Statistici amicale
Ce trebuie sa stim pentru a realiza o fotografie frumoasa in asa fel incat sa intre pe galeria carpati.org?
Pai , in primul rand, ar trebui sa cunoastem “Regulamentul foto”, apoi sa intelegem pe deplin “Ghidul foto” si daca avem rabdare sa ne insusim si invatamintele expuse in “Mic ajutor pentru prelucrarea digitala a fotografiilor”.
O fi oare de ajuns? Un aparat foto digital nu ne este necesar? Evident , reprezinta doar piesa de baza. Ce aparat sa alegem? O alta intrebare la care nu gasim raspuns in materialele de mai sus. Atunci mi-a venit o idee! Sa fac o mica statistica a marcilor folosite pentru realizarea celor mai bune 100 de fotografii din top. Ca la orice cercetare statistica am notat data si ora de incepere, 20.03.2008, ora 12:16. Am constatat ca in primele 100 de fotografii sunt 3 la care autorii nu au specificat tipul aparatului, asa ca am adaugat urmatoarele trei foto.Ce am gasit? Au fost utilizate aparate foto fabricate de 10 producatori. Am selectat si numarul de fotografii executate cu aceste aparate. Statistica arata urmatoarele:
1. Canon – 25 fotografii.
2. Fuji – 18 fotografii.
3. Nikon – 17 fotografii.
4. Pentax – 14 fotografii.
5. Olympus – 9 fotografii.
6. Sony – 7 fotografii.
7. HP – 4 fotografii.
8. Konica Minolta – 4 fotografii.
9. Kodak – 1 fotografie.
10. Panasonic – 1 fotografie.
Evident ca fotografiile au fost realizate cu diferite tipuri de camere foto ale acestor producatori. Care mai de care mai sofisticate si bineinteles mai scumpe. Daca vreti sa stiti cat costa un aparat bun intrati pe sit-urile respective si va veti lamuri. Nu va asteptati la preturi modice. Pentru linistea dumneavoastra sufleteasca, pot sa va spun ca exista aparatura cu mult mai scumpa decat cel mai scump aparat utilizat pentru o fotografie de top 100. Atentie! Pe langa aceste aparate mai sunt necesare si unele accesorii care costa destul de mult.
Selectand si autorii fotografiilor, constatam ca din cele 100, au fost realizate de admini 52, 16 de alti 3 fotografi cunoscuti din galerie, iar restul de alti membri carpatisti.
Desi, nu prea am mare incredere in sistemul de notare al fotografiilor ( din cauza subiectivismului ) , totusi nu putem sa nu remarcam faptul ca au obtinut note foarte bune cuprinse intre 9,83 si 9,65.
Vineri, 21 martie 2008 - 13:13
Afisari: 3,486
veteranul1
Mana omului conteaza cel putin la fel de mult ca si aparatul. Este adevarat ca nu putem compara un aparat semi-profesional sau profesional cu un compact, dar asta nu inseamna ca nu se poate face fotografie de calitate decenta si cu aparate mai putin sofisticate (ce-i drept fara sa beneficiem de toate "trucurile" si avantajele unui DSLR) si nici ca un echipament scump garanteaza calitatea rezultatului.
Pana la urma, totul depinde si de ce vrem sa obtinem de la fotografie. Daca vrem niste amintiri personale atunci este suficient sa indreptam aparatul in directia dorita si sa apasam pe buton. Este suficient sa deschidem peste ani albumul (offf ce dor mi-e de fotografiile pe hartie..) si sa zicem: am fost acolo, am facut asta, am mers pe brana aceea.
Daca vrem si un pic de calitate si vrem ca fotografiile noastre sa fie admirate si de altii, atunci, ca in orice domeniu, nu mai este suficient sa apasam pe buton. Mai este necesar si un pic de studiu si de intelegere a conceptelor, de studiu a tuturor functionalitatilor aparaturii si, nu in ultimul rand, mult exercitiu (si cand spun asta, nu spun 1000 de fotografii in doua ore, mai degraba la abordari diferite ale aceluiasi subiect, pe care, mai apoi, sa le analizam cu un ochi autocritic).
Vineri, 21 martie 2008 - 18:07