Sambata pe crestele Alpilor
Nu, nu am fost eu, ci Mihai zis si telemark. El nu stie sa scrie aici 
"Sâmbătă pe crestele Alpilor elvețieni"
De sub pernă, o voce se rățoiește la mine : « E ora unu și un sfert, este timpul să te scoli ! ». De abia pusesem capul pe perna, în jurul orei 22, și iată că trebuie sa ies de sub pătură. Pe jumătate buimac, cobor în bucătărie. Fac repede câteva sandviciuri, pun cafeaua la încălzit și doar apoi mă încumet să arunc o privire afară. Plafonul de nori este jos, nu plouă, dar nici a senin nu seamănă. Imediat după 2 dimineața o tai la drum. Ceva mai mult de 300 de km mă separă de Verbier, celebră stațiune de schi din Alpii elvețieni. Dupa Berna începe să plouă cu găleata, dar când începe să se crape de ziuă, pe lângă Martigny, cerul este ceva mai degajat.
Se fac 20 de ani de când nu am ajuns prin acea zonă și am emoții. Sunt așteptat pentru a decola cu elicopterul, la ora 7, pentru a mă urca undeva aproape de Rosablanche, un modest vârf de 3250m.
Cu câteva zile în urmă, dupa mai multe telefoane și schimburi de mailuri, locotenent-colonelul Pierra-Alain LUGON, mi-a acordat acreditarea « presă » pentru a putea urmării desfășurarea unei dintre cele mai celebre curse de schi-alpinism din lume, La Patrouille des Glaciers.


În aprilie 1943 s-a desfășurat prima ediție a unei curse care avea ca scop testarea capacității rezistenței militarilor elvețieni. Cei 53 de km au fost străbătuți în 12 ore și 7 minute. De la 18 echipe în primul an, 42 s-au angajat la a doua ediție în aprilie 1944. Din motive lesne de înțeles, ediția din 1945 a fost amânată patru ani mai târziu. Dar dispariția unei echipe căzută într-o crevasă a stopat net concursul timp de peste 30 de ani. Până în 1984.
LA PATROUILLE DES GLACIERS are loc, la fiecare doi ani, între Zermatt și Verbier, în cantonul elvețian Valais ( Wallis în germană ). Există două parcursuri. Cel de 53 de km, urcă peste 3900 de metri și coboară peste 4600. Distanța reală, adică cea desfășurată, este de 110 km. De câțiva ani, un parcurs scurt a fost creat pentru amatori. Lung de doar 26 de km - real 53 - urcușurile nu cumulează decât 1881m între Arolla și Verbier.
Echipele sunt formate din 3 membrii , care trebuie să sosească împreună. Abandonul unuia dintre ei, elimină echipa din clasament. Un minim de echipament este strict controlat și marcat la plecare.

Startul se da pe intervale orare între mizeul noptii și ora 4 dimineața. De-a lungul etapelor care se desfășoară noaptea, echipele schiază legate în coardă, inclusiv în coborârea de la Tête Blanche (3650m) la șaua Bertol (3279m).

Pasajul cheie este urcușul către Rosablanche, denumit « pasajul celor 1301 trepte », în plină față sudică, unde sute de spectatori, urcați pe schiuri, încurajează echipele.

Coborârea către Verbier nu este neapărat ușoară, mai ales că uneori absența de zăpadă în stațiune obligă concurenții să termine cursa cu schiurile în spinare. Sosirea este transmisă în direct la televizor!
Anul acesta 1412 echipe au fost înscrise în diversele categorii : militar, civil, feminin, masculin sau mixt, adica 4236 participanți. Trei dintre ei au format singura echipă română : zărneștenii Lucian Clinciu și Dan Georgian Spulber, însoțiți de Daniel Marc din Târgu Mureș. Am aflat prea târziu de prezența lor, pentru a putea discuta cu ei. Plecați la ora 1 din Zermatt, cu numărul 347, aceștia au fost stopați la Arolla după ceva mai mult de 5 ore și jumătate de cursă, din motive pe care nu le știu încă. Cert este ca steagul național a fluturat de-a lungul întregii competiții și la ceremonia de premiere.
Anul acesta victoria masculină a revenit patrulei civile elvețiene compusă din Troillet, Moret și Hug în 6 ore 24 minute și 32 secunde. La feminine, elvețiencele Bochatay, Ancay și Vaudan au străbătutu cei 53 de km în 9 ore 30 min 55 sec. Condițiile meteo capricioase și slaba înzăpezire de la Verbier la sosire par a fi cauza timpilor realizați anul acesta. Recordurile din 2006 vor mai aștepta : 6 :14 : 48 la masculin și 8 :15 :15 la feminin !

Organizarea a fost, ca de obicei la…înălțime : 20 de ghizi de munte, 45 medici, 15 câini de avalanșă și stăpânii lor, 6 militari specialiști meteo, 6 militari specialiști avalanșe, 75 militari specializați munte, 400 specialiști în transmisii radio, 30 asistenți ai Comandamentului aflat sub ordinele brigadierului general Marius Robyr.
Și eu în toată treaba asta vă veți întreba? Plecat cu coada-ntre picioare de acasă din cauza vremii, șansa a fost și de partea mea, astfel că în loc de 7 doar după 11 m-am suit în elicopter. Dacă în acele 15 sau 20 de minute cât a durat zborul nu mi-au sărit timpanele, totuși efectul altitudinii l-am simțit binișor ! La Rosablanche ambianța era festivă, sute de spectatori, muzică, clopote, țipete. Sticle de vin alb deschise peste tot, cineva chiar făcea și o specilitate culinară locală: celebra « raclette », brânză topită însoțită de un păhărel de vin alb. La 3160 de metrii! Soare cât cuprinde, priveliște aproape perfectă către Cervin, mont Blanc, Argentiere, și mai ales, la o aruncătură de băț, faimosul Grand Combin. Cel mai nasol a fost că am suferit cumplit din lipsă de antrenament. De vreo 10 ani, cel puțin, nu mai fusesem la asemenea altitudini, urcatul cu elicopterul m-a cam dat gata, iarna asta nu am schiat aproape deloc, de băut în afară de cafea si…vin alb nu am avut, cremă solară deloc, așa că vă las să imaginați cum arăt acum! Luasem cu mine un recipient cu « apă de viață românească » dar care, cu toate insistențele mele, nu a avut nici un succes. Din cauza altitudinii oare? Am făcut vreo 100 de clișee, pe film, astfel că pentru a ilustra această scurtă prezentare, m-am folosit de pozele oficiale ale Patrulei.
Curioșii pot vizualiza grație unui progrămel extrem de interesant întregul parcurs al acestei fabuloase curse de schi-alpinism. Acesta poate fi descărcat de aici : www.pdg.ch, site disponibil în franceză, engleză și germană. Chiar vă sfătuiesc să zburați deasupra Alpilor, este IM-PRE-SIO-NANT !
Mulțumesc celor care m-au susținut de-a lungul acesti superbe zile. Merci Pierre-Alain et tous les autres de la PDG pour leur aide et soutien. Je vous dis dès à présent : à la prochaine !"
Copyright foto PDG
Luni, 21 aprilie 2008 - 12:45
Afisari: 2,605
marian
Luni, 21 aprilie 2008 - 13:15