Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Aprilie 2025
LMMJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Mai 2025
LMMJVSD
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Online

Vremea
Varful Moldoveanu
Muntii Fagarasului

Se pune cruce Muntelui Ceahlau!

Cine din Romania postceausista ar indrazni sa ordone demolarea unui lacas de cult ridicat ilegal? Raspuns corect: nimeni! Pe aceasta realitate s-a bazat Mitropolia Moldovei si Bucovinei in 1991, cand doar cu o bruma de avize a inceput construirea unui schit intr-o arie strict protejata din Parcul National Ceahlau. Atunci, in lipsa unor legi adecvate, era posibil orice. Nici astazi, in conditiile unei legislatii de mediu severe, nimeni nu misca in front cand ochiul hulpav al unor inalti prelati se fixeaza pofticios pe cate ceva ce nu e al lor. De trei saptamani doua elicoptere ale armatei vin zilnic de la Bacau pana la Durau, la poalele Ceahlaului. De aici, fiecare dintre ele, burdusit cu materiale de constructie, face in medie sapte-opt drumuri pana sus, la Schitul "Schimbarea la Fata", cu hramul "Binecredinciosul Stefan cel Mare si Sfant". Bineinteles, gratuit. Armata sponsorizeaza Biserica. Ora de zbor costa 1.350 de euro. Mitropolia Moldovei nu are, si nici nu a cerut, vreun aviz sau vreo autorizatie de mediu pentru construire, organizare de santier sau macar pentru depozitarea de materiale de constructie. Reamintim ca e vorba de un teritoriu strict protejat, cu regim de rezervatie naturala. Elicopterele armatei survoleaza parcul tot fara vreun aviz de mediu. Cuibaritul pasarilor ce salasluiesc in Parcul National Ceahlau e deranjat de zgomotul asurzitor al elicelor. De turisti si localnici... ce sa mai vorbim. Pe ei si-asa nu ii intreaba nimeni nimic. Au incredere in Biserica si Armata.

Fara avizul Academiei Romane

Intre 1991 si 1993, pe platoul ce desparte Varful Toaca de cabana Dochia, la o altitudine de 1.900 de metri, a fost ridicat schitul "Schimbarea la Fata". Constructia a fost autorizata atunci de Prefectura Neamt, in urma unei decizii a Primariei comunei Ceahlau prin care se atribuiau gratuit 1.500 mp Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Nu a existat insa aprobarea, absolut obligatorie, a Comisiei Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Romane. Singurul act de mediu obtinut atunci este evocat de mitropolie intr-un comunicat de presa emis pe 12 august a.c. Este vorba de un banal aviz al Ministerului Mediului (nr. 72136/04.09.1991). Concluzie: fara aprobarea Academiei Romane, constructia existenta este ilegala! A fost violat un monument al naturii.

Zboruri clandestine cu elicoptere militare

Au trecut 11 ani de la sfintirea schitului de pe Ceahlau. Cei sase calugari aciuati langa Varful Toaca o duc cam greu. E viata pe care ei insisi si-au ales-o. Conditiile de trai nu sunt dintre cele mai bune. Iata un motiv excelent pentru un plan cu bataie lunga. La comemorarea din iunie a lui Stefan cel Mare, de la Putna, Inalt Prea Sfintia Sa Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, i-a rugat cu "smerenie" pe presedintele Iliescu si pe premierul Nastase sa-l ajute cu niscaiva elicoptere sa-si poata cara bietii monahi cele trebuincioase reparatiilor schitului si chiliilor. Buni crestini, cei doi nu s-au lasat prea mult rugati. Basca, s-au gandit ei, nu le-ar strica niste rugaciuni, pomeniri de bine in slujbele popilor moldoveni, ca alegerile bat la usa. Pe 1 august si-au facut intaia oara simtita si, mai ales, auzita prezenta la Durau cele doua elicoptere ale armatei cerute de IPS Daniel. Au inceput imediat transporturile.
In unele zile, si cate zece drumuri pentru fiecare aparat de zbor. La momentul respectiv nu exista nici un fel de aviz din partea autoritatilor locale. Nici nu fusese cerut. Numai ca forfota de la poalele Ceahlaului se simtea pana hat departe, la Piatra Neamt. Noua zile mai tarziu, pe 9 august, o echipa a Garzii Nationale de Mediu Neamt, impreuna cu inspectori de la Agen-tia de Protectie a Mediului Neamt, a efectuat un control la fata locului. Constatarile au fost clare. Pe platou se aflau deja tone de balast si nisip si zeci de metri cubi de lemn. Evident, nu le-a fost prezentata nici un fel de autorizatie de mediu sau de construire. Ba, mai mult, nu existau nici documente de provenienta a materialelor de constructie, iar coordonatorul de zbor nu a putut da informatii cu privire la documentele in baza carora se executa transportul materialelor. Se lucra in clandestinitate.

Aviatia Militara continua zborurile... "bisericesti"

Demersul tardiv al Garzii Nationale de Mediu Neamt s-a concretizat abia pe 11 august, cand atat Mitropolia Moldovei, cat si UM 02015 Bacau, unitatea militara de care apartin cele doua elicoptere, au fost instiintate de necesitatea intrarii in legalitate. A doua zi, comandorul Virgil Ristea, comandantul UM 02015 Bacau, trimite la Garda de Mediu adresa cu nr. 11966/12.08.2004, in care promite: "Va aducem la cunostinta ca, pana la clarificarea aspectelor legate de protectia mediului semnalate, am dispus sistarea activitatii". Minunea a durat, ca-n Biblie, doar trei zile. Pe 11 august am vazut cu ochii nostri cum elicopterele carau materiale spre Ceahlau ca niste albinute. Probabil nu mai au mult de transportat. Oricum, cu materialele deja duse, calugarii pot sa-si construiasca si niste cazemate, daramite niste amarate de chilii. Comisarul Cristina Miclaus, adjuncta comisarului-sef la GNM Neamt, ne-a declarat ca stie de continuarea zborurilor si ca se vor lua masurile legale ce se impun. Adica o amenda maxima de 75 milioane de lei. Pana miercuri, 18 august a.c., la ora 16.00 Mitropolia nu catadicsise sa raspunda in vreun fel somatiei Garzii de Mediu Neamt. La urma urmei, se stie, Biserica e stat in stat.

Fuga de raspundere

Pana pe 12 augut, sfintii parinti nu aveau in folosinta decat cei 1.500 mp primiti in 1991. De o saptamana insa primarul si Consiliul Local al comunei Ceahlau
i-au mai cadorisit pe calugari cu alti 20.000 de metri patrati in acelasi areal protejat.
In Hotararea CL Ceahlau din 12 august se prevede ca suprafata le-a fost acordata in vederea construirii de chilii si extinderea si amenajarea terenului pentru slujbele religioase. Pai, pe 20.000 de metri patrati poti sa faci si-un hipodrom! Si-apoi, un exercitiu de imaginatie e absolut necesar.
Sa ne inchipuim, de pilda, ca de Pasti, de Craciun sau de hramul bisericii se aduna pe platou zece-cinspe mii de credinciosi. Pai nu se duce dracului Parcul National Ceahlau?
Primarul comunei Ceahlau, Con-stantin Schiopu, a refuzat sa ne ofere orice document referitor la tranzactie. O fi stiind el de ce. De la presedintele CJ Neamt, Dan Constantin, n-am obtinut decat o copie dupa hotararea CL Ceahlau. Am fost din nou tratati cu refuz cand am solicitat nota de fundamentare a hotararii CJ, schita anexa si solicitarea Mitropoliei. Virgil Rizescu, directorul Agentiei de Protectie a Mediului Neamt, ne-a declarat ca stie toate amanuntele legate de tarasenia de pe Ceahlau. Apoi a pasat pisica in curtea Garzii de Mediu Neamt. Cum ca ei trebuie sa ia masurile legale.
Garda de Mediu se misca la fel ca ochiul mortului. Prefectul Ion Munteanu e singurul mai transant: "E vorba de un abuz!". Toti spun in cor: "Da' nu s-a construit inca nimic, dom'le!". Atunci pentru ce s-au carat tone de materiale langa Varful Toaca? Raspunsul nu poate fi decat unul: frica de mania sfintilor parinti.
De departe cel mai categoric este Dan Munteanu, presedintele Comisiei Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Romane, care a declarat presei ca niciodata nu va fi eliberata din partea comisiei sale vreun aviz de mediu favorabil unor constructii in Parcul National Ceahlau.
Cu riscul afuriseniei, noi ne spovedim cititorilor nostri. Afacerea Ceahlau nu e decat un troc politic intre Biserica si Putere. Adica intre PSD si Mitropolia Moldovei. Sa le dam popilor ce vor, ca si ei ne canta de bine. La urma urmei, cand va fi sa mearga la vot romanul isi va aminti: "Sa faci ce zice popa, nu ce face el!".
P.S. Un fapt scandalos, mediatizat din pacate extrem de putin, s-a petrecut saptamana trecuta sus pe Ceahlau. O pustoaica intrata intr-o criza de apendicita a coborat de pe munte pe targa. Patru ore s-au rugat salvamontistii de piloti sa o coboare de pe munte pe bolnava! In lipsa unui ordin direct, pilotii militari s-au temut sa faca un gest umanitar. Abia cand fata a ajuns la Durau a venit si aprobarea. O zi mai tarziu, MApN si-a cerut scuze. Dar daca fata murea? E nevoie oare de niscaiva morti ca lucrurile sa se miste mai repede?
In prezent zborurile "duhovnicesti" continua si sus, pe platou, au inceput si ceva lucrari. Alo, domnu' Blanculescu, se aude?

Un articol de Mihnea-Petru Parvu preluat din Romania Libera Vineri 20 August 2004



Vineri, 20 august 2004 - 09:31 
Afisari: 4,717 


Postari similare:





Comentariile membrilor (2)

costel2007
costel2007
Busola
 
1
Acum, la cam doi ani si jumatate de la publicarea articolului, se vede clar ca a fost scris cu rea vointa. Din punctul meu de vedere nu s-a pus cruce muntelui Ceahlau, ci s-a pus o cruce pe Ceahlau sub care, in caz de nevoie, se pot adaposti turistii care nu mai au loc la cabana Dochia, si nici la cabana meteo(din informatiile pe care le am, gratuit) si, de la caz la caz, chiar ceva mancarea pregatita din alimentele carate cu spatele de calugari.Nici un om cu bun simt nu poata face afirmatia ca la vre-o sarbatoare religioasa s-ar putea aduna pe Ceahlau, acolo unde nu se poate ajunge decat cu piciorul sau, eventual, cu...elicopterul, zece-cincisprezece mii de oameni. Daca vreti sa va convingeti faceti o excursie pe Ceahlau. Nu aveti ce pierde, ci numai de castigat.


Miercuri, 18 aprilie 2007 - 19:38  

eugenalex
eugenalex

 
2
Muntele va devenii un mare cimitir, plin de cruci în fiecare vârf și Mânastiri în zone protejate printre urși și așa arealul sălbatic s-a restrâns. Așezământul are fosă, apă și produce deșeuri menajere iar uneori câte un turist merge să doarmă cu părintele pentru că " părintelui îi este frică să doarmă singur." Iar zona a fost împânzită de cruci în fiecare colț al așezământului. ATACUL ASUPRA MUNTILOR ÎNCEPUT DE B.O.R. CONTINUĂ. PS Vezi magaoaia de cornier de lângă Sfinx din Bucegi.. nimeni nu o ridică ruginitura deși proiectul a fost declarat ilegal de multi ani.. ARTICOLIUL ESTE ÎNCĂ DE ACTUALITATE . Depinde ce vrem? Să mergem pe munte sau la mânastire în vârf de munte.


Vineri, 25 august 2023 - 09:20  


 




Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un comentariu

 
0,1641 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2025) www.carpati.org