Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Decembrie 2023
LMMJVSD
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ianuarie 2024
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Online

Vremea
Varful Piscul Negru
Muntii Fagarasului

Mic ghid in realizarea filmelor video

      In urma unor discutii cu prietenii de munte, legat de o ramura mai putin cunoscuta - cea video, si desi nu sunt eu in masura de a da sfaturi, pana la urma... m-am decis sa incerc a "incropi" un mic articol (tutorial), articol util in special celor ce vor sa obtina un film ce ar putea trece din categoria amator la... profesional. Nu voi vorbi despre camere video sau despre programe de editare, voi incerca sa dau cateva indicatii in tehnica de lucru.

 

    FILMAREA (obtinerea imaginii):

De la inceput trebuie sa se stie ca un film e mult mai deosebit decat o imagine (foto), desi sunt multe cazuri in care o fotografie face mai mult decat un film. Tehnic, un film, e alcatuit dintr-o succesiune de imagini, de ex. 1 sec in sistem PAL are 25 frame-uri (adica imagini).

In continuare as vrea sa subliniez cateva sfaturi despre capturarea imaginii, sunt in ordinea care-mi trec prin gand. Chiar daca in acest punct, modul de filmare nu e asa important, totusi e bine de stiut ca:

- trebuie sa cunosti bine camera video pe care o utilizezi.

- e important sa stii ce anume vrei sa o faci cu camera video.

- cand incepi o caseta DV noua, lasa la inceputul ei macar 30 sec libere (cadru blank).

- fixeaza-ti bine subiectul (planul) urmarit, incadreaza-l corespunzator, ajusteaza optiunile camerei pentru o captura optima si corecta iar in final porneste inregistrarea.

- cadrele trase, de preferinta sa fie cat mai statice. Este de preferat ca un cadru capturat sa fie simplu, nu un amalgam de miscari ale camerei, exceptie fac cazurile cand se intampla ceva neprevazut si este absolut necesar a surprinde momentul.

- timpul pentru astfel de cadre este de preferat sa nu fie mai mare de 10 secunde. Numarati in gand timpul de captura sau priviti timer-ul de pe dispaly-ul camerei. Acest timp poate fi mai mic cand se urmareste obtinerea unui film tip stire, sau poate fi mai mare cand e vorba de a face un film documentar, de prezentare, etc. Oricum, la montaj se lasa atat cat trebuie. Indicat este ca cadrele sa aiba timpi egali; daca din varii motive nu se poate face treaba asta in timp ce filmezi pe teren, nu-i nici o problema, se poate rezolva la montaj (de fapt e o conditie aproape obligatorie la montaj ca cadrele trase sa fie egale).

- trage cat mai multe cadre din diferite puncte ale spatiului si din diferite unghiuri.

- daca doresti sa fac o miscare de camera (travling, panoramare, etc), fii sigur in miscarea ce  doresti sa o faci. Un exemplu nedorit in filmari sunt acele miscari de zoom in urmat de un zoom out si iar un zoom in, totul datorat faptului ca nu ti-ai fixat un "plan" dinainte de a da REC.

- cand te hotarasti sa faci o miscare de camera, pleaca de la un punct fix, incepe inregistrarea (REC), asteapta macar o secunda pe acel cadru static, urmand ca in continuare sa faci miscarea de camera dorita (de ex o panoramare). Cand ajungi cu obiectivul la finalul miscarii, ramai pe cadru fix macar o secunda si apoi opreste inregistrarea!

- timpul alocat unei miscari de camera variaza de la caz la caz, si in functie de ce ti-ai propus sa urmaresti.

- daca ai posibilitatea (si timpul necesar) trage un 10 minute de ambianta sonora. pur si simplu dai rec la camera, nu te intereseaza ce imagini capturezi, aici pui accent pe sunetul din mediul unde te afli. E de la sine inteles ca e nevoie de liniste. La montaj poti folosi sunetele naturii in anumite momente ale editarii finale.

- de multe ori se intampla ca un cadru sa fie compromis (un coleg de tura trece fara sa-si dea seama prin fata camerei in timp ce esti pe REC); daca totusi se intampla asta, continua filmarea ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Gandeste-te ca nu inregistrezi numai imagine ci si sunet! Acel sunet poate fi folosit la montaj, separat, iar momentul "stricat" poate fi "reparat" la editare cu alte cadre filmate anterior.

- dupa ce ai tras cateva cadre intr-un anume punct, incearca sa-ti stapanesti curiozitatea de a vedea ce anume ai filmat pe camera; se consuma fara rost din baterie, poate sa apara ceva interesant de filmat chiar in momentul cand tu te uiti la ce ai filmat, si... ori pierzi momentul, ori... daca dai REC si nu esti cu caseta fixata pe ultimul cadru tras... stergi ce ai filmat anterior.

- nu folosi optiuni de tranzitie si efecte FX direct din camera!!! Aceste efecte se pot adauga la montaj. Este de preferat ca un material brut sa fie in forma cea mai simpla posibila; dintr-un material simplu poti scoate ceva mai complex, dar in sens invers... nu!

- filmeaza cat mai mult, orice, e din start inteles ca ceea ce capturezi pe caseta (sau orice mediu de stocare video) e MATERIAL BRUT, needitat! Produsul final, urmeaza imediat dupa ce ai terminat de filmat.

 

      MONTAJUL (obtinerea produsului final, filmul mult dorit):

Ajunsi acasa cu imaginile din teren, e necesar a se trece la montaj. Montajul presupune aranjarea cadrelor in ordinea dorita dupa un desfasurator (scenariu), corectia anumitor cadre (culoare, luminozitate...), corectia sunetului capturat, adaugarea de efecte, adaugarea subtitrarilor (unde este cazul), adaugarea ambiantei muzicale, iar in final exportul intr-un fisier video.

   De la inceput vreau sa pecizez ca e bine de stiut cate ceva despre tipuri de planuri, despre unghiulatura, despre miscarile de camera. Deasemenea si cel ce filmeaza pe teren are datoria sa cunoasca ceva teorie, altfel e "blestemat" de montajist (hihi). Pentru cei interesati, cautati pe internet ca veti gasi destula documentatie!

 

1: Aranjarea cadrelor - comutarea cadrelor:

- nu montati acelasi tipuri de planuri unul dupa altul.

- nu montati doua miscari de camera una dupa alta. La schimbare de miscare obligatoriu se foloseste un racord de sens.

- nu comutati un cadru in miscare, decat daca este racordat cu un cadru identic cu cel anterior!

- aranjati cadrele astfel incat sa obtineti o dinamica a filmului.

- tot in acest punct se pot adauga si imagini statice (fotografii). Normal ca si fotografiile inserate in montaj trebuiesc corectate daca e necesar. Evitati sa faceti filme numai din fotografii. Acesta nu e un film, ci un slideshow, si nu are nici o treaba cu partea video (ci numai se exporta ca un fisier video).

 

2: Corectia se aplica acolo unde e cazul sau unde se doreste scoaterea in evidenta a unor zone de interes.

 

3: Sunetul brut, se poate prelucra separat sau in cadrul programului cu care faci editarea.

 

4: - Evitati folosirea efectelor de tranzitie intre cadre! Nu faceti un film gen videoclip taraf tv! Daca e necesara aplicarea unui efect de tranzitie, folositi un efect "video mix" (crossfade).

   - Pastrati o proportie constanta intre un efect de mixaj si o comutare de cadru.

 

5: Coloana sonora, se aplica dupa caz, iar in unele momente se poate opri complet (se inlocuieste cu sunetul capturat odata cu imaginea) sau se pastreaza amundoua (atat fondul sonor muzical cat si sunetul ambiental capturat), in proportii adecvate momentului.

 

6: Grafica si subtitrarile definitiveaza un film. E de preferat ca aceasta sa fie simplista, de bun gust, astfel incat privirea sa nu fuga prea mult pe grafica inserata, ci sa ramana in principal pe ce s-a filmat.

 

     Cand totul a fost montat, se poate exporta proiectul de montaj intr-un fisier video, fisier ce poate fi necompresat, sau compresat in asa fel incat sa nu se piarda foarte mult din calitatea imaginii. E pacat de munca depusa la filmare, la montaj...

 

    La final, sper ca acest mic articol/ghid sa ajute pe cei pasionati de video in a realiza filme de calitate. E de la sine inteles ca subiectul e vast si aici nu au fost prezentate decat cateva idei de lucru. Orice comentariu constructiv e binevenit.

 

    filme frumoase va doresc.

Marius - yo8rku

www.senty.ro



Luni, 10 mai 2010 - 20:29 
Afisari: 8,243 


Postari similare:





Comentariile membrilor (10)

vali51
vali51

 
1
Eu unul ,iti multumesc pt.prezentarea documentata ,atractiva si la obiect a subiectului ales.Am un ap.foto digital pe care-l folosesc si pt.filmulete cu o durata de 2-3 min.+un dispozitiv mic care ma ajuta sa-l fixez pe un bat,creanga etc.si sunt multumit de rezultate,ca amator.


Marți, 11 mai 2010 - 10:02  

mihai.telemark
mihai.telema..
Rucsac
 
2
În calitate de bagator de sama "es-patentat", am de adaugat ca :
1) în cazul unei panorame facuta cu mâna - deci NU de pe un trepied - pozitia corpului trebuie sa fie în FATA ultimei scene filmate, altfel spus, panoramicul începe cu BUSTUL - picioarele ramân fixe în directia ultimei scene - întors catre punctul de unde ÎNCEPE panoramicul;
2) trepiedul ete MULT MAI IMPORTANT in filmarile video decât în fotografia generala - exceptie facând cazurile speciale, macro, nocturn, etc;
3) FRUNZELE TREMURA NU CAMERA !


Marți, 11 mai 2010 - 11:55  

senty
senty
(admin)

 
3
vali, ma bucur ca articolul este util. ce vreau prin acest articol, e ca in sectiunea video a acestui portal sa apara ceva mai profesional decat niste simple imagini fara rost.

mihai, ai dreptate in punctul 1 si 2; binevenit comentariul in calitate de "bagator de seama". Orice comentariu constructiv e apreciat, dupa cum spuneam si in articol, nu pretind ca am atins toate subiectele in domeniu, iar ordinea in care le-am scris, a fost cea care mi-a trecut prin cap atunci cand am scris articolul.
referitor la punctul 3... daca tremura si frunza si camera... e cutremur Carpati.org (cade toata scenaCarpati.org)


Marți, 11 mai 2010 - 12:11  

claudiuiasi
claudiuiasi
Coarda
 
4
Marius, multumesc, foarte folositor.
Promit ca voi invata si ca voi filma mai cu cap dupa ce am citit articolul, desi multe mi le-ai spus, dupa ca te-am "asasinat" cu cadrele mele de cateva ori. Acuma le inteleg teoretic , sper sale pun in practica, unele le stiam altele nu, desi in practica daca nu le repeti si nu te obisnuiesti de la bun inceput bine, nu le executi.
O sugestie pentru admini:
la galeria video se poate adauga acest articol, ca un mic tutorial pentru cine vrea sa filmeze si sa lucreze filmele corect, un mic ghid video.


Miercuri, 12 mai 2010 - 12:37  

jujea
jujea
Cort
 
5
Intersant! Am aflat cateva lucruri noi. Cat despre trepied... il port dupa mine dar nu il folosesc prea des.


Duminică, 16 mai 2010 - 14:48  

love_alpin4807
love_alpin48..

 
6
Era bine Marius daca pomeneai si despre sfoara..........Carpati.org


Duminică, 16 mai 2010 - 21:42  

senty
senty
(admin)

 
7
Claudiu, cand mai iesim in ture comune, si iei si camera video, poti afla mai multe secrete; personal mie imi vine mai usor sa invat pe cineva practic decat in "text".
Vali... trepiedul e sfant in orice legat de video & foto, dar daca tot il porti cu tine, e bine sa-l folosesti. Ma bucur ca ai mai gasit cate ceva ce-ti completeaza cunostintele.
Adi... pentru "sfoara" cred ca am sa scriu ceva special Carpati.org)


Luni, 17 mai 2010 - 19:28  

avalansh
avalansh

 
8
Salutare la toti.
Senty, ai facut treaba buna cu acest articol.
Sunt si eu pasionat, pe langa activitatile montane si de realizarea de mici filmulete, tot cu tema montana.
Respect.


Sâmbătă, 19 iunie 2010 - 21:34  

iojibox
iojibox

 
9
Un articol interesant si util!


Miercuri, 27 iunie 2012 - 22:57  

senty
senty
(admin)

 
10
Multumesc tuturor de aprecieri!
Toate bune!


Joi, 28 iunie 2012 - 08:42  


 




Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un comentariu

 
0,0635 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2023) www.carpati.org