților și-a primit consacrarea. O dată cu cucerirea Everestului, muntele cel mai înalt din lume, a dispărut un mit. De acum înainte, omul este stăpînul universului marilor înălțimi.

MAURICE HERZOG


Alpinismul nu este o loterie. Nu toți alpiniștii termină la fel, căzînd mai devreme ori mai tîrziu în prăpăstii. Noi credem în tehnică și pregătire. Noi nu sîntem prizonierii muntelui, ci cuceritorii lui.

EVGHENI ABALAKOV


Omul, în loc să înfrunte pe alții în dorința deșartă de a-și domina semenii și, fără doar și poate, de a-și trimbița gloria, luptă împotriva forțelor naturii și a propriei sale slăbiciuni. Cu rare excepții, alpinistul nu aspiră la glorie și nu are nici spectatori care să-l încurajeze.

LIONEL TERRAY


Cîmpia înseamnă pacea, muntele lupta.

L. LAUNAY


Sînt neîmblînziți și răzvrătitori, acești munți uriași, eroi ai libertății nebiruite, care refuză a fi subjugați altora, decît soarelui, mîndri prinți ai Alpilor, conștienți de nobila lor obîrșie.

AXEL MUNTHE


Orice munte este o cetate, mai mult sau mai puțin apărată. Unele nu s-au putut lua, altele, înainte de a se preda, s-au împotrivit unui lung șir de asalturi. Dar totdeauna trebuie să lupți cu piedici nenumărate și tocmai acestea constituie una din bucuriile ascensiunii munților.

EUGENE RAMBERT


Voința este unul din cele mai prețioase daruri ale muntelui. El ne obișnuiește să luptăm împotriva greutăților materiale ale vieții și ne învață că numai efortul, singur, dă sens existenței noastre.

ANDRE THEURIET


Nimeni nu va putea uita vreodată lupta aspră și îndrăzneață care se dă și cu puterile trupului, dar și cu forțele sufletului pe verticala pereților, deasupra abisului amețitor, în fisuri suspendate sau albastre, în trecerea acrobatică și spectaculoasă a surplombelor și traseelor.

ALEXANDRU BALACI


Muntele inspiră simțiri grandioase. Cînd vezi văile și cîmpiile întinzîndu-se la picioarele tale, drumurile, șerpuind ori în linie dreaptă, satele presărate de-a lungul lor, ai sentimentul unei țări. Descălecătorii au venit de la munte.

GEORGE CĂLINESCU


Povestirile ascensioniștilor sînt o înaltă școală a curajului, a camaraderiei, a eroismului, a caracterului, a spiritului de prevedere și de jertfă.

DUMITRU ALMAȘ


Pentru noi, cei care avem pasiunea alpinismului, e lucru cunoscut ce superioritate dă forței gîndirea și perseverența. Noi știm că fiecare înălțime cucerită, fiecare pas înainte nu pot fi realizate decît cu prețul unor eforturi îndelungi și tenace, pe care dorința singură nu le-ar putea niciodată înfăptui.

EDUARD WHYMPER


Unii alpiniști își riscă viața. Alpiniștii echilibrați găsesc în acest risc un prilej de meditație și un izvor de zel care, opunîndu-se fanatismului morbid al acestora, le relevă noblețea pasiunii lor și semnificația sacră a vieții.

MAURICE HERZOG


Cînd voi muri, ultimele mele gînduri vor fi pentru Alpi și voi mulțumi cerului nu atît pentru că i-a creat, cît pentru că i-am cunoscut.

THEODORE CAMUS


La fel ca văzduhul și oceanele, muntele își cheamă prietenii. Fiecare își împlinește chemarea curajos. Unii cad, pentru ca cei mai mulți să învețe, să se bucure de viață și să privească încrezători înainte.

ION COMAN


Aș vrea să mor și să înfloresc în smirdarii munților . Aș vrea să mor și să fiu rouă pe flori; aș vrea să mor și să mă prefac în duh al izvoarelor.

DUMITRU ALMAȘ


Nu, muntele nu înseamnă moarte sub avalanșe sau în furtuni, prin desprinderea prizelor sau smulgerea pitonului solicitat. Și turistul sau alpinistul va merge nebunește în munți pentru a se sinucide, ci dimpotrivă pentru a se bucura în mijlocul luminii, al celor mai radiante culori, al spațiului nesfîrșit, pentru a asculta apele care cad, marile freamăte ale pădurilor de brad în acorduri de orgă.

ALEXANDRU BALACIAcesta este așadar Muntele, despre care auzisem atîtea și al cărui zvon l-am acceptat ca o țintă de dor chiar și în visuri... Muntele era înaltul și adîncul, și adaosul de oboseala proaspătă ce-o simțeam în sînge. Muntele era această priveliște în care intram tot mai adînc, și care la rîndul ei intra și ea în mine.

LUCIAN BLAGA


În munții înalți, aerul este mai pur, corpul mai ușor, spiritul mai senin. Aici plăcerile sînt mai puțin arzătoare, pasiunile mai stăpînite. Meditația are un caracter profund, raportată la lucrurile care ne înconjură și voluptatea e calmă, fără nimic amar și sensual.

J. J. ROUSSEAU


Leneșii se miră că ne văd părăsindu-ne scaunele confortabile și drumurile noastre sigure, pentru a urca munții dificili și periculoși. Aceasta pentru că muntele are o prospețime și o forță de viață de care nu se vor bucura niciodată plăcerile deșarte și pe care lenea nu le va cunoaște niciodată.

GEORGE BYRON


La munte omul este mai simplu, viața lui este mai în liniște, năravurile sînt mai nevinovate. Munteanu-i curat la suflet, liber la gînd și la vorbă și verde la trup ca brazii sub care trăiește.

VASILE ALECSANDRI


Ce-l cheamă pe om la înălțimi ? Gustul pericolului, mîndria de a stăpîni, dorința de a cunoaște ceea ce este necunoscut ? Poate numai înrudirea sa cu infinitul, acolo sus, pe vîrful cucerit pentru totdeauna...

AEGIDIUS TSCHUDI


N-aș putea concepe cea mai frumoasă viață, fără a mă bucura de pacea profundă și odihnitoare a văilor înalte ale munților, de seninătatea mîndră a crestelor albe, de speranța drumurilor fără sfîrșit și a ascensiunilor mereu reînnoite.

EMILE JAVELLE


Ceea ce căutam este gustul acelei enorme bucurii care clocotește în inimi, care pătrunde pînă în ultima fibră, atunci cînd după o lungă oscilare la granițele posibilităților umane putem din nou să strîngem viața cu ambele brațe.

LIONEL TERRAY


Maestrul a spus: înțeleptul se bucură de apă, omul virtuos de munți.

CONFUCIUS


De mult timp se pregătește o înțelegere între forțele primitive ale omului și acelea ale munților; fericit cine știe să le împace.

GOETHEViața este și ea o ascensiune. Pe măsură ce urci vezi mai bine, respiri mai puternic, ești mai stăpîn pe tine...

HENRY BORDEAUX


Muntele invită la cugetare și faptă; șesurile la reverie.

TUDOR VIANU


Porțile munților își deschid o lume nouă, o lume fără de sfîrșit.

JOHN RUSKIN


Ca și pădurea, ca și oceanul, muntele este un educator tăcut care ne pune în fața noastră înșine.

JACQUES CHEVALIER


În liniștea munților s-a născut un suflet și o conștiință. În contact direct cu misterele naturii, oamenii au ajuns la o fină sensibilitate și o bogată viață interioară.

OCTAVIAN GOGA


Privirea oamenilor care urcă munții cată totdeauna departe, limpede, profund ca privirea marinarilor în care se reflectă vastele orizonturi.

GUIDO REY


Ne cheamă spre munte bucuria de a lupta și de a cunoaște, ispita riscului și voluptatea victoriei, dorința de a evada dintr-o lume mecanică, uniformă, pe care am făcut-o prea asemănătoare nouă înșine.

JACQUES CHEVALIER


Ce este alpinismul ? Un sport ? O activitate de cercetări ? Un leac împotriva ipohondriei ? Un mijloc de odihnă ? Nici prima, nici a doua, nici a treia și totuși fiecare din toate acestea. E o năzuință a sufletului spre înălțimi. Spre tot ceea ce este mai bun și mai înălțător.

EVGHENI SIMONOV


Nici o școală, în adevăr, mai bărbătească și mai eroică — și ceea ce e mai mult — mai națională, decît aceea a muntelui.

ION CONEA


Muntele este acea parte a planetei noastre, „acoperișul lumii”, care se învecinează cel mai mult cu cerul. Pe creste ne simțim parte integrantă din Univers, de acolo, fără să mai avem limita vederii, salutăm spațiile siderale.

ALEXANDRU BALACI


Muntele își merită oamenii pe care îi are. Am văzut inși singuratici călătorind de zile întregi pe necunoscutele șosele de zăpadă și întrebîndu-i dacă nu-i deprimă singurătatea, m-au privit cu uluire. Au dreptate: nu sînt singuri, își au muntele.

EUGEN BARBU
Sâmbătă, 21 februarie 2009 - 17:14 
Afisari: 4,657 


Comentariile membrilor (5)

mastroiani
mastroiani
Caraba
 
1
Faine meditatii asupra muntelui.Sunt cuvinte simple care-ti umple sufletul.Si totusi nu cuvintele...ci starea de spirit.

Felicitari pt. efortul depus.


Sâmbătă, 21 februarie 2009 - 21:12  

zentai
zentai
Coarda
 
2
DaŽ ti-ai dat ceva silinta, frate!
Oricum, ai inceput maiestuos, cu Rainer Maria von Rilke (rapus-metaforic- de-un trandafir!) ceea ce te face, brusc, si mai simpatic:-), un poet pe care vi-l recomand, aproape, cu emotie.N-o sa va para rau!


Luni, 23 februarie 2009 - 13:56  

andy79
andy79
Busola
 
3
Felicitari pentru munca extraordinara depusa in a gasi toate aceste frumoase si inaltatoare cuvinte despre Maria sa Muntele si ai lui umili slujitori.


Miercuri, 4 martie 2009 - 12:03  

gigicepoiu
gigicepoiu
Coarda
 
4
Da!
,,Campia inseamna pacea,muntele lupta." La inserat e pace peste toata firea.


Miercuri, 25 martie 2009 - 19:11  

crazyduck
crazyduck
Caraba
 
5
Mi s-a umplut sufletul de bucurie citind aceste randuri dedicate muntelui! Cuvinte ce merg tinta la inima....pt cei cunoscatoriCarpati.org Multumim pentru efortul depusCarpati.org


Duminică, 16 august 2009 - 20:29  


 
Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un comentariu

 
0,9254 secunde

GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2021) www.carpati.org