Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Mai 2024
LMMJVSD
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Iunie 2024
LMMJVSD
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Online

Vremea
Varful La Om (Piscul Baciului
Muntii Piatra Craiului

Monitorul Oficial - Protectia turistilor

HOTARARE nr. 237 din 8 februarie 2001 pentru aprobarea Normelor cu privire la accesul, evidenta si protectia turistilor in structuri de primire turistice

HOTARARE nr. 237 din 8 februarie 2001
pentru aprobarea Normelor cu privire la accesul, evidenta si protectia turistilor in structuri de primire turistice
Emitent : GUVERNUL
Publicata in : MONITORUL OFICIAL nr. 92 din 22 februarie 2001


In temeiul prevederilor art. 107 din Constitutia Romaniei,

Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

ART. 1

Se aproba Normele cu privire la accesul, evidenta si protectia turistilor in structuri de primire turistice, prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.

ART. 2

Agentii economici care detin sau administreaza structuri de primire turistice - hoteluri, moteluri, vile, cabane, campinguri, sate de vacanta, bungalouri, pensiuni turistice si agroturistice si alte unitati cu functie de cazare turistica - au obligatia sa respecte si sa aplice integral prevederile prezentei hotarari.

ART. 3

(1) Savarsirea urmatoarelor fapte constituie contraventii, daca, potrivit legii penale, nu sunt considerate infractiuni:

a) refuzul cazarii turistilor in cazul in care exista locuri de cazare disponibile;

b) neasigurarea ordinii, linistii publice si a bunelor moravuri in structurile de primire turistice;

c) neasigurarea securitatii turistilor si a bunurilor acestora in structurile de primire turistice;

d) nerespectarea obligatiei privind intocmirea fisei de anuntare a sosirii si plecarii si completarea cartii de imobil, dupa caz;

e) transmiterea de catre personalul structurilor de primire turistice a unor informatii cu privire la sejurul turistilor, cu exceptia cazului in care aceste informatii sunt solicitate de ofiterii sau subofiterii Ministerului de Interne;

f) cazarea minorilor sub 14 ani care sunt neinsotiti de parinti sau de reprezentantii legali, cu exceptia celor aflati in drumetie, tabere, excursii, concursuri sau in alte actiuni similare, insotiti de cadre didactice, antrenori si ghizi;

g) permiterea de catre personalul structurilor de primire turistice a vizitarii unui turist fara a avea acordul acestuia;

h) permiterea de catre personalul structurilor de primire turistice a ramanerii peste noapte a unui vizitator al turistului fara ca pentru acesta sa fie intocmita fisa de anuntare a sosirii si plecarii sau fara a se completa cartea de imobil, dupa caz;

i) neinformarea de catre personalul structurilor de primire turistice a organelor de politie cu privire la aparitia unor persoane care au savarsit infractiuni si care au fost date in urmarire, precum si a altor persoane cunoscute ca traficanti, turbulenti, prostituate, proxeneti etc.;

j) efectuarea unor controale in spatiile de cazare a turistilor in alte conditii decat cele prevazute de lege;

k) angajarea de catre detinatorii sau administratorii spatiilor de cazare a unor persoane neinstruite.

(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:

a) cu amenda de la 600.000 lei la 800.000 lei, faptele prevazute la alin. (1) lit. d), e), g) si h);

b) cu amenda de la 800.000 lei la 1.000.000 lei, faptele prevazute la alin. (1) lit. a), b), c), f), i), j) si k).

ART. 4

(1) Contraventiile se constata si amenzile se aplica de reprezentantii imputerniciti de Ministerul Turismului, precum si de ofiterii si subofiterii de politie.

(2) In cazul repetarii contraventiilor sus-mentionate, imputernicitii Ministerului Turismului pot retrage brevetul de turism al directorului si/sau certificatul de clasificare a structurii de primire turistice respective.

ART. 5

Contraventiilor prevazute la art. 3 le sunt aplicabile prevederile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor, cu modificarile si completarile ulterioare.

ART. 6

(1) Prezenta hotarare intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii ei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

(2) Pe data intrarii in vigoare a prezentei hotarari se abroga Hotararea Guvernului nr. 41/1996 pentru aprobarea Normelor cu privire la accesul, evidenta si asigurarea securitatii turistilor in structurile de primire turistice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 30 din 13 februarie 1996, precum si orice alte dispozitii contrare.

PRIM-MINISTRU

ADRIAN NASTASE

Contrasemneaza:

---------------

Ministrul turismului,

Matei-Agathon Dan


Ministru de interne,

Ioan Rus


ANEXA 1

NORME

cu privire la accesul, evidenta si protectia turistilor

in structuri de primire turistice

ART. 1

(1) Cazarea turistilor se face la orice ora din zi si din noapte, in ordinea sosirii si in limita locurilor disponibile, tinandu-se seama cu prioritate de obligatiile asumate anterior pe baza de contracte si rezervari confirmate, cu informarea anticipata asupra tarifului pentru o zi aferent spatiului inchiriat.

(2) Cazarea se face fara nici o discriminare cu privire la cetatenie, nationalitate, domiciliu, convingeri politice sau religioase.

(3) Administratiile structurilor de primire turistice: hoteluri, moteluri, cabane, sate de vacanta, bungalouri, pensiuni turistice si agroturistice si alte unitati cu functie de cazare turistica au obligatia sa asigure in incinta unitatilor ordinea, linistea publica si bunele moravuri, precum si securitatea turistilor si a bunurilor ce le apartin.

ART. 2

(1) Administratorii structurilor de primire turistice sunt obligati sa asigure inscrierea tuturor turistilor in evidentele operative, la sosirea acestora, si completarea formularului "Fisa de anuntare a sosirii si plecarii".

(2) Pensiunile turistice si agroturistice sunt exceptate de la completarea acestui formular, urmand sa se utilizeze cartile de imobil.

(3) Fisele de anuntare a sosirii si plecarii sunt formulare inseriate si inlocuiesc cartile de imobil. Datele pe care le contine fiecare fisa sunt cele prevazute in anexa care face parte integranta din prezentele norme.

(4) Completarea fiselor se face de catre fiecare turist in momentul sosirii, pe baza actelor de identitate, care pentru cetatenii romani sunt: buletinul/cartea de identitate si pasaportul, carnetul de marinar sau licenta de zbor; pentru cetatenii straini sunt: pasaportul, carnetul de identitate, legitimatia provizorie, permisul de mic trafic, carnetul de marinar sau licenta de zbor, iar pentru militarii in termen si elevii institutiilor militare de invatamant sunt: buletinul/cartea de identitate sau, dupa caz, documentele de identitate militare (carnetul de serviciu sau legitimatia).

(5) Este interzisa cazarea oricarei persoane care nu poseda act de identitate.

(6) Fisele de anuntare a sosirii si plecarii, completate si semnate de turistii cazati, se preiau, impreuna cu actele de identitate, de catre receptioneri, care sunt obligati sa confrunte datele din fise cu cele din actul de identitate, sa semneze fisele pentru confirmarea completarii corecte a acestora si sa restituie imediat actele de identitate turistilor.

(7) Raspunderea pentru completarea corecta a fiselor de anuntare a sosirii si plecarii revine receptionerilor.

(8) Fisele de anuntare a sosirii si plecarii se intocmesc in doua exemplare, iar pentru evitarea utilizarii indigoului, acestea sunt realizate din hartie chimizata.

(9) Originalele fiselor de anuntare a sosirii si plecarii, grupate in ordine alfabetica, se pun zilnic la dispozitie organelor de politie.

(10) Copiile de pe fisele de anuntare a sosirii si plecarii, grupate in acelasi mod ca si originalele, raman la structurile de primire turistice, cu termen de arhivare 5 ani.

(11) Obligatia de a procura aceste formulare revine detinatorilor si administratorilor structurilor de primire turistice.

(12) Tiparirea se face contra cost, prin Regia Autonoma "Monitorul Oficial", la tarife diferentiate in functie de categoria de clasificare a structurii de primire turistice.

ART. 3

Modalitatile de predare-preluare a fiselor de anuntare a sosirii si plecarii vor fi stabilite de comun acord de unitatile de politie teritoriale si de structurile de primire turistice.

ART. 4

(1) Cazarea minorilor in varsta de pana la 14 ani este permisa numai in cazurile in care acestia sunt insotiti de parinti sau de reprezentantii legali.

(2) Se excepteaza de la aceasta regula minorii aflati in drumetie, tabere, excursii, concursuri sau in alte actiuni similare, insotiti de cadre didactice, antrenori si ghizi din partea organizatorilor actiunilor respective.

ART. 5

(1) In scopul asigurarii protectiei turistilor personalului structurilor de primire turistice ii este interzis sa dea relatii si informatii cu privire la sejurul turistilor in aceste unitati, fara acordul acestora, cu exceptia datelor referitoare la legalitatea sederii acestora, solicitate de ofiterii si subofiterii Ministerului de Interne cu atributii in acest scop.

(2) Vizitarea turistilor in structurile de primire turistice este admisa cu conditia ca vizitatorul sa anunte receptia. Lucratorii de la receptie au obligatia sa permita vizita numai dupa obtinerea acordului turistului care urmeaza sa fie vizitat.

(3) Vizitatorul poate ramane peste noapte in camera turistului vizitat numai dupa anuntarea receptiei, completarea fisei turistilor si inregistrarea in celelalte documente de evidenta operativa, in vederea achitarii contravalorii serviciilor prestate de structurile de primire turistice.

ART. 6

(1) Administratiile structurilor de primire turistice raspund de paza, siguranta si integritatea bunurilor turistilor, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, asigurand masurile si dotarile necesare in acest scop.

(2) De asemenea, amenajeaza spatii corespunzatoare pentru asigurarea valorilor predate de turisti spre pastrare la receptie, luand totodata si masuri de afisare a unor anunturi in acest sens.

ART. 7

(1) Personalul structurilor de primire turistice este obligat, in cadrul atributiilor de serviciu, sa ia masuri de prevenire a infractiunilor si a altor fapte antisociale in incinta acestora.

(2) Administratiile si personalul de la receptia structurilor de primire turistice de toate tipurile au obligatia sa informeze organele de politie despre aparitia persoanelor care au savarsit infractiuni si care au fost date in urmarire, precum si a altor persoane cunoscute ca traficanti, turbulenti, prostituate, proxeneti etc.

ART. 8

(1) In conformitate cu prevederile legale, spatiul de cazare constituie resedinta temporara a turistului si in consecinta acest spatiu este inviolabil, cu exceptia situatiilor care pun in pericol viata, integritatea si bunurile turistilor, precum si baza materiala a structurilor de primire turistice.

(2) Controlul in spatiul de cazare ocupat de turist este permis numai in conditiile prevazute de lege.

ART. 9

Instruirea personalului structurilor de primire turistice in legatura cu cunoasterea si aplicarea acestor reguli se realizeaza de catre detinatorii sau administratorii unitatilor respective.
ANEXA 1

-------

la norme

--------

HOTEL .................

ROOM No. ..............
HOTARARE nr. 237 din 8 februarie 2001 pentru aprobarea Normelor cu privire la accesul, evidenta si protectia turistilor in structuri de primire turistice
Emitent : GUVERNUL
Publicata in : MONITORUL OFICIAL nr. 92 din 22 februarie 2001In temeiul prevederilor art. 107 din Constitutia Romaniei,

Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.ART. 1

Se aproba Normele cu privire la accesul, evidenta si protectia turistilor in structuri de primire turistice, prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.

ART. 2

Agentii economici care detin sau administreaza structuri de primire turistice - hoteluri, moteluri, vile, cabane, campinguri, sate de vacanta, bungalouri, pensiuni turistice si agroturistice si alte unitati cu functie de cazare turistica - au obligatia sa respecte si sa aplice integral prevederile prezentei hotarari.

ART. 3

(1) Savarsirea urmatoarelor fapte constituie contraventii, daca, potrivit legii penale, nu sunt considerate infractiuni:

a) refuzul cazarii turistilor in cazul in care exista locuri de cazare disponibile;

b) neasigurarea ordinii, linistii publice si a bunelor moravuri in structurile de primire turistice;

c) neasigurarea securitatii turistilor si a bunurilor acestora in structurile de primire turistice;

d) nerespectarea obligatiei privind intocmirea fisei de anuntare a sosirii si plecarii si completarea cartii de imobil, dupa caz;

e) transmiterea de catre personalul structurilor de primire turistice a unor informatii cu privire la sejurul turistilor, cu exceptia cazului in care aceste informatii sunt solicitate de ofiterii sau subofiterii Ministerului de Interne;

f) cazarea minorilor sub 14 ani care sunt neinsotiti de parinti sau de reprezentantii legali, cu exceptia celor aflati in drumetie, tabere, excursii, concursuri sau in alte actiuni similare, insotiti de cadre didactice, antrenori si ghizi;

g) permiterea de catre personalul structurilor de primire turistice a vizitarii unui turist fara a avea acordul acestuia;

h) permiterea de catre personalul structurilor de primire turistice a ramanerii peste noapte a unui vizitator al turistului fara ca pentru acesta sa fie intocmita fisa de anuntare a sosirii si plecarii sau fara a se completa cartea de imobil, dupa caz;

i) neinformarea de catre personalul structurilor de primire turistice a organelor de politie cu privire la aparitia unor persoane care au savarsit infractiuni si care au fost date in urmarire, precum si a altor persoane cunoscute ca traficanti, turbulenti, prostituate, proxeneti etc.;

j) efectuarea unor controale in spatiile de cazare a turistilor in alte conditii decat cele prevazute de lege;

k) angajarea de catre detinatorii sau administratorii spatiilor de cazare a unor persoane neinstruite.

(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:

a) cu amenda de la 600.000 lei la 800.000 lei, faptele prevazute la alin. (1) lit. d), e), g) si h);

b) cu amenda de la 800.000 lei la 1.000.000 lei, faptele prevazute la alin. (1) lit. a), b), c), f), i), j) si k).

ART. 4

(1) Contraventiile se constata si amenzile se aplica de reprezentantii imputerniciti de Ministerul Turismului, precum si de ofiterii si subofiterii de politie.

(2) In cazul repetarii contraventiilor sus-mentionate, imputernicitii Ministerului Turismului pot retrage brevetul de turism al directorului si/sau certificatul de clasificare a structurii de primire turistice respective.

ART. 5

Contraventiilor prevazute la art. 3 le sunt aplicabile prevederile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor, cu modificarile si completarile ulterioare.

ART. 6

(1) Prezenta hotarare intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii ei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

(2) Pe data intrarii in vigoare a prezentei hotarari se abroga Hotararea Guvernului nr. 41/1996 pentru aprobarea Normelor cu privire la accesul, evidenta si asigurarea securitatii turistilor in structurile de primire turistice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 30 din 13 februarie 1996, precum si orice alte dispozitii contrare.

PRIM-MINISTRU

ADRIAN NASTASE

Contrasemneaza:

---------------

Ministrul turismului,

Matei-Agathon Dan


Ministru de interne,


Ioan Rus
ANEXA 1

NORME

cu privire la accesul, evidenta si protectia turistilor

in structuri de primire turistice

ART. 1

(1) Cazarea turistilor se face la orice ora din zi si din noapte, in ordinea sosirii si in limita locurilor disponibile, tinandu-se seama cu prioritate de obligatiile asumate anterior pe baza de contracte si rezervari confirmate, cu informarea anticipata asupra tarifului pentru o zi aferent spatiului inchiriat.

(2) Cazarea se face fara nici o discriminare cu privire la cetatenie, nationalitate, domiciliu, convingeri politice sau religioase.

(3) Administratiile structurilor de primire turistice: hoteluri, moteluri, cabane, sate de vacanta, bungalouri, pensiuni turistice si agroturistice si alte unitati cu functie de cazare turistica au obligatia sa asigure in incinta unitatilor ordinea, linistea publica si bunele moravuri, precum si securitatea turistilor si a bunurilor ce le apartin.

ART. 2

(1) Administratorii structurilor de primire turistice sunt obligati sa asigure inscrierea tuturor turistilor in evidentele operative, la sosirea acestora, si completarea formularului "Fisa de anuntare a sosirii si plecarii".

(2) Pensiunile turistice si agroturistice sunt exceptate de la completarea acestui formular, urmand sa se utilizeze cartile de imobil.

(3) Fisele de anuntare a sosirii si plecarii sunt formulare inseriate si inlocuiesc cartile de imobil. Datele pe care le contine fiecare fisa sunt cele prevazute in anexa care face parte integranta din prezentele norme.

(4) Completarea fiselor se face de catre fiecare turist in momentul sosirii, pe baza actelor de identitate, care pentru cetatenii romani sunt: buletinul/cartea de identitate si pasaportul, carnetul de marinar sau licenta de zbor; pentru cetatenii straini sunt: pasaportul, carnetul de identitate, legitimatia provizorie, permisul de mic trafic, carnetul de marinar sau licenta de zbor, iar pentru militarii in termen si elevii institutiilor militare de invatamant sunt: buletinul/cartea de identitate sau, dupa caz, documentele de identitate militare (carnetul de serviciu sau legitimatia).

(5) Este interzisa cazarea oricarei persoane care nu poseda act de identitate.

(6) Fisele de anuntare a sosirii si plecarii, completate si semnate de turistii cazati, se preiau, impreuna cu actele de identitate, de catre receptioneri, care sunt obligati sa confrunte datele din fise cu cele din actul de identitate, sa semneze fisele pentru confirmarea completarii corecte a acestora si sa restituie imediat actele de identitate turistilor.

(7) Raspunderea pentru completarea corecta a fiselor de anuntare a sosirii si plecarii revine receptionerilor.

(8) Fisele de anuntare a sosirii si plecarii se intocmesc in doua exemplare, iar pentru evitarea utilizarii indigoului, acestea sunt realizate din hartie chimizata.

(9) Originalele fiselor de anuntare a sosirii si plecarii, grupate in ordine alfabetica, se pun zilnic la dispozitie organelor de politie.

(10) Copiile de pe fisele de anuntare a sosirii si plecarii, grupate in acelasi mod ca si originalele, raman la structurile de primire turistice, cu termen de arhivare 5 ani.

(11) Obligatia de a procura aceste formulare revine detinatorilor si administratorilor structurilor de primire turistice.

(12) Tiparirea se face contra cost, prin Regia Autonoma "Monitorul Oficial", la tarife diferentiate in functie de categoria de clasificare a structurii de primire turistice.

ART. 3

Modalitatile de predare-preluare a fiselor de anuntare a sosirii si plecarii vor fi stabilite de comun acord de unitatile de politie teritoriale si de structurile de primire turistice.

ART. 4

(1) Cazarea minorilor in varsta de pana la 14 ani este permisa numai in cazurile in care acestia sunt insotiti de parinti sau de reprezentantii legali.

(2) Se excepteaza de la aceasta regula minorii aflati in drumetie, tabere, excursii, concursuri sau in alte actiuni similare, insotiti de cadre didactice, antrenori si ghizi din partea organizatorilor actiunilor respective.

ART. 5

(1) In scopul asigurarii protectiei turistilor personalului structurilor de primire turistice ii este interzis sa dea relatii si informatii cu privire la sejurul turistilor in aceste unitati, fara acordul acestora, cu exceptia datelor referitoare la legalitatea sederii acestora, solicitate de ofiterii si subofiterii Ministerului de Interne cu atributii in acest scop.

(2) Vizitarea turistilor in structurile de primire turistice este admisa cu conditia ca vizitatorul sa anunte receptia. Lucratorii de la receptie au obligatia sa permita vizita numai dupa obtinerea acordului turistului care urmeaza sa fie vizitat.

(3) Vizitatorul poate ramane peste noapte in camera turistului vizitat numai dupa anuntarea receptiei, completarea fisei turistilor si inregistrarea in celelalte documente de evidenta operativa, in vederea achitarii contravalorii serviciilor prestate de structurile de primire turistice.

ART. 6

(1) Administratiile structurilor de primire turistice raspund de paza, siguranta si integritatea bunurilor turistilor, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, asigurand masurile si dotarile necesare in acest scop.

(2) De asemenea, amenajeaza spatii corespunzatoare pentru asigurarea valorilor predate de turisti spre pastrare la receptie, luand totodata si masuri de afisare a unor anunturi in acest sens.

ART. 7

(1) Personalul structurilor de primire turistice este obligat, in cadrul atributiilor de serviciu, sa ia masuri de prevenire a infractiunilor si a altor fapte antisociale in incinta acestora.

(2) Administratiile si personalul de la receptia structurilor de primire turistice de toate tipurile au obligatia sa informeze organele de politie despre aparitia persoanelor care au savarsit infractiuni si care au fost date in urmarire, precum si a altor persoane cunoscute ca traficanti, turbulenti, prostituate, proxeneti etc.

ART. 8

(1) In conformitate cu prevederile legale, spatiul de cazare constituie resedinta temporara a turistului si in consecinta acest spatiu este inviolabil, cu exceptia situatiilor care pun in pericol viata, integritatea si bunurile turistilor, precum si baza materiala a structurilor de primire turistice.

(2) Controlul in spatiul de cazare ocupat de turist este permis numai in conditiile prevazute de lege.

ART. 9
Instruirea personalului structurilor de primire turistice in legatura cu cunoasterea si aplicarea acestor reguli se realizeaza de catre detinatorii sau administratorii unitatilor respective.

ANEXA 1

-------

la norme

--------HOTEL .................

ROOM No. ..............
HOTARARE nr. 237 din 8 februarie 2001
pentru aprobarea Normelor cu privire la accesul, evidenta si protectia turistilor in structuri de primire turistice
Emitent : GUVERNUL
Publicata in : MONITORUL OFICIAL nr. 92 din 22 februarie 2001
In temeiul prevederilor art. 107 din Constitutia Romaniei,

Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

ART. 1

Se aproba Normele cu privire la accesul, evidenta si protectia turistilor in structuri de primire turistice, prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.

ART. 2

Agentii economici care detin sau administreaza structuri de primire turistice - hoteluri, moteluri, vile, cabane, campinguri, sate de vacanta, bungalouri, pensiuni turistice si agroturistice si alte unitati cu functie de cazare turistica - au obligatia sa respecte si sa aplice integral prevederile prezentei hotarari.

ART. 3

(1) Savarsirea urmatoarelor fapte constituie contraventii, daca, potrivit legii penale, nu sunt considerate infractiuni:

a) refuzul cazarii turistilor in cazul in care exista locuri de cazare disponibile;

b) neasigurarea ordinii, linistii publice si a bunelor moravuri in structurile de primire turistice;

c) neasigurarea securitatii turistilor si a bunurilor acestora in structurile de primire turistice;

d) nerespectarea obligatiei privind intocmirea fisei de anuntare a sosirii si plecarii si completarea cartii de imobil, dupa caz;

e) transmiterea de catre personalul structurilor de primire turistice a unor informatii cu privire la sejurul turistilor, cu exceptia cazului in care aceste informatii sunt solicitate de ofiterii sau subofiterii Ministerului de Interne;

f) cazarea minorilor sub 14 ani care sunt neinsotiti de parinti sau de reprezentantii legali, cu exceptia celor aflati in drumetie, tabere, excursii, concursuri sau in alte actiuni similare, insotiti de cadre didactice, antrenori si ghizi;

g) permiterea de catre personalul structurilor de primire turistice a vizitarii unui turist fara a avea acordul acestuia;

h) permiterea de catre personalul structurilor de primire turistice a ramanerii peste noapte a unui vizitator al turistului fara ca pentru acesta sa fie intocmita fisa de anuntare a sosirii si plecarii sau fara a se completa cartea de imobil, dupa caz;

i) neinformarea de catre personalul structurilor de primire turistice a organelor de politie cu privire la aparitia unor persoane care au savarsit infractiuni si care au fost date in urmarire, precum si a altor persoane cunoscute ca traficanti, turbulenti, prostituate, proxeneti etc.;

j) efectuarea unor controale in spatiile de cazare a turistilor in alte conditii decat cele prevazute de lege;

k) angajarea de catre detinatorii sau administratorii spatiilor de cazare a unor persoane neinstruite.

(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:

a) cu amenda de la 600.000 lei la 800.000 lei, faptele prevazute la alin. (1) lit. d), e), g) si h);

b) cu amenda de la 800.000 lei la 1.000.000 lei, faptele prevazute la alin. (1) lit. a), b), c), f), i), j) si k).

ART. 4

(1) Contraventiile se constata si amenzile se aplica de reprezentantii imputerniciti de Ministerul Turismului, precum si de ofiterii si subofiterii de politie.

(2) In cazul repetarii contraventiilor sus-mentionate, imputernicitii Ministerului Turismului pot retrage brevetul de turism al directorului si/sau certificatul de clasificare a structurii de primire turistice respective.

ART. 5

Contraventiilor prevazute la art. 3 le sunt aplicabile prevederile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor, cu modificarile si completarile ulterioare.

ART. 6

(1) Prezenta hotarare intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii ei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

(2) Pe data intrarii in vigoare a prezentei hotarari se abroga Hotararea Guvernului nr. 41/1996 pentru aprobarea Normelor cu privire la accesul, evidenta si asigurarea securitatii turistilor in structurile de primire turistice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 30 din 13 februarie 1996, precum si orice alte dispozitii contrare.

PRIM-MINISTRU

ADRIAN NASTASE

Contrasemneaza:

---------------

Ministrul turismului,

Matei-Agathon Dan


Ministru de interne,

Ioan Rus
ANEXA 1

NORME

cu privire la accesul, evidenta si protectia turistilor
in structuri de primire turistice

ART. 1

(1) Cazarea turistilor se face la orice ora din zi si din noapte, in ordinea sosirii si in limita locurilor disponibile, tinandu-se seama cu prioritate de obligatiile asumate anterior pe baza de contracte si rezervari confirmate, cu informarea anticipata asupra tarifului pentru o zi aferent spatiului inchiriat.

(2) Cazarea se face fara nici o discriminare cu privire la cetatenie, nationalitate, domiciliu, convingeri politice sau religioase.

(3) Administratiile structurilor de primire turistice: hoteluri, moteluri, cabane, sate de vacanta, bungalouri, pensiuni turistice si agroturistice si alte unitati cu functie de cazare turistica au obligatia sa asigure in incinta unitatilor ordinea, linistea publica si bunele moravuri, precum si securitatea turistilor si a bunurilor ce le apartin.

ART. 2

(1) Administratorii structurilor de primire turistice sunt obligati sa asigure inscrierea tuturor turistilor in evidentele operative, la sosirea acestora, si completarea formularului "Fisa de anuntare a sosirii si plecarii".

(2) Pensiunile turistice si agroturistice sunt exceptate de la completarea acestui formular, urmand sa se utilizeze cartile de imobil.

(3) Fisele de anuntare a sosirii si plecarii sunt formulare inseriate si inlocuiesc cartile de imobil. Datele pe care le contine fiecare fisa sunt cele prevazute in anexa care face parte integranta din prezentele norme.

(4) Completarea fiselor se face de catre fiecare turist in momentul sosirii, pe baza actelor de identitate, care pentru cetatenii romani sunt: buletinul/cartea de identitate si pasaportul, carnetul de marinar sau licenta de zbor; pentru cetatenii straini sunt: pasaportul, carnetul de identitate, legitimatia provizorie, permisul de mic trafic, carnetul de marinar sau licenta de zbor, iar pentru militarii in termen si elevii institutiilor militare de invatamant sunt: buletinul/cartea de identitate sau, dupa caz, documentele de identitate militare (carnetul de serviciu sau legitimatia).

(5) Este interzisa cazarea oricarei persoane care nu poseda act de identitate.

(6) Fisele de anuntare a sosirii si plecarii, completate si semnate de turistii cazati, se preiau, impreuna cu actele de identitate, de catre receptioneri, care sunt obligati sa confrunte datele din fise cu cele din actul de identitate, sa semneze fisele pentru confirmarea completarii corecte a acestora si sa restituie imediat actele de identitate turistilor.

(7) Raspunderea pentru completarea corecta a fiselor de anuntare a sosirii si plecarii revine receptionerilor.

(8) Fisele de anuntare a sosirii si plecarii se intocmesc in doua exemplare, iar pentru evitarea utilizarii indigoului, acestea sunt realizate din hartie chimizata.

(9) Originalele fiselor de anuntare a sosirii si plecarii, grupate in ordine alfabetica, se pun zilnic la dispozitie organelor de politie.

(10) Copiile de pe fisele de anuntare a sosirii si plecarii, grupate in acelasi mod ca si originalele, raman la structurile de primire turistice, cu termen de arhivare 5 ani.

(11) Obligatia de a procura aceste formulare revine detinatorilor si administratorilor structurilor de primire turistice.

(12) Tiparirea se face contra cost, prin Regia Autonoma "Monitorul Oficial", la tarife diferentiate in functie de categoria de clasificare a structurii de primire turistice.

ART. 3

Modalitatile de predare-preluare a fiselor de anuntare a sosirii si plecarii vor fi stabilite de comun acord de unitatile de politie teritoriale si de structurile de primire turistice.

ART. 4

(1) Cazarea minorilor in varsta de pana la 14 ani este permisa numai in cazurile in care acestia sunt insotiti de parinti sau de reprezentantii legali.

(2) Se excepteaza de la aceasta regula minorii aflati in drumetie, tabere, excursii, concursuri sau in alte actiuni similare, insotiti de cadre didactice, antrenori si ghizi din partea organizatorilor actiunilor respective.

ART. 5

(1) In scopul asigurarii protectiei turistilor personalului structurilor de primire turistice ii este interzis sa dea relatii si informatii cu privire la sejurul turistilor in aceste unitati, fara acordul acestora, cu exceptia datelor referitoare la legalitatea sederii acestora, solicitate de ofiterii si subofiterii Ministerului de Interne cu atributii in acest scop.

(2) Vizitarea turistilor in structurile de primire turistice este admisa cu conditia ca vizitatorul sa anunte receptia. Lucratorii de la receptie au obligatia sa permita vizita numai dupa obtinerea acordului turistului care urmeaza sa fie vizitat.

(3) Vizitatorul poate ramane peste noapte in camera turistului vizitat numai dupa anuntarea receptiei, completarea fisei turistilor si inregistrarea in celelalte documente de evidenta operativa, in vederea achitarii contravalorii serviciilor prestate de structurile de primire turistice.

ART. 6

(1) Administratiile structurilor de primire turistice raspund de paza, siguranta si integritatea bunurilor turistilor, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, asigurand masurile si dotarile necesare in acest scop.

(2) De asemenea, amenajeaza spatii corespunzatoare pentru asigurarea valorilor predate de turisti spre pastrare la receptie, luand totodata si masuri de afisare a unor anunturi in acest sens.

ART. 7

(1) Personalul structurilor de primire turistice este obligat, in cadrul atributiilor de serviciu, sa ia masuri de prevenire a infractiunilor si a altor fapte antisociale in incinta acestora.

(2) Administratiile si personalul de la receptia structurilor de primire turistice de toate tipurile au obligatia sa informeze organele de politie despre aparitia persoanelor care au savarsit infractiuni si care au fost date in urmarire, precum si a altor persoane cunoscute ca traficanti, turbulenti, prostituate, proxeneti etc.

ART. 8

(1) In conformitate cu prevederile legale, spatiul de cazare constituie resedinta temporara a turistului si in consecinta acest spatiu este inviolabil, cu exceptia situatiilor care pun in pericol viata, integritatea si bunurile turistilor, precum si baza materiala a structurilor de primire turistice.

(2) Controlul in spatiul de cazare ocupat de turist este permis numai in conditiile prevazute de lege.

ART. 9

Instruirea personalului structurilor de primire turistice in legatura cu cunoasterea si aplicarea acestor reguli se realizeaza de catre detinatorii sau administratorii unitatilor respective.Sâmbătă, 24 iulie 2004 - 04:15 
Afisari: 6,714 


Postari similare:

Comentariile membrilor (0)

Nu exista niciun comentariu
 

 
Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un comentariu

 
0,0545 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2024) www.carpati.org