Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Mai 2024
LMMJVSD
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Iunie 2024
LMMJVSD
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Online

Vremea
Varful Badea
Muntii Parang

Putin despre Mehedinti

GEOPARCUL PLATOUL MEHEDINTI


          Parcul Natural "Geoparcul Platoul Mehedinti" este situat in sud-vestul Romaniei, la nord de Drobeta Turnu Severin si se intinde pe o suprafata de 106.000 ha. Climatul temperat-continental cu influente submediteraneene si relieful foarte variat au creat conditii pentru numeroase specii de plante si animale rare. Structura geologica unica a acestei zone a condus la aparitia a numeroase formatiuni geologice si speologice. O mare parte din aceste valori sunt protejate in cele 17 rezervatii naturale. Pe langa aceste valori naturale in acest spatiu intalnim numeroase obiective culturale si istorice, iar traditiile si mestesugurile populare ( tesutul, olaritul etc. ) sunt inca prezente. Demne de remarcat sunt dolinele de la vestul localitatilor Balta si Marga, Podul Natural de la Ponoare, etc Apele subterane au sapat numeroase pesteri, renumite prin dimensiuni si prin ornamentatie, cuma ar fi de ex pesterile: Topolnita, Epuran, Bulba, Isverna... O mare parte a calcarelor din cadrul Podisului Mehedinti sunt despadurite sau acoperite cu paducel, corn, porumbar, scumpie, ienupar si liliac, in amestec cu fagi izolati. In multe locuri liliacul salbatic formeaza adevarate paduri, vestite fiind cele de pe cornetele Izverna, Nadanova sau Ponoarele. Aici, in fiecare an, la inceputul lunii Mai, cand infloreste liliacul, se organizeaza " sarbatoarea liliacului ". Climatul bland, cu influente submediteraneene, ca si vegetatia specifica isi regaseste reflectarea in prezenta numeroaselor specii de insecte, reptile, pasari si mamifere.


MONUMENTE NATURALE


           SIT PEISAGISTIC-CHEILE COSUSTEI - Rezervatie botanica, este situata la sud-est de comuna Balta si are o suprafata de 50 de ha. Prezinta interes stiintific si turistic.  


           SIT PEISAGISTIC-CORNETUL BABELOR SI CERBOANEI - Rezervatie botanica, situata la sud de comuna Izverna, are o suprafata de 40 ha. Prezinta interes stiintific si turistic, datorita ecosistemelor de tip submediteranean existente. 


           SIT PEISAGISTIC-PERETII CALCAROSI DE LA IZVORUL COSUSTEI - Situata la sud-est de comuna Izverna, rezervatie botanica, are o suprafata de 60 ha. Prezinta interes stiintific si turistic, datorita ecosistemelor de tip submediteranean existente.      


           CIRESU- BAZINUL VAII TOPOLNITA - Valea Topolnita strabate de la nord la sud Podisul Mehedinti. In partea superioara, bazinul Topolnitei are un pronuntat caracter asimetric, afluentii mai importanti venind de pe dreapta; ei strabat bara de calcare, cel mai adesea prin trasee subterane, cursurile de suprafata fiind destul de scurte. Cele mai evoluate fenomene carstice se intalnesc in complexul Topolnita-Epuran. Din satul Jupanesti se ajunge la "Varnite", o mica platforma, unde inaite functionau cateva varnite ( cuptoare de var ). De aici se ajunge in partea superioara a Cheilor Topolnitei, la deschiderea superioara a pesterii Topolnita, cunoscuta sub numele de Pestera Femeii.  


           SIT PEISAGISTIC-PESTERA EPURAN - Descoperirea acestei pesteri se inscrie printre cele mai interesante realizari speologice ale ultimului sfert de secol XX. Pestera Epuran se gaseste la circa 600 m SE de Jupanesti, comuna Ciresu, pe cursul raului Ponorat, la 425m alt. Este o pestera mare (3604 m lungime), cu galerii dispuse pe doua etaje, unul superior fosil si altul inferior activ. Cel mai dificil sector al pesterii este Marele Ramonaj, unde inaintarea se poate realiza numai cu asigurare in coarda, la 6-7m fata de baza diaclazei. Dupa parcurgerea acestor pasaje dificile se ajunge in Galeria Placilor de Namol, inalta si larga, in care inaintarea este mult mai usoara. Etajul inferior activ insumeaza circa 1300m fata de galerii. Timpul de parcurgere a etajului superior 4-5 ore, iar a etajului inferior 8-10 ore. Explorarea pesterii necesita echipament special. 


           SIT PEISAGISTIC-PESTERA TOPOLNITA - Pestera Toplonita este sapata in calcarele malmneocomiene din Dealul Prosacului, la 400m alt. Este o pestera gigantica, de tip compus, ramificata, suborizontala, dezvoltata pe un sistem de diaclaze si fracturi cu orientare generala N NE - S SV. Reteaua de galerii este dispusa pe patru nivele: doua fosile (unul superior si altul inferior); un nuvel subfosil; un nivel activ. Pestera a fost sapata de trei paraie: Topolnita, Gaurinti si Ponorat. Pestera prezinta 5 gauri de acces: Gura Prosacului, un impresionant portal de 67m inaltime, Gaura lui Ciocardie, intrarea Pestera Femeii si cele doua deschideri de la Gaurinti. Topolnita patrunde in subteran prin Gaura Prosacului si iese prin Gaura lui Ciocardie. Galeria Racovita cea mai lunga galerie a pesterii, are aproape 1600m si este foarte bogata in stalagmite sau coloane de tip lumanare. Unele zone ca Padurea de Lumanari sau Lacul de Clestar, fiind de o rara frumusete. Topolnita este o pestera calda (8,2 grade C - 10,8 grade C). IN INTERES SPEOLOGIC, ESTE INCHISA PUBLICULUI LARG.


          SIT PEISAGISTIC-CHEILE TOPOLNITEI (intre Valea Malinicului si Schitul Topolnitei). Rezervatia botanica, cu o suprafata de 60 ha, este situata la sud de comuna Godeanu. Se intalnesc numeroase forme carstice pe care sunt asociate paduri de fag ( Fagus sylvatica ), gorun ( Quercus petraea ), visin turcesc ( Prunus mahaleb ), iar la iesirea din pestera cres exemplare rare de lalea pestrita ( Fritillaria montana ), considerat monument al naturii.


          SIT PEISAGISTIC-PESTERA IZVERNA - Rezervatia speologica este situata in partea de sud a comunei Izverna, avand o lungime de cca. 600m, iar din aceasta pestera porneste cel mai mare izvor carstic din judetul Mehedinti.


          SIT PEISAGISTIC-CORNETUL PIATRA INCALECATA - Rezervatie botanica, cu o suprafata de 12 ha, este situata la nord-est de comuna Izverna, prezinta ecosisteme de tip submediteranean. Prezinta interes stiintific, peisagistic si turistic.


          SIT PEISAGISTIC-PADUREA DE LILIAC DE LA PONOARE - La 4 km de Baia de Arama, se gaseste comuna Ponoarele, in apropierea careia se afla Padurea de liliac Ponoarele, cu o suprafata de 20 ha de padure, este rezervatie forestiera ce a fost declarata monument al naturii. Padurea de liliac de la Ponoare reprezinta unica statiune din tara conservata, datorita climatului umed si bland al depresiunii care este protejata de culmile Mehedintiului.


          SIT PEISAGISTIC- COMPLEXUL CARSTIC DE LA PONOARE- Rezervatia complexa se afla la 5 km sud-est de Baia de Arama. Aici se intalnesc cele mai diferite si mai originale fenomene carstice din tara noastra: pesteri, vai oarbe, campuri de lapiezuri, o arcada naturala ce formeaza podul natural Ponoarele. Acesta s-a format in urma prabusirii unui tavan al pesterii, avand cca. 25m lungime, 8m inaltime si se ridica la o inaltime de 14 m fata de fundul viroagei peste care arcuieste. Peste acest pod trece soseaua ce leaga Baia de Arama cu municipiul Drobeta Turnu Severin. Rezervatia de la Ponoare are o suprafata de 100ha si datorita importantei sale stiintifice a fost declarata monument al naturii.


    PARCUL NATIONAL PORTILE DE FIER


     Se gaseste in sud-vestul Romaniei si urmareste cursul Dunarii pe o lungime de aprox. 140 km din jud. Mehedinti si jud. Caras-Severin. Pe teritoriul sau, ce are o suprafata de 115.655 hectare, se gasesc 18 rezervatii stiintifice cu protectie integrala. Datorita complexitatii geologice, diversitatii biologice, ca si vestigiilor culturale, Parcul Natural Portile de Fier ramane un patrimoniu stiintific si peisagistic cu o larga reputatie internationala.


      - unul din cele mai frumoase parcuri naturale din Europa;


      - un parc cu cea mai veche istorie geologica din Europa;


      - arealul cu cea mai mare diversitate biologica intr-un complex de ecosisteme;


      - cel mai mare si mai vechi defileu al unui fluviu din Europa;


      - arealul unde Dunarea are cea mai mare adancime si ingustime a vaii ei. Cel mai spectaculos neck vulcanic din Romania - Trescovat.


Trasee turistice:


      - Circuitul Domogledului - cu vizitarea a 2 pesteri ( Pestera Mare de la Soroniste si Grota lui Serban ). Traseul dureaza 7-8 ore si este recomandat primavara cand toata culmea este plina de flori.


      - Circuitul Cheile Tasnei, Balta Cerbului, 7 Izvoare - este accesibil tot timpul anului, foarte spectaculos. Traseul dureaza intre 4 si 6 ore. Cheile Prisacinei, Cheile Drastanicului- zona de o rara frumusete ( chei adanci, poteci suspendate la sute de metri, locuri de belvedere etc. ). Traseul dureaza intre 3 si 5 ore.


    Feroaga Mare Poienile Mehedintiului, Cheile Tasnei - este un traseu lung ( dureaza 10-12 ore ) dar traverseaza toata creasta muntilor Mehedinti prin cel mai frumos peisaj exocarstic din Romania. Poienile Mehedintiului sunt de fapt cele mai mari doline din Romania, cea mai mare avand 300m adancime ( in mod natural o dolina are 10-12m diametru ).


       - Circuitul Ramnuta Mare-Ramnuta Vanata - este un traseu pitoresc care incepe cu urcari uneori verticale pe stanci ( drumul Haiducilor ) si continua prin poieni, paduri si salase. Traseul dureaza 4-6 ore.


        De asemenea putem parcurge orice traseu din Valea Cernei si Podisul Mehedinti.


      - Canionul Drastanicului, scurt, stramt, cu cascade mari, dar spectaculos. Dureaza 3-4 ore.


      - Canionul Ramnutei


      - Canionul Vanturatoarea numai pt cei tari de inima deoarece cascada principala are 120 m inaltime si se coboara in "apic". Este un circuit tehnic si nu se poate aborda decat dupa un temeinic antrenament.Marți, 31 iulie 2007 - 17:49 
Afisari: 20,318 


Postari similare:

Comentariile membrilor (12)

gabriella
gabriella
Caraba
 
1
Mai devreme un articol despre Muntii Apuseni! Acum Muntii Mehedinti! Asa imi place! Merci mult! Carpati.org


Marți, 31 iulie 2007 - 17:51  

andreeacorodeanu
andreeacorod..

 
2
Cu multa placere! Din pacate datele sunt prea putine, nu prea s-a scris de aceasta zona desi e superba!


Marți, 31 iulie 2007 - 17:58  

gabriella
gabriella
Caraba
 
3
Tocmai de aceea salut cu bucurie aceasta initiativa! Exista, intr-adevar, locuri fascinante pe care multi nu le cunosc si merita sa se stie de ele, cu precadere din partea celor care le-au vizitat, pentru a aprecia si mai mult aceasta tarisoara! Avem valori incomesurabile pe care nu ni le cunoastem pe deplin si nici nu le apreciem cat ar trebui! Carpati.org


Marți, 31 iulie 2007 - 18:10  

guapo
guapo

 
4
Mersi de articol! As vrea sa aflu mai multe despre "cel mai spectaculos neck" Trescovat, orice, virsta, locatie etc. N-am auzit niciodata de el, si sunt sigur ca e vina mea. M


Miercuri, 1 august 2007 - 09:28  

smith
smith

 
5
Foarte fain ai scris!Face f mult sa umbli prin acele locuri!Cunosc bine zona si vad ca si tu la fel!Tineo tot asa!
Numa bine!


Miercuri, 1 august 2007 - 10:17  

andreeacorodeanu
andreeacorod..

 
6
Pt. Guapo: locatia- din soseaua Moldova Noua-Orsova, dupa com. Svinita (m-tii Almajului); varsta... cred ca permian.

Pt. Smith, merci si sper pe viitor sa fac un ghid complex al zonei doar ca mai am ceva date de strans, mie mi-a placut f mult e de-a dreptul spectaculoasa chiar daca inaltimile sunt destul de mici. Am si poze da din pacate nu sunt facute de mine si nu-mi permit sa le pun.


Miercuri, 1 august 2007 - 12:22  

mvc
mvc
Caraba
 
7
Imi place ca dupa o prima incursiune intr-o zona, deja se pune problema "facerii unui ghid complex" al zonei respective... Asta da precocitate !!


Miercuri, 26 septembrie 2007 - 14:04  

smith
smith

 
8
Ce sa mai zic...no comment!Cand ma gandesc k acum o luna umblam prin locurile alea de vis.....!foarte fain scris!
Bafta in continuare!


Miercuri, 26 septembrie 2007 - 17:27  

smith
smith

 
9
ptr mvc:Si ce ar fi rau in asta?Ne legem de oameni care vor sa faca totusi ceva prt muntii nostri?
Sa nu fin chiar asa!


Sâmbătă, 29 septembrie 2007 - 18:18  

mvc
mvc
Caraba
 
10
Stimate smith ,

Nu-i nimic rau in a face un ghid al unei zone montane !
Departe de mine gandul de a ma lua de cineva care vrea sa realizeze ceva pozitiv pt munte !
Ideea e ca materialul sa fie BINE documentat in teren, nu pe vorbe "de la birou".
Fiindca sunt publicatii in domeniu scrise doar "din condei", iar cand te duci in traseu gasesti cu totul altceva... Carpati.org

Cunoscatorii stiu la cine si la ce ma refer !

Numai de bine !


Luni, 1 octombrie 2007 - 17:14  

smith
smith

 
11
Tocmai aici e problema k din fericire ptr mine sunt chiar din zona aceea!Mie unu nu mi se pare a nu fi ok descrierea!Deci sa auzim numai de bine!


Luni, 1 octombrie 2007 - 18:03  

bodhi
bodhi

 
12
Servus! Incerc sa organizez o plimbare prin Mehedinti in primavara asta - sa stam cateva zile sa umblam si apoi sa mai afle lumea cate ceva... poate mergem impreuna si ne intalnim si cu cei care stiu bine zona - sa povestim mai multe la foc, langa cort! - asta este o invitatie pentru toti cei care cunosc Mehedintii si Podisul: sa umblam impreuna si sa le cunoastem mai abitir! Toate cele bune!


Vineri, 20 martie 2009 - 03:32  


 
Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un comentariu

 
0,0556 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2024) www.carpati.org