Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Decembrie 2023
LMMJVSD
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ianuarie 2024
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Online

Vremea
Varful Prislop
Muntii Tarcu-Muntele Mic

Pledoarie pentru ocupația de ghid de drumeție montană

Acest articol se dorește a fi un punct de plecare pentru o dezbatere privind oportunitatea unor eventuale demersuri care să conducă în final la apariția pe piața muncii din România a ocupației de ghid de drumeție montană, precum și delimitarea clară a liniei de demarcație între aceasta și ocupația de ghid montan, așa cum este realizată în acest moment la nivel european.


Despre ocupația de ghid de drumeție montană în România


În acest moment, în România, practic această ocupație este ca și inexistentă . În COR (Clasificarea Ocupațiilor din România) la codul 349104 sunt nominalizate ocupațiile de ” ghid de turism montan, drumeție montană/galerii de artă/interpret/habitat natural floră, faună, zona montană/habitat natural floră, faună zona umedă/supraveghetor/turism ornitologic/turism speologic/turism ecvestru”. Și lucrurile se cam opresc aici; nici nu este de mirare atâta timp cât foarte multă lume consideră ocupațiile de ghid montan, respectiv ghid de drumeție montană ca fiind absolut identice.


Asociația Ghizilor Montani din România a reușit să întocmească și să supună aprobării standardul ocupațional corespunzător ocupației de ghid montan și să realizeze un sistem de pregătire profesională (cursuri de inițiere și de specializare) care să permită obținerea atestatului de ghid montan, singurul documentul legal care permite exercitarea profesiei.


Pentru ca ocupația de ghid de drumeție montană să își croiască drumul mai departe ar fi nevoie de parcurgerea în ordine a următorilor pași:


* înființarea unei asociații profesionale cu personalitate juridică;

* realizarea demersurilor necesare pentru elaborarea și aprobarea standardului ocupațional corespunzător;

* realizarea unui sistem de pregătire care să corespundă atât cerințelor naționale cât și celor europene;

* începerea demersurilor pentru aderarea la UIMLA (Uniunea Asociațiilor Ghizilor Internaționali de Drumeții Montane), fapt ce ar permite recunoașterea calificării la nivel european;


Despre ocupația de ghid de drumeție montană în Europa


În anul 1989, reprezentanți ai organizațiilor profesionale naționale din Austria, Belgia, Franța, Marea Britanie, Irlanda și Italia s-au întâlnit având ca obiectiv comun armonizarea conținutului și a standardelor de pregătire corespunzătoare profesiei de ghid de drumeție montană. Acesta a fost momentul în care a luat ființă Comisia Ghizilor Europeni de Drumeții Montane (EMLC).


În anul 1992, reprezentanți din Belgia, Franța, Marea Britanie, Irlanda, Italia și Spania s-au întâlnit pentru a ratifica ”Standardul Comunitar privind condițiile de acces și exercitare a profesiei de ghid european de drumeție montană”.


Între 1992 și 2004 a devenit tot mai evident faptul că titulatura de ghid european de drumeție montană nu mai reflecta cu acuratețe caracterul internațional tot mai pronunțat al activităților desfășurate de ghizii de drumeție montană. De asemenea, titulatura nu se mai adresa celor care trăiau și își desfășurau activitatea în afara Uniunii Europene.


Din acest motiv, în anul 2004, reprezentanți din Andorra, Belgia, Franța, Marea Britanie, Italia, Polonia, Spania și Elveția s-au întâlnit la Plas y Brenin, în nordul Țării Galilor, având ca obiectiv comun aprobarea unei constituții pentru noua Uniune a Asociațiilor Ghizilor Internaționali de Drumeție Montană – UIMLA. Uniunea a înlocuit Comisia Ghizilor Europeni de Drumeții Montane – EMLC și a deschis calea aderării tuturor națiunilor interesate de exercitarea profesiei de ghid internațional de drumeție montană. Constituția UIMLA a fost semnată în mod formal la Chambery, în Franța, la data de 27 noiembrie.


Țări membre:

* Andorra

* Belgia

* Franța

* Marea Britanie

* Polonia

* Spania

* Elveția


Țări cu statut de membru aspirant:

* Bulgaria

* Cehia

* Olanda

* Italia

* Macedonia

* Slovacia


Țări cu statut de membru candidat:

* Croația

* Grecia

* India

* Maroc

* Noua Zeelandă

* România 

* Slovenia

* Suedia

* Peru


UIMLA definește ghidul internațional de drumeții montane ca fiind persoana pregătită și evaluată în conformitate cu cerințele stricte ale uniunii. Aceste cerințe sunt specificate în mod explicit în documentul numit ”Platformă standard comună”. Calificarea ca ghid internațional de drumeție montană permite deținătorului să conducă grupuri de turiști în munți de pe toate continentele cu condiția ca pe traseele alese să nu fie necesară folosirea deprinderilor de alpinism. Ghidul internațional de drumeție montană nu poate conduce grupuri în zone cu ghețari ori acoperite de zăpezi permanente. De asemenea, nu poate conduce grupuri în zone în care folosirea planificată a corzilor de alpinism este necesară. Cu toate acestea, ghizii internaționali de drumeții montane pot organiza și conduce ture pe trasee situate la mare altitudine, respectiv ture pe rachete de zăpadă, pe timpul iernii.


După cum se poate observa, este un club din ce în ce mai select și cred că nu ar trebui să ratăm oportunitatea de a ne alătura și noi acestuia.


Sper să revin în curând și cu alte informații utile pentru cei interesați.


Legături utile:

www.uimla.org (site-ul UIMLA)

www.baiml.org (site-ul Asociației Britanice a Ghizilor Internaționali de Drumeții Montane).


Articol publicat pe blog-ul florinbana.wordpress.com



Luni, 15 februarie 2010 - 12:34 
Afisari: 17,723 


Postari similare:





Comentariile membrilor (7)

draganicimw
draganicimw

 
1
Ce face mai exact un ghid de drumetie montana? Te tina de mana si iti arata ,,uite asta este un brad, uite asta e o stanca...", ,,uite marcajul X, sa ne tinem dupa el", de parca ai fi chior si n-ai vedea marcajul sa te tii dupa el. O ocupatie care la prima vedere mie mi se pare inutila.
Iar articolul nu zice absolut nimic important. Nimic.


Marți, 16 februarie 2010 - 12:13  

florin662002
florin662002..

 
2
Un ghid, inclusiv cel de drumetie montana, dincolo de a-ti arata brazi si stanci asigura prin pregatirea si experienta sa desfasurarea in conditii de siguranta a turei/drumetiei. Faptul ca aceasta ocupatie ti se pare inutila de nota (inca o data daca mai era cazul) lipsa unei adevarate culturi a muntelui. Din acest motiv numarul celor care mor pe munte este din ce in ce mai mare. Multora li se pare ca ar fi sub demnitatea lor sa mearga pe munte insotiti de un ghid. Asa cum am mentionat inca de la inceput, articolul s-a dorit a fi doar un punct de inceput al unei eventuale dezbateri. Daca esti in masura sa accepti un dialog poti participa si tu la ea. Daca nu.........


Marți, 16 februarie 2010 - 13:22  

adygaz
adygaz
Caraba
 
3
Andrei, ai spus bine: "la prima vedere".
A dori sa inveti din experienta altora mi se pare un lucru intelept. Experimentele pe propria piele merg pana la o limita, iar depasirea aceastei limite poate sa te faca vedeta la stiri.

O zi insorita.


Miercuri, 17 februarie 2010 - 09:49  

turonian
turonian
Rucsac
 
4
florin662002: Care e diferența între ghid montan și ghid de drumeție montană? Explică-mi te rog, dar concret, ce ar trebui să facă unul și ce ar trebui să facă celălalt, că nu pricep.
draganicimw: Nu toți oamenii sunt la fel, prin urmare nu toți cei care urcă pe munte sunt cunoscători sau pasionați. Nu toți își iau harta și busola și pleacă pe traseu. Poate că unii fac asta odată pe an, în concediu și atunci vor să fie lipsiți de griji și să se bucure de natură. E vorba de așa zisul fenomen de masă, de oamenii care sunt dispuși să plătească pentru a beneficia de un serviciu, în cazul nostru un ghid, care să-i conducă, să-i coordoneze, să le furnizeze informații simple, pe înțelesul tuturor despre ceea ce fac și încotro merg, ce e în stânga, ce e în dreapta... etc. Acesta e turism organizat. De asta se construiesc complexe turistice, telecabine etc.
Exemplu dacă vrei, Bucegii... cel puțin când am trecut eu pe acolo, în 2008, oamenii urcau necontenit cu telecabina. De la familii cu copii mici, până la adulți echipați specific. Poate că un copil vrea să vadă ce a învățat la școală și urcă cu părinții (necunoscători în ale muntelui) cu telecabina, iar de acolo îi ia un ghid ce le prezintă Babele, Sfinxul, iar apoi îi duce pe Vf. Omu. De ce nu ar fi util ghidul?
Dacă ar fi așa cum zici tu, atunci nu ar mai fi deloc nevoie de ghizi, nicăieri. Exact cum unii sunt pregătiți și pasionați pentru/pe munte, așa sunt unii pentru/pe muzee, să zicem... sau alții ar fi specialiști în/la mănăstiri și biserici. Ce nevoie ar mai avea nevoie ei de ghid? Ar știi deja unde să se ducă, ce să observe mai întâi, ce să fotografieze etc.
Numai bine.


Miercuri, 17 februarie 2010 - 17:17  

draganicimw
draganicimw

 
5
Foarte bun comentariu d-l turonian. Ati explicat in cateva randuri ce nu a putut explica ditamai articolul. Multam' de explicatie!

Eu personal cred ca 99% din cei de pe acest site ar putea exercita aceasta profesie de ghid montan/ghid de drumetie montana (indiferent care o fi diferenta).
In ceilalti 1% intru eu. Pentru ca as fi foarte frustrat sa merg pe trasee cu oameni care n-au nici minimul de cunostinte despre munte. Nu as rezista sa fac un traseu de 3 ore in 7 ore de exemplu. Sau sa ma opresc din 10 in 10 metri tragand dupa mine niste pitipoance care au iesit la munte doar pentru a avea ce sa puna pe hi5, iar acum se plang ca si-au rupt tocurile de 10 cm de la pantofi.
Deci pe langa cunostinte trebuie si o tona de rabdare pentru a fi un bun ghid montan.
Dar ce cauta Olanda ca membru aspirant la UIMLA? Astia nici dealuri n-au in tara la ei. Carpati.org

Bine-bine, a fost o gluma, au si dealuri la ei in tara:
altitudinea maxima din Olanda este Vf(?) Vaalselberg 321 m.


Vineri, 19 februarie 2010 - 18:20  

florin662002
florin662002..

 
6
Turonian: Alte precizari si link-uri utile gasesti pe blog-ul meu la adresa florinbana.wordpress.com. Am incercat sa evidentiez cat mai clar linia de demarcatie intre cele doua profesii.


Sâmbătă, 20 februarie 2010 - 09:59  

turonian
turonian
Rucsac
 
7
florin662002: 1) În acest articol nu prezinți/explici diferența dintre cele două profesii, ci doar definești una dintre acestea conform UIMLA (în fraza aceea lungă aproape de finalul articolului). În schimb, în precizările suplimentare de pe blogul tău, diferența dintre ele e clar evidențiată. Mersi.
2) Dacă postezi un material aici, pe acest site, atunci încearcă să dai și explicațiile cerute de colegii tăi tot aici. Mie așa mi se pare normal, nu să ne trimiți spre alte site-uri. Mersi.


Joi, 25 februarie 2010 - 18:51  


 




Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un comentariu

 
0,0726 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2023) www.carpati.org