Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Octombrie 2024
LMMJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Noiembrie 2024
LMMJVSD
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Online

Vremea
Varful Doamnele
Muntii Bucegi

Sfaturi de demult

„Dacă vreți să simțiți vieața din plin, luați drumul munților! Pe-aici toate tot mai frumoase-ți par și dragostea-i mai dulce!” - Niculae Butmaloiu


 

Salutare, prieteni !


 

Acum ceva vreme a fost postat pe site un articol – “Cum ne comportam in timpul drumetiilor”, scris de Oleg (http://www.carpati.org/articol/cum_ne_comportam_in_timpul_drumetiilor/578/ ). M-am gandit ca nu strica sa va prezint cateva fragmente din “Calauza mica- Mos Butmaloiu” si din Cartea Muntilor – Bucura Dumbrava”, pline de invataturi si sfaturi.


Desi a trecut mult timp de la scrierea lor (1927, respectiv 1924), sunt actuale, mai ales daca aruncam o privire la comportamentul unora pe munte, care se manifestă total nepotrivit față de cei din jurul lor, sau față de natură.


 


“Domnilor Excursioniști,


 

Excursia de unul singur nu-i bună, că multe i-se poate întâmpla unui om, fie el cât de sănătos; ori capătă vre-o amețeală, ori rătăcește drumul și nenorocirea-i gata!


Plecați totdeauna în grup și-i bine sa nu uitați a vă lua și un băț de munte, un baston bine ferecat, cu capătul de sus încovoiat, ca să-l puteți purta pe braț, la nevoie!

Aș vreri eu să vă arăt că bastonul ăsta nu-i numai o glumă, ci el îi de mare ajutor la urcuș, asemenea cât și la coborâș, căci are omul bun sprijin și nu mai are nevoie să se apuce de ierburi sau de alte plante, care se pot rupe și-i pot prăvăli în cine știe ce iad de prăpastie.”


 

„Dar, mai sânt și altele, domnilor excursioniști! Când întâlniți vre-un drumeț sau vre-un cioban, căutați de vă dați în vorbă cu el și-l luați tot cu frumosul și cu vorbă bună și prietenoasă, că-i bine să ai prieteni și prin munți, nu numai la oraș; căci se întâmplă adeseori să fie mai buni cei din munți! Apoi, mai poți avea nevoie de-o îndrumare, ori să afli vre-un drum mai scurt și mai deadrept! Lasă atunci pe „tu" și mai ales pe „mă", care strică pe dată voia bună a oricui!


Mai departe, când se întâmplă de sar câinii la grupul d-voastră, nu dați în ei cu bolovani sau altceva, căutați numai să vă apărați; nu fiți haini la lovitură, ca să nu vă atrageți ura ciobanilor, că ei pot multe prin munți, nu sânt așa oricum, cum cred cei de la oraș! Iar de ți s'a întâmpla să ai cu unul vre-o ceartă ceva, nu-i spune numele dumitale, că te ține minte și te urmărește și altădată, și se răzbună când cu gândul nu gândești: ori că pe vre-o noapte ploioasa te lasă fără adăpost — că și el e stăpân în bordeiul lui, — ori că pe vre-o negură când ești amenințat să te rătăcești, le îndreaptă pe drumul pierzării. Eu, de patruzeci de ani, de când tot umblu prin munți și peste munți, mi-am făcut prieteni pe toți ciobanii, de la cel mai marepînă la cel mai mic și vă pot mărturisi că de mare folos mi-a fost aceasta; fiindcă simt printre ei mulți oameni de inimă.


Dar sânt unii excursioniști — despre care veți spune și d-voastră cu mine că nu prea sânt întregi la minte, — sânt din aceia, cari trecând pe drumuri însemnate cu culori, le murdăresc cu noroi, cu pământ sau cu bălegar; ori când întâlnesc stâlpi-călăuze,— care poartă câte o tablă de scândură, pe care scrie „spre casa Peștera" sau „spre Sinaia"t — ei găsesc cu cale să le rupă jos și să le arunce, parcă nu-i încape lumea de ele! Alții se luptă de scot din pământ fitece stâlp gros sau subțire, îl duc în spinare o bucată de vreme, până ce ostenesc și apoi îl aruncă și mai fac apoi haz de un lucru așa zăpăcit și prostesc!


Venim acum la grupul d-voastră, al excursioniștilor; e bine să plecați dela început liniștiți și potoliți, să nu gonească unii prea repede (lasă, că nici pentru ei nu-i bine), dar vă puteți despărți unul de altul și vă puteți rătăci! Fiind apoi prea departe unul de altul, la urcuș, cel dinainte poate dărâma vre-o piatră pe nebăgate de seamă, și poate lovi pe cei din urmă; asemenea și la coborâș, cei rămași prea în urmă, pot lovi pe cei din cap! Pentru aceasta, întotdeauna este bine să nu vă jucați dărâmând sau dând drumul la bolovani mari sau mici, fiindcă, puteți lovi alte grupuri de excursioniști, ce s'ar află în drum ! Trecând prin ierburi uscate, nu te dați foc; sau, de aveți într-adevăr nevoie să faceți foc, să-l stingeți bine la plecare și să-l acoperiți cu pământ, ca nu cumva să se aprindă pădurea.


Dacă, pe neașteptate, se întâmplă să se schimbe vremea, e mai bine să faceți calea întoarsă, chiar de nu ploua și-i numai negură—(ceață groasă) căci puteți pierde drumul și vă puteți trezi prin locuri prăpăstioase, unde să vedeți moartea cu ochii! Opriți mai bine grupul și vă sfătuiți, apoi mergeți strânși laolaltă și din când în când strigați, trageți câte-un chiot și faceți larmă mare, că pot fi oameni rătăciți prin apropiere, pe care îi puteți scăpa de la pierzare; sau puteți găsi chiar d-voastră salvarea, întâlnind vre-un cioban sau alt om, care să cunoască bine muntele și să vă dea o mână de ajutor!


Dar, pentru orice întâmplare, cei mai cuminte lucru e să luați o călăuză, căci altfel, necunoscători fiind, sau cunoscând drumul pe jumătate, nu vă puteți bucura în tihnă de excursie! Cele mai vestite călăuze din Sinaia sânt din familia Pascu, mai ales Costică și Filică Pascu. Ei sânt oameni de buna omenie, gata oricând la un serviciu și care, fie zi, fie noapte, sânt ca la ei acasă prin potecile munților! Și nu e bine să vă scumpiți la un ban mai mult de dat unei călăuze; căci ei, în adevăr, își merită banul !

Apoi, de la o călăuză ai și multe de învățat: îți explică potecile, îți spune numele munților și văilor pe unde treci de ți-se întipăresc în minte și poți povesti și tu altora cum și pe unde ai umblat; altfel, zău, nu ești departe de caii și boii cari pasc și degeaba ți-ai frământat picioarele prin munții Bucegii.


Mai sânt unii cari nu pornesc ia drum fără băuturi spirtoase și aceasta este o mare greșeală! Coniacul singur e bun și acela amestecat cu apă, — mai bine de trei părți apă, - că nici coniacul singur, nici apa singură nu sânt bune! Chiar vinul, jumătățit cu apă, încă este foarte bun și nu strică să ne umplem sticlele la plecare, că apă rar găsești în Bucegi! Acum, dacă se întâmplă să găsești apă, e bine cum ai băut un pahar, s'o și pornești la drum altfel te moleșești și te faci greoi!”


 

Calauza mica- Mos Butmaloiu




 

"PLECAREA

 

 

Clipa plecărei „Clipa plecărei la munte are o mare însemnătate, pentrucă atmosfera ei înrâurește asupra excursiei întregi. Închipuiți-vă un concert care ar începe cu un vajnic acord fals. Acesta ar pricinui, cred, fuga auditorilor, mai ales a celor pricepuți în ale muzicei. Și excursia poate și trebuie chiar să fie și ea o operă de artă, deci se cuvine ca începutul ei să fie armonios.


Iar începutul începuturilor este exactitatea. Sosirea la ceasul hotărât la locul de întâlnire e cea dintâi notă plăcută.”


 

Al doilea factor de armonie la plecare este salutul. Nu e deajuns să sosești la vreme, trebue să sosești și cu voe bună. Mai ales dacă cerul e întunecat și vântul bate a ploaie. Atunci zâmbetul tău să înlocuiască zâmbetul soarelui. Se'nțelege că acest zâmbet în zori de zi le vine mai ușor unora decât altora. Cei cari au darul să se deștepte ca ciocârlia, cântând, sunt drumeți născuți. Dar cunosc și eroi, cari cu toată oboseala ce o simt, când se scoală la ceasuri neobișnuite, ascund această infirmitate subt un surâs de mare preț moral. Și să pornești cu nădejde, iar nu cobind a rău.

Este o deosebire fundamentală între o cobe rea și un turist prevăzător. Aceea e în stare să' strice expediția cea mai frumoasă prin atmosfera de critică și de fricoasă nemulțumire ce răspândește în jurul ei; pe când cel de al doilea întâmpină și învinge toate greutățile prin cumințenia sa, prin desăvârșirea echipamentului său material și moral.


Ce însuflețite sunt plecările, dis de dimineață, când muritorii cei de rând, — „regretabilii muritori", cum zice un prohod modern, — moțăie încă și habar n'au de tainica frumusețe a zorilor. Iar tovarășii drumeți se înființează, unul după altul, la locuința unuia dintre ei, unde vorbesc încet, ca să nu fie supărați „regretabilii" din casă. Ni s'a întâmplat chiar, într'o vilă, unde ne aflam numai noi drumeții, și unde nu era nici o primejdie să trezim pe cineva din somn cu tropăitul ghetelor noastre țintuite și cu glasurile noastre vesele, să umblăm în vârful picioarelor și să vorbim pe șoptite. Era cea dintâi excursie a noastră de iarnă în Bucegi, era un avânt îndrăsneț spre necunoscut!


Fericirea acestor plăceri e plină de sfială; bucuria e atât de mare, încât inima abia îndrăsnește s'o creadă.


Adică vom porni! Vom porni spre raiul munților. Vom trăi, timp de câteva ceasuri sau zile, o viață jcu totul nouă, fără'grije, fără răspundere sau datorie, o viață neîncepută, închinată numai fru-museței și veseliei celor mai curate și sănătoase. Vom fi ca copiii, ale căror gânduri nu trec dincolo de clipele de față, ne vom opri însă conștienți la frumusețea acestor clipe; fericirea noastră va fi îndoită, spontanee ca a copiilor și intensificată prin pricepere.


TOVARĂȘII


Bagă la cap, drumețe, și nu pleca la munte cu or și cine! Nici dacă conduci tu, nici dacă conduce altul. Tu, catană, alege-ți bine căpitanul. Iar tu, căpitane, nu primi decât cătane zdravene.


La începutul turismului în Bucegi recrutarea se făcea de obiceiu de către un domn convins că iubește munții și care, cutreerând parcul Sinaei, își aduna o ceată de tovarăși — ca să nu-l găsească plictisul în tete-â-tete cu natura adorată. În folosul sporirei numărului el nu se dădea înapoi nici în fața cucoanelor celor mai improbabile, nici în fața moșnegilor venerabili. Ca leul răcnitor din Scriptură el căuta să înghită tot ce-i ieșea în cale.


Rezultatul era adeseori o trecere grabnică dela comedie la dramă și dela dramă la jalnică tragedie. Voinicosul pionier nu știa că nu e bine să te joci cu muntele. Că muntele nu are nimic egalitar în felul cum primește pe cei cari vin la el, că el selecționează fără milă—după legea firei întregi.


Nu te lua deci, drumețe, după anticul pionier al turismului din valea Prahovei! Cercetează-ți tovarășii, fizicește și sufletește, și vezi dacă sunt buni de codru verde. Și dacă ești căpitan, potrivește greutățile excursiei după însușirile trupești și intelectuale ale catanelor. Sunt mulți cari ar fi ajuns cu vremea bune elemente ale drumeției, dacă cea dintâi încercare n'ar fi întrecut puterile lor.


 

HAINELE ȘI DICHISUL DRUMEȚULUI



 

Estetica este tot atât de însemnată pe munte ca în saloane. Ea este însemnată față de tovarăși, precum și față de munți, a căror armonie nu trebue rănită prin linii sau culori urâte. Acest adevăr, pe care orășanul l-a descoperit după multe cugetări și experiențe, îl știe țăranul din instinct, sau mai bine zis din instinct îl îndeplinește. În straiele sale seculare el e totdeauna în armonia cu natura. Și oare de ce sunt frumoase hainele țărănești? Pentrucă ele nici nu ascund liniile trupului, nici nu le arată cu vreun gând provocator, ci le urmăresc cu cuviință și cu logică.


Cuviincioasă și logică să fie și îmbrăcămintea, drumețului.

O călăuză cunoscută a Sinaiei, vestitul Ioniță Chioru, urât foc la față, dar falnic când ședea călare pe unul din cei șase zmei ai lui, avea un simț deosebit pentru estetica drumeților. Când întâlneam o ceată de turiști improvizați, cu pantaloni și surtucuri de oraș, și femeile cu ghetuțe de lac și pălării înflorite, și ne întrebam: „Cine-or fi ăștia?", Ioniță Chioru zicea cu dispreț: ,,Cine să fie? Junghie, tuse și sdreanță".


 

HRANA

 

 

Visul ar fi să ne hrănim cu parfumul florilor și al pădurei. Dar pentrucă spiritualitatea aceasta nu e încă „de nasul nostru" pământesc, un vis mai modest s'ar mulțumi cu neatârnarea dobitoacelor, care-și găsesc îndestularea pe toate poienile. Am porni atunci la drum fără povară și fără grija clipei când se vor isprăvi merindele și va trebui, numai din pricina lor, să ne coborâm la vale. Ca doar nu putem lua cu noi trei furgoane cu de ale mâncărei sau o coloană întreagă de voinici, cum zic cei din țara Făgărașului flăcăilor cari duc „pocul" la munte. Suntem, vai, copleșiți și pedepsiți cu nevoi fizice de care „musai" să ținem seamă!


Îndată ce vorbim despre turism, limba călăuzelor de dincolo ne vine în minte, limba lor nostimă și pitorească, împestrițată cu cuvinte germane sau ungurești, strâns legată de amintirele noastre din munții Negoiului, Parângului sau Retezatului !

Chestia hranei ne fiind ușor de rezolvat, mai ales când plecăm pe mai multe zile, trebuie să ne străduim să măsurăm pretențiile noastre. Slănină, brânză, pâine, ciocolată, mere și ceaiu, iată un șir de bucate durabile, hrănitoare și gustoase și mult mai lesne de transportat de cât cutiile de conserve. Se'nțelege că trebuie și zahăr pentru ceaiu. Zahărul este cel mai bun reconstituant. Și dacă mai adăogăm o bucată de unt proaspăt în traistă, nu cred ca Lucul să se fi ospătat la vreunul din vestitele sale prânzuri ca noi drumeții. Că, de, dacă nu ne este încă îngăduit să bem roua de pe iarbă și să mâncăm mirosul florilor, cu smerită supunere ne bucurăm de ceeace e voie să facem, ridicând ceasul prânzului la rangul unei plăceri negative.


Ce bună e această plăcere, după ce ai umblat cinci sau șapte ore de a rândul și ți-e foame! Căci alta e foamea de sus și alta cea de jos: cu toată negativitatea ei, cu toată nevoia materială din care se trage, foamea de sus conține un pic de spiritualitate, fiind datorită unui avânt sufletesc spre frumusețe și spre culmi. Și ce bună e setea, când ai umblat mult fără să găsești apă, și ți-e cald! Te culci peste izvor și sorbi, și sorbi, și ești îndată convins de adevărata existență a ambroziei, pentrucă știi că această băutură a zeilor era ușoară și dulce ca izvorul blagoslovit din care te adapi.


Iar noi, drumeții din Bucegi, am căutat un nume mai local pentru astfel de băuturi divine, și am închinat lui Zamolxe un amestec de zăpadă cu zahăr și cu câteva picături de lămâie, numindu-l zamolxiadă. Am văzut cu ochii mei pe cel mai turistic poet al nostru răpit până în cerul al șaptelea de vreo două zeci și nouă de cești de zamolxiadă, pe care le băuse una după alta pe vârful Omului.


 

ECONOMIA FORȚELOR

 

 

Nu vorbesc de economisirea forțelor pentru acei cărora li s'ar potrivi porecla din cântecul vechiu despre boierii Bălăceni—: „cei nebuni de vitejie."... drumețească. Acestora nu le trebuie nici un sfat, pentrucă nu l-ar primi. Puternicul lor temperament nu se disciplinează decât prin sine însuși, dupăce și-a făcut de cap; dupăce au înghițit kilometri și munți și s'au jucat cu prăpastia, cu vijelia și cu viforul, chiar natura îi silește să înțeleagă câte o învățătură practică. Dar nici atunci „nebunii" nu se căiesc de îndrăsneala lor, ci se închină râzând ca un viteaz înaintea unui alt viteaz. Acest temperament e rar în România actuală. El a înflorit în epoca haiducilor, firește sub o altă formă socială.


Celor ascultători însă li se poate spune cu folos: economisirea îndoește forțele fizice. Ea începe dela plecare. E bine să pornești cu pas domol și măsurat, mai ales dacă ți-a venit greu să te scoli și ești încă amorțit de somn. O sforțare prea timpurie îți taie genuchii pentru toată ziua. Un ritm potolit al mersului te duce departe, pe nesimțite, și-ți dă putința să-ți grăbești pasul ori când vei vroi, chiar la sfârșitul unui drum cât de lung. Triumful turistului cuminte e să se întoarcă cu toate încheieturile „unse", iar nu înțepenite. La acest din urmă rezultat, — să rămâi cu mușchii îndurerați, — poți ajunge și în două ceasuri, dacă te silești și faci pași prea mari pentru lungimea picioarelor tale.


Un obiceiu neomenos al celor cari umblă mai bine este să pornească din nou tocmai în clipa când cei mai slabi i-au ajuns, dorind să se oprească și ei ca să-și potolească inima. Să nu zici că se pot opri singuri. Celor de o potrivă de puternici cu tine nu le pasă, firește, dacă mergi înainte, cum nu le pasa să umble în urma tuturor celorlalți, sau alături de ei, sau în capul coloanei, pentrucă repeziciunea pasului atârnă numai de voința lor. Tovarășul mai slab sau mai neînvățat însă trebuie cruțat, el trebuie strunit puțin câte puțin, iar nu zdrobit prin superioritatea ta. Il obosești adânc să te vadă pornind, când a ajuns lângă tine. Ci așteaptă-l și mai stai puțin cu el. Cel mai uman lucru este să-l lași să meargă înainte, — e vorba de drumuri lungi, — așa ca pasul lui să fie normal pentru ceilalți.


Se'nțelege că un bun conducător trebuie, la nevoie, să facă pe „locomotiva" și să tragă vagoanele din răsputeri, când e vorba, de pildă, să ajungă la un adăpost înaintea furtunei sau până nu s'a întunecat. Dar astfel de sforțări trebuie ocolite cât de mult într'o chibzuială înțeleaptă a excursiei.


Greutatea pe care o duci în spate, să nu-ți împedice răsuflarea, nici să nu grăbească bătăile inimei. Multe accidente nenorocite în Alpii din străinătate se datoresc unei supraîncărcări a turiștilor cari umblă fără călăuză.


ÎNTREBĂRILE

 

 

Un bun turist, dupăce a pornit la drum, nu mai pune întrebări unei călăuze bune despre itinerar, despre lungimea căei, despre ceasul popasului și ceasul sosirei la țel. Motivele acestor iscodiri nu pot fi decât oboseala trupească sau intelectuală și curiozitatea; — curiozitatea nu e interes: acesta e adânc și răbdător, pe când cea dintâi se obosește repede și e superficială — oboseala trupească este o greșeală mare la munte, pentrucă dovedește că te-ai hotărât să faci o expediție fără să fii sigur de forțele tale; iar oboseala intelectuală, adică scăderea interesului pentru locurile prin care treci, arată lipsa de pricepere pentru natură.


Turistul cel bun poate însă, și trebuie chiar, să afle numele ținuturilor, munților și văilor care-l înconjoară, direcția potecilor ce se despart de a lui; cu cât bagă mai bine în seamă toate aceste amănunte, cu atât mai bine va putea să conducă la rândul lui.

Se'nțelege că atunci când vrei să pătrunzi într'un ținut necunoscut, unde nimeni din grupul tău nu știe drumul, — un fel de excursie frumoasă de tot, dar numai pentru drumeți cu experiență, — este nevoie să întrebi pe toți cei cu cari te întâlnești, pe ciobani, pe țărani sau pe alți turiști, despre direcția drumului, despre depărtarea până la un loc de popas și de apă. În timp de vară nu poți rătăci de tot pe plaiuri. Chiar dacă negura îți închide vederea din toate părțile, așa că nu mai știi nici direcția din care ai venit, n'ai decât să strigi din răsputeri, acolo unde simți că coasta se lasă la vale: „Mă ciobane, mă-ă-ă!" și, văile fiind mai toate locuite de turme, nu trece multă vreme până se arată, prin pânzele albe ale ceței, un punct mai închis, care urcă repede, iese apoi din nori în chip de ciobănaș cuminte și te îndreaptă.


 

CUVIINȚĂ

 

 

Nicăieri nu e mai multă nevoe de cuviință de cât la munte, subt cerul larg, în aerul curat, unde o lipsă de bună creștere e mult mai supărătoare ca într'un salon. Pentru că, sus acolo, e numai armonie, și cea mai mică disonantă ia proporții la care nu ajunge în cacofonia orașului. Micile servicii mutuale alcătuesc o parte esențială a cuviinței.


Unii turiști cu experieță zic că, în clipa când se ivește primejdia și nevoia sforțărilor, nu strică să te lepezi de „grandes manieres" și să dai drumul mârâiturilor, ba chiar înjurăturilor. Se vede că acești turiști nu sunt nici gentlemeni englezi nici țărani români. Un gentleman s'ar simți dezonorat, dacă și-ar fi pierdut cumpăna, și deci cuviința, într'o împrejurare gravă; iar echilibrul țăranului român este înnăscut, instinctiv; cuviința lui nu dă greș nici odată, mai ales când e în fața unei femei culte.


Afară de cuviința față de oameni, este și cuviința față de natură. Pe cât este aceasta de desvoltată în țările muntoase străine, pe atât e de necunoscută în Bucegi și pe celelalte plaiuri ale țării. Dacă Elvețienii fac un drum, sau clădesc o casă de adăpost sau un funicular, ei lucrează, astfel ca, în afară de suprafața întrebuințată, să nu se strice nici o palmă de loc, să rămâie neatinse coastele, pădurile, stâncile și chiar iarba: cu florile, împrejurul caselor de adăpost nu vezi mormane de cutii de conserve golite și de hârtii murdare. Păzitorul ca și drumeții au grija curățeniei locului. Ei ar privi ca pe niște barbari pe-acei cărora nu le-ar fi drag fiecare copac și fiecare fir de iarbă.


Mai este o necuviință îndoită față de natură șt față de oameni, aceea a drumețului sgomotos. Acest prost nu vine decât dela orașe. Țăranul la munte nu simte nevoie să țipe și să râdă în chip convulsiv. Aceste nevricale urbane sunt un. chin pentru cel care umblă mai mult tăcut, ca să: asculte simfonia naturei.


Întorcându-mă odată de pe vârful Omului, însoțitorul meu țăran îmi zise: „Ce zi frumoasa am avut n'am auzit glas de om".


STÂNELE

 

 

Nu e cioban sau țăran care a ciobănit, — și cei de pe la munte au umblat mai toți cu oile, — căruia să nu-i fie dragă această meserie. „Ai venit sus la noi, la aer", îți zice binevoitor baciul, ieșind din gura neagră și joasă a stânei, în lumina soarelui. Iar unul răspunse, unui turist, care-l întrebase, dacă nu-i e urît în singurătate: „Nu sunt singur, sunt cu oile și cu munții."


Cu cât plaiurile sunt mai neumblate, cu atât ciobanii sunt mai îndatoritori și mai credincioși datinelor vechi de ospitalitate. Mi s'a întâmplat de mai multe ori, să mă fii ospătat pe mine și pe însoțitorul meu și să nu fi vrut să primească nimic pentru asta. Darul dela stână nu se plătește. Iar dacă se întâmplă ca ciobanii să nu fie primitori, pricina nu e alta decât că au avut experiențe neplăcute cu turiști fără creștere și lipsiți de tact. Asta îl scârbește pe țăran pentru multă vreme.


Câte ceasuri tihnite am petrecut la vatra ciobanilor ! La vatra aceea milenară — un colț al încăperei căptușit cu bolovani, ca să nu ardă bârnele dela perete, lângă care și vorbești de aceleași lucruri ca acu o mie de ani, de oi, de lupi și de urși. Iar de jur împrejur stau strajă, de zece mii de ani, munții falnici și brazii înalți, neatinși de luptele și de zvârcolirile umanității de pe șesuri, chiar dacă ele trec câte odată și peste coamele munților ca un val de nebunie. Valul se duce, cu nebunia lui, și sus rămân stâncile, codrul, apele și stânele. Iar când, după topirea zăpezilor, cântecul apei se'ntărește, codrul înverzește și pășunea înflorește, atunci, împrejurul stânelor sure, sună tălăngile amestecate cu behăitul meilor și cu lătratul câinilor, și baciul cuminte vorbește de oi, de lupi și de urși, și, câteodată cu îngăduială, și de nebunia lumii. El simte că oricât de mult s'ar lăuda această lume cu drepturile și puterile ei, ea nu ființează decât prin munca baciului și a fratelui său întru cinste și hărnicie, plugarul.


FLORILE



 

Să nu rupi nici o floare, dacă nu ești hotărât s'o duci până acasă și s'o îngrijești, așezând-o într'un vas cu apă.


Să nu dai în unele buruieni, urzici sau scaeți, cu un gest eroic, rupându-le subt cuvânt că sunt „rele". Ca să nu te vatăme, n'ai decât să nu te apropii de ele; „răutatea" lor nu e agresivă ca cea omenească; nu s'a văzut încă nici o urzică alergând după cineva ca să-l ardă. Apoi distrugerea ta superficială nu are alt efect decât sluțirea locului, pentrucă o buruiană, fie chiar „rea", e mai estetică atunci când se ridică plină de viață, decât atunci când e pe jumătate ruptă și veștejită.


Să nu dai jaf în ciuperci, pentru aceleași cuvinte. Ce bogat în culori și în forme e neamul lor pitic! Cât de venioasă să fie o ciupercă, ea nu cere singură să fie mâncată, iar ochiului tău nu-i face niciun rău, nici cea mai otrăvicioasă — buretele pestriț — amanita muscaria. Dimpotrivă, acest burete e o podoabă a pădurilor de brazi, cu pălăria lui roșie aprinsă pătată cu alb. Ci ia o carte de botanică, drumețe, și învață numele și felul ciupercilor, ca să știi care sunt pentru bucuria ochilor și care pentru a gurei. Ce mâncări delicioase de ciuperci poți face la munte!


Cu toate că nu le poți mânca, mai învață, drumețe, și numele florilor, anotimpul și locul unde înfloresc. Și mai ales tu, drumeațo! Lipsa de intimitate cu florile este o lipsă de grație intelectuală la femei. Dar dacă nu știi încă nimic despre aceste ființe ideale, de care poeții zic că-ți sunt surori, te rog, soro dragă, de cât să susții că steregoaia este un mărgăritărel, mai bine să nu emiți nici o părere.


ANOTIMPURILE



 

Când e bine să te duci la munte?

Totdeauna. Nu e anotimp, care ar putea să-ți închidă drumul spre înălțimi. Pentru adevăratul drumeț nu există vremea „rea", fiindcă el știe să iubească natura sub toate înfățișările ei. Apoi ploi, vijelii și zăpezi poți găsi în regiunile alpine și în mijlocul verei, deci trebue să fii totdeauna pregătit pentru ele, materialmente și moralmente. Forța morală a turistului este armonizarea sufletească cu natura; sufletul său trebue să fie atât de apropiat de natură, încât nici una din manifestările ei să nu-i pară străină sau dușmănoasă. La această armonizare îl va ajuta înainte de toate simțul estetic. Îndată ce suntem în stare să vedem și să pricepem frumusețea unei furtuni, unei zile înegurate, contactul sufletesc cu natura este stabilit și nu se mai poate rupi? Atunci vom fi izbiți, și în cele mai năprasnice vremuri, de amănuntele pitorești ale priveliștei sau chiar ale lipsei de priveliști!


APĂRAREA MUNȚILOR

 

 

Elvețienii sunt cei mai îndrăsneți și cei mai geniali ingineri ,,de munte". Tipul inginerului care înfruntă toate greutățile clădirei unui drum de fier spre culmi, este un tip de predilecție al literaturei elvețiene, pentrucă energia și puterea lui sunt o dovadă de înrudire cu Alpii. Dar autorul arată totdeauna și cealaltă față a problemei: vrăjmășia țăranului împotriva orășanului, învățat dar fără suflet, care îndrăznește să turbure sfânta pace muntenească, și apoi noua și înfricoșata învățătură ce o capătă omul cu carte pe înălțimi, când muntele dă odată din umerii săi titanici și prăvălește de vale toată opera omenească.


Cu cât deschiderea văilor locuite, — prin trenuri electrice —, îi e simpatică Elvețianului, cu atât îi e scârbă de mijloacele mecanice care duc omenirea mai sus. Cu instinctul lui sănătos, el pricepe că funicularele sunt înjghebarea unor vânători de tantieme, — din fericire totdeauna idesamăgiți după o vreme —, și că nu sunt de ni-i un folos pentru alte soiuri de oameni; mai ales de nici un folos moral, ci dimpotrivă ele aduc printre populația simplă și harnică din fundul văilor roiuri de trântori, cari nu trec fără fel de fel de stricăciuni. Publicul, care se lasă cărat de un tren până în creerii munților, nu e în stare să simtă sufletul lor. Nu ai decât să asculți conversația într'un funicular. Acolo nu domnește evlavia drumețului în prezența naturei! Trenul nu duce altceva spre vârfuri decât tot snobismul și toată prostia orașelor, și le coboarăr de vale neschimbate. N'am auzit pân’acum ca unul dintre acești călători să fi scris vreo operă inspirată despre minunile văzute din fereastra vagonului.


Mi se va opune obișnuitul argument mișcător, al bietei ființe, care nu e un trântor, ci un iubitor al naturei, dar care, fiindcă și-a rupt un picior sau a ajuns la vârsta de nouă-zeci-și-șase de ani, nu mai poate urca muntele pe jos. Și văzându-mă, neînduplecată, bunul filantrop, care are grija sentimentelor alpine ale infirmului sau ale babei, va striga că sunt o egoistă, căci vreau să păstrez pentru mine singură raiul munților. Îi voi răspunde atunci că, dacă, după vrerea lui Dumnezeu, mă voi așeza și eu, cu vremea, în rândul infirmilor sau al babelor, nu voi admite ca pentru un infirm sau o babă, adică pentru unica mea persoană, să se strice, să se rănească, să se batjocorească un munte.


Cu cât îl voi fi iubit mai adânc, cu atât voi dori mai mult să rămâie neatins și neștirbit. O dragoste care nu e obiectivă nu e adevărată dragoste, ci numai o poftă egoistă, care caută să reducă la măsura ei pitică cele mai mari și puternicei frumuseți. Adevăratul alpinist are simțul proporțiilor, pentrucă e obișnuit să se uite departe, să măsoare distanțele, să socotească înălțimile cu ochiul; perspectiva orășanului întrece rare ori doi sau trei km. pe când drumețul vede, de multe ori, unde va ajunge, umblând mereu, mâine seară; orizontul lui se'ntinde peste văi, rîuri, sate și orașe depărtate. El e învățat să privească lumea de sus, de unde trenurile par niște omizi cu un fulg alb în cap și târgurile, noaptea, un mic cuib de licurici. Apoi el e obișnuit și cu alte priveliști, unde nu mai sunt nici trenuri, nici case, și unde gândirea lui învață cărări neumblate și tainice, care-l depărtează chiar de sine însuș.


Adevăratul alpinist trebuie să iubească munții atât de mult, încât, după ce a trecut prin stadiul pasiunei necoapte și neechilibrate, iubirea lui să se spiritualizeze: să-i aibă pe munți în suflet, cu toate florile și pădurile, cu apele și vânturile, cu zilele și cu nopțile, cu soarele, cu luna și cu stelele, cu tot tâlcul lor dumnezeejsc și veșnic.


Prin urmare, dacă adevăratul alpinist se ridică chiar în Elveția, unde într'un singur canton sunt până la două sute de ghețari, împotriva funicularelor, alpinistul român are datoria să apere din răsputeri pumnul nostru de munți. Un pumn în comparație cu Elveția, așa cum Elveția e numai un pumn de munți față de Himalaia!


Sufletul Bucegilor ar fi cu desăvârșire otrăvit prin „cumpania" — vorba lui Ioniță Chioru — pe care funicularul ar sui-o pe culmi. Dacă chiar în străinătate, unde s'adună mii de călători, din toate părțile lumei, nu se găsesc în, aceste trenuri, — afară de ipoteticul infirm și de ipotetica babă, foști amatori de turism — decât oameni aproape fără simțire față de natură și cari nu se urcă decât ca să zică apoi c'au fost și ei p'acolo, pe când alpiniștii evlavioși fug cu groază de funicular, ne putem lesne închipui ce fel de nesimțitori s'ar urca la noi, unde turismul e încă în fașă! Un funicular ar știrbi pășunile și ar desagrega coastele; căci munții noștri nu sunt vulcanici, și conglomeratul lor se fărâmă și se surpă ușor. Se înțelege că cheltuelile enorme pentru consolidarea unei astfel de căi ferate nu s'ar acoperi niciodată prin produsul unui „sezon" scurt de vară. Deci întreprinderea ar fi o greșală și economicește.


Drumeților, apărati-vă munții!


 

ÎNCHINARE



 

ÎNCHIN această carte tineretului.

Doresc tineretului dorul de munte.

Dorul de munte să-i fie călăuza de pe pragul vremei nouă.

Vremea va fi nouă prin îndreptarea sufletelor, spre țeluri mai vrednice decât cele barbare din era care apune.

Sau mai bine zis, care s'a înnecat în sânge și ură.

Ura și vărsarea de sânge vor fi socotite ca păcatele cele mai rușinoase de omenirea viitoare.

Viitorul nu este al forței brutale, ci al frăției.

Ca să se desvotte mai bine frăția, trebuie să-i pregătim o atmosferă sănătoasă, atât morală cât materiala.

Această atmosferă se găsește în forma ei cea nu.i desăvârșită la munte.

La munte pier toate deșertăciunile și sperieturile, piedicile cele mai de frunte împotriva duhului frăției.

Organizați-vă viața astfel, ca să vă rămână vreme de dus la munte; atunci și munca voastră va fi sănătoasă și bine cumpănită.

Cereți pentru toți dreptul la odihnă în mijlocul naturei, dreptul la lumina soarelui, la aerul curat, la codrul verde, la vârfurile dorului de înnălțare. Cereți și înființați mijloace bune și ieftine pentru drumeție, de care toți să se poată folosi. Până acuma numai cei avuți au putut face turism, în țara românească. Priviți dincolo de munți, unde turismul e organizat de ani de zile într-un spirit adevărat democratic, adică altruism și pus la îndemâna tuturora.”


 

Cartea muntilor – Bucura Dumbrava

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Marți, 16 decembrie 2008 - 16:34 
Afisari: 3,390 


Postari similare:





Comentariile membrilor (10)

xemax
xemax

 
1
O parte din materialul acesta se mai gaseste postat si de andrey, aici:

www.carpati.org/articol/bucura_dumbrava_-_cartea_muntilor/261/

Articolul cuprinde si o scurta biografie a Bucurei Dumbrava.


Marți, 16 decembrie 2008 - 17:33  

alexus
alexus
Busola
 
2
"Drumetilor, aparati-va muntii!"
Foarte tare, doar ca nu depinde de noi drumetii. Depinde de bastanii care vor telegondole, sosele, vile, atv-uri, etc. Ce bine ar fi fost daca ar fi depins de noi, drumetii.
Mi-a placut articolul. Bravo!


Marți, 16 decembrie 2008 - 18:13  

radmar
radmar
(admin)

 
3
@Alexus: puterea e la noi, nu la ei, numai ca nu stim sa actionam.


Miercuri, 17 decembrie 2008 - 11:25  

felicia
felicia
Coarda
 
4
Mi-a placut f mult articolul... este o lectie de munte destul de complexa dpv spiritual, trupesc.

Multam Adi!


Miercuri, 17 decembrie 2008 - 12:31  

andy79
andy79
Busola
 
5
O foarte placuta lectura de seara acest articol plin de invataminte, dar scris intr-o armonie spirituala perfecta, cu dar de scriitor, la fel cum scria si Simion Mehedinti tratatele sale de geografie a Romaniei (ca pe o poveste foarte reala, serioasa, si educativa).


Miercuri, 17 decembrie 2008 - 17:25  

octavian67
octavian67
Caraba
 
6
Mie imi place ce scrie Mos Butmaloiu:

"Mai sânt unii cari nu pornesc la drum fără băuturi spirtoase și aceasta este o mare greșeală! Coniacul singur e bun și acela amestecat cu apă, — mai bine de trei părți apă, - că nici coniacul singur, nici apa singură nu sânt bune!"

Asadar, cei care ati fost in greseala pana acum, timpul indreptarii a venit. Carpati.org


Miercuri, 17 decembrie 2008 - 17:59  

dragunov
dragunov

 
7
La fel cum scrierile lui Caragiale sunt valabile pentru politicienii de astazi si aceste scrieri sunt valabile pentru drumetii de astazi...nimic nu-i nou sub soare.


Miercuri, 17 decembrie 2008 - 19:50  

ame
ame

 
8
Pasajele reprezinta crampeie de invatatura autentica ce merge la suflet. Un amendament ar putea face referire la curatenia naturii pe care ar fi preferabil sa o pastram.


Duminică, 21 decembrie 2008 - 00:31  

alllx
alllx

 
9
"Apoi, de la o călăuză ai și multe de învățat: îți explică potecile, îți spune numele munților și văilor pe unde treci de ți-se întipăresc în minte și poți povesti și tu altora cum și pe unde ai umblat; altfel, zău, nu ești departe de caii și boii cari pasc și degeaba ți-ai frământat picioarele prin munții Bucegii."

Foarte tare Carpati.org


Marți, 23 decembrie 2008 - 09:04  

mike
mike
Rucsac
 
10
Cartea muntilor a fost una din primele mele lecturi pe tematica montana si ma intorc cu drag la ea cand am ocazia, caci este scrisa din suflet, molcom si echillibrat...si totusi are forta de a te trage spre munti


Luni, 29 decembrie 2008 - 21:12  


 




Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un comentariu

 
0,0985 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2024) www.carpati.org