Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Martie 2023
LMMJVSD
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Aprilie 2023
LMMJVSD
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Online

Vremea
Varful Vanatoarea lui Buteanu
Muntii Fagarasului

Statistici amicale

Ce trebuie sa stim pentru a realiza o fotografie frumoasa in asa fel incat sa intre pe galeria carpati.org?

Pai , in primul rand, ar trebui sa cunoastem “Regulamentul foto”, apoi sa intelegem pe deplin “Ghidul foto” si daca avem rabdare sa ne insusim si invatamintele expuse in “Mic ajutor pentru prelucrarea digitala a fotografiilor”.

O fi oare de ajuns? Un aparat foto digital nu ne este necesar? Evident , reprezinta doar piesa de baza. Ce aparat sa alegem? O alta intrebare la care nu gasim raspuns in materialele de mai sus. Atunci mi-a venit o idee! Sa fac o mica statistica a marcilor folosite pentru realizarea celor mai bune 100 de fotografii din top. Ca la orice cercetare statistica am notat data si ora de incepere, 20.03.2008, ora 12:16. Am constatat ca in primele 100 de fotografii sunt 3 la care autorii nu au specificat tipul aparatului, asa ca am adaugat urmatoarele trei foto.Ce am gasit? Au fost utilizate  aparate foto fabricate de 10 producatori. Am selectat si numarul de fotografii executate cu aceste aparate. Statistica arata urmatoarele:

1. Canon – 25 fotografii.

2. Fuji – 18 fotografii.

3. Nikon – 17 fotografii.

4. Pentax – 14 fotografii.

5. Olympus – 9 fotografii.

6. Sony – 7 fotografii.

7. HP – 4 fotografii.

8. Konica Minolta – 4 fotografii.

9. Kodak – 1 fotografie.

10. Panasonic – 1 fotografie.

Evident ca  fotografiile au fost realizate cu diferite tipuri de camere foto ale acestor producatori. Care mai de care mai sofisticate si bineinteles mai scumpe. Daca vreti sa stiti cat costa un aparat bun intrati pe sit-urile respective si va veti lamuri. Nu va asteptati la preturi modice. Pentru linistea dumneavoastra sufleteasca, pot sa va spun ca exista aparatura cu mult mai scumpa decat cel mai scump aparat utilizat pentru o fotografie de top 100. Atentie! Pe langa aceste aparate mai sunt necesare si unele accesorii care costa destul de mult.

Selectand si autorii fotografiilor, constatam ca din cele 100, au fost realizate de admini 52, 16 de alti 3 fotografi cunoscuti din galerie, iar restul de alti membri carpatisti.

Desi, nu prea am mare incredere in sistemul de notare al fotografiilor ( din cauza subiectivismului ) , totusi nu putem sa nu remarcam faptul ca au obtinut note foarte bune cuprinse intre 9,83 si 9,65.



Vineri, 21 martie 2008 - 13:13 
Afisari: 3,486 


Postari similare:





Comentariile membrilor (35)

cipicernat
cipicernat
(admin)

 
1
Un articol care spune multe si la care, in acelasi timp, se mai pot adauga multe lucruri. Statistica nu spune, totusi, un lucru: aparatul foto nu face singur fotografii.

Mana omului conteaza cel putin la fel de mult ca si aparatul. Este adevarat ca nu putem compara un aparat semi-profesional sau profesional cu un compact, dar asta nu inseamna ca nu se poate face fotografie de calitate decenta si cu aparate mai putin sofisticate (ce-i drept fara sa beneficiem de toate "trucurile" si avantajele unui DSLR) si nici ca un echipament scump garanteaza calitatea rezultatului.

Pana la urma, totul depinde si de ce vrem sa obtinem de la fotografie. Daca vrem niste amintiri personale atunci este suficient sa indreptam aparatul in directia dorita si sa apasam pe buton. Este suficient sa deschidem peste ani albumul (offf ce dor mi-e de fotografiile pe hartie..) si sa zicem: am fost acolo, am facut asta, am mers pe brana aceea.

Daca vrem si un pic de calitate si vrem ca fotografiile noastre sa fie admirate si de altii, atunci, ca in orice domeniu, nu mai este suficient sa apasam pe buton. Mai este necesar si un pic de studiu si de intelegere a conceptelor, de studiu a tuturor functionalitatilor aparaturii si, nu in ultimul rand, mult exercitiu (si cand spun asta, nu spun 1000 de fotografii in doua ore, mai degraba la abordari diferite ale aceluiasi subiect, pe care, mai apoi, sa le analizam cu un ochi autocritic).


Vineri, 21 martie 2008 - 18:07  

odin
odin
Rucsac
 
2
Nu as dori sa comentez notarea,am mai spus-o o data,cel mai greu lucru e sa dai note...stiu asta din proprie experienta.E adevarat ca un aparat bun "scoate" poze bune,dar nu sunt de neglijat nici alte aparate.Eu am un Sony H-2,sunt f multumit,aparatul prinde exact ce se vede.Ma uit si acum la poze si-mi aduc aminte de cum a fost pe viscol spre Omu.Nici o diferenta intre poza si amintire !In afara de vant,frig...
In primul rand trebuie sa ai ce poza apoi intervine ochiul fotografului si la urma aparatul.Cel putin asa cred eu.Cand aveam Zenitul,cele mai bune poze erau cele facute la repezeala,nu cele pe care stateam sa le "bibilesc" citind info de pe hartie,de la un prieten,fotograf profesionist.
Cred ca ar trebui infiintata o rubrica pt pozele modificate digital,chiar nu stiu sa fie asa ceva,n-am verificat.Mi se par mai indreptatite de note bune pozele "naturale" nemodificate digital.Stiu ca vor fi pareri pro si contra celor afirmate de mine,dar nu conteaza,fiecare face pozele in primul rand pt sufletul lui.


Vineri, 21 martie 2008 - 21:28  

slashu
slashu

 
3
Partea cu diferenta de notare intre o fotografie modificata digital si una nemodificata e subiect de polemica muuulta... si cam degeaba, fiecare vede altfel situatia, in mod normal o fotografie modificata va arata (in cele mai multe cazuri) mai bine decat una nemodificata, una cu un EOS altfel decat una cu un aparat compact... etc. Pe placul meu sunt toate fotografiile "bune", atat timp cat "mesajul" acesteia este transmis catre privitor, cred ca scopul principal al fotografiei este atins...
mai departe... subiectivism (vai expunerea, vai unghiul, vai daca era asa, white balance-ul ala... )
Eu zic ca notatul fotografiilor este usor, pentru ca esti total subiectiv... si totul tine doar de tine si de fotografie, variabile nu exista.


Vineri, 21 martie 2008 - 23:35  

mihai.telemark
mihai.telema..
Rucsac
 
4
Nu sunt deloc de acord cu concluziile veteranului Carpati.org Asa, din principiu Carpati.org


Duminică, 23 martie 2008 - 16:24  

veteranul1
veteranul1
Coarda
 
5
Daca Mihai spune ca nu este de acord cu concluziile articolului inseamna ca ele sunt corecte. Totusi, de unde pana unde, concluzii. Eu am facut doar o statistica! Concluzii as fi putut redacta, dar cred ca cele mai corecte ar fi ale specialistilor. Ei ar putea sa ne clarifice si sa ne indrume asupra alegerii unui aparat foto, tinand seama de raportul calitate-pret. Deocamdata specialistii foto nu se pronunta. Poate, in viitor....


Duminică, 23 martie 2008 - 16:56  

odin
odin
Rucsac
 
6
Pt alegerea unui aparat foto,e simplu : Sa ne gandim mai intai ce preferinte foto avem => daca fotografiem fauna e mai indicat un aparat cu zoom mare,daca vrem peisaje unul cu multi mp,daca vrem mai multa calitate a pozei,sa aiba si reglare manuala pt cei cunoscatori.Nu cred ca merita sa ne interesam de pret,pt ca vom lua aparatul pt foarte multi ani.Ma rog,nu toti isi pot permite un aparat profesional (peste 26 mil lei)...Insa in limita bugetului nostru se gasesc aparate foarte bune.La un pret de 10-15 mil lei gasesti ceva super,mai mult decat ne-ar trebui noua.Insa ar trebui sa vezi poze de la cunoscuti ca sa vezi cam ce poze face un anume tip de aparat.Apoi te duci si cumperi in functie de ceea ce doresti sa fotografiezi,avand in vedere ca unele firme au traditie in fotografie (de ex Olympus,etc...).Parerea mea e ca firma conteaza in primul rand,apoi ce doresti sa fotografiezi,apoi pretul.


Duminică, 23 martie 2008 - 20:05  

odin
odin
Rucsac
 
7
PS. scuze,am uitat.Dupa parerea mea firmele Canon si Sony au optica cea mai buna.


Duminică, 23 martie 2008 - 20:11  

mihai.telemark
mihai.telema..
Rucsac
 
8
Hai sa mai bag o stramba Carpati.org

Primul criteriu sau mai bine zis prima intrebare in alegerea unui aparat de fotografiat este : care este destinatia fotografiilor facute. Sunt pentru a fi trase pe hartie in 10x13 ( ca odine de idei numai ) sau a fi puse pe net, atunci alegerea unei "scule" de milioane este supra-estimata. Ceea ce este cazul pentru 99 la suta din vizitatorii acestui site. Cel care intentioneaza sa publice albume, acel 1% ramas, stie ce sa aleaga si nu se uita aici Carpati.org

Raman la vechea mea idee ca nu scula face fotograful si nici numarul de pixeli talentul. Stiu, e foarte subtila acesta ultima observatie, dar merita naiscaiva gandire !


Luni, 24 martie 2008 - 15:14  

odin
odin
Rucsac
 
9
Orice aparat foto,din cate stiu eu,e destinat scoaterii pozelor pe hartie...ca le mai punem noi pe site,e alta problema. 99% din cei de pe site nu publica albume.Fotograful si aparatul fac un tandem de nedespartit,degeaba talentul daca nu ai cu ce.Drept dovada ofer gratis spre incercare un aparat vechi de 30 de ani,manual,cu film celui mai talentat fotograf.E de productie germana,cu el am facut primele mele poze alb-negru.Apoi comparam fotografiile cu aparatul meu Sony.Acel fotograf va face aceeasi poza cu ambele aparate,apoi votam.


Marți, 25 martie 2008 - 22:06  

odin
odin
Rucsac
 
10
@ veteranul 1 : cred ca cea mai buna statistica ar fi fost un nr egal de fotografii de la fiecare aparat in parte.Se prea poate ca unii care au aparate situate pe ultimele locuri in top 100 sa fi fost mai putin la munte(lipsa banilor -probabil ca ar fi cumparat ceva mai bun,cred eu- aparat cumparat de curand cum e cazul meu) asa ca e mai putin material de selectat in top. E numai o parere...
* oricum nu conteaza,top 100 e top 100 si gata.
aceasta statistica mi se pare mai mult o constatare , nicidecum concluzie.


Marți, 25 martie 2008 - 22:59  

tedi
tedi
(admin)

 
11
Am urmarit discutia...si am tot urmarit-o...sa vad daca se ajunge la vreuna din concluziile mele in ceea ce priveste aparatura foto...cateva din ele s-au atins...dar altele nu! Eu sunt de parere ca nu aparatul in sine, nu tehnica foto pe care o detii… ci numai varietatea de subiecte si sclipirea de moment pot transforma un fotograf oarecare intr-unul bun. Cunosc fotografi buni (sau mai bine zis persoane care practica fotografia) care nu isi fac probleme de partea tehnica si ajung la rezultate extraordinare...cum se zice "fac treaba f. buna si cu o sapuniera". In aceasta schema mai e un element pe care majoritatea peroanelor il ignora...cunoasterea aparatului pe care il detin in cele mai mici amanunte...sunt convins ca 90% din persoanele ce posteaza imagini pe acest site nu si-au citit manualul aparatului din posesie...de aici apare frustrarea ca aparatul e prost si ca nu are calitatea dorita...ceea ce e un lucru eronat – pt. o postare pe site e suficient un aparat de 3Mp cu un zoom optic de 3x...chiar se poate spune ca e mai mult decat suficient !! Nu contest si faptul ca unele din fotografii nu pot fi facute fara sa fie ajutate de tehnica...dar, pt ca intotdeauna exista un dar...si aceste neajunsuri pot fi depasite, (am vazut fotografii wildlife facute cu obiectiv de 50mm!!! in savana Africana) prin tehnici de fotografiere si talent.
Am scris acum cativa ani un articol dedicat alegerii aparatului foto, care este si azi de actualitate...cu mici modificari nesemnificative - o sa il public reeditat si pe acest site. Oricum, in mare, eu nu recomand aparatele ultra sofisticate persoanelor care vor sa isi imortalizeze amintirile de vacanta, dSLR-uri celor care nu au de gand sa isi dedice timpul cunoasterii si folosirii acestora la maxim, si nici nu vreau sa se creada ca ca un aparat nou e neaparat mai bun ca altul vechi - exemplu seria Canon PowerShoot Axx care din punctul meu de vedere a involuat in domeniul calitatii imaginii. O recomandare directa in ceea ce priveste brand-ul nu pot face, pt ca si aici se poate vorbi de subiectivism…eu am ales Pentax, pentru ca mi se potrivesc absolut toate obiectivele fabricate vreodata de ei. Canon produc aparate bune, dar sunt comerciali...ce are pret scazut, nu are calitate (valabil si pentru corpurile aparatelor si pentru obiective); Nikon nu face asa mare rabat la calitate comaparativ cu Canon, in schimb eu nu le apreciez prea mult culorile…(e vorba de gustul meu, pot fi contrazis, ca nu ma opunCarpati.org; Fuji e mai slab reprezentat din punct de vedere al corpurilor SLR, e compatibil cu toata gama de obiective Nikkor, si culorile de asemenea sunt placute, au insa o gama larga de aparate in gama consumer de unde aveti de ales; Sony din pacate in gana SLR abia s-a lansat si nu au atins performantele gigantilor in domeniu, chiar daca au inghitit Minolta; Olympus se descurca extrem de bine pe film…acum are mai putin succes pe senzorul de siliciu…probabil si pentru faptul ca au renuntat la compatibilitatea cu vechile lor obiective mult apreciate candva;…Panasonic sunt tot la inceput si nu au reusit sa isi dovedeasca superioritatea, zgomotul de imagine fiind marele lor neajuns...Sunt multe de spus, multe de analizat cand se achizitioneaza un ap. foto….in genere o recomandare se face de la o persoana la alta….nu e un lucru generalizat, asa ca ma opresc aici cu mica mea interventie si va astept cu placere pentru orice intrebare sau sugestie legata de vastul subiect, numit tehnica foto digitala…


Marți, 25 martie 2008 - 23:24  

odin
odin
Rucsac
 
12
@tedi : Ce e cu zgomotul invocat?
Aveti dreptate ca multi din noi isi cumpara aparate mult prea sofisticate pt ce au nevoie.Dar e moftul omului,n-ai ce face...unii au o preferinta pt firme,etc.ne-am cam abatut de la ideea articolului "ce aparat ne-ar satisface gusturile".Din cate stiu eu firma Olympus nu va mai face aparatura digitala,au probleme cu senzorul.Sa fie zvon?Daca tot veni vorba de "sapuniere" , am vazut sapuniere care bat tot ce e la noi pe piata.Nu e vorba de aparate profesionale.Cand am avut Zenit-ul am avut multe discutii cu prietenul meu fotograf,in care imi explica cand sa dau expunerea mai mare in locul diafragmei si invers.Faceam cate 2 poze una cum zicea el si una cum vroiam eu si se vedea diferenta.Asa am invatat sa lucrez,pe viu.
Degeaba ai carticica aparatului daca nu te joci cu el,acum nu-s probleme financiare pt scoaterea de poze,poti face 100 si stergi 99.Trebuie sa te joci cu el,sa vezi cam ce poate,in toate conditiile meteo,lumina,etc.asa iti cunosti aparatul si obtii multe de la el.
Si eu sunt de parere ca nu merita sa cumperi un aparat sofisticat decat daca ai pasiunea asta a fotografiei.Restul se invata,ma refer la tehnica.


Marți, 25 martie 2008 - 23:57  

tedi
tedi
(admin)

 
13
La valoare ISO mare, aparatele dSLR Sony au zgomot de imagine mai mare decat competitia....nu m-am referit la TOATE aparatele lor Carpati.org care in genere sunt rezonabile in raportul pret/calitate...
Degeaba te joci cu un aparat daca nu stii de unde sa ii faci manual balansul de alb spre exemplu...sau tehnica prin care o faci...mai ales daca meniul este alambicat...crede-ma ca citirea manualului este esentiala...eu care am avut aparate similare...tot am descoperit subtilitati noi la care nu ajungeam fara sa stiu din manual...


Miercuri, 26 martie 2008 - 00:06  

odin
odin
Rucsac
 
14
@ tedi : as dori o lamurire.Aparatul meu Sony are program de schimbat culorile pt poze.Alb-negru,vivid(culori vii si de profunzime),SEPIA(culoarea sepiei),normal,etc,etc.As dori o informatie cand as putea folosi un anume program de culoare,ma refer de ex,"la apus ar fi mai bine X pt daca vrei sa iasa tipator,Y ca sa iasa mai pastelat..."Asta nu scrie in carticica.
Chiar,se poate face cu aparatul digital un focus cum este la Zenit,adica INFINIT pt poze de o claritate maxima atat pt macro cat si fundal in acelasi timp?Eu nu am descoperit cum se face.


Miercuri, 26 martie 2008 - 09:46  

veteranul1
veteranul1
Coarda
 
15
@odin: Este dificil pentru mine sa fac o astfel de statistica. Sunt o puzderie de aparate foto, chiar in cadrul aceleasi marci. Si mai ia si foarte mult timp. Articolul nu are concluzii, ci numai date seci.
@tedi: Ma bucur ca discutiile iscate de articol v-au atras atentia. Informatiile dv. nu pot decat sa faca lumina in randul amatorilor. Sper ca veti redacta niste articole legate de foto. Nu ezitati, ar putea fi un serial intitulat ,sa zicem, "ABC foto". Tineti cont ca multi din membrii sitului ,ca si mine de altfel,am lipsit la lectia asta. Progresul se face nu numai prin experienta proprie, ci si prin impartasirea cunostintelor acumulate de altii in decursul timpului. Inca odata tin sa va multumesc pentru interventiile dv.


Miercuri, 26 martie 2008 - 10:02  

mihai.telemark
mihai.telema..
Rucsac
 
16
"...Chiar,se poate face cu aparatul digital un focus cum este la Zenit,adica INFINIT pt poze de o claritate maxima atat pt macro cat si fundal in acelasi timp?..."

Intrebare asta ma pune pe ganduri. Claritatea maxima , adica o profunzime de camp mare, se obtine in acelasi timp prin alegerea unie diafragme mici - de la 22 incolo !!! - si prin reglarea obiectivului catre infinit ( pe romaneste "focusare"...)

Dar intrebarea adevarata este : la ce bun o asemenea claritate ? Cand vezi net si floarea si muntele din spate, nu...vezi nimic, caci totul este PREA net. Senzatia de relief, adica de spatiu, este data tocmai de sucesiunea de planuri nete sau nu.

Toata lume-si imagineaza, total gresit, ca fotografia asta "informatica" este mai usoara. Pa dracu Carpati.org Nu este chiar asa de simplu sa alegi intre diversele programe : vrei macro ? atunci fundalul este neclar, nu poate fi decat neclar ! Vrei peisaj ? Primul plan, mai ales in imediata apropiere a aparatului, nu poate sa fie net.

Fotografia a devenit, mai mult ca niciodata, un compromis. Trebuie sa alegi, nu le poti obtine pe toate. Ceea ce se putea pe film nu se mai poate pe senzor. Saturarea culorilor se poate obtine o usoare subexpunere, "pastelarea" printr-o foarte usoara supra-expunere. Ori asta presupune sa se lucreze in mod manual, acel mod in care viteza si diafragma se regleaza separat, independente una de alta ! Asta vrea sa zica "tocirea" manualului din scoarta-n scoarta ! Succes deci Carpati.org


Miercuri, 26 martie 2008 - 10:07  

tedi
tedi
(admin)

 
17
Mihai, treaba cu culorile e ceva legat de alegerea fiecaruia...la mine depinde mult si de subiect (si la aparatul meu sunt astfel de presetari)...Recomandarea mea e sa nu denaturezi culorile in aparat, ci sa le lasi cat mai apropiate de realitate, pt. ca ulterior sa poti sa faci respectivele modificari in calculator...in aparat daca vei face asta, intoarcerea la fotografia cu culorile reale este ireversibila! (mai al;es daca pui filtru sepia sau alb-negru).

Ca sa faci clarul pe toate planurile - macro-infinit trebuie sa focalizezi pe prim-plan si sa inchizi diafragma cat mai mult posibil, astfel vei ovtine o claritate optima a ambelor planuri ....bineinteles ca si aici rezultatul depinde f mult de constructia obiectivului...am intalnit obiective la care profunzimea (zona de clar relativ) nu depasea un metru, pe cand la altele se apropie binisor de cateva zeci de metri....


Miercuri, 26 martie 2008 - 10:10  

tedi
tedi
(admin)

 
18
mihai=odin...lui m-am adresat...ca sa se stie Carpati.org


Miercuri, 26 martie 2008 - 10:11  

mihai.telemark
mihai.telema..
Rucsac
 
19
Chiar nu intelegeam de ce te-ai legat de mine Carpati.org


Miercuri, 26 martie 2008 - 17:13  

odin
odin
Rucsac
 
20
@mihai telemark : Scuze,nu am vrut sa sune asa,aveti dreptate,comentariul meu are o tenta cam...nelelocul ei.Nu as dori sa fie considerat atac la persoana.In afara de articolul din "ghid foto" de pe site,nu prea gasesti pe nicaieri ceva referiri la tonuri de culoare si alte aspecte de felul acesta.Ce e pus pe site e ok,dar ar mai lipsi unele aspecte.De ex balansul de alb se regleaza singur la aparate.As dori niste informatii in legatura cu efectul lui asupra pozei,parerea unor specialisti sau cel putin buni cunoscatori de foto digitala.Cand ar fi o poza mai valoroasa cu balans de alb mai mult spre plus sau minus...asa e la mine la aparat.
Inca o data scuze,chiar nu am vrut ca mesajul anterior sa sune asa ...urat.


Miercuri, 26 martie 2008 - 19:57  

odin
odin
Rucsac
 
21
O sa incerc ce mi-ati recomandat,multumesc d-le tedi si mihai.
La mine filtrele acelea de culoare(vivid,sepia,natural,normal,etc) te joci cu ele cum vrei.Setezi sepia,faci poza,setezi alb-negru,faci poza,apoi revii la "auto" ca la meniul din telefoane,cu ok.Poti face diferite poze cu tonuri de culoare,apoi revii la starea initiala.Cel putin la aparatul meu asa e.La fel redimensionarea pozelor o fac tot din apatat : o poza de 6mp o redimensionez in VGA cu 2 miscari :aleg poza,>resize,>aleg 5,4,3,2,VGA > si gata.Se inregistreza un folder nou,poza adica.Din 3 mega o fac de 147 kb.Chiar si invers din 2 mp pot face o poza de 6 mp dar claritatea e mult inferioara.


Miercuri, 26 martie 2008 - 20:09  

mihai.telemark
mihai.telema..
Rucsac
 
22
Da' nici vorba de "atac", io n-am vazut asa ceva Carpati.org Cat despre reglajele auto, eu sunt foarte rezervat. Despre balanta culorilor s-a discutat aici, cred ca am si scris ceva in acest sens, stai sa caut Carpati.org


Miercuri, 26 martie 2008 - 20:26  

mihai.telemark
mihai.telema..
Rucsac
 
23
Uite-l :
http://www.carpati.org/articol/sa_fie_lumina_/267/


Miercuri, 26 martie 2008 - 20:28  

cipicernat
cipicernat
(admin)

 
24
Odin: Ai vazut articolul acesta?

http://www.carpati.org/articol/setarea_balansului_de_alb/264/

(Andrey mai are si alte articole interesante pe site, inclusiv despre diafragma.)


Miercuri, 26 martie 2008 - 21:06  

odin
odin
Rucsac
 
25
Am citit totul.Sa vedem ce o sa iasa.Multumiri.


Miercuri, 26 martie 2008 - 23:09  

veteranul1
veteranul1
Coarda
 
26
Alte articole ale adminilor:

Mihai_telemark:
www.carpati.org/articol/sa_fie_lumina_/267/

Andrey:
www.carpati.org/articol/sfaturi_pentru_vizualizarea_imaginilor_in
_conditii_optime/306/

www.carpati.org/articol/descoperind_diafragma_magica_a_obiectivul
ui_foto/277/

www.carpati.org/articol/macrofotografia_-_nimic_mai_simplu_/268/

www.carpati.org/articol/setarea_balansului_de_alb/264/

www.carpati.org/articol/cateva_sfaturi_privind_alegerea_aparatulu
i_fotografic/256/

www.carpati.org/articol/10_trucuri_pentru_o_fotografie_mai_buna/2
48/

www.carpati.org/articol/drumetul_pasionat_de_fotografie/243/

Marian:
www.carpati.org/articol/teste_cu_balansul_de_alb_wb_/265/

Savcoco:
www.carpati.org/articol/mic_ajutor_pentru_prelucrarea_digitala_a_
fotografiilor/152/


Joi, 27 martie 2008 - 08:58  

mihai.telemark
mihai.telema..
Rucsac
 
27
Este o adevarata enciclopedie ambulanta acest veteran Carpati.org


Joi, 27 martie 2008 - 11:07  

odin
odin
Rucsac
 
28
O intrebare pt specialisti : am citit articolul despre culori,etc,era o poza de pe platouasul de deasupra cab Barcaciu.Se spunea ca are mult ton de albastru.Am vazut poze facute la Ushuaia de o vecina,ghetarii par azurii mai ales in interior,la umbra unde nu bate lumina direct.Ori tocmai asta e farmecul,culoarea asta,gheata are aceasta culoare provenita din reflectarea luminii.Din cate stiu eu apa,indiferent de starea ei,lichida sau solida,are o f mica tenta de albastru,de aceea profunzimea ei are culoarea albastra.O cantitate mica pare incolora(apa) si alba(zapada).Cred ca poza aceea a fost pusa ca ex "nu ar fi bine pt ca...".
Se prea poate ca aparatul sa prinda o astfel de tenta de culoare,pe care noi nu o vedem atunci,dar reglam wb.La Barcaciu de pasti am vazut zapada rosie,de la apus.
INTREBARE : acest fenomen ca la ghetari nu poate avea loc si la munte sub cornise,etc...la culoarea albastra ma refer.


Joi, 27 martie 2008 - 12:01  

mihai.telemark
mihai.telema..
Rucsac
 
29
Ce ai vazut, pe teren sau in poza, se datoreaza "temperaturii" culorii, atat. Poza lui Soby era un exemplu care poate fi evitat fie prin reglarea aparatului ( pe romaneste "setare"...) sau folosirea unui filtru Skylight sau 1A, dar nici asa nu este sigur ca dominanta albastra dispare.

Apa din palma ta, langa lacul Avrig este transparenta. Dar apa lacului este verde Carpati.org Astea sunt mistere care ma depasesc, la fel cu gheata, oriunde in lune, nu numai la Perito Moreno Carpati.orghttp://en.wikipedia.org/wiki/Perito_Moreno_Glacier sau Mer de Glace
http://en.wikipedia.org/wiki/Mer_de_Glace


Joi, 27 martie 2008 - 12:09  

odin
odin
Rucsac
 
30
Stiu ce e temperatura culorii...nu se refera la grade Celsius ca la termometru,ci la altceva.am citit multe despre culori complementare,amestecul lor,nuante...Se pare ca apa pura,din gheata fara bule de aer (transparenta) care formeaza ghetarii ar actiona ca o prisma datorita formei ghetarului.In interiorul lui,desi nu bate direct soarele,lumina se reflecta din interior si pare albastra azuriu.Poate reflecta ultraviolete,nu stiu.Daca te iei dupa fizicieni culorile ALB si NEGRU nu ar trebui sa le vedem : albul reflecta tot si orbim,negru nu-l vedem pt ca absoarbe tot,deci ochiul nu vede nimic reflectat.Asta e teoria.Ce vedem e tonul de culoare reflectat de obiect,una din cele 7 culori(ROGVAIV). De aceea cred eu ca in umbra la poza lui Soby era albastru,fenomenul de ghetar.E foarte posibil ca Soby sa nu fi vazut asta dar aparatul a "prins".Cine stie ce conditii sa fi fost acolo sau soarele sa fi batut direct in obiectiv,D-zeu stie.
E oare posibil ca aparatele astea digitale sa aiba si ele ceva particularitati cum aveau filmele inainte?AGFA era mai pastelat,de ex,dar erau filme care aveau un fundal,o tenta de maron , albastru,...pozele ieseau cu o tenta din asta.Ca era FUJI,KODAK,AGFA sau KONICA cu acelasi aparat la valori de umbra 11/60 pozele aveau o nuanta diferita.Chiar am incercat asta.Sus unde a facut Soby poza aceea nu imi ajungeau valorile de la Zenit,poza 16/500 era supraexpusa cand era soare.
Cred ca acea culoare albastra din poza lui Soby,la umbra,daca nu era defect de reglaj,dvs stiti mai bine,cred ca era reflectare de UV pe care ochiul nu le vede dar aparatul le-a "prins".


Joi, 27 martie 2008 - 23:59  

varverica
varverica
(admin)

 
31
Adminii foto au fost "alesi" admini tocmai pentru sunt fotografi si pot aprecia corect valoarea unei fotografii.


Vineri, 4 aprilie 2008 - 11:21  

mihai.telemark
mihai.telema..
Rucsac
 
32
Temperatura culorii se masoara în grade Kelvin :
http://en.wikipedia.org/wiki/Kelvin
http://en.wikipedia.org/wiki/Color_temperature


Vineri, 4 aprilie 2008 - 11:59  

sanbadvl
sanbadvl
Busola
 
33
Mihai, am citit aici si trebuie sa spun ca unele subiecte mi-au atras atentia, dar altele chiar m-au facut sa zambesc.Sa pornit initial de la alegerea tehnici si sa ajuns la subiecte destul de sofisticate.Nu stiu ce ar face unii daca le pui in mana o diagrama de diagnosticare a unui obiectiv.Dar nu asta trebuie sa stie un fotograf, ci felul in care pozeaza i-si alege subiectul,si seteaza aparatura din dotare.Apoi intervin micile jonglerii din filtre si alte aditionale.Alta chestiune de mare interes este conditia intalnita la fata locului lumina incadrare si multe altele. Nu vreau sa intru in detali tehnice. Eu am sustinut ca o mana, un ochi si un pic de creier iscusite, cu un aparat care a depasit valoarea neta de 10 -15 milioane poate da roade bune. Nu trebuie uitat si fotografii cu experienta, cunosc acest lucru, ca nu intodeauna te intorci cu tolba plina si ca in foto este tot un fel de loterie. Poti avea de toate, daca timpul nu tine cu tine te intorci acasa doar cu amintiri ,nu cu arta ce o visai inainte de plecare. Multe trebuie spuse aici .Fotograf, este o meserie ca multe altele si are secretele ei .Ele nu pot fi deslusite decat dupa trecerea unor ani , in care se acumuleaza experienta Cineva zicea mai sus ca poti trage o poza indreptand aparatul catre subiect si asta este tot. Este, dar pentru familie, nu si pentru critica de arta.
Asa cum zicea si Teo,eu am optat pentru un Pentax,dar dupa ce am discutat o luna pe forumul celor care se pricep. In tot acest timp am prezentat stilul meu de lucru ,conditile in care folosesc tehnica si bugetul pe care il detin. Dupa lungi dezbateri am ajuns cu totii la concluzia ca pentaxul este ce imi trebuie .
Nu vreau sa surclasez alte marci. Este pur si simplu scula pe bugetul si poftele mele.Singurul lucru stanjenitor este greutatea lui prea mare si chiar volumul. Ce am remarcat in cazul marcilor de aparate foto. Sa creat o concurenta absurda si stupida, ca uneori chiar stau sa se bata
In alta ordine de idei ,ar fi multe de spus dar s-au punctat de catre Mihai cu lincurile de rigoare de Teo si de altii. Tot ce va pot spune , nu dati banii aiurea daca nu sunteti motivati. Daca veti lua un dsrl, intr-un an va va golii buzunarele cu siguranta. Adica veti vrea si alte obiective trepied,filtre telecomenzi blitzuri specializate Chituri de curatire genti si rucsaci diversi pentru carat etc.
In ce priveste notarea, doresc sa se faca cu sufletul si in cel mai obiectiv mod. Este pacat ca unii oameni care nu au tangente cu fotografia sa hotarasca soarta ei. Sunt oameni care muncesc, cheltuiesc si chiar isi risca viata pentru o fotografie. De multe ori as prefera ca aceasta munca ingrata sa fie pusa pe umerii adminilor.


Sâmbătă, 6 decembrie 2008 - 00:41  

tedi
tedi
(admin)

 
34
Frumos spus, d-l Alex!! Mult succes la fotografiat! Carpati.org


Sâmbătă, 6 decembrie 2008 - 10:55  

sanbadvl
sanbadvl
Busola
 
35
Multumesc Teo!
Am o rugaminte la tine. Cristi mi-a ziz ca ai avut un K 10D
daca ai si doresi da-mi si mie instructiunile In romaneste .Mie nu mi-au dat cei de la emag doar ceva superficial.-Iar eu am reusit sa procur doar pana la pagina 105 motamo si in format digital.
Daca da , ne intelegem noi,ok ?
I-ti admir pozele Felicitari! Si nu numai aici. Si prin alte locatii.


Sâmbătă, 6 decembrie 2008 - 12:34  


 




Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un comentariu

 
0,0767 secunde

GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2023) www.carpati.org