Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Ianuarie 2025
LMMJVSD
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Februarie 2025
LMMJVSD
12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728

Online

Vremea
Varful Setea Mare
Muntii Parang

Mic ajutor pentru prelucrarea digitala a fotografiilor

Pentru realizarea unei fotografii bune nu este de ajuns fii omul potrivit la locul potrivit. In cazul unei imagini pe care vrei sa o postezi pe site, "treaba" mai continua si acasa in fata calculatorului. De abia dupa ce descarci fotografiile pe un calculator poti sa-ti dai seama care iti sunt realizarile. Aici incepe urmatorul pas, dupa realizarea fotografiei si anume cel al editarii sau prelucrarii. Nu cred ca este nevoie sa fac o insiruire a programelor care se ocupa cu editarea foto; sunt foarte multe si fiecare il poate folosi pe cel care i se pare mai bun. Daca vrem sa ne axam pe ceva profesional, complex putem merge pe programele cunoscute si consacrate: Adobe Photoshop sau Corel Photopaint. Avantajul de a utiliza unul dintre ele este ca putem avea acces cam la toate facilitatile pe care le poate oferi o aplicatie de prelucrare a imaginilor. In cele ce urmeaza ma voi referi la Adobe Photoshop CS2.

Profitind de avantajul pe care ni-l ofera aparatele digitale prima operatiune este aceea de a selecta imaginea cea mai buna a subiectului pe care il dorim (de obicei se fac dubluri sau unghiuri diferite). Dupa ce deschidem imaginea in programul de editare stabilim punctele forte ale ei. Daca nu toata imaginea prezinta interes se poate recurge la un crop (decupare) astfel incit sa scoatem in evidenta ceea ce este interesant. Cu unealta crop (de pe tabloul de comanda) activata selectam partea mai interesanta a fotografiei, decupind ceea ce nu prezinta interes.

Cadrului ramas i se pot aplica, in functie de necesitati, una sau mai multe corecturi (Meniul Image, submeniul Adjustments). Recomand folosirea facilitatii Levels pentru a accentua/diminua nivelul de culoare. In aceasta etapa nu exista pasi pe care trebuie sa-i parcurga orice fotografie. Corecturile se vor face in functie de necesitatile sau nevoile fotografiei. Se poate corecta expunerea, contrastul, saturatia, nivelul de culoare, etc. Pot fi folosite cu succes si functiile automate ale programului, respectiv: Auto Levels, Auto Contrast si Auto Color avind parametrii destul de bine setati si facind fata cu succes. Sunt si cazuri in care dau aberatii cromatice dar, destul de rare.

In continuare urmeaza stabilirea dimensiunilor imaginii (Meniul Image, submeniul Image Size). Pentru postarea pe site putem folosi fie 600x450 pixeli, fie 800x600 (ori alte valori intermediare). In ambele cazuri fotografia se poate incadra cu succes in cei 400 kb. necesari pentru upload. Important este sa pastram proportiile fotografiei, evitind deformarea ei.
Majoritatea fotografiilor (fie ca au fost realizate digital sau scanate) au nevoie de un filtru Sharpen (Meniul Filter, submeniul Sharpen) pentru a le da un contur mai accentuat sau pentru a le da o claritate mai buna. Atentie la nivelul de sharpen aplicat pentru a evita producerea unei imagini noisy sau pixelate!

Ultimul pas si unul dintre cei mai importanti este salvarea fotografiei. In programul Adobe Photoshop recomand folosirea functiei File/Save for web in care putem seta valoarea compresiei, putind viziona in orice moment si marimea pe care o va avea fisierul dupa salvare. Astfel, vom sti cit de mult putem merge cu compresia dar, sa ne incadram si in cei 150 kb. Din nou atentie la nivelul de compresie! Compresia vrind-nevrind atrage dupa ea scaderea calitatii imaginii, nu putem face compresie si sa pastram calitatea. Asadar, un nivel prea mare al compresiei va atrage si o calitate foarte proasta a imaginii. Recomand ca analiza finala a imaginii sa se faca la o rezolutie a monitorului de 1024x768 pixeli pentru a putea observa daca imaginea este comprimata excesiv.

Asadar, asteptam poze cu o calitate sporita!



Miercuri, 1 martie 2006 - 18:13 
Afisari: 6,875 


Postari similare:





Comentariile membrilor (16)

urlea2002
urlea2002
(admin)

 
1
Foarte clar si, mai ales, util. Multumim Cosmine!


Miercuri, 1 martie 2006 - 19:04  

ceahlaistul
ceahlaistul
Cort
 
2
Da,sa traiti, se executa comenzile! Carpati.org P.S. Dak ar fi aprobate in galeria carpati mai multe poze puse pe site dupa prelucrarea descrisa mai sus si deci de o calitate buna, ar fi mai bine si mai util pt. site. Asta-i o sugestie pe care ar fi bine sa o afle si ceilalti admini care se ocupa; de aprobatul pozelor... (in special D-l. Mihai Telemark)...


Miercuri, 1 martie 2006 - 22:32  

savcoco
savcoco
Coarda
 
3
Stai ca aici sunt mai multe chestii ce nu trebuiesc confundate: prelucrarea e prelucrare si nu are treaba cu alte detalii ale fotografiei: incadrare, compozitie, cromatica, etc... Poti sa editezi o fotografie perfect, daca nu le ai pe celelalte, degeaba.


Miercuri, 1 martie 2006 - 23:32  

ceahlaistul
ceahlaistul
Cort
 
4
Tot ce voiam sa spun e k sunt multe poze bune,care sunt si bine prelucrate si inedite sau spectaculoase care sunt neglijate sau bagate in ''anonimat''...ar trebui mai multa atentie la aspectul asta...(am gasit multe poze cu peisaje superbe ale lui marian sau alti useri care ori aveau note exagerat de mici,ori practic nu erau vizualizate aproape deloc). Trebuie un control si o obiectivitate mai mare la notat/aprobat poze pe acest site si va fi mult mai bine,iar calitatea intregului site va creste.


Miercuri, 1 martie 2006 - 23:41  

mihai.telemark
mihai.telema..
Rucsac
 
5
Tot ce vreau sa spun, este ca sunt (em) bombardati cu MEREU ACELEASI POZE facute pe un celebru munte unde lucreaza un celebru fotograf si care vrea sa dea sfaturi si lectii de fotografie. Prelucrarea d ecare scrie Cosmin nu AMELIOREAZA decât aspectul tehnic al fotografiei nici decum ceea ce TREBUIE sa creeze si sa transmita o fotografie : O EMOTIE !


Joi, 2 martie 2006 - 20:16  

ceahlaistul
ceahlaistul
Cort
 
6
Bine,sa zicem k aveti dreptate,dar ''MEREU ACELEASI POZE'' din Piatra Craiului,Fagaras si Bucegi cum ramane? Din cate am obs. si alea sunt cam ''MEREU ACELEASI POZE'' si sunt aprobate pe banda rulanta...Si inca ceva: eu nu sunt un ''celebru fotograf care vrea sa dea sfaturi si lectii de fotografie''.Asta nu stiu de unde ati mai scornit-o...In concluzie va multunesc cu acest prilej pt. aprecierele dvs la adresa mea si a fotografiilor mele.Numai bine!


Joi, 2 martie 2006 - 20:31  

visuletzzzzz
visuletzzzzz..

 
7
help. daca pe o poza apar tot felul de chestii: picaturi d ploaie care erau pe obiectiv, o raza de soare aiurea, .... cum se pot scoate in photoshop?



Luni, 20 martie 2006 - 13:36  

marian
marian
Rucsac
 
8
Depinde de marimea lor. Daca sunt destul de mici folosesti ceva de genul "Clone Stamp". Asta pentru pete de 5-10 pixeli la o dimensiune a fotografiei de 800x600


Luni, 20 martie 2006 - 15:27  

savcoco
savcoco
Coarda
 
9
Oricum in afara de clone stamp alta unealta nu prea ai la dispozitie pentru rectificarea acestor defecte. Numai sa ai grija sa nu devina vizibil.Iar pe viitor grija mai mare la lentile...


Luni, 20 martie 2006 - 15:33  

visuletzzzzz
visuletzzzzz..

 
10
multam'


Joi, 23 martie 2006 - 09:30  

adrian-is
adrian-is

 
11
Pentru mine, o tura la munte inseamna ocazia uriasa de a surprinde oameni ,momente si locuri.Desi nu am facut cursuri de arta fotografie, simt uneori cand este cel mai potrivit momet sa apas pe declansator.Adevarul este ca din 200 de foto,doar 10 dintre ele ajung sa isi spuna povestea fara de alt comentariu.Personal folosesc un program simplut,MICROSOFT PICTURE IT,primit la pachet pe un dvd.Cu acest program pot realiza operatiunile elementare pentru prelucrarea pozelor.


Duminică, 23 aprilie 2006 - 23:27  

ovidiuplayer
ovidiuplayer..
Busola
 
12
mersi de info


Marți, 7 octombrie 2008 - 18:32  

mihai.telemark
mihai.telema..
Rucsac
 
13
Nu uitati manusile ca sa nu lasati urme...digitale pe poze Carpati.org


Marți, 7 octombrie 2008 - 18:47  

serban_2k
serban_2k
Rucsac
 
14
interesant Carpati.org multumesc frumos


Duminică, 25 ianuarie 2009 - 13:15  

condor
condor

 
15
scuze, intrebare.... o poza de cca 2 megapixeli cum o aduc la limita admisa de site? se poate?
Multumesc anticipat....

recunosc ca este o diferenta intre ce faceam cu mobilul si ce fac cu un aparat digital... iar de prelucrat?! nu m-am ocupat niciodata.... poate de asta nu mi-au fost aprobate unele poze, si chiar mi-a parut rau...


Vineri, 21 august 2009 - 00:56  

mariusfm
mariusfm
Caraba
 
16
In loc de "clone stamp" va recomand folosirea "patch tool" (tasta J), care ia in calcul textura,luminozitatea si culoarea zonei de reparat.

La folosirea fitrului "unsharp mask", o gresala des intalnita este folosirea in exces...atunci cand apare un halou sau o dunga alba/neagra in jurul contururilor obiectelor este primul semn ca ati exagerat.


Marți, 29 iunie 2010 - 22:35  


 




Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un comentariu

 
0,0496 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2025) www.carpati.org