Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Septembrie 2024
LMMJVSD
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Octombrie 2024
LMMJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Online

Vremea
Varful Moldoveanu
Muntii Fagarasului

Reconstructia Refugiului Piscul cu Brazi - P.N. Buila-Vanturarita

M-am gandit sa postez un articol despre reconstructia Refugiului Piscul cu Brazi din P.N. Buila-Vanturarita in ideea ca poate va fi util celor care vor sa faca la randu-le astfel de proiecte.

Noi (Asociatia Kogayon) l-am facut avand deja experienta din 2009 cand am reconstruit de la 0 Refugiul Curmatura Builei. Atunci a trebuit demolata complet vechea cladire a refugiului din Curmatura Builei care in ultimii ani servise ca stana, apoi grajd pe perioada verii, pana la prabusire. A trebuit sa recladim refugiul pe un nou amplasament, dar am recuperate materialele inca bune din vechea cladire.

In cazul de fata, cladirea de la Piscul cu Brazi statea inca in picioare datorita micilor carpeli pe care le facusem acoperisului cu cativa ani inainte, insa acesta incepuse sa lase apa sa intre si cladirea s-ar fi degradat rapid daca nu se reface capital cel putin acoperisul. Tinand cont si de conditiile precare pe care le oferea refugiul (nu avea decat doua priciuri rudimentare, cladirea nu avea ferestre, usa era o improvizatie, nu exista pardoseala si pod), am luat decizia de a-l reface complet.

/Refugiu/01-refugiul_inainte.jpg

Asa arata refugiul inainte


/Refugiu/03-interior_inainte.jpg

Asa arata interiorul refugiului inainte


Cladirea formata dintr-o singura incapere cu o mica prispa in fata, a fost construita probabil ca adapost de muncitorii de la exploatarile forestiere facute in anii 50’ in bazinul Costesti si folosita ocazional si de catre ciobanii din Costesti/Barbatesti in drumul lor cu turmele spre/dinspre pasunile din Muntii Capatanii.

Primul pas al proiectului a fost acela al obtinerii aprobarilor necesare. S-a obtinut in promul rand avizul Administratiei P.N. Buila-Vanturarita si al Consiliului Stiintific al acestuia, procedura legala obligatorie pentru orice fel de amenajare pe teritoriul unui parc national. Cladirea nefiind mentionata in nici un document, s-a obtinut acordul Primariei Barbatesti, proprietara terenului unde aceasta este amplasata, iar fiindca se faceau lucrari de reparatie la o cladire temporara (fara fundatie) existenta, nu a fost nevoie de autorizatie de constructie.

Fiind pe teritoriul parcului national, sarcina administrarii refugiului revine Administratiei P.N. Buila-Vanturarita.

Al doilea pas a constat in evaluarea tehnica a starii refugiului, realizarea proiectului tehnic de refacere si pregatirea reconstructiei propriuzise. S-a mers la fata locului pt. evaluare si masuratori si s-au stabilit lucrarile si necesare: inlocuirea completa a acoperisului din sita, inlocuirea unei talpi putrezite si indepartarea pamantului din zona afectata, realizarea pardoselii si podului, deschiderea a doua ferestre, realizarea usii si obloanelor, izolarea externa si interna a peretilor, construirea moblierului intern (priciuri etajate, masa, banci) si extern (masa, banci).

/Refugiu/06-materialele_de_carat.jpg

Materialele pregatite de carat


In functie de acestea, s-a stabilit apoi necesarul de materiale: 4500 bucati sindrila, cca 200 scanduri, 50 bucati placaj, 50 kg cuie, 30 l ulei (pt. acoperis), balamale si alte maruntisuri, care au fost cumparate si pregatite pentru transport (fasonate la dimensiuni ce permit transportul de catre voluntar si in asa fel incat sa nu se care inutil si sa usureze munca).


/Refugiu/buila_refugiu_piscul_cu_brazi_219.jpg

Serpasii refugiului


Apoi s-a identificat cea mai scurta si usoara varianta de transport a materialelor: cu tractorul din sat pe drumul forestier, apoi cu utilajele grele pe un drum de exploatare forestiera ce se derula in zona, apoi cu spinarea pe o culme unde s-a amenajat o potecuta.


/Refugiu/buila_refugiu_piscul_cu_brazi_054.jpg

In poiana de sus trebuie sa ajungem


Aportul voluntarilor a constat in primul rand in transportul materialelor. Tinand cont de experienta din 2009, de data asta am ales varianta sa caram mai intai sus toate materialele si abea apoi sa ne apucam de reconstructia propriuzisa. Asta pentru a evita timpii morti in care cei care lucreaza raman fara material din cauza diferitelor motive ce incurca transportul acestora: conditii meteo nefavorabile, voluntari insuficienti. Pentru a ne asigura ca putem transporta intraga cantitate de materiale conform planului, ne-am bazat pe un nucleu de voluntari ai Asociatiei Kogayon si ai unei organizatii belgiene partenere (Bouworde), care au asigurat permanent ape cele 3 saptamani in care s-au transportat materialele si s-a reconstruit si amenajat refugiul. Acestora li s-au alaturat si alti voluntari, in special la sfarsit de saptamana.


/Refugiu/09-voluntari.jpg

Am ajuns in poiana


Munca efectiva a fost concentrata pe parcursul a 3 saptamani (2-24 iulie): 3 zile necesare transportului motorizat al materialelor pana unde s-a putut ajunge cu tractorul, 12 zile pentru transportul acestora cu spatele de catre voluntari (155 transporturi/om pe un traseu dificil, in urcare, cu diferenta de nivel de aproape 300 m si durata de o ora si jumatate) si 5 zile pentru lucrarile de reconstructie propriuzise.


/Refugiu/07-materialele_carate.jpgMaterialele si pana la urma materialele au ajuns toate sus


/Refugiu/11-incepe_renovarea.jpg

Si apoi a inceput reconstructia


Dupa ce s-au transportat materialele s-a inceput lucrarea propriuzisa, facuta de catre mesteri din comunitatea locala (printre care ma pot numara si eu ca voluntar :) S-a inlocuit o talpa putrezita si s-a consolidate fundamental, s-a demolat complet acoperisul spart, s-a batut sindrila noua, s-a construit pardoseala si pod din cherestea uscata de rasinoase, s-au decupat doua ferestre, s-a construit usa si obloanele ferestrelor, s-a izolat refugiul la exterior cu sindrila si la interior cu placi agglomerate, s-au construit priciuri etajate (6 paturi mari), o masa si banci in interior, o masa si banci in exterior. In plus s-au montat pe pereti cuiere, harta a parcului, la exterior un banner si la interior postere si afise cu regulile. Refugiul a fosta dotat cu faras, matura, materiale informative, caiet de impresii si pix. Fiindca la Curmatura Builei prize montata a avut mare success, aici am montat intrerupator si bec :)


/Refugiu/12-aproape_gata.jpg

Si incet, incet din ruina am facut...


/Refugiu/13-refugiul_gata1.jpg

Un refugiu nou


/Refugiu/04-interior_dupa.jpg

Incapator


/Refugiu/15-refugiul_gata3.jpg

Bine izolat la exteior si interior


/Refugiu/05-interior_dupa.jpg

Primitor


/Refugiu/17-refugiul_gata5.jpg

Si frumos :)


In total proiectul a necesitat 227 zile munca/om.

Au participat 49 voluntari romani (in principal din Asociatia Kogayon si Kepler-Rominfo si prieteni ai acestora), 9 belgieni de la Asociatia Bouworde si 5 mesteri din comunitatea locala (Costesti).

Bugetul total necesar reconstructieri si amenajarii refugiului a fost de cca 10.000 RON din care 6.000 RON pentru materiale, 3.000 RON pentru manopera si 1.000 cheltuieli cu transportul. La acestea se adauga aportul voluntarilor care au participat stand la cort si asigutandu-si fiecare cheltuielile de transport si masa.

Toate acestea au dus la transformarea unei cladiri ruinate intr-un refugiu frumos, primitor, bine izolat, cu o capacitate de 12 locuri, ce va sta deschis in permanenta vizitatorilor Parcului National Buila-Vanturarita pentru cazuri de urgenta.

Multumim tuturor voluntarilor care si-au pus la dispozitie entuziasmul, energia, timpul si banii pentru realizarea acestui proiect, sponsorului Kepler-Rominfo si celor care au avut incredere in Asociatia Kogayon si au donat acesteia in 2010 2% din impozitul pe salarii, mesterilor locali, Administratiei Parcului National Buila-Vanturarita si tuturor celor care au sprijinit si crezut in acest proiect.

Multumim de asemenea tuturor celor care vor avea grija ca acest refugiu sa fie pastrat intact, curat si pentru scopul destinat cat mai multa vreme.



Luni, 12 septembrie 2011 - 16:14 
Afisari: 5,234 


Postari similare:





Comentariile membrilor (25)

dragois
dragois
Caraba
 
1
Acum ca am inteles cam tot ce a presupus aceasta reconstructie si ca am vazut niste imagini graitoare pot sa exclam un mare "UAU!". Parca ar fi de domeniul basmelor...


Luni, 12 septembrie 2011 - 17:35  

stinga_bogdan
stinga_bogda..

 
2
felicitari pentru initiativa...


Luni, 12 septembrie 2011 - 21:57  

claudiu_plescan
claudiu_ples..
Busola
 
3
informatia ne-a mai fost "vanduta" cu titlu de stire aici http://www.carpati.org/stire/reconstructia_refugiului_piscul_cu_b
razi/2919/

observ ca spre deosebire de stirea cu acelasi subiect apar si fraze noi, cum ai fi: "S-a obtinut in primul rand avizul Administratiei P.N. Buila-Vanturarita si al Consiliului Stiintific al acestuia" dar, in acelasi timp, lipsesc altele, cum ar fi: "va sta deschis in permanenta vizitatorilor Parcului National Buila-Vanturarita pentru cazuri de urgenta". despre amplasarea in afara traseului turistic, despre lipsa surselor de apa din "imediata apropiere", despre scopul de "cercetare, tabere de educatie ecologica, tabere de voluntariat" nu se aminteste deocamdata nimic Carpati.org

orice forma de promovare a PNBV este binevenita. in consecinta asteptam si un jurnal pe aceeasi tema, un topic pe forum sau, de ce nu, postari la categoria ture de initiere sau la... bursa.

uitasem de taxa de vizitare... mai functioneaza? in PNBV este admis sa "te dai" cu motociclete pe trasee turistice (poteci marcate) asa cum s-a intamplat in weekend in zona Manastirii(!) Patrunsa - Padinile Bulzului? off..iar am gresit destinatarul intrebarii, nu stiu de ce mereu confund Asociatia Kogayon cu Administratia PNBV...


Marți, 13 septembrie 2011 - 06:53  

marcelstamate
marcelstamat..

 
4
Asa cum scria si @dragois mai sus prima reactie a fost "un mare "UAU!"". Felicitari!


Marți, 13 septembrie 2011 - 09:22  

florinstoican
florinstoica..
Caraba
 
5
Claudiu, multumesc pt. completari si sugestii. Daca o sa am timp poate o sa deschid si alte subiecte legate de ariile protejate cu care din pacate f. putini dintre cei ce le viziteaza sunt familiari.
Referitor la motociclisti, acestia nu au voie pe poteci, exista si amenda destul de consistenta pt. aceasta fatpa (minim 3.000 RON). Amenzile pot fi aplicate de catre personalul administratiei parcului. Dara ast doar daca acestia ii prind pe contravenienti. Eu cred in puterea exemplului si din acest motiv am postat acest articol, fiindca am intalnit prin munti multime de refugii darapanate. Cand lucram la parc intotdeauna i-am rugat/sfatuit pe cei ce-l viziteaza sa ne ajute sa rezolvam aceste probleme deranjante pt. toti. Uneori e suficienta o fotografie sau notarea numerelor de inmatriculare si trimiterea lor la cei de la parc. Am reusit s apotolim astfel cativa clienti fideli ai acestor aventuri motorizate. Din pacate informatiile primite au fost extrem de putine.
Un exemplu pozitiv e cel de acum doua saptamani, cand la sesizarea trimisa de un vizitator, rangerii au prins un nemernic care recoltase aproape 100 kg de radacina de ghintura galbena. I-au confiscat prada si l-au amendat cu 5.000 lei.
Din nefericire lucruri din astea se intampla multe iar personalul insuficient nu are cum sa faca fata. In ceea ce-i priveste pe vizitatori, marea majoritate din cei care stiu cate ceva despre ce inseamna o arie protejata se marginesc doar la critici si comentarii. Atitudinea si implicarea ne lipseste noua romanilor in general. In schimb mai toti se pricep cel mai bine la ce fac altii si abea asteapta ca altii sa faca ceva pt. ca apoi sa spuna ei cum ar fi trebuit facut.


Marți, 13 septembrie 2011 - 10:22  

ioanstoenica
ioanstoenica..
Coarda
 
6
Experienta pe care am avut-o in ultimul weekend in care s-au transportat materialele m-a facut sa inteleg mult mai bine munca depusa de voluntari - in special de cei din Belgia, care au fost acolo pentru o perioada mai lunga.

Noi, care am sosit in ultima sambata, am avut de facut doar un transport (sau unul si jumatate) cu materiale in spate, pentru ca gramada de scanduri si placaje s-a micsorat rapid. Vorba aceea, unde-s multi puterea creste. Dar acel urcus pe panta abrupta, cu "doar" 3 scanduri lungi in spate, mi s-a parut foarte greu, epuizant! Mai era si caldura mare. De aceea spun ca trebuie cu atat mai mult apreciat efortul celor din Belgia, dar si al celorlalti care au contribuit in felul asta la transportul materialelor spre refugiu. Mi s-a parut foarte tare sa vad fetele cu scanduri in spate, mai ales cand stiam ca ele facusera asta toata saptamana! Ca sa vezi ce inseamna sa fii dedicat unei idei, unui scop...

Intelegi altfel munca oamenilor atunci cand o simti pe propria piele. Si poate in felul asta o apreciezi si o respecti mai mult - si atunci si rezultatul muncii (refugiul) poate sa reziste mai multa vreme - pentru ca vom sti sa avem grija de asta atunci cand vom trece pe langa el.

Cateva imagini din ultimul wkend in care s-au carat materiale gasiti aici:

https://picasaweb.google.com/Sunt.ioan/RefugiuNouInBuila?authuser
=0&feat=directlink

Ulterior am revenit in poiana Piscul cu Brazi si am dormit o noapte in noul refugiu, curios sa vad cum a iesit. Ei bine... refugiul, ca si locul unde este plasat, ni s-a parut... fermecator! Dar din frumusetea lui nu reies si eforturile ce au stat in spatele realizarii sale, de aceea cred ca acest articol ar putea fi printat si lipit pe unul din peretii refugiului. Ar ajuta trecatorul sa constientizeze mai bine ce inseamna acel loc unde se afla si cu ce eforturi a fost construit.

Iata si o fotografie din care mi se pare ca reiese binisor de ce ni s-a parut un loc "fermecator":

https://picasaweb.google.com/lh/photo/2DebWre-rpfOV5qFVbzKCQ?feat
=directlink


Marți, 13 septembrie 2011 - 10:40  

woblerman
woblerman

 
7
omul sfinteste locul. dovada ca daca cineva vrea sa faca ceva bun, frumos, poate sa faca. daca nu, atunci gaseste o mie de motive si explicatii cum ca nu se poate.
tot respectul pentru acesti oameni si pentru munca lor!


Miercuri, 14 septembrie 2011 - 10:35  

woblerman
woblerman

 
8
un exemplu de "omul NU sfinteste locul" il reprezinta celebrele foste balcoane de lemn de la punctele de belvedere din complexul cetatile ponorului, padis. candva au fost acolo niste balcoane din busteni, foarte faine (ca aspect) si solide, de unde se putea admira peisajul acela absolut unic si fascinant. de-a lungul vremii balcoanele s-au deteriorat in asemenea masura incat resturile de lemne ramase au trebuit indepartate, pentru siguranat turistilor. acum sunt montate niste placute frumos colorate, editate in romana, maghiara si parca si in engleza in care turistii sunt informati ca, pentru siguranta lor e mai bine sa stea deoparte si sa nu se apropie de marginea prapastiei ca sa admire peisajul. si atat. semnat - parcul natural apuseni. un parc pentru natura si oameni. cand am spus ca trebuie facut ceva si ca pentru asta nu ar lipsi voluntari, raspunsul a fost unul de neam prost. nu intru in detalii. sfarsit.


Miercuri, 14 septembrie 2011 - 10:45  

luna
luna
Busola
 
9
Buna initiativa, cu refugiile. Pe de alta parte sa inteleg ca la refugiile astea exista prize ? Carpati.org Doa de decor sau chiar au tensiune ? Sa stiu ce sa iau cu mine cand/daca ajung pe acolo, baterii multe sau incarcator.


Duminică, 18 septembrie 2011 - 01:36  

claudiu_plescan
claudiu_ples..
Busola
 
10
luna, cu doi lei cinci zeci per bocanc nu le poti avea chiar pe toate. iata un motiv sa mai pui un leu sa ai si intrerupator. of, muica! of ala... de la off si on.


Luni, 19 septembrie 2011 - 04:40  

florinstoican
florinstoica..
Caraba
 
11
Chiar ca nu le poti avea pe toate la un refugiu... Priza e doar la Curmatura, la Piscul cu Brazi ne-am permis doar un intrerupator stricat si un bec ars Carpati.org


Luni, 19 septembrie 2011 - 09:42  

luna
luna
Busola
 
12
Si priza accea de la Curmatura e de decor doar banuiesc, sau nu ?


Luni, 19 septembrie 2011 - 10:23  

claudiu_plescan
claudiu_ples..
Busola
 
13
Carpati.org donez refugiului Piscul cu Brazi una bucata bricheta cu lanterna. a se folosi numai "pentru cazuri de urgenta" sau "in scop de cercetare" Carpati.org
luna, pentru priza aia vino si tu cu masina si ii iei bateria in rucsac. nu uita sa iei si 5 lei, stiti voi de ce... ca eu nu stiu.


Luni, 19 septembrie 2011 - 10:33  

florinstoican
florinstoica..
Caraba
 
14
De decor sunt toate. Si-s reciclate Carpati.org Desi unii au scris in caietul refugiului destul de serios ca nu functioneaza Carpati.org


Luni, 19 septembrie 2011 - 16:55  

ratza
ratza
Busola
 
15
Se pare că unii nu apreciază umorul oltenesc Carpati.org


Marți, 20 septembrie 2011 - 11:29  

florinstoican
florinstoica..
Caraba
 
16
Cu siguranta ca nu ai cum sa-i multumesti pe toti Carpati.org
Pana acum la Curmatura s-au umplut de scrieri doua caiete ale refugiului. Datele utile, cu marja de toleranta necesara acceptarii veridicitatii informatiilor au fost folosite pe cand eram la parc la monitorizarea turistica, iar unele sugestii au fost luate in seama si folosite. Majoritatea reclamau marcajele prea rare si greu vizibile.
Majoritatea scrierilor erau insa doar pt. a ne testa noua simtul umorului oltenesc Carpati.org
Cei mai multi "petenti nermultumiti" spuneau ca refugiul nu-i terminat neavand saltele, multi reclamau lipsa cosurilor de gunoi atat la refugiu cat si pe trasee, unii voiau magazin, altii icoane pe pereti sau panou solar pt. curent.
Oricum, s-a dovedit a fi un bun mijloc de comunicare cu o parte dintre vizitatori si un instrument util de a afla parerea acestora.


Marți, 20 septembrie 2011 - 17:02  

claudiu_plescan
claudiu_ples..
Busola
 
17
Florin, la Piscul cu Brazi erau icoane si cu siguranta vor ma fi. Stim de ce... si cine. Deci un carnetel cred ca ar fi de ajuns. Mai ales ca traseul e oficial inchis iarna iar situatiile de urgenta cam lipsesc. Cei ce l-au construit e cam greu de crezut ca-si vor lasa impresiile in el iar platitorii de taxa probabil ca-si vor lasa impresiile direct pe pereti, ca doar au platit, nu?
@administratorilor PNBV (adica tot lor), pe cand o telegondola? Hai ca si asta s-a mai vazut! Impactul asupra mediului ar fi minim, am putea admira natura direct de pe fereastra. Plus ca ati putea sa-i puneti chiar si garduri. Ar fi super!
Consecintele unei taxe aberante le simtiti din plin. Faceti un bilant si o sa vedeti ca va da cu multi de minus. E adevarat, Buila (ca de fapt toti muntii, poate unii mai mari si mai frumosi) e proprietatea cuiva, ati restrictionat accesul calatorului printr-o taxa ce nu acopera nici leafa unui ranger. Acum incercati sa o promovati insistent in intentia de a avea mai multe incasari si de a va demonstra ca totusi nu a fost o greseala asa de mare. Cum e, mon amis? Doare? Daca doare, si sper sa doara, renuntati la taxa pe bocanci. Oricine mai greseste, nimeni nu e perfect. Daca aveti orgolii, nici macar nu trebuie sa va recunoasteti greseala, trebuie doar sa renuntati la taxa. Atat.


Joi, 22 septembrie 2011 - 13:28  

florinstoican
florinstoica..
Caraba
 
18
Claudiu, daca te doare asa de tare aceasta taxa de ce nu faci ceva sa o elimini? Sau macar incearca. Dar pt. asta ar trebui mai intai sa intelegi cine e responsabil pt. aceasta taxa si sa-ti canalizezi energia intr-acolo. Ti-am mai explicat ca Asociatia Kogayon si Administratia PNBV sunt doua institutii diferite, fiecare cu rolul sau. In cazul de fata nici macar opinia nu ne e similara. Ti-am mai argumentat de ce noi suntem impotriva acestei taxe, dar ori nu pricepi, ori nu vrei s-o faci.
In cazul acestui articol, daca nu vrei sa accepti utilitatea unui refugiu, esti liber sa alegi sa nu-l folosesti, dar nici macar despre acesta nu vorbesti, ci tot de ce te doare pe tine. Te sfatuiesc sa deschizi un topic pe tema problemei care te framanta daca tot vrei sa discuti despre asta. Acolo daca doresti o sa-mi spun si eu opinia, ba chiar o sa trimit si opiniile catre Administratia PNBV. Dar aici vorbeam despre altceva si nu-mi plac deturnarea subiectelor si discutiile amestecate.


Joi, 22 septembrie 2011 - 16:05  

claudiu_plescan
claudiu_ples..
Busola
 
19
ok. scuze dar discutia este la subiect atata timp cat ma refer de impactul unei taxei prost concepute asupra rezultatelor muncii voastre, concret, asupra refugiului nou construit de catre voi, Asociatia Kogayon.

"Administrația parcului a fost constituită în februarie 2006. Administrarea parcului este asigurată de către RNP Romsilva, în baza contractului semnat cu Ministerul Mediului și Dezvoltării Durabile (nr. 102710/22.11.2005), în parteneriat cu Asociația Kogayon, organizație neguvernamentală din Costești-Vâlcea, conform protocolului de colaborare nr. Nr.12466/06.09.2005 " detalii pe www.buila.ro.

asa este, sunt doua institutii diferite dar ... partenere, asta apropo de lucruri amestecate.
pai daca si VOI sunteti IMPOTRIVA ACESTEI TAXE si sunteti PARTENERI, de ce nu va impuneti punctul de vedere? domnu' cu chitantieru' are si insemnul vostru in piept. de cine sa ma leg? de seful pazei, de padurar, de contabila, de specialistul IT? categoric, chiar vreau sa fac ceva sa o elimin. protestez impotriva ei, refuz sa o platesc si incerc sa creez o opinie. VOI ce faceti?
stiu, discutia a devenit brusc off topic, asa ca revin la Piscul cu Brazi. Felicitari pentru realizare si sa va bucurati de ce ati castigat!


Joi, 22 septembrie 2011 - 18:02  

florinstoican
florinstoica..
Caraba
 
20
Vezi ca am deschis eu un topic in cadrul forumului referitor la subiectul care te intereseaza:
http://www.carpati.org/forum/altele-12/p_n_buila_vanturarita_taxa
_de_vizitare-3153/


Vineri, 23 septembrie 2011 - 12:28  

claudiu_plescan
claudiu_ples..
Busola
 
21
Vad. Insa ar trebui sa ne intereseze pe toti si poate in primul rand pe voi (Asociatia Kogayon). Asta in caz ca mai doriti sa fiti parteneri cu Romsilva in administrarea numitului parc. Eu as renunta.


Vineri, 23 septembrie 2011 - 21:43  

florinstoican
florinstoica..
Caraba
 
22
Crede-ma ca ne intereseaza mai mult decat pe oricine. La parteneriat nu renuntam din acelasi motiv pt. care l-am si acceptat: ca sa facem ceva pt. parc, comunitate si zona. Am facut si vrem sa facem si mai mult.


Luni, 26 septembrie 2011 - 11:48  

claudiu_plescan
claudiu_ples..
Busola
 
23
In cazul asta va doresc succes! si... fara taxa pe bocancii calatorului, indiferent "cat poarta" si de unde ar veni. Inchei cu un slogan care de prin primavara nu l-am mai scris pe aici: Buila rulz! Carpati.org


Luni, 26 septembrie 2011 - 16:45  

gabriell
gabriell

 
24
am dormit in refugiu in 23octombrie. Totul era ok. Nimic stricat. Doar caietul de impresii lipsea ramanand doar o foaie de caiet studentesc cu date despre constructia lui.
Singurul minus ar fi ca in locul unei ferestre din lemn s-ar fi putut pune o folie de fibra semitransparenta pentru putina lumina pe timp de iarna cand frigul nu te pre indeamna sa deschizi fereastra.
In rest numai aprecieri si multumiri celor care au depus eforturi pentru reconstructia lui.
Drumuri faine!


Joi, 27 octombrie 2011 - 17:30  

victoranica
victoranica
Coarda
 
25
Tin sa multumesc in mod deosebit pe aceasta cale tuturor care au contribuit la refacerea acestui refugiu. Sambata, 16 mar 2013 a trebuit sa innoptam in el si chiar in lipsa unor saci de dormit pentru toti membrii grupului a fost un adapost mai mult decat binevenit. Un jurnal cu mai multe detalii curand.


Luni, 18 martie 2013 - 21:34  


 




Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un comentariu

 
0,9370 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2024) www.carpati.org