Situatia actuala a ariilor naturale protejate din Romania (2)
Dupa ce in articolul anterior am incercat sa creionez cat mai simplu contextul ariilor naturale protejate din Romania, o sa incerc mai departe sa intru mai in amanunt cu informatii despre modul lor de administrare.
La ora actuala, din punct de vedere al administrarii, exista in Romanaia 3 categorii de arii naturale protejate: care au administratie, care au custode si care nu au decat statut official de arii natural protejate.
Cele din urma sunt doar in grija autoritatilor de mediu pentru ca la sesiunile de atribuire in administrare/custodie (un fel de licitatii) nu le-a dorit nimeni si deci Ministerul Mediului si Padurilor nu a reusit sa gaseasca pe cineva care sa se ocupe de ele. In majoritatea acestora daca intri nu ai nici macar de unde sa stii ca esti intr-o arie protejata.
Pentru celelalte ministerul stabileste pe baza unor anumite criterii, printre care suprafata este cel mai important, daca este nevoie de administratie sau custode. Astfel ca administratie au doar Rezervatia Deltei Dunarii (singura arie naturala protejata cu buget acordat de autoritatea responsabila si in subordonarea directa a acesteia), parcurile nationale, parcurile naturale, geoparcurile si siturile Natura 2000 de dimensiuni mari (de regula peste 50.000 hectare).
Custodia si administratia se obtin in urma castigarii unei licitatii organizata de doua ori pe an. In urma evaluarii ofertelor (la nivel national pentru administratii si la nivel regional pentru custozi) depuse de cei interesati, se incredinteaza administrarea/custodia celui care obtine cel mai mare punctaj. Oferta contine mai multe capitole printre care cea mai mare importanta o au propunerea unui plan de actiune si a unui buget. Acestea devin apoi anexe la contractual pe care administratorul/custodele il semneaza cu Ministerul Mediului si Padurilor, deci exista obligativitatea ducerii lor la indeplinire.
Custodia se acorda pentru 5 ani iar administrarea pentru 10, dupa care procesul se reia.
Custode poate fi inclusiv o persoana fizica interesata dar si orice entitate juridica interesata, administrator numai o entitate juridica. Pe langa indeplinirea planului de actiune propus si alocarea resurselor necesare, custodele si administratorul au si alte obligatii, dintre care cele mai importante pentru aria protejata sunt intocmirea regulamentului si planului de management ale acesteia.
Administratorul are in plus si obligatiile de a infiinta structura de administrare, de a angaja personal permanent, de a acorda sediu administratiei si dotari pentru acestea, mijloace auto de teren si alte cheltuieli organizatorice.
Atat custodele cat si administratorul se obliga practic prin contract sa-si puna interesul, munca si banii in folosul ariei naturale respective, avand toata raspunderea de partea sa si doar dreptul de fi controlat de catre autoritatile statului care vin sa vada daca-si indeplineste aceste obligatii.
Pana la ora actuala au fost mai multe sesiuni de acordare in custodie si administrare a ariilor naturale protejate.
Exista custozi de la personae fizice si organizatii neguvernamentale pana la societati comerciale, unitati de invatamant, muzee si institutii ale statului.
Paleta de institutii implicate in administrare este deasemenea la fel de larga: Regia Nationala a Padurilor Romsilva (22 parcuri nationale si naturale), consilii judetene (un parc national - Ceahlau si un geoparc - Platoul Mehedinti), Universitatea Bucuresti (Geoparcul Hateg), organizatii neguvernamentale (situri Natura 2000: Parang, Tarcu etc.). La acestea se adauga institutia statului Administratia Biosferei Delta Dunarii.
Este clar ca cele mai mari cheltuieli sunt pentru administratori, care au de platit salarii, chirii, cladiri, masini etc.
Instrumentele prin care se administreaza ariile natural protejate sunt regulamentul si planul de management. Ambele trebuie realizate de catre custode/administrator prin consultarea tuturor factorilor interesati si aprobate de catre institutiile statului (Academia Romana si Ministerul Mediului si Padurilor).
In cadrul parcurilor nationale si naturale, administratorii au obligatia de a infinta si asigura resursele necesare functionarii a Consiliului Consultativ (alcatuit din toti factorii interesati: proprietari de teren, administratori de teren, autoritati judetene si locale, institutii interesate, scoli, manastiri, organizatii neguvernamentale) si a Consiliului Stiintific (cu rol de supervizare stiintifica, format din persone competente in domeniile de interes ale ariei naturale protejate). In acest caz regulamentul si planul de management sunt intocmite prin consultarea si cu avizul celor doua consilii.
Aceste doua documente sunt practic detalierea planului de actiune propus la preluarea ariei protejate si constituie instrumentul prin care se stabilesc starea actuala, obiectivele, scopurile, mijloacele si resursele necesare implementarii si urmaririi realizarii masurilor de conservare pentru perioade de cate 5 ani. Toate acestea sunt stabilite in conformitate cu legislatia in vigoare, atat din domeniului ariilor naturale protejate cat si din domenii conexe: silvicultura, constructii, vanatoare, pescuit, turism etc. Aceste documente trebuie aprobate de catre institutia responsabila, adica Ministerul Mediului si Padurilor, astfel devenind documente cu statut de act normative, obligatorii pentru toti.
In Romania inca nu avem nici un plan de management care sa fi ajuns in acest stadiu final, asa ca acestea inca nu au putere de reglementare.
Aceasta este in linii mari situatia actuala si o sa incerc in articolele urmatoare sa trec de la teorie la practica, prin reliefarea problemelor concrete cu care se confrunta ariile naturale protejate si cei care incearca sa le administreze.
Pai atunci inseamna ca si decizia aia "democratica" prin care "colegii" imi cer bani de "vizitare" nu are statut legal? Deci e abuz, nu? Ba si cu oarece iz de complicitate... Aproape ca nu pot sa cred! Sa-mi faca tocmai ei una ca asta?!
Bravo, man! Keep going!
@cititorule, slava tie si ia seama cand deschizi buzunaru' ca banu-i ochiu' dracului.
@fericituleplatitor, scuze daca ti-a cam disparut prilejul de bucurie dar... selavi, e timpul sa te maturizezi si sa intelegi in ce tara traiesti.
Vineri, 14 octombrie 2011 - 17:11